فهرست مطالب

طب جنوب - شماره 0 (آذر و دی 1402)

مجله طب جنوب
شماره 0 (آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 5
|
  • راضیه رستگار*، مرضیه حیدری، نیلوفر معتمد، فاطمه عباسی صفحات 273-283
    زمینه

    تاثیر توسیلیزوماب و دوز بالای کورتیکواستروئید بر مرگ ومیر و پیامدهای کووید-19 ابهاماتی دارد. این مطالعه برای مقایسه اثر داروهای توسیلیزوماب و پالس متیل پردنیزولون بر مرگ ومیر، پیامدها و مدت زمان بستری بیماران مبتلا به بیماری کووید-19 شدید انجام شده است. 

    مواد و روش ها

    پژوهش فوق یک مطالعه گذشته نگر در نیمه اول سال 1400 بر روی 131 بیمار مبتلا به کووید-19 شدید که در بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر بستری بودند، انجام شد. 66 نفر در گروه پالس متیل پردنیزولون و 65 نفر در گروه دریافت کننده توسیلیزوماب قرار گرفتند و از نظر پیامدهای بالینی و آزمایشگاهی و یافته های تصویربرداری ریه بررسی و مقایسه شدند. 

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که درصد مرگ ومیر و میانگین مدت زمان بستری در دو گروه پالس متیل پردنیزولون و گروه توسیلیزوماب و همچنین میزان نیاز به اینتوباسیون در این دو گروه از نظر آماری معنی دار نبود (0/05<P). میزان بهبود CRP و اشباع اکسیژن شریانی بعد از درمان در دو گروه به لحاظ آماری تفاوت داشت (0/01>P). 

    نتیجه گیری

    پالس متیل پردنیزولون در بیماران بدحال باعث بهبودی سریعتر اکسیژناسیون شریانی و فاکتور التهابی CRP می شود ولی در پیش آگهی و مرگ بیماران بین این دو دارو ارجحیت وجود ندارد. بنابراین می تواند جایگزین مناسبی برای توسیلیزوماب باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، مرگ ومیر، توسیلیزوماب، پالس متیل پردنیزولون
  • سیدعنایت هاشمی، منیره نوری، سپیده ناصری، هوشیار حسینی* صفحات 284-301
    زمینه

    میکروپلاستیک ها آلاینده های محیطی پایدار هستند. حضور آن ها در منابع آبی، هوا و زنجیره های غذایی نگرانی فزاینده ای در سراسر جهان است. از آنجایی که هوا یک بستر محیطی قوی است، انتشار و اثرات میکروپلاستیک های موجود در هوا می تواند به صورت موضعی باقی بماند یا بسیار فراتر از نقطه انتشار باشد. در این مطالعه آلودگی هوای محیط داخل و خارج منازل مسکونی در شهر کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت. 

    مواد و روش ها

    جهت جمع آوری نمونه، در قسمت های مختلف خانه اعم از اتاق، پذیرایی، آشپزخانه، راهرو، حیاط و پشت بام به عنوان نقاط نمونه برداری انتخاب گردید. در کل تعداد 10 ایستگاه به عنوان نقاط نمونه برداری انتخاب گردید. نمونه ها پس از شستشو توسط آب مقطر و انتقال به آزمایشگاه از طریق یک فیلتر فایبرگلس (قطر 47 میلی متر، منفد 1/1 میکرومتر) با استفاده از پمپ خلاء فیلتر شدند. پس از تهیه و استخراج نمونه های فوق، از روش بصری برای تشخیص کمی و کیفی میکروپلاستیک ها استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج مطالعه، حضور میکروپلاستیک را در تمامی نمونه ها تایید نمود. فراوانی میکروپلاستیک ها با حداقل مقدار 158 و حداکثر مقدار 4480 عدد در هر متر مربع بود. نمونه های داخل منزل به طور معناداری بیشتر از نمونه های خارج از منزل بود. بیشترین فراوانی مربوط به الیاف مشکی رنگ بوده و با منشاء مسنوجات نسبت داده می شوند. همچنین بیش از 78 درصد نمونه ها، با اندازه کمتر از 500 میکرومتر تعیین گردیدند.

