فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حانیه عبدی، سید ابوالفضل ذاکریان*، کمال اعظم، پیام خانلری بانیارانی صفحات 240-250
    اهداف

    از جمله نگرانی های مهم جوامع امروزی حوادث جاده ای، خسارات و تلفات مربوط به آن است. بار کاری ذهنی یکی از عوامل اصلی انسانی است که خود می تواند سبب بروز عوامل دیگری نظیر استرس و خشم شود. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی بار کاری ذهنی و میزان تاثیر آن در تغییر مولفه های خلقیات رانندگان انجام شده است.

    روش کار

     تعداد 88 راننده ی تاکسی گردشی شهر قزوین برای بررسی مولفه های مدنظر در این مطالعه شرکت کردند. از پرسش نامه ی بار کاری ذهنی دالی برای ارزیابی بار کاری ذهنی و از پرسش نامه ی پومز برای سنجش مولفه های خلقیات رانندگان استفاده شد. بر اساس سناریو طراحی شده ی رانندگی در مسیرهای پرترافیک، متغیرهای مدنظر ارزیابی شدند و به منظور بررسی ارتباط میان آن ها، از آزمون t زوجی و آنالیز هم بستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه ی 24 استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین سابقه ی کار و سن رانندگان برابر با 46/60 و 13/47 سال با انحراف معیار 10/12 و 9/39 سال بود. یافته های به دست آمده نشان داد که با رانندگی در مسیرهای پرترافیک، بر میزان میانگین بار کاری ذهنی رانندگان به مراتب افزوده شده و این افزایش معنادار است (0/001>P). با افزایش بار کاری ذهنی رانندگان، از برخی مولفه های خلقیات که جنبه ی مثبتی دارند (مانند شادکامی و سرزندگی) ((0/157=P) (0/143- =r)، (0/050=P) (0/646- =r)) کاسته و بر مولفه ی خلقی افسردگی رانندگان افزوده شده است (*0/248 =P) (0/020=r).

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های حاصل از مطالعه، با تداوم فعالیت رانندگی، بر میزان بار کاری ذهنی رانندگان افزوده شده است، ولی ارتباطی مبنی بر تاثیر این مولفه بر مولفه های خلقیات مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بار کاری ذهنی، خلقیات، ترافیک، رانندگی
  • سینا قاسمی، بهزاد ایمنی، رامین رحمانی، شیردل زندی* صفحات 251-260
    اهداف

    اختلالات اسکلتی عضلانی مشکلی شایع در اغلب محیط های کاری و توانایی انجام کار عاملی موثر بر عملکرد و بهره وری کارکنان است. در مطالعه ی حاضر، وضعیت این دو مولفه و ارتباط آن ها با هم در کارکنان شاغل در اتاق عمل بررسی شده است.

    روش کار

     مطالعه ی مقطعی حاضر در زمستان سال 1401 انجام شد. در این پژوهش، تعداد 96 نفر از کارکنان شاغل در اتاق عمل بیمارستان های دولتی شهر همدان، به صورت سرشماری و با در نظر گرفتن معیارهای ورود بررسی شدند. داده ها از طریق پرسش نامه ی استاندارد نوردیک و پرسش نامه ی شاخص توانایی انجام کار جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 24 در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (T-Test) تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

     در این مطالعه، 4 نفر (4/2 درصد) از شرکت کنندگان دارای یک ناراحتی اسکلتی عضلانی و 91 نفر از پرسنل (95/8 درصد) دارای بیش از یک ناراحتی در سیستم اسکلتی عضلانی بودند. میانگین شاخص توانایی انجام کار 04/91±42/3 بود. نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که شاخص توانایی انجام کار در بین افراد دارای درد در اندام های گردن (0/003=P-value)، شانه ها (0/001=P-value)، آرنج ها (0/038=P-value)، کمر (0/011=P-value)، زانو ها (0/001=P-value) و پاها (0/002=P-value) نسبت به افراد فاقد درد در این اندام ها کمتر بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی و ارتباط معنادار بین این اختلالات و توانایی انجام کار، ضروری است مداخلاتی به منظورکاهش این اختلالات و به تبع آن، افزایش توانمندی کارکنان طراحی و اجرا شد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، توانایی انجام کار، اتاق عمل، هوشبری، بیمارستان
  • موسی نظری، آرزو سماک امانی*، محمدامین موعودی، محمدمهدی علیان نژادی صفحات 261-271
    اهداف

    اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار (WMSDs) از معضلات مهم در کشورهای درحال توسعه و پیشرفته است و اکثر افراد در طول زندگی خود، با آن روبه رو هستند. با توجه به اثرهای زیان آور اختلالات اسکلتی عضلانی در بهره وری و سلامت عمومی کارکنان، این پژوهش با استفاده از پرسش نامه ی اختلالات اسکلتی عضلانی کرنل (CMDQ) به منظور ارائه ی مدلی هوشمند برای تعیین سطح و پیش بینی اختلالات اسکلتی عضلانی انجام شد.

    روش کار

     در این مطالعه ی توصیفی تحلیلی، 810 نفر از کارکنان پنج سازمان با چهار طبقه ی شغلی اداری، فنی، تولید و خدمات، داوطلبانه برای ارزیابی اختلالات اسکلتی عضلانی، پرسش نامه ی اختلالات اسکلتی عضلانی کرنل (CMDQ) را تکمیل کردند. پس از جمع آوری داده های پرسش نامه ای و انجام تحلیل های آماری مرتبط، از نرمال سازی داده ها و خوشه بندی بر اساس روش K-Means برای تعیین سطوح اختلالات اسکلتی عضلانی استفاده شد. در نهایت، شبکه ی عصبی مصنوعی  پرسپترون چندلایه برای پیش بینی سطح اختلالات اسکلتی عضلانی آموزش داده شد و معیارهای دقت، صحت، Recall و F1-score برای ارزیابی مدل پیشنهادی به کار گرفته شدند.

    یافته ها

     نتایج عملکرد مدل پیشنهادی در پیش بینی سطح اختلالات اسکلتی عضلانی در دو حالت استفاده و عدم استفاده از روش SMOTE بر اساس معیار های ارزیابی ارائه شده است. مقادیر صحت، دقت،  Recall و F1-score به ترتیب، برابر با 0/724، 0/709، 0/756 و 0/720 به دست آمد. مقدار مناسب صحت و دقت در مدل پیشنهادی نشان دهنده ی قابلیت آن در شناسایی سطح اختلالات اسکلتی عضلانی افراد و کمک به متخصصان حوزه ی بهداشت در شناسایی و اقدامات لازم برای پیشگیری و پیش بینی آن ها است.

    نتیجه گیری

     این مطالعه با استفاده از پرسش نامه ی CMDQ و روش های هوش مصنوعی به تحلیل اختلالات اسکلتی عضلانی در محیط کار پرداخته است. مدل پیشنهادی در مقایسه با مطالعات مشابه، دارای دقت و صحت قابل توجهی است. نتایج نشان دادند که از این مدل می توان برای شناسایی و پیش بینی اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان سازمان ها با امکان تسریع فرایند شناسایی و کاهش هزینه ها بهره برد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، CMDQ، هوش مصنوعی، شبکه ی عصبی
  • زهرا رفعت، حمیدرضا مختاری نیا*، محسن واحدی صفحات 272-282
    اهداف

    تغییرات بار کار ذهنی با عملکرد و میزان خستگی، استرس، خطای انسانی و نارضایتی شغلی ارتباط دارد. پرسش نامه ها ابزارهایی ساده، دردسترس و معتبر برای سنجش بار کار ذهنی هستند؛ لذا، هدف این مطالعه ترجمه، انطباق فرهنگی و بررسی خصوصیات روان سنجی پرسش نامه ی بار کاری ذهنی کارمن-کیو است.

