فهرست مطالب

اقتصاد و بازار کشاورزی - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه اقتصاد و بازار کشاورزی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/09
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمید سعیدی جوادی*، سید محمد فهیمی فرد صفحات 1-12
    مقدمه و هدف

    با توجه به دیدگاه های متفاوت در خصوص تاثیر عمق دموکراسی بر محیط زیست، در پژوهش حاضر یک مطالعه تطبیقی بین ایران و کره جنوبی در خصوص چگونگی اثرگذاری عمق دموکراسی بر رابطه میان رشد اقتصادی و انتشار گازهای گلخانه ای انجام شد.

    مواد و روش ها

    جهت دستیابی به اهداف تحقیق، داده های مورد نیاز طی دوره 2021-1981 از بانک جهانی گردآوری شده و جهت تجزیه وتحلیل داده ها از مدل خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که عمق دموکراسی، نرخ رشد تولید ناخالص داخلی و نیروی کار در کشور کره جنوبی بیش از ایران و میزان انتشار گازهای گلخانه ای و تشکیل سرمایه ثابت در ایران بیش از کره جنوبی می باشد. علاوه براین، در بلندمدت عمق دموکراسی تاثیر معکوس و تولید ناخالص داخلی، نسبت تشکیل سرمایه به تولید ناخالص داخلی و نیروی کار تاثیر مستقیمی بر انتشار گازهای گلخانه ای در هر دو کشور دارند. همچنین، عمق دموکراسی در بلندمدت از اثر مستقیم تولید ناخالص داخلی بر میزان انتشار گازهای گلخانه ای هر دو کشور می کاهد.

    نتیجه گیری

    افزایش عمق دموکراسی موجب کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای شده و از آثار مستقیم رشد اقتصادی بر انتشار گازهای گلخانه ای می کاهد. از این رو، به مسئولین کشور به ویژه وزارت کشور پیشنهاد می شود، زمینه شکل گیری و رشد سازمان های مردم نهاد بویژه در حوزه محیط زیست را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: عمق دموکراسی، رشد اقتصادی، محیط زیست، مدل خودرگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL)
  • حسن یگانه*، مهدی فولادی زاده، آی سن حاجی لی دوجی، معصومه قاسمی، سمیرا حاجی پور صفحات 13-21
    مقدمه و هدف

    با آنکه اکوسیستم مرتعی نقش مهمی در اقتصاد کشور بخصوص در تامین گوشت قرمز ایفا می نماید، آنچنان‎که باید سرمایه گذاری ها و حمایت های لازم در این حوزه دیده نمی شود که یکی از علل آن عدم آرامش روانی از سرمایه گذاری در این بخش می باشد که با بیمه اکوسیستم ها می توان این آرامش روانی را ایجاد نمود. برای این منظور در این تحقیق سعی شد عوامل موثر بر پذیرش بیمه مراتع توسط بهره برداران شهرستان مراوه تپه مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از جنبه هدف کاربردی- تجربی و از جنبه جمع آوری اطلاعات پیمایشی و همچنین اسنادی کتابخانه ای است. جامعه آماری مورد نظر نیز همه مرتعداران ذینفع که دارای طرح مرتعداری هستند، می باشند. در این پژوهش حجم نمونه از طریق فرمول کوکران تعیین شد. در پرسشنامه ها متغیرهای مختلفی از جمله اقتصادی - اجتماعی بهره برداران، آگاهی از برنامه های ترویجی و دیگر سوالات مرتبط مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق به منظور بررسی عوامل موثر بر تقاضای بیمه از مدل رگرسیون لجستیک اسمی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مدل لجستیک نشان داد متغیرهای وجود برنامه های ترویجی در خصوص بیمه مرتع، مشارکت در اجرای طرح های مرتعداری، مخارج خانواده و سابقه دامداری بر پذیرش بیمه دام و مرتع در سطح یک درصد تاثیر مثبت و معنی دار داشته است. متغیر وجود برنامه های ترویجی در سطح یک درصد (9/839 = Exp(B)) بیشترین تاثیر را در پذیرش بیمه مراتع در بین عوامل وارد شده به مدل رگرسیون لجستیک دارد. در این تحقیق وجود برنامه‎های ترویجی متغیری است که بر احتمال پذیرش بیمه مرتع تاثیر مثبت دارد یعنی با افزایش یک واحد وجود برنامه ها ترویجی، احتمال پذیرش بیمه به نسبت 9/8 درصد افزایش می یابد. مشارکت در اجرای طرح های مرتعداری نیز تاثیر مثبتی بر پذیرش بیمه دارد. با افزایش یک واحد مشارکت در اجرای طرح های مرتعداری، احتمال پذیرش بیمه به نسبت 3/67 درصد افزایش می‎ یابد. همچنین سابقه دامداری نیز تاثیر مثبتی بر پذیرش بیمه مراتع در منطقه داشته است و با افزایش یک سال سابقه دامداری، احتمال پذیرش بیمه به نسبت 1/004 درصد افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    بنا به نتایج کلی تحقیق برگزاری کلاس های ترویجی در خصوص انتقال ریسک و بررسی ابعاد مختلف بیمه تحت شرایطی که مجری کلاس مسلط به زبان ترکی ترکمنی باشد، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آگاهی، کلاس های ترویجی، مدل لجستیک، مرتعدار
  • مریم اسدپورکردی، رقیه زاهدیان تجنکی* صفحات 22-33
    مقدمه و هدف

    بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخش های مهم در اقتصاد با ایفای نقش های مهمی چون تامین امنیت غذایی و مساعدت بازار عوامل تولید، یکی از مصرف کنندگان انرژی به شمار می آید. به طوری که امروزه تولید بخش کشاورزی و پیشرفت تکنولوژی های بکار رفته در این بخش به اندازه‎ای به انواع مختلف انرژی ها وابسته گردیده است که مصرف انرژی در این بخش طی چهار دهه روند افزایشی داشته است. یکی از عوامل اثرگذار بر رفتار مصرفی فعالان اقتصادی در زمینه انرژی، حاکمیت و کارآمدی آن می باشد به طوری که با سیاست های درست و اجرای دقیق آنها می تواند بر تغییر یا اصلاح رفتار مصرف انرژی اثرگذار باشد. از این رو در این مطالعه به بررسی عوامل اثرگذار بر انرژی مصرف شده (گازوئیل) در بخش کشاورزی با تاکید بر نقش حکمرانی در 22 کشور با درآمد متوسط رو به پایین پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    برای برآورد مدل از الگوی پانل توبیت استفاده شده است. اطلاعات این مطالعه از سایت خواروبار جهانی و بانک جهانی برای دوره 1996 تا 2018 جمع آوری شده است.

    یافته ها

    نتایج برآورد الگوی پانل توبیت نشان داد بجز شاخص کنترل فساد مابقی شاخص های حکمرانی (ثبات سیاسی، حق اظهار نظر و پاسخگویی و حاکمیت قانون) اثر منفی بر مصرف گازوئیل در بخش کشاورزی دارند. با افزایش امتیاز هر یک از شاخص های حق اظهار نظر و پاسخگویی، ثبات سیاسی، حاکمیت قانون و کنترل فساد به میزان یک درصد، مقدار انرژی مصرف شده در بخش کشاورزی در کشورهای مورد مطالعه 1/21-، 0/06-، 0/63- و 2/33 درصد تغییر می یابد. در مقابل متغیرهای سرمایه گذاری داخلی، سهم بخش کشاورزی از اقتصاد و رشد بخش کشاورزی اثر مثبت بر مصرف گازوئیل در بخش کشاورزی دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق پیشنهادهایی نظیر بهبود وضعیت حکمرانی در کشورهای مورد بررسی، گسترش حجم تجارت و توسعه سیستم های هوشمند در جهت افزایش سهم انرژی های پاک و کاهش سهم گازوئیل از سبد مصرف انرژی توصیه می شود. همچنین مقایسه اثر نهایی شاخص های حکمرانی نشان می دهد کنترل فساد اثر بیشتری نسبت به سایر شاخص های حکمرانی دارد، لذا توصیه می شود اقدامات موثر در جهت کنترل فساد به ویژه مسائل زیست محیطی و گسترش مصرف انرژی های پاک صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: تجارت، توبیت، حاکمیت، کشاورزی، گازوئیل
  • الهه آهنی، سامان ضیایی، حمید محمدی، مصطفی مردانی نجف آبادی*، عباس میرزایی صفحات 34-50
    مقدمه و هدف

     افزایش دما، تابش خورشید و تغییر در الگوهای بارش از جمله مهمترین عوامل اثرگذار بر افزایش نیاز آبی گیاهان، تبخیر- تعرق و تغییر در حجم و رواناب ها و رطوبت خاک است که این تغییرات به نوبه خود میزان تقاضا و عرضه آب را در بخش کشاورزی شمال شرق ایران دستخوش تغییر نموده است. بنابراین، مجموعه این موارد، آگاهی از آثار تغییر اقلیم بر بخش کشاورزی و منابع آب را ضروری می سازد. با در نظر داشتن مسئله بحران آب در ایران و حوضه های آبریز شمال شرق آن به خصوص حوضه آبریز کشف رود که یکی از بحرانی ترین حوضه ها می باشد توجه به بهره وری آب در این نواحی امری ضروری است. در این راستا، به منظور محاسبه میزان حجم آب مصرف شده محصولات کشاورزی در مراحل مختلف رشد، از شاخص ردپای آب با هدف ارزیابی مناسب آب مصرفی در بخش کشاورزی در اقلیم های مختلف بهره گرفته شد.

