فهرست مطالب

رفاه اجتماعی - پیاپی 92 (بهار 1403)

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 92 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد امیرپناهی، فاطمه نامیان* صفحات 9-43
    مقدمه

    فهم فرودستی و مسائل برخواسته از آن یکی از دغدغه های مهم علوم اجتماعی است. مهم ترین گروه هایی که همواره فرودستی را تجربه کرده و زیست می کنند، کودکان، زنان (به ویژه زنان سرپرست خانوار) و افراد سالخورده هستند. پژوهش حاضر قصد دارد به مطالعه تجربه زیسته زنان سرپرست خانوار تحت پوشش مراکز مثبت زندگی سازمان بهزیستی کاشان از فرودستی بپردازد. رویکرد نظری پژوهش الهام گرفته از نظریات فریره، گرامشی و مارگارت لدویت است. لدویت با ترکیب آرای فریره و گرامشی به مدلی از توسعه جماعت محور و توسعه از پایین به بالا اشاره می کند که دارای عناصر قدریابی برای رهایی از فرودستی، آگاهی نقادانه افراد درگیر فقر، تاکید بر مسئله عدالت اجتماعی و پایداری محیط زیست است.

    روش

    رویکرد پژوهش از نوع کیفی است که برای گردآوری داده از مصاحبه عمیق و برای تحلیل داده از روش تحلیل تماتیک استفاده شده است.

    یافته ها

    تجربه زنان از فرودستی را می توان به کمک مضامین و مفاهیمی نظیر باور به وجود تبعیض در اجتماع، احساس درماندگی، شرایط اقتصادی ناایمن، احساس بی قدرتی، روابط خانوادگی نامستحکم، عطش حمایت بیرونی و حمایتهای سازمانی غیرتوانمندساز توضیح داد.

    بحث: 

    زنان به واسطه شرایط اقتصادی ناپایداری که دارند و به واسطه اینکه در اجتماع مورد تبعیض واقع می شوند، از دسترسی به منابع قدرت در اجتماع محروم بوده و همواره احساس درماندگی می کنند و این عامل سبب می شود که نه تنها برای خروج از این چرخه فقر و فرودستی اقدامی انجام ندهند، بلکه بستر وابستگی آنها نسبت به حمایتهای بیرونی افزایش پیدا کند.

    کلیدواژگان: فرودستی، احساس بی قدرتی، احساس درماندگی، عطش حمایت بیرونی، زنان سرپرست خانوار، تجربه زیسته
  • عظیم آران، رویا آل عمران*، مجید احمدلو، محمد نریمانی صفحات 45-77
    مقدمه

    مشکلات رفتاری در میان کودکان به عنوان تغییرات جدی منفی در نحوه رفتار و کنترل احساسات کودکان توصیف می شود و باعث پریشانی اطرافیان می شود. این امر، منجر به عدم سازش و انطباق با محیط و بروز انحرافات گوناگون در ابعاد مختلف برای کودک می شود. لذا هدف پژوهش حاضر تجزیه و تحلیل مشکلات رفتاری فرزندان با تاکید بر آثار منابع خانواده به ویژه عوامل اقتصادی است.

    روش

    روش پژوهش میدانی بوده و ابزار مورد استفاده پرسشنامه می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل خانوارهایی است که حداقل یک فرزند در سن مدرسه داشته و محدودیت جغرافیایی ندارند. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از روش رگرسیون دو وجهی و مدل رگرسیونی پروبیت استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر این است که با فرض ثبات سایر شرایط، ناتنی بودن پدر یا عدم در دسترس بودن پدر بیولوژیکی در 4 سالگی کودک، احتمال بروز مشکل رفتاری در فرزند را 165/0 واحد افزایش می دهد. همچنین اشتغال به کار تمام وقت مادر در 8 سالگی کودک احتمال بروز مشکل رفتاری در فرزند را 003/0واحد افزایش می دهد.

    بحث: 

    مهیا نمودن شرایط به منظور احساس نشدن عدم وجود پدر بیولوژیک از سوی فرزند، عدم اشتغال به کار مادر، فراهم نمودن خانه شخصی برای فرزندان تا 8 سالگی آنان در صورت امکان، رعایت تعادل در خواسته های کودک و برآورده کردن آن ها تا حد امکان، صرف زمان بیشتر پدر و مادر با فرزندان در قالب بازی، سفر تفریحی و پیگیری وضعیت تحصیلی فرزندان از موارد مهمی هستند که می توانند احتمال بروز مشکلات رفتاری در کودکان را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: مدل رگرسیون دووجهی، مشکلات رفتاری فرزندان، منابع خانوار، منابع اقتصادی
  • الناز ذهبی، نهال نفیسی*، شیرین احمدنیا صفحات 79-116
    مقدمه

    در یک سده گذشته، گفتمان پزشکی یا «پزشکی شدن» نقش مهمی در شکل دادن به معناها و تجربه های بارداری و زایمان داشته است. در این پژوهش بخشی از سازوکارهای نظام سلامت در رابطه با بارداری و زایمان در بستر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران امروز مورد مطالعه قرار گرفته است.

