فهرست مطالب

الهیات هنر - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1401)

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مطالعه تطبیقی تعیین پدیدآورنده و مالک نخستین در آثار سینمایی از منظر نظام حقوق مالکیت ادبی و هنری
    سیدحسن شبیری (زنجانی)* صفحه 1

    یکی از موضوعات چالشی در مورد آثار سینمایی از گذشته تاکنون به ویژه با توجه به کثرت اشخاص درگیر در تهیه این آثار همچون تهیه کننده، کارگردان، فیلم نامه نویس، آهنگساز، مسئله چگونگی تعیین و انتخاب پدیدآورندگان این قبیل آثار در نظام حقوق مالکیت فکری است. به علاوه، یکی دیگر از موضوعات بحث برانگیز و مورد اختلاف کشورها در این حوزه، مسئله مالک نخستین آثار سینمایی، به ویژه با عنایت به هزینه سنگین تولید آنها از یک سو و لزوم سرمایه گذاری اقتصادی برای تولید آنها از سوی اشخاصی غیر از پدیدآورندگان آن آثار یعنی تهیه کنندگان است.در این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی-توصیفی-تطبیقی تلاش شده است نخست، پدیدآورندگان اثر سینمایی با عنایت به شاخصه های کلی پدیدآورندگی در نظام کپی رایت در نظام های مختلف حقوقی، اسناد بین المللی و نیز حقوق ایران تبیین گردد و ضمن تبیین ماهیت اثر سینمایی، به مالک نخستین این آثار به صورت تطبیقی و زیربنایی پرداخته شود.نتایج این پژوهش نشان می دهد که مالک نخستین در نظام های حقوقی پیرو حق مولف، متفاوت با نظام های حقوقی تابع حق تکثیر است و صرف نظر از ماهیت آن آثار، معیارها، مصادیق و رویکرد تعیین پدیدآورنده در کشورها بسیار گوناگون و متنوع است. به علاوه، باوجود سکوت قانونگذار ایرانی نسبت به دو موضوع یادشده در قانون فعلی کپی رایت 1348 ایران، در لایحه 1393 قانونگذار ایرانی به پیروی از نظام حق مولف فرانسه رویکرد مشخصی را در قبال موضوعات یادشده در آثار سینمایی برگزیده است، هرچند این رویکرد علیرغم داشتن امتیازهایی، قابل انتقاد و غیر منطبق با ساختار و چارچوب های صنعت فعلی فیلم سازی در ایران است.

    کلیدواژگان: اثر سینمایی، تعیین پدیدآورنده، مالک نخستین، حقوق مالکیت فکری، کپی-رایت
  • تحلیل و نقد دیدگاه تفاسیر عرفانی درباره زبان نمادین با تکیه بر داستان حضرت آدم(ع)
    عبدالله میراحمدی*، زهرا اسعدی سامانی صفحه 2

    در میان دیدگاه های موجود پیرامون زبان قرآن، زبان نمادین یا رمزی سابقه ای دیرین دارد. باور به چنین زبانی بیشتر در آثار متصوفه و عرفا کاربرد فراوانی دارد. آنها برای بازگو کردن تجارب و حقایق عرفانی خویش از زبانی رمزگونه بهره گرفته اند. این دیدگاه در میان مفسرانی چون ابن عربی، نسفی و گنابادی به ویژه در آیات قصص بیشتر نمایان می شود. بهره گیری از زبان رمزی در تبیین اشارات مخفی داستان حضرت آدم(ع) نمود ویژه ای در این تفاسیر دارد. در این میان، آدم نماد عقل یا قلب، حوا نماد نفس یا نفس حیوانی، بهشت به عنوان روح یا نفس انسانی، درخت بهشتی برابر وجود حقیقی و ابلیس هم مار یا قوه واهمه معرفی شده است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی به تفاسیر رمزی قصه آدم در تفاسیر عرفانی(متصوفه) می پردازد. از مهم ترین اشکال های وارد بر تفاسیر رمزی صوفیه عبارتند از: مغایرت داشتن با هدف هدایتگری قرآن در نمادین انگاشتن الفاظ؛ بی توجهی به ظاهر الفاظ؛ اختلاف و ناهماهنگی در تفاسیر رمزی؛ بدون پشتوانه عقلی و نقلی بودن؛ قابل اعتنا نبودن کشف و شهود ادعا شده از طرف صوفیه برای دیگران.

    کلیدواژگان: زبان نمادین، داستان آدم(ع)، بطن، تاویل، مبانی تفاسیر عرفانی
  • بررسی تطبیقی زیبایی شناسی(درنسبت با حقیقت و هنر) در اندیشه صدرالمتالهین و مارتین هیدگر
    مریم طیبی نظری*، مهدی منفرد صفحه 3

