فهرست مطالب

مجله علوم و فناوری اطلاعات کشاورزی
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صغری شیری* صفحات 1-12
    امروزه سازمان ها از ابزارها و روش های مدرن برای شناسائی مساله، یافتن راه حل مناسب و تصمیم گیری اصولی استفاده می کنند و همین موضوع وجه تمایز سازمان ها و ارتقاء آن ها می باشد. مقوله مدیریت دانش یکی از همین راه کارها محسوب می شود. این پژوهش ابتدا به بررسی مفاهیم و قابلیت های مدیریت دانش می پردازد، سپس توانمندسازهای مدیریت دانش که شامل فرهنگ سازمانی، فناوری اطلاعات، ساختار سازمانی و نیروی انسانی هست مورد بررسی قرار می گیرد در ادامه مراحل فرآیند مدیریت دانش سازمانی ارائه شده و به بررسی نحوه تاثیرگذاری این فرآیند بر عملکرد سازمانی پرداخته می شود. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که سازمان ها باید با مشارکت مدیران، کارشناسان و نخبگان حوزه های مختلف، نیازسنجی دانشی به عمل آورد و براساس آن ها اهداف دانشی سازمان را تعیین و برای تحقق اهداف و همچنین بهبود عملکرد سازمانی، راهبردهای مناسب را تدوین کنند. در انتها نیز پیشنهاداتی در راستای بهبود عملکرد و تحقق اهداف برای سازمان ها آورده شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت دانش سازمانی، عملکرد سازمانی، اهداف سازمانی
  • مازیار امیرحسینی*، کامیار امیرحسینی صفحات 13-21
    هدف از این مقاله ارائه روشی نوینی در بازیابی دانش از طریق یک نظام تعاملی هوشمند با استفاده از توالی کلاسیک اعداد فیبوناچی در شکل گیری نظام مدیریت دانش است. ایجاد یک نظام تعاملی هوشمند در بازیابی اطلاعات کاربردی یا دانش مرتبط با پرسش های کاربران، امری اجتناب ناپذیر است. این نظام تعاملی می تواند با تکیه بر یک دستیار مجازی هوشمند یا بات، برای شبیه سازی یک مکالمه هوشمند طراحی شود. یکی از روش های توسعه چت بات ها، استفاده از سوالات متداول (FAQ) به منظور ثبت پرسش و پاسخ ها است. این دستیار مجازی تعاملی می تواند از طریق توالی اعداد کلاسیک فیبوناچی به هوشمندی در پاسخ به پرسش ها دست یابد. اینگونه از الگوریتم ها برای پیش بینی سوال مورد انتظار کاربر از پایگاه داده یا اطلاعات با کمترین پیچیدگی و منطبق با نیازهای کاربر طراحی می شوند. اینگونه از نظام های دانش بنیان می تواند در سازمان های تخصصی مانند سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به منظور تبادل اطلاعات و دانش برای کارکنان و کاربران آنها به کارگرفته شود. علاوه بر این، شکل گیری نظام های تعاملی هوشمند می تواند در ارائه پاسخ مناسب به پرسش های کشاورزان در عرصه کشاورزی کشور، نقش مهمی ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: نظام های تعاملی هوشمند، ربات های پاسخگو، توالی کلاسیک فیبوناچی، پرسش و پاسخ، سئوالات متداول، مدیریت دانش
  • سارا صفری* صفحات 23-35
    کشاورزی دقیق یک استراتژی مدیریت کشاورزی محسوب می شود که با جمع آوری، پردازش و ارزیابی داده ها در صدد افزایش بهره وری تولید است. از آنجا که دستیابی به بیشترین سود هدف اصلی کشاورز است، استفاده از داده ها و تحلیل های دقیق با ایجاد مدیریت بهتر می تواند می تواند سود بیشتری فراهم کند. هدف اصلی کشاورزی دقیق دستیابی به کشاورزی پایدار با کاهش مصرف کودهای شیمیایی و در نتیجه کاهش آلودگی های زیست محیطی است. از ابزارهای مورد استفاده برای جمع آوری داده در کشاورزی دقیق می توان به سنجش ماهواره ای و هوایی، حسگرها و رباتیک اشاره کرد. با وجود مزیت های زیاد، کاربرد این نوع کشاورزی هنوز در ایران مورد توجه قرار نگرفته است. اگر چه زیرساخت های به کارگیری این روش در ایران تا حدودی فراهم است. با توجه به اینکه پایین بودن سطح دانش کشاورزان و کوچک بودن مزارع دو مشکل اصلی در راه کشاورزی دقیق هستند و سرمایه گذاری در این حوزه به کندی صورت می گیرد. افزایش سطح دانش کشاورزان، ادغام زمین های کشاورزی و همچنین تشویق به سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی، سه راه حل مهم در گذر از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن هستند. در مقاله حاضر تلاش شده تا توجه بیشتری به بحث کشاورزی دقیق برای معرفی هر چه بیشتر آن به جامعه کشاورزان و بهره برداران شود.
    کلیدواژگان: کشاورزی دقیق، تولید پایدار، مدیریت زراعی، سنجش از دور
  • حسین حسینی*، محسن نوروزی صفحات 37-47
    تعیین دقیق مرزهای زمین گامی حیاتی در شناسایی کاربری زمین و برنامه ریزی جهت مدیریت آن است. برای زمین های زراعی، این ترسیم به کشاورزان و مشاغل کشاورزی امکان می دهد تا مساحت زمین را برای استفاده موثر از نهاده های کشاورزی، مانند بذر، آفت کش ها، کودها و سایر منابع و بهینه سازی فعالیت های تولید و پس از تولید، بهتر برآورد کنند. با این تفاسیر شناسایی کناره های دقیق از یک زمین زراعی، موفقیت برنامه ای را که با استفاده از ابزار بینایی کامپیوتر و ماشین بینایی توسعه یافته است، تعیین می کند. طبق آزمایش های انجام شده آشکارساز Canny به نسبت سایر آشکارسازهای سنتی دیگر عملکرد بهتری دارد از این رو در این مقاله سعی شده است که با بهره گیری از دو الگوریتم فرا ابتکاری کلونی مورچگان و شبیه ساز حرارتی، روش های جدیدی جهت بهبود عملکرد آشکارساز Canny ارائه شود. جهت ارزیابی روش های پیشنهادی از سه معیار ارزیابی MSE، PSNR و SSIM بهره گرفته ایم. نتایج نشان می دهد که الگوریتم های فرا ابتکاری به کار گرفته شده سبب بهینه تر شدن آشکارساز Canny شده است. هنگامی که از الگوریتم کلونی مورچگان استفاده کردیم کناره‎ها به خوبی نشان داده شده است و هنگامی که از الگوریتم شبیه ساز حرارتی بهره گرفته ایم علاوه بر کناره ها، بافت تصویر نیز حفظ شده است.
    کلیدواژگان: تشخیص کناره، آشکارساز Canny، الگوریتم فرا ابتکاری، الگوریتم کلونی مورچگان، الگوریتم شبیه ساز حرارتی، تصاویر سنجش از دور
  • احمد یوسفی*، محمدکاظم شاه کرمی صفحات 49-61
    هدف

