فهرست مطالب

روانشناسی - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1403)

فصلنامه روانشناسی
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 109، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین طهماسبی *، یدالله خرم آبادی صفحات 1-11

    این مطالعه با هدف تعیین قدرت پیش بینی کنندگی توافق پذیری، همدلی زناشویی و بخشش زناشویی بر رضایت زناشویی در زنان متاهل انجام شد. در این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق همبستگی از نوع رگرسیون، مجموعه ای متشکل از 840 زن متاهل ساکن محدوده جغرافیایی استان لرستان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. مقیاس رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه NEO-FFI، مقیاس همدلی زناشویی و مقیاس بخشش زناشویی به عنوان پرسشنامه های استاندارد برای جمع آوری داده ها استفاده شدند. با استفاده از نرم افزار SPSS، تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده انجام شد. ضریب تعیین با مقدار 0.373 در آزمون رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که مدل 37.3 درصد از تغییرات رضایت زناشویی را تبیین می کند. ضرایب استاندارد نشان دادند که توافق پذیری، همدلی و بخشش پیش بینی کننده های معنادار رضایت زناشویی هستند. نتایج حاکی از آن است که رضایت زناشویی به طور مثبت تحت تاثیر توافق پذیری، همدلی و بخشش قرار می گیرد، به طوری که افزایش یک واحدی در توافق پذیری، همدلی و بخشش به ترتیب با افزایش 0.101، 0.252 و 0.433 واحدی در رضایت زناشویی مطابقت دارد. بخشش مهمترین نقش را در وضعیت رضایت زناشویی ایفا می کرد و پس از آن همدلی و سپس توافق پذیری نقش داشتند. به عنوان نتیجه گیری، به منظور افزایش رضایت زوج های متاهل، به ویژه زنان، برگزاری کارگاه هایی با تمرکز بر افزایش آگاهی در مورد ویژگی شخصیتی توافق پذیری و تقویت ویژگی های مثبت مانند همدلی و بخشش، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: توافق پذیری، همدلی، بخشش، رضایت زناشویی، زنان متاهل
  • مرتضی آقائی مزرجی، محمود نجفی *، مینا شیرمحمدعلی صفحات 12-21

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی باورهای فراشناختی بین حساسیت اضطرابی و مسئولیت پذیری افراطی با علایم وسواس-اجباری در جمعیت عمومی ساکن شهر تهران بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی (تحلیل مسیر) بود. از میان جمعیت عمومی ساکن شهر تهران 300 نفر از طریق فراخوان اینترنتی، با توجه به ملاک های ورود به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس تجدید نظر شده وسواس فکری عملی(OCI-R)؛ (فوا و همکاران، 2002)، پرسشنامه حساسیت اضطرابی (ASI) (رایس و همکاران، 1986)، مقیاس نگرش مسئولیت پذیری(RAS)؛ (سالکووسکیس و همکاران، 2000) و پرسشنامه باورهای فراشناختی(MCQ-30)؛ (ولز، 1997) بودند. داده ها نشان داد که حساسیت اضطرابی و مسئولیت پذیری افراطی با علایم وسواس-اجباری رابطه مستقیم و معناداری دارد و باورهای فراشناختی در رابطه حساسیت اضطرابی و مسئولیت پذیری افراطی با علایم وسواس-اجباری نقش میانجی دارد و اثر غیر مستقیم باورهای فراشناختی در رابطه بین حساسیت اضطرابی، مسئولیت پذیری و علائم وسواسی-اجباری معنادار بود. در مجموع نتایج نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار است و می توان نتیجه گرفت که حساسیت اضطرابی و مسئولیت پذیری افراطی می توانند با افزایش باورهای فراشناختی موجب بروز و تداوم علائم وسواسی-اجباری گردد. با توجه به نتایج پژوهش و نقش میانجی باور های فراشناختی در ارتباط علائم وسواسی-اجباری، برنامه ریزی جهت ارتقای آموزش افراد در حوزه حساسیت اضطرابی و مسئولیت پذیری افراطی می تواند نقش مهمی در کاهش علائم وسواسی-اجباری به واسطه باور های فراشناختی داشته باشد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، حساسیت اضطرابی، علائم وسواسی-اجباری، مسئولیت پذیری افراطی.
  • ریحانه صبوری، زهره رافضی*، فرامرز سهرابی اسمرود صفحات 22-32

