فهرست مطالب

نامه هنرهای نمایشی و موسیقی - پیاپی 36 (بهار 1403)

نشریه نامه هنرهای نمایشی و موسیقی
پیاپی 36 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا ناصربخت، علیرضا صیاد* صفحات 5-25
    ژوهش حاضر به بررسی بازنمایی زیبایی شناسانه ی تصاویر رویاها در فیلم شاید وقتی دیگر (1366) به کارگردانی بهرام بیضایی می پردازد. هدف پژوهش گران یافتن علت استفاده از فرم به کارگرفته شده در به تصویر کشیدن رویاهای درون فیلم است. ازاین رو، پژوهش با رویکردی نئوفرمالیستی، به بررسی چگونگی شکل گیری تصاویر رویا و ویژگی های آن در ذهن انسان می پردازد که در این راه به فرآیند رویاپردازی از نظر زیگموند فروید و چهار مشخصه ی مهم رویا (عدم وجود منطق، روایت مختل، ثنویت حضور و تصاویر پراکنده) نگاه دقیقی دارد. در بخش بعدی با بررسی کلی رویا در سینما از سال های ابتدایی پیدایش سینما تا به امروز و مطالعه ی ویژگی های فرمی بدیع استفاده شده در سینمای جهان جهت بازنمایی تصاویر رویایی، نگاهی به امکانات فیلم برداری و تدوینی دارد که می توان با بهره گیری از آن ها در بازنمایی تصاویر رویاها به مشخصه های ذکرشده ی رویا نزدیک شد. بنابراین علل به کارگیری ابزارهای سینمایی مورد استفاده در ساخت فرم سینمایی مشابه به رویا روشن می شود. در انتها پژوهش گران بر مبنای ویژگی های رویا در علم روان شناسی و ابزار، تکنیک ها، روش های سینمایی و عناصر موجود در تجربیات برجسته ی سینمای جهان، به تحلیل سکانس های رویای فیلم شاید وقتی دیگر (1366) می پردازند و با بررسی و تطابق اطلاعات به دست آمده درمی یابند که تصاویر رویاها در نمونه ی موردی حاضر به منظور نزدیک سازی تصاویر به تجربیات شخصی و جمعی از ابزارهای فیلم برداری و تدوین بهره گرفته است. هر چهار مشخصه ی مهم رویا در هر سه رویای موجود در فیلم وجود دارند و فعالیت هایی چون تراکم، جابه جایی و ملاحظات بازنمایی در مرحله ی اولیه ی رویاپردازی و همچنین فرآیند ثانویه ی رویاپردازی در سکانس های رویا مشخص هستند. درضمن به وضوح می توان تاثیر تجربه های موفق سینمای جهان، که سعی در تکرار تجربه ی شخصی در فیلم داشته اند، را در این فیلم دید. به کارگیری عناصر زیبایی شناسانه در خلق سکانس های رویای این فیلم دغدغه ی فرمال بهرام بیضایی برای هم گام سازی فرم و محتوا را گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: سینما و رویا، بازنمایی تصاویر رویا، رویکرد نئوفرمالیستی، شاید وقتی دیگر (1366)، بهرام بیضایی
  • پریچهر خواجه*، سید شاهین محسنی صفحات 27-43
    امروزه مطالعات بینامتنی در نقد هنری جایگاه ویژه ای یافته و در این میان مدل ژرار ژنت که نام «ترامتنیت» بر آن نهاده، به دلیل ساختارمندی قوی و جامع الاطراف بودن آن، برجسته شده است. ترامتنیت در وهله ی اول برای مطالعه ی ارتباطات میان متون و بعد برای شناخت عوامل موثر در فهم متن و چگونگی ورود به جهان متن، الگوی کارآمدی ارایه می کند و این الگو پنج بخش بیش متنی، بینامتنی، سرمتنی، فرامتنی و پیرامتنی را شامل می شود. این پنج بخش نه تنها بیان می کند که یک متن چطور همواره در یک شبکه ی معنایی منسجم قرار می گیرد، بلکه نشان می دهد که