فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1402)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پیش بینی بهزیستی کاری بر اساس ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی با نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی در پرستاران شهر تهران
    فاطمه سادات میرهاشمی، فریده حسین ثابت*، مهدی خانجانی صفحه 0

    این پژوهش، با هدف پیش بینی بهزیستی کاری بر اساس ارضای نیازهای بنیادی روان شناختی با نقش واسطه ای انعطاف پذیری شناختی در پرستاران شهر تهران انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر پرستاران مشغول به کار در سه نوبت کاری در 4 بیمارستان شهر تهران که عبارتند از بیمارستان رازی، بیمارستان آزادی، بیمارستان میلاد و بیمارستان سینا در سال 1401 بود که گروه نمونه با نمونه گیری در دسترس متشکل از 110 نفر انتخاب شدند و با سه پرسشنامه، انعطاف پذیری روانشناختی (2010)، پرسشنامه پرما در محل کار (2014)، پرسشنامه استانداردهای نیازهای بنیادین روانشناختی (2000) مورد سنجش قرار گرفتند. در نتیجه می توان گفت داده های گردآوری شده با روش آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و در بخش آمار استنباطی به منظور بررسی همبستگی بین متغیرها از روش همبستگی پیرسون، برای برازش مدل از تحلیل مسیر مورد تحلیل قرار گرفت در نتیجه این یافته ها و نتایج پژوهش باید گفت که وجود انواع مشکلات و نداشتن انگیزه در کار، سبب به وجود آمدن استرس و پایین آمدن بهزیستی کاری می شود و سطح کیفیت شغلی آنها راپایین می آورد. در این راستا پیشنهاد می شود که برای افزایش بهزیستی کاری و کم کردن استرس و مشکلات جلساتی با هدف آموزش انعطاف پذیری شناختی و نیازهای بنیادی روان شناختی برای پرستاران برگزار شود.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، بهزیستی کاری، نیازهای بنیادین روان شناختی، پرستاران
  • مروری نظام مند بر تحقیقات پیرامون حوزه سلامت روان سالمندان در ایران: مطالعه هم واژگانی
    منا مسعودی، محمدرضا پورجعفر*، سعید پیری صفحه 0

    روند روبه سالمندی جمعیت و نیازهای ویژه این دوران، انجام تحقیقاتی برای دستیابی به بینش های عملی و مداخلاتی برای حمایت و ارتقای سلامت روان آن ها را ایجاب می کند. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تحقیقات علمی در حوزه سلامت روان سالمندان، از رویکرد کیفی، روش پژوهش توصیفی و تحلیل محتوا و فن مرور نظام مند و هم رخدادی واژگان کلیدی بهره برد. بدین منظور به بررسی منابع پایگاه های «مگیران»، «سید» و «نورمگز» و ترسیم نقشه هم رخدادی واژگان کلیدی آنان با استفاده از نرم افزار های راور ماتریکس و یو.سی.نت پرداخته شد. یافته ها نشان دادند که استان تهران در رتبه اول، شهرکرد در رتبه دوم، فارس و خراسان رضوی در رتبه سوم انجام مطالعات قرار داشتند. بیشترین مکان های کالبدی که مورد مطالعه قرار گرفته بودند، سرای سالمندان و مراکز درمانی با فراوانی 29 و 18 پژوهش بودند. کانون بازنشستگان، اماکن ورزشی و مساجد، در دسته مکان هایی با تعداد مطالعات کمتر بود. روش توصیفی-تحلیلی با 54%، پرکاربردترین و روش های همبستگی و شبه آزمایشی (پیش و پس آزمون) با 30% و 73/28% فراوانی در رتبه دوم و سوم قرار داشتند. بیشترین ابزار مورد استفاده، پرسشنامه و مصاحبه با به کار رفتن در 86 و 8 مقاله بودند. واژگان «افسردگی»، «کیفیت زندگی» با میزان فراوانی 8 و قدرت اتصال 24 و 21، پرتکرارترین و پس ازآن واژه های «زنان سالمند» و «اضطراب» با رخداد 7 و 5 و توان اتصال 14 و 15 در زمره پربسامدترین واژگان کلیدی بودند. نتایج این پژوهش در باب ترسیم نقشه علمی به پژوهشگران حوزه سلامت روان کمک می نمایند تا با شناخت هرچه بیشتر از خلا های تحقیقاتی، در تسریع رفع نیاز های سالمندان گام بردارند.