    روش کار

     در این مطالعه، تعداد 296 نفر (100 نفر خانم و 196 نفر آقا) با میانگین سنی 38/95 و انحراف معیار 7/61 سال از شاغلان در بخش های صنعتی و اداری در چندین مرکز در شهرستان ساوه شرکت کردند. فرایند ترجمه و انطباق فرهنگی مطابق با گایدلاین های مرتبط انجام شد و دارای مراحل ترجمه ی رو به جلو  و عقب، سنتز کردن و تهیه ی نسخه ی نهایی، انجام پایلوت و سپس، تایید نهایی نسخه ی فارسی بود. ویژگی های روان سنجی شامل روایی صوری (سادگی و خوانایی)، روایی محتوا (از طریق شاخص روایی محتوا)، روایی همگرا (از طریق هم بستگی با پرسش نامه ی ناسا-تی ال ایکس) و همسانی درونی (با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ) بود.

    یافته ها

     ترجمه، انطباق فرهنگی و روایی صوری طبق گایدلاین های مطرح شده انجام شد و اصلاحات مختصری در پرسش نامه صورت گرفت. مقادیر شاخص روایی محتوا برای هریک از گویه ها و کل آن (0/914) قابل قبول بود. مقدار آلفای کرونباخ برای کل آیتم ها (0/91) و برای هر زیرمقیاس (بالاتر از 0/8) قابل قبول بود. ضریب هم بستگی پیرسون رابطه ای متوسط تا خوب را بین مقیاس های کارمن-کیو و ناسا-تی ال ایکس نشان داد.

    نتیجه گیری

     نسخه ی فارسی پرسش نامه ی کارمن-کیو ابزاری معتبر (روا) و تکرارپذیر (پایا) برای ارزیابی بار کار ذهنی در جامعه ی ایرانی است.

    کلیدواژگان: بار کاری، پایایی، ذهنی، روایی، روان سنجی، فارسی
  • مهناز رحیمی، محمد حسنی*، حسن قلاوندی صفحات 283-292
    اهداف

    بهبود رفاه و حمایت از کارکنان سبب موفقیت سازمان می شود. اگر سازمان از کارکنان حمایت کند، آن ها برای افزایش عملکرد و دستیابی به اهداف سازمان تلاش می کنند. یافتن عوامل موثر بر رفاه کارکنان به سازمان ها برای بهبود عملکرد و رسیدن به موفقیت کمک می کند؛ ازاین رو، این پژوهش در پی آزمودن مدلی از عوامل علی موثر بر رفاه کارکنان با میانجی گری خودکارآمدی در کارکنان دانشگاه رازی کرمانشاه بوده است.

    روش کار

     روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی پیمایشی بوده است. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای بود که روایی صوری، روایی همگرا و روایی افتراقی متغیرهای آن بررسی شده است. تحلیل داده ها با استفاده از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری  با روش حداقل مربعات جزئی از طریق نرم افزار Smart PLs3 انجام شده است. جامعه ی آماری شامل تمام کارکنان دانشگاه رازی کرمانشاه به تعداد 490 نفر بوده است و  با استفاده از جدول مورگان، 215 نفر از آن ها  به عنوان نمونه انتخاب شده اند.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که حمایت سازمانی ادراک شده و ابهام نقش هم به صورت مستقیم و هم با میانجی گری خودکارآمدی، بر رفاه کارکنان موثر بوده است.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های تحقیق، می توان نتیجه گرفت که ابهام نقش کارکنان می تواند فرسودگی عاطفی را افزایش و رفاه را کاهش دهد و حمایت سازمانی ادراک شده می تواند درگیری کاری و رفاه را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: حمایت سازمانی ادراک شده، ابهام نقش، رفاه، خودکارآمدی، درگیری کاری
  • زهره گودرزی، سارا ایزدی، عباس سیف الله زاده، رقیه حسن زاده، ندا مهدوی* صفحات 293-305
    اهداف

    اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از چالش های سلامتی اعضای هیئت علمی است که تاثیرات نامناسبی بر کارایی و کیفیت زندگی کاری آنان دارد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی رابطه ی این اختلالات و عدم تناسب آنتروپومتریک بین ابعاد بدنی آنان و ابعاد ایستگاه کاری شان خواهد بود.

