فهرست مطالب

علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1403)

مجله علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مسعود سلیمان پور*، پارسا حقیقی صفحات 1-11
    شناسایی، پیش بینی و مدیریت بحران در یک ساختار اقلیمی از اهمیت بالایی برخوردار است. مدل ها به عنوان ابزارهایی کاربردی برای درک سیستم های پیچیده و شبیه سازی و پیش بینی رفتارشان استفاده می شوند. ماشین های بردار پشتیبان یکی از روش های یادگیری نظارت شده است که از آن برای طبقه بندی و رگرسیون استفاده می شود. ماشین های بردار پشتیبان قادر به تشخیص الگوهای پنهان و پاسخ به تغییرات پیچیده در داده های اقلیمی هستند. در این مقاله ساختار روش ماشین های بردار پشتیبان و کاربرد آن در طبقه بندی داده های اقلیمی ارائه شده است. ویژگی های ساختار ماشین های بردار پشتیبان به انتخاب نوع تابع هسته مربوط است بنابراین در انتخاب نوع تابع هسته دقت کافی باید صورت گیرد و از طرفی تعیین مولفه اصلی در پیش بینی اقلیمی یک مرحله مهم در پیش بینی اقلیمی است تا با تعداد پارامترهای بهینه بهترین برازش بین داده های پیش بینی کننده و پیش بینی شونده صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ماشین های بردار پشتیبان، پیش بینی اقلیمی، توابع هسته، تعیین مولفه اصلی
  • احسان زندی اصفهان، مریم معصوم تمیمی* صفحات 13-22
    هدف اصلی هوش مصنوعی، تولید ماشین های هوشمندی است که توانایی انجام وظایفی را دارد، که نیازمند به هوش انسانی است. جی پی تی یک مدل پردازش زبان پیشرفته مبتنی بر هوش مصنوعی است که با استفاده از الگوریتم های یادگیری عمیق و بر اساس داده های ورودی، متون شبه انسان را تولید می کند، چت جی پی تی یک «چت بات » است که با قابلیت های ترکیبی و زبانی برجسته خود به هر سوالی پاسخ می دهد و مباحث پیچیده را در حوزه های تخصصی درک می کند. این نوشتار امکان استفاده از چت جی پی تی را در ارائه خدمات مرجع و اطلاع رسانی کتابخانه ها بررسی می کند و به مزایا و چالش های بالقوه استفاده از آن در زمان پاسخ دهی، کیفیت پاسخ ها و حجم کار کتابداران اشاره می کند. هرچند چت جی پی تی می تواند ابزار ارزشمندی در ارائه خدمات مرجع کتابخانه، به ویژه پاسخگویی به پرسش های ساده باشد، نمی تواند جایگزین مناسبی برای کتابداران توانمند مرجع باشد، درواقع کتابداران، با تعامل سازنده با کاربران، پاسخ های پیچیده تری را ارائه می دهند.
    کلیدواژگان: چت جی پی تی، چت بات، هوش مصنوعی، خدمات کتابخانه
  • محمد روستائی*، محسن نوروزی صفحات 23-33
    تشخیص صحیح بیماری های برگ سیب برای جلوگیری از کاهش عملکرد کمی و کیفی محصول ضروری است. با پیشرفت روش های یادگیری عمیق، تشخیص این بیماری ها بهبود می یابد اما محدودیت های داده ای مانعی جدی هستند. این پژوهش مدل های یادگیری عمیق پیش آموزش دیده را با تنظیمات دقیق ارزیابی می کند و نشان می دهد که حتی با داده های محدود، دقت بالایی در تشخیص بیماری ها امکان پذیر است. مدل های انتخابی عملکرد بهتری نسبت به روش های مرسوم دارند و یادگیری انتقالی را به عنوان استراتژی موثری در مقابله با داده های محدود و تنوع بیماری ها معرفی می کنند. این مدل ها به کشاورزان و متخصصان باغبانی کمک می کند تا با سرعت و کارایی بیشتری بیماری های برگ سیب را شناسایی و مدیریت کنند. همچنین این مدل ها علاوه بر کشاورزان برای مشاوران کشاورزی، دانشجویان علوم کشاورزی و پژوهشگران فعال در این زمینه نیز قابل استفاده است. علاوه بر این، این روش ها قابل انطباق با سایر بیماری ها و گیاهان هستند و وعده ای برای پیشرفت در سیستم های تشخیص بیماری های گیاهی در آینده هستند. مطالعه حاضر می تواند در بهینه سازی و اتوماسیون فرآیندهای باغبانی انقلابی ایجاد کند و به تحول در مدیریت بیماری های گیاهی منجر شود.