فهم هر متن وابسته به فهم متون دیگری است که به طرق مختلف با متن اصلی در ارتباط اند و معناداری متن همواره در این ارتباط اتفاق می افتد. ترامتنیت در ابتدا بیشتر در نقد ادبی به کار گرفته می شد. خود ژنت نیز بر ادبیات متمرکز بود، اما کم کم به عنوان روشی توانمند در دیگر هنرها نیز به کار گرفته شد. در پژوهش حاضر، چگونگی استفاده از ترامتنیت به عنوان یک روش نقد برای موسیقی بررسی و نمونه هایی برای بخش های مختلف ترامتنی به عنوان شاهد استفاده شده است. ذکر شواهد و نمونه های موسیقایی همگی مبتنی بر موسیقی ایرانی است که به عنوان مطالعه ی موردی درنظر گرفته شده است. در این پژوهش اثر موسیقایی در معنای گسترده ی آن، اعم از باکلام یا بی کلام، یا موسیقی در کنار دیگر هنرها، به عنوان یک متن در نظر گرفته شده و با الگوی ساختاری ترامتنی مورد مطالعه قرار گرفته و نحوه ی ارتباط آن با دیگر متون بررسی شده است. این ارتباط اعم از بیناموسیقایی و یا بینارسانه ای است، بدین معنا که ارتباط متن موسیقایی با دیگر هنرها نیز ذیل ترامتنیت گنجانده شده است. در ارایه ی مثال برای هر بخش نیز، گستره ی وسیع موسیقی در نظر گرفته شده و مثال ها همگی از موسیقی ایرانی و بیشتر موسیقی ردیف دستگاهی انتخاب شده اند. در توصیف هر بخش، نحوه ی تطبیق آن با موسیقی و نقدهای وارد بر نظریه ی ژنت ذکر شده و هر بخش برای به کارگیری در موسیقی بازتعریف شده است. همچنین بخش فرعی جدیدی با نام محیط متن به بخش پیرامتنی اضافه شده که عهده دار تحلیل پیرامتنی موسیقی در ارتباط با دیگر هنرها است.
    کلیدواژگان: موسیقی، موسیقی شناسی، نقد هنری، ترامتنیت، ژرار ژنت
  • حامد شکوری* صفحات 45-58
    براساس نگاه نقادانه ی باختین هیچ گفته ای در زبان معنایی به تمامی معین و یگانه ندارد، بلکه گرایش های تاریخی باقی مانده از پیش، در زبان، منجر به امکان تعدد برداشت های انضمامی می شود. نظام های زبانی پیش از نویسندگان وجود دارند و درون خود، بازتاب دهنده ی کشمکش های تاریخی طبقات و گروه ها هستند. آثار ادبی برجسته همیشه در کار نقد زبان ادبی و استفاده از گفتار روزمره ی مردم زمانه ی خودشان هستند. در مقابل بخش هایی از جامعه که در خدمت قدرت حاکمه هستند می کوشند نشانه های زبان را تک آوایی کرده و امکان برداشت های متفاوت را از میان ببرند؛ اما هرگز به کلی در این کار موفق نمی شوند و ازاین رو کشمکش میان جنبه های مرکزگرا و مرکزگریز زبان همواره ادامه دارد. در دوره ی مشروطه، ایران شرایط حساس اجتماعی- تاریخی و یک گسست مهم تاریخی را تجربه کرد که منجر به نوشته شدن آثار سیاسی، ادبی و نمایشی بسیاری شد. آثاری که منعکس کننده ی شرایط خاص اجتماعی بود. تاثیر این تحول اجتماعی چنان بزرگ بود که حتی پس ازآن نیز ادامه یافت. نمایشنامه ی جیجک علیشاه نوشته ی ذبیح بهروز با آنکه پس از روزگار مشروطه و در آغاز دوران پهلوی اول نوشته شده اما به خاطر ویژگی های مشترک بسیاری که با آثار سیاسی و اجتماعی پیشین دارد می تواند در سنت نمایشنامه نویسی اجتماعی- سیاسی دوران مشروطه و بسیار متاثر از آن بررسی شود. این نمایشنامه ها قصدها و گرایش های بسیاری از گروه ها و طبقات اجتماعی را در خود نهفته