    روش

    این تحقیق به صورت مردم نگاری چندمیدانه و مصاحبه های انفرادی و گروهی در دو بیمارستان دولتی و خصوصی و چند مرکز درمانی دیگر در مناطق مختلف تهران و فضاهای مجازی مرتبط با آنها در طول یک سال (1400-1399) انجام شده است. یافته های این پژوهش حاصل تحلیل مضمون با استفاده از کدگذاری تم های حاصل از یافته هاست.

    یافته ها

      بیمارستان بخشی از نظام طبقاتی، سلسله مراتبی، و نامتوازن جامعه خارج از بیمارستان را نمایندگی می کند. بدن باردار در فرایند مراجعه تا زایمان بر اساس طبقه اقتصادی و فرهنگی که در آن قرار گرفته با انواع متفاوتی از قضاوت ها روبرو می گردد. رویت پذیری و ابژه شدن بدن باردار نیز بسته به نوع بیمارستان و هزینه های پرداخت شده متفاوت است. تفاوت در سرمایه های اقتصادی و فرهنگی و نامتوازن بودن دسترسی به اطلاعات همچنین دیدگاه و تصمیم های خانواده ها در مورد تاریخ تولد، مراقبت-های بارداری، فرایند زایمان، و جنین های «ناسالم» و «غیرعادی» را تحت تاثیر قرار می دهد.

    بحث: 

    اکثر جامعه شناسان پزشکی پذیرفته اند که پیوندی بین طبقه اجتماعی و سلامت وجود دارد. تحقیق حاضر به وضوح نشان می دهد که زنان باردار یک طبقه متجانس اجتماعی نیستند و با توجه به تقاطع شرایطی که در آن قرار گرفته اند به پرورش نوعی از ملت نابرابر هدایت می شوند که مختصات آن در نخستین قدم در کمیت و کیفیت برخورداری از خدمات نظام سلامت بروز می یابد.

    کلیدواژگان: بارداری، پزشکی شدن، تهران، مردم نگاری، نابرابری، نظام سلامت
  • فرشته کاظمی، افسانه توسلی* صفحات 117-153
    مقدمه

    شبکه های اجتماعی در سالیان اخیر به عنوان منبع کسب اطلاعات سلامت موردتوجه اقشار مختلف جامعه ازجمله زنان قرارگرفته اند. ازاین رو هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر استفاده از شبکه های اجتماعی در حوزه سلامت بر آگاهی زنان از سلامت جسمی خود بوده است.

    روش

    این پژوهش از منظر هدف تحقیقی کاربردی و از منظر ماهیت، تحقیقی توصیفی تبیینی بوده که به صورت نظرسنجی آنلاین در شبکه اجتماعی اینستاگرام انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کاربران زن ایرانی 20 تا 60 ساله عضو صفحات منتخب اینستاگرامی حوزه سلامت جسمانی زنان به تعداد تقریبی 22800 نفر بوده که به روش نمونه گیری در دسترس 384 نفر در پژوهش شرکت داده شدند. داده ها از طریق یک پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن بررسی شده، جمع آوری و با روش های آماری توصیفی و استنباطی با نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه وتحلیل شده است.

    یافته ها

    استفاده از شبکه های اجتماعی سلامت بر آگاهی زنان از سلامت جسمی خود و ابعاد آن شامل سلامت بلوغ، سوءتغذیه و چاقی، مراقبتهای دوران بارداری و پس ازآن و بیماریها و سرطانهای زنان تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

    بحث:

     استفاده موثر از شبکه های اجتماعی در حوزه سلامت جسمانی زنان بایستی در جامعه به گفتمان سلامت تبدیل شود؛ چراکه از پیامدهای مهم آن برای زنان، افزایش توانایی بالقوه هنگام بیماری برای اخذ تصمیمهای آگاهانه، کاهش خطرهای تهدیدکننده سلامت، افزایش پیشگیری از بیماریها، افزایش کیفیت زندگی و افزایش کیفیت مراقبت از خود است.

