فهرست مطالب

نشریه پژوهش انحرافات و مسائل اجتماعی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسماعیل جهانی دولت آباد*، طاها عشایری، حسین حیدری صفحات 1-30

    نزاع جمعی به درگیری، ستیز و تنش فیزیکی بیش از دو نفر اطلاق می شود که از شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه تاثیر می پذیرد. مطابق بررسی ها از سال 1392-1400، میزان نزاع در استان های کشور با تکیه بر داده های سازمان پزشکی قانونی افزایش یافته است. هدف اصلی پژوهش، مطالعه جامعه-شناختی رابطه شاخص کلان اقتصادی با نزاع جمعی در بازه زمانی 1395-1398 است. روش پژوهش از نوع تحلیل ثانویه بوده، داده های موجود با استفاده از نرم افزار Spss تجزیه وتحلیل شده و نتایج در قالب ابزار توصیفی، از جمله جداول فراوانی، نمودارهای فراوانی و شاخص های مرکزی و نیز آمار استنباطی، از جمله آزمون های دومتغیره و چندمتغیره گزارش شده است. نتایج نشان می دهد که افزایش نرخ های تورم، بیکاری و ضریب جینی در فاصله میان سال های 1395 تا 1398 بر افزایش میزان نزاع در استان های مختلف کشور موثر بوده است. بر این اساس با نابسامانی اقتصادی (بی سازمانی اقتصادی)، به دلیل افزایش بیکاری، تورم و شکاف طبقاتی و همچنین کاهش تاب آوری اجتماعی، بی ثباتی ذهنی، احساس کمیابی منابع (بحران تولید، توزیع و مصرف) و احساس بی هنجاری اقتصادی، رفتارهای اجتماعی مردم، رادیکالی، خشن تر و پرخاشگرتر شده است. دلیل مهم نزاع جمعی در استان های کشور در بازه زمانی یادشده، کژکارکرد نهادهای اقتصادی بوده است.

    کلیدواژگان: نزاع جمعی، شاخص های اقتصادی، بی سازمانی اقتصادی، تحلیل ثانویه و محرومیت نسبی
  • ولی بهرامی *، سارا سلیمی، فاطمه ابراهیم وند صفحات 31-52

    خشونت خانگی علیه مردان، پیامدهای کژکارکردی متعددی دارد که نه تنها فرد و خانواده را متاثر می سازد، بلکه سطوح میانی و کلان جامعه را نیز تحت تاثیر خود قرار می دهد. از این رو مطالعه حاضر با هدف شناسایی مولفه های خشونت زنان علیه مردان در منطقه حاشیه نشین فلکه ای شهر خرم آباد است. نمونه مورد مطالعه، کلیه مردان متاهل منطقه حاشیه نشین فلکه ای شهر خرم آباد است. نمونه گیری به صورت هدفمند انجام گرفته است. بر این اساس با ده نفر از مردان دارای تجربه خشونت، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام گرفت و بعد از کدگذاری داده ها، 241 کد باز، 20 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی استخراج شد. برای اعتبارسنجی داده ها نیز از فنونی همچون بازبینی مجدد شرکت کنندگان، بازبینی توسط متخصصان استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که خشونت علیه مردان برآمده از «کار مضاعف، برچسب مسئولیت ناپذیری، فقدان نقش در فرایند تصمیم گیری، تهدید به خودکشی و طلاق، مقایسه، تحقیر و سرزنش و محرومیت جنسی» است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که زنان با ایجاد تنگناهای اقتصادی، ایجاد مقایسه، خشونت های کلامی و در نتیجه افزایش تنش، زمینه های لازم را برای خشونت علیه مردان فراهم کرده اند.

    کلیدواژگان: خشونت علیه مردان، خشونت کلامی، کار مضاعف، سرزنش و تهدید به طلاق
  • تهمینه شاوردی*، زینب مغفرتی شمس آباد صفحات 53-72

    هدف این پژوهش، تحلیل جامعه شناختی نافرمانی نوجوانان در محیط خانواده بر اساس اعتیاد به شبکه های اجتماعی مجازی در دانش آموزان دوره متوسطه منطقه 17 شهر تهران است. روش مطالعه، پیمایش و جامعه آماری، دانش آموزان دوره متوسطه اول منطقه 17 شهر تهران به تعداد 3558 نفر است که از این مقدار، تعداد 347 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت است از پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی یانگ (1998) و پرسشنامه نافرمانی نوجوانان معتمدین و همکاران (1400). نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که رابطه میان اختلال در فعالیت های روزانه، عملکرد خانوادگی- اجتماعی، سلامت روانی و خودکنترلی با نافرمانی نوجوانان به ترتیب برابر با 21% ،31% ، 25% و 25% است. همچنین تحلیل های مدل رگرسیون نشان داد که میزان تاثیر اعتیاد به شبکه های اجتماعی بر نافرمانی نوجوانان، 33% است.