دارند. این متون دنباله رو خیزش نوین ایران هم در سنگر نثر یعنی ستیز با زبان حاکمان و هم در سنگر اجتماعی یعنی ستیز با برتری ناعادلانه و رفتار استبدادی آن ها برای رسیدن به انقلاب و برقراری قانون مشروطه هستند. برای این هدف نمایشنامه ی جیجک علیشاه به شیوه ی چندآوایی نوشته شده و در این تحقیق تحلیل صداها و لحن های مختلف آن به شیوه ی کتابخانه ای انجام شده است. این پژوهش در پایان به این نتیجه رسیده که در جیجک علیشاه زبان ساده نویسانه و طنزآمیز طبقات پایین جامعه در کنار زبان کهنه و فرسوده ی ادبیات سنتی ایران در نظم و نثر قرار گرفته و با شکستن چیرگی کامل آن، یک متن چندآوایی را پدید آورده که در آن نگاه نقادانه ی طبقه ی روشنفکر ایرانی به شیوه ی حکمرانی و زیست طبقه ی حاکمه نوید انواع تازه ای از سیاست و نظم اجتماعی را می دهد.
    کلیدواژگان: جیجک علیشاه، باختین، نقد جامعه شناسانه، چندصدایی
  • محمدرضا عزیزی، پویا سرایی*، حمیده جعفری، حمیدرضا شعیری، پرستو محبی صفحات 59-82

    بروس الیس بنسن در نظریه ی پدیدارشناختی خود با عنوان بداهه ی گفت وشنود موسیقایی به این مهم اشاره می کند که در خلق و اجرای اثر موسیقی، همواره بستری برای بداهه پردازی وجود دارد که آهنگ ساز، اجراگر و شنونده را وارد نوعی گفتمان می کند. او به روش پدیدارشناسی هرمنوتیک نظریه خود را در بستر موسیقی کلاسیک غرب و موسیقی جاز با نگاهی کلی به سنت ها و کاربست های موسیقایی طرح می کند. در موسیقی دستگاهی ایران نیز، همواره بداهه پردازی جایگاه ویژه ای داشته است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی مفاهیم مورد طرح بنسن در باب بداهه پردازی ازجمله هستی شناسی اثر موسیقی، اصالت و هویت اثر موسیقی، محدودیت های موجود در اجرای خلاقانه و چگونگی انتقال قصد آهنگ ساز به مخاطب برپایه ی ردیف موسیقی دستگاهی ایران بوده است. در این پژوهش که در رده ی پژوهش های کیفی قرار می گیرد، روش تحقیق از منظر هدف، بنیادی و از منظر شیوه ی انجام، توصیفی- تحلیلی با رویکرد پدیدارشناختی بوده است. مطالب به روش کتابخانه ای به دست آمده اند. نتایج نشان می دهند که در موسیقی دستگاهی ایران «ردیف» نقش مهمی را به عنوان کاربست و به مثابه یک جهان موسیقایی برای یک گفت وشنود ایفا می کند. بداهه در موسیقی ایرانی سرشتی تفسیری داشته و آهنگ سازان موسیقی دستگاهی ایرانی هم راستا با هستی شناسی در نظریه ی بنسن، همواره در خلق قطعه ی موسیقایی وارد یک گفت وشنود گشوده بر بستر کاربست موسیقی ایرانی می شوند. این قطعه ی موسیقی، که در جهان پدیداری موسیقی دستگاهی ایران سکنا می گزیند، دارای هویتی سیال بوده که همواره با اجرا و تفسیر اجراگر کارآزموده و آشنا به سنت و کاربست موسیقی ایرانی به حیات خود ادامه می دهد. همچنین لزوم مسئولیت پذیری اخلاقی هنرمندان موسیقی ایرانی در مواجهه و گفت وشنود با «دیگری» مبحثی مهم در نظریه ی بنسن است که لزوم گسترش آن در موسیقی ایرانی دارای اهمیت بوده و لازم است گفتمانی بین تمام کارگان ها در موسیقی ایرانی براساس نظریات گفتمان محوری مثل نظریه ی گفت وشنود بنسن شکل بگیرد تا بتوان به سوی پویایی بیشتر در این موسیقی گام برداشت.

