فهرست مطالب

دانش کشاورزی و تولید پایدار - سال سی و سوم شماره 4 (زمستان 1402)

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال سی و سوم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/20
  • تعداد عناوین: 21
|
  • حامد نریمانی*، رئوف سید شریفی صفحات 1-17
    اهداف

    از راه کارهای مهم در کاهش اثرات ناشی از تنش خشکی در گیاه تریتیکاله استفاده از کودهای زیستی است. هدف از این مطالعه بررسی اثر ورمی کمپوست و میکوریزا بر مولفه های پرشدن دانه و انتقال ماده خشک تریتیکاله تحت شرایط دیم و آبیاری تکمیلی بود.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال زراعی 1401-1400 اجرا شد. میانگین بارندگی حدود 300 میلی متر که بیش ترین آن در بهار و زمستان متمرکز شده است. فاکتورهای مورد بررسی شامل سطوح آبیاری (عدم آبیاری یا کشت دیم، آبیاری تکمیلی در مراحل آبستنی و سنبله دهی) و کاربرد کودهای زیستی (عدم کاربرد کودهای زیستی، کاربرد ورمی کمپوست، میکوریزا، کاربرد توام ورمیکمپوست و میکوریزا) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند که کاربرد میکوریزا و ورمی کمپوست و آبیاری تکمیلی در مرحله آبستنی موجب افزایش وزن و حجم ریشه (به ترتیب 53/6 و 45/49 درصد)، حداکثر وزن دانه، سرعت و طول دوره پرشدن دانه (به ترتیب 54/04، 19/84 و 21/99 درصد)، عملکرد دانه (48/66 درصد)، فتوسنتز جاری (109/68 درصد) و سهم این فرآیند در عملکرد دانه (41/14 درصد) و کاهش انتقال ماده خشک از اندام هوایی و ساقه و سهم این فرآیندها در عملکرد دانه (به ترتیب 32/72، 33/55، 97/14 و 98/49 درصد) نسبت به شرایط دیم و عدم کاربرد کودهای زیستی شد.

    نتیجه گیری

    کاربرد میکوریزا و ورمی کمپوست و آبیاری تکمیلی در مرحله آبستنی می تواند عملکرد تریتیکاله را در شرایط دیم به واسطه بهبود فتوسنتز و مولفه های پرشدن دانه افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سرعت پر شدن دانه، عملکرد دانه، فتوسنتز جاری، کودهای زیستی، وزن ریشه
  • بهمن پاسبان اسلام*، لاله نراقی صفحات 19-31
    اهداف

    مطالعه به منظور بررسی امکان تعویق زمان کاشت پاییزه کلزا از20 شهریور تا 19 مهر ماه در اقلیم های سرد با افزایش رشد روزت بوته ها برای تحمل به سرمای بهتر و افزایش عملکرد دانه با استفاده از قارچ تریکودرما انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش در ایستگاه خسروشاه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی سال زراعی 1401-1400 اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بود. فاکتور اصلی تاریخ کاشت در چهار سطح: 20 و 30 شهریور و 9 و 19 مهر ماه و فاکتور فرعی تیمار قارچ تریکودرما (Trichoderma harzianum) در سه سطح: شاهد (بدون تیمار)، تیمار بذر و تیمار خاک بودند. در این مطالعه ژنوتیپ پاییزه احمدی به کار رفت.

    یافته ها

    تعویق زمان کاشت پاییزه کلزا از20 شهریور تا 19 مهر ماه در اقلیم سرد آذربایجان شرقی باعث کاهش غلظت کلروفیل برگ ها، سرعت رشد بوته ها و افزایش درصد سرمازدگی بوته ها و افت معنی دار عملکرد دانه و روغن و اجزای عملکرد دانه گردید. تیمار بذر و خاک مزرعه با قارچ تریکودرما باعث افزایش مقادیر صفات مذکور شد ولی این تغییرات در تیمار بذر با قارچ تریکودرما به طور معنی داری بیشتر بود. در صورت تیمار بذر با قارچ، میانگین عملکرد دانه در زمان کاشت 20 شهریور ماه 1005 و 19 مهر ماه 613 کیلوگرم در هکتار افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    تیمار بذر با قارچ تریکودرما با افزایش رشد پاییزه و کاهش درصد سرمازدگی بوته ها باعث افزایش معنی-دار عملکرد دانه در کشت های پاییزه به هنگام و دیرهنگام کلزا در اقلیم سرد گردید.

    کلیدواژگان: زمان کاشت، سرمازدگی، عملکرد دانه، کلروفیل برگ، مرحله روزت
  • فهیمه صالحی، میترا اعلایی*، سید نجم الدین مرتضوی، سید علیرضا سلامی، حسن رضا دوست چهارده صفحات 33-50

    پژوهش حاضر به منظور مطالعه اثر غلظت های مختلف باکتری Bacillus subtilis بر صفات مورفوفیزیولوژیکی گل و بنه در دو اکوتیپ زعفران به منظور تعیین غلظت مناسب باکتری، در شرایط آب و هوایی زنجان انجام گرفت.آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام شد. تیمارهای آزمایش : پنج سطح از غلظت های مختلف باکتری (صفر، 102، 105، 106، 108) و عامل دوم :دو اکوتیپ (نطنز و زنجان) در نظر گرفته شد. غلظت های مختلف باکتری روی تمامی صفات مورفوفیزیولوژیکی اندازه گیری شده اثر معنی داری را نشان داد. اثر اصلی اکوتیپ نیز تاثیر معنی داری بر روی صفات در سطح یک و پنج درصد از خود نشان داد. براساس نتایج تجزیه واریانس اثر متقابل دو جانبه (سال × اکوتیپ، اکوتیپ × باکتری) و اثر متقابل سه جانبه (باکتری × سا ل × اکوتیپ) بر روی عملکرد گل و میزان فسفر برگ گیاه زعفران معنی دار شد. در بین اکوتیپ ها نیز، اکوتیپ نطنز در صفات وزن تر و خشک بنه مادری و قطر آن (به ترتیب 29/16، 99/10 گرم و 71/19 میلی متر) میزان بیشتری را نسبت به اکوتیپ زنجان نشان داد. با توجه به اثرات باکتری باسیلوس سوبتیلیس روی اکوتیپ های زعفران می توان نتیجه گرفت که اکوتیپ های زعفران با توجه به تفاوت ها و خصوصیات رشدی مختلفی که دارند واکنش های متفاوتی نیز به کود زیستی نشان دادند. با توجه به نتایج، بیشترین تاثیر باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر روی صفات مورفوفیزیولوژیکی، در غلظت 108 نمود پیدا کرد.

    کلیدواژگان: اکوتیپ، بنه، عملکرد، فسفر، کود زیستی
  • فرید نورمند موید*، بهلول عباس زاده، فاطمه سفیدکن، نگار ولی زاده، جواد شیخ زاده صفحات 51-64
    اهداف

    این تحقیق به منظور افزایش عملکرد و کیفیت اسانس مرزه گونه Satureja spicigera با تغذیه گیاهی مناسب در آذربایجان شرقی اجرا گردید.

    مواد و روش

    این پژوهش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار کودی (شاهد (بدون کود)، ازت (50) فسفر (25) پتاس (25) (کیلوگرم در هکتار)، کود گاوی (30 و60 تن در هکتار)، کود گاوی (30 و60 تن در هکتار) + ازت (50) فسفر (25) پتاس (25) (کیلوگرم در هکتار)، ورمی کمپوست (5 تن در هکتار)، ورمی کمپوست (5 تن در هکتار)+ ازت (50) فسفر (25) پتاس (25) (کیلوگرم در هکتار)) و سه تکرار در چهار سال (1399-1396) اجرا گردید. در طول فصل زراعی صفات ارتفاع بوته، تاریخ گلدهی، سطح تاج پوشش و عملکرد سرشاخه سبز اندازه گیری شد. اسانس گیری به روش تقطیر با آب مقطر و تجزیه اسانس نیز به روش کروماتوگراف گازی (GC\MS) انجام گرفت.

    یافته ها

    بین تیمارهای مختلف کودی از لحاظ کلیه صفات تفاوت معنی دار وجود دارد. عمده ترین اجزای اسانس به ترتیب تیمول، پاراسیمن و گاماترپینن بودند. بیشترین عملکرد سرشاخه گلدار به میزان 3687 کیلوگرم در هکتار و عملکرد اسانس به میزان 65/54 کیلوگرم در هکتار و بالاترین کیفیت اسانس (مجموع ترکیبات فنلی تیمول و کارواکرول) به مقدار 59/62 درصد با اعمال تیمار کودی ورمی کمپوست (5 تن در هکتار) + ازت (50) فسفر (25) پتاس (25) (کیلوگرم در هکتار) حاصل شد.

    نتیجه گیری

    مصرف ترکیبی تیمارهای کودی مخصوصا کودهای دامی با کودهای شیمیایی علاوه بر افزایش محصول، موجب زودرسی محصول و عدم مواجه شدن با سرمای اوایل پاییز می شود. با افزایش سن گیاه عملکرد اسانس افزایش، ولی محصول دیررس تر و کیفیت اسانس نیز کاهش یافت.

