فهرست مطالب

نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار
سال سی و چهارم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • آزیتا یاری، نصرت الله عباسی*، سمیه حاجی نیا صفحات 1-20
    اهداف

    این پژوهش به منظور ارزیابی اثر کشت مخلوط سری های جایگزینی و افزایشی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو گیاه کاملینا و عدس تحت شرایط دیم و آبی اجرا شده است.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام در دو سال زراعی 1400-1399 و 1401-1400 اجرا شد. کرت های اصلی شامل آبیاری در دو سطح (دیم و آبی) و کرت های فرعی شامل الگوی های کشت مخلوط جایگزینی و افزایشی در نه سطح شامل (75 درصد کاملینا+ 25 درصد عدس، 50 درصد کاملینا+ 50 درصد عدس، 25 درصد کاملینا+ 75 درصد عدس، 100 درصد کاملینا+ 25 درصد عدس، 100 درصد کاملینا+ 50 درصد عدس، 100 درصد کاملینا+ 75 درصد عدس، 100 درصد کاملینا+ 100 درصد عدس، کشت خالص کاملینا و عدس) بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه (1827 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیکی کاملینا (7012 کیلوگرم در هکتار) در سری افزایشی 100درصد کاملینا+ 25 درصد عدس و بیشترین عملکرد دانه و بیولوژیکی عدس به ترتیب 750 و 1950 مربوط به کشت خالص عدس مشاهده شد. ارزیابی نسبت برابری زمین نشان دهنده برتری تمام نسبت های کشت مخلوط کاملینا و عدس بر تک کشتی آنها بود و ری های افزایشی 100 درصد کاملینا+ 75 درصد عدس و 100 درصد کاملینا+ 100 درصد عدس بیشترین نسبت برابری زمین را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد کشت مخلوط جایگزینی کاملینا و عدس تحت شرایط دیم و آبی در مقایسه با تک کشتی آنها سودمند و برتر بودند.

    کلیدواژگان: الگوی کاشت، تنش خشکی، رقابت، شاخص غالبیت، کاملینا، نسبت برابری زمین
  • صفر نصراله زاده، سعید زهتاب سلماسی، صونیا حقوردی، رقیه فرضی امین آباد* صفحات 21-39
    اهداف

    کشت مخلوط موجب افزایش تولید، حفظ حاصلخیزی خاک و کنترل فرسایش و در مجموع بهره برداری بهینه از منابع می شود. بر این اساس، صفات مختلف مورفولوژیکی، محصول دانه و شاخص های ارزیابی کشت مخلوط افزایشی لوبیا و ریحان مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    الگوهای مختلف کشت مخلوط شامل 1) کشت مخلوط افزایشی با نسبت 50% ریحان رقم مبارکه و تراکم مطلوب لوبیا، 2) 75% ریحان رقم مبارکه و تراکم مطلوب لوبیا، 3) 100% ریحان رقم مبارکه و تراکم مطلوب لوبیا ، 4) 50% ریحان رقم تایلندی و تراکم مطلوب لوبیا، 5) 75% ریحان رقم تایلندی و تراکم مطلوب لوبیا، 6) 100% ریحان رقم تایلندی و تراکم مطلوب لوبیا ، 7) کشت خالص لوبیا، 8) کشت خالص ریحان رقم مبارکه و 9) کشت خالص ریحان رقم تایلندی می-باشند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین محصول دانه لوبیا و ریحان در کشت خالص ثبت گردید و بیشترین وزن خشک، وزن تر، درصد و عملکرد اسانس ریحان تحت تاثیر الگوهای مختلف کاشت مربوط به کشت خالص ریحان رقم تایلندی به ویژه در چین اول به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به شاخص های نسبت برابری زمین و مجموع ارزش نسبی، الگوی کشت تراکم مطلوب لوبیا و تراکم 100 درصد ریحان رقم تایلندی بر سایر الگوها برتری داشته و سودمندی بیشتری نسبت به کشت خالص داشت.

    کلیدواژگان: درصد پوشش سبز، ریحان، عملکرد، کشت مخلوط، لوبیا
  • تاثیر مصرف تلفیقی کودهای آلی و زیستی بر درصد پروتئین و بازیافت ظاهری نیتروژن در لوبیا سفید
    لیلا عرب نیاسر، محمد میرزاخانی*، کریم نوزاد نمین صفحات 41-51

    این آزمایش با هدف بررسی تاثیرات مصرف تلفیقی کودهای آلی و زیستی بر درصد پروتئین و بازیافت ظاهری نیتروژن در لوبیا سفید به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل چهار سطح کود آلی (عدم مصرف، ورمی کمپوست، کود دامی، کمپوست قارچ) و فاکتور دوم شامل چهار سطح کود زیستی (عدم مصرف، مصرف نیتروکسین، کود زیستی بارور2، ترکیب نیتروکسین + بارور2) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد بیولوژیکی مربوط به نیتروکسین بدون مصرف کود آلی و کمترین مربوط به شاهد (عدم مصرف کود های آلی و زیستی) بود. بیشترین درصد پروتئین مربوط کود بارور2 + کمپوست قارچ بود. کمترین درصد پروتئین متعلق به تیمار عدم مصرف کود زیستی و مصرف کود دامی بود. بیشترین مقدار صفت تعداد دانه در متر مربع مربوط به تیمار کود زیستی نیتروکسین و 5650 کیلوگرم در هکتار کود دامی با میانگین 7/792 و کمترین مقدار این صفت مربوط به شاهد زیستی + ورمی کمپوست با میانگین 438 بود. بیشترین مقدار کارایی مصرف نیتروژن مربوط به تیمار شاهد + کود دامی با میانگین معادل 32/36 و کمترین این مقدار مربوط به تیمار شاهد + شاهد بود. بیشترین مقدار صفت وزن هکتولیتر مربوط به تیمار نیتروکسین + کمپوست قارچ با میانگین 21/88 و کمترین مقدار این صفت متعلق به تیمار بارور - 2 + شاهد بود. بیشترین مقدار صفت بازیافت ظاهری نیتروژن مربوط به تیمار نیتروکسین + ورمی کمپوست و کمترین مقدار این صفت مربوط به شاهد + شاهد بود.

    کلیدواژگان: بارور-2، عملکرد، بیولوژیکی، نیتروکسین، وزن، هکتولیتر
  • بهمن پاسبان اسلام*، محمدرضا نظری صفحات 53-64
    اهداف

    پژوهش به منظور بررسی اثرات قارچ تریکودرما بر اجزای عملکرد، عملکرد دانه و روغن گلرنگ و گزینش ژنوتیپ های پرمحصول برای کشت در خاک های شور حاشیه دریاچه ارومیه اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت کرت های خرد شده بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی طی سال 1401-1400 اجرا شد. کرت اصلی شامل سطوح قارچ (بدون تیمار و تیمار بذور با قارچ تریکودرما) و کرت فرعی 14 ژنوتیپ گلرنگ بود.

    یافته ها

    اثر تیمار قارچ تریکودرما بر ارتفاع بوته، تعداد طبق در بوته، وزن هزار دانه، درصد روغن دانه، عملکرد دانه و روغن مثبت و معنی دار بود. بین ژنوتیپ های مورد مطالعه اختلاف معنی داری در صفات مذکور دیده شد. در هر دو شرایط تیمار با قارچ و بدون تیمار ژنوتیپ های پدیده، L1، PI426521 ، PI537698 و PI537694 بیشترین عملکرد دانه و روغن را به خود اختصاص دادند و در یک گروه کلاستری از نظر صفات مورد مطالعه قرار گرفتند. تیمار بذور گلرنگ با قارچ تریکودرما باعث گردید عملکرد دانه ژنوتیپ های مذکور به ترتیب 645، 677، 575، 494 و520 کیلوگرم در هکتار افزایش یافته و به ترتیب به3727، 3531، 3345، 3322 و 3164 کیلوگرم در هکتار برسد. این افزایش در اراضی شور می تواند نقش موثری در توسعه پایدار کشت داشته باشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ژنوتیپ های پدیده، L1، PI426521 ، PI537698 و PI537694 برای کشت در اراضی شور حاشیه دریاچه ارومیه و مناطقی با اقلیم مشابه مناسب بوده و تیمار قارچ تریکودرما اثر معنی داری در افزایش عملکرد دانه و روغن ژنوتیپ های گلرنگ داشته باشد.

    کلیدواژگان: اراضی کم بازده، تجزیه کلاستر، توسعه پایدار، رقم پدیده، شوری خاک
  • یزدان باقرپور، قباد سلیمی*، عاطفه جبارپور، زهرا اصلانی صفحات 65-78
    اهداف

    هدف آزمایش بررسی تاثیر کودهای زیستی فسفاته و عصاره جلبک دریایی در افزایش صفات رشدی، کیفیت و کمیت گیاه گشنیز بود.

