فهرست مطالب

رهیافت های نوین مدیریت جهادی و حکمرانی اسلامی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1402)

نشریه رهیافت های نوین مدیریت جهادی و حکمرانی اسلامی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا عبدالله نسب *، فرامرز میرزازاده صفحات 1-22

    گرچه نظریه های مربوط به حکمرانی خوب، محصول دوران مدرن است، اما اسلام دارای آموزه هایی است که شاخص های حکمرانی مطلوب را ترسیم می کند. هر یک از متفکران اسلامی، متناسب با شاخص های حکمرانی خوب را از منابع اسلامی، استخراج و برای طراحی زیست شایسته مسلمانان ارائه کرده اند. این تحقیق به منظور بررسی تطبیقی شاخصه های خوب از منظر اندیشمندان غربی و اسلامی به بررسی آرای آیت الله بهشتی پرداخته است زیرا که آیت الله بهشتی به دلیل دانش توامان فقهی و فلسفی، و تجربه زندگی در جهان اسلام و غرب، فهم درست تری از این شاخصه ها داشته باشد. نظریه وی تحت عنوان نظام سیاسی امت و امامت دارای شاخصه های متعدد حکمرانی خوب است که ما در این تحقیق به بررسی تحلیلی - تطبیقی شاخص های حق اظهار نظر و پاسخ گویی، حاکمیت قانون، اثربخشی دولت، کیفیت مقررات و مبارزه با فساد از منظر بهشتی پرداخته و رد پای نهادینه شدن آنها را در تلاش وی برای طرح و تصویب آنها در مجلس خبرگان قانون اساسی جست وجو کرده ایم. در نهایت، این تحقیق به این نتیجه رسیده است که این شاخص ها به دلیل طرح شدنشان در چارچوب نظام سیاسی امت و امامت، ضمن انطباق شکلی و ساختاری با نظریه های مدرن، از لحاظ محتوای دارای تعابیر و موازین اسلامی است.

    کلیدواژگان: ایران، اسلام، حکمرانی خوب، آیت الله بهشتی، نظام امت و امامت
  • سعیده خراسانی، حسینعلی جاهد*، داریوش مطلبی صفحه 2

    بسیاری از دانشگاهیان، آشنایی کافی با وظایف دانشجویان از دیدگاه رهبران جمهوری اسلامی ایران ندارند و مطالعه منسجم در این زمینه انجام نشده است. دانشجویان برای موفقیت در زندگی دانشگاهی و ایفای نقش ویژه اجتماعی خود، وظایف متعددی دارند. هدف این مطالعه تعیین وظایف فرهنگی-اجتماعی دانشجویان از دیدگاه رهبران جمهوری اسلامی ایران است. به این منظور سخنرانی-های ایشان از زمان آغاز رهبری تا پاییز سال 1398 تحلیل شدهاست. منابع اصلی سخنرانی های امام خمینی(رضوان الله) شامل وبگاه گسترش آرا و اندیشه های امام خمینی و کتب دانشگاه و دانشگاهیان، رسالت فرهنگیان و دانشگاهیان از دیدگاه امام خمینی؛... و منابع اصلی سخنرانی های مقام معظم رهبری، کتب روشنای علم، سایه سار ولایت و سخنرانی های مندرج در وبگاه مقام معظم رهبری بوده است. برای استخراج وظایف فرهنگی- اجتماعی دانشجویان، تعداد 28 سخنرانی از امام خمینی () و تعداد 148سخنرانی از امام خامنه ای () با استفاده از روش تحلیل مضمون بررسی شد. نتایج نشان داد که وظایف فرهنگی- اجتماعی دانشجویان شاملهویت بخشی و ایجاد انگیزه(93/36 درصد)؛ مطالبه و پرسشگری(55/29 درصد)؛ تحقق بخشیدن به مسائل(25/6 درصد)؛ مدیریت مسائل فرهنگی(52/8 درصد)؛ حضور در میدان عمل(50/12 درصد) و امید داشتن(25/6 درصد) می باشد.