    کلیدواژگان: گیاه دارویی، تغذیه گیاهی، اسانس گیری، کود دامی، ورمی کمپوست
  • محمد مهری، مهدی قبولی*، زهرا موحدی صفحات 65-85
    اهداف
    تغذیه مناسب و همزیستی با میکروارگانیسم های مفید از جمله روش های بهبود رشد و افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش های غیرزیستی محسوب می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قارچ Serendipita indica و محلول پاشی برگی پتاسیم بر رشد و ویژگی های مورفوفیزیولوژیک زرین گیاه در شرایط تنش خشکی است.
    مواد و روش ها
    این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح مختلف تلقیح با قارچ S. indica (تلقیح نشده و تلقیح شده با قارچ)، پتاسیم (0، 1 و 3 درصد) و تنش خشکی (ظرفیت زراعی و 50 درصد ظرفیت زراعی) می باشد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش زیست توده، محتوای نسبی آب، کلروفیل و پتاسیم می گردد. درحالیکه تلقیح با قارچ و تیمار با پتاسیم باعث افزایش صفاتی مانند زیست توده اندام هوایی و ریشه، محتوای نسبی آب، کلروفیل، پتاسیم و آنزیم های آنتی اکسیدان گردید و سبب کاهش آثار مضر تنش خشکی شد. تنش خشکی با افزایش نشت الکترولیت و مالون دی آلدئید باعث ناپایداری غشاء گردید در حالیکه تلقیح با قارچ و محلول پاشی پتاسیم میزان پراکسیداسیون لیپید و نشت الکترولیت را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت زرین گیاه و تاثیر افزایش زیست توده بر میزان ماده دارویی آن، تلقیح با قارچ S. indica و استفاده از محلول پاشی پتاسیم می تواند روش مناسبی جهت بهبود رشد این گیاه دارویی و افزایش مقاومت آن به تنش خشکی باشد.
    کلیدواژگان: زرین گیاه، تنش های غیرزیستی، قارچ اندوفیت، پتاسیم، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • مهرداد قنبری*، احمد توبه، سلیم فرزانه، اکبر قویدل، سدابه جهانبخش صفحات 87-97
    اهداف

    برای استفاده بهینه از منابع موجود خاک، حفظ اراضی شالیزاری برای کشت برنج، جلوگیری از تغییر کاربری آنها و از طرف دیگر بهبود وضع معیشتی کشاورزان، باید به کشت دوم گیاهانی مانند شبدر بعد از برداشت برنج روی آورد تا به عنوان یکی از روش های افزایش درآمد، ضمن ایجاد اشتغال، موجب افزایش تولید و پایداری درآمد اراضی شالیزاری شود.

    مواد وروش ها

    این آزمایش در قالب کرت های دوبارخرد شده با طرح پایه بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در سال 1398 در منطقه لوندویل آستارا اجرا شد. عامل اصلی شامل کود نیتروژن با پتاسیم در سه سطح 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار و عامل فرعی شامل پخش شبدرها در سه زمان مختلف مراحل رشد برنج که شامل بعد از گلدهی، قبل از برداشت، بعد از برداشت و عامل فرعی فرعی نیز شامل ارقام شبدر برسیم و ایرانی و یک تیمار بدون کشت شبدر بودند. رقم برنج مورد استفاده در این آزمایش رقم هاشمی بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثر متقابل تیمارها بر ارتفاع و عملکرد شلتوک گیاه برنج معنی‏دار بود. مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد که بیشترین عملکرد شلتوک در هکتار در شرایط کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و پتاسیم در مرحله پخش شبدرها بعد از برداشت برنج و از رقم شبدر ایرانی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    استفاده از کود نیتروژن و پتاسیم در تناوب زراعی برنج با شبدر به دلیل تثبیت بیولوژیک نیتروژن و استفاده بهینه از منابع موجود در خاک سبب افزایش عملکرد و اجزای عملکرد گیاه برنج شد.

    کلیدواژگان: برنج، تناوب، شبدر، عملکرد، کود نیتروژن
  • فریبا وفاعهد، شیوا خالص رو*، سمیرا زارعی، غلامرضا حیدری صفحات 99-112
    اهداف

    پژوهش حاضر به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی سیاهدانه تحت تاثیر کودهای با منشا طبیعی و محلول پاشی اسید هیومیک و مقایسه آن ها با کود شیمیایی انجام گردید.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان در سال 1400 انجام شد. فاکتور اول شامل سه سطح کود (شاهد، کود تخمیری و کود شیمیایی) و فاکتور دوم شامل سه غلظت محلول پاشی اسید هیومیک (0، 200 و 400 میلی گرم در لیتر) بود.

    یافته ها

    کود تخمیری سبب افزایش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، عملکرد دانه و بیولوژیک، درصد و عملکرد روغن و عملکرد اسانس گردید. با محلولپاشی اسید هیومیک نیز، صفات مذکور به جز عملکرد اسانس افزایش معنی داری یافتند. به طوری که سطح سوم اسید هیومیک بیشترین تاثیر را داشت. بالاترین میزان نیتروژن و فسفر دانه نیز از تیمار تلفیقی کود تخمیری و 400 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد.

    نتیجه گیری

    کود تخمیری و محلول پاشی اسید هیومیک (400 میلی گرم در لیتر)، خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی سیاهدانه را بهبود بخشیدند و می توانند نهاده های جایگزین برای کودهای شیمیایی باشند.

    کلیدواژگان: اسانس، عملکرد روغن، عناصر غذایی دانه، کود شیمیایی، محلول پاشی
  • رئوف سید شریفی*، حامد نریمانی صفحات 113-130

    هدف :

    هدف این آزمایش، ارزیابی اثرات برخی تعدیل کننده های تنش بر گره زایی، سرعت پر شدن دانه و عملکرد عدس دیم ‏بود.

    ‏ مواد و روش ها:

     آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‎ ‎های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه ایی نزدیک مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی ‏در سال زراعی 1401 ‏اجرا شد. فاکتور اول کاربرد کودهای زیستی و آلی در چهار سطح (عدم مصرف به عنوان شاهد، کاربرد ورمی کمپوست، ‏مایکوریزا، کاربرد توام ورمی کمپوست و مایکوریزا)، و فاکتور دوم محلول پاشی نانو ذرات در چهار سطح (محلول پاشی با ‏آب به عنوان شاهد، کاربرد نانو اکسیدسیلیکون، نانواکسیدآهن، کاربرد توام نانواکسید سیلیکون و آهن) شامل می شدند.‏

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که کاربرد توام ورمی کمپوست و مایکوریزا شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب، عملکرد پروتئین در ‏هکتار، محتوای آهن و پروتئین دانه (به ترتیب 6/20 و 6/24 درصد) را در مقایسه با عدم کاربرد آنها افزایش داد. نتایج ‏مشابهی نیز در کاربرد نانواکسید آهن و سیلیکون مشاهده شد. طوری که کاربرد توام نانواکسید آهن و سیلیکون شاخص ‏کلروفیل، محتوای نسبی آب، عملکرد پروتئین در هکتار، محتوای پروتئین و آهن دانه (به ترتیب 1/29 و 7 /37 درصد) را در ‏مقایسه با عدم کاربرد آنها افزایش داد. کاربرد ورمی کمپوست و مایکوریزا با نانواکسید آهن و سیلیکون تعداد گره فعال در ‏بوته، دانه در نیام، نیام در بوته، تعداد شاخه جانبی، وزن گره، عملکرد کوانتومی و عملکرد دانه (72 درصد) را نسبت به عدم ‏کاربرد کمپوست و مایکوریزا با نانواکسید آهن و سیلیکون افزایش داد. ‏

    کلیدواژگان: آهن، مایکوریزا، ورمی کمپوست، سیلیکون، محدودیت آبی.‏
  • حمید جباری*، حمیدرضا فنایی، فرناز شریعتی، حمید صادقی گرمارودی، محمد عباسعلی، امیرحسین امیدی صفحات 131-148
    اهداف

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه تنوع ژنتیکی 158 ژنوتیپ خارجی و ایرانی گلرنگ با شش رقم زراعی گلرنگ ایرانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش در قالب طرح آگمنت در سه تکرار طی سال زراعی 97-1396 در ایستگاه تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی زهک شهرستان زابل انجام شد.

    یافته ها

    در تجزیه به مولفه های اصلی، مولفه اول عملکرد دانه و ماده خشک و مولفه دوم فنولوژی نام گرفت. براساس نتایج حاصله از ترسیم نمودار بای پلات ژنوتیپ-های آزمایشی به چهار گروه طبقه بندی شدند. گروه اول شامل ژنوتیپ های دیررس و پابلند، گروه دوم شامل ژنوتیپ هایی با عملکرد دانه و شاخص برداشت زیاد، گروه سوم شامل ژنوتیپ های دیررس با عملکرد دانه کم و گروه چهارم شامل ژنوتیپ های زودرس با عملکرد دانه و شاخص برداشت کم بودند. بیشترین عملکرد دانه را ژنوتیپ شماره 100 با مبدا نامشخص دارا بود (6044 کیلوگرم در هکتار) و ژنوتیپ های شماره 153 (مکزیک)، 169 (مکزیک)، 134 (کره شمالی)، 122 (لهستان)، 124 (نامشخص)، 130 (نامشخص) و 131 (کره شمالی) عملکرد دانه زیادی داشتند. مقایسه اورتوگونال 20 ژنوتیپ ایرانی در برابر 138 ژنوتیپ خارجی گلرنگ نشان داد که با وجود عدم اختلاف معنی دار از نظر ارتفاع بوته، میانگین عملکرد دانه، بیوماس و شاخص برداشت در ژنوتیپ های خارجی به طور معنی داری بیشتر از ژنوتیپ های ایرانی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی تنوع ژنتیکی به وسیله تجزیه های آماری مختلف به خوبی قادر به تفکیک ژنوتیپ های گلرنگ بود و می توان از گروه بندی حاصل از روش های آماری بکار برده شده در این تحقیق در انتخاب ژنوتیپ های والدی مناسب جهت پیشرفت برنامه های به نژادی گلرنگ استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تجزیه بای پلات، تجزیه خوشه ای، دیررس، عملکرد دانه، گروه بندی
  • فاطمه میرساردو*، غلامرضا افشارمنش، احمد آئین، سهیلا کوره پز، حسین حیدری شریف آباد صفحات 149-167
    یکی از ارکان اساسی در کشاورزی پایدار استفاده از کودهای بیولوژیک با هدف حذف یا کاهش مصرف نهاده های شیمیایی است. در سال های اخیر نانو کودها به عنوان یک راهکار کارآمد به منظور کاهش تلفات عناصر غذایی و افزایش کارایی مصرف کودها مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف بررسی اثر کودهای بیولوژیک و کودهای نانو بر عملکرد و صفات مورفولوژیک لوبیای چشم بلبلی به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی طی دو سال زراعی متوالی (98-1397 و 99-1398) انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل چهار سطح کودهای بیولوژیک (شاهد، آمینوکلات روی، آمینوالکسین و بیوبیست) و چهار سطح نانوکلات ها (شاهد، نانو کلات بور، نانوکلات پتاسیم و نانو کلات آهن) بود. نتایج نشان داد که اثر سال بر صفات مورد مطالعه معنی دار نبود. این در حالی است که کاربرد کودهای بیولوژیک بویژه بیوبیست و پس از آن آمینوالکسین سبب دستیابی به بیش ترین میزان خصوصیات رشدی و عملکرد شد. همچنین در بین کودهای نانوکلات آهن و پس از آن پتاسیم بیشترین تاثیر مثبت را داشت. بررسی اثر متقابل نشان داد که کم ترین میزان خصوصیات رشدی و عملکرد مربوط به شاهد بود. این در حالیست که بیش ترین میزان ارتفاع بوته، تعداد گل، تعداد غلاف در بوته، طول غلاف، تعداد دانه در غلاف و بوته، وزن صد دانه و عملکرد دانه و کاه در کاربرد بیوبیست همراه نانوکلات آهن و پتاسیم مشاهده شد. باتوجه به نتایج حاصل از آزمایش، کاربرد توام کودهای بیولوژیک بویژه بیوبیست همراه نانوکلات آهن و پتاسیم سبب بهبود معنی دار خصوصیات رشدی، عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا چشم بلبلی شد
    کلیدواژگان: آمینوکلات، کود بیولوژیک، لوبیا چشم بلبلی، نانوکلات ها، نانوکلات آهن
  • فاطمه غلامی، روح الله امینی*، عادل دباغ محمدی نسب، محمد غفوری صفحات 169-183
    اهداف