    مواد و روش ها

    این بررسی به صورت آزمایش مرزعه ای در ماهیدشت کرمانشاه، طی سال های 1397- 1396، بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. فاکتور اول شامل عصاره جلبک در سه سطح (بدون عصاره، یک درصد و دو درصد) و فاکتور دوم کود تجاری فسفات بارور 2 در دو سطح (مایه کوبی و بدون مایه کوبی) بودند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اثر متقابل کود فسفاته زیستی و عصاره جلبک بر پارامتر های ارتفاع بوته، درصد و عملکرد اسانس دانه و غلظت فسفر در اندام هوایی معنی داری بوده است. بیشترین (844/0 درصد) میزان درصد اسانس در تیمار سطح دو درصد عصاره جلبک و مایه کوبی با کود زیستی فسفات بارور2 بدست آمد. بیشترین میزان عملکرد اسانس (962/4 کیلوگرم در هکتار) در ترکیب تیماری کود زیستی فسفات بارور 2 و عصاره جلبک دریایی یک درصد بدست آمد. همچنین، بیشترین میزان فسفر در اندام هوایی (583/3 درصد) در تیمار مایه کوبی با فسفات بارور 2 و عصاره جلبک دریایی دو درصد بدست آمد.

    نتیجه گیری

    استفاده از کودهای زیستی فسفاته همراه با عصاره جلبک دریایی می تواند صفات رشدی، کیفیت و کمیت اسانس را در گیاه گشنیز بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: عملکرد اسانس، کود زیستی فسفات بارور2، گشنیز، عصاره جلبک، فسفر
  • زهرا امیریان چلان*، روح الله امینی، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 79-94
    اهداف

    بررسی اثرات الگوهای مختلف کشت مخلوط با شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) و کاربرد کودهای زیستی بر ویژگی های رشدی و عملکرد بادرشبو (Dracocephalam moldavica L.) و نیز ارزیابی سودمندی کشت مخلوط با تعیین شاخص LER از اهداف این آزمایش می باشند.

    مواد و روش ها

    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کامل تصادفی با 15 تیمار و 3 تکرار در شهرستان مراغه در سال 1399 اجرا گردید. عامل اول الگوی کشت شامل کشت خالص بادرشبو و کشت مخلوط با شنبلیله در الگوهای جایگزینی (Mb:F) و افزایشی بود. عامل دوم تیمار کودی شامل کاربرد کود شیمیایی (CF)، کود زیستی مایکوروت (M) و تلفیق دو کود زیستی مایکوروت و بایوفارم (M+B) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اثرات الگوهای کشت و تیمارهای کودی و اثر متقابل آن ها بر اغلب صفات مورد آزمایش معنی دار بودند. بیشترین شاخص کلروفیل برگ (06/39) در کشت خالص بادرشبو همراه با کاربرد کود CF و بالاترین ارتفاع بوته (cm 7/101) نیز در الگوی 1:1 و تیمار CF مشاهده شد که با تیمار تلفیقی M+B اختلاف معنی داری نداشت. بیشترین عملکرد پیکره رویشی نیز در کشت خالص و تیمارهای M+B (kg/ha 8213) و CF (kg/ha -8130) حاصل شد. در همه ی الگوهای کشت مخلوط، نسبت برابری زمین بیشتر از 1 بود و بیشترین مقدار آن (579/1) در کشت مخلوط افزایشی 100:50 مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج عملکرد و نسبت برابری زمین می توان استنباط کرد که کشت مخلوط بادرشبو و شنبلیله و نیز کاربرد تلفیقی کودهای بایوفارم و مایکوروت جایگزین مناسبی برای کشت خالص و کاهش کاربرد کود شیمیایی در تولید پایدار گیاه بادرشبو می باشد.

    کلیدواژگان: کشت مخلوط، کود زیستی، نسبت برابری زمین، مایکوروت، بایوفارم
  • پیام پزشکپور*، امیر میرزایی، ایرج کرمی صفحات 95-112
    اهداف

    هدف از این تحقیق ارزیابی کارایی مدل های تجزیه پایداری با استفاده از مدل‎های امی (AMMI) و بلاپ (BLUP) بود .

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 19 ژنوتیپ پیشرفته عدس به همراه سه رقم شاهد کیمیا، بیله سوار و توده محلی در ایستگاه‎های تحقیقات کشاورزی خرم آباد (لرستان)،زنجیره (ایلام) و سرارود (کرمانشاه) به مدت دو سال زراعی(1397-99) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تعیین کمیت پایداری ژنوتیپی، از تجزیه مقادیر منفرد (SVD) با یک مدل اثرمخلوط خطی (LMM) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون نسبت درست نمایی (Likelihood ratio test, LRT) نشان داد که برهم کنش ژنوتیپ × محیط بر عملکرد دانه معنی دار بودند. بنابراین، تجزیه BLUPs برای این داده‎ها مناسب تشخیص داده شد. نمودار موزاییکی نشان داد که سهم مجموع مربعات ژنوتیپ و برهمکنش ژنوتیپ × محیط در مجموع مربعات کل به ترتیب 75/6 و 36/34 درصد بود. بای پلات اولین مولفه اصلی محیط در برابر عملکرد اسمی نشان داد که ژنوتیپ‎های 13، 6، 16، 9 و 10 از پایداری بیشتری برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    بای پلات عملکرد دانه در برابر میانگین وزنی نمرات مطلق (WAASB نشان داد که ژنوتیپ های 10، 16، 1، 20، 15 ، 4 ،13 و 7 به دلیل بزرگی متغیر پاسخ (داشتن عملکرد بالا) و پایداری بالا (مقادیر پایین WAASB)، بسیار پر محصول و پایدار بودند. شناسایی ژنوتیپ‎ها با معیار WAASBY نشان داد که ژنوتیپ های 16 و 1 پر محصول و پایدار بودند و می تواند نامزد معرفی ارقام جدید باشند.

    کلیدواژگان: تجزیه مقادیر منفرد، گزینش همزمان، میانگین وزنی نمرات مطلق، عدس، نمودار موزاییکی
  • سعید صادق زاده حمایتی*، مهدی حسنی، علی جلیلیان، محمدرضا میرزائی، حمزه حمزه، حامد منصوری صفحات 113-128
    اهداف

    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی و گروهبندی ارقام جدید داخلی و خارجی چغندر قند از لحاظ خصوصیات کمی و کیفی در منطقه غرب کشورانجام شد،

    مواد و روش ها

    در این آزمایش ها 12 رقم تجاری داخلی و خارجی به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در دو منطقه کرمانشاه و لرستان مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته های تحقیق:

    نتایج نشان داد رقم Rivolta در محیط کرمانشاه و رقم Perfekta در محیط لرستان بالاترین عملکرد ریشه، عملکرد قند ناخالص و عملکرد قند خالص را به خود اختصاص دادند، همچنین در محیط کرمانشاه ارقام Rivolta و Anaconda و در محیط لرستان ارقام Perfekta و Cadmus نزدیک ترین ارقام به رقم ایده آل بودند. بر اساس نتایج تجزیه خوشه ای ارقام در محیط کرمانشاه به سه و در محیط لرستان به پنج گروه دسته بندی شدند، به طوری که در محیط کرمانشاه سه رقم Anaconda، Perfekta و Rivolta و در محیط لرستان سه رقم Anaconda، Gecko و Perfekta در خوشه ای قرار گرفتند که از بهترین خصوصیات کمی و کیفی برخوردار بودند. در تجزیه به عامل ها از طریق تجزیه به مولفه های اصلی در هر دو محیط دو عامل شناسایی شد ند که در محیط کرمانشاه 85/77 درصد و در شرایط لرستان 11/88 درصد از تغییرات داده ها را تبیین کردند.

    نتیجه گیری

    در این بررسی دو رقم تجاری Anaconda و Perfekta در هر دو محیط بهترین خصوصیات کمی و کیفی را به خود اختصاص دادند، کشت دو رقم مذکور می تواند پتانسیل تولید شکر را در منطقه غرب کشور بهبود دهد.