    هدف این مقاله، بررسی وضعیت موجود مقالات دانشگاه ها و موسسات ایرانی در حوزه ی واکسن در پایگاه معتبر استنادی و بین المللی آی اسی آی وب آو ساینس براساس شاخص های کمی و کیفی علم سنجی است.

    روش پژوهش:

     در این مطالعه از روش های علم سنجی و تحلیل استنادی استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد 1781 مقاله که حداقل وابستگی سازمانی یکی از نویسندگان مربوط به دانشگاه ها و موسسات ایرانی در این پایگاه اطلاعاتی نمایه شده است. میانگین استناد به ازای هر مقاله 55/10 است. در سال های اخیر، تعداد مقالات افزایش زیادی داشته است. موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با میانگین 88/12 استناد به ازای هر مقاله پراستنادترین و همچنین با 5/2 درصد خوداستنادی کمترین خوداستنادی نویسنده را در بین دانشگاه ها و موسسات داشته است. انستیتو پاستور ایران بیشترین تامین مالی مقالات (131 مقاله) را داشته است.

    نتیجه گیری

    چون بیشترین مقالات ایرانیان در نشریات با ضریب تاثیر پایین و Q3 و Q4 منتشر شده اند، میانگین استناد به مقالات حوزه ی واکسن ایرانیان بسیار پایین تر از میانگین جهانی و میانگین سایر کشورها است. از نظر هم تالیفی و همکاری های بین المللی، ایرانیان نیز مانند سایر کشورها بیشترین همکاری با همتایان خود از کشورهای آمریکا، آلمان، انگلستان و کانادا داشته اند.