    عزت نفس به عنوان نگرشی درونی نسبت به خود و عامل تعیین کننده رفتار انسان در زمینه فردی و اجتماعی از جمله روابط زناشویی و صمیمیت به شمار می آید. هدف از این مطالعه، مقایسه صمیمیت زناشویی زوجین دارای عزت نفس شکننده، آسیب دیده و ایمن بود. روش این پژوهش علی-مقایسه ای بود. به منظور انجام این پژوهش 176نفر از مردان و زنان متاهل شهر تهران با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های صمیمیت زناشویی واکر و تامپسون (1983)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) و مقیاس ترجیح حروف الفبای نام نوتین (1985) پاسخ دادند. سپس باتوجه به نمرات عزت نفس صریح و ضمنی آنها در یکی از سه گروه پژوهش یعنی عزت نفس شکننده، آسیب دیده و ایمن قرارداده شدند. در نهایت داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه تحلیل شد. نتایج مقایسه اختلاف میانگین صمیمیت زناشویی در سه گروه عزت نفس نشان داد که اختلاف معناداری بین گروه عزت نفس شکننده و دو گروه عزت نفس آسیب دیده و عزت نفس ایمن با سطح معناداری کمتر از 0/01 وجود دارد. به طورکلی نتایج این پژوهش نشان داد که در افراد متاهل دارای عزت نفس شکننده نسبت به دوگروه دیگر صمیمیت زناشویی بیشتری مشاهده می شود. پیشنهاد می شود جهت تایید و تبیین دقیق تر این یافته پژوهش های بیشتری انجام شود.

    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، عزت نفس آسیب دیده، عزت نفس ایمن، عزت نفس شکننده
  • رحیم یوسفی *، الهام فرزانه، بهزاد شالچی صفحات 33-44

    الگوی صفات 9 گانه تاریک، مدل گسترش یافته صفات پنج گانه تاریک است که صفات خودخواهی، نفع شخصی، بی قیدی اخلاقی و استحقاق روان شناختی را به این مجموعه افزوده است. هدف پژوهش حاضر اعتباریابی متقاطع مدل صفات نه گانه تاریک شخصیت بود. نوع پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه پژوهش دانشجویان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان (6761 نفر شامل 4141 زن و 2620 مرد) و تعداد نمونه 400 نفر (شامل 229 زن و 171 مرد) بود که به روش داوطلبانه انتخاب شدند. ابزارها شامل مقیاس صفات پنج گانه تاریک، مقیاس خودخواهی، پرسشنامه نفع شخصی، مقیاس بی قیدی اخلاقی و مقیاس استحقاق روان شناختی بود. داده ها به وسیله روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی با استفاده از spss22 و LISREL8 تحلیل شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی، کینه توزی، نفع شخصی، دیگرآزاری، خودشیفتگی، استحقاق روان شناختی، خودخواهی، بی قیدی اخلاقی، جامعه ستیزی و ماکیاولیسم را آشکار کرد که 58 درصد واریانس را تبیین نمود. تحلیل عاملی تاییدی نشانگر تائید ساختار نه عاملی مدل بود؛ شاخص های برازش بالاتر از 9/0 بودند. همسانی درونی از طریق آلفای کرونباخ برای مولفه ها بین 68/0 تا 81/0 و کل مقیاس 88/0 و از طریق دونیمه سازی برای مولفه ها بین 64/0 تا 79/0 و کل مقیاس 81/0 بود. مقیاس صفات 9 گانه تاریک شخصیت یک ابزار روا و معتبر برای موقعیت های بالینی و پژوهشی است.

    کلیدواژگان: صفات تاریک، خودخواهی، نفع شخصی، بی قیدی اخلاقی، استحقاق روان شناختی
  • علی رضائی، فاطمه ایزدی * صفحات 45-54

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و پذیرش و تعهد بر تبعیت درمانی و تنیدگی والدینی در مادران کودکان اوتیسم شهرستان خمینی شهر در سال 1402 انجام شده است. پژوهش ازنوع نیمه آزمایشی به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. دراین پژوهش ازروش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و ازبین جامعه آماری که کلیه مادران دارای فرزند اوتیسم شهرستان خمینی شهر که فرزندشان در مرکز سرای پاکان تحت آموزش قرار داشتند بود، براساس معیارهای ورود، 30 نفر انتخاب وبه طور تصادفی در دوگروه آزمایش وکنترل جایگزین شدند. ابزارها عبارت بودند از پرسشنامه تنیدگی والدینی (PSI) (آبیدین، 1388) و پرسشنامه تبعیت از درمان (مدانلو، 1392). پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش طی 10جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی آموزش دیدند. سپس، هر دو گروه مجددا مورد ارزیابی قرار گرفتند؛ نتایج با نرم افزار spss و روش تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد درمان اجرا شده بر تبعیت درمانی و تنیدگی والدینی در مرحله پس آزمون تاثیر گذار بوده و تغییرات گروه آزمایش درمقایسه باگروه کنترل ازنظر آماری معنادارهستند (P<0/05). همچنین درمان برمولفه های تبعیت از درمان غیر از تلفیق با زندگی، تعهد به درمان و تدبیر در اجرای درمان موثر بوده است و همچنین بر مولفه های تنیدگی والدینی غیر از، روابط با همسر، صلاحیت، افسردگی، انزوای اجتماعی و تقویت گری معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان متمرکز بر شفقت، تنیدگی والدینی، تبعیت درمانی، اوتیسم.
  • مرضیه صادق زاده*، مرال جعفری، نگار قوماتی پور صفحات 55-65