    کلیدواژگان: تنوع، پایلوت، منطقه، عیار قند، تجزیه خوشه ای
  • مسعود گلستانی* صفحات 129-142
    اهداف
    هدف از این تحقیق بررسی روابط بین صفات در ژنوتیپ های مختلف کنجد و تعیین صفات موثر بر عملکرد دانه در شرایط عدم کاربرد و کاربرد اسید هیومیک بود.
    مواد و روش ها
    این آزمایش در دو شرایط عدم کاربرد اسید هیومیک (کنترل) و کاربرد اسید هیومیک (250 گرم در 1000 لیتر آب) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهر ابرکوه اجرا شد. ژنوتیپ های کنجد شامل ورامین 2822، هلیل، دشتستان 2، دشتستان5، داراب 1، داراب 14، یزد، جیرفت 13 و صفی آباد بودند.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی بین عملکرد دانه با صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن هزار دانه، درصد روغن و پروتئین، تعداد شاخه فرعی و تعداد دانه در کپسول در هر دو شرایط آزمایش مثبت و معنی دار بود. با تجزیه رگرسیون گام به گام، صفات تعداد شاخه فرعی و وزن هزار دانه در شرایط کنترل و صفت تعداد دانه در کپسول در شرایط کاربرد اسید هیومیک وارد مدل رگرسیون شدند. در تجزیه علیت، تعداد شاخه فرعی در شرایط کنترل و تعداد دانه در کپسول در شرایط کاربرد اسید هیومیک بیشترین اثر مستقیم و مثبت را بر عملکرد دانه داشت. ژنوتیپ های مورد مطالعه با استفاده از تجزیه خوشه ای در سه گروه مجزا قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    صفت تعداد شاخه فرعی در شرایط کنترل و تعداد دانه در کپسول در شرایط کاربرد اسید هیومیک به عنوان یکی از مهم ترین صفات موثر بر عملکرد دانه در ژنوتیپ های کنجد بود. براساس نتایج تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های دشتستان2 و داراب14 برتر بودند و بنابراین می توان از این ژنوتیپ ها برای رسیدن به عملکرد بالا استفاده کرد
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تجزیه علیت، رگرسیون گام به گام، ضریب همبستگی، عملکرد دانه
  • اعظم مهرگان نیا، سید عبدالرضا کاظمینی* صفحات 143-156
    مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات منابع کودی نیتروژن و تراکم تاج خروس ریشه قرمز کارایی مصرف نیتروژن و شاخص مقاومت کینوا رقم تی تی کاکا در برابر علف هرزانجام گردید.
    مواد و روش ها
    پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در سال 1400 به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل منابع کود نیتروژن (بدون کود، اوره، اوره با پوشش گوگردی و نیترات آمونیوم) به عنوان کرت اصلی و تراکم علف هرز (صفر، 5، 10، 15، 20و 25 بوته در مترمربع) به عنوان کرت فرعی بود.
    یافته ها
    کاربرد کود اوره با پوشش گوگردی در بالاترین تراکم علف هرز (25 بوته در مترمربع) با افزایش شاخص مقاومت گیاه زراعی کینوا، منجر به بهبود ضریب تخصیص ماده خشک به دانه، درصد نیتروژن و پروتئین، سرعت فتوسنتز و عملکرد دانه کینوا به ترتیب به میزان 2/1، 5/1، 4/1، 2/1 و 8/2 برابر در مقایسه با تیمار بدون کود شد. کارایی مصرف نیتروژن نیز در بالاترین تراکم علف هرز (25 بوته در مترمربع) با کاربرد منابع کودی اوره، اوره با پوشش گوگردی و نیترات آمونیوم به ترتیب به میزان 3/78، 8/79 و 4/60 درصد در مقایسه با تیمار بدون کود افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که کود اوره با پوشش گوگردی حداکثر عملکرد دانه و کارایی مصرف نیتروژن را در تمامی تراکم های علف هرز به خود اختصاص داد و پس از آن کودهای اوره و نیترات آمونیوم قرار داشتند. بنابراین کود اوره با پوشش گوگردی به عنوان کارآمدترین منبع کود نیتروژن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اوره با پوشش گوگردی، پروتئین دانه، تبادلات گازی، ضریب تخصیص ماده خشک، کارایی مصرف نیتروژن
  • قربان دیده باز مغانلو*، احمد توبه، حمیدرضا محمد دوست چمن آباد، سلیم فرزانه، سجاد محرم نژاد صفحات 157-169
    اهداف
    این مطالعه به منظور بررسی اثر فاصله ردیف و گیاهان پوششی بر کنترل علف های هرز، عملکرد و اجزای عملکرد ذرت دانه ای تری وی کراس 647 انجام گرفت.
    مواد وروش ها
    این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مغان در سال 1400 اجرا شد. فاکتورهای مورد آزمایش شامل فاصله ردیف کاشت در دو سطح 75 و 65 سانتی متر و استفاده از گیاهان پوششی در پنج سطح (چاودار (Secal cereale L.)، ماشک گل خوشه ای (Vicia vilosia L.)، شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum L.)، بدون گیاه پوششی و علف کش مایستر پاور اودی) بودند.
    یافته ها
    در شرایط بدون گیاه پوششی، بیشترین زیست توده کل علف های هرز در فاصله ردیف 75 سانتی متری بدست آمد. همچنین بیشترین زیست توده گیاهان پوششی در فاصله ردیف 75 سانی متری، از گیاه پوششی چاودار حاصل شد. تعداد ردیف دانه در بلال، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت تحت تاثیر برهمکنش فاصله ردیف × گیاه پوششی قرار گرفت ؛ به طوری که بیشترین تعداد ردیف دانه در بلال از گیاه پوششی شبدر برسیم در فاصله ردیف 75 سانی متری مشاهده شد. بیشترین عملکرد بیولوژیکی در فاصله ردیف 65 سانتی متری با استفاده از گیاه پوششی چاودار حاصل شد. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه (05/8 تن در هکتار) از فاصله ردیف 65 سانتی متری و تیمار گیاه پوششی چاودار بدست آمد و همچنین بیشترین درصد کنترل زیست توده کل علف های هرز ذرت مربوط به گیاه پوششی چاودار با 47/47 درصد ودر فاصله ردیف 65 سانتی متری بدست آمد.
    کلیدواژگان: چاودار، ماشک گل خوشه ای، شبدر، گیاه پوششی، مدیریت اکولوژیک علف های هرز
  • رسول سیفی*، سدابه جهانبخش گده کهریز، سلیم فرزانه، علی عبادی، صابر سیف امیری صفحات 171-186
    اهداف

    تنش خشکی یک محدودیت بزرگ در تولید و عملکرد پایدار گیاهان زراعی از جمله سویا بوده و شناسایی ژنوتیپ های متحمل به کم آبی می تواند یک راهکار ارزشمند در مقابله با این معضل باشد.

    مواد و روش

    آزمایش بصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال 1399 در شهرستان اهر اجرا شد. تیمارها شامل سطوح قطع آبیاری (1-بدون تنش 2- تنش بعد از گلدهی 3- تنش بعد از نیام دهی) به عنوان عامل اصلی و تعداد 10 ژنوتیپ سویا به عنوان عامل فرعی در چهار تکرار اجرا شد.

    یافته ها

    با افزایش تنش از مرحله گلدهی به مرحله نیام دهی عملکرد و اجزای عملکرد به دلیل افرایش مدت زمان اعمال تنش کاهش داشتند و نسبت به شرایط بدون تنش کاهش نشان دادند. تیمار بدون تنش (نرمال) نسبت به تیمار تنش بعد از نیام دهی 75/11 درصد عملکرد بیشتری داشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین عملکرد دانه لاین آرین و رقم DPX به عنوان ارقام برتر و لاین های کوثر، پارسا و صبا به عنوان لاین های ضعیف انتخاب شدند. در شرایط نرمال صفت تعداد نیام بارور وارد مدل شد، در شرایط تنش بعد از گلدهی صفت تعداد نیام در بوته وارد مدل شد و در شرایط تنش بعد از نیام دهی صفات عملکرد کاه و کلش و وزن دانه در هر نیام وارد مدل شدند و اولین متغیر وارد شده به مدل در این سطح از تنش عملکرد کاه و کلش بود که به تنهایی 87/0 تغییرات را توجیه می کرد و سپس متغیر وزن دانه در هر نیام وارد مدل گردید.

    کلیدواژگان: سطوح آبیاری، سویا، عملکرد، اجزای عملکرد، روش های چند متغیره
  • اکبر رحیمی*، زهرا نوبر صفحات 187-204
    اهداف

    هدف این پژوهش در جهت بررسی تاثیرات گیاهان پوششی (چمن) در بهبود میکرواقلیم می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت میدانی ،تحلیلی و سنجشی،با روش تحلیل مقایسه گزینه های پیشنهادی در طراحی با استفاده از شبیه سازی در نرم افزار 6-4-4 ENVI-MET و نرم افزار 3.1 Ray Manدر دو الگوی متفاوت در یک سایت ثابت ،به مدت 8 ساعت (10:00تا18:00) در تاریخ 10 تیر 99به عنوان گرم ترین روز سال صورت گرفت؛ اعتبارسنجی این پژوهش با مقایسه مقادیر پارامترهای خروجی مدل با اندازه گیری های میدانی انجام گرفته است.

    یافته ها

    نتایج، حاکی از عملکرد بهینه الگوی کاشت گیاه پوششی (چمن) در مقایسه با عدم وجود پوشش گیاهی ،در بهبود آسایش حرارتی و کاهش دمای فیزیولوژیکی می باشد؛ چراکه سبب افزایش رطوبت نسبی به مقدار0.06 درصد و کاهش شاخص آسایش محیطی (PMV) 0.005 و همچنین ،کاهش دمای معادل فیزیولوژیکی (PET) ، 0.23 درجه ی سانتی گراد شده است،بطور کلی شبیه سازی صورت گرفته، ساعات 11:00،12:00،18:00 بهینه ترین عملکرد پوشش گیاهی (چمن) را از نظر بهبود شرایط میکرواقلیم و ساعات 14:00،15:00،16:00ضعیف ترین عملکرد را شامل می شود.