    پژوهش باهدف ارزیابی اثر آب مغناطیسی و تیمارهای کود آلی و شیمیایی بر صفات رشدی و عملکرد بادرشبو انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و سه تکرار در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز اجرا شد. عامل اول نوع آب مغناطیسی (صفر، 290 و 430 میلی تسلا) و عامل دوم تیمار کودی (شاهد، 100% کود شیمیایی+ کود کامل NPK،50% کود شیمیایی+ کود زیستی، کود پنرجتیک P، 50% کود شیمیایی+ کود پنرجتیک P، 50% کود شیمیایی+ کود آلی چوب با مقدار دو و چهار تن در هکتار) بود.

    یافته ها

    افزایش شدت میدان مغناطیسی گسترش عرضی بوته، شاخص کلروفیل برگ، عملکرد سرشاخه خشک گلدار، عملکرد اسانس را بهبود بخشید. در کلیه صفات تیمارهای 50% کود شیمیایی+ کود زیستی و 50% کود شیمیایی+ کود چوب با مقدار دو تن در هکتار نسبت به شاهد برتری داشت. اثر متقابل نوع آب در تیمار کودی بر تعداد ساقه فرعی در بوته، عملکرد سرشاخه خشک گلدار، درصد و عملکرد اسانس معنی دار شد. بیشترین میانگین عملکرد سرشاخه خشک گلدار (70/7668 کیلوگرم در هکتار) با 100% کود شیمیایی و آب مغناطیسی با شدت میدان 430 میلی تسلا به دست آمد. بیشترین میانگین عملکرد اسانس (59/16 کیلوگرم در هکتار) نیز با کود آلی چوب با مقدار چهار تن در هکتار و بدون استفاده از آب مغناطیسی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    کودهای زیستی و آلی در تلفیق با 50% کود شیمیایی همراه آب مغناطیسی 430 میلی تسلا جهت افزایش صفات رشدی و عملکرد کیفی و کمی بادرشبو قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، بادرشبو، پنرجتیک، عملکرد اسانس، کود زیستی، شاخص کلروفیل
  • داود امیدی نسب*، موسی مسکرباشی، افراسیاب قهفرخی راهنما صفحات 185-198
    اهداف

    پژوهش حاضر به ‏منظور شناخت و بررسی ویژگی‏ های مربوط به رشد و عملکرد و نیز سازگاری آفتابگردان به‏ خصوص در رابطه با شرایط کم ‏آبی، اجرا گردید.

    مواد و روش‏ها:

     این پژوهش به‏ صورت کرت‏های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار و با دو عامل: آبیاری به‏ عنوان عامل اصلی و رقم به ‏عنوان عامل فرعی در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات صفی‏ آباد انجام گرفت.

    یافته‏ ها: 

    بررسی میانگین‏ها نشان داد، تنش کم‏آبیاری شدید موجب کاهش 03/19 و 97/26، 34/24 و 08/45 درصد به‏ ترتیب در ارتفاع ساقه، قطر ساقه، قطر طبق و عملکرد بیولوژیک گردیده است. عملکرد و اجزاء عملکرد دانه ارقام آفتابگردان نیز تحت تاثیر تنش کم‏ آبیاری مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج به‏ دست آمده نشان از کاهش 69/45، 94/49 و 50 درصدی، به ‏ترتیب در تعداد دانه در طبق، وزن دانه‏ ها در طبق و عملکرد دانه داشت. از سوی دیگر، درصد روغن دانه هم تحت تاثیر کم‏ آبیاری به‏ میزان 67/26 درصد کاهش پیدا کرد. رقم اسکار در تیمار شاهد با میانگین عملکرد دانه 34/5 تن در هکتار و رقم شکیرا در شرایط تنش کم‏ آبیاری شدید با میانگین عملکرد دانه 67/2 تن در هکتار، به ‏ترتیب بیش‏ترین و کم‏ترین عملکرد دانه در هکتار را تولید نمودند،

    نتیجه‏ گیری:

     علی‏رغم مقاومت نسبی آفتابگردان به تنش کم‏آبی، حداکثر عملکرد دانه در شرایط آبیاری نرمال تولید می‏گردد. در نهایت نیز ارقام فلیکس و لاباد با توجه به عملکرد دانه بالا و حفظ عملکرد در شرایط تنش کم‏آبیاری به‏ عنوان ارقام پر محصول و سازگار به منطقه دزفول و مناطق مشابه پیشنهاد می‏گردند.

    کلیدواژگان: عملکرد دانه، درصد روغن، کم‏آبی، رقم، فلیکس، لاباد
  • محراب مهری چروده، حمیدرضا ذاکرین*، معرفت مصطفوی راد، سعید سیف زاده، سید علیرضا ولدآبادی صفحات 199-215
    اهداف
    مطالعه حاضر، به منظور ارزیابی عملکرد دانه، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت و تجمع اسمولیت ها در برگ بادام زمینی (Arachis hypogaea L.) تحت تاثیر سطوح مختلف آبیاری و سالیسیلیک اسید انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این آزمایش، در طی سال های زراعی 1398 و 1399 به صورت کرت های خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح رژیم آبیاری: عدم انجام آبیاری، آبیاری در مرحله گل دهی، آبیاری در مرحله نمو غلاف ها، آبیاری آبیاری در مرحله گل دهی + مرحله نمو غلاف ها و سه سطح سالیسیلیک اسید شامل 100، 200 و 300 میکرومول در لیتر به ترتیب به عنوان کرت اصلی و فرعی بود.
    یافته ها
    کم آبیاری سبب کاهش عملکرد دانه، شاخص کلروفیل برگ و محتوای نسبی آب برگ در بادام زمینی گردید. ولی، میزان برخی صفات فیزیولوژیکی نظیر پرولین، کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز، محتوای قندهای محلول در برگ ها، محتوای پروتئین محلول و محتوای آنتوسیانین برگ در واکنش به کم آبیاری افزایش پیدا کرد. سالیسیلیک اسید سبب بهبودی تمامی صفات اندازه گیری شده بادام زمینی در سطوح مختلف آبیاری گردید. بیشترین عملکرد دانه بادام زمینی (3450 کیلوگرم در هکتار) در پاسخ به انجام آبیاری تکمیلی در هر دو مرحله شروع گل دهی + تشکیل غلاف ها همراه با کاربرد 300 میکرومول سالیسیلیک اسید در لیتر به دست آمد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه، آبیاری تکمیلی و کاربرد برگی سالیسیلیک اسید می تواند در راستای افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش خشکی و بهبود عملکرد دانه تحت شرایط اقلیمی مشابه قابل توصیه باشد.
    کلیدواژگان: اسمولیت ها، بادام زمینی، تنش خشکی، تنطیم کننده رشد گیاه، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • زینب آزادبخت، علی بهشتی آل آقا*، فاطمه رخش، دانیال کهریزی، مهین کرمی صفحات 217-229
    اهداف
    با پیشرفت صنایع مختلف ذوب فلزات، معدن کاوی و صنایع شیمیایی، فلزات سنگین به طور مستقیم و غیرمستقیم وارد محیط زیست می شوند. روش های فیزیکی و شیمیایی پاک سازی خاک از فلزات سنگین به دلیل هزینه های بالا و زمان بر بودن کمتر کاربرد دارند، گیاه پالایی راه حلی کم هزینه و نسبتا سریع در رفع آلودگی خاک است و موجب افزایش تنوع زیستی، کاهش فرسایش و افزایش حاصلخیزی خاک می شود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه پتانسیل گیاه پالایی گیاه کاملینا در حذف فلزات سنگین سرب و کادمیم از خاک بررسی شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با تیمارهای کادمیم (صفر، 3، 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم) و سرب (صفر، 100، 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم) با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش غلظت سرب و کادمیم، میزان انباشت این عناصر در ریشه گیاه کاملینا به صورت معنی داری افزایش یافت. اکثر ویژگی های بیولوژیک خاک در بالاترین غلظت به کاررفته کادمیم و سرب به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    بالا بودن غلظت سرب و کادمیم در ریشه گیاه کاملینا مورد مطالعه و اندک بودن فاکتور انتقال این عناصر، بیانگر کارایی بیشتر این گیاه جهت استفاده در تکنیک تثبیت گیاهی می باشد و نمی توان از این گیاه برای استخراج فلزات سنگین سرب و کادمیم از خاک استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، تثبیت گیاهی، فاکتور انتقال، فلزات سنگین، کیفیت خاک
  • بهروز اسماعیل پور*، محمد حیدری دلیقز، موسی ترابی گیگلو، پیمان شیخ علیپور، اکرم رهبری صفحات 231-243
    اهداف