    در عصر حاضر، زیبایی شناسی را شاخه ای از فلسفه می دانند که در آن ،از مسایلی ؛ مانند منشا اثر هنری، معرفت بخشی هنر و...بررسی می شود. صدرالمتالهین یکی از فیلسوفان برجسته اسلامی ؛ زیبایی را به امری تحسین برانگیز تعریف می کند. منشا هنر در نزد وی، برخی از اسما حق تعالی است و خیال ،مبدا قریب همه ی آثار هنری است. صدرا به تفصیل از قوه ی خیال بحث می کند و آن را پل ارتباطی میان انسان و عالم خیال منفصل می داند. از این رو ، هنرمند با استفاده از این بستر، محتوای موردنظر خود که گرفته شده از خیال منفصل است را ،به ظهور حسی می رساند.هیدگر فیلسوف بزرگ غربی، هنر را به روش پدیدار شناسی غیر سوبژکتیو ،تحلیل می کند و بر آن است که در عمل فهم است که اشیا به ظهور می رسند و بر همین نگاه در کتاب منشا اثر هنری، به نقد زیبایی شناسی علمی می پردازد که در آن ، هنر را به حس و لذات حسی تقلیل می دهد. هنر را تنها رهگذری می داند که می تواند با وجود، نسبت برقرار کند و شئ به تمامی به ظهور رسد.هر دو متفکر ،نگاه وجود شناختی به بحث زیبایی شناسی و هنر دارند ؛ هنر را بستر ظهور وجود دانسته وکارکد معرفت شناختی برای ان قائل اند. ما در این مقاله ، برانیم به قرابت ها و همنوایی زیبایی شناسی در نسبت با حقیقت و هنر ، میان این دو متفکر تاثیر گذار ، بپردازیم.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، حقیقت، هنر، صدر المتالهین، هیدگر
  • «این فیلم نیست»: ممیزی هنری سینما در حقوق ایران
    وحید آگاه* صفحه 4

    سانسور یا ممیزی فیلم های سینمایی، مداخله پیشینی حکومت در آزادی بیان هنری است که قبل از عرضه اثر، خط قرمزها را اعمال می کند. امری که در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی براساس آیین نامه نظارت بر نمایش فیلم و صدور پروانه نمایش آنها مصوب 1361 هیئت دولت اعمال می شود. در این مقرره، در کنار ممیزی های مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی و شرعی؛ نوعی از ممیزی وجود دارد که می توان آن را ممیزی هنری نامید که مطابق آیین نامه آن، نمایش فیلم های فاقد ارزش تکنیکی و نازل هنری به دلیل اینکه ذوق و سلیقه و پسند تماشاگران را به انحطاط و ابتذال می کشد، ممنوع است. طی این پژوهش، ممیزی مزبور در بستر مفاهیم هنر و رویکردهای آن تحلیل شده است و نتیجه نشان می دهد این ممیزی، برخلاف اقسام دیگر که محتوایی است، نظر به فرم داشته و ارزش های هنری و سینمایی اثر را مدنظر دارد. امری که شناسایی هنر ازطریق هنرمند و جامعه هنری را کنار گذاشته و زیبایی: یعنی معیاری درونی و ذوقی را برگزیده و انتخابی که در کنار گزینش رویکرد تجویزی هنر به دنبال خط کشی برای تشخیص سینما از غیر سینماست. این مبنا در آیین نامه معنونه و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی جلوه نموده و نتیجه آن، نشستن وزارت فرهنگ و شوراهای آن به جای منتقد و کارشناس سینما و مردم است. جاده ای بی انتها که بسته به سلیقه و سیاست های وزارت، راه را برای ممیزی وسیع و بی ضابطه باز می نماید.

    کلیدواژگان: ممیزی هنری، حقوق سینما، ممیزی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حقوق ممیزی
  • نمود بصری و جایگاه زن در نگاره های نسخه احسن الکبار کاخ گلستان
    مرجانه نادری گرزالدینی*، ناهید جعفری دهکردی صفحه 5

    اقدامات سیاسی شاهان صفوی و رسمیت یافتن مذهب تشیع در این دوره تحولات بنیادینی را در عرصه های سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پدید آورد. به موجب این تحولات، نگرش جامعه نسبت به نقش زن در اجتماع تغییر یافت که در آثار هنری از جمله نگارگری به ظهور رسیده است. احسن الکبار یکی از نسخ مصور شیعی در دوره صفوی بوده که نگاره های آن برخاسته از نوع بینش و نگرش هنرمند نسبت به آموزه های مذهبی است. در پژوهش حاضر 6 نگاره منتخب ازنسخه احسن الکبار که زنان در آن نقش داشته اند، باهدف شناسایی جایگاه تصویری زن متناسب با موقعیت اجتماعی و مذهبی وی بررسی می شود. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و داده ها بر اساس مطالعات اسنادی گردآوری شده اند. یافته ها نشان می دهد، نگارگر، پیکر زنان را با توجه به شان و منزلت مذهبی و اجتماعی ایشان تصویر کرده است؛ از این رو بانوان مقدس را با روبند سپید به تصویر کشیده و در نگاره عقد حضرت فاطمه (س) و حضرت علی (ع) حتی از بازنمایی پیکر مبارک دخت گرامی پیامبر (ص) پرهیز کرده است. در سایر نگاره ها زنان در جامگانی ساده و بی پیرایه و در حالاتی موقر به تصویردرآمده اند. به طور کلی می توان گفت، نگارگر جایگاه زنان را با تمهیداتی نظیر حالات پیکره ها، نحوه جای گیری در صفحه و گزینش رنگی بیان کرده و به مدد عناصر نمادینی که در قالب شکل و رنگ با درون مایه تفکر شیعی پیوند دارند، به طرح معانی پنهان، ورای ظاهر مضمون پرداخته است.