    کلیدواژگان: سلامت جسمانی، آگاهی زنان، شبکه اجتماعی، اینستاگرام، بلوغ، سوءتغذیه، چاقی، مراقبت بارداری، بیماری زنان، سرطان زنان
  • امیر قربان پور لفمجانی*، تکتم نحوی نژاد، سجاد رضایی صفحات 155-197
    مقدمه

    هرسال به علت فشارهای اقتصادی و اجتماعی، والدین شمار زیادی از کودکان را در جامعه رها می کنند که رایج ترین شکل مراقبت از این کودکان در سراسر جهان مراقبت و زندگی در پرورشگاه (خانه های شبانه روزی) است. پژوهش حاضر با هدف بررسی برازش الگوی ساختاری سرمایه روان شناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده با کیفیت زندگی در دختران ساکن در خانه های شبانه روزی با نقش میانجی توانمندی روان شناختی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر همبستگی بود که در قالب الگویابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه تحقیق دختران ساکن در خانه های شبانه روزی شهر رشت در سال 1400 بود که از بین آنها 120 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های سرمایه روان شناختی لوتانز، حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران، توانمندی روان شناختی اسپریتزر و کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی پاسخ دادند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر رویکرد حداقل مربعات جزئی با نرم افزار SmartPLS3 تحلیل شد.

    یافته ها

    تمامی متغیرهای برون زا و میانجی یعنی سرمایه روان شناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده و توانمندی روان شناختی توانستند 75 درصد از تغییرات کیفیت زندگی را در دختران ساکن در خانه های شبانه روزی پیش بینی کنند که این میزان در حد قوی است. شاخص GOF این مطالعه 586/0 به دست آمده است که با توجه به ملاک تعیین شده در حد قوی است، بنابراین برازش کلی مدل تایید شد.

    بحث: 

    با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که توانمندی روان شناختی اثرات سرمایه روان شناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده روی کیفیت زندگی ساکنان خانه های شبانه روزی را تشدید می کند و آن را میانجی گری می کند..

    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، توانمندی روان شناختی، کیفیت زندگی
  • جواد تقوی، بهنام مکوندی*، حمدالله جایروند صفحات 199-236
    مقدمه

      با توجه به نقش والای خانواده و اهمیت تعهد در روابط زناشویی، هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر بخشودگی و مبتنی بر پذیرش و تعهد بر دل زدگی زناشویی و جهت گیری زندگی زنان آسیب دیده از خیانت همسر در گیلان، شهر رشت، است.

    روش

    در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد در سالهای 1401-1402 نمونه شامل 90 نفر از بانوان متاهل مراجعه کننده به مراکز روانشناسی با بهره گیری از نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و یک گروه شاهد قرار گرفتند. درمان در این پژوهش به مدت 8 جلسه برای گروه های آزمون انجام و هر سه گروه به صورت پیش و پس آزمون توسط دو پرسشنامه جهت گیری زندگی شییر و کارور (1985) و دل زدگی زناشویی (CBM) موردسنجش قرار گرفته و داده ها توسط تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیره و نرم افزار SPSS بررسی شد.

    یافته ها

    با توجه به معناداری مقدار F محاسبه شده برای متغیرهای دل زدگی زناشویی (244/192 = F) و جهت گیری زندگی (747/304 = F) در سطح خطای کوچک تر از 5 درصد، بین گروه ها در نمرات پس آزمون بعد از تعدیل نمرات پیش آزمون تفاوت معنی داری وجود دارد که بیانگر اثربخشی مداخلات است.

    بحث:

     با وجود تفاوت محتوا در رویکردهای درمانی مورد بهره، هر دو بر متغیرهای مدنظر پژوهش موثر بوده اند و درعین حال اثربخشی رویکرد ACT بالاتر است.

    کلیدواژگان: خیانت، رویکرد مبتنی بر بخشودگی، رویکرد مبتنی بر پذیرش و تعهد، زناشویی، زنان آسیب دیده از خیانت همسر
  • حمیدرضا دانش ناری*، فاطمه حورا طبرسی، مهلا حجازی صفحات 237-276
    مقدمه

      ازآنجاکه در طول تاریخ، ارتکاب جرم به عنوان یک رفتار خلاف قانون مورد نکوهش افکار عمومی بوده است، توسل نظامهای کیفری به ابزار سرکوبگر مجازات، بازتابی از واکنش عمومی در قبال ارتکاب جرم محسوب می شود. بااین حال، پویایی فرایندهای مجرمانه موجب شده تا دوگانه قهرمان- ضدقهرمان در قلمروهای پدیده های بزهکارانه از الگوهای سنتی خود فاصله گیرد؛ بدین معنا که امروزه، برخی از اعضای جامعه، بزهکاران را به عنوان قهرمانان خود در نظر می گیرند و از این طریق، به دنبال هویت یابی مجرمانه هستند.