    کلیدواژگان: سالمندی، سلامت روان، هم رخدادی، علم سنجی، مرور نظام مند
  • فاطمه دهقانی آرانی*، زهرا اسدی، حجت الله فراهانی صفحات 1-17

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه میان تمایل به کمک به دیگران و تاب آوری و رشد پس از آسیب با نقش تعدیل کنندگی احساس گناه مرتبط با آسیب در افراد دارای سابقه ابتلا به بیماری کووید-19 در افراد نزدیک بود. به این منظور، 189 نفر از افرادی که یکی از نزدیکان آن ها طی شش ماه اخیر به علت ابتلا به بیماری کووید-19 در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان بستری شده بودند، به شیوه در دسترس انتخاب شدند و اقدام به تکمیل پرسش نامه های رشد پس از آسیب، تاب آوری، احساس گناه مرتبط با آسیب و نوع دوستی بزرگ سالان کردند. براساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، احساس گناه مرتبط با آسیب در رابطه میان تاب آوری و تمایل به کمک به دیگران نقش تعدیل کنندگی نداشتند. در مقابل، احساس گناه مرتبط با آسیب در رابطه میان رشد پس از آسیب و تمایل به کمک به دیگران نقش تعدیل گنندگی داشت. نتیجه گیری از یافته های مطالعه حاضر می تواند گویای نقش عوامل بین فردی و درون فردی در ارتقای سازگاری و حتی رشد افراد متعاقب تجارب آسیب زا باشد.

    کلیدواژگان: رشد پس از آسیب، کرونا، رفتارهای حمایت اجتماعی، تمایل به کمک به دیگران، تاب آوری، احساس گناه
  • معصومه مدانلو، محمود نجفی* صفحات 17-32

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی اضطراب و افسردگی در رابطه بین بدرفتاری کودکی و علائم وسواسی- جبری صورت گرفت. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی (معادلات ساختاری) بود. از میان جمعیت عمومی کاربر شبکه های اجتماعی در سال 1401، 350 نفر با توجه به ملاک های ورود به شیوه نمونه گیری داوطلبانه، از طریق فراخوان انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه تجدیدنظر شده وسواس فکری- عملی (فوا و همکاران)، پرسشنامه ترومای کودکی (برنشتاین و استین)، مقیاس اضطراب بک و نسخه دوم مقیاس افسردگی بک بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد، بدرفتاری کودکی با علائم وسواسی- جبری رابطه مستقیم و معناداری دارد و اضطراب و افسردگی در رابطه بدرفتاری کودکی و علائم وسواسی- جبری نقش میانجی دارد. در مجموع نتایج نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. طبق نتایج به دست آمده می توان گفت که ترومای دوران کودکی، اضطراب و افسردگی نقش مهمی در شکل گیری علائم وسواسی- جبری دارند. به طور ‎کلی، می توان نتیجه گرفت که ترومای دوران کودکی می تواند با تاثیر بر اضطراب و افسردگی موجب بروز علائم وسواسی- جبری گردد.

    کلیدواژگان: بدرفتاری کودکی، افسردگی، اضطراب، نشانگان وسواسی-جبری
  • شیما خواجه وند*، سید عبدالمجید بحرینیان، مریم نصری، فاطمه شهابی زاده صفحات 33-49

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثریخشی درمان مبتنی بر ذهنی سازی و درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک بر تنظیم هیجان و رفتارهای خوردن کودکان مضطرب انجام شد. روش پژوهش حاضرنیمه آزمایشی، همراه با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران کودکان مضطرب شرکت پالایش نفت شهر بندرعباس در سال 1402 بودند که براساس ملاک های ورود و خروج 45 نفر واجد شرایط ورود به مطالعه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه ازمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه های تنظیم هیجان شیلد و کیکتی (1997)، رفتار خوردن کودکان واردل و همکاران (2001) و مقیاس اضطراب کودکان اسپنس- فرم والدین (1998) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه کنترل با درمان مبتنی بر ذهنی سازی و درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک در تنظیم هیجان و رفتارهای خوردن کودکان مضطرب وجود دارد و درمان مبتنی بر ذهنی سازی و رابطه والد-کودک منجر به کاهش منفی گرایی هیجانی و مشکلات رفتارهای خوردن و افزایش تنظیم هیجانی انطباقی در کودکان مضطرب شده است. نیزدرمان مبتنی بر ذهنی سازی موثرتر از درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک در تنظیم هیجان کودکان مضطرب است. بنابراین باتوجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که از برنامه های درمانی مبتنی بر ذهنی سازی و رابطه والد-کودک می توان به عنوان مداخلات مناسب در جهت بهبود تنظیم هیجان و رفتارهای خوردن در کودکان مضطرب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر ذهنی، سازی، درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک، تنظیم هیجان، رفتارهای خوردن
  • زهره قنبری، زهرا محسنی نسب، مجید طاعتی، مهسا محبی آریا، احمد ترابی* صفحات 50-65