    روش کار

     این پژوهش در میان 22 نفر از اعضای هیئت علمی، پس از کسب رضایت آگاهانه و به صورت سرشماری انجام گرفت. شیوع اختلالات با استفاده از پرسش نامه ی کرنل، ارزیابی ایستگاه کار با روش ROSA (Rapid Office Strain Assessment) صورت گرفت. سپس، 14 بعد آنتروپومتری (به تفکیک جنسیت) با تعیین چارک ها و 13 مشخصه ی ایستگاه کاری اندازه ‎گیری شد. در نهایت، برای ارزیابی تناسب آنتروپومتریک، 11 معیار به کار گرفته شد. از نرم افزار SPSS نسخه ی 26 برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

     حدود 46 درصد از آزمودنی ها در یکی از نواحی سامانه ی اسکلتی عضلانی درد و ناراحتی را تجربه کرده و نواحی مچ دست، گردن، شانه ی چپ و کمر به ترتیب درگیرترین نواحی بودند. نتایج روش ROSA نشان می دهد که ایستگاه کاری 22/73 درصد از آزمودنی ها نیازمند بهبودهای ارگونومیک هستند. بیشترین عدم تناسب به ترتیب، در معیارهای طول تنه-طول تکیه گاه کمری صندلی، ضخامت ران در حالت نشسته-فاصله ی بین ران تا میز و عرض شانه-عرض تکیه گاه صندلی وجود دارد.

    نتیجه گیری

     نشانه هایی از ارتباط بین شیوع بالای اختلالات اسکلتی عضلانی و عدم برقراری تناسب آنتروپومتریک/دانش ناکافی اعضای هیئت علمی در حوزه ی ارگونومی مشاهده می شود. این مسئله ضرورت توجه به مشخصه های ارگونومیک/آنتروپومتریک میز و صندلی اداری حین خرید ملزومات اداری و ارتقای دانش ارگونومی را یادآور می شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، عضو هیئت علمی، تناسب آنتروپومتریک، روش ROSA، پرسش نامه ی کرنل
  • عباس محمدی، بهزاد فولادی دهقی، فاطمه اسدیان*، سعید قنبری صفحات 306-314
    اهداف

    کارگران قسمت بار در فرودگاه اهواز به دلیل جابه جایی چمدان های مسافری در معرض اختلالات اسکلتی عضلانی قرار دارند. به همین دلیل، حمل بار توسط آن ها و پوسچرهای آنان هنگام حمل بار در این پژوهش بررسی شد.

    روش کار

     این مطالعه ی توصیفی تحلیلی به روش سرشماری، درباره ی 21 نفر از کارگران واحد بار در فرودگاه اهواز انجام شد. برای ارزیابی وضعیت ارگونومی حمل دستی بار از روش های آنالیز وظیفه (HTA)، ارزیابی پوسچر (QEC) و ارزیابی حمل دستی بار به روش MAC استفاده شد. ابزار مورد استفاده شامل مشاهده، عکس برداری و پرسش نامه ی CMQD بود. برای محاسبات آماری از SPSS16   و برای بررسی متغیرها از ضریب هم بستگی اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها

     هر کارگر در فرودگاه اهواز به طور متوسط، 400 چمدان را در هر شیفت کاری جابه جا می کند. با استفاده از ضریب هم بستگی اسپیرمن، بین اختلالات اسکلتی عضلانی و متغیرهای سابقه، قد و BMI به ترتیب، ارتباط معناداری به میزان 0/002، 0/005 و 0/003 یافت شد و با استفاده از روش QEC، پوسچرهای نامطلوب تر با امتیاز عددی بین 50 تا 70 مربوط به وضعیت ایستاده در ایستگاه غلتک و پوسچر بدنی نشسته در انبار هواپیما بود و ناراحتی های مربوط به اندام های شانه، بازو و کمر به ترتیب، با فراوانی  61/6 درصد، 65 درصد و 62 درصد پس از بررسی پرسش نامه ی CMQD، به دست آمد.

