فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسلام و روان شناسی
پیاپی 33 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید رهبری شمیرانی*، مهرناز احمدی صفحات 7-33

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه‎‎ای تفکر انتقادی در رابطه بین معنویت و سلامت روانی و نیز طرح پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. در ابتدا همبستگی بین متغیر‎ها بررسی و سپس برای بررسی نقش واسطه‎ای آزمون تحلیل مسیر انجام شد. 205 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد مجتمع دانشگاهی ولیعصرf در سال تحصیلی 1398−1399 در این پژوهش از نوع در دسترس شرکت داشتند و نیز از آزمون مهارت‎های تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم (ب)، پرسشنامه معنویت و پرسشنامه سلامت عمومی استفاده شد. همبستگی بین نتیجه پرسشنامه سلامت روانی با تفکر انتقادی (158/0−=r و 05/0>P) و زیرمقیاس‎های خودآگاهی (510/0−=r و 001/0>P‎‎)، اهمیت اعتقاد‎‎‎‎‎‎های معنوی در زندگی (419/0−=r و 001/0>P‎‎)، فعالیت‎‎های معنوی (498/0−=r و 001/0>P) و نیاز‎‎های معنوی (260/0−=r و 001/0>P) از معنویت رابطه منفی معنادار نشان داد. در نتایج تحلیل مسیر نقش واسطه‎ای تفکر انتقادی در رابطه بین معنویت با سلامت روانی تایید شد؛ همچنین تفاوت بین زیر مقیاس‎های معنویت نشان می‎دهد بین انواع معنویت مواردی که در آنها دو زیرمقیاس خودآگاهی و اهمیت اعتقادهای معنوی در زندگی نقش بیشتری داشته باشد، با تفکر و به صورت خاص تفکر انتقادی همراهی بیشتری دارد و می‎تواند بر سلامت روانی موثر باشند که خود نشان‎دهنده تفاوت معنویت‎های گوناگون در سلامت روان است.

    کلیدواژگان: سلامت روانی‎‎‎، معنویت‎‎، تفکر انتقادی
  • فاطمه غنوی*، محدثه پیش نمازی صفحات 35-60
    دستیابی به سلامت معنوی از جمله مسائل مهمی می باشد که سال ها ذهن روان شناسان و دغدغه مندان معنوی را به خود مشغول کرده است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه چندمتغیری میان مولفه های انعطاف و انسجام خانواده، هسته های ارزشیابی خود (حرمت خود، خودکارآمدی تعمیم یافته، مسند مهارگری و نوروزگرایی) و ابعاد مثبت (بهباشی معنوی) سلامت معنوی بود. پژوهش حاضر از نوع کمی و توصیفی بود که به روش همبستگی اجرا شد. 205 زن ساکن شهر قم با نمونه گیری در دسترس به پرسشنامه های این پژوهش به صورت آنلاین پاسخ دادند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس انعطاف و انسجام خانواده (اولسون و همکاران، 2006)، هسته های ارزشیابی خود (جاج، ارز، بونو و تورسن، 2003)، بهباشی معنوی (پالوتزین و الیسون، 1982) استفاده شد. یافته های پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیری و مدل معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد میان متغیرهای پژوهش همبستگی معنادار برقرار است؛ همچنین متغیرهای خانوادگی (انعطاف و انسجام) توان تبیین واریانس ابعاد مثبت سلامت معنوی را دارند. یافته مهم دیگر پژوهش حاضر توان میانجی گری هسته های ارزشیابی خود در تبیین رابطه میان انعطاف و انسجام خانوادگی و شاخص سلامت معنوی بود. با توجه به یافته های پژوهش حاضر، توجه به شاخص های خانوادگی و هسته های ارزشیابی خود در دستیابی به سلامت معنوی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انعطاف و انسجام خانواده، هسته های ارزشیابی خود، بهباشی معنوی، سلامت معنوی
  • محسن جدیدی*، فاطمه برازنده، طهمورث آقاجانی صفحات 61-90

