فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حامد یارمحمدی، مهدی جهانگیری*، الهام عرب مختاری صفحات 155-167
    اهداف

    یکی از ملاک های مهم پیشرفت و توسعه یافتگی انتشار کتاب در حوزه های علمی است. یکی از حوزه های مهم مرتبط با سلامت انسانی و شغلی علوم ارگونومی است که در افزایش بهره وری و سطح تندرستی کارکنان به یاری انسان می شتابد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی وضعیت تولید و انتشار کتب حوزه ی ارگونومی در ایران است.

    روش کار

     مطالعه ی حاضر به روش توصیفی و تحلیل محتوا با رویکرد کتاب سنجی انجام گرفت. جامعه ی پژوهش شامل تمامی کتب حوزه ی ارگونومی ثبت شده در سایت کتابخانه ی ملی بود. برای دستیابی به کتب مرتبط جست وجو با استفاده از کلیدواژه های ارگونومی، مهندسی عوامل انسانی و واژگان مرتبط دیگر بدون محدودیت زمانی انجام گرفت و اطلاعات به دست آمده در فرمی که از قبل در نرم افزار Excel طراحی شده بود، وارد شد و در مرحله ی نهایی، داده ها با استفاده از آمار های توصیفی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     به طور کلی، 313 عنوان کتاب در حوزه ی ارگونومی در طی سال های 1368 تا 1402 منتشر شده است. روند انتشار کتب در این حوزه افزایشی بوده است. بیشترین فراوانی مربوط به کتاب های تالیفی شامل 78/27 درصد از کتب بود. محمدامین موعودی، مجید معتمدزاده و علیرضا چوبینه مولفان فعال تر در این حوزه بودند. حوزه های موضوعی کلیات و کاربرد ارگونومی، ارگونومی شغلی و مهندسی فاکتورهای انسانی فراوانی بیشتری داشتند. انتشارات فن آوران بالاترین رده را بین تمام ناشران به خود اختصاص داده است. در مجموع، 38 جلد کتاب به چاپ مجدد دست یافتند.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه ی حاضر نشان داد که روند انتشار کتب در علم ارگونومی در ایران، افزایشی بود؛ اما در برخی از گرایش های این علم، از جمله بیومکانیک شغلی، ارگونومی شهری، ارگونومی در منازل و ارگونومی کودکان به توجه بیشتر مولفان نیاز است. همچنین بی توجهی به نشر کتب به صورت الکترونیکی، به طور مشهود، در این حوزه ی علمی دیده می شود؛ لذا، به ناشران توصیه می کنیم با توجه به مزایای کتب الکترونیکی، به این نوع از انتشار توجه بیشتری کنند.

    کلیدواژگان: کتاب، ارگونومی، ایران، کتاب سنجی
  • محسن عارفیان*، فاطمه رئیسی، محمدجواد هادیان فرد صفحات 168-178
    اهداف

    دردهای اسکلتی عضلانی مرتبط با کار یکی از عوامل اصلی کاهش کمیت و کیفیت کار و تهدیدکننده ی سلامت جسمانی و روان شناختی کارمندان محسوب می شود. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی شیوع و پیش بینی دردهای اسکلتی عضلانی مرتبط با کار بر اساس پوسچر بدن، استرس شغلی، سلامت روان و انعطاف پذیری روان شناختی در کارکنان شرکتی تجاری در شیراز بود.

    روش کار

     جامعه ی آماری شامل کارکنان این شرکت با تعداد کلی 250 نفر بود که طبق جدول مورگان، 147 نفر (51 زن و 96 مرد) بر اساس معیارهای ورود، انتخاب و ارزیابی شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های درد اسکلتی عضلانی (Nordic questionnaires)، پوسچر بدن (Qec)، استرس شغلی (ERI)، سلامت روان (GHQ) و انعطاف پذیری روان شناختی (CFI) بود. اطلاعات دموگرافیک به وسیله ی آزمون های ناپارامتریک خی دو و کروسکال والیس و ارتباط بین متغیرها به شیوه ی تحلیل رگرسیون و به وسیله ی نرم افزار spss-26 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