    کلیدواژگان: بروس الیس بنسن، بداهه ی گفت وشنود موسیقایی، موسیقی کلاسیک ایرانی، بداهه پردازی، پدیدارشناسی هرمنوتیک
  • نیوشا ستاری*، شیوا مسعودی صفحات 83-98
    بسیاری علم و هنر را دو رشته ی جدا از هم می دانند، با این تعریف که یکی دارای خلاقیت زیبایی شناسانه و دیگری کاربرد فنون و روش ها است. اما مطالعه تاریخ هنر نشان می دهد که این دو قلمروی به ظاهر متفاوت همواره تحت تاثیر یکدیگر بوده اند. سی پی اسنو، دانشمند و رمان نویس انگلیسی از اولین کسانی بود که بر این شکاف عظیم صحه گذاشت. اسنو هنر و علم را دو «قلمرو» متمایز می دید و بر این باور بود که عصر جدید، شکافی عظیم میان این دو قلمرو ایجاد کرده است. ازاین رو، هنر و علم را دو «فرهنگ» متمایز می نامید. او راه غلبه بر شکاف میان هنر و علم را در تولید بخت هایی خلاقانه می دانست. مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که چگونه می توان این دو قلمروی به ظاهر متمایز را به هم ربط داد؟ هنر تئاتر در تلاقی گاه دو قلمرو قرار می گیرد و امکانی خلاقانه برای پرکردن این شکاف است. مقاله حاضر با استفاده از نظریه اسنو و به روشی تحلیلی در تلاش است این بخت های خلاقانه در تئاتر را در سه سطح واکاوی کند: 1) نمایشنامه های علمی 2) نمایشنامه های علمی پست دراماتیک 3) تئاتر فناورانه. درنتیجه ی واکاوی تلاقی امکانات خلاقانه هنر تئاتر با فنون علمی در این سه سطح می توان دید که هنر و علم به طور متناوب در خدمت یکدیگر بوده اند. در سطح اول تئاتر وسیله ای می شود برای آموزش علم و نظریات علمی عاملی می شوند برای شکل دادن به فرم نمایشنامه. در سطح دوم، متن دیگر نقشی محوری ندارد و نظریات علمی بیش ازپیش به درون فرم اجرا نفوذ کرده و به خدمت فرم های اجرایی درآمده اند. چنین امری در پی گفت وگوی مستقیم میان هنرمند و دانشمند ممکن می شود. رابطه هنر و علم با گذر از دو سطح نمایشنامه های علمی و نمایشنامه های علمی پست دراماتیک، در سطح سوم و در اجراهای فناورانه، در فرم جدید «هنر علمی» به کمال می رسد، هنری که ترکیبی است تفکیک ناپذیر از علوم فناورانه و هنرهای اجرایی. بنابراین می توان گفت «هنر علمی» پلی است میان این دو قلمرو. اما پیش شرط آن همکاری دوطرفه ی هنرمندان و دانشمندان است و تحقق این همکاری نیز در گرو شناخت کامل طرف مقابل و اعتماد به تخصص های یکدیگر.