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از روش های MAC و QEC در حمل و بلند کردن بار به صورت مشابه، در نیاز به ضرورت تغییر در آینده ای نزدیک در روند جابه جایی چمدان ها، با هم توافق نظر داشتند. همچنین، کاهش ساعت کاری و تطابق افراد با وظایف موجود می تواند در کاهش شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: کارگران، حمل دستی بار، اختلالات اسکلتی عضلانی
  • سید غفار حسینی، ابراهیم زرین کلام*، رضا حیدری، مجید جلیلی صفحات 315-323
    اهداف

    حداکثر ظرفیت هوازی (VO2max) مهم ترین شاخص آمادگی جسمانی است که با سلامت عمومی بدن ارتباط تنگاتنگی دارد. با توجه به مشکلات اندازه گیری آزمایشگاهی VO2max، برآورد VO2max به وسیله ی معادلات غیرورزشی یکی از راهکارهای جایگزین خواهد بود. هدف این مطالعه ارزیابی روایی معادله ی بومی غیرورزشی در برآورد VO2max پسران سالم است.

    روش کار

     متغیرهای سن، قد، وزن و شاخص توده ی بدن در 248 پسر سالم 15 تا 18ساله اندازه گیری شد. VO2max آزمودنی ها به دو روش آزمون ورزشی میدانی و معادله ی بومی غیرورزشی به ترتیب اندازه گیری و برآورد شد. به منظور ارزیابی روایی معادله ی غیرورزشی، از هم بستگی پیرسون، تی هم بسته و توافق بلاند آلتمن استفاده شد.

    یافته ها

     هم بستگی معناداری بین VO2max اندازه گیری شده و برآوردشده وجود داشت (0/01>P، 0/76 = R). اختلاف معناداری بین VO2max برآوردشده (ml/kg/min 43/10) و اندازه گیری شده (ml/kg/min 43/38) مشاده نشد (0/05<P،  ml/kg/min 0/28= میانگین اختلاف). همچنین، نمودار گرافیکی بلاند آلتمن حاکی از توافق بین روش های اندازه گیری و  برآورد VO2max بود.

    نتیجه گیری

     در مطالعه ی حاضر، معادله ی بومی غیرورزشی از روایی بالایی در برآورد VO2max نوجوانان برخوردار بود. به نظر می رسد که استفاده از معادلات غیرورزشی VO2max، می تواند به عنوان ابزاری ساده، ایمن و کم هزینه برای ارزیابی حداکثر ظرفیت هوازی دانش آموزان در سطح گسترده به کار رود.

    کلیدواژگان: آمادگی قلبی تنفسی، آزمون ورزشی، روایی
|
  • Hanieh Abdi, Seyed Abolfazl Zakerian*, Kamal Azam, Payam Khanlari Baniyarani Pages 240-250
    Objectives

    Road accidents and related damages and casualties are among the most important concerns of today's societies. Mental workload is one of the main human factors that can cause other factors, such as stress and anger. The present study was conducted to investigate the mental workload and its effect on changing the components of drivers' moods.

    Methods

    A total of 88 tour taxi drivers from Qazvin City participated in this study to examine the desired components. The driving Activity Load Index was used to evaluate mental load and the Profile of Mood States questionnaire to measure drivers' mood components. Based on the designed scenario of driving on high-traffic roads, the desired variables were evaluated. To check the relationship between these variables, paired t-tests and Pearson correlation analysis were used in SPSS version 24 software.