    نتیجه گیری

    بطورکلی در نتایج حاصل از پژوهش صورت گرفته، نشان از تاثیر مثبت یک گونه گیاهی پوششی (چمن)، در یک سایت مشخص که در اطراف ان گونه ی گیاهی دیگری وجود ندارد می تواند در تعدیل دما ،افزایش آسایش محیطی موثر واقع شود،برهمین اساس در منظر شهری برای بهبود از نظر آسایش محیطی و بصری، می توان از ترکیب کاشت درختان ،همراه با گیاهان پوششی و بهره مندی از الگوهای کاشت اصولی وترکیبی، تاثیرات اقلیمی را سیستماتیک تر و هدفمندتر کرد.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، ENVI-MET، اقلیم شهری، شاخصPMV، شبیه سازی، Ray Man
  • کمال شهبازی هومونلو*، علی عبادی، سلیم فرزانه، منوچهر خدارحمی صفحات 205-219
    آزمایشی با هدف تاثیر تنش خشکی بر ارقام و لاین-های گندم در سال های زراعی 98 - 1397 و 99 - 1398 در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان) به صورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل رژیم آبیاری (آبیاری کامل تا انتهای فصل رشد (شاهد بدون تنش خشکی)، آبیاری تا مرحله گلدهی (تنش خشکی متوسط) و آبیاری خاک آب (تنش خشکی کامل)) و کرت های فرعی شامل ارقام و لاین های گندم نان (تیرگان، احسان، آفتاب و لاین های N-91-17، N-92-9 و N-93-17) بودند. نتایج نشان داد که تنش خشکی متوسط و کامل باعث کاهش معنی دار تعداد روز تا سبزشدن، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، محتوای پرولین، کاتالاز، پروتئین برگ و شاخص سبزینگی برگ شد. تنش خشکی متوسط و کامل بطور میانگین باعث کاهش عملکرد دانه به ترتیب به میزان 5/12 و 31 درصد نسبت به آبیاری کامل تا انتهای فصل رشد شد. همچنین نتایج نشان داد تنش خشکی متوسط و تنش خشکی کامل باعث افزایش محتوای پرولین و فعالیت آنزیم کاتالاز و کاهش محتوای پروتئین برگ و شاخص سبزینگی برگ شد. با توجه به شرایط بحرانی آب در جهان و ایران به ویژه در استان اردبیل (مغان)، معرفی ارقامی که بتوانند حداقل کاهش عملکرد را در شرایط کم آبیاری داشته باشند، از اهمیت بسزایی برخوردارند. لذا در بین ارقام مورد بررسی لاین N-93-17 و رقم آفتاب قابل توصیه برای کشت وکار در شرایط تنش خشکی آخر فصل و توسعه انواع مقاوم به خشکی هستند.
    کلیدواژگان: پروتئین، تنش خشکی، رژیم آبیاری، لاین گندم، محتوای پرولین
  • جمیله سیدزوار، مجید نوروزی*، محمد مقدم واحد، سعید اهری زاد صفحات 221-232
    تجزیه رگرسیون چندگانه و تجزیه علیت عملکرد دانه ذرت با سایر صفات زراعی برای تعیین صفات موثر بر عملکرد دانه و نیز تجزیه اثر متقابل ژنوتیپ×صفت با استفاده از روش GGE بایپلات، برای ارزیابی واکنش هیبریدها در شرایط محیطی عادی و تنش کمبود آب بر اساس صفات مورد ارزیابی و تعیین هیبریدهای پرمحصول برای هر دو محیط انجام گرفت. 18 هیبرید ذرت به صورت آزمایش کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و طی دو سال متوالی مورد ارزیابی قرار گرفتند. دو سطح آبیاری در کرتهای اصلی و هیبریدهای ذرت در کرتهای فرعی منظور شدند.در تجزیه علیت عملکرد دانه با سایر صفات مورد بررسی، تعداد ردیف در بلال، وزن 300 دانه و تعداد دانه در ردیف در شرایط عادی و تعداد ردیف در بلال و وزن 300 دانه در شرایط تنش کمبود دارای اثر مستقیم معنی دار روی عملکرد دانه بودند. نتایج حاصل از تجزیه GGE بایپلات ژنوتیپ×صفت در شرایط عادی و تنش کمبود آب نشان داد که در مجموع دو مولفه اول 72/28 درصد و در شرایط تنش کمبود آب، 83/60 درصد از واریانس کل داده ها را توجیه کردند. در هر دو شرایط عادی و تنش کمبود آب، هیبرید SC704 نیز به عنوان ژنوتیپ ایده آل شناخته شد.هیبرید SC704 در مرتبه اول به عنوان پرمحصولترین هیبرید در هر دو شرایط عادی و تنش کمبود آب و هیبرید SC647 در مرتبه بعدی قرار داشت. در عین حال انجام آزمایشهای بیشتر در مکانها و سالهای مختلف توصیه میشود.
    کلیدواژگان: GGE بای پلات، تجزیه علیت، تنش کمبود آب، ذرت، عملکرد
  • ابوالمحسن حاجی امیری*، عبدالرحمان محمدخانی، رحمت الله غلامی صفحات 233-247
    اهداف

    هدف آزمایش بررسی اثر محلول پاشی با نفتالین استیک اسید (NAA) بر سال آوری و صفات رویشی و زایشی ارقام بومی زیتون بود.

    مواد و روش ها

    این آزمایش طی سال های 1398 و1399 در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو در استان کرمانشاه به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ودو فاکتور انجام شد. فاکتور اول شامل محلول پاشی NAA با غلظت های صفر (آب مقطر) و150 میلی گرم در لیتر و بدون محلول پاشی بود. فاکتور دوم شامل نوع رقم در سه سطح که رقم بومی زیتون دیره، زاگرس و مشکات بودند.

    نتایج

    نتایج جدول تجزیه واریانس نشان داد؛ که اثر متقابل رقم در سال در تعداد گل و گل کامل ، تعداد خوشه ومیوه همچنین عملکرد و کارائی عملکرددرسطح یک درصد معنی داربود.اثر متقابل محلول پاشی در سال و رقم معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    محلول پاشی شیمیایی (NAA) در جلوگیری از سال آوری در ارقام بومی و عملکرد میوه و روغن در این تحقیق اثر کمی داشت. درصد روغن در ماده تر و خشک در سال های "آور" و" ناآور" با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشتند. عملکرد میوه رقم دیره نسبت به دو رقم (زاگرس و مشکات) بیشتر بود. .با وجود محلول پاشی NAA در رقم دیره عملکرد میوه در درخت درسال "آور" 35/6 ودرسال "ناآور" 8/5 کیلوگرم دردرخت بود. اما در رقم مشکات و زاگرس اختلاف عملکرد در دو سال کم بود.

    کلیدواژگان: تشکیل میوه، تنک شیمیایی، سال آوری، زیتون، نفتالین استیک اسید
  • سعید جعفرزاده*، حسین یاداور، حسین کوهستانی عین الدین، عادل دباغ محمدی نسب صفحات 249-267

    جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه بهره برداران شبکه آبیاری و زهکشی دشت گلفرج شهرستان جلفا با 1417 نفر بهره بردار می باشد که از طریق فرمول کوکران محاسبه شده و از طریق نمونه گیری طبقه ای و انتساب متناسب تعداد 302 بهره بردار انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این مرحله پرسشنامه بود. به منظور محاسبه پایایی آن 30 پرسشنامه تکمیل شده و مقدار آلفای کرونباخ 84/0 بدست آمد که نشان دهنده پایایی قابل قبول پرسشنامه بود.نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین رفتار زیست محیطی کشاورزان با سابقه کشاورزی، تعداد اعضای خانوار، میزان اراضی آبی، میزان درآمد کشاورزی، نگرش، همگرایی، کنترل رفتاری ادراک شده و قصد و نیت رابطه مثبت و معنی داری در سطح یک درصد وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه نشان داد که عوامل نگرش، نیت، همگرایی و کنترل رفتاری ادراک شده حدود 65 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند.نتایج تحقیق نشان می دهد عوامل موثر بر رفتار زیست محیطی کشاورزان نیت، نگرش زیست محیطی، کنترل رفتاری درک شده و همگرایی می باشد. لذا فراهم کردن شرایط و امکانات تاثیرگذار بررفتار از قبیل تهیه و تدوین بسته های آموزشی محیط زیستی جهت توانمندسازی کشاورزان، ساخت برنامه های تلویزیونی برای آشنایی با معضلات زیست محیطی، تدوین سیاست های حمایتی مرتبط با حفاظت از محیط زیست، واگذاری اختیارات به جوامع محلی از طریق ایجاد و تقویت سازمانها و نهادهای محلی فعال در زمینه کشاورزی و محیط زیست موجب بهبود مشارکت کشاورزان در مورد موضوعات و مسائل زیست محیطی گردیده و می تواند بستر مناسب تری را برای انجام رفتار زیست محیطی کشاورزان فراهم نماید.

