فهرست مطالب

نشریه عصب روانشناسی بالینی ورزشی
سال دوم شماره 4 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هنجاریابی مقیاس خودانگاره بدنی در دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر تهران
    سارا کاشانی وحید، علیرضا محمدی آریا*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحه 1
    زمینه و هدف

    خودانگاره بدنی یک مفهوم مهم است در درک روانشناختی دانش آموزان نوجوان، به خصوص دختران، در مواجهه با نگرانی های مربوط به تصویر بدن و مسائل مرتبط در اختلال هایی مانند اختلال های خوردن و بدریختی بدن است. هدف این پژوهش هنجاریابی مقیاس خودانگاره بدنی در دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر تهران بود.

    روش

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی از نوع هنجاریابی با روش تحلیل عاملی تائیدی بود؛ جامعه آماری مطالعه حاضر شامل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر تهران در سال 1401-1400 بود که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه خودانگاره بدنی (روو و همکاران، 1999)، را به صورت آنلاین تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تائیدی با نرم افزار  SmartPLS3 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پرسشنامه خودانگاره بدنی به طور کلی دارای هفت خرده مقیاس است. همسانی درونی هرکدام از خرده مقیاس های ارزیابی کلی از ظاهر (0/90) سرمایه گذاری در آرمان ها (0/78)، ارزیابی سلامت و تناسب اندام (0/84)، توجه به آراستگی (0/91)، ارزیابی قد (0/89)، ارزیابی چاقی/لاغری (0/92)، تاثیر منفی (0/75) و وابستگی/ثبات (0/79) در دامنه مطلوب به دست آمد. همچنین ضریب پایایی بازآزمایی این آزمون در بازه زمانی دوهفته ای برای نمونه ای 50 نفری از شرکت کنندگان 0/83 و برای خرده مقیاس ها در دامنه 0/65 تا 0/92 به دست آمد. علاوه براین روایی واگرا، همگرا، پایایی ترکیبی این آزمون نیز مطلوب بود. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین خودانگاره بدنی دانش آموزان ورزشکار و غیرورزشکار دختر وجود داشت (0/01=T=3/24).

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که مقیاس خودانگاره بدنی در دانش آموزان دختر متوسطه اول شهر تهران قابل هنجاریابی است. این ابزار مناسبی برای اندازه گیری و درک بهتر تصویر بدن در این گروه جوانان است و می تواند در تحقیقات و مداخلات آینده جهت ارتقای تصویر بدن و روانشناختی دانش آموزان دختر مورد استفاده قرار گیرد.
    .

    کلیدواژگان: تصویر بدنی خود، روانسنجی
  • پیش بینی بهزیستی روانشناختی نوجوانان ورزشکار بر اساس عملکرد خانواده با میانجیگری تاب آوری
    الهه سلیمانی نوین، منصوره حسینی*، ابراهیم آبیار صفحه 2
    زمینه و هدف

    امروزه، بهزیستی روانشناختی نوجوانان به عنوان یکی از موضوع های مهم و پرکاربرد در حوزه روانشناسی و علوم اجتماعی مورد توجه قرار گرفته است. درک عواملی که بر بهزیستی روانشناختی این گروه سنی تاثیر می گذارند، از جمله مهمترین اولویت های تحقیقاتی در این زمینه محسوب می شود. یکی از این عوامل، عملکرد خانواده و سطح تاب آوری نوجوانان است که به طور مستقیم و غیرمستقیم می تواند به بهبود یا بدتر شدن بهزیستی روانشناختی آنان کمک کند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی روانشناختی بر اساس عملکرد خانواده با در نظر گرفتن نقش میانجی تاب آوری در نوجوانان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. در پژوهش حاضر جامعه آماری شامل دانش آموزان ورزشکار مقطع دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. تعداد افراد نمونه نهایی 250 دانش آموز بودند که به صورت دردسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه ی تاب آوری کونر و دیویدسون (2003) ، مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (1989)، پرسشنامه عملکرد خانواده اپستین و همکاران (2007) بودند.

    یافته ها

    نتایج آزمون آماری نشان داد شاخص های برازش مدل پژوهش در وضعیت مطلوبی قرار داشت. متغیر عملکرد خانواده بر بهزیستی روانشناختی هم اثر مستقیم و هم اثر غیرمستقیم (به واسطه تاب آوری) داشت (p<0.05). تاب آوری به صورت مستقیم بر بهزیستی روانشناختی اثر مستقیم معنادار داشت (p<0.05).