    Results

    The mean scores of the drivers' work history and age were obtained at 46.60±10.12 and 13.47±9.39 years, respectively. The obtained findings showed that driving on high-traffic roads significantly increased the average mental workload of drivers (P<0.001). Growth in the drivers' mental workload led to a decrease in some mood components that had a positive effect, such as happiness (r=-0.143, P=0.157) and vitality (r=-0.646, P=0.050), while it resulted in a rise in the mood component of depression (r=0.020, P= 0.248).

    Conclusion

    Based on the findings of the study, it can be concluded that as driving continues, drivers experience a rise in mental workload. However, there was no correlation regarding the effect of this component on the mood components.

    Keywords: Driving, Mental workload, Moods, Traffic
  • Sina Ghasemi, Behzad Imani, Ramin Rahmani, Shirdel Zandi* Pages 251-260
    Objectives

    Musculoskeletal disorders are among the common problems in most work environments and work ability is considered a factor affecting the performance and productivity of employees. In the present study, the status of these two components and their relationship with each other in the staff working in the operating room were investigated.

    Methods

    The current cross-sectional study was conducted in the winter of 2023. In this research, 96 employees working in the operating rooms of government hospitals in Hamadan, Iran were enrolled by census sampling method based on the inclusion criteria. The data were collected through the Nordic standard questionnaire and the work ability index questionnaire. The collected data were analyzed in SPSS software (version 24) at two levels of descriptive (frequency, mean, and standard deviation) and inferential (t-test) statistics.

    Results

    In this study, 4 (4.2%) of the participants had one musculoskeletal disorder and the remaining 91 personnel (95.8%) had more than one disorder in their musculoskeletal systems. Average work ability index was 42.3±04.91. The results of the independent t-test showed that the work ability index among people with pain in the neck (P=0.003), shoulders (P=0.001), elbows (P=0.038), back (P=0.011), knees (P=0.001), and legs (P=0.002) were less than those without pain in these organs.

    Conclusion

    Results indicated the need to pay more attention to the implementation of ergonomic work environment and management interventions to reduce the prevalence of musculoskeletal disorders and thereby increase the efficiency and effectiveness of personnel.

    Keywords: Anesthesia, Hospital, Musculoskeletal disorders, Operating room, Work ability index
  • Mousa Nazari, Arezoo Sammak Amani*, MohammadAmin Mououdi, MohammadMahdi Alyan Nezhadi Pages 261-271
    Objectives

    Work-related musculoskeletal Disorders (WMSDs) are the most significant challenges in both developing and developed countries, affecting the majority of individuals throughout their lives. Considering the detrimental effects of musculoskeletal disorders on the productivity and general health of employees, this research utilizes the Cornell Musculoskeletal Disorder Questionnaire (CMDQ) to develop an intelligent model for assessing and predicting the levels of musculoskeletal disorders.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 810 employees from five organizations (in four occupational categories, including administrative, technical, production, and services) completed the CMDQ voluntarily. After collecting the questionnaire and performing relevant statistical analyses, data normalization and clustering based on the K-Means method were used to determine levels of musculoskeletal disorders. Finally, the multilayer perceptron artificial neural network was trained to predict the levels of musculoskeletal disorders; moreover,  the criteria of precision, accuracy, recall, and F1-score were used to evaluate the proposed model.

    Results

    The performance of the proposed model in predicting the levels of musculoskeletal disorders is presented in two scenarios (use and non-use of the Synthetic Minority Oversampling Technique (SMOTE) method) based on the evaluation criteria provided. The accuracy, precision, recall, and F1-score values were 0.724, 0.709, 0.756, and 0.720, respectively. The appropriate accuracy and precision in the proposed model indicate its capability to identify the levels of musculoskeletal disorders in individuals and help healthcare professionals take necessary measures to prevent and predict them.

    Conclusion

    This study employs the CMDQ questionnaire and artificial intelligence to analyze musculoskeletal disorders in the workplace. The proposed model demonstrates significant accuracy and precision compared to similar studies. The results indicate that this model can be utilized to identify and predict musculoskeletal disorders in organizational employees, offering the potential to expedite the identification process and reduce costs.