    کلیدواژگان: تشخیص بیماری های گیاه، طبقه بندی، کشاورزی هوشمند، یادگیری انتقالی، یادگیری عمیق
  • حمید اله دادی* صفحات 35-43
    هدف از مقاله حاضر، دستیابی به تصویری کلی از فناوری مزارع خورشیدی در تلفیق بخش کشاورزی و منابع انرژی، همراه با چالش ها و مزایای استفاده از آن است. سامانه های مزارع خورشیدی یک راهبرد همزیستی برای هم مکانی انرژی های تجدیدپذیر پایدار و تولید کشاورزی ارائه می دهند. همانطور که در پیوند غذا-انرژی-آب تاکید شده است، پیشرفت های مزارع خورشیدی علاوه بر مدیریت انرژی، باید بر مدیریت زراعی (مدیریت محصول و آب) نیز تمرکز کند. ساختار مزارع خورشیدی و پیشرفت های مدیریت زراعی به کیفیت تابش خورشیدی از نظر شدت نور و تشعشعات فعال فتوسنتزی، دسته های مزارع خورشیدی (مانند انرژی محور، کشاورزی محور و کشاورزی-انرژی محور) و دیدگاه سهامداران (به ویژه کشاورزان) وابسته است. همچنین به دلیل محدودیت نور، شرایط ریز اقلیم و محدودیت های ساختار خورشیدی، چندین تنظیم برای انتخاب و مدیریت محصول زراعی مورد نیاز است. مهمتر از آن، یک سامانه آبیاری نظام مند برای جلوگیری از آسیب به ساختار پانل خورشیدی مورد نیاز است. به طور خلاصه، پیشرفت های مزارع خورشیدی باید با دقت برنامه ریزی شوند تا از اهداف کاهش اتکا به منابع تجدیدناپذیر، کاهش اثرات گرمایش جهانی و برآورده کردن ابتکارات غذا-انرژی-آب اطمینان حاصل شود.
    کلیدواژگان: تلفیق پایدار، رابطه غذا-انرژی-آب، مدیریت زراعی، مزارع خورشیدی
  • کامیار امیرحسینی* صفحات 45-55
    هدف از این مقاله، بررسی سیر تکاملی پارک های علم و فناوری و نواحی نوآوری و اثرگذاری آنها بر توسعه اقتصادی-اجتماعی شهر ها و روستاها است. افزایش تقاضا برای محصولات و خدمات نوآورانه، افزایش تعداد نیروی کار و نیز گسترش ظرفیت آموزش در دنیا، شرایط مناسبی را در بازارهای جهانی و ملی جهت بهره مندی از ظرفیت کسب و کارهای دانش بنیان فراهم ساخته است. اهمیت همکاری، روابط متقابل و نیز جریان یافتن اطلاعات و دانش میان شرکت ها و سازمان های مرتبط در زیست بوم نوآوری و فناوری مورد تاکید است. پارک های علم و فناوری از طریق ایجاد، استقرار، توسعه و نیز پشتیبانی از هسته های نوآور و کسب و کارهای نوپای دانش بنیان، نقش کلیدی در تبادل دانش و تولید ثروت ایفا می نمایند. فعالیت مستقل و جداگانه پارک های علم و فناوری، از ابراز پتانسیل این سازمان ها در توسعه زیست بوم نوآوری و فناوری می کاهد. به همین دلیل، همکاری های موثر میان سازمان های مولد دانش، شرکت های دانش بنیان و نیز سازمان های نوآوری ضروری است تا امکان بهره مندی افراد از امکانات نوآورانه و فناورانه در فضاهای شهری و روستایی فراهم گردد. در این خصوص، نواحی نوآوری، به عنوان نسل آینده پارک های علم و فناوری در یک گستره ملی، رویکردی نوین در توسعه شهری و روستایی دانش بنیان مطرح شده اند.