     بررسی یافته های توصیفی نشان داد که شایع ترین درد در گروه نمونه به ترتیب، درد کمر (76/19 درصد)، گردن (69/38 درصد) و قسمت تحتانی کمر (56/64 درصد) بود؛ همچنین، ورزش بیشتر در طول هفته با تجربه ی کمتر درد در ارتباط بود (0/05<p). بر اساس یافته ها، پوسچر بدن بیشترین توانایی پیش بینی دردهای گردن، شانه، دست و کمر را داشت (0/01<p)، همچنین، مولفه های استرس شغلی، سلامت روان و انعطاف پذیری روان شناختی به صورت معناداری، دردهای مرتبط با کار را پیش بینی کردند (0/01<p).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج، آموزش شیوه ی صحیح پوسچر بدن می تواند میزان درخور توجهی از دردهای اسکلتی عضلانی را کاهش دهد؛ همچنین، آموزش شیوه های مدیریت استرس شغلی و ارتقای انعطاف پذیری روان شناختی کارکنان ممکن است با کاهش ناراحتی های جسمانی مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: دردهای اسکلتی عضلانی مرتبط با کار، پوسچر بدن، استرس شغلی، سلامت روان، انعطاف پذیری روان شناختی
  • عاطفه الیاسی گماری، بهزاد فولادی، سعید قنبری، عباس محمدی* صفحات 179-189
    اهداف

    اختلالات اسکلتی عضلانی (MSDs) از جمله مشکلات شایع و مهم بهداشتی اجتماعی در جوامع صنعتی هستند که باعث کاهش بهره وری، افزایش هزینه های درمانی و کاهش کیفیت زندگی کارگران می شوند. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی تاثیر حجم کار، خستگی، کیفیت خواب و وضعیت جسمانی بر اختلالات اسکلتی عضلانی کارگران صنعت فولاد انجام شد.

    روش کار

     مطالعه ی حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود که در جمعیت 540 نفری کارگران شاغل در صنعت فولاد شهرستان دزفول انجام شد. بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده، 400 نفر به عنوان نمونه، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسش نامه ی اطلاعات دموگرافیک افراد، پرسش نامه ی اختلالات اسکلتی عضلانی کرنل (CMDQ)، خستگی شغلی سوفی (SOFI)، کیفیت خواب پیتسبورگ (PSQI) و شاخص بار کاری NASA-TLX بود و همچنین، برای ارزیابی وضعیت بدنی افراد از روش ربا (REBA) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از شاخص های آمار توصیفی و برای بررسی روابط بین متغیرهای مشاهده شده و پنهان، از مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. داده ها در سطح معنی داری 0/05 و در نرم افزار SPSS نسخه ی 25 آنالیز شدند.

    یافته ها

     با توجه به سنجش شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی، کمردرد با میانگین و انحراف معیار 25/44±52/39 در رتبه ی اول و زانودرد با میانگین و انحراف معیار 26/45±46/43 در رتبه ی دوم بودند که نشان دهنده ی شیوع بالای این اختلالات در میان کارگران صنعت فولاد است. نتایج تحلیل هم بستگی نشان داد که بین بار کاری، خستگی، کیفیت خواب و وضعیت بدنی با اختلالات اسکلتی عضلانی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد (0/05>P). با توجه به شاخص RMSEA کمتر از 0/1، مدل پیشنهادی در این مطالعه از برازش مناسب برخوردار بود و نقش متغیرهای بار کاری، خستگی، کیفیت خواب و وضعیت بدنی را در ایجاد اختلالات اسکلتی عضلانی به صورت مستقیم و غیرمستقیم، به خوبی نشان داد.

    نتیجه گیری

     نتایج این پژوهش نشان می دهد که بهبود وضعیت ارگونومی محل کار، کاهش بار کاری، خستگی و بهبود کیفیت خواب می تواند احتمال بروز اختلالات اسکلتی عضلانی را در کارگران کاهش دهد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، بار کاری، خستگی، کیفیت خواب، وضعیت بدنی
  • معین دارستانی، لیلی تاپاک، مصطفی میرزایی علی آبادی، ندا مهدوی* صفحات 190-198
    اهداف

    امروزه، شاهد رشد خارق العاده ی ساخت وساز و استفاده از ماشین آلات عمرانی هستیم. ازآنجاکه بخش مهمی از خطاهای انسانی ناشی از شکست های شناختی هستند، نیازمند ابزارهایی قوی برای ارزیابی این خطاهای شناختی هستیم. لذا هدف اصلی این مطالعه متناسب سازی پرسش نامه ی شکست های شناختی شغلی موجود برای رانندگان ماشین آلات سنگین راه و شهرسازی است.