    نتیجه گیری

    قرار گرفتن در معرض احتمالی با هوای آلوده به میکروپلاستیک اجتناب ناپذیر است و در حال حاضر دانش ما در مورد انتشار میکروپلاستیک در هوای داخلی، و همچنین در مورد عوامل موثر بر انتقال میکروپلاستیک کم است. نیاز به مطالعات بیشتر با تمرکز بر این موضوعات وجود دارد، چرا که در ارزیابی خطر بالقوه میکروپلاستیک بر سلامت انسان از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: میکروپلاستیک، گردوغبار، کیفیت هوا، محیط داخل، محیط خارج
  • مائده حدادان، محمدرضا فرزانه، بتول امیری، شهلا زمانی، علیرضا صاحبانی، افشین برازش* صفحات 302-310
    زمینه

    حضور کرم ها و تخمشان به صورت اکتوپیک در مجرای آپاندیس می تواند به صورت مستقیم و همچنین به صورت غیرمستقیم با تحریکات آنتی ژنیک منجر به هایپرپلازی فولیکول های لنفاوی جدار مجرا شده و از این طریق انسداد مجرا و متعاقب آن، آپاندیسیت حاد را سبب شوند. مطالعه حاضر به منظور تعیین میزان این نقش و همچنین فراوانی نمونه های آپاندکتومی شده با عامل کرمی انتروبیوس در طی 10 سال اخیر در بوشهر طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    تعداد 3210 لام مربوط به نمونه های آپاندیس بیماران آپاندکتومی شده در طی 10 سال اخیر (1401-1391) در بوشهر جمع آوری و از نظر میکروآناتومی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج ارزیابی میکروسکوپی نمونه ها و اطلاعات موجود در پرونده ها، جمع بندی و داده ها به کمک نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 و آزمون مجذور کای دو آنالیز گردیدند.

    یافته ها

    فراوانی موارد آپاندیسیت ناشی از انتروبیوس ورمیکولاریس در نمونه های مورد بررسی0/8 درصد بود و در طی سال های اخیر روند کاهشی داشته است. بین ابتلا به آپاندیسیت ناشی از انتروبیوس و جنس و سن بیماران، ارتباط معناداری وجود داشته ولی با محل سکونت بیماران فاقد یک رابطه معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به روند کاهشی فراوانی آپاندیسیت ناشی از انتروبیوس در طی سال های اخیر در بوشهر، می توان اثر شیوع پاندمی کووید را در این نتیجه گیری دخیل دانست. پیشنهاد می شود ارزیابی های اولیه برای تشخیص زود هنگام این عفونت انگلی به ویژه در مناطق آلوده، در جهت حذف مداخلات جراحی غیرضروری صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: آپاندیسیت، انتروبیوس ورمیکولاریس، بوشهر، ایران
  • افشین برازش، زهرا حیدری، الهام رحمانی، ندا شادور، مرادعلی فولادوند* صفحات 311-323
    زمینه

    توکسوپلاسموز مادرزادی در طول اوایل آبستنی، ممکن است منجر به مرگ جنین و یا ایجاد عوارض جبران ناپذیر در جنین شود. در تحقیق حاضر، شیوع آنتی بادی های IgG و IgM ضد توکسوپلاسما در دو گروه زنان باردار با سابقه سقط جنین و بارداری طبیعی مراجعه کننده به مراکز درمانی بوشهر تعیین و با یکدیگر مقایسه گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، تعداد 150 نفر از زنان باردار با سابقه سقط و نیز با روند طبیعی بارداری مراجعه کننده به درمانگاه های زنان و زایمان شهرستان بوشهر در فاصله زمانی 1399 لغایت 1400، از نظر وجود آنتی بادی های IgG و IgM ضدتوکسوپلاسما مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تست ها به همراه اطلاعات پرسشنامه ای با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 و آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان 18/7 درصد دارای تیتر مثبت یکی از آنتی بادی های IgG و IgM و 81/3 درصد فاقد تیتر مثبت در سرم خود بودند. مقایسه نتایج گروه خانم های با سابقه سقط و خانم های بدون سابقه سقط نشان داد که یک ارتباط قوی میان سابقه سقط در افراد بررسی شده با میزان آنتی بادی IgG ضد انگل توکسوپلاسما وجود دارد.

    نتیجه گیری

    فرم مزمن توکسوپلاسموزیس می تواند به عنوان عاملی برای سقط های مکرر در خانم های باردار مورد توجه قرار گیرد. با توجه به تاکید برخی از محققین مبنی بر معنی دار نبودن این ارتباط، این موضوع جای بحث داشته و نیاز به مطالعات تکمیلی در این زمینه دارد.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسموزیس، سابقه سقط جنین، حاملگی، آنتی بادی IgG و IgM
  • فرشته سبحانی، بنفشه آراد*، ابوالفضل مهیار، آمنه باریکانی صفحات 324-340
    زمینه

    عود شب ادراری پس از قطع دارو باعث دریافت طولانی مدت داروها توسط کودکانی می شود که در روند درمان این اختلال قرار دارند. هدف از این مطالعه مقایسه میزان عود بیماری در دو گروه درمان شب ادراری با ترکیب دسموپرسین + تولترودین و دسموپرسین به تنهایی است.