    مواد و روش ها

     شبیه سازی پارامترهای حوضه تحت سناریوهای اقلیمی برای دوره 2040-2021 در نرم افزار WEAP صورت گرفت. پس از مدل سازی منابع آب در نرم افزار WEAP، به منظور تعریف سناریوهای تغییر اقلیم، از نتایج شبیه سازی با استفاده از ترکیب وزنی چهار مدل AOGCM از پروژه مقایسه مدل های جفت شده فاز ششم (CIMP6)  تحت سه سناریو  SSP1-2/6(خوشبینانه)، SSP3-7/0 (بدبینانه) و SSP5-8/5 (خیلی بدبینانه) برای دوره پایه (2012- 1993) و دوره آینده (2021-2040) پرداخته شد. مشاهدات خروجی مدل های گزارش ششم تحت سناریوهای جدید (SSP) هستند، که خطوط سیر بخش های مشترک اقتصادی– اجتماعی یا به عبارتی مسیرهای پایدار اجتماعی است و در واقع سناریوهای مختلفی برای توسعه اقتصادی، جمعیت و تکنولوژی در آینده و غلظت های مختلف گازهای گلخانه ای را توصیف می کند. چارچوب مفهومی مطالعه حاضر، محاسبه بهره وری اقتصادی و فیزیکی منابع آب محصولات زراعی با استفاده از ردپای آب و کربن در شرایط تغییر اقلیم بود. این رویکرد در حوضه آبریز کشف رود واقع در شمال شرق ایران برای 99-1398 توسعه داده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد نیاز آبی محصولات زراعی منطقه در همه سناریوهای اقلیم (CMIP6) افزایش پیدا نمود و مقدار عملکرد آن کاهش یافت. همچنین، بیشترین ردپای آب آبی در بین محصولات منتخب را به ترتیب چغندرقند، ذرت علوفه ای، پیاز، یونجه، گوجه فرنگی و خیار دارا بودند. افزایش شاخص ردپای آب آبی محصولات در حوضه بیانگر حجم بیشتر ردپای آب آبی نسبت به ردپای آب سبز بود که نشان دهنده افزایش تبخیر و تعرق و کاهش میزان بارندگی در شمال شرق کشور می باشد. نتایج نشان داد محصول یونجه با 2623/2 مترمکعب بر تن در سناریو بدبینانه بیشترین و ذرت علوفه ای با 502 مترمکعب بر تن کمترین ردپای آب در تولید محصول به خود اختصاص دادند. سیب زمینی، گوجه فرنگی، خیار، پیاز و جو به ترتیب بالاترین بهره وری اقتصادی در شرایط اقلیمی بدبینانه دارا بودند. این امر بیانگر کاهش بارندگی و افزایش دما در سال های 2040 می باشد. همچنین، کمترین میزان بهره وری فیزیکی در اقلیم بدبینانه را گندم و یونجه به ترتیب با 309/2 و 336/2 کیلو برمترمکعب شامل هستند. به عبارت دیگر، با تغییر شرایط اقلیم و افزایش نیاز آبی محصولات، شاخص بهره وری اقتصادی آب در سطح پایین تری قرار گرفت. در بین محصولات مورد بررسی ذرت علوفه ای کمترین سهم در ردپای آب سبز (1 درصد) در هکتار را به خود اختصاص داده است. در صورتی که سهم این محصول از ردپای آبی 14/52 درصد برآورد شد. همچنین، محصولات یونجه، جو، گندم و گوجه فرنگی به ترتیب 21/85، 20/36، 20/03 و 10/09 درصد بیشترین سهم و مقدار قابل توجه ای از ردپای آب سبز را به خود اختصاص دادند. در مقابل سهم ردپای آب آبی محصولات ذکرشده به ترتیب 12/3، 2/5، 5/7 و 11/7 درصد برآورد شد. شاخص بهره وری اقتصادی گندم و یونجه در سناریو بدبینانه به تریتب معادل 9276/3 و 7444/02 ریال بر مترمکعب محاسبه شد. به طوری که استمرار شرایط خشکسالی در حوضه منجر به کاهش 48 و 56 درصد در بهره وری آن شد. بیشترین ردپای آب آبی و کربن به ترتیب محصولات سیب زمینی، چغندرقند، پیاز، خیار و ذرت دارا بودند. کمترین آن را به ترتیب گندم، جو، گوجه فرنگی و یونجه به خود اختصاص دادند. با توجه به مفهوم ردپای آب، چنانچه برای تولید یک محصول خاص مقدار آب کمتری بتوان مصرف کرد، آن محصول در اولویت تولید قرار دارد. بنابراین، مناسب‍ترین محصول در بحث ردپای آب آبی و کربن متعلق به محصول گندم بوده است.

    نتیجه گیری

     در پژوهش حاضر مصرف آب برای محصولات کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد سهم ردپای آب سبز در محصولات یونجه، جو، گندم و گوجه فرنگی بالاتر از 20 درصد از سهم کل ردپای آب بود. به طور کلی، با توجه به پیامدهای تغییر اقلیم و خشکسالی های پیش رو می بایست به مسئله کمبود آب توجه ویژه ای شود و منابع آب به شیوه ای صحیح مدیریت گردد. همچنین، در الگوی کشت محصولات تغییرات اساسی لحاظ شود به گونه ای که کشت محصولات با نیاز آبی کمتر و عملکرد بیشتر متناسب با اقلیم هر منطقه جایگزین سایر محصولات گردد. مهمترین راهکار نیز در راستای کاهش ردپای آب آبی از طریق کاهش تقاضا و مصارف آب و به عبارتی متوازن سازی عرضه آب با توجه به پتانسیل های منابع آبی منطقه می باشد. یکی از راهکارهای عملی نیز در مدیریت منابع آب، برآورد نیاز آبی گیاه و تعیین مقدار حجم آب مصرفی در مراحل مختلف تولید محصول پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: حوضه آبریز کشف رود، گرمایش جهانی، مدل سازی هیدرولوژیکی
  • سید مجتبی مجاوریان*، فواد عشقی، سیده زهرا حسینی کالج، ماریا شاهنوری صفحات 51-62
    مقدمه و هدف

    بسته بندی یک محصول، ترکیبی از عناصر گوناگون است که هر یک از آنها می توانند در رفتار خرید مصرف کننده موثر باشند. یکی از عناصر مهم بسته بندی، عناصر اطلاعاتی مندرج بر روی بسته بندی است. در این پژوهش، تاثیر چهار نوع اطلاعات بسته بندی اعم از اطلاعات اجباری، اطلاعات بازاریابی، اطلاعات تغذیه ای و اطلاعات محیط زیستی  بر ترجیحات مصرف کنندگان محصولات لبنی در شهر نور استان مازندران در سال 1400 مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ نحوه اجرای پژوهش، پیمایشی از نوع توصیفی- همبستگی است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بوده است که به روش نمونه گیری در دسترس بین 384 نفر از مشتریان فروشگاه های مواد غذایی شهر نور توزیع شد. پایایی پرسشنامه از طریق سه معیار ضرایب بارهای عاملی، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد و روایی آن از طریق روایی همگرا و روایی واگرا تایید شد. در این پژوهش از روش معادلات ساختاری استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل پژوهش از قدرت پیش بینی متوسط برخوردار بوده به طوری که متغیرهای مستقل با هم توانسته اند 37/7 درصد تغییرات رفتار مصرف کننده را تبیین کنند. در این راستا، اطلاعات قانونی با ضریب مسیر 0/55، اطلاعات محیط زیستی با ضریب مسیر 0/33 و اطلاعات بازاریابی با ضریب مسیر 0/275 به ترتیب بیشترین تاثیر مثبت و معنی داری بر رفتار خرید مصرف کننده داشته اند.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان داد که انواع اطلاعات بسته بندی بر رفتار و ترجیحات مصرف کنندگان موثر است؛ همین طور، اطلاعات بازاریابی بر رفتار خرید مصرف کننده تاثیر مثبت و معنی داری دارد. پیشنهاد می شود به منظور جلب توجه بیشتر مصرف کنندگان، اطلاعات مربوط به شرایط نگهداری محصولات به وضوح و کامل در دسترس آنها قرار گیرند.

    کلیدواژگان: برچسب، رفتار خرید، معادلات ساختاری، مصرف کننده
  • زهرا غفاری مقدم*، ریحانه اشتری نژاد صفحات 63-69
    مقدمه و هدف

    یکی از عوامل مهم در توسعه اقتصادی و تامین درآمدهای ارزی تجارت خارجی می‎باشد. در سال های اخیر وجود نوسان قیمتی در بازار نفت، درآمد ارزی کشور را با تغییرات زیادی روبه‎رو کرده و اقتصاد کشور را متاثر ساخته است. این امر لزوم تنوع بخشی به محصولات صادراتی و تجارت و تاکید بر اهمیت تجارت فرآورده های غیرنفتی را نشان می دهد. بنابراین، تمرکز بر تجارت بخش کشاورزی با توجه به اهدافی مانند خودکفایی و امنیت غذایی و امکان درآمدهای ارزی بالای بخش مذکور غیرقابل اجتناب است. خرما یکی از مهمترین اقلام صادرات غیرنفتی ایران است که صادرات آن قدمت طولانی دارد. ایران از نظر صادرات خرما همواره در سطح جهان رتبه اول یا دوم را به خود اختصاص داده است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه حاضر اثر کوتاه مدت و بلندمدت نرخ ارز واقعی، میزان تولید خرما و نسبت قیمت داخلی به قیمت جهانی بر حجم صادراتی این محصول با استفاده از الگوی خودرگرسیون با وقفه ‎های توزیع شده (ARDL) و الگوی تصحیح خطا  (ECM) در ایران طی سال های 1400- 1370 تخمین و ضمن بررسی رابطه بلندمدت بین متغیرهای الگو، پویایی های کوتاه مدت الگو و سرعت تعدیل عدم تعادل کوتاه مدت به بلندمدت برآورد شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در کوتاه مدت نسبت قیمت داخلی به خارجی رابطه مثبت و معنی دار بر میزان صادرات خرما دارد. همچنین نتایج حاصل از تخمین رابطه بلندمدت نشان داد چنانچه در بلندمدت میزان صادرات و نسبت قیمت داخلی به خارجی یک درصد افزایش یابد میزان صادرات به ترتیب 0/016 و 0/81 درصد افزایش خواهد یافت. نتایج آزمون ECM نیز نشان می‎دهد که هر عدم تعادلی در مدل، در بلندمدت به سمت تعادل حرکت می‎کند و کمتر از یک دوره حدودا یکساله طول می‎کشد تا خطای تعادل کوتاه مدت اصلاح شود و مدل به تعادل بلندمدت خود بازگردد.

    نتیجه گیری

    از آنجائی که نرخ ارز اثر مثبت بر صادرات خرما داشت، با افزایش مقدار نرخ ارز درآمد حاصل از صادرات خرما افزایش می‏ یابد و این موضوع باعث افزایش انگیزه صادرکنندگان جهت افزایش مقدار صادرات خرما می‎شود. کاهش انحرافات ارزی نیز سبب افزایش صادرات خرما می گردد. لذا، توصیه می‎شود که سیاست‎های ارزی کشور در جهت حمایت از صادرات و کاهش واردات محصولات کشاورزی اتخاذ گردد. در این راستا، پیشگیری از نوسانات نرخ ارز و همچنین اطلاعات شفاف درباره روند آینده تغییرات نرخ ارز نقش موثری در افزایش درآمد صادرکنندگان و مقدار صادرات و حفظ موقعیت ایران در بازارهای جهانی خواهد داشت. نسبت قیمت داخلی به قیمت جهانی در بلندمدت اثر معنی داری بر میزان صادرات خرما داشت. اگر سیاست دولت مبنی بر کاهش صادرات بر اساس سیاست‎های مختلف به ویژه حفظ ذخایر آبی باشد، افزایش قیمت داخلی نسبت به قیمت جهانی (از طریق عوارض صادرات) پیشنهاد می‎شود.

    کلیدواژگان: نرخ ارز، الگوی خودرگرسیون با وقفه‎های توزیع شده، الگوی تصحیح خطا، صادرات غیر نفتی، خرما
  • هوشمند گله داروند، فرهاد شیرانی بیدابادی*، اعظم رضایی، رامتین جولایی صفحات 70-78
    مقدمه و هدف

    غذا از جمله نیازهای بنیادی جامعه بشری و بخش جدایی ناپذیر از زندگی افراد است که تامین آن در مقوله امنیت غذایی نهفته است امنیت غذایی یکی از معیارها و ابزار توسعه انسانی است. توسعه انسانی به طور همزمان می تواند هم به عنوان هدف و هم به عنوان مسیر توسعه ملی و رشد اقتصادی مطرح شود. امنیت غذایی به معنای علمی، روشی حساب شده برای رفع مشکلات غذا، تغذیه و چارچوب تعریف شده ای برای برنامه ریزی و مدیریت توسعه است. امنیت غذایی زمانی وجود دارد که همه افراد در همه ایام به غذای سالم، کافی و مغذی دسترسی اقتصادی و فیزیکی داشته باشند و غذای قابل دسترسی نیز نیازهای یک رژیم تغذیه ای سازگار با ذائقه آنان را برای یک زندگی سالم و فعال فراهم آورد تمام تعریف های ارائه شده برای امنیت غذایی دارای دو جنبه اساسی دسترسی فیزیکی را می توان به صورت موجود بودن غذا در بازار و یا به شکل کلی تر در محیط تعریف نمود. این در حالی است که دسترسی اقتصادی به شکل موجود بودن قدرت خرید کافی برای خرید غذای موجود در بازار و یا دسترسی به عوامل تولید جهت تولید مواد غذایی با استفاده از محیط طبیعی تعریف شده که به شکل خلاصه به آن دستیابی گفته می شود. گستردگی مفهوم امنیت غذایی به گونه ای است که به وسیله تعامل دامنه ای از عوامل بیولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی، کشاورزی و فیزیکی تعیین می شود و مستلزم عرضه کافی مواد غذایی در سطح کلان و توزیع عادلانه به منظور دستیابی همه افراد به آنها است. همچنین باید بیان نمود تامین امنیت غذایی به مشارکت همه قسمت های اجتماعی_اقتصادی وابسته است. همچنین بخش کشاورزی با بهبود و افزایش کیفیت تولیدات مواد غذایی، نقشی تعیین کننده و اساسی در ایجاد امنیت غذایی دارا می باشد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارزیابی امنیت غذایی در برنامه های پنج ساله اول تا ششم توسعه چشم انداز 1404 و ارتباط آن با نابرابری توزیع درآمد در مناطق روستایی ایران می باشد.