    روش کار

     84 نفر از رانندگان ماشین آلات راه و شهرسازی با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در ابتدا، گویه های مرتبط با این افراد در پرسش نامه ی شکست های شناختی شغلی موجود انتخاب و گویه های غیرمرتبط حذف و گویه های پیشنهادی اضافه شدند. برای بررسی روایی سازه، ابزار در اختیار10 متخصص قرار گرفت. سپس، شاخص های نسبت های روایی محتوا و شاخص روایی محتوا برای هریک از سوالات تعیین شد و با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی در محیط AMOS نسخه ی 23، شاخص های نکویی مدل برازش شده ارزیابی شدند. برای اندازه گیری پایایی، از ضریب پایایی آلفای کرونباخ استفاده شد. نرم افزار آماری استفاده شده SPSS نسخه ی 20 بود.

    یافته ها

     پرسش نامه ی نهایی دارای 16 گویه بود که دو شاخص نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا برای آن ها به قرارگیری آن ها در سازه ی نهایی منجر شد. شاخص روایی محتوایی پرسش نامه 0/9 محاسبه شد. همچنین، شاخص های نکویی مدل برازش یافته شامل CMIN/DF، TLI، CFI، IFI، GFI، AGFI و RMSE به ترتیب برابر با 1/16، 0/851، 0/880، 0/898، 0/86، 0/802 و 0/044 بود. ضریب آلفای کرونباخ نیز 0/633α=  محاسبه شد.

    نتیجه گیری

     پرسش نامه ی شکست های شناختی متناسب سازی شده روایی و پایایی مناسبی داشت و می توان از آن با احتیاط در ارزیابی های ارگونومی اپراتورهای ماشین آلات راه و شهرسازی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اپراتور ماشین های سنگین، پرسش نامه، شکست شناختی شغل
  • لیلا سادات رضوی منش، کمال اعظم، سید ابوالفضل ذاکریان*، پیام خانلری صفحات 199-209
    اهداف

    از نمادها برای آگاه سازی از نحوه ی عملکرد ابزار های مختلف استفاده می شود. با توجه به اینکه ماشین لباس شویی ابزاری پرکاربرد در زندگی امروزی محسوب می شود، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین میزان درک مراجعه کنندگان به سرای ایرانی از نمادهای درج شده بر ماشین های لباس شویی ایرانی انجام شد.

    روش کار

     تعداد 300 نفر از مراجعه کنندگان به سرای ایرانی واقع در شهر قم در این مطالعه شرکت کردند. از چک لیست محقق ساخته ای که مبتنی بر استاندارد ISO 9186-1 2007 بود، استفاده شد. پس از اینکه چک لیست به تایید خبرگان رسید، در بین شرکت کنندگان توزیع شد و از آن ها خواسته شد که مفهوم هر نماد را در مقابل آن یادداشت کنند. از نرم افزار SPSS نسخه ی 22 و آزمون کای اسکوئر و آزمون دقیق فیشر استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد نماد «شستن بدون چروک لباس» با میزان درک 70 درصد تنها نمادی بود که شرکت کنندگان از میزان درک مناسبی از آن برخوردار بودند. این در حالی بود که درک افراد از 13 نماد دیگر کمتر از حد استاندارد بود. میزان درک نمادهای یک بار آبکشی اضافه (0/016=P)، شست وشو با آب سرد (0/037=P)، قفل کودک (0/002=P) و شست وشوی تمام قدرت (0/044=P) با افزایش سن کاهش یافت.  همچنین، با افزایش تحصیلات، میزان درک نماد ها افزایش یافت (0/001=P).

    نتیجه گیری

     از بین 14 نماد سنجش شده در پژوهش حاضر، تنها یک نماد از سطح درک قابل قبولی برخوردار بود. لذا، با توجه به استفاده ی گسترده از ماشین های لباس شویی، به منظور بهینه سازی استفاده از این ابزار، طراحی مناسب و اجرای آموزش های لازم برای آشنایی با این نمادها و درک آن ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ماشین لباس شویی، نماد ها، طراحی
  • یوسف قنبری، فرزانه گندمی* صفحات 210-219
    اهداف

    اختلالات اسکلتی عضلانی و دردهای ناشی از بروز آن ها یکی از عوامل مهم و شایع آسیب های شغلی به شمار می رود؛ بنابراین، هدف از تحقیق حاضر بررسی اثرگذاری تمرینات با هدف اصلاح سندرم متقاطع فوقانی آنلاین و بازآموزی وضعیت صحیح بدن بر درد، ناتوانی، خستگی ادراکی، بار کاری ذهنی و پوسچر  دندان پزشکان شهرستان شهرکرد است.