    کلیدواژگان: خودکنترلی، سلامت روانی، شبکه های اجتماعی، مقاومت نوجوانان و نافرمانی نوجوانان
  • شیما ناصرترک، علی دلاور *، افسانه مظفری، طهمورث شیری صفحات 73-100

    از مهم ترین مطالبی که شبکه های اجتماعی -توئیتر- به آن توجه داشته اند، خشونت علیه زنان در ایران بوده است. مهم ترین پشتوانه های نظری در پدید آمدن این کارزارها، انعکاس مطالب درباره خشونت علیه زنان است. از مهم ترین عامل ها در پدید آمدن این موج ها، فعالان مهم در عرصه این شبکه های اجتماعی هستند که با استفاده از دنبال کنندگان خود این مطالب را انعکاس می دهند. مهم ترین آنها از نظر تعداد، توئیت و ریتوئیت، کمپین «دختران انقلاب» بوده است. هدف تحقیق، تحلیل چگونگی عملکرد توییتر در انعکاس مطالب خشونت علیه زنان در ایران بر اساس مهم ترین کارزارهای به وجود آمده طی دهه اخیر است. این موضوع بر اساس مبانی نظری درباره انواع خشونت و جنبش های شبکه ای شده تحلیل شد. روش تحقیق، تحلیل مضمون توئیت ها و هشتگ های مرتبط با کمپین ها از سال 1396 تا 1400 است. نتایج تحقیق نشان داد که مهم ترین مضامین درباره خشونت اجتماعی و سیاسی علیه زنان است. در این رابطه برخی از کمپین ها و هشتگ ها، سبب بروز ناامنی ها در اجتماع و تاثیر عینی در جامعه بوده اند که مهم ترین آنها از نظر تعداد توئیت و ریتوئیت کمپین دختران خیابان انقلاب بود. بنا به اهمیت امنیتی و تاثیر فضای مجازی نظیر توئیتر، تحلیل مضامین توئیت ها نشان از خلا اخبار، پست ها و توئیت های افراد مرتبط با کمپین ها و هشتگ ها بود.

    کلیدواژگان: خشونت، حقوق زنان، کارزار، توئیتر و شبکه های اجتماعی
  • پروانه دانش *، ملیحه عابدی، مرتضی رنجبر صفحات 101-133

    ادراک و تجربه از جنسیت به مثابه الگوی تثبیت شده می تواند بر کنش های اجتماعی و تربیتی افراد، نقش مهمی داشته باشد. این تحقیق به مطالعه تجربه-های زیسته دانش آموزان دختر از دخترانگی می پردازد. روش پژوهش، روش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی است. نمونه مورد بررسی، هفده نفر از دانش آموزان دختر تهران است. تعداد نمونه های مورد بررسی بر اساس اصل اشباع نظری تعیین شد. روش جمع آوری داده ها، روش مصاحبه نیمه ساختاریافته است. روش تحلیل داده ها، روش تحلیل مضمون است. پس از جمع آوری داده ها، روایت های دانش آموزان از دخترانگی، کدگذاری و مقوله بندی شد. با بررسی مصاحبه ها، سه مضمون اصلی به دست آمده است که در مرحله تحلیل، 9 مقوله فرعی و 23 مفهوم به دست آمد. مضامین اصلی شامل ویژگی های دخترانه، مسائل دخترانه و عاملیت دخترانه می شود. همچنین مقوله های فرعی نیز شامل ویژگی انحصاری دخترها، تفاوت دختر و پسر، دختر خوب بودن، تبعیض جنسیتی، نگاه جنسیتی، کلیشه های جنسیتی، تغییر نگرش ها، نقش خانواده در مسائل و راهبردهای دخترانه می شود. بررسی تجربه های زیسته دختران نشان می دهد که هرچند نمونه های بررسی شده برخی از ویژگی های احساسی و رفتاری مرسوم دخترانگی را بازتولید می کنند، روایت های دانش آموزان از دخترانگی نشان می دهد که آنها به دلیل دختر بودن با محدودیت ها و محرومیت هایی در جامعه مواجه هستند. همچنین آنها در زندگی اجتماعی و روزمره، احساس بی عدالتی و تبعیض می کنند. دانش آموزان مورد بررسی از تصورات غلط اجتماعی که نسبت به دختران وجود دارد، ناراضی بوده، خواستار عاملیت و کنشگری بیشتر دختران در جامعه هستند.