    Keywords: Artificial intelligence, CMDQ, Neural network, WMSD
  • Zahra Rafat, Hamidreza Mokhtarinia*, Mohsen Vahedi Pages 272-282
    Objectives

    Changes in mental workload are related to performance and level of fatigue, stress, human error, and job dissatisfaction. Questionnaires are simple, accessible, and valid tools for the assessment of mental workload. Therefore, the present study aimed at translation, cultural adaptation, and evaluation of psychometric properties of the Carmen-Q mental workload questionnaire.

    Methods

    This study was conducted on 296 subjects  (100 women and 196 men) with a mean age of 38.59±7.61 years, working in industrial and administrative sectors in several centers in Saveh. The process of translation and cultural adaptation was carried out in accordance with relevant guidelines and included the stages of forward and backward translation, synthesizing and preparing a final version, piloting, and then final approval of the Persian version. Psychometric properties, including face validity (simplicity and readability), content validity (through content validity index), convergent validity (through correlation with NASA-TLX questionnaire), and internal consistency (using Cronbach's alpha coefficient) were assessed.

    Results

    The translation, cultural adaptation, and face validity assessment were carried out according to related guidelines, and the text underwent some minor changes. The Content Validity Index values for each of the items and its total (0.914) were acceptable. Cronbach's alpha value was acceptable for all items (0.91) and each subscale (above 0.8). Pearson's correlation coefficient displayed a moderate to good relationship between Carmen-Q and NASA task load index.

    Conclusion

    The Persian version of the Carmen-Q questionnaire is a valid and reliable tool for evaluating mental workload in Iranian society.

    Keywords: Mental, Persian, Psychometrics, Reliability, Validity, Workload
  • Mahnaz Rahimi, Mohammad Hassani*, Hassan Ghalavandi Pages 283-292
    Objectives

    Improving employees’ welfare and supporting them has led to the success of the organization. Employees who feel supported by the company will work harder to improve their output and meet the objectives of the company. Finding factors affecting employee well-being has helped organizations to improve performance and achieve success. Therefore, this research has sought to test a model of causal factors affecting employees' well-being with the mediation of self-efficacy among the employees of Razi University of Kermanshah.

    Methods

    The current applied research was conducted using a descriptive-survey method for data collection. The data collection tool was a questionnaire, which was examined for face validity, convergent validity, and differential validity of the variables. Data analysis was done using a structural equation modeling approach with a partial least squares method through Smart PLs3 software. The statistical population (n=490) included all employees of Razi University of Kermanshah, among whom, 215 individuals were selected as a sample using Morgan's table.

    Results

    The findings showed that perceived organizational support and role ambiguity were effective on employees' well-being both directly and through the mediation of self-efficacy.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that ambiguity in employee roles lead to higher emotional burnout and lower well-being, while perceived organizational support can enhance both work engagement and well-being.

    Keywords: Perceived organizational support, Role ambiguity, Well-being, Self-efficacy, Work engagement
  • Zohreh Goudarzi, Sara Izadi, Abbas Seifollah Zade, Roghayyeh Hassanzadeh, Neda Mahdavi* Pages 293-305
    Objectives

    Musculoskeletal disorders are among the health challenges for faculty members, affecting their performance and work-related quality of life. The present study aimed to investigate the relationship between these disorders and the ergonomic features of their workstations.

    Methods

    This research was conducted among 22 faculty members after obtaining informed consent and using a census method. The prevalence of disorders was assessed using the Cornell questionnaire, and the evaluation of the workstation was performed using the Rapid Office Strain Assessment (ROSA) method. Then, 14 anthropometric dimensions (differentiated by gender) were measured, and 13 workstation characteristics were assessed. Finally, 11 criteria were used for anthropometric fitness evaluation. Moreover, data analysis was carried out using SPSS software (version 26).