    روش کار

     تعداد 33 دندان پزشک به عنوان نمونه ی آماری و به شکل دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی، در گروه های کنترل (11=n)، تمرینات اصلاحی مبتنی بر اصول  NASM (11=n)  و تمرینات بازآموزی وضعیت بدنی (11=n) قرار گرفتند. قبل از اعمال مداخلات و پس از اتمام دوره ی مداخلات، پیامدهای مطالعه بررسی شدند. گروه های تجربی به مدت شش هفته تحت مداخلات مطالعه قرار گرفتند و گروه کنترل طی این مدت، فعالیت روزمره ی خود را انجام دادند. درد به عنوان پیامد اولیه و ناتوانی، خستگی ادراکی، بار کاری ذهنی و کیفیت زندگی به عنوان پیامدهای ثانویه بررسی شدند. برای مقایسه های درون گروهی، از آزمون paired sample t-test و برای مقایسه های بین گروهی، از one-way analysis of variance استفاده شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد که هر دو مداخله ی تمرینی اثر مثبتی بر درد، ناتوانی، خستگی ادراکی، بار کاری ذهنی و کیفیت زندگی دندان پزشکان داشت (0/05>P)؛ بااین حال، یافته های حاصل از تست های تعقیبی نشان داد که تمرینات مبتنی بر اصلاح سندرم متقاطع فوقانی اثر چشمگیرتری نسبت به تمرینات بازآموزی وضعیت بدنی داشته است (0/05>P).

    نتیجه گیری

     استفاده از تمرینات اصلاحی مبتنی بر اصول NASM به صورت آنلاین و بازآموزی وضعیت بدنی توانست در کاهش درد و ناتوانی و بهبود عملکرد دندان پزشکان اثرهای مطلوبی بر جای بگذارد.

    کلیدواژگان: پوسچر، آنلاین، اختلالات اسکلتی عضلانی، گردن درد، دندان پزشکان، بار کاری
  • اسماعیل هانی، مریم رفیعی*، طاهره اسکندری صفحات 220-228
    اهداف

    کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی که ارائه ی خدمات اولیه ی پیش بیمارستانی را به عهده دارند، در معرض اختلالات جسمی و روانی قرار دارند. ازآنجاکه اختلالات اسکلتی عضلانی می تواند متاثر از استرس و خستگی شغلی باشد، این مطالعه با هدف ارتباط استرس و خستگی شغلی و میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی شهرستان ساوه انجام شد.

    روش کار

     این مطالعه ی توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1402 بود. 88 نفر از پرسنل پایگاه های شهری و جاده ای اورژانس پیش بیمارستانی شهرستان ساوه به روش سرشماری انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه های استرس شغلی (HSE)، خستگی شغلی (MFI) و نوردیک بود. داده ها با نرم افزار SPSS22 و با استفاده از آزمون های t-test مستقل، آنالیز واریانس، رگرسیون پواسون و ضریب هم بستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته ها

     مناطق شایع تر درگیر اختلالات اسکلتی عضلانی کمر (34/1 درصد)، گردن (19/3 درصد) و ناحیه ی فوقانی پشت (19/3 درصد) به ترتیب با فراوانی 30، 17 و 17 نفر بود. میانگین نمره ی کلی استرس شغلی 4/09±113/52 و خستگی شغلی 5/06±62/95 به دست آمد. اختلالات اسکلتی عضلانی با وضعیت تاهل، محل کار، سن، سابقه ی کار و تعداد ساعت کار ارتباط معنی داری داشت (0/05≤p). همچنین، بین استرس شغلی و خستگی شغلی (0/28=P)، اختلالات اسکلتی عضلانی و استرس شغلی (0/93=P) و اختلالات اسکلتی عضلانی و خستگی (0/44=P) ارتباط معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