    حیا یکی از ویژگی‏های شخصیتی و اخلاقی است که زندگی فردی و اجتماعی انسان را تحت تاثیر قرار می‏دهد. هدف اصلی این پژوهش ساخت و هنجاریابی پرسشنامه حیا می‏باشد. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی است؛ جامعه آماری این پژوهش تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بوده ‏اند که نهایتا 400 شرکت‎ کننده در مطالعه حاضر به روش نمونه ‎گیری در دسترس شرکت داده شدند. برای گردآوری داده ‏ها از پرسشنامه 37 سوالی محقق ساخته حیا استفاده شد. روایی این پرسشنامه بنابر نظر متخصصان براساس شاخص روایی محتوی (CVI) و شاخص نسبی روایی محتوی (CVR) به ترتیب 80/0 و 65/0 به‏دست آمد؛ همچنین برای بررسی خصوصیات روان‏سنجی سوال ها از عامل‏یابی محورهای اصلی (PAF) با چرخش واریماکس، تحلیل عامل اکتشافی (EFA) و تاییدی (CFA)، ضریب آلفای کرانباخ استفاده شد؛ نتایج نشان داد پرسشنامه 37 سوالی تدوین شده برای سنجش حیا دارای هفت عامل می‏باشد که در مجموع 304/58 درصد از کل واریانس سازه حیا را تبیین می‏کند. هریک از هفت عامل زیر به ترتیب خودکنترلی (739/10)، خودارزنده‎سازی (126/11)، ایدئولوژی اخلاقی (892/7)، رفتار مطابق عرف و هنجار اجتماعی (687/4)، عفت جنسی (334/9)، کلام (499/5)، و عفت در نگاه (028/9) مقدار قابل توجهی از واریانس کل را تبیین می‏کند؛ همچنین ثبات درونی مولفه‎ های حیا براساس دو شاخص آلفای کرونباخ و امگای مک دونالد بالاتر از 7/0 به‎ دست‎ آمده که نشان‎ دهنده همسانی قابل‎ قبول مولفه ‎های سازه موردنظر است. ضریب آلفای کرونباخ نیز برای هریک از خرده مولفه ‏ها به ترتیب خودکنترلی (845/0)، خودارزنده‏ سازی (892/0)، ایدئولوژی اخلاقی (909/0)، رفتار مطابق با عرف و هنجار اجتماعی (809/0)، عفت جنسی (961/0)، عفت در کلام (718/0)، و عفت در نگاه (925/0) به ‏دست آمد؛ بنابراین مقیاس ساخته ‎شده قابلیت سنجش صفت حیا را به‎ خوبی پوشش می‎دهد که می‏توان آن را در اندازه ‏گیری ‏های حوزه شخصیت و موضوعات اجتماعی به کار برد.

    کلیدواژگان: ساخت و تدوین، اعتباریابی، پرسشنامه حیا، ویژگی‎های روان‎سنجی
  • فروغ سیدنوحی*، پروانه قدسی صفحات 91-118