    مواد و روش ها

    تعداد 123 بیمار از هر دو جنس، مبتلا به شب ادراری، 5 تا 16 ساله در یک کارآزمائی بالینی، تصادفی-یک سوکور و تک مرکزی بررسی شدند. به گروه اول یک پاف از اسپری بینی دسموپرسین و به گروه دوم هم یک پاف از اسپری بینی دسموپرسین + 1 میلی گرم تولترودین، یک ساعت قبل از خواب تجویز شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 21 و آزمون های مجذور خی (Chi-Square) و آزمون تی-استیودنت  (Student t- test) تحلیل گردید (0/05>P). 

    یافته ها

    پاسخ مثبت بیماران به درمان در گروه درمانی دسموپرسین 100 درصد و عود پس از قطع درمان، 47/1 درصد بود. در گروه دسموپرسین+ تولترودین، 96/4 درصد به درمان پاسخ مثبت دادند و عود پس از قطع درمان در 34/5 درصد از آنان مشاهده شد. بین دو گروه از نظر میزان پاسخ به درمان (0/11=P) و عود پس از قطع درمان (0/16=P) تفاوت آماری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان توسط دسموپرسین و دسموپرسین+ تولترودین در کاهش عود بیماری بعد از پروسه درمان اولیه کودکان مبتلا به شب ادراری تک علامتی اولیه موثر بود. با توجه به اینکه، تفاوت آماری معنی دار بین گروه های درمانی دسموپرسین و دسموپرسین+ تولترودین وجود نداشت، لذا نیازی به اضافه کردن دارو تولترودین به درمان شب ادراری نمی باشد.

    کلیدواژگان: عود شب ادراری، دسموپرسین، تولترودین، شب ادراری تک علامتی اولیه
|
  • Razeah Rastegar*, Marzeah Heidary, Nilofar Motamed, Fatemeh Abbasi Pages 273-283
    Background

    The effect of Tocilizumab and high dose of corticosteroid on COVID-19 mortality and out-comes is equivocal. This study was designed to compare the effect of tocilizumab and Methylpredniso-lone pulse dose on mortality, outcomes and duration of hospitalization in severe COVID-19 patients.

    Materials and Methods

    The above research was a retrospective study conducted on 131 patients with severe COVID-19 admitted to the acute respiratory ward of Shohadaye Khalije Fars Hospital in Bushehr, Iran, from March to October 2021. Of these patients, 66 were assigned to the methylprednisolone pulse group and 65 to the tocilizumab group and the two groups were then compared in terms of clinical out-comes, laboratory test results, and lung imaging findings.

    Results

    The results of the study showed that the percentage of mortality, the mean duration of hospitali-zation, and the rate of requirement for intubation were not signiciantly different between the methylpred-nisolone pulse and the tocilizumab groups (P>0.05). The improvement in CRP and arterial oxygen satura-tion was significantly different between the two groups after treatment (P<0.01). 

    Conclusion

    High dose of methylprednisolone in severely ill patients was associated with faster recovery of the patients in terms of arterial oxygenation and the inflammatory marker CRP. Nevertheless, there was no difference between the two drugs in terms of mortality rate and prognosis. Therefore methylprednisolone pulse dose can be a good alternative to tocilizumab in severe COVID-19.

    Keywords: COVID-19, mortality, methylprednisolone pulse, tocilizumab
  • Seyed Enayat Hashemi, Monireh Nouri, Sepideh Naseri, Hoshiyar Hossini* Pages 284-301
    Background

    Microplastics are persistent environmental pollutants. Their presence in water resources, air and food chains is a growing concern all over the world. Since air is a strong environmental substrate, the release and effects of airborne microplastics can remain localized or go far beyond the point of release. In this study, the indoor and outdoor air pollution of residential houses in Kermanshah, Iran, was investigated.

    Materials and Methods

    In order to collect samples, different parts of the houses, including bedroom, living room, kitchen, corridor, yard and roof, were selected as the sampling points. Ten stations were selected as the sampling points. After washing with distilled water, the samples were transferred to the laboratory through a fiberglass filter (diameter 47 mm, 1.1 μm pore size) and filtered using a vacuum pump. After preparing and extracting the above samples, the visual method was used for the quantitative and qualitative detection of the microplastics.

    Results

    The results of the study confirmed the presence of microplastics in all the samples. The frequency of microplastics was minimum 158 and maximum 4480 per square meter. The indoor samples were significantly more polluted than the outdoor samples. The highest frequency was related to black fiber, which can be attributed to a textile origin. Also, more than 78% of the samples were determined to be less than 500 micrometers in size.

    Conclusion

    Exposure to microplastic-contaminated air is inevitable, and currently, our knowledge about the release of microplastics in indoor air as well as the factors affecting microplastic transmission is lacking. There is a need for more studies focusing on these issues, because they are of great importance in assessing the potential risk of microplastics on human health.