     شیوع اختلالات اسکتلی عضلانی نسبتا بالا بود و با توجه به اینکه این اختلالات در افراد مجرد کمتر از افراد متاهل است و در افرادی که در شهر کار می کنند کمتر از افرادی است که در جاده مشغول به کار هستند، باید آموزش های لازم به افراد با توجه به محل کارشان داده شود. با افزایش سن و سابقه ی کار، اختلالات اسکلتی عضلانی بیشتر می شود که لازم است تهمیدات لازم دراین باره در نظر گرفته شود. همچنین، چون با افزایش ساعت کار اختلالات اسکلتی عضلانی بیشتر می شود، تعدیل ساعت کار و پرهیز از شیفت های طولانی مدت ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، استرس شغلی، خستگی شغلی، فوریت پزشکی
  • روح الله حسینی*، مجتبی چکیده صفحات 229-239
    اهداف

    منابع انسانی مهم ترین سرمایه و عامل استراتژیک هر سازمانی و به خصوص بیمارستان ها است. برای بهره برداری بیشتر از این سرمایه به منظور بهبود کیفیت خدمات بیمارستان، نیاز است مدیران با به کارگیری راهبردهای مناسب، عوامل استرس زای شغلی را کاهش دهند و حذف کنند. کاهش استرس در ارتقای روحیه و انگیزه ی منابع انسانی بیمارستان نقش بسزایی دارد. بنابراین، در این پژوهش،‏ راهبردهای مدیریتی ‏به منظور کاهش استرس شغلی منابع انسانی در بیمارستان امام رضا (ع) واقع در زرندیه ‏ بررسی شده است.

    روش کار

     پژوهش حاضر برحسب هدف، از نوع کاربردی است. از نظر روش، از نوع توصیفی تحلیلی و از نظر روش گردآوری داده ها، میدانی پیمایشی است. ‏جامعه ی آماری پژوهش شامل تمام صاحب نظران بیمارستان امام رضا (ع) است. 28 نفر به عنوان نمونه از طریق نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسش نامه ی ماتریسی محقق ساخته در زمینه ی مسئله ی پژوهش بود. داده ها با تکنیک Taxsonomy تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     با توجه به تحلیل داده ها مبنی بر محاسبه ی ضریب اهمیت شاخص های پژوهش، اعتمادبه نفس با 28/1%=Wj‏‎‎ و انگیزش و روحیه ی کارمند با 27/1%=Wj‏‎‎ ‎‏ شاخص های موثر شناسایی شدند.‏ همچنین، ‏بر اساس تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده ‏در این پژوهش با تکنیک تکسونومی، در میان راهبردهای مدیریتی مختلف به منظور ‏کاهش استرس شغلی، سه راهبرد تقویت فضای کاری بر اساس صمیمیت با‏ ‏‎‎0/469‎‎‏=‏CI‏، راهبرد شفافیت اهداف شغلی (شفافیت در نقش ها و وظایف) با ‏‎‎5/521‎‎‎‏=‏CI‏ و مدیریت مشارکتی با ‏‎3/798‎‎‎‏=‏CI‏ در اولویت قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این تحقیق، نیاز است مدیران بیمارستان به منظور کاهش استرس شغلی نیروی انسانی، راهبردهای صمیمیت در فضای کاری، شفافیت در نقش ها و سبک مدیریت مشارکتی را تدوین و پیاده سازی کنند.

    کلیدواژگان: راهبردهای سازمان، استرس شغلی، منابع انسانی، بیمارستان
|
  • Hamed Yarmohammadi, Mehdi Jahangiri*, Elham Arab Mokhtari Pages 155-167
    Objectives

    A significant indicators of progress and development is the publication of books within any scientific domain. Ergonomics, a critical field associated with human and occupational health, contributes to enhancing productivity and the health level of employees. The present study aims to investigate the state of production and publication of ergonomics books in Iran.

    Methods

    The current study employed a descriptive approach and content analysis with a bibliometric perspective. The research population encompaased all ergonomics books registered on the National Library website. To access relevant books, searches were conducted without temporal limitations using keywords such as ergonomics, human factors engineering, and other related terms. The collected data were then entered into a pre-designed form in Excel software and, in the final stage, were analyzed using descriptive statistics.