    نتیجه گیری

    از نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که عملکرد خانواده و تاب آوری از جمله عوامل مهمی هستند که می توانند بهزیستی روانشناختی نوجوانان را تحت تاثیر قرار دهند. این یافته ها نشان می دهند که برنامه ها و مداخله هایی که به بهبود عملکرد خانواده و افزایش سطح تاب آوری نوجوانان می پردازند، می توانند بهبود بهزیستی روانشناختی آنان را ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، عملکرد خانواده، تاب آوری
  • مقایسه ویژگی های شخصیتی زنان ورزشکار با غیرورزشکار
    غلامرضا شریفی*، اعظم قنبری، علیرضا بابایی مزرعه نو صفحه 3
    زمینه و هدف

    شرکت مداوم و مستمر در فعالیت های جسمانی و ورزشی بر اساس روند یادگیری و تعامل اجتماعی، در صفات اکتسابی شخصیت نقش دارد. ازاین رو هدف از پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های شخصیتی زنان ورزشکار با غیر ورزشکار بود.

    روش

    این مطالعه پژوهشی توصیفی-پیمایشی است. 200 زن ورزشکار و 200 زن غیرورزشکار به صورت تصادفی ساده انتخاب و پرسشنامه 16 عاملی شخصیتی کتل بین آن ها توزیع شد و در نهایت پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از آزمون تی  مستقل در نسخه 21 نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین زنان ورزشکار و عادی در عامل های شخصیتی گرمی و صمیمیت (A)، پایداری هیجانی (C)، حساسیت (I)، دلهره (O)، کمالگرایی (Q3) و تنش (Q4) تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش فعالیت های ورزشی موقعیت هایی به وجود می آورند که باعث افزایش کنترل افراد بر ویژگی های روانی خود ازجمله ویژگی های شخصیتی مثبت می شوند.

    کلیدواژگان: زنان، ورزشکار، ویژگی های شخصیتی
  • بررسی اثربخشی پسخوراند عصبی کاهش اضطراب رقابتی دانش آموزان ورزشکار منطقه چهار تهران
    سیده فاطمه موسوی عبدالهی*، جواد خلعتبری صفحه 4
    زمینه و هدف

    آموزش پسخوراند عصبی نوع منحصر به فردی از پسخوراند زیستی است که در آن شرکت کنندگان یاد می گیرند به طور عمدی فعالیت امواج مغز خود را تعدیل کنند، در نتیجه مهار بر فرآیندهایی را افزایش می دهند که معمولا به شکل آگاهانه تنظیم نمی شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش پسخوراند عصبی بر عملکردهای شناختی دانش آموزان ورزشکار (نگرانی، تمرکز و اضطراب بدنی صفتی) انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه شبه آزمایشی بدون ناشناس سازی با 24 دانش آموز دبیرستانی منطقه 4 تهران بود. شرکت کنندگان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آن ها مقیاس اضطراب ورزشی-2 (اسمیت و همکاران، 2006) را در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کردند. داده های شرکت کنندگان با استفاده از نرم افزار SPSS-26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده اثربخشی آموزش پسخوراند عصبی در بهبود عملکردهای شناختی بود. بر این اساس، این پژوهش نشان داد که آموزش پسخوراند عصبی می تواند به طور معناداری نگرانی را کاهش و تمرکز را افزایش دهد، اما نمی تواند اضطراب بدنی صفتی دانش آموزان ورزشکار را کاهش دهد.<p).

    نتیجه گیری

    در این پژوهش توان بالقوه آموزش پسخوراند عصبی به عنوان یک فناوری نوین برای بهبود عملکردهای شناختی دانشجویان ورزشکار نشان داده شده است. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که آموزش پسخوراند عصبی جایگزینی امیدوارکننده برای سایر مداخله های روانشناختی است و روانشناسان ورزشی می توانند از آموزش پسخوراند عصبی برای بهبود شناختی ورزشکاران استفاده کنند.</p).