    کلیدواژگان: س. پی اسنو، نمایشنامه ی علمی، نمایشنامه ی علمی پست دراماتیک، تئاتر فناورانه، هنر علمی
  • یوکابد عارفی*، هادی عارفی، علی منوچهری صفحات 99-114
    اسطوره ها همیشه در طول تاریخ به شکل های مختلف بازنمایی شده اند. در دنیای معاصر می توان خوانش جدیدی از تعاریف و مفاهیم اسطوره ها در روابط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و حوزه هنر و آثار هنری ازجمله فیلم ها، تئاتر و غیره مشاهده کرد. اسطوره ی لویاتان به عنوان یکی از اساطیر شر و آشوب در کتاب مقدس به شکل گفتارهای نوشتاری و تصویری در دوره مدرن مورد بازنمایی قرار گرفته اند. توماس هابز فیلسوف انگلیسی نیز در کتاب خود با تشبیه حکومت به لویاتان بر قدرت قاهره ی آن در جهان امروزی اشاره کرده است. وی بر این اعتقاد است که افراد جامعه باید برای حفظ آرامش، امنیت، حراست عمومی و جلوگیری از بروز شر یا لویاتان درون افراد از یک حاکم مطلق ولو مستبد اطاعت کنند. این نوع بازنمایی اسطوره ی لویاتان در دنیای معاصر از منظر هنرمندان و فیلم سازان نیز دور نماند. آندری گینتسف فیلم ساز روسی با توجه به این نوع بازنمایی اسطوره به نگارش و ساخت فیلم لویاتان اقدام کرد. نوشته ی حاضر سعی بر آن دارد تا با رویکردی تطبیقی و بر اساس منابع کتابخانه ای و دیداری- شنیداری به بررسی انواع بازنمایی از اسطوره ی لویاتان در اثر توماس هابز و فیلم آندری زویا گینتسف بپردازد. بر اساس یافته های این پژوهش گینتسف با بازنمایی اسطوره ی لویاتان برخلاف عقیده ی هابز اسطوره ی لویاتان را در قالب یک حکومت شر در نظر گرفته که شرارت و آسیب های آن بر سر افراد جامعه سایه افکنده و نظم و آرامش را از آن ها سلب کرده و درواقع حکومت، خود، نماد لویاتان است. وی از مولفه های بیان شده در کتاب مقدس و نیز دوران مدرن مانند کتاب لویاتان هابز جهت بازنمایی این اسطوره در فیلم خود وام گرفته است.
    کلیدواژگان: اسطوره، لویاتان، توماس هابز، آندری زویا گینتسف
  • پیام زین العابدینی*، بهروز محمودی بختیاری صفحات 115-135
    سینمای جنگ معمولا در سراسر جهان با اقبال عمومی از سوی فیلم سازان و مخاطبان مواجه می شود. کسب جوایز جشنواره های جهانی توسط آثار شاخص این ژانر، به همراه تحلیل ها و نقدهای متعدد متخصصین سینما، و آمار تولید و فروش بالای این تولیدات؛ موید این ادعاست. جنگ هشت ساله ایران و عراق نیز مورد توجه فعالان رسانه سینما بوده و آن ها چه در زمان جنگ و چه اکنون که سالها از آن واقعه می گذرد، مضامین جنگی را در آثارشان به تصویر کشیده و در بازنمایی و پاسداشت این رخداد کوشیده اند؛ به صورتی که ویژگی های مختلف و نقش های کارکردی خاص فیلم های جنگی ایرانی از نقاط تمایز آثار سینمایی ایرانی با تولیدات دیگر کشورهای جهان به شمار می رود. تولیدات ژانر جنگی یا دفاع مقدس ایران را می توان به 6 دوره تقسیم نمود؛ که هر کدام از آنها وجوه و شاخصه های منحصربفردی دارند. برخی از مخاطبان به هنگام تماشای فیلم، خود را در جایگاه شخصیت های اصلی آن می بینند. این رفتار تماشاگر، بین خود واقعی و خود مورد علاقه اش -که قهرمان یا شخصیت اصلی فیلم آن را اجرا می کند-، خودانگاری خاصی را نزد او بوجود می آورد که کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدفی کاربردی در صدد رفع خلاء علمی در این زمینه است؛ و مسئله اصلی آن واکاوی کارکرد و نقش سینمای دفاع مقدس در ایجاد رابطه تعاملی و خودانگاری مخاطب با کنش گران اصلی در فضای فیلم است. روش این پژوهش، کیفی و بر اساس شیوه پدیدارشناسی هرمنوتیکی و بر مبنای جمع آوری اطلاعات از آرشیوها، منابع کتابخانه ای و مصاحبه بدون ساختار و نمونه گیری هدفمند است. نتایج پژوهش نشان می دهد که خودانگاری مخاطب متاثر از همذات پنداری، همدلی، خودبازتابندگی، همانندسازی، خودآگاهی، غوطه وری، عاملیت و دیگرانگاری است که توسط شیوه های بیانی گوناگون در دوره های تاریخی فیلم‎های دفاع مقدس ایران صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: خودبازتابی، خودآگاهی، خودپنداری، سینمای ایران، سینمای دفاع مقدس
|
  • Leila Naserbakht, Alireza Sayyad * Pages 5-25