    کلیدواژگان: دوره صفوی، هنر شیعی، احسن الکبار، نگارگری، شمایل نگاری زن
  • بررسی تطبیقی زیبایی شناسی از نگاه فیلسوفان متاله، با تکیه بر عقاید افلوطین، قدیس آگوستین ، دیونوسیوس و قدیس آکویناس
    مینا پروانه*، سید محمد رضا بهشتی، محمد جواد رودگر صفحه 6

    این مقاله با روش کتابخانه ای تحلیلی ، به بررسی، تطبیق و تشریح آراء فیلسوفان متاله و ارائه نظرات موافق آنان در تعریف زیبایی و معیارهای آن می پردازد. در قرون وسطی، افزون بر تعمیم بیش از پیش نوعی عقل گرایی بر اساس دفاع از کتاب مقدس، یک مفهوم جدید از امر نامتناهی اخذ شده که با وجود فراعقلی بودن، اهمیتی فوق العاده پیدا کرده است. این مفهوم با روشمند ساختن مبحث هنر به معنای زیبایی، اصول آن را با تکیه بر نظر فیلسوفان متاله به ویژه افلوطین، آگوستین قدیس، دیونوسیوس و آکویناس قدیس، تبیین نموده، فصلی ماندگار در تاریخ هنر ایجاد کرده است. این فیلسوفان متاله، در ساحت هستی شناسی، خداوند را سرچشمه زیبایی می دانند و از نظر پدیدار شناسی، سه شرط تناسب ، هماهنگی و وضوح را معیار تشخیص زیبایی محسوب می کنند. نوآوری این مطالعه بررسی و نشان دادن جنبه های مشترک لفظی و معنوی در موضوع زیباشناسی در قرون وسطی میباشد.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، افلوطین، آگوستین، دیونوسیوس، آکویناس
  • هنر تبین قوس نزول و قوس صعود در آثار جامی
    منصور نیک پناه* صفحه 7

    عبدالرحمن جامی شاعر عارف زبان فارسی در آثارش اعم از نظم و نثر به شرح و تفسیر دیدگاه عارفانه خلقت پرداخته است. نظریه ی حرکت حبی ابن عربی، انقلابی در نظریات خلقت ایجاد نمود. شاگردان و پیروان او در آثارشان به تشریح و تبین این دیدگاه پرداختند. صدرالدین قونوی و شاگردان او همچون مولوی جلال الدین و فخرالدین عراقی از این طیف شارحان هستند. به تبع این اندیشمندان عبدالرحمن جامی به هنرمندانه گسترش عقاید آنان اقدام نمود. در این مقاله نگارنده به موضوع حرکت حبی در قوس نزول و قوس صعود می پردازد. در این راستا از کلیه ی آثار جامی مدد گرفته است. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و با روش کتابخانه یی و مراجعه به اسناد و مدارک دست اول انجام پذیرفته است. ماحصل تحقیق نشان داد که بخش قالب آثار جامی متوجه ی قوس صعود و وصال مجدد به حقیقت کلی است؛ بیان داستانها و تمثیل های مختلف صرفا جهت روشن شدن زوایای مختلف این امر است. بنابراین کلیت آثار جامی در راستای کثرت به وحدت، محیط به مرکز و پایین به بالاست. سیر صراط سلوکی مقوم و مکمل سیر صراط وجودی برای ملاقات حقیقت در صفات جمالیه است.

    کلیدواژگان: جامی، هنر، حرکت حبی، قوس صعود، قوس نزول
  • بررسی تطبیقی عرفان مولوی و جبران خلیل جبران
    احمد نور وحیدی*، حشمت الله آذرمکان صفحه 8

    در اشعار مولوی و جبران خلیل جبران عناصر مشترکی وجود دارد که نشان از اشتراکات فرهنگی و انسانی دو شاعر دارد. در این مقاله به شیوه کتابخانه ای وتوصیفی تحلیلی عناصری همچون مرگ و زندگی، وحدت وجود، طبیعت، عشق، موسیقی و سماع، انسان کامل، خدا، سلوک، آمیختگی نیک و بد، تقابل استدلال و اشراق، حرف و سخن، ارزش وقت و... مورد بررسی قرار گرفته و نظرات دو شاعر از لابه لای اشعارشان استخراج و با هم مقایسه شده است. اشتراکات فکری مولانا و جبران به حدی است که علی رغم تفاوت زبانی و صرف نظر از اندیشه ها، گاه الفاظ نیز به هم نزدیک شدهاند. یافته های پژوهش نشان می دهد که جبران و مولانا به علت آن نگاه توحیدی خاص و دیدن خدا در همه چیز، کل عالم هستی را زنده میدانند؛ اما کشف این حقیقت مستلزم رسیدن به یک اشراق است؛ اشراقی که فراتر از استدلال و منطق هندسی و خشک است. در نگاه آنها همهی ادیان و مذاهب ارزش خاص خود را داراست و از هر دلی راهی به خدا هست. این نگاه باعث عمیق تر شدن فضایل اخلاقی در این دو شاعر شده است؛ هر دو تقلید کورکورانه را نکوهش میکنند و عبادت برای کسب منافع شخصیت را پایینترین درجهی عبادت میدانند. آدمی را از وساوس نفس بر حذر میدارند، برای زمان حال فارغ از گذشته و آینده مقام ارجمندی قایلند. هر دو موسیقی را جلابخش روح میدانند و آن را ابزاری شریف برای سلوک فرد می شناسند؛ فردی که قرار است «انسان کامل» گردد.