    مواد و روش ها

    جهت تحقق هدف تحقیق، شاخص بافر انگل به عنوان جانشین امنیت غذایی محاسبه شد و به تفکیک در برنامه های پنج ساله توسعه مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا داده های مورد نیاز شامل هزینه های خوراکی هزینه های غیرخوراکی، کل هزینه های خانوارهای روستایی، ضریب جینی، شاخص توسعه مالی، شاخص آزادسازی تجاری، رشد ناخالص داخلی و تولید ناخالص داخلی سرانه از بانک مرکزی، مرکز آمار ایران و بانک جهانی برای دوره 1401-1353 جمع آوری و محاسبه گردید. در نهایت ارتباط بین شاخص بافر انگل و متغیرهای ضریب جینی، تولید ناخالص داخلی، شاخص توسعه مالی و شاخص آزادسازی تجاری با ضریب همبستگی بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، شاخص بافر انگل در برخی دوره ها افزایشی و در برخی دوره ها کاهشی بوده است علت افزایش یا کاهش امنیت غذایی در دوره های مختلف ممکن است به عوامل متعددی از جمله تغییرات آب و هوایی، بحران های اقتصادی، جنگ و نغییرات سیاسی، بروز بیماری ها و آفات در محصولات کشاورزی و نابودی منابع طبیعی مانند خاک و آب بستگی داشته باشد. همچنین به طور کلی سهم هزینه های خوراکی خانوارهای روستایی در دوره مورد بررسی کاهش یافته است و خانوارهای روستایی در طول دوره مورد بررسی به نسبت درآمدشان سهم کمتری از درامد خود را صرف خرید غذا می کنند زیرا با افزایش درآمد، خانوار تا حد معینی می تواند مصرف غذای خود را افزایش دهد؛ با توجه به اینکه خانوارهای روستایی به نسبت افزایش درآمد سهم کمتری از درامد خود را صرف خرید غذا می کنند می توان نتیجه گرفت  بهبود وضعیت امنیت غذایی در خانوارهای روستایی در بازه زمانی مذکور را شاهد هستیم. به علاوه، مقدار بافر انگل در خلال برنامه های توسعه تا برنامه چهارم در حال افزایش و پس از آن به دلیل مشکلات سیاسی و تحریم ها کاهش می یابد. به طور کلی، بالاترین مقدار امنیت غذایی نواحی روستایی مربوط به برنامه چهارم با نمره 62 و پایین ترین آن مربوط به برنامه اول با نمره 51 می باشد. همچنین بر اساس نتایج ضریب همبستگی و متغیرهای مورد مطالعه، شاخص بافر انگل با متغیر توسعه مالی ارتباط مثبت و معنی دار و با ضریب جینی و آزادسازی تجاری ارتباط منفی و معنی دار دارد. همچنین بین شاخص بافر انگل و رشد GDP و GDP سرانه در دوره مورد بررسی ارتباط معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    توسعه مالی می تواند باعث افزایش تولید کشاورزی و دسترسی به منابع مالی برای کشاورزان شود با توجه به ارتباط مثبت شاخص توسعه مالی و بافر انگل می توان نتیجه گرفت توسعه مالی با ایجاد فرصت بیشتر برای کسب و کارهای روستایی و کشاورزی میتواند در زمینه تولید و بهبود کیفیت محصولات جوامع روستایی موثر باشد؛ به علاوه، رشد توسعه مالی تاثیر مستقیم بر امکان ایجاد اشتغال و ایجاد فرصت هایی برای کارآفرینی، تولید منابع درآمدزای جدید و کاهش بیکاری دارد. با توجه به منفی و معنادار شدن دو متغیر ضریب جینی و آزادسازی تجاری، افزایش ضریب جینی منجر به کاهش توزیع عادلانه ثروت در جامعه می شود. از طرف دیگر، رشد ضریب جینی می تواند منجر به بی توجهی به نیازهای اساسی اقشار محروم جامعه شود. همچنین باز شدن بازارها به خارج می تواند تولید داخلی را تهدید کرده و بر توانایی صادرات و واردات کالاها تاثیر منفی بگذارد. دو متغیر رشد GDP و GDP سرانه در دوره مورد بررسی معنی دار نشدند.

    کلیدواژگان: برنامه های توسعه ایران، شاخص بافر انگل، ضریب جینی
  • سیده محبوبه دریاباری* صفحات 79-88
    مقدمه و هدف

    مطالعه رفتار خرید مصرف کنندگان یکی از ضروریات تحقیقات بازاریابی است. شمول آگاهی و منابع کسب آن جهت گسترش مصرف مواد غذایی سالم از جمله ماهی در کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این مطالعه، بررسی موثرترین نوع دانش بر رفتار مصرف کنندگان ماهی قزل آلای پرورشی و تعیین مهمترین منبع این اطلاعات است.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. جامعه آماری مورد مطالعه خریداران و مصرف کنندگان ماهی پرورشی بوده اند که از فروشگاه های سرمزرعه و خرده فروشی های وابسته به مزارع واقع در سطح شهرهای آمل و فیروزکوه اقدام به خرید ماهی می کنند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، 384 نفر تعیین شد که برای اطمینان 400 نمونه انتخاب شد. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. داده های اصلی تحقیق نیز به صورت میدانی و با مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شده است. و توسط محقق به صورت مصاحبه چهره به چهره با خریداران ماهی پرورشی تکمیل گردید. در این مطالعه ازالگوی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی جهت بررسی روابط علی میان متغیرهای پنهان ترجیحات مصرف کننده، آگاهی، منابع اطلاعاتی و آمیخته های بازاریابی استفاده شد.  برآورد الگو با نرم افزار Amos انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سطح آگاهی با ضریب 0/641 بر ترجیحات مصرف کنندگان موثر است. همچنین آمیخته های بازاریابی با ضریب 0/606 و منابع اطلاعاتی با ضریب 0/265 بر آگاهی اثر مثبت و معنی داری دارند. آزمون تفاوت بین ضرایب نشان می دهد که مصرف کنندگان تفاوت معنی داری بین اطلاعات تغذیه ای و تولیدی نداشته و از نظر آنها، هر دو نوع اطلاعات از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

    نتیجه گیری

    خریداران ماهیان پرورشی به اطلاعات شخصی اعتماد بیشتری نسبت اطلاعات عمومی دارند. انواع منابع اطلاعات شخصی در شکل گیری رفتار خرید از اهمیت یکسانی برخوردار است. منابع رسانه های عمومی از اهمیت کمتری برخوردار است. در عناصر آمیخته بازاریابی، عنصرقیمت از سایر عناصر (دسترسی و محصول) تاثیر بیشتری در انتخاب و خرید مشتری دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی، تحلیل عاملی تاییدی، ماهی قزل آلای پرورشی، معادلات ساختاری
  • ریحانه یحیایی، محمد کاوسی کلاشمی* صفحات 89-100
    مقدمه و هدف

    در زنجیره تامین غلات اساسی نظیر برنج، تقلب، نظارت ضعیف و تاخیر در رسیدن محصول به مقصد نهایی همواره جزء چالش های اساسی ذینفعان این زنجیره ها است. بهبود سامانه نظارت و ردیابی زنجیره تامین، بهترین راه حل جهت کاهش اختلافات بین شرکای تجاری و عدم تقارن اطلاعاتی در این زنجیره ها می باشد. بلاک چین به دلیل به هم پیوستگی و ارتباط دادن اقدام ها به یکدیگر، نقشه برداری و تجسم مراحل در زنجیره تامین را به راحتی امکان پذیر می کند. این فناوری باعث ایجاد اعتماد در میان طرف های ذینفع در یک زنجیره تامین می شود، زیرا دسترسی آزاد به داده کلیدی نقاط مختلف زنجیره را فراهم می کند. بلاک چین اجرای قراردادهای هوشمند را تسهیل می کند و در صورت تحقق شرایط از پیش تعیین شده در خصوص اقدام ها، به طور خودکار شرایط قرارداد و اقدام ها را به روز می کند. از آنجایی که بلاک چین مبتنی بر یک دفتر کل توزیع شده که از چندین نسخه تشکیل شده است، دستکاری در یک تراکنش خاص تقریبا غیرممکن است زیرا باید همه نسخه ها را به طور همزمان تغییر داد. همچنین، بلاک چین برای تضمین و حفظ اجماع در مورد فرایندهای زنجیره سودمند است زیرا همه ذینفعان می دانند که تراکنش ها خودکار و معتبر می باشند. کاربرد فناوری بلاکچین در مدیریت زنجیره های تامین مزایای زیادی مانند قابلیت ردیابی، امنیت اطلاعات، شفافیت و اعتماد را در پی دارد. سنتی بودن شیوه نظارت و ردیابی در زنجیره تامین برنج، نگرانی های جدی را در خصوص تقلب و عدم تضمین کیفیت به همراه دارد. در این شرایط ایجاد اعتماد و شفافیت بین ذینفعان زنجیره بسیار دشوار است. کاربرد فناوری بلاکچین می تواند پیشران گذار از مدیریت سنتی زنجیره تامین برنج در ایران باشد.  شناسایی مولفه های اثرگذار بر کاربرد این فناوری در زنجیره تامین و تعیین اهمیت آنها می تواند موجب بهبود فرایند سیاست گزاری در این حوزه گردد. با توجه به اهمیت برنج در سبد غذایی خانوار ایرانی و نگرانی های موجود در خصوص ایمنی غذایی و مباحثی نظیر تقلب در زنجیره تامین این محصول، پژوهش حاضر شناسایی پبشران های اثرگذار بر استفاده از فناوری بلاکچین در زنجیره تامین برنج و اولویت بندی آنها را مدنظر قرار داد.   

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی است. ابزار پژوهش پرسشنامه مقایسه های زوجی مبتنی بر هدف، معیار و زیرمعیارهای درخت تصمیم می باشد. درخت تصمیم پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی پیشران های اثرگذار بر استفاده از فناوری بلاکچین در زنجیره تامین برنج، تشکیل شد و شامل شش معیار و 26 زیرمعیار است. در طراحی درخت تصمیم از یافته های پژوهش های پیشین و نظر خبرگان نمونه استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه مقایسه های زوجی توسط 10 نفر از خبرگان بازار برنج در استان گیلان طی بازه زمانی بهار 1402 بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و تعیین وزن نسبی معیارها و زیرمعیارهای پژوهش، فرایند سلسله مراتبی فازی کروی به کار رفت. اجرای این فرایند در پنج مرحله شامل ایجاد درخت تصمیم، ایجاد ماتریس مقایسات زوجی با استفاده از اصطلاحات زبانی، بررسی سازگاری ماتریس مقایسات زوجی، محاسبه وزن های فازی و تعیین امتیاز رتبه بندی نهایی گزینه ها صورت می گیرد. به منظور دسته بندی زیرمعیارها از نظر شدت اثرگذاری، رهیافت فاصله انحراف معیار از میانگین به کار رفت.