    کلیدواژگان: پارک علم و فناوری، نواحی نوآوری، کارآفرینی، توسعه شهری، توسعه روستایی، زیست بوم نوآوری
  • محمد خواجه حسینی*، فاطمه یعقوبی شاه نشین سفلی صفحات 57-67
    نشر کتاب از معیارهای سنجش میزان پیشرفت در هر جامعه محسوب می گردد. لذا، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی وضعیت نشر کتاب در گروه اگروتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در طی قریب به نیم قرن از فعالیت آن است. جامعه پژوهش را کتاب های منتشر شده این گروه از سال 1354 تا 1401 تشکیل می دهند. برای گردآوری اطلاعات از سیاهه وارسی و جهت تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که در طی دوره مورد مطالعه جمعا 196 عنوان کتاب در گروه اگروتکنولوژی عرضه شده است که 6/79 درصد از آن تالیفی و 4/20 درصد ترجمه بوده است. جمعا 34 ناشر در نشر کتاب های گروه در طی دوره مورد مطالعه نقش داشته اند. در این بین، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد با 85 کتاب بیشترین میزان نشر را به خود اختصاص داده است. بیشترین سهم کتاب های تالیف و ترجمه شده در حوزه موضوعی اگرواکولوژی با 53 عنوان کتاب (27 درصد) بوده است. در میان اعضای گروه نیز دکتر علیرضا کوچکی با 88 کتاب در صدر اعضای پرتولید قرار دارد. به طورکلی، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که باتوجه به نوپا بودن گرایش علوم و تکنولوژی بذر در گروه، نیاز است توجه بیشتری به ترجمه و تالیف کتاب های مرتبط با این موضوع شود.
    کلیدواژگان: اگرواکولوژی، کتاب تالیفی، ناشر، نشر کتاب
  • مسلم محمدپور* صفحات 69-76
    صنعت کشاورزی باید مسائل افزایش جمعیت، تغییرات اقلیمی و تخریب منابع طبیعی را به شکلی مورد توجه قرار دهد که پاسخگوی نیازهای غذایی و زیست محیطی نیز باشد. توجه به اینترنت اشیا می تواند یکی از آنها باشد. اینترنت اشیا یا یعنی مجموعه ای از اشیای سخت افزاری و نرم افزاری که از طریق شبکه با هم ارتباط دارند. این اشیا می توانند حس گرهای ناظر بر عوامل محیطی مانند دما، رطوبت، نور، رطوبت خاک، اسیدیته خاک و غلظت کربن دی اکسید یا انواع تجهیزات کشاورزی باشند. در این مقاله انواع حس گرها و ظرفیت آنها برای هوشمندسازی جنبه های مختلف کشاورزی مانند آبیاری، تغذیه و کوددهی، تشخیص بیماری، نظارت و کنترل اقلیم با توجه به امکانات و ظرفیت های اینترنت اشیا و با هدف افزایش بهره وری کشاورزی، ذخیره و حفظ منابع و کاهش خطای انسانی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، کشاورزی هوشمند، حس گر، شبکه بی سیم
|
  • Seyed Masoud Soleimanpour *, Parsa Haghighi Pages 1-11
    Identifying, predicting and managing crisis in a climate structure is of great importance. Models are used as practical tools for understanding complex systems and simulating and predicting their behavior. Support vector machines are one of the supervised learning methods used for classification and regression. Support vector machines are able to detect hidden patterns and respond to complex changes in climate data. In this article, the structure of the support vector machine method and its application in climate data classification are presented. The characteristics of the structure of support vector machines are related to the selection of the kernel function type, so sufficient care must be taken in the selection of the kernel function type And on the other hand, PCI in climate forecasting is an important step in climate forecasting in order to make the best fit between forecasting and predicted data with the optimal number of parameters.
    Keywords: support vector machines, climate forecasting, kernel functions, PCI
  • Ehsan Zandi Esfahan, Maryam Masoum Tamimi * Pages 13-22
    Artificial intelligence produces intelligent machines capable of performing tasks that require human intelligence. GPT is an advanced language processing model based on artificial intelligence that produces human-like texts based on deep learning algorithms depending on input data. Chat GPT is a "chatbot" that answers any question and understands complex topics in specialized fields with its outstanding hybrid and linguistic capabilities. This article examines the possibility of using Chat GPT in providing library reference and information services. It points out the benefits and potential challenges of its use in response time, quality of responses, and librarian workload. Although Chat GPT can be a valuable tool in providing library reference services, especially in answering simple questions, it cannot substitute for competent reference librarians since librarians offer more complex answers by interacting constructively with users.
    Keywords: Chat GPT, Chat Bot, Artificial intelligence, Library Services
  • Mohammad Roustaei *, Mohsen Norouzi Pages 23-33
    Accurate detection of apple leaf diseases is essential to prevent the reduction in both the quantity and quality of crop yield. With advancements in deep learning methods, the diagnosis of these diseases is improving, but data limitations remain a significant barrier. This research evaluates pretrained deep learning models with precise settings and demonstrates that high accuracy in disease detection is possible even with limited data. The selected models perform better than conventional methods and introduce transfer learning as an effective strategy to combat limited data and the diversity of diseases. These models aid farmers and horticulture specialists in identifying and managing apple leaf diseases more efficiently and rapidly. Additionally, these models are not only beneficial for farmers but also for agricultural consultants, students of agricultural sciences, and researchers in this field. Moreover, these methods are adaptable to other diseases and plants, promising advancements in plant disease detection systems in the future. The present study has the potential to revolutionize horticultural processes through optimization and automation, leading to a transformation in plant disease management.