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر ناگویی هیجانی، خودکنترلی و بهزیستی روان شناختی زنان قربانی خشونت خانگی  در شهر تهران انجام شد.  این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح گروهی لیست انتظار پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان آسیب دیده از خشونت خانگی مراجعه کننده به کلینیک روانشناسی ذهن آرا در سال 1402 بود. در این مطالعه 45 بیمار واجد شرایط انتخاب شدند و شرکت کنندگان به طور تصادفی به سه گروه مشاوره طر حواره درمانی (15 نفر) و گروه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (15 نفر)  و گروه کنترل (15 نفر)   تقسیم شدند. روش ها و فنون راهبردی در  8 جلسه 90 دقیقه ای به گروه ها آموزش داده شد. از گروه ها خواسته شد که پرسشنامه های ناگویی هیجانی تورنتو؛ پرسشنامه خودکنترلی تانجی و پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف را پاسخ دهند . نتایج پژوهش نشان داد گروه آزمایش طرحواره درمانی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با گروه کنترل توانست به طور موثرتری نمرات ناگویی هیجانی، خودکنترلی و بهزیستی روان شناختی را تغییر دهد. نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل در کاهش ناگویی هیجانی، و افزایش خودکنترلی و بهزیستی روان شناختی تفاوت معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استفاده از رویکردهای طرحواره درمانی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی باعث افزایش خودکنترلی و بهزیستی روان شناختی زنان آسیب دیده از خشونت خانگی و کاهش ناگویی هیجانی آنها می شود. بنابراین،  رویکردهای طرحواره درمانی و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی برای زنان آسیب دیده از خشونت خانگی برای افزایش خودکنترلی و بهزیستی روان شناختی و کاهش ناگویی هیجانی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، ناگویی هیجانی، زنان قربانی خشونت خانگی
  • سمیرا عطار، حسن زارعی محمود ابادی*، نجمه سدرپوشان صفحات 66-81

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثر بخشی بسته آموزشی فرزند پروری ذهن آگاهانه بر بهبود رابطه والد کودک ، استرس فرزند پروری و احساس تنهایی بود. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش گردآوری اطلاعات شبه آزمایشی بود . جامعه آماری شامل تمام والدین مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی و مشاوره شهر شیراز و همچنین روانشناسان و متخصصان در حوزه ی کار با کودک بودند. از میان  جامعه آماری ، تعداد 30 نفر که به کلینیک مشاوره آرام مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند آنگاه در دو گروه کنترل و ازمایش(هرکدام 15 نفر) به روش تصادفی جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه تنیدگی رابطه والد -کودک جرارد ، پرسشنامه استرس فرزندپروری ابدین و مقیاس احساس تنهایی راسل و همکاران بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی از شاخص های آماری توصیفی مانند فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد و به منظور تعمیم یافته ها از آمار استنباطی، از آزمون تحلیل کواریانس استفاده شد. در نهایت این نتیجه حاصل شده است که بسته ی آموزشی فرزند پروری ذهن آگاهانه  بر بهبود رابطه ی والد - کودک  تاثیر دارد، بسته ی آموزشی فرزند پروری ذهن آگاهانه بر کاهش استرس فرزند پروری در مادران تاثیر دارد و بسته ی آموزشی فرزند پروری ذهن آگاهانه بر کاهش احساس تنهایی در مادران تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی فرزند پروری ذهن آگاهانه، رابطه والد کودک، استرس فرزند پروری، احساس تنهایی
|
  • Predicting work wellbeing based on basic psychological needs with the mediating role of cognitive flexibility in nurses of Tehran city
    Fateme Sadat Mirhashemi, Farideh Hossein Sabet*, Mahdi Khanjani Page 0