    پژوهش حاضر با هدف معرفی و بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی مقیاس راهبردهای مقابله ای پیشاقاعدگی(PMCM) انجام گرفته است. این پژوهش به لحاظ روش در دسته پژوهش های توصیفی-مقطعی-همبستگی قرار گرفته وجامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه سلمان فارسی کازرون در سال تحصیلی1401-1400 بوده است. گروه نمونه نیز شامل 303دانشجوی دختر بوده اند که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در واقع، از طریق پاسخگویی آنلاین به پرسشنامه پژوهش حاضر در آن شرکت نموده اند. این پرسشنامه علاوه بر نسخه فارسی مقیاس PMCM، شامل پرسشنامه غربالگری علایم قبل از قاعدگی، فرمC مقیاس چندوجهی منبع کنترل سلامت و پرسشنامه نگرش به قاعدگی بوده است. داده های پژوهش در سه نرم افزار SPSS-22، AMOS-22 و JASP-09 مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج مربوط به تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی وجود یک ساختار پنج عاملی را در نمرات حاصل از نسخه فارسی مقیاس راهبردهای مقابله ای پیشاقاعدگی مورد تایید قرار داده است. مقادیر مربوط به دو شاخص آلفای کرونباخ و امگای مک دونالد نیز همسانی درونی مطلوب در کل ابزار و پنج خرده مقیاس مربوط به آن را نشان می دهد. ضرایب همبستگی مقیاس PMCM با سه ابزار دیگر پژوهش نیز ضمن تایید روایی سازه، رابطه نزدیک بین این راهبردها با یک منبع کنترل درونی سلامت و نگرش توام با انتظار و پیش بینی قاعدگی را مطرح می سازد.

    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، قاعدگی، روایی، اعتبار.
  • نرگس شمع سوزان، نسرین کاشفی مهر، هادی اکبری نژاد * صفحات 66-76

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی معنادرمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب مرگ و کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. 45 نفر با داشتن ملاک های ورود به مطالعه با روش نموه گیری هدفمند و از میان کلیه زنان ماستکتومی شده شهر تبریز در سال 1400 که مشغول گذراندن دوره پرتودرمانی خود بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه گواه، هر کدام 15 نفر قرار گرفتند. اعضای گروه های مداخله، درمان مختص خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته (2 ماه، هفته ای یک جلسه) دریافت کردند، و گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکردند. ابزارهای اندازه گیری پرسشنامه های اضطراب مرگ تمپلر و کیفیت زندگی بود. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر انجام گرفت. نتایج نشان داد که معنادرمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه گواه، در پس آزمون، منجر به کاهش اضطراب مرگ و افزایش کیفیت زندگی زنان با تجربه جراجی پستان شده اند، و این نتایج در مرحله پیگیری نیز نشان از ماندگاری اثر دارد. همچنین نتایج نشان داد تاثیر این دو درمان بر اضطراب مرگ و کیفیت زندگی در مراحل پس آزمون و پیگیری متفاوت از هم نیست. براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که معنادرمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش اضطراب مرگ و افزایش کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان شده اند.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب مرگ، کیفیت زندگی، ماستکتومی
  • سیاوش لاجوردی*، فرشید خسروپور، حمید مولایی زرندی صفحات 77-89

    کژکاری جنسی معمولا با نبود تعادل و ابرازگری هیجانی و کاهش عزت نفس روانشناختی و جنسی همراه است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی مبتنی بر شفقت بر هیجان های خودآگاه و عزت نفس جنسی زنان دارای علائم کژکاری جنسی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری است. جامعه آماری زنان متاهل مبتلا به کژکاری جنسی بود که به مراکز مشاوره شهر تهران در فاصله ماه های بهمن 1401 تا اردیبهشت 1402 مراجعه کردند. نمونه پژوهش 30 نفر از زنان مبتلا به کژکاری جنسی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و بصورت تصادفی در دو گروه (15 نفره) آزمایش و گواه گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عملکرد جنسی زنان، شاخص عزت نفس جنسی زنان و آزمون عاطفه خودآگاه استفاده شد. گروه آزمایشی طی 12 جلسه 90 دقیقه ای تحت روان درمانی مبتنی بر شفقت قرار گرفتند و گروه گواه درمانی دریافت نکرد. داده ها با نرم افزار SPSS.24 و با استفاده از تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید. نتایج حاصل نشان داد که بین پس آزمون و پیگیری گروه آزمایشی و گواه در نمرات عزت نفس جنسی و هیجان های خودآگاه تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0≥P). بر اساس این نتایج روان درمانی مبتنی بر شفقت بر هیجان های خودآگاه و عزت نفس جنسی زنان مبتلا به کژکاری جنسی اثربخش است. بنابراین پیشنهاد می شود تحقیقات بیشتری در خصوص اثربخشی این رویکرد و مقایسه آن با سایر روش های درمان مبتنی بر شواهد در نمونه های بزرگتر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: روان درمانی مبتنی بر شفقت، هیجان های خودآگاه، عزت نفس جنسی، کژکاری جنسی، زنان
  • لیلا فتحی*، محمدنقی فراهانی، حمید خانی پور صفحات 90-100