    کلیدواژگان: مولانا، عرفان اسلامی، جبران خلیل جبران، ادبیات تطبیقی
  • تبیین وجوه زیبایی شناختی قواعد سیال فرم، در هنر خوشنویسی (با استناد به رساله های خوشنویسی سده ی ششم تا یازدهم هجری)
    زهرا اورنگی* صفحه 9

    هنر خوشنویسی اگر چه وابسته به مولفه های زیبایی شناسانه ای است که در درازنای تاریخ دگرگون شده، ولی این مولفه ها، با برخی از معیارهای قواعد ناپایدار فرمی در خوشنویسی، درهم آمیخته است. خوشنویسی، مهارت پیچیده ای از قوانین مبتنی بر هندسه ی تحریری است، که در آن به اهمیت متن و درک جامعی از نوشتار، قابلیت های ابزار و بستر نگارش پرداخته می شود؛ توجه به هرکدام از این عوامل منجر به شناسایی وجهی مغفول به نام قواعد سیال در خوشنویسی است. آنچه که در این نوشتار به آن پرداخته شده، نگاهی متفاوت به شناسایی سیالیت این قواعد برای کشف قابلیت ها وظرفیت های مستور آن، در خطوط برای دیدن، خواندن، فهمیدن، حظ بردن، همراه با ذوقی خاص، در کنار روایت گری جدیدی از مولفه های زیبایی شناسانه می باشد؛ زیرا تاکنون در ارزیابی آثار خوشنویسی، با نوعی یکسان پنداری در قواعد و اصول، مواجه ایم، و خوشنویسی را بیشتر در غالب رعایت قواعد حداکثری ریخت شناسی، همراه با ترکیبی از زیبایی بصری در نگارش، معرفی نموده اند؛ و به این قواعد سیال، به عنوان قابلیت تنوع فرمی، پرداخته نشده. نگارنده در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی و بهره-گیری از رسائل وثیق خوشنویسی و منابع کتاب خانه ای به بررسی تنوع فرمی خطوط از منظر ویژگی فرمی، کاراکتری، کاربردی و کارکردی پرداخته است. نتیجه ی این پژوهش، نمایانگر نگاهی کاربردی به درک ظرفیت-های فرمی خطوط و قابلیت های آن در نوشتار خوشنویسی است که می تواند شائقه ی تکوینی خوشنویسان و طراحان حروف را در تجدید پویایی خوشنویسی و تولید خطوط نونگار به حرکت درآورده و انسداد جریان تولید خطوط و قلم های جدید را از بین ببرد.

    کلیدواژگان: خوشنویسی، زیبایی شناسی، قواعد سیال، اصول، فرم
  • عشق در تجربه عرفانی به مثابه بازی در تجربه اثر هنری بر اساس نظریه تخصیص پل ریکور
    سید مجید حسینی دستجردی* صفحه 10

    هرمنوتیک فلسفی کوشیده است تا مسئله نظام مند زیباشناسی را به پرسش از تجربه هنری تغییر دهد و از تقلیل به زیباشناسی سوژه دوری کند. در این تلاش، استعاره بازی نقش برجسته ای دارد. ریکور برخلاف گادامر با نظریه تخصیص، همه امکانات هرمنوتیک را در مسیر تاویل و خودفهمی قرار می دهد. فهم از تنش میان فاصله گذاری و خودفهمی روی می دهد. به عبارتی تاویل متن در خودتاویلی سوژه ای است که پس از تاویل، خود و امکاناتش را بهتر درمی یابد. غایت تخصیص نیز، بخشیدن ظرفیت های جدید در وسعتی تازه، برای شناخت خویشتن است. او با استفاده از استعاره بازی علاوه بر دگرگونی سوژه، دگرگونی واقعیت و نویسنده را نیز بر دگرگونی سوژه مقدم می کند. استعاره عشق نیز کارکرد مشابهی در دگرگونی سالک و جهان او در تجربه عرفانی عطار برای تقرب به حقیقت دارد. آیا استعاره عشق می تواند معادلی برای استعاره بازی (عید، جشن، آیین، سوگواری، رقص و غیره) باشد؟ ازآنجاکه روایت تجربه واقعه عشق نسبت به رویداد بازی عمر بسیار طولانی تری دارد و برای درک تاویل جاافتاده و ملموس تر است، آیا می توان عشق عرفانی را معادلی برای بازی هرمنوتیک در تجربه اثر هنری تلقی کرد. مقایسه دو کلان استعاره عشق و بازی راهی برای درک بهتر هر دو در تاویل می گشاید.