    Keywords: Plant Disease Detection, Classification, Smart agriculture, Transfer Learning, Deep Learning
  • Hamid Alahdadi * Pages 35-43
    The purpose of this article is to get a general picture of the technology of solar farms in the integration of the agricultural sector and energy resources, along with the challenges and benefits of its use. Solar farm systems offer a symbiotic strategy for the coexistence of sustainable renewable energy and agricultural production. As emphasized in the food-energy-water nexus, solar farm developments should focus on agronomic management (crop and water management) in addition to energy management. The structure of solar farms and the advances of crop management depend on the quality of solar radiation in terms of light intensity and photosynthetic active radiation, the categories of solar farms (such as energy-oriented, agriculture-oriented, and agriculture-energy-oriented) and the perspective of stakeholders (especially farmers). Also, due to light limitation, microclimate conditions and solar structure limitations, several adjustments are required for crop selection and management. More importantly, a systematic irrigation system is required to prevent damage to the solar panel structure. In summary, solar farm developments must be carefully planned to ensure the goals of reducing reliance on non-renewable resources, mitigating the effects of global warming, and meeting food-energy-water initiatives.
    Keywords: Agricultural management, food-energy-water relationship, solar farms, sustainable integration
  • Kamyar Amirhosseini * Pages 45-55
    The article illuminates the evolutionary transformation of science and technology parks and innovation districts and evaluates the impact of such transformations on cities and rural areas' economic and social development. Due to the growing demand for innovative products and services, along with an increase in the workforce and expanded higher education opportunities globally, favorable conditions exist in the global and national markets for benefiting from the capacity of knowledge-based businesses. There is an emphasis on the significance of open collaborations, mutual relationships, and knowledge flow between relevant companies and organizations in the innovation and technology ecosystem. Science and technology parks play a critical role in knowledge exchange and wealth generation by creating, establishing, developing, and supporting innovative working groups and start-up businesses. However, the independent and isolated activities of science and technology parks hinder their potential to develop the innovation and technology ecosystem. It is essential to establish effective relationships and collaborations between knowledge-generating organizations, commercial companies, and innovation organizations to enable the residents to benefit from technological and innovative amenities in urban and rural areas. Innovation districts are the new generation of science and technology parks at national scales, offering a novel approach to knowledge-based urban and rural development.
    Keywords: Science, technology park, Innovation district, entrepreneurship, Urban Development, Rural development, Innovation ecosystem
  • Mohammad Khajeh-Hosseini *, Fatemeh Yaghoubi Pages 57-67
    Book publishing is one of the measures of progress in any society. The main objective of the current research is to investigate the status of book publishing by the Department of Agrotechnology, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad (FUM) during nearly half a century of its establishment. The statistical population of the research includes all the books published by the Department since establishment in 1975 to 2022. A checklist was used to collect information and data were analyzed using descriptive statistics. The research findings showed that during the study period, 196 book titles were published in the Department, of which 79.6% and 20.4% were authored and translated, respectively. In total, 34 publishers contributed to the publication of books. The most significant number of books (85 titles) have been published by the FUM Press. Books on “Agroecology” were more frequent than books on other subjects, with a frequency of 27%. The most prolific member of the Department is Professor Alireza Koocheki, who authored or translated 88 books. In general, due to the newness of the major of “Seed Science and Technology” in the Department, it is necessary to pay more attention to translating and authoring books related to this subject
    Keywords: Agroecology, Authored book, Book Publishing, Publisher
  • Moslem Mohammdpour * Pages 69-76
    The agricultural industry must pay attention to the issues of population increase, climate change and natural resource destruction in a way that is responsive to food and environmental needs. Paying attention to the Internet of Things can be one of them. Internet of things means a set of objects that are connected through the network. These objects can be sensors monitoring environmental factors such as temperature, humidity, light, soil moisture, soil acidity and carbon dioxide concentration, or types of agricultural equipment. In this article, the types of sensors and their capacity to intelligentize different aspects of agriculture (such as irrigation, nutrition, fertilization, disease diagnosis, monitoring and climate control) according to the facilities and capacities of the Internet of Things are introduced, so that they can be used to increase agricultural productivity, preserving resources and reduce human errors.
    Keywords: Internet of things, Smart agriculture, Sensor, Wireless Network