    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، کشاورزان، نگرش زیست محیطی، کنترل رفتاری، کشاورزی پایدار
  • خدیجه عبدی رکنی، سمیه شیرزادی لسکوکلایه*، حمید امیرنژاد صفحات 269-286

    در این مطالعه ابتدا از روش اپسیلون محدودیت برای حل مدل برنامه ریزی ریاضی چندهدفه شامل سه هدف حداکثرسازی سود زارعین منطقه (هدف اقتصادی)، کاهش مصرف آب و کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از مصرف کود شیمیایی و سوخت فسیلی (اهداف محیط زیستی) استفاده شد و نهایتا با استفاده از روش حداکثر حداقل-ها بهترین جواب از میان مجموعه پارتو انتخاب گردید. جامعه آماری پژوهش، زارعین منطقه بیشه جنوبی شهرستان بابل می باشند. داده های مربوطه از اداره جهاد کشاورزی منطقه و سازمان ساتبا، در سال 1400 جمع آوری شد، و با استفاده از نرم افزار matlab بهینه سازی مدل انجام شد. نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی بهینه به طور مناسب توانسته است اهداف مطالعه را تامین نماید. در وضعیت بهینه با اجرای الگوی پیشنهادی، سود زارعین منطقه به ازای هر هکتار از 900/621 به 212/710 میلیون ریال نسبت به وضعیت فعلی در کل فصل زراعی، افزایش می یابد. همچنین نتایج مدل، مقدار بهینه مصرف انرژی را 2864 کیلووات ساعت به صورت مصرف توام (85 درصد انرژی فسیلی و 15 درصد انرژی خورشیدی) در پمپاژ آب آبیاری پیشنهاد داد. مقدار بهینه مصرف آب نیز، 12553 مترمکعب برهکتار بدست آمد، که نسبت به وضعیت فعلی، 05/0 صرفه جویی در مصرف را نشان می دهد. در بخش آخر نتایج، با انتخاب الگوی بهینه پیشنهادی و سیستم پمپ ترکیبی فسیلی-خورشیدی در آبیاری اراضی منطقه نسبت به شرایط فعلی، 10/0 درصد از میزان انتشار گازهای گلخانه ای کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: اپسیلون محدودیت، ارقام برنج، پایداری زراعت، سبد بهینه انرژی، مدیریت آب و انرژی
  • الهه آهنی، سامان ضیایی*، حمید محمدی، مصطفی مردانی نجف آبادی، عباس میرزایی صفحات 287-304

    در این مطالعه تلاش شد ردپای آب محصولات کشاورزی تحت شرایط تغییر اقلیم در حوضه آبریز کشف رود شبیه سازی و مورد ارزیابی قرار گیرد.در این مطالعه بمنظور ارزیابی یکپارچه منابع آب از نرم افزار WEAP استفاده شد. همچنین، از ابزار MABIA موجود در نرم افزار WEAP جهت شبیه سازی اثرات تغییر اقلیم برای محصولات زراعی از جمله گندم، جو، یونجه، گوجه فرنگی، خیار، پیاز و ذرت علوفه ای بهره گرفته شد. شبیه سازی ردپاهای آب و کربن با استفاده از خروجی های مدل WEAP و MABIA برای سال های 2013-2040 انجام گرفت.سناریوهای انتشار بدبینانه و میانه ردپای آب نشان داد که نیازآبی و عملکرد محصولات به ترتیب افزایش و کاهش می یابد. بیشترین کاهش عملکرد در سناریو میانه را دو محصول جو و یونجه با 7/25 و 6/25 درصد به خود اختصاص دادند. همچنین بیشترین میزان تغییر نیاز خالص آبی متعلق به محصول سیب زمینی معادل 8/64 درصد و پیاز 37/59 درصد در سناریو بدبینانه نسبت به شرایط جاری بود. بطور کلی از محاسبه ردپای آب این نتیجه حاصل شد که بیشترین ردپای آب محصولات منتخب را بترتیب چغندرقند، ذرت علوفه ای، پیاز، یونجه، گوجه فرنگی و خیار با 18 ، 15، 14، 14، 13 و 12 هزار متر مکعب در هکتار دارا بودند. کمترین مقدار ردپای کربن نیز به محصولات گندم، جو، یونجه و ذرت علوفه ای اختصاص یافت.سناریوهای اقلیم ردپای آب محصولات کشاورزی حجم بیشتری نسبت به ردپای آب سبز خواهد داشت.افزایش تبخیروتعرق و کاهش میزان بارندگی در سطح حوضه بود و از سوی دیگر پیامدهای منفی رخداد پدیده تغییر اقلیم را برای کشاورزان منطقه نمایان می کند.

    کلیدواژگان: بخش کشاورزی، تغییر اقلیم، ردپای آب، ردپای کربن، سناریوهای انتشار (خوشبینانه، میانه و بدبینانه)
  • نسترن صمدی*، باب اله حیاتی، قادر دشتی صفحات 305-320
    اهداف

    هدف اصلی این تحقیق بررسی پایداری کشت گندم دیم در شهرستان میانه، در سال های زراعی 1399-1396 می باشد.

    مواد و روش ها

    برای وزن دهی شاخص ها از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده گردید. ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی به عنوان معیار های تصمیم گیری ارزیابی پایداری و برای هر یک از این ابعاد، پنج شاخص در نظر گرفته شد. پرسش نامه های مقایسات زوجی تحلیل سلسله مراتبی تنظیم و با مراجعه حضوری، 30 پرسشنامه توسط گندمکاران دیم و 40 پرسشنامه توسط کارشناسان مدیریت جهاد کشاورزی و اداره منابع طبیعی شهرستان میانه تکمیل شده و وزن شاخص ها برای هر گروه استخراج گردید.

    یافته ها

    از نظر هر دو گروه جنبه اقتصادی دارای وزن بالاتری بوده سپس به ترتیب ابعاد زیست محیطی و اجتماعی قرار دارند. در جنبه اقتصادی، از دیدگاه هر دو گروه شاخص های نسبت هزینه به درآمد در هر هکتار و عملکرد در هکتار جزء مهم-ترین شاخص ها بوده و در مجموع نیز این دو شاخص بالاترین وزن نسبی نهایی را نیز کسب کردند. در جنبه اجتماعی، شاخص های خودکفایی در تولید گندم و تعداد ناظر طرح گندم به تعداد گندمکار از دیدگاه کارشناسان و درصد بیمه روستایی از نظر کشاورزان دارای بیشترین تاثیر روی پایداری کشت گندم دیم می باشند. در بعد زیست محیطی، شاخص شخم حفاظتی یا حداقل، دارای بیشترین اهمیت وزنی برای هر دو گروه بودند.

    نتیجه گیری

    توصیه میشود استفاده از بذور اصلاح شده افزایش یافته و با افزایش کارایی استفاده از نهاده ها و تعیین اصولی و به موقع قیمت تضمینی خرید گندم در جهت افزایش عملکرد و کاهش نسبت هزینه ها به درآمد اقدام گردد.

    کلیدواژگان: الکتره، پایداری، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، کشت گندم دیم، شهرستان میانه
|
  • Azita Yari, Nosratolah Abbasi *, Somayeh Hajinia Pages 1-20
    Objective

    This research was carried out in order to evaluate the effect of intercropping of replacement and addition series on the yield and yield components of Camelina and Lentil under rainfed and irrigated conditions.

    Materials and Methods

    The experiment was carried out in the form of split plots in the form of a basic design of randomized complete blocks with three replications in the research farm of the Faculty of Agriculture of Ilam University in growing season in 2020-2021 and 2021-2022. The main plots include irrigation on two levels (rainfed and irrigated) and the subplots include alternative and incremental mixed cropping patterns in nine levels including (75% Camelina+ 25% lentils, 50% Camelina+ 50% lentils, 25% Camelina+ 75% lentils), 100% Camelina+ 25% lentils, 100% Camelina+ 50% lentils, 100% Camelina+ 75% lentils, 100% Camelina+ 100% lentils, monoculture of Camelina and lentils).

    Results

    The results showed the highest grain yield (1827 kg ha-1) and biological yield of camelina (7012 kg ha-1) in the series of 100% camelina+ 25% lentil and the highest grain and biological yield of lentil was 750 and 1950, respectively, related to monoculture lentil cultivation. The evaluation of the ratio of land equality showed the superiority of all ratios of camellia and lentil intercropping over their monoculture, and the incremental rows of 100% camellina+ 75% lentils and 100% camellina+ 100% lentils had the highest LER.

    Conclusion

    The results showed that the intercropping of camelina and lentils under irrigation and rainfed conditions was beneficial and superior compared to their monoculture.

    Keywords: Aggressivity index, Camelina, Competition, Drought Stress, LER, Planting Pattern
  • Safar Nasrollahzadeh, Saeid Zehtab Salmasi, Soniya Haghverdi, Roghiyeh Farzi-Aminabad * Pages 21-39
    Background & Objective

    Intercropping increases production, soil fertility and soil erosion control and generally the optimal use of resources. Thus, different morphological traits, grain yield and the evaluation indexes were evaluated.

    Materials & Methods

    Different patterns of Partial Additive intercropping included: 1) intercropping with 50% ratio of basil mobarake cultivar at optimal density of monoculture and optimal density of bean, 2): basil mobarake cultivar 75% and optimal density of bean, 3) basil mobarake cultivar 100% and optimal density of bean, 4) basil tailandi cultivar 50% and optimal density of bean, 5) basil tailandi cultivar 75% and optimal density of bean, 6) basil tailandi cultivar 100% and optimal density of bean, 7) bean monoculture, 8) basil mobarake cultivar monoculture, 9) basil tailandi cultivar monoculture

    Results

    Results showed the highest yield of bean and basil was recorded in monoculture and highest dry weight, fresh weight, percentage and essential oil yield of basil were observed recorded in monoculture of basil tailandi cultivar at the first harvesting under different intercropping pattern.

    Conclusion

    According to the Land Equivalent Ratio and Total Relative Value, pattern of optimal bean density and 100% basil tailandi cultivar density was superior than other patterns and more beneficial than monocultures.