    یافته ها

    با توجه به تعداد معیارها و زیرمعیارهای درخت تصمیم، هفت گروه مقایسه و 62 مقایسه زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اعتبار یافته های پژوهش با استفاده از شاخص ناسازگاری مورد ارزیابی قرار گرفت. مقدار شاخص ناسازگاری در تمامی مقایسه های صورت گرفته کمتر از 10 درصد می باشد که بیانگر اعتبار وزن های نسبی حاصل است. معیارهای "قرارداد هوشمند"، "ردیابی و جلوگیری از تقلب" و "ساده سازی معاملات" با مجموع وزن نسبی بیش از 57 درصد به ترتیب سه معیار با اهمیت از نظر خبرگان نمونه می باشد. در بین زیرمعیارهای قرارداد هوشمند، "افزایش اعتبار زنجیره تامین برنج" با وزن نسبی 29/52 درصد بیشترین اهمیت را دارا است. در خصوص زیرمعیارهای مرتبط با "ردیابی و جلوگیری از تقلب" و "ساده سازی معاملات" نیز "شناسایی سریع برنج" با وزن نسبی 20/30 درصد و "پرداخت بدون نیاز به بانک" با وزن نسبی 24/65 درصد، مهم ترین پیشران می باشند. دسته بندی پیشران ها با استفاده از رهیافت فاصله انحراف معیار از میانگین نشان داد که چهار زیرمعیار در دسته اثرگذاری با شدت خیلی زیاد، هشت زیرمعیار در دسته اثرگذاری با شدت زیاد، 11 زیرمعیار در دسته اثرگذاری با شدت کم و سه زیرمعیار در دسته اثرگذاری با شدت خیلی کم می باشند. افزایش اعتبار زنجیره تامین برنج، عدم نیاز به حضور فیزیکی در تنظیم قراردادها، ذخیره ایمن اطلاعات زنجیره تامین برنج، و سرعت بخشیدن به انتقال داده ها در زنجیره تامین برنج، زیرمعیارهای دارای شدت اثرگذاری خیلی زیاد می باشند.

    نتیجه گیری

    استفاده از فناوری بلاکچین در مدیریت و بهینه سازی زنجیره تامین محصولات کشاورزی و مواد غذایی مورد تاکید بسیاری از پژوهشگران، مدیران عملیاتی و سیاست گزاران است. بسیاری از چالش های موجود در زنجیره تامین برنج نیاز به ترویج کاربرد فناوری های جدید مانند بلاکچین دارد. یافته های این پژوهش مشتمل بر شناسایی، اولویت بندی و دسته بندی پیشران های اثرگذار بر استفاده از فناوری بلاکچین در زنجیره تامین برنج، فرصت مناسبی جهت تدوین بسته سیاستی مرتبط و اقدام های عملیاتی در زنجیره تامین فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: برنج، درخت تصمیم، زنجیره تامین، فرایند سلسله مراتبی فازی کروی، مقایسه زوجی
  • فاطمه آزادبر، فرشید اشراقی*، رامتین جولایی، علی کرامتزاده صفحات 101-110
    مقدمه و هدف

    نوسانات قیمت در بازار محصولات کشاورزی، انتقال قیمت و سپس حاشیه بازار یکی از چالش‎های همیشگی بخش کشاورزی بوده است. نحوه انتقال شوک های قیمتی در زنجیره تامین کالا بر رفاه تولیدکنندگان، عوامل بازاریابی و مصرف کنندگان تاثیر می گذارد. چگونگی تاثیر قیمت‎ها بر بازارهای مختلف و همچنین اثرات متقارن یا نامتقارن تغییرات قیمت را می‎توان از موضوعات مهم در تحلیل سیاست‎های تجاری در نظر گرفت. وجود تقارن در بازار به‎معنای انتقال کامل تغییرات قیمت در یک سطح از بازار به سطوح دیگر است و عدم تقارن زمانی اتفاق می افتد که افزایش (کاهش) قیمت سریع تر از کاهش (افزایش) قیمت منتقل شود. هدف از این مطالعه تعیین عدم تقارن قیمت‎ها در بازار گوشت قرمز ایران و همچنین سنجش انحصار در این بازار به‎عنوان یکی از عوامل احتمالی عدم تقارن قیمت بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، با استفاده از داده های ماهانه طی سال های 1397-1392 تقارن قیمت در بازار واردات گوشت قرمز ایران با استفاده تکنیک یوهانسن یوسیلیوس و برآورد مدل تصحیح خطا مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با استفاده از داده های سالانه 1397-1380 میزان انحصار در این بازار با استفاده از شاخص هرفیندال هریشمن ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد حداکثر یک رابطه بلندمدت بین دو متغیر قیمت وارداتی و داخلی گوشت قرمز وجود دارد. همچنین، نتایج آزمون علیت گرنجر حاکی از وجود رابطه علیت بین این دو متغیر بوده و برآورد الگوی انتقال قیمت از قیمت وارداتی به قیمت داخلی نشان از تقارن انتقال قیمت، هم در کوتاه‎مدت و هم در بلندمدت دارد، به گونه ای که اثر افزایش و کاهش قیمت وارداتی تا سه ماه در بازار داخلی ماندگار است. همچنین، نتایج شاخص هرفیندال هریشمن در طی سال های 1397-1380 بالاتر از 1800 واحد بوده، که بیانگر حالت تمرکز بالا در بازار واردات گوشت قرمز می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، چون انتقال قیمت در کوتاه‎مدت و بلندمدت متقارن بوده، عملکرد دولت در زمینه واردات گوشت قرمز و حمایت از مصرف کننده داخلی چندان موفق نبوده است. همچنین، بررسی انحصار در این بازار، تمرکز بالا و تسلط دو کشور برزیل و امارات متحده عربی در بازار واردات گوشت قرمز ایران را نشان می دهد. بنابراین، پیشنهاد می شود، با افزایش تعداد کشورهای طرف معامله حالت انحصاری کمرنگ تر شده تا در صورت بروز مشکلات سیاسی و ایجاد تنش های بین المللی، میزان آسیب های رفاهی وارده به مردم کاهش یابد.

    کلیدواژگان: انتقال قیمت، شاخص هرفیندال هریشمن، علیت گرنجر، یوهانسن یوسیلیوس
  • پریا قبله، محمد خداوردیزاده*، مرتضی مولایی صفحات 111-121
    مقدمه و هدف

    نوسان درآمدهای حاصل از صدور نفت خام و پایان پذیر بودن منابع نفتی، سیاست گذاران و برنامه ریزان کشور را به این باور رسانده است که گسترش صادرات غیرنفتی، رهایی از اقتصاد تک محصولی و تنوع بخشیدن به درآمدهای صادراتی کشور به منظور کاهش آسیب پذیری اهداف توسعه اقتصادی ضرورت دارد. گیاهان دارویی یکی از منابع بسیار ارزشمند در حوزه منابع طبیعی ایران به شمار می آیند به گونه ای که اگر به نحو مناسبی بهره برداری شوند و به موقعیت صادراتی آنها در دنیا توجه شود، می تواند در راستای هدف توسعه صادرات غیرنفتی مفید واقع شوند . نظر به اهمیت گیاهان دارویی در صادرات غیرنفتی کشور، پژوهش حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر عرضه صادرات گیاهان دارویی منتخب ایران صورت پذیرفته است.

    مواد و روش ها

    جهت تعیین عوامل موثر بر صادرات گیاهان دارویی ایران از الگوی خود رگرسیون با وقفه های توزیعی (ARDL) استفاده شد. جهت بررسی وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها آزمون باند مورد استفاده قرار گرفت. برای بررسی ثبات الگو از آزمون های مجموع تجمعی باقی مانده ها (CUSUM) و مجموع تجمعی مربعات باقی مانده ها (CUSUMSQ) استفاده شد. دوره مطالعه این تحقیق 2016-1978می باشد. داده های این مطالعه از منابع مختلف شامل سازمان خواروبار کشاورزی (FAO) و بانک مرکزی جمع آوری شده است.

    یافته ها

    بررسی ایستایی متغیرها نشان داد که تمام متغیرها ایستا از درجه I(0) یا I (1) هستند، بنابراین می توان از مدل ARDL برای بررسی ارتباط کوتاه مدت و بلندمدت استفاده نمود. نتایج ازمون باند نشان داد که بین متغیرها ارتباط بلند مدت وجود دارد. مطابق نتایج بدست امده متغیر های نوسانات نرخ ارز، صادرات گیاهان دارویی کشور های رقیب و صادرات نفت ایران در بلند مدت تاثیر منفی و معنی دار و متغیر های قیمت صادراتی گیاهان دارویی ایران، تولید داخلی گیاهان دارویی، نرخ ارز واقعی و متغیر مجازی آزادسازی تجاری تاثیر مثبت و معنی داری بر مقدار صادرات گیاهان دارویی ایران داشته اند.

    نتیجه گیری

    با افزایش درآمدهای نفتی طی دوره مورد بررسی صادرات گیاهان دارویی کاهش می یابد. دلیل این موضوع می تواند توجه کمتر دولت به سایر بخش ها از جمله کشاورزی در شرایط رونق درآمد های نفتی است. توجه به پتانسیل های صادراتی بخش کشاورزی و گیاهان دارویی می تواند یکی از راهکارهای تدریجی در جهت خروج اقتصاد کشور از صادرات فرآورده های خام نفتی به شمار آید. با توجه به اثر منفی نوسانات نرخ ارز بر عرضه صادرات گیاهان دارویی در بلند مدت، اتخاذ سیاست های مناسب در جهت کاهش نوسانات نرخ ارز و همچنین حمایت مالی از صادر کنندگان در مقابل نوسانات نرخ ارز توصیه می شود.