    Results

    In total, 313 book titles in the field of ergonomics have been published between the years 1989 to 2023, indicating an increasing trend in the publication of books in this area. The highest frequency was for authored books, accounting for 78.27 percent of the publications. Mohammad Amin Mououdi, Majid Motamedzadeh, and Alireza Choobineh were the most active authors in this field. The subject areas of ergonomics principles and application, occupational ergonomics, and human factors engineering had the highest frequency. Fanavaran publications held the highest rank among all publishers. In total, 38 book titles reached multiple editions.

    Conclusion

    The results of the current study signify an upward trend in book publication within the field of ergonomics in Iran. However, there is a need for more attention from authors in some specializations of this science, including occupational biomechanics, urban ergonomics, ergonomics in domestic settings, and ergonomics for children. Additionally, there is a notable lack of focus on the publication of electronic books in this scientific field. Therefore, to give more consideration to the advantages of electronic books and consider their publication.

    Keywords: Book, Ergonomics, Iran, Bibliometrics
  • Mohsen Arefian*, Fatemeh Raeesi, Mohammadjavad Hadianfard Pages 168-178
    Objectives

    Work-related musculoskeletal pains (WMSPs) are considered one of the major factors affecting the quantity and quality of work and threatening the physical and psychological health of employees. The present study aimed to assess the prevalence and prediction of WMSPs based on body posture, work-related stress, mental health, and psychological flexibility among the employees of an industrial company in Shiraz.

    Methods

    To this end, among the employees of an industrial company in 2023, 147 people (51 women and 96 men) were selected and evaluated by 1. The Nordic Musculoskeletal Questionnaire, 2. Quick Exposure Check, 3. Effort-Reward Imbalance questionnaire, 4. General Health Questionnaire, and 5. Cognitive Flexibility Inventory. The collected data were analyzed in SPSS software (version 26) using regression analysis test.

    Results

    Descriptive findings demonstrated that the most common WMSPs in the sample group were back pain(76.19%), neck pain (69.38%), and lower back pain (56.46). Moreover, the mean hours of physical exercise per week were significantly associated with WMSPs (P<0.05). Based on the findings, body posture had the greatest ability to predict neck, shoulder, hand, and back pain (P<0.01). Furthermore, work-related stress, mental health, and psychological flexibility significantly predicted WMSPs (P<0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results,  body posture education may contribute greatly to the mitigation of WMSPs.Moreover, work-related stress management and the promotion of employees’ psychological flexibility will reduce WMSPs.

    Keywords: Work-related musculoskeletal pain, Body posture, Work-related stress, Mental health, Psychological flexibility
  • Atefeh Elyasi Gomari, Behzad Fouladi Dehaghi, Saeed Ghanbari, Abbas Mohammadi* Pages 179-189
    Objectives

    Musculoskeletal disorders (MSDs) are widespread and important health and social problems in industrialised society, reducing productivity, increasing treatment costs and affecting the quality of life of workers. The present study was conducted with the aim of investigating the effects of workload, fatigue, sleep quality and physical condition on musculoskeletal disorders among workers in the steel industry.

    Methods

    The present study is a descriptive and analytical study conducted on a population of 540 workers working in the steel industry in the city of Dezful. Based on simple random sampling, 400 people were selected as samples. The instruments used in this study are the Demographic Information Questionnaire, the Cornell Musculoskeletal Disorders Questionnaire (CMDQ), the Swedish Occupational Fatigue Inventory(SOFI), the Pittsburgh Sleep Quality (PSQI) and the NASA-TLX workload index. The Rapid Entire Body Assessment (REBA) was used. Descriptive statistical indices were used to analyze the data, and the relationships between observed and hidden variables were examined using structural equation modeling (SEM) The data were analyzed at a significance level of 0.05 and in SPSS software version 25.

    Results

    According to the prevalence of musculoskeletal disorders, back pain ranked first with a mean and standard deviation of 52.39±25.44 and knee pain ranked second with a mean and standard deviation of 46.46±26.45, indicating that the prevalence of these disorders is high among steel industry workers. The results of the correlation analysis showed that there is a positive and significant relationship between workload, fatigue, sleep quality and body condition and musculoskeletal disorders (p<0.05). The RMSEA index of less than 0.1 shows that the model proposed in this study fits well and demonstrates the role of workload variables, fatigue, sleep quality and body position in the direct and indirect causation of musculoskeletal disorders.