    کلیدواژگان: واکسن، مقالات، ایران، علم سنجی، تحلیل استنادی، پایگاه اطلاعاتی آی.اس.آی
  • حمید محسنی* صفحات 63-72

    شاید پنهان کاری اطلاعاتی از مهم ترین دلایل وقوع پدیده های نادرست اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در نهادهای دولتی یا عمومی است. نقطه مقابل، شفافیت اطلاعاتی یا دسترسی آزاد به اطلاعات است که سازوکاری کارآمد برای کاهش برخی از ناهنجاری هاست. هم پنهان کاری و هم شفافیت به کم وکیف دسترسی به اطلاعات وابسته است. یکی از بهترین سازوکارها برای کاهش خطا و افزایش استفاده از تجربه های موفق سازماندهی دقیق و درست پیشینه ها و پیش بینی نظامی روزآمد و دسترس پذیر است. تهیه و تولید آمارهای دقیق، و تحلیل درست آنها نیز اهمیت دارد. کم وکیف مشارکت در فرایند تصمیم گیری هم وابسته به اطلاعات است. تصویب لایحه شفافیت اطلاعاتی و دسترسی آزاد به اطلاعات توسط مجلس را می توان نوعی واکنش نهادهای قانونی و دولتی برای کاهش انواع ناهنجاری ها، و نیز تاکید بر توسعه مبتنی بر شفافیت و عدالت دانست. در این مقاله سعی می شود اسناد و مدارک دولتی/ عمومی و برخی از سازوکارها برای سازماندهی و دسترس پذیرسازی آن معرفی شود؛ مرکز اطلاعات یا کتابخانه واسپاری و اهداف و وظایف آن با توجه به قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات از مباحث این مقاله است. بر همین اساس توصیه شده وظیفه واسپاری، سازماندهی و اطلاع رسانی در آیین نامه اجرایی قانون و اهداف و وظایف همه کتابخانه های کشور درج شود.

    کلیدواژگان: اسناد دولتی، اسناد عمومی، قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، شفافیت اطلاعاتی، کتابخانه های واسپاری، آرشیو سازمانی، مرکز اطلاعات، متخصصان اطلاعات، کتابداران، کتابخانه
|
  • Soghra Shiri * Pages 1-12
    Today, organizations use modern tools and methods to identify problems, find appropriate solutions, and make fundamental decisions, and this is the distinguishing feature of organizations and their promotion. The category of knowledge management is one of these solutions. This research first examines the concepts and capabilities of knowledge management, then the enablers of knowledge management, which include organizational culture, information technology, organizational structure, and human resources, are examined. In the following, the steps of the organizational knowledge management process are presented and the way of influencing this process on the organizational performance is investigated. The obtained results indicate that organizations should carry out a knowledge needs assessment with the participation of managers, experts and elites of different fields, and based on them, determine the knowledge goals of the organization and formulate appropriate strategies to achieve the goals and also improve the organizational performance. At the end, suggestions are made for improving performance and achieving goals for organizations.
    Keywords: Knowledge Management, Organizational Knowledge Management, Organizational Performance, Organizational Goals
  • Maziar Amirhosseini *, Kamyar Amirhosseini Pages 13-21
    This article aims to present a new method of knowledge retrieval through an intelligent interactive system using the Fibonacci classical sequence in developing a knowledge management system. An intelligent interactive system is necessary for retrieving practical information related to user questions. This interactive system can be designed by relying on a computer program (software agent, or bot) to simulate an intelligent conversation. Bots are used as intelligent virtual assistants to simulate conversations in exchanging information and knowledge. The way to develop chatbots is to use Frequently Asked Questions (FAQ) to record questions and answers. This interactive virtual assistant between man and machine can achieve stable and acceptable intelligence in answering questions through innovative methods such as using the Fibonacci sequence. Such algorithms are specifically designed to predict the user's expected question from the database or information with the least complexity and matching the user's needs. Such knowledge-based systems can be used in specialized organizations such as Agricultural Research, Education and Extension Organizations in order to exchange information and knowledge for their employees and users. In addition, the creation of intelligent interactive systems can play an important role in providing appropriate answers to farmers' questions in agricultural sector of Iran.
    Keywords: Intelligent Interactive Systems, Chatbots, Classical Fibonacci Sequence, Question, Answer, Frequently Asked Questions (FAQ), Knowledge Management
  • Sara Safari * Pages 23-35
    Precision agriculture is an agricultural management strategy that aims to increase productivity and optimize production by collecting, processing and evaluating data. Achieving the highest profit is the main goal of production for the farmer, using accurate data and analysis can provide more yield and subsequently more profit. The main goal of precision agriculture is to achieve sustainable agriculture through reducing the use of chemical fertilizers and as a result reducing environmental pollution. The tools used to collect data in this technique include remote sensing with satellites, the use of drones, sensors, and robotics. Despite many advantages, the application of this type of agriculture has not yet received attention in Iran. Although the infrastructure of using this method in Iran is somewhat available; But the low level of farmers' knowledge and the small farms are two main problems in precision agriculture, so investment in it is slow. Increasing the farmers’ knowledge, merging agricultural lands and encouraging investment in agriculture are three important solutions in the transition from traditional agriculture to modern agriculture. In this article, an attempt has been made to pay more attention to the precision agriculture and introducing it as possible to the farmers and users.
    Keywords: Precision Agriculture, Sustainable Production, Crop Management, Remote Sensing
  • Hossein Hosseini *, Mohsen Norouzi Pages 37-47
    Accurate determination of land boundaries is a vital step in identifying land use and planning for its management. For cropland, this mapping allows farmers and agribusinesses to better estimate land area for effective use of agricultural inputs, such as seeds, pesticides, fertilizers and other resources, and to optimize production and post-production activities. With these interpretations, identifying the precise edges of a crop field determines the success of a program developed using computer vision and machine vision tools. According to the experiments, the Canny detector performs better than other traditional detectors, therefore, in this article, it has been tried to present new methods to improve the performance of the Canny detector by using two meta-heuristic algorithms of ant colony and thermal simulator. To evaluate the proposed methods, we have used three evaluation criteria: MSE, PSNR, and SSIM. The results show that the meta-heuristic algorithms used have made the Canny detector more optimal. When we used the ant colony algorithm, the edges were shown well, and when we used the simulated annealing algorithm, in addition to the edges, the image texture was also preserved.
    Keywords: Edge Detection, Canny Detector, Meta-Heuristic Algorithm, Ant Colony Algorithm, Simulated Annealing Algorithm, Remote Sensing Images
  • Mohammadkazem Shahkarami Pages 49-61
    Background