    در پژوهش حاضر با هدف پیش‎بینی بهزیستی روان‎شناختی سالمندان براساس راهبردهای تنظیم هیجان، کیفیت دلبستگی به خدا و اضطراب وجودی، تعداد 218 نفر از سالمندان بالای 60 سال شهر تهران (120 نفر زن و 98 نفر مرد)، از بین سالمندان مراجعه‎ کننده به پارک‎های مناطق دو و پنج شهرداری تهران به صورت در دسترس و براساس قاعده سرانگشتی گرین انتخاب شدند. این پژوهش از نوع پژوهش ‎های توصیفی همبستگی می‎باشد. با استفاده از اطلاعات گرد‎آوری شده با پرسشنامه بهزیستی روان‎شناختی ریف (فرم بلند)، پرسشنامه راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (CERQ) گارنفسکی و همکاران، پرسشنامه دلبستگی به خدا M−SAS غباری‎بناب و پرسشنامه اضطراب وجودی گود و گود میزان رابطه متغیرهای پیش‎بین و ملاک مورد آزمون قرار گرفت. جهت تحلیل داده ‎ها و آزمون فرضیه‎ های پژوهش از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. یافته‎ ها نشان داد که سطح معناداری متغیرهای راهبردهای تنظیم هیجان مثبت و منفی، کیفیت دلبستگی به خدا و اضطراب وجودی کمتر از 05/0 است (05/0<p)؛ بنابراین بین متغیرهای مذکور و بهزیستی روان شناختی رابطه معنادار وجود دارد؛ همچنین راهبردهای تنظیم هیجان مثبت و کیفیت دلبستگی به خدا پیش‎ بینی ‎کننده معنادار مثبت بهزیستی روان شناختی است و با افزایش آنها در سالمندان، بهزیستی روان‎شناختی افزایش می‎یابد و برعکس؛ اما راهبردهای تنظیم هیجان منفی و اضطراب وجودی پیش‎بینی‎ کننده معنادار منفی بهزیستی روان شناختی می‎باشند که افزایش آنها موجب کاهش بهزیستی روان شناختی در سالمندان می‎گردد و برعکس.

    کلیدواژگان: اضطراب وجودی، بهزیستی روان‎شناختی، راهبردهای تنظیم هیجان، سالمندان، کیفیت دلبستگی به خدا
  • لیلا رئیسی*، زهرا قاسمی، محمدرضا سالاری فر صفحات 119-149

    هدف از پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی پیشگیری از طلاق عاطفی زوجین مبتنی بر آموزه ‎های اسلامی بود. این پژوهش با روش تحلیل مضمون به‎ صورت کیفی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را آموزه ‎های اسلامی تشکیل داد که شامل تفاسیر قرآن و کتاب‎های روایی شیعه است. داده ‎ها با استفاده از نرم‎افزار جامع‎ الاحادیث جمع‎ آوری شد؛ بدین‎ترتیب که پس از مطالعه منابع روان‎شناختی با موضوع طلاق عاطفی، مولفه‎ های پیشگیری از طلاق عاطفی و نیز مولفه ‎های متناظر آنها در آموزه ‎های اسلامی استخراج شد. سپس با کلیدواژه‎ های مرتبط با این مولفه‎ ها به جستجوی آیات و روایات پرداخته شد و یافته‎ ها در چند مرحله با استفاده از روش تحلیل مضمون از سوی پژوهشگر بررسی و گزاره ‎های غیرمرتبط با موضوع از پژوهش خارج و تعداد 380 گزاره نهایی شد. در ادامه تحلیل مضمون داده ‎های کیفی 163 مضمون پایه، 12 مضمون سازمان دهنده و یک مضمون فراگیر دسته ‎بندی و کدگذاری شدند. کلیه مضامین به وسیله متخصصان خبره اعتبارسنجی شد، سپس براساس مولفه های به ‎دست ‎آمده که عبارت بودند از تعهد و مدیریت، ادب و احترام، بخشش، انصاف، تواضع و فروتنی، خوش‎خلقی، خوش ‎بینی، تاب ‎آوری، کنترل خشم، صداقت، عشق و صمیمیت، هوش مالی، ساختار و محتوای بسته تدوین شد؛ این بسته شامل 1 پیش جلسه 45 دقیقه‎ای، 12 جلسه 90 دقیقه‎ای بود که از راه ضریب کاپای‎کوهن توسط متخصصان خبره اعتبارسنجی شد که میزان ضریب به‎ دست‎ آمده نزدیک به 0/ 9 بود که عدد قابل قبولی به شمار می رفت.