    گیاه کارلا یکی از گیاهان دارویی مهم هست، که اخیرا کشت آن در کشور ایران از جذبه خاصی برخوردار گشته است. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر بسترهای مختلف کشت و محلول پاشی عصاره جلبک دریایی بر رشد، عملکرد و محتوای عناصر غذایی کارلا انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. فاکتور اول شامل بسترهای کشت به صورت ترکیبی در نسبت های 50 :50 (خاک اره+کوکوپیت، خاک اره+پرلیت، خاک اره+ورمی کولایت، پرلیت+کوکوپیت، کوکوپیت+ورمی کولایت، ورمی کولایت+پرلیت) و فاکتور دوم اسپری برگی با جلبک دریایی Ascophyllum nodosum در چهار غلظت (شاهد، نیم، 1 و 2 گرم در لیتر) و در تیمار شاهد اسپری با آب مقطر بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشترین مقدار برای ارتفاع بوته (79/3 متر) در تیمار ورمی کولایت-کوکوپیت در غلظت جلبک1گرم در لیتر و صفات وزن تر بوته (49/575 گرم)، وزن خشک ریشه (29/27 گرم)، وزن تر ریشه (81/149 گرم) و عملکرد میوه (50/1492) در تیمار ورمی کولایت-پرلیت با غلظت جلبک1گرم در لیتر، همچنین در صفات وزن خشک بوته (36/138)، وزن تر میوه (36/33) و وزن خشک میوه (05/8) در تیمار ورمی کولایت-پرلیت با غلظت جلبک2گرم در لیتر و شاخص وزن خشک بوته (36/138گرم) در تیمارپرلیت-خاک اره در غلظت جلبک 2گرم در لیتر و بیشترین میزان کلروفیل a (35/22)، کلروفیل b (9/19) و کل (22/42) در تیمار ورمی کولایت-کوکوپیت با غلظت جلبک2 میلی گرم در لیتر بدست آمد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از محلول پاشی عصاره جلبک دریایی و بستر کشت ترکیبی پرلیت- ورمی کولایت بیشترین تاثیر را بر رشد و عملکرد کارلا نسبت به سایر بسترهایی کشت داشت.

    کلیدواژگان: پرلیت، خاک اره، کوکوپیت، ورمی کولایت، کلروفیل
  • نصرت الله نجفی*، سجاد علمی، شاهین اوستان، علی لطف الهی صفحات 245-264

    این پژوهش برای بررسی اثر گچ (CaSO4.2H2O)، کوکوپیت و شوری سدیم کلرید بر برخی ویژگی های فیزیولوژیکی و رشد اسفناج رقم ویروفلی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل 2×2×4 و در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار در شرایط گلخانه ای انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل گچ در چهار سطح صفر، 3، 9 و 27 درصد (جرمی:جرمی)، شوری در دو سطح صفر و 110 میلی مولار سدیم کلرید در محلول غذایی و کوکوپیت سری لانکا در دو سطح صفر و 15 درصد (جرمی:جرمی) بودند. اثر گچ بر ویژگی های موردمطالعه به سطح گچ، کوکوپیت و شوری بستگی داشت. مصرف 3 درصد گچ بر ماده خشک ریشه و شاخساره، ارتفاع گیاه و تعداد برگ اثر معنادار نداشت. مصرف 9 و 27 درصد گچ این ویژگی ها را برخلاف انتظار در هر دو شرایط شور و غیرشور به طور معنادار کاهش داد. اثر شوری بر ویژگی های موردمطالعه در شرایط با و بدون کوکوپیت متفاوت بود. اثر کوکوپیت بر تمام ویژگی های موردمطالعه معنادار بود اما نحوه اثر آن به سطح شوری و گچ بستگی داشت. حساسیت ریشه گیاه اسفناج به تنش شوری سدیم کلرید بیشتر از شاخساره بود. استفاده از کوکوپیت در بستر پرلیت، برای کشت هیدروپونیک گیاه اسفناج توصیه نشد. در تیمارهای دارای کوکوپیت، سطوح بالای گچ با افزایش شوری، باعث کاهش ماده خشک ریشه و شاخساره، ارتفاع بوته، تعداد برگ، شاخص کلروفیل برگ و فلورسانس کلروفیل برگ شد. انجام پژوهش های بیشتر با سطوح کمتر گچ و کوکوپیت، غلظت کمتر کلسیم و سولفات در محلول غذایی و استفاده از کوکوپیت های دیگر در شرایط شور و غیرشور پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اسفناج، پرلیت، شوری، کوکوپیت، گچ، هیدروپونیک
  • محمد رضوانی*، علی اصغر طهماسبی، حسین عجم نوروزی، ساجده گل محمدزاده صفحات 265-278
    اهداف

    در این تحقیق اثر تاریخ کاشت و مصرف علف کش بنتازون روی کنترل علف های هرز و عملکرد سویا بررسی شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت کرت های خرد شده با چهار تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. عامل اصلی شامل پنج تاریخ کاشت و عامل فرعی شامل کاربرد علف کش بنتازون در 2 سطح بدون مصرف و مصرف بود.

    یافته ها

    با تاخیر در کاشت و مصرف علف کش، کنترل خربزه وحشی و تاجریزی در 10 و 30 روز پس از سمپاشی افزایش یافت. کاشت دیرهنگام باعث کاهش عملکرد دانه (2/29 درصد) و بیولوژیک (1/41 درصد) سویا شد. کاشت دیرهنگام سبب کاهش زیست توده خربزه وحشی (99 درصد)، تاج ریزی (61 درصد) و سایر علف های هرز (82 درصد) شد. مصرف علف کش زیست توده خربزه وحشی (51 درصد)، تاج ریزی (92 درصد) و سایر علف های هرز (71 درصد) را کاهش داد. عملکرد دانه سویا در کاشت زودهنگام بیشتر (71 درصد) از کاشت دیرهنگام بود. در تاریخ کاشت های دیرهنگام، تراکم خربزه وحشی و تاجریزی کمتر از تاریخ کاشت زودهنگام بود. تاخیر در کاشت سویا باعث تسریع در گلدهی، کوتاه شدن دوره رسیدگی و کاهش عملکرد سویا شد.

    نتیجه گیری

    تاریخ کاشت زودهنگام سویا همراه با مصرف بنتازون باعث کاهش رشد علف های هرز، کاهش خسارت به محصول و افزایش عملکرد سویا می شود که می تواند به کشاورزان توصیه شود.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم علف هرز، ارزیابی چشمی خسارت، عملکرد سویا، خربزه وحشی
  • یعقوب راعی*، اصغر جعفری، سعید زهتاب سلماسی، یونس خیری زاده آروق صفحات 279-292
    امروزه استفاده از گیاهان دارویی به عنوان یکی از موثرترین روش ها در زمینه های سلامت و تجارت در دنیا در حال افزایش است. از میان عوامل مورد نیاز گیاه، عناصر کم مصرف نقش بسیار مهمی در تغذیه و افزایش عملکرد گیاهان ایفا می کنند. در سال های اخیر به علت توجه روزافزون به تولید محصولات غذایی سالم و نیز در راستای جلوگیری از اثرات مضر کودهای شیمیایی، استفاده از کودهای زیستی مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد، اجزای عملکرد و اسانس گیاه دارویی شوید در واکنش به کودهای زیستی فسفوزیست و نیتروزیست و محلول پاشی عناصر روی و آهن اجرا گردید. آزمایش به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلول پاشی با عناصر روی، آهن و محلول پاشی توام روی و آهن و تیمارهای کود زیستی شامل کاربرد کود زیستی فسفوزیست، نیتروزیست، کاربرد توام کودهای زیستی فسفوزیست و نیتروزیست و شاهد بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین ارتفاع بوته، تعداد چتر در بوته، تعداد چترک در چتر، تعداد دانه در چترک، درصد و عملکرد اسانس اندام هوایی از ترکیب تیماری کاربرد تلفیقی کودهای زیستی نیتروزیست و فسفوزیست حاصل شد که تفاوت معنی داری با ترکیب تیماری محلول پاشی توام روی و آهن نداشت. از لحاظ عملکرد دانه، وزن خشک ریشه و درصد و عملکرد اسانس دانه، کاربرد کودهای زیستی برتری بارزی نسبت به سایر تیمارها داشت. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، به منظور افزایش عملکرد، اجزای عملکرد و اسانس در گیاه شوید کاربرد تلفیقی کودهای زیستی نیتروزیست و فسفوزیست به عنوان مطلوب ترین تیمار تغذیه ای شناسایی شد.
    کلیدواژگان: اسانس، عملکرد، عناصر کم مصرف، فسفوزیست، نیتروزیست
  • جعفر حبیبی اصل، عباس عساکره*، نادر بهبهانی نژاد صفحات 293-309
    اهداف

    هدف از این مطالعه بررسی عملکرد تولید نیشکر بر اساس شاخص های مصرف اکسرژی و انرژی تجمعی و ارزیابی زیست محیطی تولید نی نیشکر بر اساس ارزیابی چرخه حیات است.