    This research was conducted to predict work well-being based on the satisfaction of basic psychological needs with the mediating role of cognitive flexibility in nurses in Tehran. The statistical population of the current research was nurses working in three shifts in 4 hospitals in Tehran, which are Razi Hospital, Azadi Hospital, Milad Hospital, and Sina Hospital in 1401, and the sample group was selected by available sampling consisting of 110 people. and were evaluated with three questionnaires, Psychological Flexibility (2010), Perma Questionnaire at the Workplace (2014), and Basic Psychological Needs Standards Questionnaire (2000). The results showed that work well-being can be predicted based on the satisfaction of basic psychological needs with the mediating role of cognitive flexibility. As a result of these findings and research results, it should be said that the existence of all kinds of problems and lack of motivation at work causes stress and lower work well-being and lowers the level of job quality. In this regard, it is suggested to hold meetings aimed at training cognitive flexibility and basic psychological needs for nurses to increase work well-being and reduce stress and problems.

    Keywords: psychological flexibility, work well-being, basic psychological needs, nurses
  • A Systematic Review of Research on the Mental Health of the Elderly in Iran: A Co-Word Study
    Mona Masoudi, Mohammadeza Poorjafar*, Saeed Piri Page 0

    The aging process, conducting research to obtain practical insights to improve their mental health. This study, with the aim of evaluating scientific research in the field of mental health of the elderly, used the descriptive research method, content analysis, and systematic review and co-occurrence techniques. "Magiran", "Sid" and "Noormags" databases were examined and the co-occurrence map of their keywords was drawn using Raver-matrix and UCINET software. The findings showed that Tehran province was in the first place, Shahrekord, Fars and Razavi Khorasan were in the second and third place. The most studied physical places were nursing homes and medical centers with a frequency of 29 and 18. Retirement centers, sports places and mosques were places with fewer studies. Descriptive-analytical method was the most used with 54% and correlational and quasi-experimental methods (pre and post-test) were ranked second and third with 30% and 28.73% frequency. The most used tools were questionnaires and interviews. The words "depression", "quality of life" with a frequency of 8 and a total link strength of 24 and 21 were the most frequent, "elderly women" and "anxiety" with an occurrence of 7 and 5 and a link strength of 14 and 15 among the most frequent keywords.

    Keywords: Old age, Mental health, Co-occurrence, Scientometrics, Systematic review
  • Fateme Dehghani-Arani*, Zahra Asadi, Hojjatollah Farahani Pages 1-17

    The purpose of this research was to investigate the relationship between the desire to help others and resilience with growth after trauma with assessing the moderating role of guilt related to trauma in people with a history of covid-19 disease in close relative. For this purpose, 189 people who had one of their relatives admitted to the special care department of the hospital due to the covid-19 disease in the last six months were selected in an accessible method and completed the post-traumatic growth, resilience, trauma related guilt and altruism questionnaires. Based on the results of multiple regression analysis, trauma related guilt did not play a moderating role in the relationship between resilience and prosocial behaviors. In contrast, trauma-related guilt had a moderating role in the relationship between post-traumatic growth and willingness to help others. The conclusion from the findings of the present study can be indicative of the role of interpersonal and intrapersonal factors in promoting adaptation and even growth of people following traumatic experiences.

    Keywords: Post-Traumatic Growth, Covid-19, Prosocial Behaviors, Willingness to help others, Ego-Resiliency, Trauma-Related Guilt
  • Masoumeh Modanloo, Mahmoud Najafi* Pages 17-32

    The present study was conducted with the aim of determining the mediating role of anxiety and depression in the relationship between childhood maltreatment and obsessive-compulsive symptoms. The research method was descriptive and of the correlation type (structural equation modeling). From among the general population of social media users in 2022, 350 people were selected according to the entry criteria by voluntary sampling method. The tools used in this research included the Revised scale of obsessive–compulsive Syndrome (Foa and et al), Childhood Trauma Questionnaire (Bernstein & Stein), Beck Anxiety Inventory & Beck Depression Inventory-II. Pearson's correlation test and structural equation modeling were used to analyze the data. The results showed that childhood abuse has a direct and significant relationship with obsessive-compulsive symptoms, and anxiety and depression play a mediating role in the relationship between childhood abuse and obsessive-compulsive symptoms, and overall, the results show that the model fits well. According to the obtained results, it can be said that childhood trauma, anxiety and depression play an important role in the formation of obsessive-compulsive symptoms. In general, it can be concluded that childhood trauma can cause obsessive-compulsive symptoms by affecting anxiety and depression.