    کلیدواژگان: طلاق، طلاق عاطفی، بسته آموزشی، آموزه‎ های اسلامی
  • محمدحسین حق شناس*، مهدی عباسی، مسعود جان بزرگی صفحات 151-193

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کارآمدی مداخله وفاداری جنسی همسران در افزایش رضایت و تعهد زناشوئی مبتنی بر الگوی اسلامی تنظیم رفتار جنسی انجام شده است. بدین منظور، از یک طرح آزمایشی تک آزمودنی با خط پایه چندگانه و نمونه ای شامل سه زوج استفاده شد. یافته ها نشان داد هر سه زوج با شروع مداخله، روند افزایشی و روبه بهبودی را در مقیاس رضایت زناشویی (71 درصد) و در مقیاس تعهد زناشویی (5/61) نشان دادند. میزان 100٪ درصد داده غیرهمپوش (PND) برای زوج دوم (خانم و آقا) در مقیاس رضایت زناشویی، نشان از اثربخشی بالای مداخله در این متغیر داشت و این شاخص برای زوج اول و سوم 80٪ بود که درباره آنها نشان از اعتبار نسبی مداخله دارد. همچنین، (میزان 100٪ داده غیرهمپوش (PND) در مقیاس تعهد زناشویی برای خانم در زوج سوم نشان از اثربخشی بالای مداخله در این متغیر دارد و این شاخص برای زوج اول، دوم و آقا در زوج سوم، 80٪ بود که نشان از اعتبار نسبی مداخله در این متغیر دارد. این یافته ها نشان می دهد مداخله وفاداری جنسی مبتنی بر الگوی اسلامی تنظیم رفتار جنسی در افزایش رضایت و تعهد زناشوئی کارآمداست.

    کلیدواژگان: وفاداری جنسی، تنظیم رفتار جنسی، الگوی اسلامی، رضایت زناشویی، تعهد زناشویی
  • سید مرتضی فری زنی*، حسن اسلامی اردکانی، عباس جوانشیر صفحات 195-215

    خصیصه گفتگومداری پیامبر اکرم (ص) از ویژگی‎ های فردی و اجتماعی مشهور ایشان است که در برخی آیات به آن اشاره شده است. این خصیصه با وجود محاسن گره‎گشا ممکن است برحسب مواجهه با نوع مخاطب دارای چالش‎هایی در اثرگذاری موفق باشد. این پژوهش با استناد به یکی از روش‎های طبقه ‎بندی رفتار به نام روش DISC که براساس آن گرایش‎های اصلی و غالبی افراد دسته ‎بندی، و با استفاده از گزارش‎های قرآن رفتارهای فردی و اجتماعی پیامبر اکرم  نظام ‎مند و زنجیره‎ای ترسیم می‎شود؛ می کوشد تا پیوستگی خصیصه گفتگومداری با سایر اوصاف پیامبر اکرم  را مشخص سازد؛ بدین ترتیب ده ویژگی شخصیتی پیامبر اکرم  که گفتگومداری یکی از آنهاست، مشابه شاخصه‎ های مدل S و ترکیب آن با I و C قلمداد شد که گویای پیوستگی رفتاری این خصیصه با سایر ویژگی ‎هاست و ضمن اشاره به برخی پیامدهای گفتگ ومداری، هشت رفتار تعدیلی که خداوند به پیامبر اکرم توصیه فرموده، مطرح شده که مشابه آن در شاخصه ‎های مدیریتی مدل D و ترکیب آن با C دیده می‎شود. روش پژوهش در این مقاله تحلیل محتوای کیفی ترکیبی است؛ یعنی براساس تحلیل محتوای کیفی، داده ‎های قرآنی هم‎زمان تحلیل و با رویکرد ترکیبی (استقرایی و قیاسی) انجام شده است.