    مواد و روش ها

    داده ها مزارع نیشکر از کشت و صنعت میرزا کوچک خان در استان خوزستان جمع آوری گردید. کلیه نهاده های انرژی مورد استفاده در تولید محصول نیشکر در مزارع پلنت و راتون در همه مراحل تولید و حمل و نقل نی نیشکر محاسبه گردید.

    یافته ها

    عملیات زیرشکنی، برداشت ماشینی، تسطیح لیزری و شخم عمیق با گاوآهن برگرداندار بیشترین مصرف اکسرژی تجمعی را دارا بودند. کل مصرف انرژی و اکسرژی تجمعی به ترتیب 86.44 و 49/86گیگاژول در هکتار به دست آمد. درجه کمال تجمعی و شاخص تجدیدپذیری فرآیند تولید نی نیشکر به ترتیب 6.16 و 0.84 به دست آمد. یافته نشان داد که تولید نیشکر برخلاف مصرف انرژی، از نظر اکسرژی یک سیستم با اکسرژی مثبت است. برق بیشترین انرژی مصرفی و سوخت دیزل بیشترین اکسرژی مصرفی در تولید نیشکر می باشد. ارزیابی چرخه حیات نشان می دهد بیشترین تاثیر زیست محیطی تولید نی نیشکر به ترتیب بر روی گروه های سمیت محیط زیست آبزیان آب های شیرین و سمیت محیط زیست دریایی است که در مجموع انتشارات در مزرعه با 30/62 درصد بیشترین اثرات زیست محیطی را دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    تولید نیشکر یک فرآیند با تجدیدپذیری نسبی است که بهبود مدیریت کودهای شیمیایی و آب آبیاری و جایگزینی منابع انرژی تجدیدناپذیر با منابع تجدیدپذیر برای تولید برق باعث افزایش بازده اکسرژی و تجدیدپذیری فرآیند تولید نیشکر و کاهش اثرات گروه های زیست محیطی می شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، درجه کمال تجمعی، شاخص تجدیدپذیری، مصرف اکسرژی تجمعی، نیشکر
  • یعقوب راعی، عادل دباغ محمدی نسب، حسن دهقانیان*، موسی محمدی صفحات 311-326
    اهداف
    این تحقیق به منظور ارزیابی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گیاه عدس به محلول پاشی کود شیمیایی NPK در تاریخ های مختلف کاشت انجام گردید.
    مواد و روش ها
    آزمایش به صورت اسپلیت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1400 در شهرستان ورزقان با بارندگی سالانه 300 میلی متر به صورت دیم اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل تاریخ کاشت (فاکتور اصلی) در سه سطح 15 آبان (کشت انتظاری)، 15 فروردین و30 فروردین، رقم (فاکتور فرعی) در دو سطح رقم محلی و رقم بلیه سوار و تیمار محلول پاشی کود (فاکتور فرعی فرعی) در دو سطح شاهد (بدون محلول پاشی) و محلول پاشی کود شیمیایی NPK (ازت 5 % ، فسفر و پتاسیم %25 محلول در آب به مقدار 3 کیلوگرم در هکتار).
    یافته ها
    نتایج نشان داد محلول پاشی مواد غذایی عملکرد دانه ارقام محلی و بیله سوار، را به ترتیب به میزان 25 و 24 درصد افزایش داد. در کل با توجه به اهمیت اقتصادی عملکرد دانه، تاریخ کاشت 15 آبان و محلول پاشی کود با ترکیب 75 گرم در هکتار کود بیولوژیک فسفر بارور-2 همراه با50 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل می تواند نقش موثری در افزایش عملکرد دانه عدس داشته باشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه محلول پاشی کود در تاریخ کاشت 15 آبان با بیشترین تعداد نیام، تعداد دانه در نیام، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه و عملکرد دانه قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، رقم، عدس، عملکرد، محلول پاشی
  • قربان خدابین*، اشکان جلیلیان، مژده سادات خیاط مقدم، شهریار کاظمی صفحات 327-342

    این آزمایش به منظوربررسی نقش نظام های مختلف خاک‏ورزی به همراه کاربرد کود نیتروژن و ورمی کمپوست بر عملکرد دانه و روغن کلزا و همچنین تاثیر آن بر شاخص‎های کارایی نیتروژن در شرایط آبیاری کامل و کم‏آبیاری انجام گرفت.پژوهش به صورت کرت‎های دو بار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه کرج طی دو سال زراعیاز 1396 تا1398 اجرا شد.سیستم های خاک ورزی به عنوان کرت اصلی در سه سطح شامل بدون خاک ورزی، خاک ورزی حداقل و خاک ورزی رایج بودند. کرت فرعی شامل آبیاری در دو سطح (آبیاری معمول و کم آبیاری) و تیمار کودی در چهار سطح]عدم کاربردکود، کود شیمیایی اوره، کود ورمی کمپوست، کود شیمیایی اوره + کود ورمی-کمپوست بودند.در سیستم بدون شخم عملکرد روغن به میزان 22 درصدنسبت به شخم حداقل و 5/21 درصد نسبت به شخم معمول کاهش یافت. عملکرد دانه و روغن درشرایط کاربردتلفیقی کود ورمی‎کمپوست به ترتیب 18 و 17 درصد نسبت به شاهد در شرایط آبیاری معمول و 29 و 32 درصد در شرایط کم آبیاری بیشتر بود. در هر سه نظام خاک ورزی بیشترین کارایی مصرف نیتروژن در شرایط کاربرد تلفیقی اوره و ورمی کمپوست مشاهده شد. در مقایسه با کاربرد ورمی‎کمپوست و اوره به ترتیب در بدون شخم 5 و 1/8 درصد، در شخم حداقل 2/6 و 5/1 درصد و در شخم رایج5/5 و 7/1 درصد میزان کارایی مصرف نیتروژن بیشتر بود. به طورکلی، شخم حداقل و جایگزین کردن کود اوره با ورمی‎کمپوست می تواند با کاهش هدر رفت نیتروژن، افزایش بهره وری نیتروژن و همچنین تعدیل شرایط تنش خشکی منجر به افزایش عملکرد دانه و روغن کلزا شود.

    کلیدواژگان: اوره، عملکرد روغن، کارایی بهره وری نیتروژن، محتوای نیتروژن، ورمی‎کمپوست
|
  • Hamed Narimani *, Raouf Seyed Sharifi Pages 1-17
    Background & Objective

    One of the important ways to reduce the effects of drought stress is the use of biofertilizers in triticale plant. The aim of this study was to investigate the effect of vermicompost and mycorrhiza on grain filling components and dry matter remobilization of triticale under rainfed and supplementary irrigation conditions.

    Methods & Materials: 

    An experiment as factorial was conducted based on randomized complete block design with three replications at the research farm of University of Mohaghegh Ardabil during 2022. Average rainfall was about 300 mm that most rainfall concentrated between winter and spring. The experimental factors were included irrigation levels (no irrigation as rainfed, supplementary irrigation at heading and booting stages) and application of biofertilizers (no application biofertilizers, application of vermicompost, Mycorrhiza, both application vermicompost and Mycorrhiza).

    Results

    The results showed that the application of mycorrhizae and vermicompost and supplementary irrigation at booting stage increased root weight and volume (53.6 and 45.49%, respectively), maximum of grain weight, grain filling rate and period (54.04, 19.84 and 21.99% respectively), grain yield (48.66%), current photosynthesis (109.68%) and contribution of its in grain yield (41.14%) and decreased of dry matter remobilization from shoot and stem and contribution of them in grain yield (32.72, 33.55, 97.14 and 98.49% respectively) in comparison with no application of biofertilizers under rainfed condition.

    Conclusion

    It seems that the application of mycorrhizae and vermicompost and supplementary irrigation at booting stage can increase the yield of triticale in rainfed condition due to improving photosynthesis and grain filling components.

    Keywords: Bio fertilizers, current photosynthesis, Grain filling rate, Grain Yield, Root weight
  • Bahman Pasban Eslam *, Laleh Naraghi Pages 19-31
    Background and Objective

    The goals of the study were to consider the possibility of delaying planting time of fall safflower from 11 September to 11 October in cold climates via increasing rosette plants growth for suitable cold tolerance and enhancing seed yield by using trichoderma fungi.

    Methods and Materials:

     An experiment was conducted as split plot based on a randomized complete blocks design with three replications in the Khosrowshah station of East Azarbaijan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center during the 2021-22 cropping season. The experimental factors included planting time (11 and 21 September and 1 and 11 October), and trichoderma fungi (Trichoderma harzianum) treatment included control, soil and seed treatments. The Ahmadi as a fall rapeseed genotype was used during the study.

    Results

    Delaying the planting time from 11 September to 11 October led to diminishing leaf chlorophyll concentration, plant growth rate and increasing plant cold damage percentage and a significant decrease in seed and oil yields and seed yield components. The treatment of the soil and seed with trichoderma fungi increased the mentioned yield related traits, but these increases were significantly higher in seed treatment plots. The mean of the seed yield increased by 1005 and 613 Kg h-1 in 11 September and 11 December planting times respectively in the case of treating seeds by trichoderma fungi.

    Conclusion

    The rapeseed treatment with trichoderma fungi increased rosette plants growth, decreased cold damage percentage and increased seed yield significantly in early and late season cultivations at cold climate.

    Keywords: Cold damage, Leaf Chlorophyll, Planting time, Rosette stage, Seed Yield
  • Fahimeh Salehi, Mitra Aelaei *, Seyed Najmedin Mortazavi, Seyed Alireza Salami, Hassan Rezadoost Chahardeh Pages 33-50
    Aims

    The present study was conducted to study the effect of different concentrations of Bacillus subtilis on morphophysiological traits of flowers and coriander in two saffron ecotypes in order to determine the appropriate concentration of bacteria.

    Materials and Methods

    A factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the research farm of Zanjan University. Experimental treatments: the first factor of five levels of different concentrations of bacteria(zero, 102, 105, 106, 108 ) and the second factor consisting of two ecotypes (Natanz, Zanjan) were considered.