    کلیدواژگان: عشق، بازی، تاویل، پل ریکور، تخصیص
  • بررسی تطبیقی سیمای دنیا در نهج البلاغه و آثار خواجوی کرمانی
    طاهره سالاری، مصطفی سالاری*، بهروز رومیانی صفحه 11

    در آثار خواجوی کرمانی، همواره شاهد سیمای ناخوشایند و فریبکار دنیا هستیم. این نگرش، با آن چه در مکتب های عرفانی مشاهده می شود، همسو است؛ اما آنچه مخاطب را به بازنگری این نگرش فرا می خواند، همسویی غیر قابل انکاری است که دیدگاه مطرح شده در آثار خواجو را به نحوه مطرح شدن دنیا در نهج البلاغه پیوند می زند. آن چه در نهج البلاغه درباره دنیا روایت شده، بیانگر طرد و نکوهش آن از جانب مولای متقیان است، نگرشی که در قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان، بدان شدت، به آن پرداخته نشده است و البته این به معنای مغایرت اندیشه ی امام علی(ع) با تعالیم قرآن نیست؛ بلکه اقتضای شرایط اجتماعی است که امام را به نگارش چنین دیدگاهی سوق داده است. در این مقاله برآنیم تا نگرش علی (ع) در نهج البلاغه را با دنیاگریزی در آثار خواجوی کرمانی تطبیق دهیم. این مقاله به شیوه توصیفی - تحلیلی و و با روش کتابخانه ای انجام خواهد شد. هدف از انجام تحقیق بررسی همسانی ها و ناهمسانی های نگاه خواجوی کرمانی در آثارش به دنیا با نگرش نهج البلاغه به دنیا خواهد بود. پرسش اصلی تحقیق این است که دنیاگریزی در آثار خواجوی کرمانی تا چه حد تحت تاثیر نهج البلاغه بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد خواجوی کرمانی که با نهج البلاغه و کلام علی (ع) آشنا بوده است همانند او دنیا را بی ارزش، فریبنده، ناپایدار و ظلمانی توصیف می کند و از دل بستن به آن نهی می کند.

    کلیدواژگان: دنیا، خواجوی کرمانی، نهج البلاغه، امام علی (ع)
  • نمادهای تصویری «فر» در نگاره های شاهنامه طهماسبی و اکبر نامه (مطالعه موردی: نگاره بارگاه کیومرث وندامت اکبر در میدان شکار)
    سیده مریم کسائیان*، سید رضی موسوی، عبدالحسین لاله صفحه 12

    اکبر نامه نخستین تاریخ رسمی دوران سلطنت اکبر که توسط علامی تالیف شده و در زمان او مصور گشته.او اکبر را دارای «فر» توصیف کرده. برخی محققان اعتقاد دارند که تصاویر اکبر در نسخ مصور دوره حکومتش متاثر از ادبیات فارسی و دارای ویژگی های شاه در سنت ایرانیان است.از اساسی ترین این ویژگی «فره»مندی می باشد.از طرفی علاقه گورکانیان به ادب و هنر ایرانی سبب مهاجرت هنرمندان تبریز دوم به هند و تاسیس مکتب گورکانی شد.با توجه به مطالب این سوالات مطرح: «فره» مندی اکبر در نگاره های اکبرنامه چگونه انعکاس یافته؟این ویژگی ها متاثر از نگاره های شاهنامه طهماسبی؟ این جستار باهدف بررسی ویژگی های«فره» مندی شاهان در شاهنامه طهماسبی و اکبر نامه، به منظور دستیابی به چگونگی نمودهای تصویری در نگاره ها، و میزان اقتباس و تاثیرپذیری تبریز صفوی بر نگارگری گورکانیان هند نوشته شده. در این راستا ابتدا به معانی واژه «فر» بر اساس ریشه شناسی پرداخته، سپس چگونگی نمود «فره» مندی شاه/شاهان در نگاره های شاهنامه طهماسبی و اکبر نامه موردبررسی قرارگرفته.روش تحقیق بنیادی نظری؛ بر اساس ماهیت توصیفی؛ به لحاظ نحوه پرداختن به مسئله توصیفی-تحلیلی است که به روش کتابخانه ای متون و محتوای مطالب گرداوری و بررسی شده اند. نمونه های بررسی محدود به دو نسخه مصور شاهنامه طهماسبی و اکبرنامه و نگاره ها در راستای پاسخ به سوالات تحقیق انتخاب شده اند. باآنکه شاهنامه طهماسبی بر اساس متن حماسی، و اکبر نامه بر پایه زندگی واقعی به تصویر کشیده اما بررسی ها نشان می دهد که «فره» مندی اکبر در اکبرنامه به تاثیر از شاهنامه طهماسبی و متاثر از سنت های هنری مکتب تبریز دوم به شکلی نمادین جلوه کرده است.

    کلیدواژگان: فر، نگارگری صفوی، شاهنامه طهماسبی، نقاشی گورکانیان هند، اکبر نامه
|
  • A Comparative Study on the Determination of Authorship and Original Ownership in Cinematic Works from the Perspective of Literary and Artistic Property Rights System
    Seyyed Hasan Shobeiri (Zanjani) * Page 1

    One of the most challenging issues regarding cinematic works, from the past until now, is how the authors or creators of these works are determined and chosen within the legal framework of intellectual property, especially considering multiple people involving in the process of their production such as producers, directors, screenwriters, and composers. Moreover, another debated topic among countries in this field is the issue of the original owner of the cinematic works, which is particularly significant due to the high cost of their production and the need for financial investment by parties other than the creators themselves, namely producers.Thus, using an analytical-descriptive-comparative method, I first examine the creator of cinematic works in terms of general characteristics of authorship in different legal systems, international documents, and Iranian laws relating to copyright. Second, taking into account the nature of cinematic work, I will determine the original owner of these works by using a comparative and foundational approach.The results of this research indicate that the original ownership in legal systems based on copyright law differs from the other legal systems following the rights of production; regardless of the nature of such works, the criteria, examples and approach used to determine the authorship are also very diverse in countries. In addition, despite the silence of the current Iran's copyright law of 1348 on the two mentioned issues, the Iranian legislator's draft law of 1393 has adopted a precise approach to cinematic works, following the French copyright system. Although this approach has some advantages, it can be criticized and does not align with the structure and frameworks of the current film industry in Iran.

