فهرست مطالب

نشریه برنامه درسی و آموزش یادگیرنده محور
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم افضل خانی*، سمیرا قدوسی صفحات 1-10

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی راهبردهای فراشناختی بر خودکارآمدی و باورهای انگیزشی در دانش آموزان با اختلالات یادگیری انجام شد. روش این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری مقطه ابتدایی پایه ششم در مدارس ابتدایی شهر تهران در سال 1401-1402 هستند که از میان آنان 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. با توجه به حجم نمونه 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس خودکارآمدی دانکن و مک کیچی (2005) و پرسشنامه باورهای انگیزشی پینتریج و دیگروت (1990) استفاده شد. آموزش راهبرد فراشناختی به مدت 8 جلسه در دو ماه ارائه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش راهبردهای فراشناختی افزایش معناداری در خودکارآمدی (01/0>P)، و باورهای انگیزشی (01/0>P) دانش آموزان با اختلالات یادگیری ایجاد کرده است و این نتایج در پیگیری دو ماهه ثابت باقی مانده است (05/0<P).بر حسب نتایج حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت راهبردهای فراشناختی یک آموزش بسیار موثر در افزایش خودکارآمدی و باورهای انگیزشی دانش آموزان با اختلالات یادگیری است و همه مربیان و معلمان می توانند از آن بهره ببرند. این نتایج تلویحات مهمی در زمینه آموزش و خدمات مشاوره ای برای اینگونه دانش آموزان به عنوان بخش مهمی از فرایند یادگیری دارد.

    کلیدواژگان: راهبرد فراشناختی، خودکارآمدی، باورهای انگیزشی، اختلال یادگیری
  • نادیا اکبری دیباور، حسین دهقانزاده*، علی ایمانزاده صفحات 11-23
    هدف اصلی پژوهش حاضر مطالعه پدیدارشناسی تجربه معلمان دروس عملی شهر تبریز از بکارگیری روش های یادگیری الکترونیکی همزمان و غیرهمزمان در دوران همه گیری ویروس کرونا است. این پژوهش از نوع کیفی و پدیدارشناسی است. جامعه آماری شامل معلمان دروس عملی شهر تبریز می باشد، بنابراین بر اساس روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه های نیمه سازمان یافته با 21 نفر از معلمان دروس عملی شهر تبریز در خصوص تجربه شان از بکارگیری روش های یادگیری الکترونیکی همزمان و غیرهمزمان صورت گرفت. جهت دستیابی به اعتبار سوالات، از تجربیات معلمان باتجربه استفاده شد و برای حصول اطمینان از قابلیت اعتمادپذیری داده ها از روش مطالعه مکرر، مقایسه مستمر داده ها، خلاصه سازی و دسته بندی اطلاعات بدون اینکه داده ها آسیبی ببینند استفاده شد و داده ها با استفاده از روش پیشنهادی اسمیت تحلیل گردید. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، 7 مضمون اصلی شامل برداشت های متفاوت از ضرورت آشنایی قبلی با محیط آموزش های الکترونیکی، نقاط ضعف آموزش های الکترونیکی همزمان و غیرهمزمان برای ارائه دروس عملی، نقاط قوت آموزش های الکترونیکی همزمان و غیرهمزمان برای ارائه دروس عملی، ارزشیابی دروس عملی در سیستم آموزش الکترونیکی، عوامل موثر بر عملکرد معلمان دروس عملی در آموزش الکترونیکی، تقلب در سیستم آموزش الکترونیکی و رسیدگی به درخواست ها به دست آمد که هرکدام از مضامین اصلی دارای چندین مضمون فرعی بودند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، یادگیری الکترونیکی، یادگیری الکترونیکی همزمان، یادگیری الکترونیکی غیرهمزمان
  • شهربانو خشکاب* صفحات 25-48
    زمینه و اهداف
    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مولفه های اصلی ارزیابی کیفیت برنامه درسی کارورزی نظام تربیت معلم بود.
    روش ها
    روش پژوهش با رویکرد آمیخته از نوع (کیفی - کمی) بود. اطلاعات مورد نیاز به صورت هدفمند از 28 مقاله مستخرج از پایگاه های معتبر علمی داخلی (1390- 1400) و خارجی (1997-2021) و بر اساس معیارهای کیفی ورود و خروج به مطالعه، گردآوری شدند. تحلیل داده ها در بخش کیفی با الگوی هفت مرحله ای کوربین و اشتراوس (2008) و کدگذاری باز، محوری و انتخابی، و در بخش کمی به منظور تعیین میزان اهمیت و اولویت ابعاد و مولفه های به دست آمده با روش آنتروپی شانون انجام شد. قابلیت اعتبار و اطمینان داده ها به ترتیب با روش بازخورد همتایان و توافق بین کدگذاران و آزمون کاپای کوهن انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها در بخش کیفی در 145 شاخص، 22 بعد و 5 مولفه اصلی: "سازوکارهای سیاستی و راهبردی"، "شایستگی های تخصصی و عمومی راهنمایان کارورزی"، "سازوکارهای مدیریت و رهبری امور کارورزی"، "سازوکارهای تحول و بهسازی امور کارورزی" و "دستاوردهای عملکردی" و در سه سطح مولفه های سیاست گذاری، کارکردی و پیامدی مقوله بندی و ارائه شدند. بر اساس نتایج آزمون آنتروپی شانون مولفه های اصلی؛ سازوکارهای مدیریت و رهبری امور کارورزی، شایستگی های تخصصی و عمومی راهنمایان کارورزی، سازوکارهای تحول و بهسازی امور کارورزی، سازوکارهای سیاستی و راهبردی، دستاوردهای عملکردی از اولویت اول تا پنجم برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    چارچوب نظری ارزیابی کیفیت برنامه درسی کارورزی، ابزار علمی مناسبی برای برنامه ریزی توسعه کیفیت برنامه درسی کارورزی نظام تربیت فراهم می سازد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت، برنامه درسی، کارورزی، رویکرد آمیخته
  • رضا فضلعلی زاده* صفحات 49-60