    کلیدواژگان: زاد سازی تجاری، ایران، رهیافت ARDL، عرضه صادرات، گیاهان دارویی، نرخ ارز
  • مسعود سامیان*، سعید مهرجو، شهاب بیشه سری صفحات 122-135
    مقدمه و هدف

    تولیدکنندگان بخش کشاورزی با ریسک های مختلفی مواجه هستند. گروهی از این ریسک ها، ریسک های تولیدی هستند که بر تولید یا عملکرد تولیدکننده تاثیر می گذارند. از جمله این ریسک ها می توان به تغییرات آب و هوایی، بیماری ها، آفات و غیره اشاره نمود. گروه دوم از ریسک ها که اصطلاحا به آن ها ریسک های قیمتی گفته می شود، برروی قیمت دریافتی تولیدکننده یا قیمت پرداختی برای نهاده تاثیر می گذارد و در نتیجه در قیمت ها ایجاد نوسان می کند. به گروه سوم از ریسک ها، ریسک های سیاست گذاری یا نهادی گفته می شود. تولیدکنندگان همواره با این گروه از ریسک ها مواجه هستند. گروه چهارم از ریسک ها که اصطلاحا به آن ها ریسک های بازار گفته می شود، ناشی از شرایط بازار محصولات کشاورزی و کاستی زیرساخت های بازار است. گروه پنجم از ریسک هایی که دولت باید تدابیر لازم را برای مواجهه با آن ها بیاندیشد، ریسک های سلامت یا بهداشت است. در این جا، منظور بهداشت و سلامت مصرف کننده نیست بلکه بهداشت و سلامت خود تولیدکننده است. چرا که تولیدکننده به عنوان یک انسان خود بخشی از عملیات تولید را انجام می دهد که در بسیاری از مواقع جانشینی ندارد. سیاست ها و ابزارهای قیمتی، شامل ابزارهایی هستند که متغیر سیاستی هدف آن ها، حمایت از قیمت دریافتی تولیدکننده برای محصول تولیدی و یا قیمت پرداختی برای نهاده های مورداستفاده در تولید است. این مقاله به دنبال بررسی تاثیر سیاست های قیمتی بر الگوی کشت بهینه در دشت کبودرآهنگ می باشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش جهت بررسی تاثیر سیاست های قیمتی از رهیافت برنامه ریزی ریاضی مثبت استفاده می شود که در آن بسیاری از محدودیت ها و معایب برنامه ریزی ریاضی هنجاری برطرف گردیده است. لذا، با توجه به جدیدبودن آن نسبت به سایر روش های تحلیل سیاست های کشاورزی و با توجه به این‎که روش مذکور از روش های برنامه ریزی ریاضی است، به عنوان متدولوژی تحقیق حاضر برای تحلیل سیاست های موردنظر انتخاب شده است. اطلاعات موجود در این پژوهش از سازمان جهاد کشاورزی همدان، شرکت آب منطقه ای استان همدان، مرکز آمار ایران و پرسشنامه محقق ساخته که توسط کشاورزان تکمیل شده بود در سال 99-1398 اخذ شده و در نهایت 11 سناریو شامل سناریوهای قیمتی، نهاده ای و راندمان آبیاری تدوین شد و در دشت کبودرآهنگ با استفاده از نرم افزار GAMS اجرا شد.

    یافته ها

    نتایج اعمال سناریوی حذف سیاست قیمت تضمینی و قیمت گذاری محصولات با قیمت جهانی و نرخ تسعیر ارزی 42 هزار ریالی در دشت کبودرآهنگ نشان داد که در نتیجه اعمال این سیاست سطح زیرکشت منطقه به‎شدت کاهش پیدا کرده به طوری که سطح زیرکشت منطقه از 135439 هکتار به 79501 هکتار (41 درصد) کاهش پیدا می کند. بیشترین میزان کاهش سطح زیرکشت مربوط به گندم دیم با 70 درصد کاهش می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از از اعمال سناریو حذف سیاست قیمت تضمینی و قیمت گذاری محصولات با قیمت جهانی و نرخ تسعیر ارزی 136 هزار ریالی در دشت کبودرآهنگ بیانگر این موضوع بود که با اعمال این سناریو سطح زیرکشت منطقه 30 درصد کاهش پیدا می کند. سومین سناریو بررسی شده در خصوص قیمت تضمینی در این مطالعه سناریو ادامه سیاست قیمت تضمینی محصولات کشاورزی مطابق قیمت های مصوب سال زراعی 1400-1399 در دشت کبودرآهنگ می باشد که در نتیجه اعمال این سیاست سطح زیرکشت کل منطقه 39 درصد کاهش پیدا می کند، که بیشترین کاهش سطح زیرکشت مربوط به محصولات کم بازده جو دیم (67 درصد) و گندم دیم (48 درصد) می باشد. از سوی دیگر، در نتیجه اعمال این سیاست و با توجه به قیمت های سال زراعی 1400-1399 سطح زیرکشت خیار، سیب زمینی و گندم آبی بیشترین افزایش را داشته و به‎ترتیب 129 درصد، 82 درصد و 51 درصد افزایش پیدا می کند. نکته مهم دیگر در خصوص این سیاست کاهش آب مصرفی به‎میزان 39 درصد می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی کشت بهینه، دشت کبودرآهنگ، سیاست های قیمتی
  • مریم اردستانی، کوهسار خالدی* صفحات 136-152
    مقدمه و هدف

    کشاورزی، فعالیتی توام با ریسک بوده و دامنه گسترده ‏ای از ریسک ‏ها بر درآمد حاصل از تولیدات کشاورزان تاثیرگذار است. در میان روش‏های متعدد مدیریت ریسک، بیمه کشاورزی به‎عنوان یک ابزار حمایت غیرقیمتی، جایگاه ویژه‏ای دارد. ناتوانی و عدم تمایل بخش خصوصی به عملیات بیمه ای در کشاورزی، دخالت بخش دولتی را در مطالعه، طراحی و اجرای برنامه ‏های بیمه ی کشاورزی اجتناب ‏ناپذیر ساخته است. مطالعه حاضر با هدف ارائه تصویر روشنی از جایگاه حمایت دولت‏ها از بیمه کشاورزی، محاسبه شاخص های بیمه و تعریف سازوکار مناسب حمایتی دولتی از بیمه محصولات کشاورزی در ایران به نگارش درآمد.

    مواد و روش ها

    مطالعه به صورت تحلیلی- توصیفی بوده و گردآوری آمار و اطلاعات مورد نیاز، مبتنی بر منابع اسنادی (کتابخانه ‏ای) انجام شد. تجربیات جهانی حمایت دولت‏ها از بیمه کشاورزی عمدتا با تکیه بر مطالعات بانک جهانی در سال 2010 میلادی و وضعیت بیمه کشاورزی ایران با استفاده از منابع اطلاعاتی داخلی در یک دهه ی اخیر، مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی حمایت دولت‏ها از بیمه‏ های کشاورزی در کشورهای منتخب نشان داد که اولا اجرای مناسب بیمه کشاورزی بدون حمایت دولت، ممکن نیست. ثانیا، متداول‏ترین نوع حمایت دولتی از بیمه ‏های کشاورزی در کشورهای مورد بررسی، پرداخت یارانه حق بیمه است و در کشورهای هندوستان، کانادا، ایالات متحده آمریکا و چین، بیش از نیمی از حق بیمه ‏ها توسط دولت پرداخت شده است. ثالثا، دولت به صورت مستقیم حمایت‏ های تکمیلی دیگری در قالب وضع قانون بیمه کشاورزی، پرداخت یارانه آموزش کشاورزان، پرداخت یارانه تحقیق و توسعه ی محصولی، بیمه ‏های اتکایی دولتی، پرداخت یارانه هزینه ‏های اداری و عملیاتی بیمه‏‏ گران، معافیت مالیاتی فروش حق بیمه ‏های کشاورزی، تنظیم نرخ‏ های منصفانه و مقرون به صرفه محصولات بیمه‏ ای، پرداخت یارانه اضافی به‎منظور خرید بیمه‏ نامه ‏های گروهی و... به عمل می آورد. در ایران در یک دهه اخیر (1401-1391) به طور متوسط، 75 درصد حق بیمه‏ ها توسط دولت پرداخت شده است. بالابودن سهم هزینه ‏های اجرایی در برنامه بیمه ‏ای، تاییدی بر مدیریت پرهزینه عملیات بیمه کشاورزی دولتی در کشور است. نسبت خسارت بر پایه ی کل حق بیمه (میانگین 91 درصد)، نسبت خسارت کشاورز (میانگین 291 درصد)، نسبت هزینه‏ های اجرایی (میانگین 59) و نسبت هیزل (میانگین 350)، همگی بیانگر وابستگی بالای بیمه کشاورزی ایران به حمایت‏های دولتی است.

    نتیجه گیری

    پرداخت حدود 75 درصد یارانه ی حق بیمه توسط دولت، پرداخت غرامات بالا به سبب تواتر و شدت ریسک‏ها، فقدان بازار بیمه اتکایی داخلی و عدم بهره‏ گیری از ظرفیت بازار بیمه اتکایی بین ‏المللی، همگی از دلایلی هستند که تداوم حمایت هدفمند و کارامد دولتی از بیمه کشاورزی را در ایران همانند سایر کشورهای منتخب، ضروری ساخته است. در همین راستا، بر ایجاد تحول در ساختار سازمانی صندوق بیمه کشاورزی با مشارکت بخش خصوصی، بازبینی طرح بیمه‏ ای، قیمت‏ گذاری دقیق محصول بیمه ‏ای با توجه به خطرات، هدفمند نمودن یارانه‏ های دولتی بیمه کشاورزی، استفاده از ظرفیت بیمه‏ های اتکایی خصوصی و بین ‏المللی و کاستن از هزینه‏ های اجرایی و عملیاتی تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: ایران، بیمه، حمایت دولتی، کشاورزی
  • هاجر اثنی عشری*، مهدیه مسنن مظفری صفحات 153-159
    مقدمه و هدف

    یکی از سیاست های مهم اقتصادی در اغلب کشورها حمایت از تولیدکننده یا مصرف کننده از طریق پرداخت یارانه می باشد. اکثر کشورهای دنیا هدفمندسازی یارانه ها را به نحوی اجرا می کنند تا بتوانند هزینه های خود را کاهش دهند و منفعت اقتصادی زیادی را برای کشور خود به وجود آوردند. در ایران نیز هدفمندسازی یارانه ها از سال 1389 اجرا شد تا رفاه اقتصادی افزایش و نیز مصرف انرژی کاهش یابد. بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی نقش سیاست های یارانه خوراک مرغ و انرژی در تولید و سود مرغداران شهر کرمان می باشد.

    مواد و روش ها

    به منظور دستیابی به عملکرد اقتصادی مرغداران شهر کرمان از روش برنامه ریاضی مثبت برای تحلیل حساسیت استفاده شد. داده های این مطالعه از طریق جمع آوری 200 پرسشنامه از بهره برداران شهر کرمان به روش تمام شمارشی طی سال 1400-1401 صورت گرفت. سیاست های در نظر گرفته شده در این مطالعه سیاست حذف تدریجی یارانه شامل خوراک مرغ و نیز انرژی می باشد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه برنامه ریاضی مثبت نشان داد که سیاست کاهش تدریجی یارانه های خوراک مرغ و انرژی اثر منفی بر سطح تولید و سود مرغداران استان کرمان دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق در منطقه مورد نظر هر دو محصول مرغ گوشتی و مرغ  تخم گذار می توانند وارد الگوی تولید شوند، اما نسبت به الگوی جاری میزان تولید کمتر می باشد. همچنین می توان گفت هدفمندکردن یارانه ها باعث افزایش قیمت نهاده های تولید و کاهش سود مرغداران شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی مثبت، حذف تدریجی یارانه، سوخت، سود، مرغداران
|
  • Hamid Saeidi Javadi*, Seyed Mohammad Fahimifard Pages 1-12
    Introduction and Objective

    Considering the different views regarding the effect of the depth of democracy on the environment, in the present research, a comparative study was conducted between Iran and South Korea regarding to the effect of the depth of democracy on the relationship between economic growth and greenhouse gas emissions.

    Material and Methods

    In order to achieve the objectives of the research, the required data collected from the World Bank during the period of 1981-2021 and the autoregressive distributed lag (ARDL) model used to analyze the data.

    Results

    The results showed that the depth of democracy, the growth rate of gross domestic product and labor force in South Korea is more than Iran, and the amount of greenhouse gas emissions and fixed capital formation in Iran is more than South Korea. In addition, in the long term, the depth of democracy has an inverse effect and gross domestic product, the ratio of capital formation to gross domestic product and labor has direct effect on the emission of greenhouse gases in both countries. Also, the depth of democracy in the long term reduces the direct effect of gross domestic production on the amount of greenhouse gas emissions of both countries.