    Keywords: Microplastics, dust, air quality, indoor environment, outdoor environment
  • Maeadeh Haddadan, Mohammad Reza Farzaneh, Batol Amiri, Shahla Zamani, Ali Reza Sahebani, Afshin Barazesh* Pages 302-310
    Background

    The ectopic presence of helminths and their eggs in the appendix tube can directly and indirectly lead to the hyperplasia of lymphatic follicles in the walls of the tube by antigenic stimulation and thereby cause obstruction and subsequently acute appendicitis. The present study was designed to determine the extent of this role as well as the frequency of appendectomy samples with E. vermicularis during the last ten years in Bushehr.

    Materials and Methods

    A total of 3210 slides related to appendiceal samples of appendectomy patients were collected in Bushehr over ten years (2012-2022) and examined in terms of microanatomy. The microscopic evaluation of the samples as well as the information contained in the patient health records were summarized and the collected data were analyzed in SPSS-16 software using the Chi-square test.

    Results

    The frequency of appendicitis caused by E. vermicularis in the studied samples was 0.8%, showing a decreasing trend over the last years. There was a significant relationship between appendicitis caused by E. vermicularis and the gender and age of the patients, but there was no significant relationship with their place of residence.

    Conclusion

    Considering the decreasing trend of appendicitis caused by Enterobius over the last few years in Bushehr, a role can be attributed to the COVID pandemic in this outcome. It is suggested to carry out preliminary evaluations for the early diagnosis of this parasitic infection, especially in infected areas, in order to eliminate unnecessary surgical interventions.

    Keywords: Appendicitis, Enterobius vermicularis, Bushehr, Iran
  • Afshin Barazesh, Zahra Heydari, Elham Rahmani, Neda Shadvar, Morad Ali Fouladvand* Pages 311-323
    Background

    Congenital toxoplasmosis during early pregnancy may lead to fetal death or cause irreversible complications in the fetus. In the present research, the prevalence of anti-Toxoplasma IgG and IgM antibodies was determined in pregnant women with a history of spontaneous abortion in comparison with women of normal pregnancy course referring to Bushehr medical centers.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 150 blood samples were collected from pregnant women with a history of spontaneous abortion and normal pregnancy course referred to Bushehr medical centers from May 2020 to May 2021. Sera were tested for anti-Toxoplasma IgG and IgM antibodies using the ELISA method. The test results along with the questionnaire information were analyzed using SPSS-16 software and Chi-square test.

    Results

    A total of 18.7% were seropositive and 81.3% were seronegative for anti-Toxoplasma IgG/IgM antibodies. The comparison of the two groups of women showed that there was a significant relationship between the prevalence of anti-Toxoplasma IgG antibody and spontaneous abortion and also education level, place of residence and method of washing vegetables; however, there was no statistically significant relationship between infection and some of the analyzed variables, such as history of contact with cats, number of pregnancies, deliveries and abortions, and some nutritional behaviors.

    Conclusion

    Chronic form of toxoplasmosis can be considered a factor for recurrent miscarriage in pregnant women. Due to the emphasis of some researchers on the non-significance of this relationship, the subject is debatable and needs further studies.

    Keywords: Toxoplasmosis, history of spontaneous abortion, pregnancy, IgG, IgM antibodies
  • Fereshteh Sobhani, Banafsheh Arad*, Abolfazl Mahyar, Ameneh Barikani Pages 324-340
    Background

    In the process of treating children with primary monosymptomatic nocturnal enuresis (PMNE), the relapse of PMNE after stopping the medicine causes the child to take the medicine for a prolonged time. The purpose of this study is to compare the rate of disease relapse in two groups of PMNE treatment with a combination of desmopressin + tolterodine and desmopressin alone.

    Materials and Methods

    One hundred twenty-three patients of both genders, suffering from nocturnal enuresis, 5-16 years old, were examined in a randomized, single-blind, single-center clinical trial. The first group was given one puff of desmopressin nasal spray and the second group was given one puff of desmopressin nasal spray + 1 mg tolterodine one hour before going to sleep. Data were analyzed using SPSS 21 software and Chi-Square and student t-test (P<0.05).

    Results

    The positive response of the patients to the treatment in the desmopressin treatment group was 100% and the relapse rate after stopping the treatment was 47.1%. In the desmopressin + tolterodine group, 96.4% responded positively to the treatment, and relapse after stopping the treatment was observed in 34.5% of them. There was no significant difference between the two groups in terms of response rate to treatment (P=0.11) and relapse after stopping the treatment (P=0.16).

    Conclusion

    Treatment with desmopressin and desmopressin + tolterodine was effective in reducing PMNE relapse after the initial treatment process in children. Considering that there was no statistically significant difference between the desmopressin and desmopressin + tolterodine treatment groups, there is no need to add tolterodine to the treatment regimen of nocturnal enuresis.

    Keywords: Nocturnal enuresis relapse, desmopressin, tolterodine, primary monosymptomatic nocturnal enuresis