    Keywords: Basil, Bean, Green Cover, Intercropping, Yield
  • Effect of integrate application of organic and biological fertilizers on nitrogen percentage and nitrogen appear recovery in white bean
    Leyla Arab-Niasar, Mohammad Mirzakhani *, Karim Nozad Namin Pages 41-51
    Background and Objective

    This experiment was conducted with the aim of investigating the effects of combined use of organic and biological fertilizers on protein percentage and apparent nitrogen recovery in white beans.

    Materials and Methods

    An experiment was conducted as a factorial arrangement of treatment in a randomized complete block design with three replications was used. The first factor included four levels (Control, Inoculation with Azotobacter, Inoculation with Barvar-2 and Inoculation with Azotobacter + Barvar-2) and second factor included four levels (Control, Farmyard manure, Mushroom compost and vermicompost).

    Results

    The results showed that the highest biological performance was related to Nitroxin without using organic fertilizer and the lowest was related to control. The highest percentage of protein was related to fertilizer 2 + mushroom compost. The lowest percentage of protein belonged to the treatment of not using biological fertilizer and using animal manure. The maximum and minimum of nitrogen consumption efficiency were related to control treatment + animal manure with an average of 36.32 and control treatment + control, respectively. The highest value of apparent nitrogen recovery attribute was related to nitroxin + vermicompost treatment and the lowest value of this attribute was related to control + control.

    Conclusion

    The application of biological fertilizer and organic fertilizer led to a significant increase in the evaluated traits. Therefore, due to the high costs of preparation and consumption of chemical fertilizers, high wastage and leaching, as well as the harmful environmental effects of these fertilizers,

    Keywords: Barvar, Biological, Yield, Hectolitre, weight, Nitroxin
  • Bahman Pasban Eslam *, Mohamadreza Nazari Pages 53-64
    Background and Objective

    The present research aimed to study the effects of Trichoderma fungi on yield components, seed and oil yields of safflower, and select high-yielding genotypes to cultivate in saline soils around Urmia Lake.

    Methods and Materials:

     An experiment was conducted as a split plot based on a randomized complete blocks design with three replications in the East Azarbaijan Agriculture and Natural Resources Research and Education Center during the 2021-22. The experimental factors were Trichoderma fungi (Trichoderma harzianum) including control and seed treatments and the second factor included 14 safflower genotypes.

    Results

    The effect of Trichoderma on plant height, panicula per plant, 1000-seeds weight, oil percent, seed and oil yields was significant. Among studied genotypes, significant differences were seen in mentioned traits. In fungi treatment and control conditions Padideh, L1, PI426521, PI537698, and PI537694 genotypes indicated higher seed and oil yields. They are located in the same cluster group according to the studied characters. The treatment of safflower seeds with Trichoderma fungi led to an increase in seed yields of the above-mentioned genotypes 645,677,575, 494, and 520 Kg h-1 respectively and they reached 3727, 3521, 3345, 3322, and 3164 Kg h-1 respectively. These increases in seed yield can have an effective role in the sustainable development of safflower cultivation in saline areas.

    Conclusion

    It seems that Padideh, L1, PI426521, PI537698, and PI537694 genotypes are suitable for cultivation in saline areas around Urmia Lake. The treatment of seeds with Trichoderma fungi significantly increased seed and oil yields of safflower genotypes.

    Keywords: Cluster analysis, Marginal areas, Padideh cultivar, Soil Salinity, Sustainable development
  • Yazdan Bagerpoure, Gobad Salimi *, Atefeh Pourjabar, Zahra Aslani Pages 65-78
    Background and Objective

    The aim of this experiment was to investigate the effect of biofertilizers such as phosphatebarvar-2 and seaweed extract in increasing growth traits, quality and quantity of coriander.

    Materials and methods

    This study was carried out as a field experiment in a factorial based on completely randomized design with four replications. in the west of Iran, in 2016-2017. The first factor was consisted of seaweed extract in three levels (no extract, one percent and two percent) and the second factor was including phosphatebarvar-2 in two levels (inoculation and no inoculation).

    Results

    The results showed that the interaction between phosphatebarvar-2 and seaweed extract had a significant effect on plant height, seed essential oil content, and phosphorus concentration in aerial parts. The highest essential oil content (0.448%) was obtained in the level of % 2 seaweed extract and inoculation with phosphatebarvar-2 fertilizer. The highest (4.962 kg/ha) essential oil yield was obtained in the treatment of inoculation with phosphatebarvar-2 and 1% seaweed extract. Also the highest (3.583%) amount of phosphorus in aerial parts was obtained in the treatment of inoculation by phosphatebarvar-2 and %2 seaweed extract.

    Conclusion

    The use of phosphate biofertilizer along with seaweed extract can improve the growth traits and quality of essential oil in coriander.

    Keywords: Essential oil yield, phosphatebarvar-2, Coriander, Seaweed extract, Phosphorus
  • Zahra Amiriyan Chelan *, Rouhollah Amini, Adel Dabbagh Mohammadi-Nassab Pages 79-94
    Background & Objective

    The aim of the study was investigating the effects of different intercropping patterns with fenugreek and bio-fertilizers on growth characteristics and yield of Moldavian-balm and evaluating the advantage of intercropping patterns by determining the land equivalent ratio (LER) index.

    Materials & Methods

    A factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with 15 treatments and three replications in Maragheh city in 2019. The first factor was cropping-pattern consisted of sole Moldavian-balm and intercropping of Moldavian-balm with fenugreek in replacement patterns (Mb:F) and additive intercropping. The second factor was fertilizer treatment included the use of chemical-fertilizers (CF), Myco-Root bio-fertilizer (M) and the combination of Myco-Root and Biofarm bio-fertilizer (M+B).

    Results

    The results showed that the effects of cropping-patterns and fertilizer treatments and the interaction of these factors were significant on most of the tested traits. The highest leaf chlorophyll-index (39.06) was observed in sole Moldavian-balm+CF and the greatest plant height (101.7 cm) was also observed in 1:1+CF, which was not significantly different with M+B. The highest dry herbage yield was obtained in sole Moldavian-balm and M+B (8213kg/ha) and CF (8130 kg/ha). At all intercropping patterns the LER values were higher than 1 and the greatest one was obtained in 100: 50.

    Conclusion

    According to the results of yield and LER, it can be concluded that the intercropping of Moldavian-balm and fenugreek, also the combined use of bio-fertilizers of Myco-Root and Biofarm, is a suitable alternative to sole -cropping and reduce the use of chemical-fertilizers in sustainable production of Moldavian-balm.

    Keywords: Intercropping, Bio-Fertilizer, Land Equivalent Ratio, Myco-Root, . Biofarm
  • Payam Pezeshkpour *, Amir Mirzaei, Iraj Karami Pages 95-112
    Background and Objectives

    The aim of study was to evaluate the efficiency of yield stability analysis models by BLUP and AMMI models.

    Materials and methods

    In this research, nineteen advanced lentil genotypes along with three cultivars of check Kimia, Bileh Sawar and local mass in agricultural research stations of Khorramabad, Ilam and Sararoud in the form of complete blocks design. Randomly with three repetitions and for two crop years (2018-2020), were evaluated. To quantify the genotypic stability, singular value decomposition (SVD) was used with a linear mixed effect model (LMM).

    Results

    The likelihood ratio test (LRT) indicated that the effect of GEI was significant on seed yield. Therfore, the best linear unbiased predictors (BLUPs) analysis was considered appropriate for these data. Mosaic plot showed that the portion of sum squares of genotype (G) and sum squares of genotype by environment interaction (GEI) in total sum of squares (TSS) were 6.75% and 34.36%, respectively. The bilot of first principle component (PC1) of the environment versus nominal yield showed that genotypes 13, 6, 16, 9 and 10, were more stable.

    Conclusion

    Biplot of seed yield versus WAASB Showed that the genotypes 10, 16, 1, 20, 15,4,13 and 7 were very productive and stabile due to the large value of response variable (high seed yield) and high stability (low values of WAASB). Identification of genotypes with WAASBY showed genotypes 16 and 1 high yielding and stable, and therefore can be candidate for cultivar inteoduction.

    Keywords: Single Value Decomposition (SVD), Simultaneous Selection, Weighted average of absolute scores, Lentil, Mosaic plot
  • Saeed Sadeghzadeh Hemayati *, Mahdi Hassani, ALI Jalilian, MohammadReza Mirzai, Hamze Hamze, Hamed Mansouri Pages 113-128
    Background & Objective

    The present study was conducted with the aim of evaluating and grouping new domestic and foreign sugar beet cultivars for quantitative and qualitative characteristics in the western region of the country.

    Materials & Methods

    In these experiments, 12 domestic and foreign commercial cultivars were evaluated in a randomized complete block design with three replications in the two regions of Kermanshah and Lorestan.

    Results

    The results showed that the Rivolta variety in the Kermanshah region, and the Perfekta variety in the Lorestan environment showed the highest root yield, sugar yield and with sugar yield. Also, in the Kermanshah environment, the cultivars Rivolta and Anaconda were the closest cultivars to the ideal cultivar, and in the Lorestan environment, the cultivars Perfekta and Cadmus were the closest to the ideal cultivar respectively. Based on the results of cluster analysis, cultivars were classified into three groups in Kermanshah and five groups in Lorestan. So, in the Kermanshah area, three cultivars Anaconda, Perfekta, and Rivolta, and in Lorestan three cultivars of Anaconda, Gecko, and Perfekta were placed in a cluster that had the best quantitative and qualitative characteristics. In factor analysis, two factors were identified in both environments, which explained 77.85% in Kermanshah and 88.11% of data changes in Lorestan conditions.