    روش

    با توجه به نقش افکار عمومی در سیاست گذاریهای جنایی و ضرورت مطالعه آسیب شناسانه گرایش افکار عمومی به کسب هویت مجرمانه، این پژوهش درصدد است تا با استفاده از روش تحلیل محتوای کمی و کیفی، نظرات موجود در صفحات ده شرور اینستاگرام را بررسی کند.

    یافته ها

    هویت یابی مجرمانه به عنوان یک رهیافت جدید در رویکردهای جامعه شناسی جنایی موید این امر است که بخشی از ساختار جامعه، نه تنها ارتکاب جرم را تقبیح نمی کنند، بلکه هم نوا با بزهکاران، رفتارهای آنها را مورد تایید قرار می دهند. بر اساس یافته های این پژوهش، اسطوره سازی، حمایت اجتماعی، الگوبرداری و همانندسازی مهم ترین راه های کسب هویت یابی مجرمانه هستند. یافته های حاصل از تحلیل محتوای کمی نشان داد که از مجموع دو هزار و هشتصد و هشتاد نظر، بیشترین نظرات به ترتیب مربوط به اسطوره سازی، حمایت اجتماعی، تقلید و الگوبرداری و همانندسازی است.

    بحث: 

    فرایند گرایش افکار عمومی به شرورها و کسب هویت مجرمانه حاوی یک مدل فرایندمحور است که در آن، ابتدا اسطوره سازی صورت می گیرد، متعاقب آن، حمایت اجتماعی انجام می شود، سپس، شبیه سازی مجرمانه صورت می پذیرد و درنهایت، فرد به مرحله هم ذات پنداری با اشرار می رسد.

    کلیدواژگان: افکار عمومی، شرورها، هم ذات پنداری، الگوبرداری، اسطوره سازی
  • حمیدرضا الله یاری، مهدی کرمانی*، مسعود ایمانیان اردبیلی صفحات 277-318
    مقدمه

    پژوهشهای اخیر موید اهمیت تامین اجتماعی در برقراری عدالت اجتماعی به واسطه ارائه تعهداتی از قبیل خدمات درمانی و مالی به نیروی کار است. هرچند تحت تاثیر عوامل مختلفی، چنین خدماتی گاهی ازنظر کارفرمایان و کارگران فاقد توجیه دانسته می شود. در چنین وضعیتی، می توان شاهد وقوع پدیده فرار بیمه ای بود. پژوهش حاضر به دنبال واکاوی رخداد پدیده فرار بیمه ای و شرایط شکل گیری آن است.

    روش

    این واکاوی با استفاده از روش تحقیق کیفی مبتنی بر نظریه زمینه ای انجام شده است. در آن 14 نفر از کارشناسان سازمان تامین اجتماعی با تکنیک نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این افراد در مصاحبه هایی ساختارمند و مسئله محور به سوال اصلی پژوهش (شرایط زمینه ساز رخداد فرار بیمه ای) پاسخ دادند.

    یافته ها

    ماحصل تحلیل داده های مستخرج از مصاحبه ها با استفاده کدگذاری سه مرحله ای استراوس و کوربین در محیط نرم افزار مکس کیودا (MAXQDA) منجر به صورت بندی مقوله ای هسته تحت عنوان «فرار بیمه ای، سودجویی کوتاه مدت ذی نفعان و ناپایداری بلندمدت در تولید رفاه اجتماعی» شد که تحت شرایط مهم از قبیل «آگاهی نداشتن بازیگران از مزایای بیمه»، «پیچیدگی و ابهام در قوانین و مقررات»، «رخداد امواج پی درپی بحرانهای اقتصادی» و «شرایط حاکم بر فضاهای شغلی» محصور شده است.

    بحث:

     یافته ها اشاره دارند که پدیده فرار بیمه ای تحت تاثیر دو دسته از عوامل اقتصادی و ساختاری به وجود می آید. به بیان دیگر، تورم و بحرانهای اقتصادی و نقصان در قوانین تامین اجتماعی مبنی بر تعیین سبکهای بیمه پردازی و بیمه شدگی، بیش از هر عامل دیگر عملکرد صاحبان سرمایه و کار را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: بازار کار، کارفرما، کارگر، تامین اجتماعی، رفاه اجتماعی، فراربیمه ای
  • آرزو سازگار، حسین کدخدا*، نرگس هاشمی زاده نهی صفحات 319-344
    مقدمه