    Keywords: childhood abuse, depression, anxiety, obsessive-compulsive symptoms
  • Shima Khajevand*, Abdolmagid Bahreinian, Maryam Nasri, Fatemeh Shahabizadeh Pages 33-49

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of treatment based on mentalization and therapy based on parent-child relationship on emotion regulation and eating behaviors of anxious children. The present research method was semi-experimental with pre-test, post-test and follow-up. The statistical population of the research included all the mothers of anxious children of the Bandar Abbas Oil Refining Company in 1402, and based on the entry and exit criteria, 45 eligible people were included in the study using available sampling and randomly selected into two experimental groups and a control group. were assigned Subjects were evaluated using Shield and Kiketi's (1997) emotion regulation questionnaires, Wardell et al.'s (2001) children's eating behavior, and Spence-Parent Form's children's anxiety scale (1998) in the pre-test, post-test and follow-up stages. The results of analysis of variance showed that there is a significant difference between the control group with treatment based on mentalization and treatment based on parent-child relationship in emotional regulation and eating behaviors of anxious children, and treatment based on mentalization and parent-child relationship leads to a decrease Emotional negativity and eating behavior problems and increased adaptive emotional regulation in anxious children.

    Keywords: Therapy based on mentalization, therapy based on parent-child relationship, emotion regulation, eating behaviors
  • Zohreh Ghanbari, Zahra Mohseninasab, Majid Taati, Mahsa Mohebiarya, Ahmad Torabi* Pages 50-65

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of schema therapy and stress reduction based on mindfulness on emotional dyslexia, self-control and psychological well-being in Tehran. This research was semi-experimental with a pre-test-post-test waiting list group design. The statistical population included all women affected by domestic violence who referred to Menda Ara Psychology Clinic in 1402. In this study, 45 eligible patients were selected and the participants were randomly divided into three groups: behavioral therapy counseling (15 people), mindfulness-based stress reduction group (15 people) and control group (15 people). Strategies methods and techniques were taught to the groups for 8 sessions of 90 minutes. The groups were asked to take the Toronto Ataxia Questionnaire; Answer Tanji's self-control questionnaire and Rif's psychological well-being questionnaire. The results of the research showed that the experimental group of schema therapy and mindfulness-based stress reduction compared to the control group was able to more effectively change the scores of ataxia, self-control and psychological well-being at the level of P<0.001. The results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in reducing emotional dyslexia, and increasing self-control and psychological well-being.

    Conclusion

    The results showed that the use of schema therapy approaches and stress reduction based on mindfulness increases the self-control and psychological well-being of women affected by domestic violence and reduces their emotional ataxia. Therefore, schema therapy and mindfulness-based stress reduction approaches are recommended for women affected by domestic violence to increase self-control and psychological well-being and reduce emotional ataxia.

    Keywords: schema therapy, emotional dyslexia, women victims of domestic violence
  • Samira Atar, Hasan Zareii Mahmoodabadi*, Najme Sedrpooshan Pages 66-81

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of the mindful parenting training package on improving the parent-child relationship, parenting stress, and feelings of loneliness. The research method was practical in terms of purpose and quasi-experimental in terms of data collection method. The statistical population included all parents referring to psychology and counseling clinics in Shiraz, as well as psychologists and specialists in the field of working with children. Among them, 30 people who visited Aram counseling clinic were selected by available sampling method, then they were randomly replaced in two control and experimental groups (15 people each). The data collection tools were Gerard's Parent-Child Relationship Tension Questionnaire, the Abdin Parenting Stress Questionnaire, and Russell et al.'s Loneliness Scale. In order to analyze the data in the quantitative part of the descriptive statistical indicators such as frequency, mean and standard deviation and in order to generalize the findings from inferential statistics, the analysis of covariance test was used. Finally, the conclusion has been reached that the mindful parenting training package has an effect on improving the parent-child relationship, the mindful parenting training package has an effect on reducing parenting stress in mothers, and the mindful parenting training package has an effect on Reducing the feeling of loneliness in mothers has an effect.

    Keywords: Mindful parenting educational package, parent-child relationship, parenting stress, loneliness