    Conclusion

    Increasing the depth of democracy reduces the amount of greenhouse gas emissions and reduces the direct effects of economic growth on greenhouse gas emissions. Therefore, it is suggested to the officials of the country especially the Ministry of Interior to provide the basis for the formation and growth of non-governmental organizations, especially in the field of environment.

    Keywords: Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) model, Democracy depth, Economic growth, Environment
  • Hasan Yeganeh*, Mehdi Fouladzadeh, Aisan Hajilidoji, Masoumeh Ghasemi, Samira Hajipour Pages 13-21
    Introduction and Objective

    Although grassland ecosystems play an important role in the country's economy, especially in the supply of red protein, the necessary investments and support in this field does not seen as much as it should be, one of the reasons which is the lack of mental peace from investing in this field. This peace of mind can be created with ecosystem insurance. For this purpose, in this research, we tried to investigate the factors affecting the acceptance of rangeland insurance by the operators of Maraveh Tappeh County.

    Material and Methods

    This research is practical-experimental in terms of collecting survey information as well as library documents. The statistical population in question is all the entitled grazing owners who have a grazing plan. The sample size was determined through Cochran's formula. In the questionnaires, various variables, including the economic-social of the users, awareness of promotional programs and other related questions were investigated. In this research, the nominal logistic regression model was used to investigate the factors affecting insurance demand.

    Results

    The results of the logistic model showed that the variables, the existence of promotional programs regarding rangeland insurance, participation in the implementation of rangeland plans, family expenses and livestock history had a positive and significant effect on the acceptance of livestock and rangeland insurance at the level of 1%. The variable of the existence of promotion programs at the level of 1% (Exp(B) = 9.839) has the greatest impact on the acceptance of rangeland insurance among the factors included in the logistic regression model. In this research, the presence of extension programs is a variable that has a positive effect on the probability of accepting rangeland insurance, that is, with an increase of one unit of the existence of extension programs, the probability of accepting insurance increases by 9.8%. Participation in the implementation of grazing projects also has a positive effect on the acceptance of insurance. With the increase of one unit of participation in the implementation of grazing projects, the probability of accepting insurance increases by 3.67%. Also, livestock farming experience has a positive effect on the acceptance of rangeland insurance in the region, and with an increase of one year of livestock farming experience, the probability of accepting insurance increases by 1.004%.

    Conclusion

    According to the general results of the research, it is suggested to hold promotion classes regarding risk transfer and examine different aspects of insurance under the conditions that the class leader is fluent in Turkmen Turkish language.

    Keywords: Awareness, Logistic model, Promotional classes, Ranger
  • Maryam Asadpoor Kordi, Roghayeh Zahedian Tejeneki* Pages 22-33
    Introduction and Objective

    The as one of the important sectors in the economy, the agricultural sector plays important roles such as providing food security and helping the market of production factors, and is considered one of the energy consumers. So that today, the production of the agricultural sector and the advancement of the technologies used in this sector have become so dependent on different types of energy that the energy consumption in this sector has an increasing trend in four decades. One of the factors affecting the consumption behavior of economic actors in the field of energy is its governance and efficiency, so that with the right policies and their strict implementation, it can affect the change or modification of energy consumption behavior. Therefore, in this study, the factors affecting the energy used (diesel oil) in the agricultural sector have been investigated, emphasizing the role of governance in 22 countries with lower middle income.

    Material and methods

    The Tobit panel model has been used to estimate the model. The information of this study was collected from the World Food website and the World Bank for the period from 1996 to 2018.

    Results

    The results of Tobit's panel model estimation showed that except for the corruption control index, the remaining governance indicators (political stability, the right to comment and accountability, and the rule of law) have a negative effect on diesel consumption in the agricultural sector. by increasing the score of each of the indicators of the right to comment and answer, political stability, rule of law and control of corruption by one percent, the amount of energy consumed in the agricultural sector in the studied countries changes by -1/21, -0/06, -1/63 and 2.33 percent. In contrast to domestic investment variables, the share of the agricultural sector in the economy and the growth of the agricultural sector have a positive effect on the use of renewable energy.

    Conclusion

    According to the research findings the, suggestions such as improving the governance situation in the investigated countries, expanding the volume of trade and developing smart systems in order to increase the share of clean energy and reduce the share of diesel in the energy consumption portfolio are recommended. Also, the comparison of the final effect of governance indicators shows that corruption control has a greater effect than other governance indicators. So it is recommended to take effective measures to control corruption, especially environmental issues and the expansion of clean energy consumption.

    Keywords: Agriculture, Diesel Oil, Governance, Trade, Tobit
  • Elaheh Ahani, Saman Ziaei, Mostafa Mardani Najafabadi* Pages 34-50
    Introduction and Objective

    Increasing temperature, solar radiation, and changes in rainfall patterns are among the most important factors affecting increasing plant water requirement, evapotranspiration and changes in volume and runoff, and soil moisture, which in turn have changed the demand and supply of water in the agricultural sector of northeastern Iran. Therefore, the sum of these cases necessitates awareness of the effects of climate change on agriculture and water resources. Considering the water crisis in Iran and its northeastern catchments, especially the Kashf Roud catchment, which is one of the most critical basins, attention to water productivity in these areas is essential. In this regard, to calculate the amount of water consumed in different growth stages, the water footprint index was used to evaluate the appropriate water used in the agricultural sector in different climates.

    Materials and Methods

    Simulation of basin parameters under climatic scenarios for the period 2040-2021 has been done in WEAP software. After modelling water resources in WEAP software, to define climate change scenarios, the simulation results using the weighted combination of four AOGCM models from the project comparing the coupled models of the sixth phase (CIMP6) under three scenarios SSP1-2.6 (optimistic), SSP3-0.7 (pessimistic) and SSP5-8.5 (very pessimistic) for the baseline period (1993-2012) and future period (2021-2040). The output observations of the sixth report models are under new scenarios (SSPs), which are the trajectories of the common socio-economic sectors, i.e., socially sustainable pathways, and describe different scenarios for future economic development, population and technology, and different concentrations of greenhouse gases. The conceptual framework of the present study was to calculate the economic and physical productivity of crop water resources using water footprint and carbon in climate change conditions. This approach was developed in the Kashf Roud catchment area located in northeastern Iran for 2019-2020.

    Results

    The results showed that the water requirement of crops increased in all climate scenarios (CMIP6) and its yield decreased. Also, the highest water footprint among selected crops were sugar beet, forage corn, onion, alfalfa, tomato, and cucumber, respectively. The increase in the water footprint index of products in the basin indicated a higher volume of blue water footprint than green water footprint, which indicates increased evapotranspiration and decreased rainfall in the northeast of the country. The results showed that alfalfa (2623.2 m3/t) in a pessimistic scenario had the highest and the lowest water footprint with 502 m3/ton forage with 502 m3/ton. Potatoes, tomatoes, cucumbers, onions, and barley had the highest economic productivity in pessimistic climatic conditions, respectively. This is a sign of decreasing rainfall and increasing temperatures in 2040. Also، the lowest physical productivity in the pessimistic climate was wheat and alfalfa (309.2 and 336.2 k/m3، respectively). Inotherwords, with changing climate conditions and increasing water demand for crops, the index of economic water productivity has been lowered.Among the studied crops, corn had the lowest share in green water footprint (1%) per hectare.  However, the share of this product from blue footprint is estimated to be 14.52%. Also, alfalfa, barley, wheat, and tomato crops (21.85, 20.36, 20.03, and 10.09%) had the highest share and significant amount of green water footprint, respectively. In contrast, the share of the aqueous water footprint of the mentioned products was estimated to be 12.3%, 2.5%, 5.7%, and 11.7%, respectively. The economic productivity index of wheat and alfalfa in the pessimistic scenario was calculated as 9276.3 and 7444.02 Rials per cubic meter. The continuation of drought conditions in the basin has led to a 48 and 56 percent reduction in its productivity. The highest water footprint and carbon footprint were potatoes, sugar beet, onion, cucumber, and corn, respectively. The least of them were wheat, barley, tomatoes, and alfalfa, respectively. According to the concept of water footprint, if less water can be used to produce a particular product, that product is a priority. Therefore, the most suitable product in the discussion of water and carbon footprint is that of wheat.

    Conclusion

    In this study, water consumption for agricultural products was investigated. The results showed that the share of green water footprint in alfalfa, barley, wheat, and tomato crops was more than 20% of the total water footprint share. In general, due to the consequences of climate change and the upcoming droughts, special attention should be paid to the issue of water scarcity and water resources should be managed appropriately. Also, major changes should be made in crop cultivation patterns so that crops with less water requirement and higher yields appropriate to the climate of each region will replace the other crops. The most important solution is to reduce the water footprint by reducing the demand and consumption of water and in other words, balancing the water supply according to the potential of the region's water resources. One of the practical solutions in water resources management, estimation of plant water requirement and determination of water volume consumed at different stages of production was proposed.

    Keywords: Global warming, Hydrological modeling, Tahshehroud catchment
  • Seyed Mojtaba Mojaverian*, Foad Eshghie, Seyedeh Zahera Hossini Kolej, Maria Shahnori Pages 51-62
    Introduction and Objective

    The packaging of a product is a combination of various elements, each of them can be effective in the buying behavior of consumers. One of the important elements of the packaging is the information elements included on the packaging. In this research, the effect of four types of packaging information, including mandatory information, marketing information, nutritional information, and environmental information, on the preferences of consumers of dairy products, was investigated in the city of Noor, Mazandaran province in 2021.

    Material and Methods

    This research is practical in terms of its purpose, and descriptive-correlation survey in terms of the way of conducting the research. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was distributed among 384 customers of food stores in the city of Noor by available sampling method. The reliability of the questionnaire was confirmed through three measures of factor loadings, Cronbach's alpha and composite reliability, and its validity was confirmed through convergent validity and divergent validity. Structural equation method was used in this research.

    Results

    The model estimation results showed that the research model had moderate predictive power, so that the independent variables together could explain 37.7% of consumer behavior changes. In this regard, legal information with a path coefficient of 0.55, environmental information with a path coefficient of 0.33, and marketing information with a path coefficient of 0.275 respectively have had the most positive and significant impact on consumer purchasing behavior. The path coefficient calculation of 0.097 did not show a significant relationship between nutritional information and the buying behavior of customers.

    Conclusion

    The findings of the research showed that the types of packaging information are effective on the behavior and preferences of consumers; also, marketing information has a positive and significant effect on consumer buying behavior. It is suggested that in order to attract more attention of consumers, the information related to the storage conditions of the products should be made available clearly and completely.

    Keywords: Buying behavior, Consumer, Label, Structural equations
  • Zahra Ghaffari Moghadam*, Reyhaneh Ashtarinejad Pages 63-69
    Introduction and Objective

    Foreign trade is one of the important factors in economic development and provision of foreign exchange revenue. In recent years, the existence of price fluctuations in the oil market has faced many changes in the country's foreign exchange income and has affected the country's economy. And this shows the necessity of diversifying export products and trade and emphasizing the importance of trade in non-oil products. Therefore, it is inevitable to focus on the trade of the agricultural sector with regard to goals such as self-sufficiency and food security and the possibility of high foreign exchange earnings in the said sector. Dates are one of the most important non-oil items in Iran, which have a long history. In terms of date history, Iran has always ranked first in the world.