    نقش اثرگذار منابع انسانی در سازمانهای مدرن روزبه روز بیشتر می شود. عملکرد و کیفیت شغلی افراد نه تنها به شایستگیهای کارکنان بلکه به رضایت شغلی آنان نیز بستگی دارد. برای کار موثر، کارگر باید سالم و راضی باشد و رضایت شغلی بالا منجر به بهره وری بیشتر کارکنان در سازمانها می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ویژگیهای شخصیتی مدیران با رضایت شغلی و سلامت روان در کارکنان سازمان بهزیستی خراسان رضوی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمام کارکنان و مدیران سازمان بهزیستی استان خراسان رضوی به تعداد 44 نفر مدیر و 1267 نفر کارکنان است که از این میان تعداد 24 نفر مدیر و 132 نفر از کارکنان به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رضایت شغلی، سلامت روان و پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت NEO بودند. داده های پژوهش از طریق همبستگی پیرسون، رگرسیون و با استفاده از نرم افزار SPSS-21 تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین رضایت شغلی با گشودگی به تجربه، توافق پذیری و سازگاری و باوجدان بودن رابطه ای مثبت و با روان رنجور خویی رابطه ای منفی وجود دارد. همچنین بین نبود سلامت روان با گشودگی به تجربه، توافق پذیری و سازگاری و باوجدان بودن رابطه ای منفی و با روان رنجور خویی رابطه ای مثبت وجود دارد. همچنین، روان رنجور خویی و انعطاف پذیری مدیران پیش بین رضایت شغلی کارکنان و گشودگی به تجربه و توافق پذیری و سازگاری مدیران پیش بین منفی عدم سلامت روان کارکنان بودند.

    بحث:

     می توان بیان کرد که مدیران مانند والدین در خانواده هستند و شخصیت، رفتار و عملکرد آنان می تواند نقش بسزایی در بهره وری کارکنان داشته باشد؛ بنابراین، توجه به ویژگیهای شخصیتی و رفتاری افراد در انتخاب جایگاه مدیریت در سازمانها ضروری است.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سلامت روان، کارکنان، مدیران، ویژگیهای شخصیتی
  • هانا میرخضری، هیمن محمودفخه*، صبری کریمی صفحات 345-368
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی بازی درمانی کودک محور (CCPT) بر افزایش جرئت مندی و مهارتهای اجتماعی در کودکان طلاق پیش دبستانی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل همه کودکان طلاق پیش دبستانی شهر مهاباد در سال تحصیلی 1402-1401 بود. 20 کودک به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و پس از جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 10 نفر) موردمطالعه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه (هر جلسه 1 ساعت) به مدت پنج هفته تحت آموزش بازی درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. همچنین، داده ها با استفاده از مقیاس جرئت ورزی گمبریل و ریچی (1975) و مقیاس درجه بندی مهارتهای اجتماعی تراسکات (1989) جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با کنترل اثرات پیش آزمون، نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش بازی درمانی منجر به تفاوت بین گروه آزمایش و گروه کنترل شده است. به این معنا که آموزش بازی درمانی، جرئت مندی و مهارتهای اجتماعی کودکان طلاق پیش دبستانی را بهبود بخشیده است.

    بحث:

     بازی درمانی کودک محور می تواند عامل موثری در افزایش جرئتورزی و مهارتهای اجتماعی کودکان پیش دبستانی باشد. بنابراین این رویکرد درمانی توجه ویژه معلمان و متصدیان آموزشی را می طلبد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی کودک محور، جرئت ورزی، مهارتهای اجتماعی، کودکان طلاق
|
  • Mohammad Amirpanahi, Fatemeh Namian* Pages 9-43
    Introduction

    Understanding inferiority and the issues arising from it is one of the important concerns of social sciences. The most important groups that always experience and live with inferiority are children, women (especially female heads of households), and elderly people. The current research aims to study the lived experience of female heads of households covered by positive life centers of the Kashan Welfare Organization. The theoretical approach of the research is influenced by the findings of Freire, Gramsci and Margaret Ledwitt. By combining Freire, Gramsci’s, ideas, and Ledwit’ points to a model of community-oriented development and bottom-up development that has elements of appreciation for getting rid of poverty, critical awareness of people involved in poverty, emphasis on the issue of social justice and environmental sustainability.

    Method

    The research approach is of a qualitative type, and in-depth interviews were conducted to collect data, and thematic analysis method was used for data analysis.

    Findings

    The findings show that women experience inferiority in the themes and concepts such as belief in the existence of discrimination in society, feelings of helplessness, insecure economic conditions, feelings of powerlessness, unstable family relationships, thirst for external support, and non-empowering organizational supports.

    Discussion

    Due to their unstable economic conditions and the fact that they are discriminated in the society, such women are deprived of access to the sources of power in the society and they always feel helpless, and this factor causes them not only to get out of this cycle of poverty and They do not take action, but their dependence on external support increases.