    Keywords: Cinematic works, Identifying the authorship, Original ownership, Legal intellectual property rights, copyright
  • Analyzing and criticizing the mystical interpretations of the symbolic language based on Adam's story
    Abdollah Mirahmadi *, Zahra Asadi Samai Page 2

    Among the views available on the language of the Qur'an, symbolic or codified language has a long history. Belief in such a language is more widely used in Sufism and mysticism. They have used a mystical language to tell their mystical experiences and truths. This view is more prominent among commentators such as Ibn Arabi, Nasafi, and Gonabadi, especially in the verses of the story. The use of the Ramsay language in explaining the hidden references to the story of the Prophet Adam (pbuh) is particularly relevant in these interpretations. In the meantime, Adam is symbolized by the mind or heart, the symbol of the animal soul or soul, paradise as the human soul or soul, the heavenly tree against the real being, and the devil as the serpent or the fearful one. This descriptive-analytical research deals with the coded interpretations of Adam's story in mystical interpretations. The most important forms of sophistication in Sufi interpretations include: contradicting the Qur'an's guidance in symbolizing the rhetoric; ignoring seemingly rhetoric; disagreement in coding interpretations; From Sofia to others.

    Keywords: Symbolic Language, Adam's Story, Ventricular, Interpretation, Foundations of Mystical Interpretations
  • Comparative study of aesthetics (compared to truth and art)in thoughtSadrul Matalhin and Martin Heidegger
    Mariam Taiebinazari *, Mahdi Monfared Page 3

    In today's era, aesthetics is considered a branch of philosophy in which, among issues; Like the origin of the work of art, knowledge of art, etc. are examined. Sadrul Matalhin, one of the prominent Islamic philosophers; It defines beauty as something admirable. According to him, the origin of art is some of the names of Almighty God, and imagination is the origin of almost all works of art. Sadra discusses the power of imagination in detail and considers it as a bridge between man and the separated world of imagination. Therefore, by using this platform, the artist brings his desired content, which is separated from imagination, to a sensory emergence.Heidegger, the great Western philosopher, analyzes art in a non-subjective phenomenology method and believes that things emerge in the act of understanding.And on this point of view, in the book Origin of the work of art, he criticizes scientific aesthetics in which he reduces art to sense and sensual pleasures. He considers art to be the only passage that can establish a relationship with existence and make the object fully emerge.Both thinkers have a cognitive view of aesthetics and art; They consider art as the platform for the emergence of existence and give it an epistemological code. In this article, we want to discuss the affinities and harmony of aesthetics in relation to truth and art, between these two influential thinkers.

    Keywords: aesthetics, truth, art, Sadr Mutalahin, Heidegger
  • "This is not a movie": artistic evaluation of cinema in Iranian law
    Vahid Agah * Page 4

    Censorship or auditing of movies is a previous intervention of the government in the freedom of artistic expression, which applies the red line before the release of the work. This is what is applied in Iran after the victory of the Islamic Revolution by the Ministry of Culture and Islamic Guidance based on the regulation of monitoring film screenings and issuing their screening licenses approved by the Government Board in 1361. In this regulation, along with various political, cultural, social, ethical and religious audits; There is a type of inspection that can be called artistic inspection, according to its rules, it is forbidden to show films that lack technical value and are artistic because they lead the audience's taste to decadence and vulgarity. During this research, the aforementioned evaluation has been analyzed in the context of art concepts and its approaches, and the result shows that this evaluation, unlike other types which is content, considers the form and considers the artistic and cinematic values ​​of the work. A matter that has abandoned the identification of art through the artist and the artistic community and has chosen beauty: that is, an internal criterion and taste, and a choice that, in addition to choosing the prescriptive approach of art, is looking for a line to distinguish cinema from non-cinema. This basis is manifested in the meaningful and approved regulations of the Supreme Council of Cultural Revolution and the result is that the Ministry of Culture and its councils sit instead of critics and experts of cinema and the people. An endless road that opens the way for a wide and uncontrolled audit depending on the taste and policies of the ministry.

    Keywords: Art auditing, cinema rights, Auditing, Ministry of Culture, Islamic Guidance, auditing rights
  • Visual appearance and position of women in the paintings of Ahsan al-Kebar's manuscript of Golestan Palace
    Marjaneh Naderi Gorzoddini *, Nahid Jafari Dehkordi Page 5

    The political actions of the Safavid kings and the formalization of the Shia religion in this period created fundamental changes in the political, social and cultural fields. Due to these developments, the society's attitude towards the role of women in society changed, which has emerged in works of art, including painting. Ahsan al-Kebar is one of the Shiite illustrated manuscripts in the Safavid era, whose illustrations are based on the artist's vision and attitude towards religious teachings. In this research, 6 selected pictures from Ahsan-al-Kebar's manuscript, in which women played a role, are examined with the aim of identifying the image position of women in accordance with her social and religious status. The research method in this study is descriptive-analytical and the data were collected based on documentary studies. The findings show that the painter has depicted women's bodies according to their religious and social status; therefore, he depicted the holy women with white veils and in the picture of the marriage of Hazrat Fatima (S) and Hazrat Ali (AS), he even avoided depicting the blessed figure of the beloved daughter of the Prophet (S). In other paintings, women are depicted in a simple and unimpaired outfit and in a dignified state.