    پژوهش حاضر با هدف شناخت رابطه بین ویژگی های شخصیتی بر رضایت شغلی با نقش میانجی ادراک از عدالت رویه ای و استرس شغلی انجام شد. پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-همبستگی است. نمونه ها به شکل در دسترس و 201 نفر بودند. پرسشنامه های استفاده شده در این پژوهش شامل پرسشنامه 5 عامل بزرگ شخصیت گلدبرگ،رضایت شغلی مینه سوتا ، استرس شغلی پرستاران و عدالت سازمانی بود. روش آماری تحلیل مسیر و معادلات ساختاری بود .مشخص شد که بین متغیرهای 5 توافق پذیری و گشودگی در تجربه با رضایت شغلی اثر مستقیم و معناداری وجود دارد . روابط بین روان نژندی - استرس شغلی - رضایت شغلی و نیز بین توافق پذیری -ادراک از عدالت رویه ای - رضایت شغلی رابطه معنا دار بود. استرس شغلی با رضایت شغلی و نیز روان نژندی با استرس شغلی رابطه معنا دار معکوس داشتند عدالت رویه ای بر رضایت شغلی تاثیر گذار و رابطه مستقیم داشت .از میان 5 صفت بزرگ شخصیتی ، میان روان نژندی ، توافق پذیری و گشودگی در تجربه با رضایت شغلی رابطه معنا دار وجود داشت.علی رغم مسیر مفروض برای رابطه بین صفات شخصیتی بر رضایت شغلی از طریق تاثیر همزمان دو متغیر میانجی ادراک از عدالت رویه ای و استرس شغلی ، مسیر مورد نظر در الگو براورده نشد و در مدل نیز تاثیری نشان نداد.

    کلیدواژگان: 5 عامل بزرگ شخصیتی، رضایت شغلی، ادراک از عدالت رویه ای، استرس شغلی
  • صفورا کیوانلو*، اکبر عطادخت صفحات 101-111

    نوجوانان به شدت تحت تاثیر تغییرات اجتماعی و فرهنگی هستند که در معرض محرک های محیطی مضر مانند اعتیادآور قرار دارند؛ لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل علی آسیب پذیری نوجوان به اعتیاد بر اساس حساسیت پردازش حسی و سیستم های مغزی رفتاری با میانجیگری ترومای دوران کودکی در شهر مشهد انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و نحوه گردآوری داده ها همبستگی از نوع توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان متوسطه دوه دوم شهر مشهد در سال تحصیلی 1402-1401 بود. 228 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شناسایی افراد در معرض خطر اعتیاد انیسی، حساسیت پردازش حسی آرون و آرون، سیستم های مغزی-رفتاری کارور و وایت و پرسشنامه ترومای برنشتاین و همکاران استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS27 و Lisrel8.8 مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان دادند که متغیرهای حساسیت پردازش حسی و سیستم های مغزی رفتاری بر آسیب پذیری به اعتیاد اثر مستقیم و معنادار دارند. نتایج مربوط به شاخص های برازش مدل نیز نشان داد که ترومای دوران کودکی می تواند میانجی حساسیت پردازش حسی و سیستم های مغزی رفتاری با آسیب پذیری به اعتیاد باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، حساسیت پردازش حسی، سیستم های مغزی- رفتاری، ترومای دوران کودکی.
  • میترا ماشاالهی، محبوبه فولادچنگ * صفحات 112-122