    Keywords: Inferiority, Feeling Of Powerlessness, Feeling Of Helplessness, Discrimination, Thirst For External Support, Female Heads Of The Household, Lived Experience
  • Azim Aran, Roya Aleemran*, - Majid Ahmadlou, Mohammad Narimani Pages 45-77
    Introduction

    Behavioral problems among children are described as serious negative changes in the way children behave and control their emotions and cause distress to those around them. Therefore, the aim of the current research is to analyze children’s behavioral problems with emphasis on the effects of family resources, especially economic factors.

    Method

    The research method is field study, and the instrument used is questionnaire. The statistical population of the research includes households that have at least one school-age child and does not have geographic restrictions. Also, bivariate regression and probit model were used to analyze data and information.

    Findings

    The findings of the research show that assuming the stability of other conditions, the father’s stepfather or the unavailability of the biological father when the child is four years old increases the probability of behavioral problems in the child by 0.165 units. Also, the mother’s full-time employment at the age of eightbincreases the probability of behavioral problems in the child by 0.003 units.

    Discussion

    Absence of a father at the age of four, due to the divorce or death of the child’s biological father, increases the probability of behavioral problems in the child. This means that children may spend less time with their parents in single-parent families or in stepfamilies. These findings are different from the results of Nozaki and Matsuura’s (2020) and Rice et al’s. (2019) studies. Also, having a private house when the child is eight years old, assuming the stability of other conditions, reduces the probability of behavioral problems in the the possibility of behavioral problems in children. This result is consistent with the findings of Mahmoudi and Mousavi’s (2019) study.

    Keywords: Bivariate Regression Model, Children's Behavioral Issues, Economic Resources, Household Resources
  • Elnaz Zahabi, Nahal Naficy*, Shirin Ahmadnia Pages 79-116
    Introduction

    For over a century now, the medical discourse has played an important role in shaping the meanings and experiences of pregnancy and childbirth. In this research, a part of the mechanisms of the health system related to pregnancy and childbirth in the economic, political, social, and cultural context of contemporary Iran has been studied.

    Method

    Multi-field ethnography was conducted, and individual and group interviews were carried out in two public and private hospitals and several other treatment centers in different areas of Tehran and their online components during one year (2020-2021). The findings of this research are the result of the thematic analysis of the data obtained.

    Findings

    The hospital represents a part of the class system, hierarchy, and unbalanced power structure in the society outside the hospital. The pregnant body faces different types of judgments in the process of referral to delivery based on the economic and cultural class in which it is placed. The level of visibility and objectification of the pregnant body also varies depending on the type of hospital and the fees paid. The difference in economic and cultural capital and the imbalance of access to information also affect the views and decisions of families regarding the date of birth, pregnancy care, the birth process, and "unhealthy" and "abnormal" fetuses.

    Discussion

    Pregnant women are not a homogenous social class, and due to the intersection of the conditions in which they are placed, they are led to develop a kind of unequal nation whose coordinates are the first step in the quantity and quality of services offered by the health system.

    Keywords: Ethnography, Health System, Inequality, Pregnancy, Medicalization, Tehran
  • Fereshteh Kazemi, Afsaneh Tavassoli* Pages 117-153
    Introduction

    In recent years, social networks have attracted the attention of various segments of society, including women, as a source of health information. Therefore, the purpose of this study was to investigate the impact of using social networks on women’s awareness of thier physical health.

    Method

    In terms of purpose, this research was practical research and in terms of nature, it was descriptive-explanatory research, which was conducted as an online survey on the Instagram social network. The statistical population for this study included the Iranian female Instagram users aged 20 to 60 who were the members of the selected Instagram pages in the field of women’s physical health, approximately 22,800 people. A sample size of 384 people was included in the research by the available sampling method. Data were collected through a researcher-made questionnaire, the validity and reliability of which had already been  confirmed. Findings were analyzed using descriptive and inferential statistical methods by SPSS software version 21.

    Finding

    Making use of health social networks has a significant positive impact on women’s consciousness of their physical health and all its dimensions, including puberty health, malnutrition and obesity, care during pregnancy and post-pregnancy care,and  women’s diseases and cancers.

    Discussion

    The effective use of social networks in the field of women’s physical health should become a health discourse in the society because one of its important consequences for women is increasing the potential ability to make informed decisions during illness, reducing health-threatening risks, increasing disease prevention, increasing the quality of life, and increasing the quality of self-care.