    کلیدواژگان: دخترانگی، تجربه زیسته، کلیشه جنسیتی، تبعیض و جنسیت
  • سعید کیان پور*، امیرعلی فرهنگ، محسن حاجیان صفحات 135-168

    با توجه به نظر محققان علوم اجتماعی، خانواده، کوچک ترین و مهم ترین نهاد اجتماعی است و ازدواج، مبنای خانواده و امری مطلوب و واجب شرعی است. تئوری های مطرحی نیز در این زمینه وجود دارد که نشان می دهد تمایل به ازدواج در میان جوانان تحت تاثیر عوامل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است. گرایش به ازدواج در کشور، یکی از مسائل مهم محسوب می شود و تغییرات میزان گرایش به ازدواج در استان همدان به عنوان یکی از استان های کشور مورد مطالعه قرار گرفت. این تحقیق به روش پیمایشی در بین جوانان 18-35 ساله استان همدان در سال 1402 انجام شده است و با استفاده از فرمول کوکران، 388 نفر از آنان برای مطالعه انتخاب و گزینش شدند. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارSpss تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از پژوهش برای گرایش به ازدواج بیانگر آن است که میان متغیرهایی چون دلبستگی به والدین، فردی بودن انتخاب همسر، انتظار آرمان گرایانه از ازدواج، داشتن تمکن مالی، اعتقاد به هزینه- فرصت ازدواج، معاشرت با جنس مخالف، ارتباط معنادار وجود دارد و با پذیرش برابری جنسیتی دارای عدم ارتباط است. در نهایت نتایج حاصل از رگرسیون نشان می دهد که پنج متغیر دلبستگی به والدین، انتظار آرمان گرایانه از ازدواج، داشتن تمکن مالی، اعتقاد به هزینه - فرصت ازدواج، معاشرت با جنس مخالف می تواند 6/60 درصد از واریانس متغیر وابسته (گرایش به ازدواج) را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: جوانان، تجرد زیستی، عوامل اقتصادی و اجتماعی، عوامل فرهنگی و خانوادگی و همدان
|
  • Ismail Jahani Dolatabad *, taha ashayeri, Hossein Heydari Pages 1-30

    Collective conflict refers to the conflict, conflict and physical tension of more than two people, which is affected by the social, economic and cultural conditions of the society. According to surveys, and based on the data of the Forensic Medicine Organization since 2013 to 2121, the amount of conflict has increased in the provinces of the country. The main purpose of the research is to study of the relationship between macroeconomic indicators and collective conflict in the period of 2015-2018. The research method is the secondary analysis, data were analyzed using Spss software. The results are reported in the form of descriptive, including frequency tables, and charts, and central indices, as well as inferential statistics, including bivariate and multivariate tests. The results show that the increase in inflation, unemployment and Gini coefficient between 2015 and 2018 has been effective in increasing the amount of conflict in different provinces of the country. According to this, with economic disorder (economic disorganization), due to the increase in unemployment, inflation and class gap as well as the reduction of social resilience, mental instability, the feeling of scarcity of resources (crisis of production, distribution and consumption) and the feeling of economic abnormality, people's social behaviors has become more radical, violent and aggressive. The important reason for the collective conflict in the provinces of the country in the above period of time has been functioning of economic institutions.

    Keywords: Collective Conflict, Relative Deprivation, Economic Anomie, Economic Disorganization, Secondary Analysis
  • vali bahrami *, Sara salimi, fatemeh vandabrahim Pages 31-52

    Domestic violence against men has many dysfunctional consequences that affect not only the individual and the family, but also the middle and macro levels of society. Therefore, the present study aims to identify the components of women's violence against men in the marginal region of Falkei, Khorram Abad city. The studied sample is all married men in the marginal region of Falkei, Khorram Abad city. Targeted sampling has been done. Ten men with experience of violence were interviewed. The type of interviews was semi-structured. Data analysis was done using thematic analysis and after coding the data, 241 open codes, 20 sub-categories and 6 main categories were extracted. To validate the data, variety of techniques were applied such as re-examining the participants, re-examining by experts, using external referees and clarifying citation and transferability. Findings shows that violence against men arises from "double work, the label of irresponsibility, rolelessness in the decision-making process, threats of suicide and divorce, comparison, humiliation and blame, and sexual deprivation". The results of this research show that women have created the necessary grounds for violence against men by economic bottlenecks, comparisons, verbal violence and as a result increasing tension.