    The present study examines the aesthetic representation of dream images in Maybe Some Other Time (1988) directed by Bahram Beyzai. The researchers aim to find the reason for the use of the form that is used in portraying the dreams within the film. Therefore, the study, with a neo-formalist approach, examines the way dream images are formed and their characteristics in the human mind. In this way, it pays close attention to the study of the dream-making process from the perspective of Sigmund Freud and the four important characteristics of dreams (absence of logic, disrupted narrative, double presence, and scattered images). Then, in the next section, by reviewing dreams in cinema from the early years of the invention of cinema to the present day and studying the innovative formal features used in world cinema to represent dream images, it looks at the techniques of cinematography and editing that can be used to approach the mentioned characteristics of dreams by using them in representing dream images. Thus, the reasons for the use of cinematic tools used in the construction of a cinematic form similar to a dream become clear. In the end, the researchers also analyze the dream sequences of the film Maybe Some Other Time (1988) based on the characteristics of dreams in psychology and the used tools, techniques, methods, and elements in the outstanding experiences of world cinema. By examining and matching the information obtained, the researchers find that the dream images in the present case study have used filming and editing tools to bring the images closer to personal experiences. All four important characteristics of dreams and activities such as condensation, displacement, and considerations (The primary dream-forming process) and the secondary dream-making process are evident in the dream sequences of this film. In addition, the influence of the successful experiences of world cinema, which have tried to imitate the personal experience in the film, can be clearly seen in this film. The use of aesthetic elements in creating the dream sequences of Maybe Some Other Time (1988) highlights Bahram Beyzai's formal concern for the synchronization of form and content.
    Keywords: Dream, Maybe Some Other Time (1988), Neo-formalist Approach, Representation of Dream Images, Bahram Beyzai
  • Parichehr Khajeh *, Sayyid Shahin Mohseni Pages 27-43
    Today, intertextual studies are of special significance and among all the styles Genette's style called transtextuality is dominant. Transtextuality presents an effective model, first to study the relationships between texts and then to know the influential factors in comprehending the text and how to enter the text's universe. This model includes 5 categories: Hypertextuality, Intertextuality, Metatextuality, Architextuality, Paratextuality. These five categories not only explain how a text in a comprehensive network is related to other texts, but also show that understanding a text depends on other related texts and meaning is a matter of intertwined communication. In the past century, transtextuality was used more in literature and Genette himself also had focused on literature and play. Then this method was recognized as a powerful tool in poetics and art criticism. This article shows how transtextuality can be used for music, and for explaining in details, presents musical examples in all categories. In the current article, work of music is considered as a text whose relationships, including intermusical or different arts, with other texts are studied based on transtextuality; therefore, there is no limitation on different genres for including examples. In addition, a new category named (Environtext) the environment of text is added to the Paratextuality category which is to analyze music paratextualy in relation to other arts.