    Conclusion

    In this study, two commercial cultivars, Anaconda and Perfekta, had the best quantitative and qualitative characteristics in both environments. Cultivation of these two cultivars can improve the potential of sugar production in the western region of the country.

    Keywords: diversity, pilot, region, sugar content, Cluster analysis
  • Masoud Golestani * Pages 129-142
    Background and Objective
    The objectives of this research were to evaluate the relationships between traits of different sesame genotypes and determine the most important traits affecting on the grain yield under control and humic acid application.
    Materials and Methods
    This experiment was carried out under control and humic acid application (250 gr humic acid per 1000 liter water). Each experiment was conducted using randomized complete block design with three replications in Abarkouh. Sesame genotypes were including Varamin 2822, Halil, Dashtestan 2, Dashtestan 5, Darab 1, Darab 14, Yazd, Jiroft 13 and Safi Abad.
    Results
    Grain yield under both conditions had significant positive correlation with biological yield, harvest index, 1000 seed weight, oil percentage, protein percentage, number of branches and number of seeds per capsule. By stepwise regression, number of branches and 1000 seed weight under control condition and number of seeds per capsule under humic acid application were entered to the stepwise regression model. The result of path analysis showed that number of branches under control condition and number of seeds per capsule under humic acid application had the most positive direct effect on grain yield. Studied genotypes using cluster analysis classified into three groups.
    Conclusion
    Number of branches under control condition and number of seeds per capsule under humic acid application was one of the most important traits in sesame genotypes. According to cluster analysis, Dashtestan 2 and Darab 14 were better genotypes and so these genotypes could be used for achieving to high yield in sesame..
    Keywords: Cluster analysis, Coefficient of correlation, Grain Yield, Path analysis, Stepwise regression
  • Azam Mehregannia, Seyed Abdolreza Kazemeini * Pages 143-156
    Background and Objective
    The aim of this study was the determine effect of nitrogen fertilizer sourcesand redroot pigweed (Amaranthus retroflexus) densities on nitrogen utilization efficiency and quinoa (Chenopodium quinoa Willd) resistance index.
    Materials and Methods
    A field study carried out during 2021 growing season in research farm of School of Agriculture, Shiraz University. The experiment was conducted in a split-plot based on a randomized complete block design with 3 replications. Nitrogen fertilizer sources (non‐fertilizer, urea, sulfur coated urea and ammonium nitrate) were assigned to main plots and density of red root pigweed at 6 levels (0, 5, 10, 15, 20 and 25 plants m-2) to the sub-plots.
    Results
    The application of sulfur coated urea in the highest weed density (25 plant m-2) increased dry matter partitioning to grain by 1.2 times, percentage of nitrogen and protein by 1.5 and 1.4 times, photosynthesis rate by 1.2 times and quinoa grain yield by 2.8 times compared to non‐fertilizer. The application of urea, sulfur coated urea and ammonium nitrate in the highest weed density increased nitrogen utilization efficiency by 78.3, 79.8 and 60.4%, respectively compared to non‐fertilizer.
    Conclusions
    In general, the results showed that sulfur coated urea had the maximum grain yield and nitrogen utilization efficiency and was followed by urea and ammonium nitrate, respectively. Therefore, sulfur coated urea is recommended as the most efficient source of nitrogen fertilizer.
    Keywords: Dry matter partitioning, Gas exchange, Grain Protein, Nitrogen Utilization Efficiency, Sulphur coated urea fertilizer
  • Ghorban Didehbaz Moghanlo *, Ahmad Tobeh, Hamid Reza Mohammaddoust Chamanabad, Salim Farzaneh, Sajjad Moharramnejad Pages 157-169
    Background and Objective
    The aim of this study was conducted to investigate the effect of row spacing and cover crops on weed control and yield and components yield of corn (TWC647).
    Materials and Methods
    This experiment was carried out factorial based on a randomized complete block design with three replications in the farm of Moghan Agriculture and Natural Resources Research Station in 2021. The treatments consisted of row spacing at two levels (75 and 65 cm), cover crops at five levels (rye, hairy vetch, clover, and no cover crop and Maister power herbicide).
    Results
    In the condition without cover crop, the highest total biomass of weeds was obtained at the row spacing of 75 cm. Also, the highest biomass of cover crops in the row spacing of 75 cm was obtained from rye cover crop. The number of grain rows per ear, grain yield, biological yield and harvest index were affected by the interaction row spacing ×cover crop; So that the maximum number of grain rows per ear was observed at a row spacing of 75 cm and clover. The highest biological yield of corn was obtained at the row spacing of 65 cm and rye cover crop. highest grain yield (8.05 tons per hectare) was obtained from the row spacing of 65 cm and the rye cover crop treatment and also the highest control percentage of the total biomass of corn weeds (47.47%) was related to the rye cover crop and row spacing of 65 cm.
    Keywords: Clover, Cover Crop, ecological management of weeds, Hairy Vetch, Rye
  • Rasoul Seyfi *, Soodabeh Jahanbakhsh, Salim Farzaneh, Ali Ebadi, Saber Seif Amiri Pages 171-186
    Background and Objective

    Drought stress is a major limitation in the production and sustainable performance of plant products, including soybeans, and identifying drought-tolerant genotypes can be a valuable solution in dealing with this problem.

    Materials and methods

    The experiment was conducted in the form of a split plot based on a randomized complete block design in 2019 in Ahar city. The treatments included irrigation levels (1- no stress, 2- stress after flowering, 3- stress after podding) as the main factor and 10 genotype of soybean as secondary factors were implemented in four replications.

    Findings

    With the increase of stress from the flowering stage to the fruiting stage, the yield and yield components decreased due to the increase in the duration of drought stress and showed a decrease compared to the non-stressed conditions.The non-stress treatment (normal) had 11.75% more yield than the stress treatment after podding. Aryan line and DPX variety were selected as superior varieties and Kausar, Parsa and Saba lines were selected as weak lines. Under normal conditions, the trait number of fertile stems was entered into the model, under stress conditions, after flowering, the trait number of stems per plant was entered into the model, and under stress conditions, after seeding, straw and stubble yield traits and seed weight per stem were entered into the model, and the first The variable entered into the model at this level of stress was the yield of straw and stubble,

    Keywords: irrigation levels, Soybean, Yield, Yield Components, Multivariate methods
  • Akbar Rahimi *, Zahra Nobar Pages 187-204

    The aim of this research is to investigate the effects of cover plants (grass) in improving the microclimate.Data collection methods include field analytical, and quantitative, with a comparative analysis method of proposed design options using simulation in ENVI-met software (4.4.6) and Ray-Man 3.1 in two different patterns at the same site for a period of 8 hours (10:00 to 18:00), which took place on June 30, 2020, as the hottest day of the year; The research was also validated by comparing the model's output parameter values with field measurements. The results indicate the optimal performance of the pattern of green cover(grass) compared to the absence of it in improving thermal comfort and reducing physiological temperature. Because it has caused an increase in relative humidity of 0.06% and a decrease in the environmental comfort index (PMV) by 0.005, as well as a decrease in the physiological equivalent temperature (PET) by 0.23 degrees Celsius, the hours of 11:00, 12:00, and 18:00 contain the best performance of vegetation (grass) in terms of enhancing micro-climate conditions, whereas the hours of 14:00, 15:00, and 16:00 include the worst performance in terms of effective micro-climate alterations. The average change in physiological temperature in the most optimal and worst hours of operation is equal to 4.68 degrees Celsius, and these changes in the relative humidity index are equal to 0.45%.