    این پژوهش با هدف تعیین نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی در رابطه بین سبک های هویت و حمایت اجتماعی ادراک شده با تعهد تحصیلی انجام شد. روش این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر بود. جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1401-1400 بود. گروه نمونه شامل 300 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. از مقیاس تعهد تحصیلی (هیومن- ووگل و راب،2015)، سیاهه سبک های هویتی (برزونسکی،1992)، مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران،1988) و پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی (اون و فرامن، 1988)، برای جمع آوری داده ها استفاده شد. یافته ها نشان دادند که مدل پژوهش با داده های جمع آوری شده برازش مطلوبی دارد. نتایج حاکی از آن بود که سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری به طور مستقیم تعهد تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی بالا را پیش بینی می کند درحالی که سبک سردرگم-اجتنابی به طور منفی و مستقیم تعهد تحصیلی و خودکارآمدی تحصیلی را پیش بینی می کند ؛ همچنین یافته ها حاکی از آن بود که خودکارآمدی تحصیلی و حمایت اجتماعی ادراک شده از سمت خانواده، دوستان و افراد مهم، به صورت مستقیم و مثبت تعهد تحصیلی را پیش بینی می کنند. همچنین فرضیه اصلی پژوهش مبنی بر نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی در رابطه سبک های هویت و حمایت اجتماعی ادراک شده با تعهد تحصیلی مورد تایید قرار گرفت. در مجموع، می توان نتیجه گرفت سبک های هویت و حمایت اجتماعی ادراک شده نقش مهمی را در پیش بینی تعهد تحصیلی ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: تعهد تحصیلی، سبک های هویت، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودکارآمدی تحصیلی
  • ریحانه خیلدار، مینا فتحی آشتیانی * صفحات 123-131

    گسترش تکنولوژی و به تبع آن اینترنت تاثیرات متفاوتی بر روابط خانوادگی و احساس ارزشمندی نوجوانان گذاشته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه گری اعتیاد به اینترنت در رابطه بین صمیمیت خانوادگی با عزت نفس نوجوانان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی_همبستگی بود. جامعه هدف در این پژوهش تمامی نوجوانان دوره متوسطه در سال تحصیلی 1402-1401 در شهر تهران بودند که از بین آنها 252 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1998)، صمیمیت تامپسون و واکر (1983) و عزت نفس روزنبرگ (1965) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای AMOS و SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد: الف) صمیمیت خانوادگی پیش بینی کننده مثبت و معنادار عزت نفس بود، ب) صمیمیت خانوادگی پیش بینی کننده منفی و معنادار عزت نفس بوده است، و ج) اعتیاد به اینترنت نقش واسطه گری معناداری در رابطه بین صمیمیت خانوادگی و عرت نفس داشته است. براساس نتایج حاضر می توان پیشنهاد کرد که یکی از راه های افزایش عزت نفس، افزایش صمیمیت خانوادگی است. آموزش دانش آموزان برای استفاده صحیح از اینترنت نیز می تواند در افزایش عزت نفس نوجوانان تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، عزت نفس، صمیمیت خانوادگی.
|
  • Hossein Tahmasby *, Yadollah Khorramabadi Pages 1-11

    This study was conducted with the aim of determining the predictive power of agreeableness, marital empathy, and marital forgiveness on marital satisfaction in married women. In this investigation, employing the correlational methodology of the regression type, an assemblage of 840 wedded women domiciled within the geographic confines of Lorestan province, was chosen through the multi-stage cluster random sampling. The Enrich Marital Satisfaction Scale, the NEO-FFI Questionnaire, the Marital Empathy Scale, and the Marital Forgiveness Scale were used as standard questionnaires for data collection. The collected data was analyzed using SPSS software. The coefficient of determination with a value of 0.373 in the multiple linear regression test showed that the model explains 37.3% of the changes in marital satisfaction. The standardized coefficients showed that agreeableness, empathy, and forgiveness are significant predictors of marital satisfaction. The results indicate that marital satisfaction is positively affected by agreeableness, empathy, and forgiveness, so a one-unit increase in agreeableness, empathy, and forgiveness corresponds to an increase of 0.101, 0.252, and 0.433 units in marital satisfaction, respectively. Forgiveness played the most important role in marital satisfaction, followed by empathy, and then agreeableness. In conclusion, in order to increase the satisfaction of married couples, especially women, it is recommended to hold workshops focusing on increasing knowledge of agreeableness personality trait and strengthening positive traits such as empathy and forgiveness.

    Keywords: Agreeableness, Empathy, Forgiveness, Marital Satisfaction, Married Women
  • Morteza Aghaeimazraji, Mahmoud Najafi *, Mina Shirmohammadali Pages 12-21

    The purpose of this research was to determine the mediating role of metacognitive beliefs between anxiety sensitivity, responsibility and obsessive-compulsive symptoms in the general population living in Tehran. The descriptive research method was correlation type (path analysis). 300 people from among the general population living in Tehran city were selected through an internet call, according to the entry criteria in the accessible sampling method. The tools used in this research include the Revised Obsession Scale (OCI-R); (Foua et al., 2002), Anxiety Sensitivity Inventory (ASI) (Rice et al., 1986), Responsibility Attitude Scale (RAS); (Salkovskis et al., 2000) and metacognitive beliefs questionnaire (MCQ-30); (Wells, 1997). The data showed that anxiety sensitivity and responsibility have a direct and significant relationship with obsessive-compulsive symptoms, and metacognitive beliefs have a mediating role in the relationship between anxiety sensitivity and responsibility with obsessive-compulsive symptoms, and the indirect effect of metacognitive beliefs in the relationship between anxiety sensitivity, Responsibility and obsessive-compulsive symptoms were significant.In general it can be concluded that anxiety sensitivity and responsibility can cause the emergence and continuation of obsessive-compulsive symptoms by increasing metacognitive beliefs. According to the research results and the mediating role of metacognitive beliefs in relation to obsessive-compulsive symptoms, planning to improve people's education in the field of anxiety sensitivity and responsibility can play an important role in reducing obsessive-compulsive symptoms through metacognitive beliefs.