    هدف از انجام این پژوهش تاثیر یادگیری معکوس بر تفکر خلاق دانش آموزان پسر پایه پنجم دوره ابتدایی در درس علوم تجربی منطقه 4 آموزش و پرورش شهر تهران بود.

    روش پژوهش:

     از طرح نیمه آزمایشی و زمینه یابی تاثیر روش تدریس وارونه بر تفکر خلاق، از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده نمود. جامعه آماری در این تحقیق ، شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه پنجم ابتدایی منطقه 4 شهر تهران بود.نمونه این پژوهش شامل 30نفردانش آموزان پسر پایه پنجم دوره ابتدایی 15 نفرگروه آزمایش 15نفرگروه گواه بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق پرسشنامه استاندارد خلاقیت تورنس (1979) بود. در این تحقیق جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و در آمار استنباطی، با توجه به اینکه مقیاس اندازه گیری فاصله ای و با پیش فرض نرمال بودن داده ها از آمار پارامتریک و با توجه به اینکه داده ها پیوسته بوده از آزمون آماری تی وابسته و تحلیل واریانس (آنوای یک راهه) استفاده می گردد

    یافته ها

    یادگیری معکوس موجب بهبودسیالی ، انعطاف پذیری ، بسط و تفکر خلاق تفکردانش آموزان می گردد.

    نتیجه گیری

    یادگیری معکوس از نوع یادگیری فعال می باشد و با روش های متفاوت آموزشی به سیالی تفکر دانش آموزان منجر می شود. دانش آموزان به صورت فعال در فراگیری و ایجاد دانش مشارکت می کنند و همچنان دانش خود را آزمایش و ارزیابی می کنند.