    کلیدواژگان: گفتگومداری پیامبر اکرم (ص)، زنجیره رفتاری، رفتارشناسی پیامبر اکرم (ص)، روش DISC
  • مسعود آذربایجانی*، علی بیات صفحات 217-239

    موضوع این جستار ارائه مقیاس سلامت معنوی براساس منابع اسلامی است. روش تحلیل محتوای کیفی آیات و روایات و برخی از متون و منابع اسلامی دیگر با رویکرد معناشناسی است و البته از روش بررسی روایی محتوایی با استفاده از CVI و CVR نظرات کارشناسان نیز دریافت شده است. بنابر رویکرد معناشناسی و تحلیل معنایی حدود صد واژه قرآنی مرتبط با سلامت معنوی، درنهایت چهار مفهوم تزکیه، حیات طیبه، تقوا و سلام (قلب سلیم) مولفه‎ های اصلی سلامت معنوی به دست آمد. برای ساخت مقیاس سلامت معنوی با توجه به استدلال‎ هایی که در متن مقاله آمده، محوریت جستجو  روی واژه «تقوا» تمرکز یافت و در چهار بعد تقوا در ارتباط با خداوند (تعالی‎ جویی)، تقوا در ارتباط با خود (خودمراقبتی)، تقوا در ارتباط با مردم (احسان‎مداری) و تقوا در ارتباط با طبیعت (طبیعت‎ نوازی)؛ چهار زیرمقیاس تعالی‎ جویی، خومراقبتی، احسان‎مداری و طبیعت ‎نوازی مشخص و گویه ‎ها و سنجه ‎های مقیاس استخراج شد. پس از بررسی نظرات کارشناسان و اعمال اصلاحات لازم، مقیاس نهایی سلامت معنوی با 45 گویه ارائه ‎شد.

    کلیدواژگان: مقیاس، سلامت معنوی، منابع اسلامی، روان‎شناسی اسلامی
|
  • Saeed Rahbari *, Mehrnaz Ahmadi Pages 7-33

    The aim of the present study was to determine the mediating role of critical thinking in the relationship between spirituality and mental health. The research design was correlation of path analysis type. First, the correlation between the variables was investigated and then the path analysis test was conducted to investigate the mediating role. 205 master's students of Valiasr University Complex participated in this accessible research in the academic year 2018-2019. Critical thinking skills tests of California form (B), spirituality questionnaire and general health questionnaire were used. Correlation between the result of mental health questionnaire with critical thinking (r= -0.158 and P<0.05) and self-awareness subscales (r= -0.510 and P<0.001), the importance of spiritual beliefs in life ( r= -0.419 and P<0.001), spiritual activities (r= -0.498 and P<0.001) and spiritual needs (r= -0.260 and P<0.001) from spirituality showed a significant relationship. In the results of path analysis, the mediating role of critical thinking in the relationship between spirituality and mental health was confirmed. The difference between the sub-scales of spirituality shows that among the types of spirituality, cases in which the two sub-scales of self-awareness and the importance of spiritual beliefs in life play a greater role with thinking and specifically critical thinking can be effective on mental health, which shows It is the difference between different spiritualities in mental health.

    Keywords: mental health, spirituality, critical thinking
  • Fatemeh Ghanavi *, Mohadeseh Pishnamazi Pages 35-60
    Achieving spiritual health is one of the important issues that have occupied the minds of psychologists and spiritual people for years. The aim of the present study was to examine the multivariate relationship between the components of family flexibility and cohesion, self-evaluation cores (self-respect, generalized self-efficacy, self-control, neuroticism) and positive dimensions (spiritual improvement) of spiritual health. 210 women living in the city of Qom responded to the questionnaires of this research online through available sampling. To measure the research variables, family flexibility scale (Olson, Goral, Teazel, 2006), self-evaluation cores (Judge, Luck and Durham, 1997), spiritual well-being (Palotzin and Ellison, 1982) were used. The research findings were analyzed using multivariate regression analysis and structural equation model. The results showed that there is a significant correlation between the research variables. Also, family variables (flexibility and cohesion) can explain the variance of the positive dimensions of spiritual health. Another important finding of the current research was the mediating power of self-evaluation cores in explaining the relationship between flexibility and family cohesion and the index of spiritual health. Considering the findings of this research, it is suggested to pay attention to family indicators and self-evaluation cores in achieving spiritual health.
    Keywords: family flexibility, cohesion, cores of self-evaluation, spiritual recovery, Spiritual Health
  • Mohsen Jadidi *, Fatemeh Barazandeh, Tahmooras Aghajany Pages 61-90