    Keywords: Anxiety Sensitivity, Metacognitive Beliefs, Responsibility, Obsessive-Compulsive Symptoms
  • Reyhaneh Saboori, Zohreh Rafezi*, Faramarz Sohrabi Asmarod Pages 22-32

    Self-esteem is considered as an internal attitude towards oneself and the determining factor of human behavior in the personal and social context, including marital relations and intimacy. The purpose of this study was to compare the marital intimacy of couples with fragile, damaged and secure self-esteem. The method of this research was causal-comparative. In order to carry out this research, 176 married men and women in Tehran were selected using convenience sampling and were asked to use Walker and Thompson's marital intimacy questionnaires (1983), Rosenberg's self-esteem scale (1965) and Nutin's Name Initial Preferences Task (1985) answered. Then, according to their explicit and implicit self-esteem scores, they were placed in one of three research groups, i.e., fragile, damaged, and secure self-esteem. Finally, the data was analyzed using the statistical method of one-way analysis of variance. The results of comparing the average difference of marital intimacy in three self-esteem groups showed that there is a significant difference between the fragile self-esteem group and the two groups of damaged self-esteem and secure self-esteem with a significance level of less than 0.01. In general, the results of this research showed that more marital intimacy is observed in married people with fragile self-esteem compared to the other two groups. It is suggested that more research be done to confirm and explain this finding more precisely.

    Keywords: Marital Intimacy, Damaged Self-Esteem, Secure Self-Esteem, Fragile Self-Esteem
  • Rahim Yousefi *, Elham Farzaneh, Behzad Shalchi Pages 33-44
    Introduction

    The Nine Dark Model is an expanded model of the Dark pentad Traits, which has added egoism, self-interest, moral disengagement, and psychological entitlement to this set. The aim of study was to Cross-Validation of the nine dark personality traits model.

    Method

    The research was descriptive-correlation. The research community was the students of Azarbaijan Shahid Madani University (6761 people including 4141 women and 2620 men) and the sample was 400 people (women=229 & men=171) who were selected voluntarily. The instruments included Dark Pentad Scale, Egoism Scale, Self-Interest Inventory, Moral Disengage Scale and Psychological Entitlement Scale. The data was analyzed by exploratory and confirmatory factor analysis using spss22 and LISREL8.

    Results

    The results of exploratory factor analysis revealed spitfullness, self-interest, sadism, narcissism, psychological entitlement, egoism, moral disengagement, psychopathy, and Machiavellianism, which explained 58% of the variance. Confirmatory factor analysis indicated the confirmation of the nine-factor structure of the model; the fitness indices were h igher than 0.9. Internal consistency through Cronbach's alpha for components between 0.68 and 0.81 and the whole scale is 0.88 and through spilit-half for components between 0.64 and 0.79 and the whole scale is 0.81.

    Conclusion

    The scale of nine dark personality traits is a valid and reliable instrument for clinical and research situations.

    Keywords: Dark Traits, Egoism, Self-Interest, Moral Disengagement, Psychological Entitlement
  • Ali Rezaie, Fatemeh Izadi* Pages 45-54

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of combined compassion-focused therapy and acceptance and commitment therapy on Adherence to treatment and Parenting Stress in mothers of autistic children in Khomeinishahr city in 2023. The research was semi-experimental in the form of pre-test-post-test with a control group. In this research, the purposeful sampling method was used, and from the statistical population, which consisted of all mothers with autistic children in Khomeinishahr, whose children were being educated at the Sarai Pakan center, 30 people were selected based on the inclusion criteria and randomly replaced in two experimental and control groups. The tools were Parental Stress Questionnaire (PSI) (Abidin, 2018) and Adherence to treatment Questionnaire (Madanlu, 2012). After the pre-test, the experimental group was trained in 10 sessions of 90 minutes. Then, both groups were re-evaluated; The results were analyzed with spss software and covariance method. The results showed that the implemented treatment had an effect on the Adherence to treatment and parental tension in the post-test stage and the changes in the experimental group were statistically significant compared to the control group. (P<0.05) Also, the treatment was effective on the components of adherence to the treatment, integration with life, commitment to treatment and resourcefulness in the implementation of the treatment, and also on the components of parental stress, except relations with spouse, competence, depression, social isolation and reinforcement have been significant.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Compassion-Focused Therapy, Parenting Stress, Adherence To Treatment, Autism
  • Marziyeh Sadeghzadeh *, Meral Jafari, Negar Ghomatipour Pages 55-65