    Results

    Different concentrations of bacteria showed a significant effect on all morphophysiological traits measured. The main effect of ecotype also showed a significant effect on the traits at the level of one and five percent, except for the fresh weight traits of stigma, chlorophyll. Based on the results of analysis of variance, bilateral interaction (year × ecotype, ecotype × bacterium) and tripartite interaction (bacterium × year × ecotype) on flower yield and phosphorus content of saffron leaves were significant. Among the ecotypes, Natanz ecotype showed more than Zanjan ecotype in fresh and dry weight of pistachio and its diameter (16.29, 10.99 g and 19.71 mm, respectively).

    Conclusion

    Considering the effects of Bacillus subtilis on saffron ecotypes, it can be concluded that saffron ecotypes showed different reactions to biofertilizer due to their differences and different growth characteristics. According to the results, the greatest effect of Bacillus subtilis on morphophysiological traits was observed at a concentration of 108 cfu / ml.

    Keywords: Bio-Fertilizer, Corm, Ecotype, Phosphorus, Yield
  • Farid Noormand Moaied *, Bohloul Abbaszadeh, Fatemeh Sefidkon, Negar Valizadeh, Javad Shaikhzadeh Pages 51-64
    Background and Objective

    In order to increase the quantitative and qualitative yield of Satureja spicigera essential oil with proper plant nutrition, this study was carried out in East Azerbaijan.

    Materials and Methods

    This research was carried out as a randomized complete block design with eight fertilizer treatments (no fertilizer, N50, P25, K25 (kg/ha), Cow Manure (30, 60 ton/ha), Cow Manure (30, 60 ton/ha) +(kg/ha) N50, P25, K25 , Vermi-compost (5 ton/ha), Vermi-compost (5 ton/ha) +(kg/ha) N50, P25, K25) and three replications in four years (2017-2020). During the cropping season, plant height, flowering date, canopy area and green shoot yield were measured. Essential oil was extracted by distillation with distilled water and analysis of essential oil was done by gas chromatograph (GC/MS).

    Results

    There was a significant difference between fertilizer treatments in terms of all traits. The main components of essential oil were thymol, parasimen and gamaterpinen, respectively. The highest yield of flowering branches at 3687 kg/ha and yield of essential oil at 54.65 kg/ha and the highest quality of essential oil (total phenolic compounds of thymol and carvacrol) at 62.59% by applying Vermi-compost5ton/ha+N50P25K25kg/ha were obtained.

    Conclusion

    Combined consumption of fertilizer treatments, especially animal manure with chemical fertilizers, in addition to increasing the yield, causes the crop to ripen early and not face the cold of early autumn. As the plant ages, the yield of the essential oil increases, but the yield is later and the quality of the essential oil decreases.

    Keywords: Medicinal Plant, Plant nutrition, Essential oil extraction, Animal Manure, Vermicompost
  • Mohammad Mehri, Mehdi Ghabooli *, Zahra Movahedi Pages 65-85
    Background and Objective
    Abiotic-stress tolerance and plant growth enhancement can be evoked in crops by the exploitation of beneficial microorganisms and optimal provision of plant nutrients. The effect of inoculation with Serendipita indica and foliar application of potassium on growth and morphophysiological characteristics of Dracocephalum kotschyi plant under drought stress was the goal of the present experiment.
    Materials and Methods
    The study was conducted in a completely randomized design with two levels of fungus inoculation (non-inoculated and inoculated with S. indica), three levels of potassium application (0, 1 and 3% K) and two levels of drought stress (Field capacity (F.C.) and 50% F.C.) with three replications.
    Results
    The results showed that drought stress decreases the biomass, relative water content, chlorophyll and potassium. While inoculation with S. indica and potassium application increased traits such as shoot and root biomass, relative water content, chlorophyll, potassium and antioxidant enzymes and consequently reduced the harmful effects of drought stress. Drought stress caused membrane instability by increasing electrolyte leakage and malondialdehyde, while inoculation with fungus and potassium treatment reduced lipid peroxidation and electrolyte leakage.
    Conclusion
    Due to the importance of D. kotschyi and the effect of biomass increase on the amount of its medicinal substance, inoculating with S. indica and foliar application of potassium can be a suitable method to enhance the growth and drought stress tolerance of D. kotschyi.
    Keywords: D. kotschyi, Abiotic stress, Endophytic Fungus, Potassium, Antioxidant enzymes
  • Mehrdad Ghanbari *, Ahmad Tobeh, Salim Farzaneh, AKBAR Gavidel, Soodabeh Jahanbakhsh Pages 87-97
    Materials and Methods

    This experiment was carried out in 2018 in the Lundville region of Astara for rice crop rotation, different amounts of nitrogen and potassium fertilizers, and varieties and dates of clover planting in the Gilan region. The experiment was evaluated in the form of s split-split plot with a completely randomized block design in three replications. The main factor includes nitrogen fertilizer with potassium at three levels (50, 100, and 150 kg per hectare) and the spreading of clovers in three different stages of rice growth, including after flowering, before harvest, and after harvest as split plot and secondary factors.

    Findings

    The results obtained from the variance analysis of the data showed that different levels of nitrogen and potassium fertilizers, distribution of clovers in different stages of rice growth, and clover cultivars on the height period, yield indices, and harvest index were significant in rice plants. Based on the results of comparing the average effects of treatments, it was observed that the highest yield of paddy per hectare was obtained under the conditions of application of 100 kg/hectare of fertilizer in the stage of spreading clovers after rice harvesting and from Iranian clover variety.

    Conclusion

    The use of nitrogen and potassium fertilizers along with crop rotation of rice and clover due to nitrogen stabilization and improvement of the soil substrate increased the height of the plant, increased the number of claws, spike length, the weight of 1000 seeds, and finally increased the yield of the rice plant.

    Keywords: Rice, Rotation, Clover, Yield, Nitrogen Fertilizer
  • Fariba Vafaahd, Shiva Khalesro *, Samira Zareei, Gholamreza Heidari Pages 99-112
    Background & Objective

    The present study was conducted to investigate the effects of natural and organic fertilizers, compared to chemical fertilizers on quantitative and qualitative characteristics of black cumin.

    Materials & Methods

    Factorial experiment was carried out in a randomized complete block design with two factors and three replications at the Research Farm of the University of Kurdistan during 2021 growing season. The first factor consisted of three levels of fertilizer (control, digested fertilizer, and chemical fertilizer) and the second factor included three concentrations of humic acid foliar application (0, 200, and 400 mg.L-1).

    Results

    The digested fertilizer significantly increased plant height, capsules number per plant, seeds number per capsule, grain and biological yield, oil percentage and yield, and essential oil yield. These mentioned traits significantly increased with humic acid foliar application except for essential oil yield. The third level of humic acid had the most effect. The highest values of seed nitrogen and phosphorus content belonged to the integrated treatment of digested fertilizer and 400 mg.L-1 humic acid.

    Conclusion

    The digested fertilizer and humic acid (400 mg.L-1) improved the quantitative and qualitative characteristics of black cumin and they can be alternative inputs for chemical fertilizers.

    Keywords: Chemical fertilizer, Essential Oil, Foliar Application, Oil Yield, Seed nutrient content
  • Raouf Seyed Sharifi *, Hamed Narimani Pages 113-130

    the aim of this study was to investigate the effects of some ‎stress modulators on nodulation, grain filling rate and yield of rainfed lentil.‎ an experiment as factorial was conducted based on RCBD with three replications in a farm of near the research farm University ‎of Mohagheghi Ardabil ‎in 2022. The first factor application of bio- ‎organic fertilizers in four levels (no application of bio-organic fertilizers as control, ‎application of mycorrhiza, vermicompost, both application of mycorrhiza and vermicompost), ‎ans the seconfd factor nano particle foliar application in four levels (foliar application with ‎water as control, applicatio of nano silicon oxide, nano iron oxide, both aplication of nano ‎silicon-iron oxide) were included.‎ The results showed that both application of vermicompost and mycorrhiza ‎increased chlorophyll index, relative water content, protein yield in hehtar, iron and protein ‎contents of grains (20.6 and 24.6% respectively) in comparison with no application of ‎vemicompost and mycorrhiza. Similar results were observed in application of nano iron-‎silicon oxide. So, both application of nano iron-silicon oxide increased chlorophyll index, ‎relative water content, protein yield in hehtar, iron and protein content of grains (29.1 and ‎‎37.7% respectively) in comparison with no application of nano silicon-iron oxide. Application ‎of vemicompost and mycorrhiza with nano iron-silicon oxide increased number of active ‎nodules per plant, number of grain per pod, number of pod per plant, number of lateral ‎branches, nodule weight, quantum yield and grain yield (72%) in comparison with no ‎application of mycorrhiza and vermicompost and nano iron-silicon oxide. ‎

    Keywords: Iron, Mycorrhiza, Silicon, vemicompost, water limitation ‎
  • Hamid Jabbari *, HamidReza Fanaei, Farnaz Shariati, Hamid Sadeghi Garmarodi, Mohamad Abasali, AmirHasan Omidi Pages 131-148
    Background and Objective

    The present study was conducted to compare the genetic diversity of 158 foreign and iranian safflower genotypes with six Iranian safflower cultivars.

    Materials and Methods

    The experiment was carried out in the Augment design with three replications during the 2017-17 at Zahak Agricultural and Natural Resources Research Station in Zabol county.

    Results

    In principal components analysis (PCA), the first component was named grain yield and dry matter and the second component was named phenology. Based on the results of biplot, genotypes were classified into four groups. The first group includes late matutity and tall genotypes, the second group includes genotypes with high grain yield and harvest index (HI), the third group includes late matutity genotypes with low grain yield and the fourth group includes early matutity genotypes with lowest grain yield and HI. Genotype No. 100 with unknown origin (6044 kg.ha-1) had the highest grain yield and genotypes No. 153 (Mexico), 169 (Mexico), 134 (North Korea), 122 (Poland), 124 (unknown), 130 (unknown) and 131 (North Korea) had high grain yield. The orthogonal comparison of 20 Iranian genotypes versus 138 foreign genotypes showed that no difference was observed for plant height, but in terms of grain yield, biomass and harvest index, foreign genotypes were significantly higher than Iranian genotypes.

