فهرست مطالب

مطالعات شهر ایرانی اسلامی - پیاپی 52 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات شهر ایرانی اسلامی
پیاپی 52 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نوشین نظریه، عیسی اسفنجاری * صفحات 1-17

    با توسعه رویکرد مدرن حفاظت، تدوین منشورها، معاهدات و شکل گیری موسسه های بین المللی، حفاظت و مرمت مکان های تاریخی رفته رفته از خاستگاه جغرافیایی و فرهنگی مردم فاصله گرفته و بر ابعاد جهانی آن افزوده شد. رنگ باختن نقش و کوتاه شدن دست مردم بومی در حفاظت و مرمت مکان های تاریخی را می توان از مصادیق جهانی شدن برشمرد. بررسی اینکه مردم در حفاظت و مرمت مکان های تاریخی چگونه می اندیشند و عمل می کنند از پرسش های اساسی پژوهش پیش روست؛ لذا این پژوهش با هدف دستیابی به راهبردهای مردمی حفاظت در شهر تاریخی کرمان است. بدین منظور از روش تحقیق کیفی تئوری زمینه ای (GT) استفاده و جمع آوری داده از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شده است. 24 نفر از مردم شهر کرمان که در تعامل با مکان های تاریخی اند با روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری مطالعه گردید. در یافته ها و نتایج پژوهش نمایان شد که گروهی از افراد محلی تمایل و علاقه خاصی به اماکن تاریخی دارند و از اقدامات آنها هفت مقوله اصلی به دست آمد که شامل: اقدامات پیشگیرانه و محافظت پیشدستانه، الهام و الگوبرداری در مرمت، دوگانه خالص- تلفیقی در مرمت، دوگانه تحکیمی- تزئینی در مرمت، بسط و گسترش بنای تاریخی، نگهداشت اجزاء و حفظ عناصر بنای تاریخی، نگهداری و مقابله با روند تخریب بنا می باشد.

    کلیدواژگان: شهر تاریخی کرمان، حفاظت مدرن، حامیان بافت تاریخی، راهبردهای عملی مردمی
  • فرید گنجعلی، ایمان قلندریان * صفحات 19-38

    ساختار فضایی محلات شهری نقش اساسی در احیای و ارتقای کیفی محلات دارد با توجه به تاکید بازآفرینی فرهنگ مبنا بر احیای محلات تاریخی، لذا این رویکرد می تواند به عنوان مولدی مناسب برای تقویت موضوعات مرتبط یا ساختار فضایی محلات تاریخی اعمال شود. این پژوهش با هدف باز آفرینی ساختار فضایی محله ارگ مشهد انجام شده است. روش این پژوهش از نوع آمیخته (کمی و کیفی) است، به طوریکه در ابتدا با تعریف معیارهای بازآفرینی فرهنگ مبنا در دو محیط نرم و سخت و تفکیک آن در قالب ابعاد هفت گانه محیط شهری به تبیین معیارهای فرهنگی در مولفه های ساختارفضایی پرداخته است. در گام دوم، مسائل محله ارگ مشهد از دید نگارندگان، متخصصان و مردم با استفاده از برداشت و مصاحبه استخراج و سپس شبکه مسائل با ابزار تحلیل پژوهش کیفی (نرم افزار Gephi) ترسیم و تحلیل شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد مهمترین مسائل ساختار فضایی محله ارگ مشهد عبارتند از عدم وجود فعالیت های شبانه روزی در محله، بی توجهی به ارزش های کهن اجتماعی، اختلال عملکردی فضا و فعالیت ها، کیفیت های محیطی نامناسب، از بین رفتن حس مکان است که می توان با ارائه مدلی براساس مسائل شناسایی شده پیشنهاداتی در خصوص بهبود این محله ارائه کرد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بازآفرینی فرهنگ مبنا، ابعاد محیط شهری، ساختارفضایی، محله ارگ
  • رضا خالقی، زهره داودپور*، رضا نصر اصفهانی صفحات 39-56