    کلیدواژگان: دانشجویان، رهبران جمهوری اسلامی ایران، وظایف فرهنگی اجتماعی
  • بررسی عوامل فرهنگی موثر بر توسعه حکمرانی اسلامی در سازمان های دولتی شهرستان عسلویه
    سید شبیر ابراهیمی * صفحه 3

    این پژوهش در راستای بررسی تاثیر عوامل فرهنگی بر توسعه حکمرانی اسلامی در سازمان های دولتی شهرستان عسلویه انجام شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی ، از نظر نوع داده ها کمی واز نظر نحوه گردآوری داده ها ، توصیفی و تحلیلی است. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان سازمان های دولتی شهرستان عسلویه می باشند. جمعیت این سازمان ها براساس سرشماری سال 1401 تعداد 2500 نفر می باشد. از جامعه آماری مذکور با توجه به ضوابط نمونه گیری (بر اساس شیوه نمونه گیری مندرج در جدول مورگان) تعداد 218 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. در مرحله بعد بر اساس مدل مفهومی پژوهش، سوالات و فرضیه های پژوهش، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته،گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفته است. در بخش آمار توصیفی، توصیف داده ها در دو بخش متغیر های زمینه ای و متغیر های اصلی ارائه گردیده و در بخش آمار استنباطی ، جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون T و آزمون فریدمن استفاده شده است. با توجه به داده های آماری می توان گفت عوامل فرهنگی بر توسعه حکمرانی اسلامی در سازمان های دولتی شهرستان عسلویه تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: سازمان های دولتی، عوامل فرهنگی، حکمرانی اسلامی، توسعه حکمرانی اسلامی، شهرستان عسلویه
  • الزامات و موانع الگوی برندسازی شخصی مدیران قضائی در حکمرانی اسلامی
    اعظم سنائی، اکبر اعتباریان*، البرز قیتانی، علی رشیدپور صفحه 4

    هدف این پژوهش شناسایی الزامات و موانع برندسازی شخصی مدیران قضائی در حکمرانی اسلامی می باشد. پژوهش در چارچوب رویکردکیفی و با بکارگیری روش تحلیل مضمون انجام شد. برای جمع آوری داده ها به بررسی مبانی نظری؛ اسناد نوشتاری مرتبط با برندسازی و برندسازی شخصی اعم از کتب، رساله، مقاله وغیره و انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با منتخبی از مدیران قضائی برجسته و متخصص قوه قضائیه (کارکنان قضائی عالی رتبه دستگاه قضا از بالاترین سطح تا روسا و دادستان ها و معاونین رئیس کل دادگستری استان ها)، متخصصان و صاحب نظران حوزه برندسازی، برندسازی شخصی و برندسازی مدیران، متخصصان مدیریت رفتارسازمانی و منابع انسانی، خبرگان، اساتید دانشگاهی و غیره پرداخته شد. پس ازجستجو، بررسی و غربال منابع شناسایی شده، 55 منبع دارای کدهای مرتبط بوده و مورد استفاده قرار گرفتند. در اثر تحلیل داده های کیفی؛ 65 کد، 26مضمون پایه، 6 مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر شناسایی گردید. بر این اساس الزامات شامل؛ پیش نیازهای فردی برندسازی مدیران قضائی، پیش نیازهای سازمانی برندسازی مدیران قضائی و تسهیل گران برندسازی مدیران قضائی و موانع الگوی برندسازی شخصی مدیران قضائی در حکمرانی اسلامی شامل ابعادی چون؛ موانع فردی، موانع سازمانی و موانع اجتماعی برندسازی مدیران قضائی می باشد.