    Keywords: Safavid Era, Shia art, Ahsan al-Kebar, persian painting, female iconography
  • -: A Comparative Study of Aesthetics (in Ontology and Phenomenology) in the Philosophies of Plotinus, Saint Augustine, Dionysius, and Saint Aquinas
    Mina Parvaneh *, Seyed Mohammad Reza Beheshti, Mohammad Javad Roodgar Page 6

    In the Middle Ages, in addition to the prevailing rationalism based on the defense of the Holy Scriptures, a new concept of the infinite emerged that, despite its supra-rational nature, gained extraordinary importance. This concept was able to equip the field of art, meaning beauty, with a method and principles that were expounded and left a lasting impact on the history of art by philosophers such as Plotinus, Saint Augustine, Dionysius, and Saint Aquinas. The common principles of these philosophers regarding beauty are rooted in ontology, referring to the origin of existence (God), and in phenomenology, with the consideration of three conditions in artistic works: proportion, harmony, and clarity (light-radiance), which have been determined as criteria for recognizing beauty. This article, using a library-analytical method, presents the common and agreed-upon conclusions of these philosophers regarding the definition of beauty and its criteriaKeywords: Divine philosophy characteristics, Plotinus, Saint Augustine, Dionysius, Saint Aquinas, beauty, light

    Keywords: : Divine philosophy characteristics, Plotinus, Saint Augustine, Dionysius, Saint Aquinas
  • The art of explaining the arc of descent and arc of ascent in Jami's works
    Mansour Nikpanah * Page 7

    Abdurrahman Jami, a mystic poet of the Persian language, has described and interpreted the mystical view of creation in his works, both poetry and prose. Habi Ibn Arabi's theory of motion created a revolution in the theories of creation. His students and followers elaborated and explained this view in their works. Sadr al-Din Qonavi and his students, such as Maulvi Jalal al-Din and Fakhr al-Din Iraqi, are commentators from this spectrum. According to these thinkers, Abdulrahman Jami worked to spread their ideas artistically. In this article, the author deals with the subject of the love movement in the descending arc and the ascending arc. In this regard, he has taken help from all the works of Jami. This research is descriptive and analytical and has been done with the library method and reference to first-hand documents. The result of the research showed that the form part of Jami's works is directed towards the arc of ascent and reconnecting to the general truth; Telling different stories and parables is just to clarify the different angles of this matter. Therefore, the totality of Jami's works is in line with multiplicity to unity, environment to center and bottom to top. The Seleucid path is the basis and complement of the existential path to meet the truth in the qualities of beauty.

    Keywords: jami, art, love movement, ascending arc, descending arc
  • A Comparative Study of Mowlavi’s Mysticism and Gibran Khalil Gibran
    Ahmadnoor Vahidi *, Heshmatollah Azarmakan Page 8

    There are common elements in the poems of Molavi and Gibran Khalil Gibran, which show the cultural and human commonalities of the two poets. In this article, in a library and descriptive analytical way, elements such as death and life, unity of existence, nature, love, music and listening, perfect human, God, conduct, mixing of good and bad, opposition of reasoning and illumination, words and speech, value of time and ... has been examined and the opinions of two poets have been extracted from their poems and compared. Rumi's and Gibran's intellectual commonalities are so much that despite the difference in language and regardless of thoughts, sometimes the words are also close to each other. The findings of the research show that Gibran and Rumi consider the whole universe to be alive because of that special monotheistic view and seeing God in everything. But discovering this truth requires reaching an enlightenment; An illumination that goes beyond geometric and dry reasoning and logic. In their eyes, all religions have their own value and there is a way to God from every heart. This view has deepened the moral virtues of these two poets; Both of them condemn blind imitation and consider worship for personal gain as the lowest level of worship. They warn a person from self-obsessions, they give respect to the present, regardless of the past and the future. Both of them consider music to polish the soul and recognize it as a noble tool for a person's conduct;

    Keywords: Mowlana, Islamic mysticism, Gibran Khalil Gibran, comparative literature
  • Explaining the aesthetic aspects of the rules of liquid form in the art of calligraphy(with reference to calligraphy treatises from the 6th to the 11th century AH)
    ZAHRA OURANGI * Page 9

    The art of calligraphy depends on aesthetic components that have changed over a long history, but these components are mixed with unstable formal rules. Calligraphy is a complex skill based on the rules of writing geometry, in which the importance of text and a comprehensive understanding of writing, the capabilities of the tool and the writing platform are discussed. Paying attention to each of these factors leads to the identification of a neglected aspect called fluid rules. This article takes a different look at identifying the fluidity of these rules to discover its hidden capabilities and capacities in the ranks of seeing, reading, understanding, enjoying with a special taste along with a new narrative. to be; So far, we have been faced with a kind of homogenization in the rules and principles in the evaluation of the works, and most of them have introduced the maximum observance of morphological rules along with a combination of visual beauty in the writing. In this article, the author has investigated the variety of shapes of lines from the perspective of form, character, practical and practical features, using descriptive-analytical method and using calligraphy letters and library sources. The result of this research is to know the formal capacities of lines and their capabilities in calligraphy, which can lead to the development of calligraphers and letter designers in renewing the dynamics of lines and producing mirror lines and blocking the flow of lines and fonts. destroy the new