    Modesty is one of the personality and moral characteristics that affects the individual and social life of a person. The main purpose of this research is to create and standardization the questionnaire of modesty. The method of the current research is correlational; The statistical population of this research was all undergraduate and graduate students, and finally, 400 participants were included in the present study using available sampling method. In order to collect data, a 37-question questionnaire the researcher made Modesty was used. According to experts, the validity of this questionnaire was obtained based on Content Validity Index (CVI) and Content Validity Ratio (CVR) of 0.80 and 0.65, respectively. Also, Principal Axis Factoring (PAF) with varimax rotation, Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA), Cronbach's alpha coefficient were used to check the psychometric properties of the questions; The results showed that the 37-question questionnaire developed to measure modesty has 7 factors, which explains 58.304% of the total variance of the modesty structure. Each of the following 7 factors in the order of self-control (10/739), self-esteem (11/126), moral ideology (7/892), behavior according to social customs and norms (4/687), sexual chastity (334/334) 9), chastity in speech (5.499), and chastity in look (9.028) explains a significant amount of the total variance. Also, the internal stability of modesty components based on Cronbach's alpha and Macdonald's omega indices was higher than 0.7, which indicates the acceptable homogeneity of the components of the desired structure. Also, Cronbach's alpha coefficient for each of the sub-components, respectively, self-control (0.845), self-esteem (0.892), moral ideology (0.909), behavior in accordance with customs and social norms (0.809) ), sexual chastity (0.961), speech in chastity (0.718), and chastity in look (0.925) were obtained; Therefore, the built scale provides the ability to measure modesty and can be used in the measurements of personality and social issues.

    Keywords: construction, compilation, validation, modesty questionnaire, psychometric properties
  • Forough Seyednoohi *, Parvane Ghodsi Pages 91-118

    The aim of this research was to predict psychological wellbeing in elderly, based of emotion regulation strategies, quality of attachment to God, and existential anxiety. Statistical sample included 218 elderlies over 60 years old, attending in the parks of urban districts 2&5 in Tehran, selected in a non-random accessible way, based on Green rule of thumb method. The research was a descriptive correlation research type, using Reef psychological well-being questionnaire (long form), Garnefski& co cognitive emotion regulation strategies questionnaire, GhobaryBonab attachment to God questionnaire, and Good& Good existential anxiety questionnaire for data control. Pearson correlation coefficient test and regression analysis were used for data analyze and research hypotheses control. The results indicated the significance level of the variables of positive and negative emotion regulation strategies, quality of attachment to God and existential anxiety were less than 0.05(P<0.05). As a result, there is a significant relationship between noted variables and psychological well-being. This means that positive emotion regulation strategies and quality of attachment to God are positive significant predictors of psychological wellbeing; while negative emotion regulation strategies and existential anxiety are negative significant predictors of psychological wellbeing.

    Keywords: Psychological wellbeing, elderly, emotion regulation strategies, attachment to God, existential anxiety
  • Leila Reisi *, Zahra Ghasemi, MohammadReza Salarifar Pages 119-149

    The purpose of this study was to prepare an educational package to prevent emotional divorce of couples based on teachings of Islam. This research was done qualitatively by content analysis method. The statistical population of this research is Islamic teachings which include Quran and Shiite narrative books. data was collected by jameolahadis software; In this way, after studying psychological sources about emotional divorce, The components of preventing emotional divorce as well as their corresponding components were extracted from Islamic teachings. Then with the key Words related to these components were searched for verses and hadiths. And findings in several stages by using thematic analysis method, was reviewed by the researcher and unrelated propositions were excluded from the research and 395 propositions were finalized. Following Qualitative content analysis, 208 basic themes, 12 organizing themes and one comprehensive theme were categorized and coded. All topics were validated by experts, Then, based on the obtained components, the structure and content of the package were compiled. These components were: Commitment and management, politeness and respect, forgiveness, fairness, humility, good mood, optimism, resilience, anger management, honesty, Love and intimacy and financial intelligence. This package includes one 45-minute pre-session and 12, 90-minute sessions; that was validated by experts through Cohen’s Kappa coefficient and the coefficient was close to 0.9, which was an acceptable number