    کلیدواژگان: موانع، الزامات، برندسازی شخصی، مدیران قضائی
  • نقش الگوهای تربیتی مدیران جهادی در توسعه فرهنگ دینی در ادارات دولتی شرق استان گلستان
    مهدی جعفریان * صفحه 5

    این پژوهش به منظور بررسی نقش الگوهای تربیتی مدیران جهادی در توسعه فرهنگ دینی در ادارات دولتی شرق استان گلستان انجام شده است. روش تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نظر هدف کاربردی ، از نظر نوع داده ها کمی واز نظر نحوه گردآوری داده ها ، توصیفی است. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان ادارات دولتی شرق استان گلستان می باشند. جامعه آماری تعداد 3500 نفر می باشد. از جامعه مذکور با توجه به ضوابط نمونه گیری تعداد 384 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. در مرحله بعد بر اساس مدل مفهومی پژوهش ، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، گویه های مستخرجه در نمونه آماری تحقیق مورد پرسش قرار گرفته است. در بخش آمار توصیفی، توصیف داده ها در دو بخش متغیر های زمینه ای و متغیر های اصلی ارائه گردیده و در بخش آمار استنباطی ، جهت بررسی فرضیه های تحقیق از آزمون ناپارامتریک پیرسون و آزمون T و رگرسیون استفاده شده است. با توجه به داده های آماری می توان گفت الگوهای تربیتی مدیران جهادی در توسعه فرهنگ دینی در ادارات دولتی شرق استان گلستان تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: الگوهای تربیتی مدیران جهادی، توسعه فرهنگ دینی، ادارات دولتی شرق استان گلستان
  • افشین هاشمی، داریوش غلامزاده *، احمد ودادی صفحات 23-37

    هدف این پژوهش ارایه مدلی برای بسترسازی فرایند مدیریت عملکرد کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور است که با رویکرد ارزش های اسلامی می باشد. این پژوهش از نظر هدف و ماهیت توسعه ای به روش آمیخته کیفی و کمی انجام گرفته است. جامعه آماری بخش کیفی شامل افراد صاحب نظر در رابطه با سازمان امور مالیاتی کشور است و در بخش کمی نمونه 360 نفری از کارشناسان و کارکنان سازمان امور مالیاتی شهر تهران انتخاب شدند. در بخش کیفی از مصاحبه عمیق نیمه ساخت یافته و در بخش کمی از پرسشنامه محقق استفاده شد. حاصل پژوهش از ترکیب داده های مصاحبه و مطالعه ادبیات است و در قالب بستر مناسب برای جاری سازی فرایند مدیریت عملکرد کارکنان سازمان امور مالیاتی کشور سه مضمون ارزش های اسلامی و سازمانی، اهداف و استراتژی های سازمان و استانداردهای عملکرد حرفه ای را داراست. نتایج پژوهش نشان داد این مدل از اعتبار و مطلوبیت (برازش نکو) کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: عملکرد کارکنان، مدیریت عملکرد، رشد و توسعه سازمانی، ارزش های اسلامی سازمانی
  • ساسان عیسی زاده نشلی، حسین واحدی*، سید محمدسعید حسینی صفحات 38-54

    توجه به الگوهای بومی در دستیابی به اهداف فردی و سازمانی می تواند شرایط را متحول سازد. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت (مدیریت جهادی) به عنوان یک سبک رهبری، راهبردی کاربردی در دستیابی به یک سازمان پویا خواهد بود. البته باید توجه داشت که وجود زیرساخت ها می تواند هر سازمان و مدیریتی را در این شرایط قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین مدیریت جهادی و تحول نظام اداری می باشد که در شرایط متغیر امروزی ضروری به نظر می آید. این پژوهش توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل مدیران ادارات کل استان مازندران که 83 نفر بوده اند می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است که در این مقاله نتایج تحلیل ها نشان داده که مدیریت جهادی می تواند بر تحول نظام اداری در ادارات کل استان مازندران اثر می گذارد.