    The present study was conducted with the aim of introducing and investigating the psychometric properties of the Persian version of the Premenstrual Coping Measure (PMCM (. This research, in terms of method, is a descriptive-cross-sectional-correlation study that its population included all the female students in Salman Farsi University of Kazeroon in the academic year of 2021-2022. The sample group included 303 female students who were selected by the available sampling method and actually participated in the present research by answering the online questionnaire. This questionnaire, in addition to the Persian version of the PMCM, included the Premenstrual Symptoms Screening Tool, Multidimensional Health Locus of Control-C, and the Menstrual Attitude Questionnaire. Research data has been analyzed in SPSS-22, AMOS-22 and JASP-09. The results of exploratory and confirmatory factor analysis have confirmed the existence of a five-factor structure in the scores obtained from the Persian version of the premenstrual coping strategies scale. The values of Cronbach’s alpha and McDonald's omega also showed good internal consistency in the total scale and its five subscales. The correlation coefficients between PMCM, and three other research tools, while confirming the construct validity, suggested a close relationship between premenstrual strategies and an internal locus control for health and an attitude based on expectation and prediction of menstruation.

    Keywords: Coping, Premenstrual, Reliability, Validit
  • Narges Shamsozan, Nasrin Kashefimehr, Hadi Akbarinejhad* Pages 66-76

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of logotherapy with acceptance & commitment therapy on death anxiety and quality of life in women with breast surgery experience.This was a semi-experimental study with a pretest-posttest, controlled design with follow-up. The study population consisted of all women with breast cancer who were undergoing postmastectomy radiotherapy in Tabriz in 2021. In total, 45 women were selected by a purposive sampling method, and divided into three groups, 15 each. The ntervention groups received their respective treatments over 8 sessions of 1.5 hours. The control group did not receive any intervention. The measuring instruments were Templer death anxiety and quality of life questionnaires. Data were analyzed with repeated-measures analysis of variance. The results showed that logotherapy and a acceptance & commitment therapy in comparison with the control group, in the post-test, reduce death anxiety and increase quality of life of women with breast surgery experience, and these results also show a lasting effect in the follow-up stage. Also, these results also show a lasting effect in the follow-up stage. The results also showed that the effect of these two treatments on death anxiety and quality of life in the post-test and follow-up stages were not different. Logotherapy and acceptance & commitment therapy Reduces the death anxiety and increases the quality of life in women with breast surgery experience.

    Keywords: Logotherapy, Acceptance & Commitment Therapy, Death Anxiety, Quality Of Life, Mastectomy
  • Siavash Lajevardi *, Farshid Khosropour, Hamid Mollayee Zarandi Pages 77-89

    Sexual dysfunction is often accompanied by emotional imbalance, diminished psychological and sexual
    self-esteem. This study aimed to investigate the effectiveness of compassion-based psychotherapy on
    self-awareness and sexual self-esteem of women with sexual dysfunction symptoms. A semi-
    experimental research design with pre-test, post-test, and follow-up measurements was employed. The
    study population consisted of married women with sexual dysfunction who sought counseling in the
    family counselling centers in Tehran between January 2023 to April 2023.
    The research sample included 30 women with sexual dysfunction who were purposefully selected based
    on inclusion and exclusion criteria and randomly assigned to two groups: experimental(15 participants)
    and control (15 participants). Data were collected using the Female Sexual Function Index, the short form of the Sexual Self-Esteem Scale, and the Self-Compassion Scale. The experimental group received 12 sessions of 90-minute
    compassion-based psychotherapy, while the control group did not receive any treatment. Data were
    analyzed using SPSS 24 software through repeated measures analysis of variance and Bonferroni post-
    hoc test. The results of repeated measures analysis of variance revealed significant differences between
    post-test and follow-up measurements of the experimental and control groups in sexual self-esteem and
    self-awareness scores (p ≤ 0.001). The therapeutic effects were maintained during the 3-month follow-
    up. Based on the findings, compassion-based psychotherapy was found to be effective in enhancing self-
    awareness and sexual self-esteem of women with sexual dysfunction symptoms. Therefore, further
    research is recommended to explore the efficacy of this approach and compare it with other evidence-
    based treatments in larger samples.