    Conclusion

    The results of this study show that improving workplace ergonomics, reducing workload and fatigue, and improving sleep quality can reduce the likelihood of musculoskeletal disorders in workers.

    Keywords: Fatigue, Musculoskeletal disorders, Posture, Sleep quality, Workload
  • Moein Darestani, Leili Tapak, Mostafa Mirzaie Aliabadi, Neda Mahdavi* Pages 190-198
    Objectives

    Today we are witnessing tremendous growth in construction and the use of heavy machinery. As a significant portion of human errors is attributed to cognitive failures, there is a need for robust tools to assess these cognitive failures. Therefore, the primary goal of this study was to investigate the psychometrics of the current Occupational Cognitive Failures Questionnaire for Heavy Machinery Operators in Road and Urban Construction.

    Methods

    A total of 84 drivers of road and urban construction machinery were selected by simple random sampling method. Initially, job-related items for these people were selected for inclusion in the questionnaire, irrelevant items were removed, and proposed items were added. To assess structural validity, the tool was administered to 10 experts. Then, content validity ratios (CVR) and content validity indices (CVI) were determined for each of the items and evaluated using confirmatory factor analysis conducted in AMOS software (version 23). Cronbach's alpha coefficient was used to measure reliability. Data were analyzed in SPSS software (version 20).

    Results

    The final questionnaire comprised 16 items, with CVR and CVI leading to their inclusion in the final structure. The CVR of the questionnaire was 0.90. Additionally, the indices of the fitted model included CMIN/DF, TLI, CFI, IFI, GFI, AGFI, and RMSE, which were obtained at 1.16, 0.851, 0.88, 0.898, 0.86, 0.802, and 0.044, respectively. The Cronbach's alpha coefficient was calculated at 0.633.

    Conclusion

    The psychometrics of the Cognitive Failures Questionnaire demonstrated suitable validity and reliability for heavy machinery operators in road and urban construction. It can be effectively used for ergonomic evaluations.

    Keywords: Heavy machinery operator, Occupational cognitive failure, Questionnaires
  • Leila Sadat Razavi Manesh, Kamal Azam, Seyed Abolfazl Zakerian*, Payam Khanlari Pages 199-209
    Objectives

    Signs and symbols are used to inform how different tools work. Considering that washing machines are a widely used device and tool in today's life, the present study was conducted to determine the level of comprehension of “Saraye-Irani” visitors regarding the symbols placed on Iranian washing machines.

    Methods

    The number of 300 people who referred to "Seraye-Irani" located in Qom city participated in this study. A researcher-made checklist based on the ISO 9186-1 2007 standard was used to collect the required data. After the checklist was approved by the experts, it was distributed among the participants and they were asked to write down the meaning of each symbol in front of it. The gathered data were analyzed in SPSS version 22 software using the Chi-square and Fisher's tests.

    Results

    The results showed that the symbol of "wrinkle-free washing" with a comprehension rate of 70% was the only symbol that the participants had a good comprehension of. However, the participants' comprehension of the other 13 symbols in question was below the standard level. The understanding of symbols of "extra rinse" (P=0.016), "cold water wash" (P=0.037), "child lock" (P=0.001), and "full power wash" (P=0.044) decreased with increasing age. Moreover, individuals with higher education levels had a better understanding of symbols (P=0.001).

    Conclusion

    Among the 14 symbols measured in the present study, only one symbol had an acceptable level of comprehension. Therefore, according to the widespread use of washing machines, to optimize the use of this tool, it seems necessary to design and implement the necessary training to familiarize and understand these symbols.

    Keywords: Design, Symbols, Washing machine
  • Yousef Ghanbari, Farzaneh Gandomi* Pages 210-219
    Objectives

    Musculoskeletal disorders and associated pains are represent significant and prevalent factors contributing to occupational injuries. The aim of this study was to investigate the effect of online upper cross syndrome-based exercises and the posture retraining on pain, disability, fatigue, and mental workload of experienced by dentists in Shahrekord city.

    Methods

    A total of 33 dentists were selected as the statistical sample and randomly assigned to three groups including, control (n = 11), Online National Academy of Sports Medicine (NASM) based corrective exercises (n=11), and posture retraining (n=11) groups. Baseline assessments were conducted, and outcomes were examined immidietly after the interventions. The experimental groups underwent the study interventions for six weeks, while the control group maintained their regular daily activities during this period. Primary outcome measure was pain, and secondary measures included disability, perceptual fatigue, mental workload, and quality of life. Within-group comparisons were analyzed using paired sample t-tests, and between-group comparisons utilized one-way analysis of variance.