    Material and Methods

    In this study, the short-term and long-term effect of the real exchange rate, date production and the ratio of the domestic price to the world price on the export volume of this product using the ARDL model and the error correction model (ECM) in Iran during the years 1370-1400 were estimated. Investigating the long-term relationship between model variables, short-term dynamics of the model and the adjustment speed of the short-term to long-term imbalance has been estimated.

    Results

    The results show that in the short term, the ratio of domestic to foreign prices has a positive and significant relationship on the amount of date exports, and in the long term, the ratio of domestic to foreign prices and the exchange rate have a positive and significant effect on the volume of date exports. Also, the results indicate the existence of a long-term and significant relationship between the variables of the model.

    Conclusion

    Since the exchange rate has a positive effect on the export of dates, with the increase in the exchange rate, the income from the export of dates increases, and this increases the motivation of exporters to increase the amount of date exports. Reducing currency deviations will increase the export of dates, so it is recommended that the country's foreign exchange policies be adopted to support exports and reduce imports of agricultural products. In this regard, prevention of exchange rate fluctuations as well as clear information about the future trend of exchange rate changes will play an effective role in increasing exporters' income and the amount of exports and maintaining Iran's position in global markets. The ratio of the domestic price to the world price in the long term has had a significant effect on the amount of date exports at level 10%. If the government's policy is to reduce exports based on various policies, especially the preservation of water reserves, an increase in the domestic price compared to the world price (through export duties) is suggested.

    Keywords: Autoregressive Distributed Lag, Dates, Error correction model, Exchange rate, Non-oil exports
  • Hooshmand Galedarvand, Farhad Shirani*, Azam Rezaei, Ramtin Joolaie Pages 70-78
    Introduction and Objective

     Food is one of the fundamental needs of human society and an integral part of people's lives, and its provision lies in the category of food security. Food security is one of the criteria and tools of human development. Human development can simultaneously be considered both as a goal and as a path of national development and economic growth. Food security in the scientific sense is a calculated method for solving food and nutrition problems and a defined framework for development planning and management. Food security exists when all people have economic and physical access to healthy, sufficient and nutritious food on all days, and the accessible food also provides the needs of a nutritional diet compatible with their taste for a healthy and active life. All definitions provided. For food security, which has two basic aspects, physical access can be defined as the availability of food in the market or more generally in the environment. Meanwhile, economic access is defined as the availability of sufficient purchasing power to buy food in the market or access to production factors to produce food using the natural environment, which is called access in a nutshell. The extent of the concept of food security is such that it is determined by the interaction of a range of biological, economic, social, agricultural and physical factors, and it requires a sufficient supply of food at the macro level and fair distribution in order to reach all people. It should also be stated that providing food security depends on the participation of all socio-economic parts. Also, by improving and increasing the quality of food production, the agricultural sector has a decisive and essential role in creating food security. In this regard, the aim of the current research is to evaluate food security in the first to sixth five-year plans of 1404 vision development and its relationship with the inequality of income distribution in rural areas of Iran.

    Material and Methods

     In order to achieve the goal of the research, the Engel’s buffer index was calculated as a substitute for food security index and was analyzed separately in the five-year development plans. In this regard, the required data include food expenses, non-food expenses, total expenses of rural households, Gini coefficient, financial development index, trade liberalization index, gross domestic growth and gross domestic product per capita from the Central Bank, Statistics Center Iran and the World Bank were collected and calculated for the period 1353-1401. Finally, the relationship between the Engel buffer index and the variables of the Gini coefficient, GDP, financial development index and trade liberalization index was investigated with the correlation coefficient.

    Results

     Based on the results, the Engel’s buffer index has increased in some periods and decreased in others. The reason for the increase or decreases in food security in different periods may be due to several factors, including climate changes, economic crises, war and political changes. Dependence of agricultural production to the occurrence of pests and diseases and the destruction of natural resources such as soil and water. Also, in general, the share of food expenses of rural households has decreased in the period under review. During the period under review, rural households spend a relatively smaller share of their income on buying food because with an increase in income, the household can increase its food consumption to a certain extent. According to the fact that rural households spend a smaller share of their income on buying food in proportion to the increase in income, we can conclude that we are witnessing an improvement in the food security situation in rural households in the mentioned period. In addition, the amount of Engel’s buffer is increasing during the development plans until the fourth plan and after that it decreases due to political problems and sanctions. In general, the highest value of food security in rural areas is related to the fourth program with a score of 62 and the lowest is related to the first program with a score of 51. Also, based on the results of the correlation coefficient and the studied variables, the Engel’s buffer index has a positive and significant relationship with the financial development index and a negative and significant relationship with the Gini coefficient and trade liberalization index. Also, no significant relationship was found between the Engel’s buffer index and the growth of GDP and GDP per capita in the period under review.

    Conclusion

     Financial development can increase agricultural production and access to financial resources for farmers. Based on the positive relationship between the financial development index and the Engel’s buffer, it can be concluded that financial development by creating more opportunities for rural and agricultural businesses can improve production and the quality of the products of rural communities. In addition, the growth of financial development index has a direct impact on the possibility of creating employment and creating opportunities for entrepreneurship, generating new sources of income and reducing unemployment. Considering the negativity and significance of the two variables of Gini coefficient and trade liberalization, the increase of Gini coefficient leads to the decrease of fair distribution of wealth in the society. On the other hand, the growth of the Gini coefficient can lead to neglecting the basic needs of the deprived sections of the society. Also, the opening of foreign markets can threaten domestic production and negatively affect the ability to export and import goods. The impact two variables of GDP growth and GDP per capita on Engel’s index were not significant in the studied period.

    Keywords: Buffer of Engel’s index, Gini coefficient, Iran’s Development Plans
  • Seyedeh Mahboobeh Daryabari* Pages 79-88
    Introduction and Objective

    Studying the purchasing behavior of consumers is one of the necessities of marketing research. The inclusion of awareness and the resources to acquire it in order to expand the consumption of healthy foods, including fish, in the country is very important. The purpose of this study is to investigate the most effective type of knowledge on the behavior of farmed trout fish consumers and determine the most important source of this information.

    Materials and methods

    In the present study, descriptive statistics and inferential statistics were used for data analysis. The statistical population studied were the buyers and consumers of farmed fish who buy fish from farm stores and retail stores related to farms located in the cities of Amol and Firouzkoh. The sample size was determined by Cochran's formula, 384 people, and 400 samples were selected for certainty. A simple random sampling method was used for sampling. The main data of the research has been collected in the field with interviews and questionnaires. And it was completed by the researcher in the form of face-to-face interviews with farmed fish buyers. In this study, structural equation modelling and confirmatory factor analysis were used to investigate causal relationships between hidden variables of consumer preferences, awareness, information sources, and marketing mixes. Model estimation was done with Amos software.

    Findings

    The results showed that the level of awareness is effective on consumers' preferences with a coefficient of 0.641. Also, marketing mixes with a coefficient of 0.606 and information sources with a coefficient of 0.265 have a positive and significant effect on awareness. The test of the difference between the coefficients shows that consumers do not have a significant difference between nutritional and production information, and in their opinion, both types of information are of high importance.

    Conclusion

    The buyers of farmed fish trust personal information more than public information. All kinds of sources of personal information are equally important in the formation of buying behaviour. Public media sources are less important. In the marketing mix elements, the price element has a greater influence on the customer's choice and purchase than other elements (access and product).

    Keywords: Confirmatory Factor, Farmed trout fish, Information, Marketing, Structural Equations
  • Reyhaneh Yahyayi, Mohammad Kavoosi-Kalashami* Pages 89-100
    Introduction and Objective

    In the supply chain of essential grains such as rice, fraud, poor supervision and delay in reaching the product to the final destination, are always among the main challenges of the beneficiaries of these chains. Improving the supply chain monitoring and tracking system is the best solution to reduce discrepancy among business partners and information asymmetry in these chains. Blockchain enables the mapping and visualizing of steps in a supply chain easily because of its interconnected and encompassing bridging of actions. it builds trust among the parties included in a supply chain because it provides open access to key data points it captures. Blockchain encapsulates smart contracts and automatically update actions when predetermined conditions of the actions are met. Since blockchain is a distributed ledger consisting of multiple copies, it is almost impossible to tamper with a specific transaction because one has to alter all the copies simultaneously. Blockchain is also advantageous for ensuring and sustaining consensus over the process because all the parties know that the transactions are automated and valid. The application of blockchain technology in the management of supply chains brings many benefits such as traceability, information security, transparency and trust. The traditionality of the method of monitoring and tracking in the rice supply chain brings serious concerns about fraud and lack of quality assurance. In this situation, it is very difficult to create trust and transparency between the stakeholders of the chain. The application of blockchain technology can be the driver of the transition from the traditional management of the rice supply chain in Iran. Identifying the factors affecting the application of this technology in the supply chain and determining their importance can improve the policy-making process in this field. Considering the importance of rice in the food basket of Iranian households and the existing concerns about safety and issues such as fraud in the supply chain of this product, the present study identifies the drivers influencing the use of blockchain technology in the rice supply chain and also, their prioritization took into account.

    Material and Methods

    This study is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of research method. The research tool is a pairwise comparison questionnaire based on the objective, criteria and sub-criteria of the decision tree. The decision tree was formed with the aim of identifying and prioritizing the drivers affecting the use of blockchain technology in the rice supply chain, and it includes six criteria and 26 sub-criteria. The findings of previous researches and the opinions of sample experts were used in designing the decision tree. The required information was obtained by completing the pairwise comparison questionnaire by 10 rice market experts in Guilan province during the spring of 2023. In order to analyze the data and determine the relative weight of research criteria and sub-criteria, spherical fuzzy hierarchical analyze was used. This process is carried out in five stages, including creating a decision tree, creating a matrix of paired comparisons using linguistic terms, checking the consistency of the matrix of paired comparisons, calculating fuzzy weights and determining the final rating score of the options. In order to categorize the sub-criteria in terms of the effect intensity, the interval of standard deviation from mean was used.

    Results

    According to the number of decision tree criteria and sub-criteria, seven comparison groups and 62 pairwise comparisons were analyzed. The validity of the research findings was evaluated using the inconsistency index. The value of the inconsistency index in all comparisons were less than 10%, which indicates the validity of the relative weights. The criteria of "smart contract", "traceability and prevention of fraud" and "simplification of transactions" with a total relative weight of more than 57% are three important criteria according to experts’ comments, respectively. Among the sub-criteria of the smart contract, "increasing the credibility of the rice supply chain" is the most important with a relative weight of 29.52 percent. Regarding the sub-criteria related to "traceability and prevention of fraud" and "simplification of transactions", "quick identification of rice" with a relative weight of 20.30% and "doing payment without the need for a bank" with a relative weight of 24.65% were the most important drivers. Classification of drivers using the interval of standard deviation from mean showed that there are four sub-criteria in the impact category with very high intensity, eight sub-criteria in the impact category with high intensity, 11 sub-criteria in the impact category with low intensity and three sub-criteria in the impact category with very low intensity. Increasing the credibility of the rice supply chain, no need to physical presence in setting up contracts, safe storage of rice supply chain information, and speeding up data transfer in the rice supply chain are sub-criteria with very high impact intensity.

    Conclusion

    The use of blockchain technology in managing and optimizing the supply chain of agricultural and food products is emphasized by many researchers, operational managers and policy makers. Many challenges in the rice supply chain require promoting the use of new technologies such as blockchain. The findings of this research, including the identification, prioritization and classification of drivers affecting the use of blockchain technology in the rice supply chain, provide a suitable opportunity to formulate a related policy package and operational measures in the supply chain.