    Keywords: calligraphy, aesthetics, fluid rules, principles, Form
  • Love in the mystical experience as play in the experience of the work of art based on Paul Ricoeur's appropriation theory
    Seyyed Majid Hosseini Dastjerdi * Page 10

    Philosophical hermeneutics has tried to change the systematic problem of aesthetics to the question of artistic experience and to avoid reduction to the aesthetics of the subject. the metaphor of the play a prominent role In this effort. Unlike Gadamer, with the theory of appropriation, Ricoeur places all the possibilities of hermeneutics in the path of interpretation and self-understanding. Understanding occurs from the tension between distancing and self-understanding In other words, the interpretation of the text occurs in the self-interpretation of a subject who understands himself and his possibilities better after the interpretation. The purpose of appropriation is to give new capacities in a new scope for self-knowledge. Using the metaphor of the play, in addition to the transformation of the subject, he also prioritizes the transformation of reality and the author over the transformation of the subject. The metaphor of love also has a similar function in the transformation of the wayfarer and his world in Attar's mystical experience to approach the truth. Can the metaphor of love be equivalent to the metaphor of play (festival, celebration, ritual, mourning, dance, etc.)? Since the narrative of the experience of the love event has a much longer life than the event of the play and is more solid and concrete to understand the interpretation, can mystical love be considered equivalent to the hermeneutic play in the experience of the work of art? Comparing the two metaphors of love and play opens a way to better understand both in interpretation.

    Keywords: Love, Play, Paul Ricoeur, Interpretation, appropriation
  • A comparative study of world appearance in Nahj al-Balaghah and the works of Khajo Kermani
    Tahereh Salari, Mostafa Salari *, Behrooz Romiani Page 11

    In the works of Khajavi Kermani, we always see the unpleasant and deceptive image of the world. This attitude is in line with what is seen in mystical schools; But what invites the audience to reconsider this attitude is the undeniable alignment that links the view expressed in Khajoo's works to the way the world is presented in Nahj al-Balaghah. What has been narrated about the world in Nahj al-Balaghah shows its rejection and condemnation by the pious Mawlawi, an attitude that has not been dealt with severely in the Qur'an, the holy book of Muslims, and of course this means a contradiction in the thought of Imam Ali (as). ) Is not with the teachings of the Qur'an; Rather, it is the necessity of social conditions that has led the Imam to write such a view. In this article, we try to compare the attitude of Ali (AS) in Nahj al-Balaghah with secularism in the works of Khajavi Kermani. This article will be done in a descriptive-analytical way and with a library method. The purpose of this study is to investigate the similarities and inequalities of Khajavi Kermani's view of the world with Nahj al-Balagheh's view of the world. The main question of the research is to what extent secularism has been influenced by Nahj al-Balaghah in the works of Khajavi Kermani. The results of the research show that Khajavi Kermani, who was familiar with Nahj al-Balaghah and the words of Ali (AS), describes the world as worthless, deceptive.

    Keywords: World, Khajavi Kermani, Nahj al-Balaghah, Imam Ali (AS)
  • Pictorial symbols of "Far" in the illustrations of Tahmasbi Shahnameh and Akbarnameh (Case study: the image of Kiyomarth Vendamat Akbar court in ShekarSquare)
    Seyedeh Maryam Kasaeyan *, Seyed Razi Mousavi Gilani, Abdolhossein Laleh Page 12

    AkbarNameh is the firstofficial history ofAkbar's reign,which was written by Allami and illustrated during his time.He described Akbaras having "Fr"Some researchers believe that the images ofAkbar in the illustrated versions ofhis reign are influenced byPersian literature and have the characteristics of aking inthe Iranian tradition.One of the most basic characteristicsof this is"Fr".On the other hand, the interestof the Gorkans in Iranian literature and art caused the migration of the artists ofTabrizII.He went to India and established the Gurkani.According to the contents ofthese questions,how was Akbar's far reflected in the paintings of Akbarnameh?This essay was written with the aim ofinvestigating the characteristics"Fr"ofMandi Shahan inTahmasbi's Shahnameh and AkbarNameh, in order tofind out how the images are depicted in the paintings,and the extent of adaptation and influence of Safavid Tabrizon the painting of Gurkans of India.Inthis regard,firstly,the meanings of the word Far were analyzed based on etymology,then how the appearance of Fr ofShahs in the illustrations ofTahmasbi's Shahnameh andAkbarnameh was examined.theoretical fundamental research method;Based on the descriptive nature;In terms of how to deal with the descriptive-analytical problem,the texts and contents of the materials have been collected and analyzed in the library method.The research samples are limited to two illustrated versions ofTahmasbi'sShahnameh and Akbarnameh and the illustrations have been selected inorder to answer the research questions.Although Tahmasbi'sShahnameh is based on an epic text,and Akbarnameh is based on real life,researches show that Far ofAkbar's character inAkbarnameh has been symbolized bythe influence of Tahmasbi's Shahnameh and influenced by the artistic traditions ofthe second of Tabriz.

    Keywords: Farr, Safavid negargari, Tahmasabi's Shahnameh, Gurkanian painting of India, Akbarnameh