    کلیدواژگان: اضطراب رقابتی، پسخوراند عصبی، دانش آموزان
  • اثر بازی های گروهی منتخب بر پرخاشگری و بیش فعالی دانش آموزان
    علی اسماعیلی، حمیدرضا روستائی، زهرا سلمان* صفحه 5
    زمینه و هدف

    بیش فعالی کاستی توجه  به وضعیتی دلالت دارد که در آن کودک به شکلی مفرط و بیش ازاندازه فعال و پرجنب وجوش است. تحرک زیاد این کودکان نه تنها خود آن ها را بلکه اطرافیان، همکلاسی ها و اولیای مدرسه را دچار مشکل می کند. هدف از پژوهش حاضر مطالعه اثر بازی های گروهی منتخب بر پرخاشگری و علائم بیش فعالی دانش آموزان مقطع ابتدائی بود.

    روش

    این مطالعه یک پژوهش شبه آزمایشی است. شرکت کنندگان در این پژوهش دانش آموزان پسر ابتدایی منطقه 15 شهر تهران بین سنین 7 تا 12 سال در سال تحصیلی 97-96 تشکیل دادند. نمونه شامل 20 نفر بودند که به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شده و پس از تایید داشتن معیارهای ورود به مطالعه، در پژوهش شرکت کردند. پس از انجام پیش آزمون با استفاده از چک لیست پرسشنامه ها به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفری گمارش شدند. با استفاده از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف برای نرمال بودن توزیع ها بررسی و ازتحلیل کوواریانس برای مقایسه گروه ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد بین میانگین باقیمانده نمره های پرخاشگری و بیش فعالی شرکت کنندگان براساس عضویت گروهی تفاوت معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گیری کرد، با ارائه مداخله های ورزشی منتخب می توان پرخاشگری و بیش فعالی دانش آموزان را بهبود داد.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی کاستی توجه، بازی های گروهی منتخب، پرخاشگری، دانش آموزان
  • اثربخشی آموزش گروهی تحلیل رفتار متقابل بر احساس مثبت نسبت به همسر، در زنان ورزشکار متاهل مراجعه کننده به مجموعه های ورزشی منطقه ای
    مهسا مظفری پور، پریوش وکیلی* صفحه 6
    زمینه و هدف

    روابط زناشویی بخش فوق العاده مهمی از زندگی انسان است که تحت تاثیر رفتارها و تعاملات قرار می گیرد. احساسات مثبت برای قدرت و سلامت ورزشکاران ضروری است. آن ها همچنین مسائل زناشویی را تجربه می کنند که نیاز به کمک حرفه ای دارند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تحلیل رفتار متقابل گروهی بر احساسات مثبت نسبت به همسر در زنان ورزشکار متاهل مراجعه کننده به مجموعه های ورزشی منطقه ای بود.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل بانوان ورزشکار حاضر در مجموعه های ورزشی منطقه ای  در منطقه 5 تهران با جمعیت 198 نفر بود که همگی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نمونه شامل 40 شرکت کننده بود که نمره کمتر از میانگین پرسشنامه احساس مثبت نسبت به همسر را دریافت کردند. سپس به طورتصادفی در دو گروه (20 نفر در گروه آزمایش و 20 نفر در گروه گواه) قرار گرفتند. احساسات مثبت نسبت به همسرشان با استفاده از پرسشنامه معتبر در پیش آزمون و پس آزمون ارزیابی شد. گروه آزمایش جلسه گروه تحلیل رفتار متقابل گروهی دریافت کردند در حالی که گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. برای  تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش تحلیل رفتار متقابل گروهی، احساسات مثبت نسبت به همسران گروه آزمایش را نسبت به گروه گواه افزایش داده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش تحلیل رفتار متقابل روشی اثربخش در بهبود احساس مثبت به همسر به عنوان شاخصی برای رضایت زناشویی است و برای استفاده در جلسه های مشاوره زوج درمانی زنان ورزشکار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، احساسات مثبت نسبت به همسر، زنان، ورزشکار
|
  • The Normalization of Body Self-image Questionnaire Among First High-School Girl Students in Tehran
    Sara Kashani Vahid, Alireza Mohammadiaria*, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Page 1
    Background and Purpose

    Body image self-perception is a significant concept in understanding the psychological well-being of adolescent students, particularly girls, in relation to body image concerns and related disorders such as eating disorders and body dissatisfaction. The objective of this study was to norm the Body Image Self-Perception Scale among female students in the first grade of high school in Tehran.