    کلیدواژگان: یادگیری معکوس، تفکر خلاق، علوم تجربی، دوره ابتدایی
  • مریم مرندی حیدرلو*، ایدا رضائی صفحات 61-82
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین سواد رسانه ای با پرخاشگری فضای سایبری و تفکر انتقادی در بین دانشجویان دانشگاه تبریز می باشد. تحقیق حاضر از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع پیمایشی است و از آن جا که رابطه سه متغیر را بررسی می کند از نوع همبستگی نیز می باشد. جامعه آماری در پژوهش حاضر کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1402 می باشد که دویست نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. برای گردآوری اطلاعات از سه نوع پرسشنامه: پرسشنامه استاندارد محقق ساخته سواد رسانه ای (فلسفی، 1393)، پرسشنامه پرخاشگری فضای سایبری و پرسشنامه تفکر انتقادی ریتکس استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی که شامل (میانگین، میانه، نما و انحراف استاندارد و...) همچنین برای فرضیات تحقیق از آنالیز واریانس چند متغیر و ضریب همبستگی پیرسون R و رگرسیون تک متغیره استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره به طور کلی نشان داد که بین سواد رسانه ای با پرخاشگری فضای سایبری و تفکرانتقادی درسطح 0/000 معنادار می باشد. همچنین بین مولفه های سواد رسانه ای(سنجش درک محتوای پیام، سنجش آگاهی ازاهداف پنهان پیام ها و سنجش تجزیه وتحلیل پیام ها) با پرخاشگری فضای سایبری وتفکرانتقادی درسطح P≤0/01 رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، پرخاشگری فضای سایبری، تفکر انتقادی
  • زلیخا نادری، مهدی سبحانی نژاد* صفحات 83-103
    زمینه و اهداف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی موانع عدم تحقق اهداف برنامه درسی فارسی و نگارش دوره دوم ابتدایی از دید جامعه آماری، کلیه آموزگاران برگزیده شهرستان های استان تهران در سال تحصیلی 1402-1401 صورت گرفت.
    روش ها
    روش پژوهش، توصیفی بوده که در خلال آن از روش پیمایشی، استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه آموزگاران برگزیده شهرستان های استان تهران بود، که تعداد آن ها بالغ بر150 نفر بود. نمونه لازم از جدول کرجسی و مورگان با اطمینان 95 درصد، 108 نفر با روش طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده و طی برنامه spss تحلیل داده ها انجام شده است. از آزمون های شاخص های تحلیل توصیفی و تحلیل استنباطی آزمون»، استفاده شده است. روایی ابزار از دید متخصصان و پایایی آن نیز حسب آلفای کرونباخ با ضریب 933/0 تامین شده است.
    یافته ها
    در این پژوهش طبق مبانی نظری موانع در محورهای معلم، برنامه درسی و مدرسه مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی ها حاکی از وجود تفاوت معنادار در رتبه بندی موانع سه گانه عدم تحقق اهداف برنامه درسی فارسی و نگارش دوره دوم ابتدایی از دید آموزگاران برگزیده شهرستان های استان تهران می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که عوامل تاثیرگذار در عدم تحقق اهداف برنامه درسی فارسی و نگارش، به ترتیب شامل؛ مدرسه، آموزگار، برنامه درسی، با میانگین های رتبه ای 49/2، 96/1 و 56/1 بوده است. موانع ناشی از مدرسه، مهم ترین مانع در عدم تحقق اهداف برنامه درسی مذکور شناسایی گردیده است.
    کلیدواژگان: اهداف برنامه درسی، دوره دوم ابتدایی، فارسی و نگارش، مانع یابی
|
  • Maryam Afzalkhani *, Samira Samira Ghodusi Pages 1-10
    Background and Objectives

    This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of metacognitive strategies on self-efficacy and motivational beliefs in students with learning disabilities.

    Method

    The method of this research is semi-experimental and pre-test and post-test with control and follow-up groups. The research population includes all students with learning disabilities in the sixth grade in primary schools in Tehran in 1401-1402, and 30 of them were selected by random sampling. According to the sample size, 15 people were randomly assigned to the experimental group and 15 people to the control group. The self-efficacy scale of Duncan and McKeechie (2005) and the motivational beliefs questionnaire of Pintridge and DeGroot (1990) were used to collect data. Metacognitive strategy training was provided for 8 sessions in two months. Analysis of variance with repeated measurements was used to analyze the data.

    Findings

    The results of analysis of variance with repeated measurements showed that teaching metacognitive strategies has created a significant increase in self-efficacy (P<0.01) and motivational beliefs (P<0.01) of students with learning disabilities and these results It remained stable in the two-month follow-up (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this research, it can be concluded that metacognitive strategies are a very effective training in increasing self-efficacy and motivational beliefs of students with learning disabilities, and all trainers and teachers can benefit from it. These results have important implications in the field of education and counseling services for such students as an important part of the learning process.

    Keywords: metacognitive strategy, Self-efficacy, Motivational Beliefs, learning disorder
  • Nadia Akbari, Hosseine Dehghanzadeh *, Ali Imanzadeh Pages 11-23
    The main goal of the research is to study the experience of teachers of practical lessons that using synchronous and asynchronous electronic learning methods during the corona virus epidemic. This research is qualitative and phenomenological. The statistical population includes teachers of practical lessons in Tabriz city. Therefore, based on the purposeful sampling method, semi-structured interviews were conducted with 21 teachers of practical courses in Tabriz city regarding their experience of using synchronous and non-synchronous electronic learning methods. To achieve the validity of the questions, the experiences of experienced teachers were used, and to ensure the reliability of the data, the method of repeated study, continuous comparison of data, summarization and categorization of information was used without harming the data, and the data were used It was analyzed by the method proposed by Smith. After analyzing the data, 7 main themes including different perceptions of the necessity of prior familiarity with the e-learning environment, the weaknesses of synchronous and asynchronous e-learning for providing practical lessons, the strengths of synchronous and asynchronous e-learning for providing practical lessons , evaluation of practical courses in electronic education system, effective factors on the performance of teachers of practical lessons in electronic education, fraud in electronic education system and processing of requests were obtained, each of the main themes had several sub-themes.
    Keywords: phenomenological, eLearning, synchronous, asynchronous eLearning
  • Shahrbanoo Khoshkab * Pages 25-48
    Background and Objectives
    The aim of the current research was to identify and prioritize the main components of the evaluation of the quality of the internship curriculum of the teacher training system.
    Methods
    The Methods of the research was a mixed method research (qualitative-quantitative). The required information was collected in a targeted manner from 28 articles extracted from valid scientific databases.Data analysis in the qualitative part with the seven-step model of Corbin and Strauss (2008) and open, axial and selective coding, and in the quantitative part in order to determine the importance and priority of the dimensions and components obtained with the Shannon entropy method done. The reliability and reliability of the data were determined by the method of peer feedback and agreement between coders and Cohen's Kappa test.
    Findings
    Findings in the qualitative section in 145 indicators, 22 dimensions and 5 main components: "policy and strategic mechanisms", "general and specialized competencies of internship guides", "management and leadership mechanisms of internship affairs", "transformation and improvement mechanisms" Internship matters" and "functional achievements" were categorized and presented in three levels of policy, functional and consequence components. Based on the Shannon entropy test results of the main components were prioritized
    Conclusion
    The theoretical framework for evaluating the quality of the internship curriculum provides a suitable scientific tool for planning the development of the quality of the internship curriculum in the education system.
    Keywords: evaluation, Quality, curriculum, internship, mixed approach
  • Reza Fazlalizadeh * Pages 49-60