    Keywords: Music, Musicology, transtextuality, Poetics, Genette
  • Hamed Shakouri * Pages 45-58
    According to Bakhtin's critical view, the language of literary and artistic works is not only a reflection of a meaning, but the group and class wishes of the people of the society have been deposited in them over the years. The plays of Iran's constitutional period, including Jijak Alishah, were written in the sensitive socio-historical conditions of Iran and in the heart of an important historical break, and therefore they contain the intentions and tendencies of many groups and classes. These texts follow Iran's new rise both in the prose stronghold, that is, the struggle with the language of the rulers, and in the social stronghold, that is, the struggle with their unjust supremacy and authoritarian behavior to achieve the revolution and establish the constitutional law. For this purpose, Jijak Alishah was written in polyphonic style, and in this research, the analysis of its different sounds and tones was done using library sources. In the end, this research has come to the conclusion that in Jijak Alishah, the simplistic and humorous language of the lower classes of the society is placed next to the old and worn-out language of traditional Iranian literature in prose and verse, and by breaking its complete dominance, he created a polyphonic text in which the criticism of the Iranian intellectual class of the way of governance and life of the ruling class promises new types of politics and social order.
    Keywords: Jijak-Ali-Shah, Bakhtin, sociological criticism, polyphonic
  • Mohammadreza Azizi, Pouya Sarai *, Hamideh Jafari, Hamid Reza Shairi, Parastoo Mohebbi Pages 59-82

    Bruce Ellis Benson, in his phenomenological theory The Improvisation of Musical Dialogue, points out that in the creation and performance of a musical work, there is always a platform for improvisation that brings the composer, performer, and listener into a kind of discourse. Through hermeneutic phenomenology, he presents his theory in the context of Western classical music and jazz with an overview of musical traditions and applications. Improvisation has always had a special place in Iranian classical music. The purpose of this study was to investigate the concepts of Benson's design on improvisation, including the ontology of the musical work, the originality and identity of the musical work, the limitations of creative performance and how to convey the composer's intention to the audience based on Iranian classical music. In this research, which is in the category of qualitative research, the research method has been applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology with a phenomenological approach. All material is obtained through the library method. The results show that in Iranian instrumental music, "Radif" plays an important role as a musical world for a dialogue. Improvisation has an interpretive nature in Iranian music and Iranian classical music composers, along with ontology in Benson's theory, always enter into an open dialogue on the application of Iranian music in creating a piece of music. In composing their musical works, Iranian instrumental music composers always enter into an open dialogue based on the tradition and application of Iranian music, and contrary to the common notion that improvisation and composition are created out of nothing; Composing in Iranian music is always based on the tradition and works of the past (Radif, ancient works and even the composer himself) and in Iranian music, it is better to use the word "piece" instead of the work, which is part of a coherent whole. This piece of music, which lives in the world of the emergence of Iranian classical music, has a fluid identity that always continues to live with the performance and interpretation of an experienced performer who is familiar with the tradition and application of Iranian music. Also, the need for moral responsibility of Iranian music artists in the face of and in dialogue with the "other" is an important issue in Benson's theory and it is important to expand it in Iranian classical music.