    کلیدواژگان: استان مازندران، مدیریت جهادی، تحول نظام اداری، ادارات کل
|
  • Mohammadreza Abdolahnasab*, Faramarz Morzazadeh Pages 1-22

    Although theories of good governance are the product of modern times, Islam has doctrines that outline the characteristics of good governance. Each of the Islamic thinkers, in accordance with the characteristics of good governance, has extracted it from Islamic sources and presented it for designing a decent life for Muslims. This study has comparatively examined the views of Ayatollah Beheshti from the perspective of Western and Islamic thinkers in order to comparatively evaluate good characteristics, because Ayatollah Beheshti has a more correct understanding of these characteristics due to his combined jurisprudential and philosophical knowledge and life experience in the Islamic and Western worlds. His theory under the title of political system "Ummah and Imamate" has several characteristics of good governance. And we have dealt with the "fight against corruption" from Beheshti's perspective, and we have sought traces of their institutionalization in his attempt to propose and approve them in the Assembly of Constitutional Experts. Finally, this study has concluded that these indicators, due to their design in the framework of the political system of the ummah and Imamate, while adapting formally and structurally to modern theories, in terms of content have Islamic interpretations and standards.

    Keywords: Iran, Islam, Good Governance, Ayatollah Beheshti, The System Of The Nation, Imamate
  • Saeedeh Khorasani, Hosseinali Jahed *, Dariush Matlabi Page 2

    Many academics are not familiar enough with the duties of students from the point of view of the leaders of the Islamic Republic of Iran, and no coherent study has been done in this field. Students, to succeed in academic life and fulfill their special social roles, have various duties. The objective of this study is to identify the social-cultural duties of students from the viewpoint of leaders of the Islamic Republic of Iran. For this purpose, their speeches from the commencement of leadership until the fall of 2019 have been collected and analyzed The main sources of Imam Khomeini's(RA) statements include the website for the expansion of Imam Khomeini's(RA) opinions and ideas and the books "University and Academics", "The Mission of Cultivators and Academics from Imam Khomeini's Viewpoint" … and the main sources of the Supreme Leader's speeches include the books of “The Light of Knowledge”, “The Shadow of Guardianship”, and website of the Supreme Leader’s Office. To extract the social-cultural duties of students, 28 speeches from Imam Khomeini and 148 speeches from Imam Khamenei were examined using content analysis. The results indicate that the socio-cultural duties of students include "identity formation and motivation"(93.36%), demanding and questioning(55.29%); .

    Keywords: Students, Keywords, Leaders Of The Islamic Republic Of Iran, Cultural-Social Duties
  • Investigation the effect of cultural dimensions on development of Characteristics of governance in the Islamic system among public organizations in Asalouyeh
    Shobeir Ebrahimi * Page 3

    This research has been conducted on the effect of cultural dimensions on development of Characteristics of governance in the Islamic system among public organizations in Asalouyeh. The research method used in this research is descriptive and analytical in terms of the applied purpose, in terms of the type of data, and in terms of the method of collection. The statistical population in this researcher is the public organizations in Asalouyeh. The population of this organization in the census of 2021 is 2500 people. From the statistical population according to sampling (based on the method of sampling in Morgan's table), 218 people were selected as the research sample. In the next step, based on the conceptual model of the research, research questions and hypotheses, using the researcher's questionnaire, the extracted items were included in the statistical research sample of the questionnaire. In descriptive statistics, the descriptions are presented in two different sections, one and the main variety, and in the inferential statistics section and Friedman tests were used to check the research hypotheses. Considering the statistics data coefficient, it can be said that cultural dimensions has a positive effect on development of Characteristics of governance in the Islamic system in Asalouyeh.