    Keywords: divorce, Emotional Divorce, Educational Package, Islamic teaching, prevention
  • MohammadHosein Haghshenas *, Mahdi Abbasi, Masoud Janbozorgi Pages 151-193

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of the sexual fidelity intervention of spouses in increasing marital satisfaction and commitment based on the Islamic model of regulating sexual behavior. For this purpose, a single-subject experimental design with multiple baselines and a sample including three couples was used. The findings showed that all three couples showed an increasing and improving trend in the scale of marital satisfaction (71%) and in the scale of marital commitment (61.5) after starting the intervention. The percentage of non-overlapping data (PND) of 100% for the second couple (male and female) in the marital satisfaction scale showed the high effectiveness of the intervention in this variable, and this index was 80% for the first and third couple, which shows the relative validity of the intervention. has it. Also, (100% of non-overlapping data (PND) in the scale of marital commitment for the woman in the third couple shows the high effectiveness of the intervention in this variable, and this indicator was 80% for the first couple, the second couple and the man in the third couple, which shows the validity The intervention has a relative effect on this variable. These findings show that sexual fidelity intervention based on the Islamic model of regulating sexual behavior is effective in increasing marital satisfaction and commitment.

    Keywords: Sexual fidelity, regulation of sexual behavior, Islamic model, marital satisfaction, marital commitment
  • Sayid Morteza Fariani *, Hasan Islami Ardakani, Abbas Javanshir Pages 195-215

    The conversational trait of the Holy Prophet (PBUH) is one of his famous personal and social characteristics, which is mentioned in some verses. This feature, despite its advantages, may have some challenges in having a successful effect, depending on the type of audience. In this research, by referring to one of the behavior classification methods called the DISC method, based on which the main and dominant tendencies of people are classified, and by using the Qur'an reports, the personal and social behaviors of the Holy Prophet (PBUH) are systematic and chain. It is drawn, an attempt has been made to determine the continuity of the trait of conversational with other attributes of the Holy Prophet (PBUH). In this way, the ten personality traits of the Holy Prophet (PBUH), of which conversational is one of them, were considered to be similar to the characteristics of model S and its combination with I and C, which indicates the behavioral continuity of this trait with other characteristics, and while pointing out some consequences of conversational, eight The adjustment behavior that God recommended to the Holy Prophet (PBUH) has been proposed, which is similar to the management indicators of model D and its combination with C. The method used in this article is mixed qualitative content analysis, that is, based on qualitative content analysis, Qur'anic data were analyzed at the same time and it was done with a combined approach, i.e. inductive and deductive.

    Keywords: conversational of the Holy Prophet (PBUH), behavioral chain, behaviorism of the Holy Prophet (PBUH), DISC method
  • Masood Azarbayjani *, Ali Bayat Pages 217-239

    The topic of this essay is to present a scale of spiritual health based on Islamic sources. The method of qualitative content analysis of verses and narrations and some other Islamic texts and sources is with the semantics approach, and of course, the opinions of experts have also been received from the method of checking content validity using CVI and CVR. According to the semantic approach and semantic analysis of about one hundred Quranic words related to spiritual health, four concepts of cultivation, good life, piety and peace (a healthy heart) were finally obtained as the main components of spiritual health. To build a spiritual health scale according to the arguments in the text of the article, the focus of the search was focused on the word "piety" and in the four dimensions of piety in relation to God (seeking),

    Keywords: scale, Spiritual Health, Islamic sources, Islamic psychology