    Conclusion

    Genetic diversity by different statistical analyzes was well able to differentiate safflower genotypes and can be used from grouping obtained from statistical methods for select appropriate parents genotypes in safflower breeding programs.

    Keywords: Biplot analysis, Cluster analysis, Grain Yield, Grouping, Late mature
  • Fatemeh Mirsardoo *, Gholamreza Afsharmanesh, Ahmad Aien, Soheila Kourepaz, Hossein Heydari Sharif Abad Pages 149-167
    One of the basic pillars of sustainable agriculture is the use of biological fertilizers with the aim of eliminating or reducing the use of chemical fertilizers. in recent years, nano fertilizers have been considered an effective solution to reduce nutrient losses and increase fertilizer use efficiency. In this regard, this study was conducted to investigate the effect of biological and nano fertilizers on the yield and morphological traits of cowpea in a factorial experiment based on a randomized complete block design for two consecutive years (2018-2020). The studied factors included 4 levels of biological fertilizers (control, Amino Zn-chelate, AminoAlexin, and Bio-20) and 4 levels of nano chelates (control, Nano B-chelate, Nano K-chelate, and Nano Fe-chelate). The results showed that years had no significant effect on the studied traits. However, the application of biofertilizers, especially Bio-20, followed by AminoAlexin, achieved the highest growth characteristics and yield. Also, among nano chelate fertilizers, iron and that potassium had the most positive effect. The study of interaction effects showed that the lowest growth characteristics and yield were observed at the control treatment. However, the highest plant height, number of flowers, number of pods per plant, pod length, number of seeds per pod and plant, 100-seed weight, and seed and straw yield were observed in Bio-20 application along with nano Fe-chelate and/or nano K-chelate. In general, we found that the combined application of biological fertilizers, especially Bio-20, along with nano Fe-chelate and nano K-chelate significantly improved the growth characteristics, yield, and yield components of cowpea.
    Keywords: Amino chelate, Biological Fertilizer, Cowpea, Nano chelate, Nano Fe-chelate
  • Fatemeh Gholami, Rouhollah Amini *, Adel Dabbagh Mohammadi Nasab, Mohammad Ghafouri Pages 169-183
    Background and Objective

    The study was carried out to evaluate the effects of magnetic water, organic and chemical fertilizers on growth characteristics and yield of Moldavian balm (Dracocephalum moldavica L.).

    Materials and Methods

    This experiment was conducted as a factorial based on a randomized complete block design with 21 treatments and three replications at research farm of the faculty of agriculture, university of Tabriz, Iran in 2016.The first factor was magnetic water (0, 290, and 430 milli Tesla) and the second factor was fertilizer treatment (control, 100% chemical fertilizers+NPK fertilizer, 50% chemical fertilizer+bio-fertilizer, Penergetic P, 50% chemical fertilizer+Penergetic P, 50% chemical fertilizer +organic wood fertilizer with 2 and 4 tons/ha).

    Results

    Increasing the intensity of the magnetic improved the transverse growth of the plant, leaf chlorophyll index, dry weight of upper flowering parts, and essential oil yield of Moldavian balm. The interaction effect of magnetic water fertilizer treatments was significant on number of branch per plant, dry weight of upper parts, essential oil percentage and yield. The highest dry weight of upper flowering parts (7668.70 kg/ha) was obtained in 100% chemical fertilizer and magnetic water of 430 milliTesla. The highest essential oil yield (16.59 kg/ha) was obtained in organic wood fertilizer in 2 tons ha and without using magnetic water.

    Conclusion

    Bio-fertilizer and organic fertilizers in combination with 50% of chemical fertilizers coupled with magnetic water of 430 milliTesla could be recommended to improve the growth traits, qualitative and quantitative yield of Moldavian balm in the field condition.

    Keywords: Bio-Fertilizer, Chlorophyll Index, Essential Oil Yield, Magnetic water, Moldavian balm, Penergetic
  • Davoud Omidinasab *, Moosa Meskarbashee, Afrasiab Rahnama Ghahfarokhi Pages 185-198
    Background and Objective

    this research was carried out in order to recognition and evaluate the characteristics related to growth and yield as well as the adaptation of sunflower especially in relation to dehydration conditions.

    Materials and Methods

    This research carried as a split plots in a randomized complete block design with three replication and with two factor: irrigation as the main factor and cultivar as sub - factor were performed in the experimental farm of Safiabad Research Center.

    Results

    Evaluation of means showed, severe irrigation low stress caused a decrease of 19.03, 26.97, 24.34 and 45.08 % respectively in stem height, stem diameter, head diameter and biological yield. Yield and grain yield components of sunflower cultivars also evalouation under the influence of low irrigation stress and the results show a decrease of 45.69, 49.94 and 50 %, respectively in number of grains/head, grain weight/head and grain yield. On the other hand, the percentage of grain oil decreased enough 26.67% under the influence of low irrigation. Oscar cultivar in control treatment with average grain yield of 5.34 t/ha and Shakira cultivar in severe irrigation low stress conditions with average grain yield 2.67 t/ha, respectively produced the highest and lowest grain yield/ha.

    Conclusion

    despite relative resistance sunflower dehydration stress, maximum grain yield is produced under normal irrigation conditions. Finally, Felix and Labad cultivars according to high grain yield and maintaining yield in conditions of low irrigation stress they are recommended as high yield and compatible cultivars in Dezful region and similar regions.

    Keywords: Grain Yield, Percentage oil, Dehydration, Cultivar, Felix, Labad
  • Mehrab Mehri Chavadeh, Hamid Reza Zakerin *, Marefat Mostafavi Rad, Saeed Sayfzadeh, Sayed Alireza Valadabadi Pages 199-215
    Background and Objective
    In order to evaluate of grain yield, anti-oxidante enzymes activitie and osmolytes accumulation in leaves of peanut as affected by different irrigation levels and Salicylic acid, the present study was done.
    Materials and Methods
    This experiment carried out as split plat based on randomized complete block design with three replications in experimental field of Agicutural and Natural Resources Research and Education Center of Guilan Province, Astara, Iran, during 2018 and 2019 years. Four level of irrigation regimes including no irrigation (as control), irrigation at initial flowering stage, irrigation at pod formation stage and irrigation at initial flowering + pod formation stages and three levels of salicylic acid such as 100, 200 and 300 µmol/l comprised experimental treatments, as main and sub plot, respectively.
    Results
    Deficit irrigation decreased grain yield, chlorophyll index (SPAD) and leaf relative water content in peanut. Prolne, catalaz, superoxide dismutase, peroxidase, soluble sugar content, soluble protein content and leaf anthocyanin content enhanced in responses to deficit irrigation. In addition, foliar application of salicylic acid caused to improve all measured traits in peanut at different irrigation levels. The greatest grain yield of peanut (3450 kg/ha) was obtained in response to supplementary irrigation at both initial flowering stage + pod formation stage along with salicylic application at the rate of 300 µmol/l.
    Conclusion
    Based on results of this study, supplementary irrigation and foliar application of salicylic acid could be recommendable in direction to increase plant resistance to drought stress and grain yield improvement in peanut .
    Keywords: Anti-oxidant enzymes, Drought stress, Peanut, Plant growth regulator, Osmolytes
  • Zeinab Azadbakht, Ali Beheshti Ale Agha *, Fatemeh Rakhsh, Danial Kahrizi, Mahin Karami Pages 217-229
    Background and Objective
    Heavy metals enter the environment directly and indirectly with the development of various industries of metal smelting, mining, and chemical industries. Physical and chemical methods of soil purification from heavy metals are used due to high costs and less time-consuming. Phytoremediation is a low-cost and relatively fast solution to soil pollution and increases biodiversity, reduces erosion, and increases soil fertility.
    Materials and Methods
    In this study, the phytoremediation potential of the Camelina plant in removing heavy metals Pb and Cd from soil was investigated. The experiment was conducted in a completely randomized design with Cd (0, 3, 5, and 10 mg/kg) and Pb (0, 100, 300, and 600 mg/kg) treatments with 3 replications in the greenhouse of Razi University in Kermanshah.
    Results
    The results showed that with increasing the concentration of Pb and Cd, the accumulation of these elements in the roots of the Camelina plant increased significantly. Most soil biological properties at the highest concentrations of Cd and Pb were significantly reduced compared to the control.
    Conclusion
    The high concentration of Pb and Cd in the roots of the plant and the low transfer factor of these elements, indicate the greater efficiency of this plant for use in plant stabilization techniques, and we cannot be used to extract heavy metals lead and cadmium from soil.
    Keywords: Heavy metals, plant stabilization, Soil pollution, Soil quality, Transfer factor
  • Behrooz Esmaielpour *, Mohammad Heidari Dalighez, Mousa Torabi Giglou, Peyman Sheikh Alipour, Akram Rahbary Pages 231-243
    Background

      This research was carried out to investigate the effect of different substrate and spraying of seaweed extract on growth, yield and nutrient content of karla .

    Materials and Methods

    this research was carried out in a factorial design based on completely randomized design with four replicate in pots under hydropnic condition in rUniversity of Researcher Ardabil University. The first factor includes combination of substrate 50: 50 ratios (100) ratios (sawdust + cocopes, sawdust + perlite, sawdust + vermiculite, perlite + cocopeat, cocopeat + vermiculite, vermiculite + perlite) and second factor of leaf spray with Ascophyllum nodosum seaweed extract in four Concentration (0, 0.5, 1 and 2 grams per liter) and in control treatment was sprayed with distilled water.