    Keywords: Violence Against Men, Verbal Violence, Double Work, Blame, Threats of Divorce
  • Tahmineh Shaverdi *, zeinab Maghferati Shamsabad Pages 53-72

    The aim of this research is to analyze the disobedience of adolescents in the family environment based on addiction to virtual social networks among secondery school students of the 17th district of Tehran. The study method is survey and the statistical population is the lower secondery school of the 17th district of Tehran. The sample size is 347 individuals selected using simple random sampling method based on Cochran's formula. The data collection tools consist of the Addiction to Social Networks questionnaire (Yang 1998) and the Adolescents' Disobedience questionnaire (Motamedi and colleagues 2021).The results of the Pearson correlation test showed that the relationship between daily activity disorder, family-social functioning, mental health, and self-control with adolescent disobedience is equal to 21%, 31%, 25%, and 25% respectively. Furthermore, regression model analyses showed that the impact of addiction to social networks on adolescent disobedience is 33%.

    Keywords: Self-Control, Mental Health, Social Networks, Resistance
  • shima nasertork, ali delavar *, afsaneh mozaffari, tahmores shiri Pages 73-100

    One of the most important topics that social networks -Twitter- have paid attention to is violence against women in Iran. The most important theoretical support in the emergence of these campaigns is the reflection of the texts about violence against women. One of the most important factors in the emergence of such waves is the important activists in the field of these social networks, who use their followers to reflect these contents. The most important campaigns in terms of the number of tweets and retweets was the "Girls of the Revolution" campaign. The aim of the research is to analyze the performance of Twitter in reflecting the content of violence against women in Iran based on the most important campaigns that have emerged in the last decade. This issue was analyzed based on the theoretical foundations of types of violence and networked movements. The research method is the content analysis of tweets and hashtags related to campaigns from 2016 to 2016. The research results showed that the most important themes are about social and political violence against women. In this regard, some campaigns and hashtags have caused insecurities in the society the most important of which was the campaign of the girls of Enghelab Street in terms of the number of tweets and retweets. the analysis of the themes of tweets showed the absence of news, posts and tweets of people related to campaigns and hashtags.

    Keywords: Violence, Women's Rights, Campaign, Twitter, Social Networks
  • Parvaneh Danesh *, maliheh abedi, morteza ranjbar Pages 101-133

    Perception and experience of gender as an established pattern can play a significant role in individuals' social and educational actions. This study focuses on exploring the lived experiences of female students from childhood. The research method employed is qualitative with a phenomenological approach. The sample consists of seventeen female students from Tehran. The sample size was determined based on theoretical saturation principle. Data collection was done through semi-structured interviews, and data analysis was conducted using thematic analysis. After gathering the data, the narratives of the students regarding their experiences of girlhood were coded and categorized. Three main themes emerged from the interviews, which further yielded nine sub-themes and twenty-three concepts during the analysis. The main themes include femininity traits, girlhood issues, and girlhood agency. The sub-themes encompass exclusive traits of girls, gender differences, being a good girl, gender discrimination, gender perspectives, gender stereotypes, changing attitudes, family role in issues, and girlhood strategies. Examining the lived experiences of girls reveals that although the examined samples reproduce some of the common emotional and behavioral characteristics associated with girlhood, the students' narratives indicate that they face limitations and deprivation in society due to their gender. Moreover, they feel a sense of injustice and discrimination in their social and daily lives. The students under study express dissatisfaction with the societal misconceptions about girls and demand more agency and empowerment for girls in society.

    Keywords: Girlhood, lived Experience, Gender Stereotypes, Discrimination, gender
  • Saeed KiyanPour *, Amirali Farhang, Mohsen Hajian Pages 135-168

    According to social science researchers, the family is the smallest and most important social institution, and marriage is the basis of the family and a desirable and Islamic obligation. There are theories that indicate the desire to marry among young people is influenced by economic, social and political factors. The tendency ot marry in the country is considered as one of the important issues and changes in tendency to marry in Hamadan province as one of the provinces of the country were investigated. This research was conducted among the 18-35-year-old youth of Hamadan province in year 2023, and 388 of them were selected for the study using Cochran formula. The collected data were analyzed using Spss software. Results of the research for the tendency to marry indicate that there is a significant relationship between variables such as attachment to parents, individuality in choosing a spouse, idealistic expectations from marriage, having financial resources, believing in the cost- benefit of marriage, socializing with the opposite sex. and there is no connection with the acceptance of gender equality. Finally, the regression results show that the five variables of attachment to parents, idealistic expectation of marriage, having financial resources, belief in the cost-opportunity of marriage, socializing with the opposite sex can account for 60.6% of the variance of the dependent variable (tendency to marriage).

    Keywords: Youth, Single life, Economic, Social Factors, Cultural, Family Factors, Hamadan