    The purpose of this research is to investigate the current status of articles of Iranian universities and institutions in the field of vaccine in the ISI Web of Science international citation database based on quantitative and qualitative scientometric indicators.

    Methods

    In this study, scientometric methods and citation analysis were used.

    Results

    The findings of the research show that 1781 articles with at least one author's organizational affiliation related to Iranian universities and institutions are indexed in this database. Razi Vaccine and Serum Research Institute is the most cited with an average of 12.88 citations per article and also has the lowest author self-citation among universities and institutions with 2.5%. Iranian writers had the most co-authorship and international collaboration with their counterparts from the United States, Germany and England, respectively.

    Conclusion

    Because most Iranian articles are published in Q3 and Q4 journals with a low impact factor, the average citation of Iranian articles in the field of vaccine is much lower than the global average and the average of other countries. In terms of co-authoring and international collaboration, Iranian researchers, same as other countries, have collaborated the most with their counterparts from America, Germany, England and Canada.

    Keywords: Vaccine, Articles, Iran, Scientometrics, Citation Analysis, ISI Web Of Science
  • Hamid Mohseni* Pages 63-72

    Information concealment is one of the most important reasons for the occurrence of incorrect economic, social, political and cultural phenomena in Iran. Its opposite is information transparency or free access to information, which is an efficient mechanism to reduce some anomalies. Both secrecy and transparency depend on the quality of access to information.The best mechanisms to reduce errors and increase the use of successful experiences are the organization of government records, and access to information. The quality of decision-making depends on information.The approval of the bill on information transparency and free access to government information by Iran’s Parliament can be considered as a reaction to reduce economic, political, social and cultural anomalies, as well as emphasizing development based on transparency and justice.I am going to introduce government/ public documents and some mechanisms to organize information and make them accessible; Depository library and information center and its goals and duties according to “the Law of Publication and Free Access to information” is another topic. It is recommended that the task of depository, information organization and services related to this law should be included in the executive regulations and the goals and duties of all libraries in Iran.

    Keywords: Government Documents, Depository Libraries, Organizational Archive, Information Center, Information Specialists