    Method

    This research employed a descriptive study design with confirmatory factor analysis as the norming method. The study population consisted of female students in the first grade of high school in Tehran during the years 2021–2022. A multistage cluster sampling method was used, and the Body Image Self-Perception Questionnaire (Rohwerder et al., 1999) was completed online by the participants. SmartPLS3 software was utilized for data analysis, employing confirmatory factor analysis.

    Findings

    The results indicated that the Body Image Self-Perception questionnaire generally consists of seven subscales. The internal consistencies of each subscale, including evaluation of appearance (0.90), investment in ideals (0.78), health and fitness evaluation (0.84), attention to grooming (0.91), height evaluation (0.89), weight evaluation (0.92), negative influence (0.75), and dependency/stability (0.79), were within the desirable range. Furthermore, the test-retest reliability coefficient for a two-week interval was 0.83 for a sample of 50 participants, and the subscales demonstrated reliability ranging from 0.65 to 0.92. Moreover, the convergent validity, discriminant validity, and composite reliability of the scale were all satisfactory. Additionally, the results revealed a significant difference in body image self-perception between female athletes and non-athletes (T = 3.24, p<0.01).

    Conclusion

    The present study demonstrated that the Body Image Self-Perception Scale is suitable for norming among female high school students in Tehran. This instrument serves as a valuable tool for measuring and better understanding body image in this adolescent group and can be utilized in future research and interventions aimed at enhancing body image and psychological well-being among female students.

    Keywords: Body Self-image, Psychometrics
  • Predicting the Psychological Well-being of Adolescent Athletes based on Family Functioning with the Mediation of Resilience
    Elaheh Soleymani, Mansureh Hosseini*, Ebrahim Abyar Page 2
    Background and Purpose

    Today, the psychological well-being of adolescents has become one of the most important and widely studied topics in psychology and the social sciences. Understanding the factors influencing the psychological well-being of this age group is considered one of the top research priorities in this field. One of these factors is family functioning and the level of resilience among adolescents, which can directly and indirectly contribute to the improvement or deterioration of their psychological well-being. The objective of the current study was to investigate a predictive model of psychological well-being based on family functioning, considering the mediating role of resilience in adolescents.

    Method

    This research employed a descriptive method and utilized structural equation modeling. The study population consisted of adolescent student-athletes in the second grade of high school in Tehran during the academic year 2021–2022. A total of 250 students were selected as the final sample through convenience sampling. The research instruments included the Connor-Davidson Resilience Scale (2003), the Ryff Psychological Well-being Scale (1989), and the Family Functioning Questionnaire by Epstein et al. (2007).

    Findings

    The results of the statistical analysis indicated that the fit indices of the research model were satisfactory. Family functioning had both a direct and an indirect effect (through resilience) on psychological well-being (p<0.05). Additionally, resilience had a significant direct effect on psychological well-being (p<0.05).

    Conclusion

    The findings of this study suggest that family functioning and resilience are important factors that can influence the psychological well-being of adolescents. These results indicate that interventions aimed at improving family functioning and enhancing the resilience of adolescents can lead to improvements in their psychological well-being.

    Keywords: Psychological well-being, family functioning, resilience
  • The Comparison of Personality Traits of Female Athletes and Non-athletes
    Gholamreza Sharifi*, Azam Ghanbari, Alireza Babaei Mazreno Page 3
    Background and Purpose

    Continuous participation in physical and sports activities based on the process of learning and social interaction plays a role in the acquisition of personality traits. Therefore, the aim of the current research was to compare the personality characteristics of female athletes with non-athletes.

    Method

    This descriptive-survey research involved 200 female athletes and 200 non-athletes who were randomly selected. A 16-item personality questionnaire was distributed among them, and after collecting the questionnaires, the data were analyzed using descriptive and inferential statistics such as analysis of variance (ANOVA), independent samples t-test, and multivariate analysis of variance in SPSS version 21.

    Findings

    The results indicated significant differences between female athletes and non-athletes in personality factors warmth (A), emotional stability (C), sensitivity (I), apprehension (O), perfectionism (Q3) and tension (Q4).

    Conclusion

    Considering the research findings, sports activities create situations that enhance individuals' mastery over their psychological characteristics, including positive personality traits.