    Results

    Approximately 46% of the participants had experienced pain and discomfort in one of the musculoskeletal areas, with the wrist, neck, shoulder, and lower back being the most affected areas, respectively. The ROSA results indicated that 22.73% of the participants' workstations required ergonomic improvements. The most significant mismatches were found in the criteria of 1) trunk length-chair backrest length, 2) thigh thickness in a seated position-distance between thighs and desk, and 3) shoulder width-chair seat width.

    Conclusion

    The signs of a connection between the high prevalence of musculoskeletal disorders and the lack of anthropometric compatibility/inadequate knowledge among faculty members in the field of ergonomics were observed. This issue underscores the importance of considering ergonomic/anthropometric characteristics of office desks and chairs during the procurement of office supplies and emphasizes the need to enhance ergonomics knowledge.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Faculty members, Anthropometric fit, ROSA method, Cornell questionnaire
  • Abbas Mohammadi, Behzad Fouladi Dehaghi, Fatemeh Assadian*, Saeed Ghanbari Pages 306-314
    Objectives

    Cargo workers at Ahvaz Airport in Ahvaz, Iran are at risk of musculoskeletal disorders. In this regard, the present study aimed to investigate their carrying out tasks and postures.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, the census method was used to select 21 cargo workers in Ahvaz Airport. Task analysis was carried out by Hierarchical Task Analysis (HTA) and Quick Exposure Check (QEC). Moreover, the Manual Handling Assessment Charts were used to evaluate the manual load. The tools employed in this study included observation, photography, and a Cornell Musculoskeletal Disorder Questionnaire (CMQD) questionnaire. Statistical calculations were performed in SPSS (version 16) and Spearman's correlation coefficient for the variables.

    Results

    Each of the cargo workers of Ahvaz airport moves an average of 400 bags per shift. Spearman's correlation coefficient showed a significant relationship between musculoskeletal disorders and the variables of age, height, and Body Mass Index with values of 0.002, 0.005, and 0.003, respectively. The QEC method was used to observe the worst postures with a numerical score between 50 and 70, which were related to the standing posture at the flat roller and the sitting posture in the aircraft cargo. The examination of the CMQD questionnaire revealed that 61.6%, 65%, and 62% of diseases were related to shoulder, arm, and back, respectively.

    Conclusion

    After job analysis by the HTA method and evaluation of the results through the QEC method, it was determined that loading and arranging luggage in the cart and cargo were the most risky tasks. Both the MAC and QEC methods also indicated the necessity of an immediate change in the process of moving luggage.

    Keywords: Manual Loading, Musculoskeletal disorder, Workers
  • Seyed Ghafar Hoseini, Ebrahim Zarinkalam*, Reza Heidary, Majid Jalili Pages 315-323
    Objectives

    The maximum aerobic capacity (VO2max) is the most important indicator of physical fitness, which is closely related to the general health of the body. Considering the problems of laboratory measurement of VO2max, estimating VO2max by non-exercise equations will be one of the alternative solutions. This study aims to evaluate the validity of the native non-exercise equation in estimating VO2max of healthy adolescent boys.

    Methods

    The variables of age, height, weight, and body mass index were measured in 248 healthy boys aged 15 to 18. The subjects' VO2max was measured and predicted by exercise test and non-exercise native equation respectively. To evaluate the validity of the native non-exercise equation, Pearson's correlation, paired t-test, and Bland-Altman's agreement were used.

    Results

    There is a significant correlation between measured and predicted VO2max (R = 0.76, p<0.05). Also, no significant difference was observed between predicted and measured VO2max (43.10 ml/kg/min and 43.38 ml/kg/min respectively) (mean difference=0.28 ml/kg/min, P>0.05). Also, the Bland-Altman graphic diagram indicated agreement between the methods of measuring and estimating VO2max.

    Conclusion

    In the present study, the native non-sports equation had a high validity in estimating VO2max of adolescent boys. It seems that the use of non-sports VO2max equations can be used as a simple, safe, and low-cost tool to evaluate the maximum aerobic capacity of students at a wide level.

    Keywords: Cardiorespiratory fitness, Exercise testing, Reliability