    توسعه شهری با رویکرد عدالت اجتماعی یکی از موضوعاتی است که در بسیاری از طرح های توسعه شهری مورد بی توجهی قرار گرفته است. انتقال حق توسعه، یکی از شیوه های نو در امر نظارت بر توسعه اراضی محسوب می شود. انتقال حق توسعه به لحاظ جایگاه آن در کاهش نابرابری و تامین عالانه حقوق فردی مالکان، حائز اهمیت است. رویکرد انتقال حق توسعه در واقع برنامه ای برای کاهش توسعه فیزیکی در مناطقی است که جامعه یا برنامه ریزان خواهان حفاظت آن هستند. این پژوهش با هدف بررسی و تطبیق رویکرد حق انتقال توسعه و تبیین برخی از اصول قواعد مهم در دیدگاه اسلام، و ارتباط و تاثیرگذاری آن در توسعه شهری، پیشنهاداتی جهت تحقق عدالت اجتماعی با استفاده از این رویکرد ارائه می دهد. پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی بوده که با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تطبیقی به تحلیل و بررسی داده ها پرداخته می شود. برای توصیف و تحلیل داده ها از روش بررسی تطبیقی متون استفاده شده است. بر همین اساس ضمن گردآوری مباحث حوزه عدالت اجتماعی اسلامی و روش انتقال حق توسعه به تحلیل رابطه بین روش فوق الذکر با تحقق عدالت اجتماعی از طریق تکنیک دلفی با دریافت 5 دور نظرات 30 تن از کارشناسان پرداخته می شود. در نتیجه تحقیق حاضر بررسی اصول عدالت اجتماعی شامل هشت اصل؛ تساوی در حقوق عمومی، عدم موضوعیت جایگاه و مقام افراد در اجرای عدالت، عدم تساوی در حقوق اکتسابی فردی- اجتماعی، رعایت اقتضای زمان در دریافت تعرفه ها، دسترسی برابر به خدمات عمومی، عدم اختصاصی سازی اموال و منافع عمومی، انتفاع همگانی در امور عمومی، عدم مصونیت حاکمان و مسئولان در برابر عدالت تبیین شد. همچنین در مقایسه با مبانی روش حق انتقال توسعه مشخص گردید بین اصول تساوی در حقوق عمومی، عدم موضوعیت جایگاه و مقام افراد در اجرای عدالت با روش حق انتقال توسعه کاملا منطبق هستند. اصول عدم تساوی در حقوق اکتسابی فردی- اجتماعی، رعایت اقتضای زمان در دریافت تعرفه ها، دسترسی برابر به خدمات عمومی، عدم اختصاصی سازی اموال و منافع عمومی، انتفاع همگانی در امور عمومی، عدم مصونیت حاکمان و مسئولان در برابر عدالت تا حدود زیادی منطبق می باشند یا می توان در جهت نیل به اهداف مدنظر آن اصل از روش انتقال حق توسعه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری، عدالت اجتماعی اسلامی، انتقال حق توسعه (T.D.R)، توسعه شهری
  • سارا روح الامین*، محسن افشاری صفحات 57-85

    در معماری مناطق کویری ایران، آب عنصر حیات و ادامه زندگی بوده است؛ لذا ترفندهای خاصی در آفرینش عناصر معماری به کار گرفته اند تا موجبات آسایش و راحتی زندگی ساکنین را فراهم آورند. یکی از مواردی که در خانه های شهر اصفهان با استفاده از عنصر آب، شکل گرفته حوض خانه می باشد. تاکنون پژوهش های بسیاری در مورد خانه های تاریخی اصفهان انجام شده، ولی فضای حوض خانه چندان مورد توجه قرار نگرفته است. این پژوهش با هدف بررسی کیفیت ویژگی های ترکیب کننده های فضایی حوض خانه در خانه های تاریخی اصفهان انجام شده است. پژوهش حاضر در راستای این هدف به دنبال پاسخ گویی به این سوالات می باشد؛ ترکیب کننده های فضایی در حوض خانه خانه های تاریخی اصفهان چه ویژگی هایی دارند؟ و چگونه ایفای نقش می کنند؟ روش تحقیق این پژوهش کیفی با هدف کاربردی و با رویکرد توصیفی- تاریخی به واکاوی ویژگی های ترکیب کننده های فضایی حوض خانه در خانه های تاریخی اصفهان دوره های صفوی و قاجار می پردازد. با توجه به مواردی همچون تخریب خانه های تاریخی، خالی از سکنه بودن، تغییرکاربری دادن خانه ها به هتل، موزه و سایر موارد، عدم وجود اسناد و نقشه برخی از خانه های تاریخی، 20 خانه تاریخی دارای حوض خانه در شهر اصفهان مربوط به دوره های ذکر شده شناسایی و بررسی گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که حوض خانه ها به وسیله درها، پنجره ها و ستون ها با سایر فضاهای خانه در ارتباط هستند. در حوض خانه ها با استفاده از ویژگی های ترکیب کننده های فضایی؛ همچون بسط نوری و چشم اندازی و بسط فضایی افقی و عمودی، مکان منعطفی شکل گرفته است. حوض خانه ها از نظر همجواری به پنج گروه تقسیم شده اند؛ گروهی از حوض خانه ها فاقد همجواری هستند. گروهی از آنها به صورت یک رو، گروه دیگر به صورت دورو، گروه چهارم با سه فضا و گروه آخر با چهار فضا در ارتباط هستند. 12 عدد از حوض خانه های مورد پژوهش دارای صفه و بقیه صفه ندارند. در پژوهش حاضر حوض خانه ها دارای نورگیر سقفی یا دیواری و در برخی از آنها نورگیر به هر دو صورت سقفی و دیواری وجود دارد. در نه عدد از حوض خانه های مورد پژوهش، غلام گردش موجود است. گروهی از حوض خانه ها بسط نوری و چشم اندازی به سمت خارج و بقیه بسط نوری و چشم اندازی به سمت داخل دارند.