    The purpose of this research was the effect of reverse learning on the creative thinking of male students of the fifth grade of elementary school in the course of experimental science in the 4th education district of Tehran.The research method used a semi-experimental design and the context of the effect of the upside-down teaching method on creative thinking, pre-test-post-test with a control group. The statistical population in this research included all fifth grade male students in district 4 of Tehran city. The sample of this research included 30 fifth grade male students of elementary school, 15 experimental groups and 15 control groups, who were selected by available sampling method. The instrument of data collection in this research was Torrance's standard creativity questionnaire (1979). In this research, in order to analyze the data using descriptive statistics and inferential statistics, considering that the measurement scale is interval and with the presumption of normality of the data, parametric statistics and considering that the data is continuous, statistical test dependent t and analysis of variance (one-way ANOVA) are used.

    findings

    Reverse learning improves the fluidity, flexibility, expansion and creative thinking of students.

    Conclusion

    Reverse learning is a type of active learning and it leads to students' thinking fluidity with different educational methods. Students actively participate in learning and creating knowledge and continue to test and evaluate their knowledge.​

    Keywords: Reverse learning, creative thinking, experimental science, Elementary School
  • Maryam Marandi Heydarloo *, Ayda Rezaei Pages 61-82
    The purpose of this study is investigation of relation between. Media literacy and syber aggression and critical thinking among Tabriz University students.The purpose of this study is investigation of relation between. Media literacy and syber aggression and critical thinking among Tabriz University students.The statistical Society of the present study is all students of Tabriz University in the academic year1402 and 200 students were selected az sample three types of questionnaires were used for data collection: Media Literacy (Falsafi, 1393), Cyber Aggression, Ritex Economic Thinking. Results of multi variable variance analysis generally showed that there is a significant relationship between media literacy and cyber aggression and critical thinking in 0/000 level. there is also a significant relationship between the components of media literacy with cyberspace aggression and critical thinking in (p≤0/01) level.here is also a significant relationship between the components of media literacy with cyberspace aggression and critical thinking in (p≤0/01) level.
    Keywords: media literacy, cyber aggression, Critical Thinking
  • Zulikha Naderi, Mahdi Sobhaninejad * Pages 83-103
    The present research was conducted with the aim of investigating the obstacles of not realizing the goals of the Persian curriculum and writing the second primary course from the point of view of the statistical society, all selected teachers of the cities of Tehran province in the academic year of 1402-1401.The research method, a descriptive survey type, has been used. The statistical population of the research included all selected teachers of the cities of Tehran province, whose number was more than 150 people. Necessary sample, 108 people were selected. The data collection tool was a researcher-made questionnaire, and the data analysis was done using the spss program. Descriptive analysis and inferential analysis of test indicators have been used. The validity of the tool from the point of view of experts and its reliability is also provided by Cronbach's alpha with a coefficient of 0.933.In this research, obstacles in the areas of teacher, curriculum and school have been investigated. The research shows that there is a significant difference in the ranking of the three obstacles of not realizing the objectives of the Persian curriculum and writing in the second year of elementary school.The results showed that the factors influencing the failure to achieve the goals of the Persian curriculum and writing, respectively, include; School, teacher, curriculum, with average ratings of 2.49, 1.96 and 1.56. Obstacles caused by the school have been identified as the most important obstacle in not achieving the goals of the mentioned curriculum.
    Keywords: goals of the curriculum, the second year of elementary school, Farsi, writing, Obstacle