    Keywords: Public Organizations, Asalouyeh, Cultural Dimensions, Islamic Governance, Development Of Islamic Governance
  • Requirements and obstacles of the personal branding model of judicial managers in Islamic governance
    Azam Sanaei, Akbar Etebarian *, Alborz Gheitani, Ali Rashidpoor Page 4

    The purpose of this research is to identify the requirements and obstacles of personal branding of judicial managers in Islamic governance.The research was conducted in the framework of qualitative approach and using thematic analysis method.to collect data to examine theoretical foundations; Written documents related to branding and personal branding, including books,treatises, articles, etc.,and conducting semi-structured interviews with a selection of prominent judicial managers and experts of the judiciary (high-ranking judicial staff of the judiciary from the highest level to chiefs, prosecutors, and deputies) Chief Justice of the provinces), experts and experts in the field of branding,personal branding and branding of managers, specialists in organizational behavior management and human resources, experts, university professors, etc. were discussed. After searching, checking and screening the identified sources,55 sources have related codes and were used. As a result of qualitative data analysis;65 codes,26 basic themes,6 organizing themes and2 overarching themes were identified. Based on this, the requirements include; Individual prerequisites for judicial managers' branding, organizational prerequisites for judicial managers' branding and facilitators for judicial managers' branding, and barriers to the personal branding model of judicial managers in Islamic governance including dimensions such as;Individual barriers, organizational barriers and social barriers are the branding of judicial managers

    Keywords: Requirements, Obstacles, Judicial Managers, Personal Branding
  • The role of the education patterns of jihadi management on development of cultural religious at public adminestrations
    Mehdi Jafaryan * Page 5

    This research has been conducted on the role of the education patterns of jihadi management on development of cultural religious at public adminestrations in the eastern of golestan state. The research method used in this research is descriptive in terms of the applied purpose, in terms of the type of data, and in terms of the method of collection. The statistical population in this research is the public adminestrations in the eastern of golestan state. The population of these adminestrations is 3500 people. From the statistical population according to sampling, 384 people were selected as the research sample. In the next step, based on the conceptual model of the research, using the researcher's questionnaire, the extracted items were included in the statistical research sample of the questionnaire. In descriptive statistics, the descriptions are presented in two different sections, one and the main variety, and in the inferential statistics section, non-parametric Pearson correlation, T test and regression were used to check the hypotheses. Considering the statistics data coefficient, it can be said that education patterns of jihadi management has a positive effect on development of cultural religious at public adminestrations in the eastern of golestan state.

    Keywords: Education Patterns Of Jihadi Management, Development Of Cultural Religious, Public Adminestrations In The Eastern Of Golestan State
  • Afshin Hashemi, Dariush Gholamzadeh*, Ahmad Vedadi Pages 23-37

    research is to present a model for the foundation of the process of managing the performance of the employees of the country's tax affairs organization with the approach of Islamic values. This research was conducted in terms of purpose and developmental nature using a mixed qualitative and quantitative method. The statistical population of the qualitative section includes people with opinions related to the Tax Affairs Organization of the country, and in the quantitative section, a sample of 360 people were selected from experts and employees of the Tax Affairs Organization of Tehran. A semi-structured in-depth interview was used in the qualitative part and a researcher's questionnaire was used in the quantitative part. The result of the research is a combination of interview data and literature study, and in the form of a suitable platform for updating the performance management process of employees of the country's tax affairs organization, it has three themes: Islamic and organizational values, goals and strategies of the organization, and professional performance standards. The results showed that this model has sufficient validity and desirability (good fit)..

    Keywords: Employee Performance, Performance Management, Organizational Growth, Development, Organizational Islamic Values
  • Sasan Issazadeh, Hossein Vahedi*, Saed Hoseini Pages 38-54

    Paying attention to local patterns in achieving individual and organizational goals can change the situation. The Iranian Islamic model of progress (jihadi management) as a leadership style will be a practical strategy in achieving a dynamic organization. Of course, it should be noted that the existence of infrastructure can put any organization and management in this situation. The aim of the current research is to examine the relationship between jihadi management and the evolution of the administrative system, which seems necessary in today's changing conditions. This research is descriptive and has been done by survey method. The statistical population studied includes the managers of the general offices of Mazandaran province, which were 83 people. A researcher-made questionnaire was used to collect data. In this article, the results of the analysis showed that jihadi management can affect the transformation of the administrative and system in the general offices of Mazandaran province.

    Keywords: Mazandaran Province, Jahadi Management, Transformation Of Administrative System, General Administrations