    کلیدواژگان: خانه های تاریخی اصفهان، حوض خانه، ترکیب کننده های فضایی
  • پرویز پورکریمی*، کریم حاجی زاده صفحات 87-104

    شهر مهم ترین عرصه زیست انسان و بزرگ ترین سلول تمدنی است و مطالعه تاثیر و تاثر این عرصه جایگاه ویژه ای دارد. مقاله حاضر درصدد بررسی و تحلیل تاثیر استحکامات دفاعی سبک اروپایی موسوم به ووبان به عنوان مولفه ای موثر در شکل دهی و سازمان فضایی شهر خوی در دوره قاجار است. هدف این پژوهش، تبیین و تحلیل چرایی و چگونگی نفوذ دانش شهرسازی و معماری دفاعی اروپایی در شهر خوی در دوره قاجار و بررسی پلان و ساختار معماری این قلعه- شهر و تاثیر آن بر سازمان فضایی و کالبدی هسته اولیه شهر خوی است. پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت و شیوه تحقیق، تاریخی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و متن کاوی اسناد و مدارک تاریخی است. سوال اصلی تحقیق این است که پلان و شکل هندسی استحکامات سبک اروپایی شهر خوی چه تاثیری بر سازمان فضایی و کالبدی هسته اولیه شهر داشته است؟ یافته های تحقیق حاکی از آن است که در پی تحولات حاصل از مدرنیته و فناوری نظامی، نخبگان نظامی ایران به ضرورت انطباق سازی استحکامات دفاعی با نیازهای روز یعنی انطباق با سلاح-های آتشین از جمله توپ و توپخانه پی بردند. از این رو، اقدام به ساخت استحکامات دفاعی سبک اروپایی مجهز به توپخانه و موسوم به «ووبان» کردند، که یکی از مصادیق بارز آن در دوره قاجار، برج و باروی شهر خوی است. نفوذ دانش شهرسازی و معماری اروپایی به عنوان مولفه ای انسانی در شهر خوی، در شکل دهی به سیما و هویت این شهر و سازمان فضایی و کالبدی هسته اولیه آن تاثیر به سزایی داشته است؛ به گونه ای که باعث شکل گیری و سازمان بندی هویت کالبدی- فضایی شهر خوی شده است.

    کلیدواژگان: شهر خوی، معماری دفاعی، سبک ووبان، فرم شهری
  • الهام ضابطیان طرقی، مسعود دادگر * صفحات 105-120

    براساس مبانی نظری شهر هوشمند، نسل سوم شهرهای هوشمند در جهان بر «شهروندان هوشمند» تاکید دارند تا زیرساخت های پشتیبان؛ در واقع هوشمند شدن شهرها بیشتر از آنکه منوط به توسعه فناوری های نوین و زیرساخت ها باشد به هوشمند شدن شهروندان بستگی دارد. همچنین شاخص های مصوب بین المللی سنجش و ارزیابی وضعیت هوشمندی شهروندان وجود دارند که البته بر اساس شرایط فرهنگی و زمینه ای هر منطقه نیز قابل تدقیق هستند. لذا باتوجه به اهمیت موضوع و با هدف استخراج و آسیب شناسی شاخص های هوشمندی شهروندان در ایران، در این پژوهش پس از مطالعات اسنادی و با ابزار کتابخانه ای، با روش مفهوم سازی، ابتدا شاخص ها و زیرشاخص های ارزیابی شهروندان هوشمند استخراج شده اند و سپس در مرحله مطالعات پیمایشی، پرسشنامه های الکترونیک برای سنجش شاخص های مذکور طراحی شده و در بین حدود 270 نفر از شهروندان شهر تهران(به عنوان پایتخت و پیشرو در زمینه هوشمندسازی در کشور) توزیع شده است. در مرحله بعد تحلیل های کمی و کیفی صورت گرفته اند. با استفاده از رگرسیون چند متغیره و آزمون بتا شاخص های مرتبط رتبه بندی و تفسیر شده اند. در نهایت نتایج نشان می دهد شاخص مشارکت، مهمترین رکن را در حیطه شهروند هوشمند دارد و این امر حاکی است که لزوما ارتقاء نقش شهروندان منوط به تامین زیرساخت ها و ورود فناوری های نوین در شهرها نیست. همچنین پیشنهادهایی در جهت تربیت شهروندان هوشمند از سطح پیش دبستان تا دانشگاه نیز ارائه شده است.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، شهروند هوشمند، تربیت شهروندان هوشمند، ارزیابی
|
  • Nooshin Nazarieh, Eisa Esfanjary * Pages 1-17