    Results

    The results showed that the highest amount for plant height (3.79 m) in vermiculite-cocopeat substrate and seaweed extract concentration of 1 g / l and the highest value for plant fresh weight plants (575.49 grams), dry weight (27.29 g), root fresh weight (149 / 81 g) and fruit yield (1492/50 g) were obtained in vermiculite-perlite treatment with a concentration of seaweed extract of 1 g / l, also in plant dry weight traits (138.36 g), fresh weight of fruit (33.36 g) In combination of vermiculite-perlite substrate and foliar spraying of 2 g / l from seaweed extract and .

    Conclusion

     the results of this study indicated that the use of seaweed extract and perlite-vermiculite had the greatest impact on growth of karla in comparison to other treatments

    Keywords: Chlorophyll, Cocopyte, Perlite, Sawdust, Vermiculite
  • Nosratollah Najafi *, Sajjad Elmi, Shahin Oustan, Ali Lotfollahi Pages 245-264

    This research was carried out to investigate effects of gypsum, cocopeat, and NaCl salinity on some physiological and growth characteristics of spinach cv. Virofly. The experiment was conducted in a factorial combination based on a CRD with three replications in greenhouse conditions. The experimental factors were: gypsum at four levels (0, 3, 9, and 27%), NaCl salinity at two levels (0 and 110 mM), and cocopeat at two levels (0 and 15%). The effect of gypsum on studied characteristics depended on the level of gypsum, cocopeat, and salinity. The use of 3% gypsum had no significant effect on root and shoot dry matters, plant height, and leaves number. Unexpectedly, use of 9 and 27% gypsum significantly reduced these characteristics under saline and non-saline conditions. The effect of salinity on studied characteristics was different regardless of presence or absence of cocopeat. The effect of cocopeat was significant on all studied characteristics, but its effect depended on the level of salinity and gypsum. The sensitivity of spinach plant root to NaCl salinity stress was greater than shoot. The use of cocopeat in perlite medium is not recommended for hydroponic cultivation of spinach. In treatments with cocopeat, high levels of gypsum decreased root and shoot dry matters, plant height, leaves number, leaf chlorophyll index, and leaf chlorophyll fluorescence. It is suggested to conduct more investigations with lower levels of gypsum, lower concentrations of calcium and sulfate in the nutrient solution, and application of other types of cocopeats under saline and non-saline conditions.

    Keywords: Cocopeat, gypsum, Hydroponics, Perlite, salinity, Spinach
  • Mohammad Rezvani *, AliAsghar Tahmasbi, Hossein Ajamnorozi, Sajedeh Golmohammadzade Pages 265-278
    Background and Objective

    In this research the effect of planting date and Bentazon application on control of weeds, and soybean yield was investigated.

    Methods and Materials:

     Experiment conducted as split plot in a randomized complete block design with 4 replicates. Mainfactor included five planting dates (20 April, 4 May, 18 May, 2 June and 16 June) and subfactor was herbicide application including without and with bentazone application.

    Results

    Delay in planting date and herbicide application, wild melon, and black nightshade control increased both at 10 and 30 days after spraying. The late planting date reduced soybean economic (29.2%) and biological yield (41.1%). Delay in planting date reduced the biomass of wild melon (99%) and black nightshade (61%) and other weeds (82%). Herbicide application decreased the biomass of wild melon (51%) and black nightshade (92%) and other weeds (71%). Soybean yield in early planting date was higher (71%) than late planting date. In the late planting date, density of wild melon and black nightshade was lower than early planting date. Delay in planting date accelerated flowering, and reduced ripening period, seed production, and yield.

    Conclusion

    The early planting date of soybean along with the application of bentazone reduces weed growth, crop damage and increases soybean yield that can be recommended to farmers.

    Keywords: Planting Date, Weed Density, Visual damage assessment, soybean yield, Wild melon
  • Yaeghoub Raei *, Asghar Jafari, Saied Zehtab Salmasi, Younes Kheirizadeh Arough Pages 279-292
    Today, the use of medicinal plants as one of the most effective methods in the field of health and business is increasing. Among the required factors, micro-elements elements play a significant role in feeding and increasing of plant yield. In recent years, due to the prevent the harmful effects of chemical fertilizers, the application of biofertilizers has been considered. The present study was conducted to investigate the yield, yield components, and essential oil of the dill plant in response to phosphozist and nitrozist and foliar application of zinc and iron elements. The experiment was conducted as a randomized complete block design with three replications. Experimental treatments included foliar application with zinc, iron and combined application of zinc and iron, and biofertilizer treatments consisted of application of phosphozist biofertilizer, pbt of nitrozist biofertilizer, combined pbt of phosphozist and nitrozist biofertilizers and control.The results showed that the highest plant height, number of umbels per plant, number of seeds per umbel, percentage and yield of shoot essential oil were achieved from the combined application of nitrozist and phosphozist. There was no significant difference with foliar application of zinc and iron. In terms of grain yield, root dry weight and percentage and yield of grain essential oil, the application of these biofertilizers was significantly superior to other treatments. Based on results, in order to produce more yield, yield components and essential oil in dill, the combined application of nitrozist and phosphozist biofertilizers was identified as the most desirable nutritional treatment.
    Keywords: Essential Oil, Micro-elements, Nitrozist, Phosphozist, Yield
  • Jaafar Habibi Asl, Abbas Asakereh *, Nader Behbahani Nejad Pages 293-309
    Objective & Background

    The purpose of this study is to investigate the sugarcane production based on exergy and energy cumulative consumption indicators and environmental evaluation of using life cycle assessment.

    Materials and methods

    Data of sugarcane production were collected from the Mirza Kochak Khan agro-industry in Khuzestan province. All energy inputs used in the production of sugarcane in Plant and Raton farms were calculated.

    Results

    Subsoiling, harvesting, laser leveling and deep plowing with moldboard plow had the highest cumulative exergy consumption. Total cumulative energy and exergy consumption were obtained as 86.44 and 49.86 GJ per hectare, respectively. Cumulative degree of perfection and renewable index of sugar cane production process were obtained 6.16 and 0.84 respectively. The findings showed that in terms of energy, sugarcane production is a system with negative cumulative energy and in terms of cumulative exergy, it is a positive system. Electricity is the most consumed energy and diesel fuel is the most consumed exergy in sugarcane production. The life cycle assessment shows that the greatest environmental impact of sugarcane production is related to FWA and MAE groups, respectively, with emissionon the farm having the greatest environmental impact with 62.30%.

    Conclusion

    Sugarcane production is a relatively renewable process that improving the management of chemical fertilizers and irrigation water and replacing non-renewable energy sources with renewable sources for electricity production increases the exergy efficiency and renewability of the sugarcane production process and reduces the effects of environmental groups.

    Keywords: Life cycle assessment, cumulative perfection degree, renewable index, cumulative exergy consumption, Sugarcane
  • Yagoob Raei, Adel Dabagh Mohamadi Nasab, Hassan Dehghanian *, Mousa Mohammadi Pages 311-326
    Objectives
    The present study was carried out in order to evaluate the response of yield and yield components of lentil cultivars to foliar application of NPK chemical fertilizer under different planting dates.
    Materials and Methods
    The double split-plot set of treatments was arranged within randomized complete block design with three replications during growing season 1400 at the Varzeqhan city with an average annual rainfall of 300 mm. The experimental factors were: Sowing date (main factor) at three levels: November 15 as an anticipated cropping, April 15 and April 30, Varieties (secondary factor) at two levels: local variety and Bilaswar variety, and treatment. Fertilizer foliar application (sub sub-factor) in two levels of control (no foliar application) and NPK chemical fertilizer foliar application (nitrogen 5%, phosphorus and potassium 25% dissolved in water at the rate of 3 kg per hectare).
    Results
    The results showed that foliar application increased the grain yield of local cultivars and Bilsawar by 25and 24%, respectively. In general, considering the economic importance of seed yield, the planting date of 15 November and foliar spraying of fertilizer with the combination of 75 grams per hectare of Fertilizer-2 biological fertilizer with 50 kilograms per hectare of triple superphosphate chemical fertilizer can have an effective role in increasing the yield.
    Conclusion
    In this study, foliar application of NPK chemical fertilizer and planting date of November 15 with the highest number of pods, number of seeds per pod, number of seeds per plant, 100 grain weight and seed yield is recommended.
    Keywords: Cultivar, Foliar Application, Lentil, Planting Date, Yield
  • Ghorban Khodabin *, Ashkan Jalilian, Mojdeh Sadat Khayat Moghadam, Shahryar Kazemi Pages 327-342

    This experiment was performed to research the role of various tillage systems with the appliance of nitrogen fertilizer and vermicompost on seed and oil yield of rapeseed and conjointly its result on nitrogen efficiency indices fully and low irrigation conditions.The experiment was performed as a split-split plot based on a randomized complete block design with three replicates in Karaj during two cropping seasons(2017-19). Tillage systems as the main plot were common at three levels including no-tillage, reduced tillage, and conventional tillage. The subplots included irrigation at two levels (normal irrigation and low irrigation) and fertilizer treatment at four levels (no fertilizer, urea chemical fertilizer, vermicompost, urea fertilizer + vermicompost).In the system without tillage, oil yield decreased by 22% compared to reduced tillage and 21.5% compared to conventional tillage. Seed and oil yield in the conditions of combined application of vermicompost fertilizer were 18 and 17% higher than the control in normal irrigation conditions and 29 and 32% higher in low irrigation conditions, respectively. In all three tillage systems, the highest nitrogen use efficiency was observed in the combined application of urea and vermicompost. Compared to the application of vermicompost and urea, in non-tillage conditions 5 and 8.1%, in reduced tillage conditions 6.2 and 1.5%, and in conventional tillage conditions 5.5 and 1.7%, respectively, the nitrogen use efficiency was more. In general, reduced tillage and replacement of urea fertilizer with vermicompost can ultimately increase canola seed and oil yield by reducing nitrogen wastage, increasing nitrogen productivity, and modifying drought stress conditions.

    Keywords: Nitrogen Content, Nitrogen Utilization Efficiency, Urea, Vermicompost, Oil Yeild