    Keywords: Decision Tree, Pairwise Comparison, Rice, Spherical Fuzzy Analytic Hierarchy Process, Supply Chain
  • Fatemeh Azadbar, Farshid Eshraghi*, Ramtin Joolaie, Ali Keramatzadeh Pages 101-110
    Introduction and Objective

    Price fluctuations in the market of agricultural products, price transfer and then the market margin have been one of the constant challenges of the agricultural sector. How price shocks are transmitted in the commodity supply chain affects the welfare of producers, marketing agents, and consumers. How prices affect different markets, as well as the symmetrical or asymmetrical effects of price changes can be considered important issues in the analysis of business policies. The existence of symmetry in the market means the complete transfer of price changes at one level of the market to other levels, and asymmetry occurs when the price increase (decrease) is transferred faster than the price decrease (increase). The purpose of this study was to determine the asymmetry of prices in the Iranian red meat market and also to measure the monopoly in this market as one of the possible factors of price asymmetry.

    Material and Methods

    In this study, using monthly data during the years 2013-2018, the price symmetry in the import market of red meat in Iran was investigated using Johansen-Juselius technique and estimation of error correction model. Also, using the annual data of 2001-2018, the degree of monopoly in this market was evaluated using Herfindahl-Hirschman index.

    Results

    The results showed that there is at most a long-term relationship between the two variables of imported and domestic prices of red meat. Also, the results of the Granger causality test indicate the existence of a causal relationship between these two variables, and the estimation of the price transfer pattern from the imported price to the domestic price shows the symmetry of the price transfer, both in the short term and in the long term, so that the effect The rise and fall of imported prices lasts up to three months in the domestic market. Also, the results of Herfindahl- Hirschman index during the years 2010-2017 were higher than 1800 units, which indicates the state of high concentration in the red meat import market.

    Conclusion

    According to the results, because the price transfer was symmetrical in the short and long term, the government's performance in the field of red meat imports and supporting the domestic consumer has not been very successful. Also, the examination of the monopoly in this market shows the high concentration and dominance of the two countries Brazil and the United Arab Emirates in the Iranian red meat import market. Therefore, it is suggested that with the increase in the number of countries that are parties to the transaction, the exclusive status will become weaker so that in the event of political problems and international tensions, the amount of welfare damage to the people will be reduced.

    Keywords: Granger Curse, Herfindahl-Hirschman Index, Johansen Juselius, Monopoly, Price Transfer
  • Paria Ghebleh, Mohammad Khodaverdizadeh*, Morteza Molaei Pages 111-121
    Introduction and Objectives

    Fluctuations in oil revenues and the exhaustibility of oil resources have made the country's policymakers and planners believe that development of non-oil exports and diversify the country’s export income is essential in order to reduce the vulnerability of economic development goals. Medicinal plants are one of the most valuable resources in Iran's natural resources. So that if they are used properly and pay attention to their export position in the world, can be useful in the goal of developing non-oil exports. Due to the importance of medicinal plants in Iran non-petroleum export, the the present study was conducted to determine the effective factors on the supply of selected Iranian herbs.

    Material and Methods

    In this study used Auto Regressive Distribution Lag (ARDL) model. Band test was used to check the existence of long run relationship between variables. Cumulative sum of residuals (CUSUM) and cumulative sum of squared residuals (CUSUMSQ) tests were used to check the stability of the model. The study period of this research is 1978-2016. The data of this study has been collected from different sources, including the Food and Agriculture Organization (FAO) and the Central Bank.

    Results

    The results of the variables' stationarity showed that all the variables are stationary of degree I(0) or I(1). Therefore, the ARDL model can be used to examine the short-run and long-run relationship. The results of the band test showed that there is a long-run relationship between the variables. The results of long term ARDL model showed that the variables of exchange rate fluctuations, oil exports, and herbs export of rival countries had a negative and significant effect, and the indices of domestic production of Iranian herbs, real exchange rate, the prices of Iranian herbs and the trade liberalization variable had a positive and significant effect  on the amount of herbs export

    Conclusion

    With the increase of oil revenues during the period under review, the export of medicinal plants will decrease. The reason for this could be the government's less attention to the agricultural sector in the conditions of booming oil revenues. Paying attention to the export potentials of the agricultural sector and medicinal plants can be considered as one of the gradual solutions for the exit of the country's economy from the export of crude oil products. Considering the negative effect of exchange rate fluctuations on the supply of medicinal plant exports in the long term, it is necessary to adopt appropriate policies to reduce exchange rate fluctuations and also provide financial support to exporters against exchange rate fluctuations.

    Keywords: ARDL Approach, Export Supply, Exchange Rate, Iran, Medicinal Plants, Trade Liberalization
  • Masoud Samian*, Saeid Mehrjo, Shahab Bishesari Pages 122-135
    Introduction and Objective

    Agricultural producers are facing various risks. A group of these risks are production risks that affect the production or performance of the producer; Among these risks, we can mention weather changes, diseases, pests, etc. The second group of risks, so-called price risks, affects the price received by the producer or the price paid for his input, and as a result, causes fluctuations in prices. The third group of risks is called policy-making or institutional risks. Producers always face this group of risks; The fourth group of risks, which are called market risks, are caused by the market conditions of agricultural products and the lack of market infrastructure. The fifth group of risks that the government must take necessary measures to face are health risks. Here, we do not mean the consumer's health, but the producer's health. Because the producer, as a human being, performs a part of the production process, which in many cases has no replacement; Pricing policies and tools include tools whose policy variable is to support the price received by the producer for the product or the price paid for the inputs used in production. This article seeks to the effect of price policies on the optimal cropping pattern (Case study: Kobudarahang Plains).

    Material and Methods

    In this research, to investigate the impact of price policies, the approach of positive mathematical planning is used, in which many limitations and disadvantages of normative mathematical planning have been removed. Therefore, considering the aforementioned advantages and its novelty compared to other agricultural policy analysis methods, and considering that the mentioned method is one of the mathematical planning methods, it has been chosen as the methodology of the present research for the analysis of the desired policies. The secondary data in this research was obtained from the Jihad Organization of Agriculture, Regional Water, Iran Statistics Center, etc., and finally 11 scenarios including price, input, and irrigation efficiency scenarios were compiled and implemented in Kabudar Ahang Plain using GAMS software.

    Results

    The results of applying the scenario of removing the guaranteed price policy and pricing products with the world price and the exchange rate of 42 thousand Rials in the Kabudar Ahang Plain showed that as a result of applying this policy, the area under cropping in the region has decreased drastically, so that the area under cropping in the area has decreased from 135,439 hectares to 79,501 hectares. (41%) decreases. The largest decrease in the cultivated area is related to dry wheat with a 70% decrease. The results of applying the scenario of removing the guaranteed price policy and pricing products with the world price and the exchange rate of 136 thousand Rials in the Kabodar Ahang plain indicated that by applying this scenario, the area under cropping will decrease by 30%. The third scenario investigated regarding the guaranteed price in this study is the continuation of the policy of guaranteeing the price of agricultural products according to the approved prices of the 2019-2019 crop year in the Kabudar Ahang plain, as a result of the application of this policy, the area under cropping in the entire region will decrease by 39%, which is the largest decrease in the area under cropping It is related to the low-yield crops of rainfed barley (67 percent) and dry wheat (48 percent). On the other hand, as a result of applying this policy and according to the prices of the crop year 2019-400, the area under cropping of cucumber, potato and blue wheat has increased the most and the orders increased by 129%, 82% and 51%. Another important point regarding this policy is that water consumption will be reduced by 39%.

    Keywords: Kobodar Ahang plain, Optimal cropping pattern, Price policy
  • Maryam Ardestani, Koohsar Khaledi* Pages 136-152
    Introduction and Objective

    Agriculture is a risky activity and a wide range of risks affects the income of farmers. Among the many methods of risk management, agricultural insurance has a special place as a non-price support tool. The inability and unwillingness of the private sector to carry out insurance operations in agriculture has made the involvement of the government sector in the study, design and implementation of agricultural insurance programs inevitable. The current notice has been written with the aim of providing a clear picture of the government's support for agricultural insurance, calculating insurance indicators and defining the appropriate government support mechanism for agricultural insurance in Iran.

    Material and Methods

    The study is analytical-descriptive and the collection of required statistics and information is based on documentary (library) sources. The global experience of government support for agricultural insurance has been analyzed mainly based on the studies of the World Bank in 2010 and the situation of Iran's agricultural insurance using internal information sources in the last decade.

    Results

    The investigation of government support for agricultural insurance in selected countries showed that, first, proper implementation of agricultural insurance is not possible without government support. Secondly, the most common type of government support for agricultural insurance in the countries under review is the payment of insurance premium subsidies, and in India, Canada, the United States of America, and China, more than half of the insurance premiums have been paid by the government. Thirdly, the government directly provides additional support in the form of establishing an agricultural insurance law, payment of subsidies for farmers' training, payment of subsidies for product research and development, government reinsurance, payment of subsidies for administrative and operational costs of insurers, exemptions Tax on the sale of agricultural insurance premiums, setting fair and affordable rates for insurance products, paying additional subsidies to purchase group insurance policies, etc. In Iran, in the last decade (2012-2022), on average, 75% of insurance premiums have been paid by the government. The high share of executive costs in the insurance program is a confirmation of the costly management of the state agricultural insurance operations in the country. The loss ratio based on the total insurance premium (average 91 percent), farmer loss ratio (average 291 percent), executive expenses ratio (average 59) and Hazel ratio (average 350), all indicate the high dependence of Iran's agricultural insurance on the support It is government..

    Conclusion

    Payment of about 75% of insurance premium subsidy by the government, payment of high compensations due to the frequency and intensity of risks, lack of domestic reinsurance market and lack of utilization of the capacity of international reinsurance market are all reasons for the continuation of targeted support and Government efficiency of agricultural insurance has made it necessary in Iran as in other selected countries. In this regard, on creating changes in the organizational structure of the agricultural insurance fund with the participation of the private sector, reviewing the insurance plan, accurate pricing of the insurance product according to the risks, targeting the government subsidies for agricultural insurance, using the insurance capacity. Private and international reliance and reduction of executive and operational costs are emphasized.

    Keywords: Insurance, Agriculture, Government support, Iran
  • Hajar Esnaashari*, Mahdieh Mosannan Mozafari Pages 153-159
    Introduction and Objective

    One of the important economic policies in most countries is to support the producer or consumer by paying subsidies. Most countries in the world implement the targeting of subsidies in a way so that they can reduce their costs and create a great economic benefit for their country. In Iran, subsidies were targeted in 2009 to increase economic welfare and decrease energy consumption. Therefore, this study aims to investigate the role of feed and fuel subsidy policies on the economic performance of poultry farmers in Kerman.

    Material and Methods

    To achieve the economic performance of the poultry farmers of Kerman City, the positive programming method was used for sensitivity analysis. The data of this study was collected through the collection of 200 questionnaires from the operators of Kerman city using the full enumeration method during the years 1400-1401. The policies considered in this study include the policy of gradual elimination of subsidies, including chicken feed and fuel.

    Results

    The results of the analysis of the positive mathematical program showed that the policy of gradually reducing chicken feed and fuel subsidies has a negative effect on the level of production and profit of poultry farmers in Kerman province.

    Conclusion

    According to the research results in the target area, both broiler chicken and egg-laying chicken products can enter the production pattern, but the production rate is lower compared to the current pattern. It can also be said that the targeting of subsidies has increased the price of production inputs and reduced the profit of poultry farmers.

    Keywords: Fuel, Gradual removal of subsidy, Positive Mathematical Programming, Profit