    Keywords: Physical Health, Women's Awareness, Social Network, Instagram, Maturity, Malnutrition, Obesity, Pregnancy Care, Women's Disease, Women's Cancer
  • Amir Qorbanpoor Lafmejani*, Toktam Nahvinejad, Sajjad Rezaei Pages 155-197
    Introduction

    All over the world every year, many families abandon their children due to various problems, including family and financial problems. The most common form of keeping these people is living in orphanages. The present study was conducted with the aim of investigating the fit of the structural model of psychological capital and perceived social support with quality of life in girls living in orphanages with the mediating role of psychological empowerment.

    Method

    The method of the current research quantitative wherein correlation was done in the form of structural equation modeling. The research population consisted of girls living in orphanages in Rasht city in 1400 (2021), and 120 of them were selected by available sampling method. They responded to Luthans psychological capital, perceived social support questionnares developed by Zimet et al. in tandem with Spritzer psychological empowerment questionnaire and WHO quality of life questionnaire. The data were analyzed by the method of structural equation modeling based on partial least squares approach with SmartPLS3 software.

    Findings

    All exogenous and mediating variables, i.e., psychological capital, perceived social support, and psychological empowerment, were found to be able to predict 75% of the changes in the quality of life in girls living in orphanages, which is very strong. The GOF index of this research is 0.586, which is strong according to the set criteria, the general model of the research was also found to have a good fit.

    Discussion

    According to the results, it can be concluded that psychological empowerment intensifies the effectiveness of psychological capital and perceived social support on the quality of life of orphanage residents and mediates it.

    Keywords: Psychological Capital, Perceived Social Support, Psychological Empowerment, Quality Of Life
  • Javad Taghavi, Behnam Makvandi*, Hamdollah Jayrvand Pages 199-236
    Introduction

    Considering the great role of family and the importance of commitment in marital relationships, the purpose of this research is to compare the effectiveness of forgiveness-based therapy and acceptance and commitment-based therapy on marital dissatisfaction and life direction of women affected by infidelity in Gilan province, Rasht city.

    Method

    In this semi-experimental research with a pre-test and post-test design and follow-up with a control group in 1401-1402, the sample included 90 married women who referred to psychological centers using purposeful sampling and randomly selected in two test groups, and there was a control group. The treatment in this study was conducted for eight sessions for the test groups and all three groups were pre- and post-tested by two questionnaires of life orientation and marital burnout (CBM) measured by Shier and Carver (1985) and the data were measured by univariate and multivariate covariance analysis using SPSS software.

    Findings

    According to the resulting F value for the variables of marital dissatisfaction (F = 192.244) and life orientation (F = 304.747) at the 5% level, between the groups in the post-test scores after adjusting the pre-test scores There is a significant difference test that shows the effectiveness of the interventions.

    Discussion

    As a result, according to the data, despite the difference in the content of the therapeutic approaches used, both of them have been effective on the research variables, and at the same time, the effectiveness of the ACT approach is higher.

    Keywords: Infidelity, Approach Based On Forgiveness, Approach Based On Acceptance, Commitment, Marriage, Women Affected By Spouse’S Infidelity
  • Hamidreza Danesh Nari*, Fatemeh Hoora Tabarsi, Mahla Hejazi Pages 237-276
    Introduction

    Since committing a crime as a violation of the law has been condemned by public opinion throughout the history, the recourse of criminal systems to the repressive tool of punishment is a reflection of the public reaction to committing a crime. However, the dynamics of criminal processes has made the hero-anti-hero duality in the realms of delinquent phenomena to distance itself from its traditional patterns.

    Method

    Considering the role of public opinion in criminal policies and the necessity of a pathological study of the causes of public opinion’s tendency towards criminals, this research tries to use quantitative and qualitative content analysis to examine the comments on the pages of Ten Instagram villains.

    Findings

    The trend of public opinion towards criminals as a new approach in criminal sociology approaches confirms that part of the society’s structure not only does not condemn the commission of crime, but approves their behavior along with the criminals. The content in the comments proved that mythmaking, social support, role modeling, and making identical are the most important manifestations of public opinion’s tendency towards Instagram criminals. The findings of the quantitative content analysis showed that out of the total of two thousand eight hundred and eighty comments, 32.9% related to mythmaking, 25.3% supported social support, 22.3% corresponded to the approach of imitation and modeling, and 19.5% It is related to making identical.

    Discussion

    The process of the tendency of public opinion towards gangsters contains a process-oriented model in which, first, myth-making takes place, followed by social support for gangsters, then, criminal simulation takes place, and finally, the person enters the stage of identification with gangsters.

    Keywords: Public Opinion, Villains, Identification, Modeling, Mythmaking
  • Hamid Reza Allahyari, Mahdi Kermani*, Masoud Imanian Ardabili Pages 277-318
    Introduction

    Recent research has confirmed the crucial role of social security in promoting social justice. However, despite its significance, these services are sometimes deemed unnecessary by both employers and workers. This can lead to insurance evasion.