    Keywords: Athlete, Personality traits, Women
  • Investigating the Effectiveness of Neurofeedback In Reducing Competitive Anxiety among Student Athletes in the 4th District of Tehran
    Seyed Fatemeh Mousavi Abdollahi*, Javad Khalatbari Page 4
    Background and Purpose

    Neurofeedback training (NFT) is a unique type of biofeedback in which participants learn to intentionally modulate their brain waves activity, thereby enhancing control over processes that are usually not consciously regulated. The present study aimed to determine the NFT effectiveness on athlete students' cognitive functions (worry, concentration, and somatic anxiety traits).

    Method

    The study was a non-blinded quasi-experimental study involving 24 high school students in the 4th district of Tehran. The participants were selected with the convenience sampling method. The participants were randomly assigned to experimental and control groups. They completed the sport anxiety scale-2 (Smith et al., 2006) in pretest and posttest. The participant's data were analyzed using SPSS-26.

    Results

    The results demonstrate the effectiveness of the NFT in improving cognitive functions. In addition, these demonstrated that the NFT could significantly reduce worry (p<0.05) and increase concentration (p<0.01), but it cannot decrease somatic anxiety traits of athlete students (p>0.05).

    Conclusion

    Here is demonstrated the potential of the NFT as a contemporary technology for the improvement of cognitive functions of athlete students. Furthermore, the results suggest that NFT is a promising alternative to other psychological interventions, and sports psychologists can use the NFT for the cognitive improvement of athletes.

    Keywords: Anxiety, Competitive, Neurofeedback, Students
  • The Impact of Selected Group Games on Aggression and Hyperactivity of Elementary Students
    Ali Esmaeili, Hamidreza Rustaee, Zahra Salman* Page 5
    Background and purpose

    attention deficit hyperactivity refers to a situation in which the child is excessively active and lively. The high mobility of these children causes problems not only for them, but also for the people around them, classmates and school parents. The aim of the current research was to study the impact of selected group games on aggression and hyperactivity symptoms of elementary school students.

    Method

    This study is a quasi-experimental research. The participants in this research were elementary school boys in district 15 of Tehran between the ages of 7 and 12 in the academic year of 1996-1997. The sample included 20 people who were selected in a purposeful and available manner and participated in the research after confirming that they met the inclusion criteria. After the pre-test using the checklist, the questionnaires were randomly assigned in two groups of 10 people. Using Kolmogorov-Smirnov test, distributions were checked for normality, and covariance analysis was used to compare groups.

    Findings

    The results of covariance analysis showed that there was a significant difference between the remaining average scores of aggression and hyperactivity of the participants based on group membership.

    Conclusion

    Based on these findings, it can be concluded that students' aggression and hyperactivity can be improved by providing selected sports interventions.

    Keywords: Aggression, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Selected group games, Students
  • The effectiveness of group training of transactional analysis on positive feeling toward their spouse in married women referring to health center in district 5 of Tehran
    Mahsa Mozaffaripour, Parivash Vakili* Page 6
    Background and Aim

    The marital relationship is an extremely important part of human life, influenced by behaviors and interactions. Positive emotions are essential to its strength and health of athletes. They also experience marital issues that require professional help. The purpose of this study was to investigate the effects of group transactional analysis (TA) on positive feelings toward spouses among married athletes women attending a local sport complexes.

    Method

    This is a quasi-experimental study with a pre-tesst and post-test design with a control group. The population consisted of athletes women attending local sport complexes in the 5th District of Tehran, with a total population of 198, all of whom were evaluated. The sample consisted of 40 participants who recieves a score below the mean on the questionnaire. They were then randomly assigned to two groups (20 in the experimental group and 20 in the control group). Positive feelings toward their spouses were assessed using a validated questionnaire on pre-test and post-test. The experimental group received 12 sessions of group TA, while the control group received no intervention. Analysis of covariance (ANCOVA) were used for data analysis.

    Findings

    The ANCOVA results indicated that group TA increased positive feelings toward spouses in the experimental group compared to the control group.

    Conclusions

    Therefore, it can be concluded that TA training is an effective way to improve on positive feelings toward spouses as a marital satisfaction component and is recommended for use in couples therapy counseling sessions of athletes women.

    Keywords: happiness