    Results

    The results indicated that both exercise interventions positively affected pain, disability, perceptual fatigue, mental workload, and quality of life among dentists (P<0.05). Notably, correction of the upper crossed syndrome demonstrated a more significant effect compared to the posture retraining intervention (P<0.05).

    Conclusion

    The utilization of online NASM-based corrective exercises and posture retraining could have positive effects in reducing pain and disability and also improving the overall performance of dentists.

    Keywords: Posture, Online, Musculoskletal disorders, Neck pain, Dentists, Work load
  • Esmaeil Hani, Maryam Rafiee*, Tahereh Eskandari Pages 220-228
    Objectives

    Pre-hospital emergency workers who are responsible for providing essential pre-hospital medical services are exposed to physical and mental disorders. Since musculoskeletal disorders can be affected by work-related stress and fatigue, the present study aimed to assess the relationship of work-related stress and fatigue with the prevalence of musculoskeletal disorders in pre-hospital emergency workers in Saveh.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2023. A total of 88 personnel of urban and road pre-hospital emergency centers in Saveh were included in the study by the census method. Data collection tools were the Health and Safety Executive (HSE), Multidimensional Fatigue Inventory (MFI-20, and Nordic Musculoskeletal Questionnaire. Data were analyzed in SPSS software (version 22) using independent t-tests, analysis of variance, Poisson regression, and Pearson correlation coefficients.

    Results

    The most common areas involved in musculoskeletal disorders were back (34.1%; n=30), neck (19.3%; n=17), and upper back (19.3%; n=17). Moreover, mean scores of work-related stress and work fatigue were 113.52±4.09 and 62.95±5.06, respectively. Musculoskeletal disorders showed a significant relationship with marital status, workplace, age, work experience, and number of working hours (P≤0.05). Nonetheless, there was no significant relationship between work-related stress and work fatigue (P=0.28), musculoskeletal disorders and work-related stress (P=0.93), as well as musculoskeletal disorders and work fatigue (P=0.44).

    Conclusion

    The prevalence of skeletal-muscular disorders was relatively high, and considering that these disorders are more frequently observed in married people and those who work on the road, training should be provided to these workers according to their place of work. The risk of developing skeletal-muscular disorders increases with age and work experience. Therefore, it is necessary to take precautions in this regard. Furthermore, since skeletal-muscular disorders increase with an increase in working hours, it is necessary to adjust working hours and avoid long shifts.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Medical emergency, Work fatigue, Work-related stress
  • Roholah Hosseini*, Mojtaba Chekideh Pages 229-239
    Objectives

    Human resources are the most important capital and strategic factor in any organization, especially hospitals. Managers need to employ suitable strategies to decrease and remove job stressors to utilize this capital more effectively for enhancing the quality of hospital services. Reducing occupational plays a significant role in improving the morale and motivation among the hospital's human resources. In this research, management strategies were investigated to reduce occupational stress among human resources in Imam Reza Hospital, Zarandiya, Iran.

    Methods

    The current applied research was conducted based on the descriptive-analytical method. The data were collected using the field survey method. The statistical population of the research included all experts working at the Imam Reza Hospital. The samples (n=28) were selected using a snowball sampling method. The data collection tool in this research was a researcher-made matrix questionnaire in the context of the research problem. The data were analyzed by the Taxonomy technique.

    Results

    According to the data analysis based on the calculation of the importance coefficient of the research indicators, self-confidence with Wj = 28.1% and employee motivation and morale with Wj = 27.1% were identified as effective indicators, Moreover, based on the data analysis obtained in this research with the Taxonomy technique, among different management strategies to reduce job stress, strengthening the work environment by intimacy (confidence interval [CI]=0.469), transparency of job goals (transparency in roles and tasks, CI=5.521), and participatory management (CI=3.798) were prioritized.

    Conclusion

    Based on the results of this research, hospital managers need to develop and execute strategies focused on creating a more intimate work environment, transparent roles, and a collaborative management approach to alleviate employee occupational stress.

    Keywords: Hospital, Human resources, Job stress, Management strategies