    Keywords: Compassion-Based Psychotherapy, Self-Awareness, Sexual Self-Esteem, Sexual Dysfunction, Women
  • Leila Fathi *, Mohammadnaghy Farahani, Hamid Khanipour Pages 90-100

    The aim of this paper is to investigate relations between an isolated dimension of Big Five personality traits and job satisfaction and the mediating effects of procedural justice and job stress on this relationship .Data was gathered via a questionnaire in a correlational study of Big Five Inventory (21 items), Minnesota Job Satisfaction scale (19 items), Gray Taft-Anderson nursing stress scale (34 items) and Niehoff-Moorman organizational Justice (in the latter only the 6 items concerning procedural justice were used). data was analyzed by using SPSS v26 and PLS-SEM v3. It was found that across the traits, agreeableness and openness to experience had the strongest relationship with job satisfaction, while the others did not have any relationship with job satisfaction. Procedural justice completely mediated the association between agreeableness and job satisfaction, and it was true about job stress as the mediating between big 5 and job satisfaction. despite the supposed path for the relationship between big 5 personality traits and job satisfaction through simultaneous effect of the two mediating variables of perception of procedural justice and job stress on job satisfaction, the mentioned path was not realized and had no effect in the model. job stress had statistically significant effect on job satisfaction and the same was true between perception of procedural justice and job satisfaction.

    Keywords: Big Five Personality Traits, Job Satisfaction, Procedural Justice, Job Stress
  • Safura Keyvanlo*, Akbar Atadokht Pages 101-111

    Adolescents are heavily influenced by social and cultural changes that are exposed to harmful environmental stimuli such as addictive; Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the causal model of adolescent vulnerability to addiction based on the sensitivity of sensory processing and brain-behavioral systems with the mediation of childhood trauma in the city of Mashhad. The present study was a descriptive correlation in terms of its practical purpose and the method of data collection. The statistical population of the research was all secondary school students of the second year of Mashhad in the academic year of 1402-1401. 228 students were selected by cluster sampling method. In order to collect data, Enisi's questionnaires for identifying people at risk of addiction, Aron's and Aron's sensory processing sensitivity, Carver's and White's brain-behavioral systems, and Bernstein et al.'s trauma questionnaire were used. The collected data were analyzed using structural equation modeling method and SPSS27 and Lisrel8.8 software. The results of the research showed that the sensitivity variables of sensory processing and behavioral brain systems have a direct and significant effect on vulnerability to addiction. The results related to the fit indices of the model also showed that childhood trauma can mediate the sensitivity of sensory processing and behavioral brain systems with vulnerability to addiction.

    Keywords: Addiction, Sensory Processing Sensitivity, Brain-Behavioral Systems, Childhood Trauma
  • Mitra Mashallahi, Mahboubeh Fouladchang* Pages 112-122

    The aim of this study was to investigate the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between identity styles and perceived social support with academic commitment. The research method was a descriptive correlational study using path analysis. The statistical population of this research included undergraduate students of Tabriz university during the academic year of 2021-2022. For this purpose, 300 students were selected using available sampling method. Data were collected using academic commitment scale (Human-Vogel and Rabe, 2015), berzonsky identity style inventory(Berzonsky,1992), perceived social support scale (Zimet et al.,1988) Academic self-efficacy Questionnaire (Owen and froman, 1988). The results showed that the research model fit well with the data collected. The results indicated that informative and normative identity styles can directly predict higher academic commitment and academic self-efficacy while Diffuse-avoidant style can directly and negatively predict academic commitment and academic self-efficacy Findings also showed that academic self-efficacy and perceived social support from family, friends and Significant others can directly and positively predict academic commitment. Besides, the research hypothesis regarding the mediating role of academic self-efficacy in the relationship between identity styles and perceived social support with academic commitment was confirmed. Overall, the findings suggest that identity styles and perceived social support play an important role in predicting academic commitment

    Keywords: Academic Commitment, Identity Styles, Perceived Social Support, Academic Self-Efficacy
  • Reyhane Khildar, Mina Fathi Ashtiyani* Pages 123-131

    The development of technology and consequently the Internet has had a different impact on family relationships and adolescence' sense of self-worth. The present study aims to determine the relationship between family intimacy and self-esteem by mediating role of internet addiction.
    The research procedure used in this study is based on the descriptive-correlational method. The target population in this study was all adolescences studying in high school that 252 people of them were selected as the sample by available sampling. They completed Young’s Internet Addiction Test (1998), Thompson and Walker Intimacy Questionnaire (1983) and Rosenberg Self-esteem (1965). Path analysis method, Pearson correlation test and AMOS and SPSS software were used to analyze the data.
    The results of regression analysis indicated that:a) family intimacy was the positive and significant predictor of self-esteem, b) the family intimacy was negative and significant predictor of self-esteem, and c) the internet addiction mediated the relationship between family intimacy and self-esteem.
    Based on the present results, it can be suggested that one of ways of enhancing self-esteem are to increase family intimacy. Training students for correct use internet can also be effective.

    Keywords: Internet Addiction, Self-Esteem, Family Intimacy