    Keywords: Thermal comfort, ENVI-MET, urban climate, PMV index, Simulation, Ray Man
  • Kamal Shahbazi Homounlu *, Ali Ebadi, Salim Farzaneh, Manuchehr Khodarahmi Pages 205-219
    The aim of this study was to evaluate and select bread wheat cultivars by some physiological traits under drought stress conditions. Experiments were conducted in the cropping years from 2018- 2019 and 2019-2020 in the farm of Agricultural and Natural Resources Research Center of Moghan in the form of split plots complete random block design with three repetitions. The Main plot covered the three irrigation regimes including control irrigation (without drought stress), medium drought stress (moderate drought stress) and full drought stress. Sub-plots included bread wheat cultivars and lines (Tirgan, Ehsan, Aftab and lines N-91-17, N-92-9 and N-93-17). The results showed that moderate and full drought stress caused a significant decrease in the number of days to germination, number of fertile tillers per plant, thousand seed weight, seed yield, proline content, catalase, leaf protein and leaf greenness index. Under moderate and full drought treatments, the seed yield declined (12.5 and 31 percent, respectively). Also, the results showed that moderate drought stress and full drought stress increased proline content and catalase enzyme activity and decreased leaf protein content and leaf greenness index. Considering the critical water conditions in the world and Iran, especially in Ardabil (Maghan) province, the introduction of cultivars that can reduce yield at least in low irrigation conditions are of great importance. Therefore, among the studied cultivars, the N-93-17 line and the Aftab variety are recommended for cultivation in the conditions of drought stress at the end of the season and the development of drought-resistant varieties.
    Keywords: Drought Stress, Irrigation Regime, proline content, Protein, wheat line
  • Jamileh Seyedzavar, Majid Norouzi *, Mohammad Moghaddam, Saeid Aharizad Pages 221-232
    Multiple regression analysis and path analysis of maize grain yield with other agronomic traits to determine the most effective traits of the grain yield as well as analysis of genotype×trait interaction using the GGE biplot method, to evaluate the response of the hybrids to normal and water-deficit stress conditions based on the measured traits for determining high-yielding hybrids for both conditions, were carried out. In order to determine superior hybrids under normal and drought stress conditions based on agronomic traits and with the help of genotype×trait biplot analysis and also to determine traits affecting grain yield through multiple regression and path analysis, 18 maize hybrids were evaluated in a split-plot design based on the randomized complete block design in three replications and in two consecutive years.Two levels of irrigation were allocated in the main plots and maize hybrids in the subplots.In the path analysis of the grain yield with other studied traits, the number of kernel rows, the 300-grain weight and the number of grains per row under normal conditions, and the number of kernel rows and the 300-grain weight in the drought stress conditions had significant direct effects on the grain yield.The results of GGE biplot analysis of genotype×trait in both conditions showed that in normal conditions the two first components explained 72/28% and in water-deficit stress conditions 83/60% of the total variance.In both conditions hybrid SC704 was recognized as the ideal genotype.Hybrid SC704 ranked first as the most high-yielding hybrid in both conditions, and hybrid SC647 ranked next.
    Keywords: GGE biplot, Maize, Path analysis, Water deficit stress, Yield
  • Abolmohsen Hajiamiri *, Abdolrahman Mohamadkhani, Rahmatollah Gholami Pages 233-247
    Objectives

    In order to investigate the effects of foliar spraying of naphthalene acetic acid (NAA) on the alternate bearing and some vegetative and reproductive traits of native olive cultivars.

    Materials and Methods

    This experiment was performed during 2019 and 2020 in the Dalahu Olive Research Station of kermashah province as a factorial experiment based on completely randomized block design with three replications.The first factor was NAA as foliar spraying at three levels (foliar spraying with 150 mg/l), zero concentrations (with distilled water) and no foliar spraying. The second factor was cultivar three native olive cultivars (Deira, Zagros and Meshkat)..

    Results

     The results of ANOVA showed that the number of flowers and complete flowers on cluster. cluster and fruit numbers on the branch were affected significantly by tested treatments. The interactive effects of the cultivar and the season was significant at the level of 1% on the Fruit and kernel dimensions, yield and yield efficiency. Foliar spraying in year andcultivar was not significant.

    Conclusion

    NAA foliar application hads little effect in alternate bearing in studied cultivars. The percentage of oil in wet and dry matter in "on" and "off" years had no significant difference. The fruit yield of the Deira cultivar compared to other cultivars (Zagors and Mashkat). So despite NAA foliar application, the fruit yield per tree was 35.6 kg in the year "on" and 8.5 kg per tree in the year "off" in Meshkat and Zagros cultivars, the yield difference in two years was small.

    Keywords: Alternate Bearing, Chemical Thinning, Formation Fruit, Naphthalene Acetic Acid (NAA), Olive
  • Saeid Jafarzadeh *, Hossein Yadavar, Hossein Koohestani-Einoddin, Adel Dabbagh Mohammadi Nasab Pages 249-267

    The statistical population of this study includes all operators of irrigation and drainage network of Golfaraj plain of Jolfa city with 1417 operators who were calculated through Cochran's formula and 302 operators were selected through stratified sampling and proportional assignment.The data collection tool at this stage was a questionnaire.In order to calculate its reliability, 30 questionnaires were completed and Cronbach's alpha value was 0.84, which indicates the acceptable reliability of the questionnaire.The results showed that there was a positive and significant relationship between farmers' environmental behavior and agricultural history, number of household members, amount of irrigated land, agricultural income, attitude, convergence, perceived behavioral control and intention at the level of one percent. The results of multiple regression also showed that the factors of attitude, intention, convergence and perceived behavioral control explain about 65% of the changes in the dependent variable.The results show that the factors affecting the environmental behavior of farmers are intention, environmental attitude, perceived behavioral control and convergence.Therefore, providing effective conditions and facilities for behavior, such as preparing and compiling environmental education packages to empower farmers, making TV programs to get acquainted with environmental problems, and developing supportive policies related to environmental protection. Delegating authority to local communities by creating and strengthening local organizations and institutions active in the field of agriculture and the environment improves farmers' participation in environmental issues and can provide a more appropriate platform for environmental behavior of farmers. Provide.

    Keywords: environmental behavior, Farmers, environmental attitude, Behavioral control, Sustainable Agriculture
  • Khadijeh Abdi Rokni, Somayeh Shirzadi Laskookalayeh *, Hamid Amir Nejad Pages 269-286

    In this study, first, the epsilon constraint method is used to solve the multi-objective mathematical programming model, including three objectives maximizing the profit of the farmers in the region (economic objective), reducing water consumption and reducing greenhouse gas emissions due to the use of chemical fertilizers and fossil fuels (environmental objectives). ) was used and finally, using the max-min method, the best solution was selected from the Pareto set. The statistical population of the research are the farmers of South Bisheh region of Babol city. The relevant data were collected from the Regional Agricultural Jihad Department and the Satba Organization in 1400, and the model was optimized using Matlab software. The results showed with the implementation of the proposed model, the profit of the farmers of the region will increase from 621.900 to 710.212 million Rials per hectare compared to the current situation in the entire cropping season. Also, the results of the model suggested the optimal amount of energy consumption of 2864 kilowatt hours in the form of combined consumption (85% of fossil energy and 15% of solar energy) in irrigation water pumping. The optimal amount of water consumption was also 12553 cubic meters per hectare, which shows a savings of 0.05 compared to the current situation. In the last part of the results, by choosing the optimal cultivation pattern and the combined fossil-solar pump system in the irrigation of the region's lands, compared to the current conditions, the amount of greenhouse gas emissions has been reduced by 0.10%.

    Keywords: epsilon constraint method, Rice cultivars, Sustainability of Agriculture, Optimal energy portfolio, Water, energy management
  • Elahe Ahani, Saman Ziaee *, Hamid Mohammadi, Mostafa Mardani Najafabadi, Abbas Mirzaee Pages 287-304

    an attempt was made to simulate and evaluate the water footprint of agricultural products under the conditions of climate change in the Kashf River watershed. I, WEAP was used for the integrated assessment of water resources. Also, the MABIA tool available in the WEAP was used to simulate the effects of climate change on crops such as wheat, barley, alfalfa, tomatoes, cucumbers, onions, and fodder corn. The simulation of water and carbon footprints was done using the outputs of WEAP and MABIA models for the years 2013-2040.respectively. The biggest decrease in yield in the middle scenario was attributed to the two products barley and alfalfa with 25.7 and 25.6 percent. Also, the highest amount of change in net water requirement belongs to potato crops equal to 64.8%, and onion at 59.37% in the pessimistic scenario compared to the current conditions. In general, from the calculation of the water footprint, it was found that the highest water footprint of the selected products is sugar beet, fodder corn, onion, alfalfa, tomato, and cucumber with 18, 15, 14, 14, 13, and 12 thousand cubic meters. The lowest carbon footprint was assigned to wheat, barley, alfalfa, and fodder corn products, the water footprint of agricultural products will be larger than the green water footprint. The increase in evaporation and transpiration and the decrease in rainfall at the basin level, show the negative consequences of the climate change phenomenon for the farmers of the region.

    Keywords: The agricultural sector, Climate Change, Water Footprint, Carbon Footprint, and Climate Scenarios (optimistic, medium, and pessimistic)
  • Nastaran Samadi *, Babollah Hayati, Ghader Dashti Pages 305-320
    Objectives

    The main purpose of this research is to investigate the sustainability of rainfed wheat cultivation in the city of Mianeh in the cropping years of 2017-2020.

    Materials and Methods

    hierarchical analysis was used for feature weighting the indices. Social, economic and environmental dimensions were considered as decision criteria for sustainability assessment and for each of these dimensions five indicators had been contemplated. Paired comparisons of analytical hierarchy process and referring to agricultural Jihad management experts of Miyaneh county and wheat farmers in this city, 30 questionnaires were filled by wheat farmers and 40 questionnaires by agricultural Jahad management and natural resource management experts of Miyaneh county.

    Results

    in both groups, economic dimension has higher weight then environmental and social dimension, respectively. In the economic dimension, from the viewpoint of both groups, the ratio of expenditure per hectare and operation on hectare is among the most important indicators, in total, these two indices have the highest overall relative weight. In the social dimension, the indicators of self-sufficiency in wheat production and the number of observer of the wheat project have the highest impact on wheat cultivation sustainability in every hectare and rural insurance in terms of farmers. In environmental dimension, the conservation indicators, or at least, have the highest weight importance.

    Conclusions

    it is recommended to increase the use of modified seeds and increase the efficiency of using inputs and determine the optimal price of wheat purchasing so as to increase performance and decrease the ratio of cost to income.

    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), Dry wheat production, ELECTRE, Miyaneh County, Sustainability