    Method

    The study was conducted using a qualitative research method based on grounded theory, during which 14 experts of the Social Security Organization were selected using a purposive sampling technique. These people responded to the main question of the research (identification of the factors affecting insurance evasion) during structured and issue-oriented interviews.

    Findings

    After analyzing the data, the core category was identified as “insurance evasion, short-term profit-making of stakeholders, and long-term instability in the production of collective good social welfare.” This central phenomenon is influenced by several causal conditions, including “lack of awareness among actors about the benefits of insurance,” “successive waves of economic crises,” “complexity and ambiguity in laws and regulations,” and “the lack of an effective monitoring and evaluation system.”  Additionally, the findings revealed that social actors encountering this issue have implemented strategies such as “prioritizing income for the labor force”, “associating labor based on bribery/threats”, and “neglect of insurance benefits”. These strategies have resulted in consequences such as “the challenge of financing the uninsured workforce” and “the gradual and increasing collapse of income/cost of insurance companies”.

    Discussion

    The insurance evasion occurs under the influence of economic and structural factors. The inflation economic crises, and deficiencies in the social security laws regarding the determination of insurance payment and insurance styles affect the performance of capital and labor owners more than any other factor.

    Keywords: Labor Market, Employer, Worker, Social Security, Social Welfare, Insurance Escape
  • Arezoo Sazegar, Hossein Kadkhoda*, Narges Hashemizadeh Nahi Pages 319-344
    Introduction

    The performance and job quality of people depends not only on the competencies of the employees but also on their job satisfaction. For effective work, the worker must be healthy and satisfied, and high job satisfaction leads to greater employee productivity in organizations.

    Method

    This study employed a descriptive correlational design. The statistical population includes all the employees and managers of the Social Welfare Organization of Khorasan Rzavi Province, 44 managers and 1267 employees, of which 24 managers and 132 employees were selected through stratified random sampling. The instruments in this study include job satisfaction and mental health questionnaires, and the NEO Personality Inventory Test (the big five). Research data were analyzed through Pearson correlation, regression, and using SPSS-21 software.

    Findings

    The results showed that there is a positive relationship between job satisfaction and openness to experience, agreeableness, adaptability, and conscientiousness. There is also a negative relationship between the lack of mental health and neuroticism. Furthermore, there is a negative relationship between lack of mental health and openness to experience, agreeableness, adaptability, and conscientiousness. Moreover, there is a positive relationship between lack of mental health and neuroticism. The results also showed that managers’ neuroticism and flexibility were predictors of employees’ job satisfaction, and managers’ openness to experience and agreeableness and adaptability were negative predictors of employees’ mental health.

    Discussion

    It can be said that managers are like parents in the family, and their personality, behavior and performance can play a significant role in the productivity of employees, therefore, it is necessary to pay attention to the personality and behavioral characteristics of people in choosing management positions in organizations.

    Keywords: Job Satisfaction, Mental Health, Employees, Managers, Personality Traits
  • Hana Mir Khezri, Heman Mahmoud Fakhe*, Sabri Karimi Pages 345-368
    Introduction

    The major aim of the current research was to assess the adequacy of Child-Centered play treatment (CCPT) on increasing assertiveness and social skills in preschool children of divorced families.

    Method

    The research method used for the present study was a quasi-experimental strategy with a pre-test-post-test plan with test and control groups. The factual populace included all preschool children of a divorced family in Mahabad (A city in West Azerbaijan province, Iran) in the academic year 2022-2023. Twenty children were chosen by the Convenience Sampling method and were studied after they were arbitrarily designated to exploratory and control groups (10 subjects in each bunch). The experimental group underwent play therapy training for 10 sessions (1 hour each) for five weeks and the control group did not receive any training., The data were collected using a Gambrill-Richey Assertiveness Scale (1975) and a Social Skills Rating Scale (ROSS) (Truscott, 1989).

    Findings

    The results were analyzed utilizing multivariate examination of covariance (MANCOVA). By controlling the pre-test impacts, the comes about of examination of covariance showed that play treatment preparation was driven by a contrast between the exploratory bunch and the control gathering. That is, play treatment preparation has made strides in the confidence and social abilities of preschool children of a divorced family (P <0.05).

    Discussion

    It can be inferred that child-centered play therapy can be an effective element in increasing assertiveness and social skills, therefore, requires special consideration from teachers and those involved in education.

    Keywords: Child-Centered Play Therapy, Assertiveness, Social Skills, Children Of A Divorced Family