    With the development of the modern approach of conservation, the formulation of charters, treaties and the formation of international institutions, the Conservation and restoration of historical places gradually distanced from their geographical, cultural and people origins, and its global dimensions were added. The loss of role and shortening of the hand of native people in the Conservation and restoration of historical places can be counted as one of its consequences, So Discussioning how people think and act in the Conservation and restoration of historical places is one of the basic research questions; This research seeks to achieve popular conservation strategies in the historical city of Kerman. For this purpose, grounded theory method (GT) has been used and collect data through semi- structured interviews. 24 people of Kerman city who are interacting with historical places were studied with purposeful sampling method and theoretical saturation criteria. In the results of the research, it was revealed that a group of local people have a special desire and interest in historical places, and seven main categories were obtained from their actions, which include: Preventive conservation, inspiration and modeling in restoration, pure- integrated duality in restoration, consolidating- decorative duality in restoration, expansion and expansion of the historical building, preservation of the components and preservation of the elements of the historical building, maintenance and dealing with the process of destruction.

    Keywords: historical city of Kerman, Modern Conservation, supporters of the historical fabric, People's practical strategies
  • Farid Ganjeali, Iman Ghalandarian* Pages 19-38

    The spatial structure of quarters plays a fundamental role in revitalizing and improving their quality. Emphasizing the reconstruction of cultural heritage, this approach can serve as a suitable catalyst for strengthening related issues or the spatial structure of historical quarters. This research aims to reconstruct the spatial structure of the Arg quarter in Mashhad. The methodology employed is mixed (quantitative and qualitative), where initially, by defining the criteria for cultural reconstruction in both soft and hard environments and categorizing them into seven dimensions of the urban environment, the cultural criteria in the components of spatial structure were elucidated. In the second step, quarter issues in the Arg quarter were extracted through the perspectives of authors, experts, and residents using observation and interviews, then the issue network was drawn and analyzed using qualitative research analysis tools (Gephi software). The results of the research indicate that the most important issues of the spatial structure of the Arg quarter include the lack of day and night activities, neglect of social values, functional disturbances in space and activities, inappropriate environmental qualities, and the loss of a sense of place, which can be addressed by proposing suggestions for improvement based on the identified issues.

    Keywords: Urban Regeneration, Cultural-led Regeneration, The Dimensions of Built Environment, Urban Spatial Structure, Arg Quarter
  • Reza Khaleghi, Zohre Davoudpour *, reza nasr esfahani Pages 39-56

    Urban development with a social justice approach is one of the issues that has been neglected in many urban development plans. The transfer of the development right is considered one of the new ways of monitoring land development. The transfer of the development right is important in terms of its position in reducing inequality and ensuring the individual rights of the owners. The development right transfer approach is actually a plan to reduce physical development in areas that the community or planners want to protect. This research aims to examine and implement the approach of the right to transfer development and explain some of the principles of important rules in the perspective of Islam, and its relevance and influence in urban development, and offers suggestions for the realization of social justice using this approach. The current research is an applied research that uses the descriptive-comparative research method to analyze and examine the data. To describe and analyze the data, the comparative literature review method has been used. Based on this, while gathering the topics of Islamic social justice and the method of transferring the right to development, the relationship between the aforementioned method and the realization of social justice is analyzed through the Delphi technique by receiving 5 rounds of opinions from 30 experts. As a result of this research, the principles of social justice include eight principles; Equality in public rights, the lack of objectivity of the position and position of people in the administration of justice, inequality in individual-social acquired rights, compliance with the requirements of time in receiving tariffs, equal access to public services, non-privatization of property and public interests, the benefit of all in public affairs, The lack of immunity of rulers and officials from justice was explained. And also compared to the basics of the right to transfer development method, it was found that the principles of equality in public law, the lack of objectivity of the position and position of individuals in the implementation of justice are completely consistent with the method of the right to transfer development. The principles of inequality in individual-social acquired rights, compliance with the requirements of time in receiving tariffs, equal access to public services, non-privatization of property and public interests, benefit of all in public affairs, lack of immunity of rulers and officials from justice are largely consistent. Or you can use the method of transfer of development right in order to achieve the intended goals of that principle.

    Keywords: adaptability, Islamic social justice, transfer of development right (T.D.R), urban development
  • Sara Rouholamin*, Mohsen afshari Pages 57-85

    In the architecture of the desert regions of Iran, water has been life and continuation of life. The properties of tricks are used in the creation of architectural elements to create comfort and peace in the lives of residents. One of the cases in Isfahan using the element of water is Hozkhaneh Much research has been done on the historical houses of Isfahan, but Hozkhaneh space has not been given more attention. This research will be carried out to achieve the quality of the features of Hozkhaneh spatial mixers in the historical houses of Isfahan. In line with this goal, two questions are answered; What are the characteristics of spatial mixers in the Hoz Khaneh of Isfahan's historical houses? And how do they play a role? The present study analyzes the characteristics of the spatial mixers of Hozkhaneh in the historical houses of Isfahan during the Safavid and Qajar periods using a qualitative method with a practical purpose and a descriptive-historical approach. Considering cases such as the destruction of historical houses, being uninhabited, changing the use of houses to hotels, museums, and other cases, the lack of documents and maps of some historical houses, 20 historical houses with ponds in the city of Isfahan related to the mentioned periods were identified and it was checked. The results of the present research show that the pool houses are connected with other spaces of the house using doors, windows, and columns. in ponds using the features of spatial combiners; A flexible place has been formed such as optical and perspective expansion and horizontal and vertical spatial expansion. The ponds are divided into five groups in terms of neighborhood; A group of ponds are not contiguous. A group of them are connected one-way, another group two-way, the fourth group with three spaces, and the last group with four spaces. 12 of the researched ponds have rows and the rest have no rows. In the present research, the pond houses have ceiling or wall skylights, and in some of them, there are both roof and wall skylights. In nine of the researched ponds, there is Gholamgardesh. A group of pond houses have light expansion and a view to the outside, and the rest have a light expansion and a view to the inside.

    Keywords: Historical houses of Isfahan, Hozkhaneh, Spatial mixer
  • parviz pourkarimi *, karim hajizadeh Pages 87-104

    The city is the most important area of human life and the largest cell of civilization, and the study of the impact and impression of this area has a special place. The present article aims to investigate and analyze the impact of the European-style defensive fortifications known as Vauban as an effective component in the shaping and spatial organization of the city of Khoi during the Qajar period. The purpose of this research is to explain and analyze why and how European knowledge of urban planning and defensive architecture penetrated in the city of Khoi during the Qajar period and to examine the architectural plan and structure of this castle-city and its impact on the spatial and physical organization of the primary core of Khoi city. In terms of the nature and method of research, the present research is historical-analytical and the method of data collection is library and text mining of historical documents. The research findings indicate that following the developments resulting from modernity and military technology, Iran's military elites realized the necessity of adapting defense fortifications to the needs of the day, i.e. adapting to firearms, including cannons and artillery. Therefore, they started to build European-style defense fortifications equipped with artillery and called "Vauban", one of the prominent examples of which is the tower and rampart of Khoi city in the Qajar period.

    Keywords: Khoi, defensive architecture, Vauban style, urban form
  • Elham Zabetian Targhi, masoud dadgar* Pages 105-120

    Based on the theoretical framework of the smart city, the third generation of smart cities in the world emphasizes "smart citizens" rather than supporting infrastructure; In fact, the smartness of cities depends on the smartness of citizens rather than the development of new technologies and infrastructures. Also, there are internationally approved indexes for measuring and evaluating the state of intelligence of citizens, which of course can be revised based on the cultural and contextual conditions of each region in cities. Therefore, according to the importance of the subject and to extract and diagnose the intelligence indexes of citizens in Iran, in this research, after document, with the conceptualization method, the indexes and sub-indexes of citizen evaluation have been extracted and then in the stage of survey studies, electronic questionnaires have been designed to measure the mentioned indexes and distributed among about 270 citizens of Tehran (as the capital and the leader in the field of intelligence in the country). In the next stage, quantitative and qualitative analyses have been carried out. By using multivariate regression and beta test, related indicators have been ranked and interpreted. Finally, the results show that the participation index is the most important element in the field of smart citizens, and this indicates that the promotion of the role of the citizens does not necessarily depend on the provision of infrastructure and the introduction of new technologies in cities. Also, suggestions for educating smart citizens from preschool to university level have been presented.

    Keywords: smart city, smart citizen, education of smart citizens, Assessment