    Keywords: Bruce Ellis Benson, The Improvisation of Musical Dialogue, Iranian Classical Music, Improvisation, Phenomenology
  • Niyousha Sattari *, Shiva Masoudi Pages 83-98
    The perceived schism between art and science has long been a subject of discussion, notably articulated by C.P. Snow as the "two cultures." In his opinion this division could be solved by creative chances. This article aims to explore the answer to this question how does the intersection of art and science become achievable? Theatre, as an art form, stands as the most compatible meeting ground between these disciplines. Examining the extensive history of theatre reveals numerous instances where theatre offers opportunities for bridging the profound gap between these seemingly disparate disciplines. This exploration categorizes this intersection into distinct levels: 1) Science plays 2) Postdramatic science plays 3) Technological theatre. Through an analysis of these levels, it becomes evident that all disciplines alternately complement and enhance one another. At the initial level, plays act as platforms to educate audiences on scientific theories, exemplified by Carl Djerassi's works. Scientific concepts, such as the uncertainty principle, also influence the construction of these plays, akin to Michael Frayn's 'Copenhagen'. The second level referred to by Kristin Shephard-Barr as ‘postdramatic science plays’ deepens the fusion of science and art. At this level, text does not play a central role in constructing the theatre, instead, the scientific theories shape the form of the performance. Scientific theories act as a blueprint for the play's structure. Furthermore, playwrights actively engage with scientists to enhance their understanding and incorporate scientific concepts into their work, such as the cooperation of Luca Ronconi and John D. Barrow. As a result, the intertwining of art and science deepens at each level, ultimately culminating in the third level: technological theatre. In technological theatre, which is referred to as digital theatre in contemporary performances, technology plays a key role in the performance which necessitates the collaboration between artists and engineers. Performances are regarded as a new form of art that we call “scientific art”, “scientific art” is an inseparable combination of technological science and performative arts. This level represents a direct intersection, serving as a vital bridge across the perceived cultural gap. However, the success of this evolution heavily relies on establishing a foundation of mutual cooperation and trust between artists and scientists.
    Keywords: C.P. Snow, Science Plays, Post-dramatic Science Play, Technological Theatre, Scientific art
  • Ukabed Arefi *, Hadi Arefi, Ali Manoochehri Pages 99-114
    Myths have always been represented in different forms throughout history. In the contemporary world, one can see a new reading of the definitions and concepts of myths in social, economic and political relations and in the field of art and works of art such as films, theater, etc. The myth of Leviathan is represented in the Bible as one of the myths of evil and turmoil in the form of written and pictorial discourses in the modern period. The English philosopher, Thomas Hobbes by likening the government to Leviathan, points to the power in the world today. He believes that the people of society should obey an absolute ruler, even a tyrant, in order to maintain peace, security, public protection and prevent evil or Levitation within the people. This kind of representation of Leviathan myth in the contemporary world is not far from the perspective of artists and filmmakers. Russian filmmaker Andrey Zvyagintsev wrote and made Leviathan based on this kind of representation of the Leviathan myth. The present article tries to examine the various representations of Leviathan myth by Thomas Hobbes and Andrey Zvyagintsev with a comparative approach based on library and audio-visual sources. According to the findings of this study, gintsev, by representing the myth of Leviathan, contrary to Hobbes's view, considers the myth of Leviathan as an evil government whose evil and harms overshadow the people of society and deprive them of order and peace, and in fact the government itself. It is the symbol of Leviathan. He borrows elements from the Bible as well as modern times, such as Leviathan Hobbes, to represent this myth in his film.
    Keywords: Myth, Leviathan, Thomas Hobbes, Andrey Zvyagintsev
  • Payam Zinalabedini *, Behrooz Mahmoodi-Bakhtiari Pages 115-135
    The eight-year war with Iraq has received much attention by cinema media activists, and they have depicted the themes of sacred defense in their works, both during the war and now after many years since that event, and it is attempted to represent and protect this epic of people. Making various works in the field of war genre bears witness to this claim. Some audiences imagine themselves as the main characters while watching the film. The audience gets immersed in the film and sometimes empathizes with the hero of the film and likes to build and advance the narrative of the film based on its own beliefs and desires. This viewer behavior between his real self and his favorite self, which is performed by the hero or the main character of the film, has created a special interactive relationship, and self-image. Replacing the viewer "himself" with "another" who is the hero of the film has existed in different periods of cinema style and various theorists have written about this topic, but it has been less studied and investigated in the field of sacred defense films. The researcher examines the situation and position of the audience in the filmic atmosphere of the sacred defense cinema. Thus, the main problem of the study is to analyze the function and role of the sacred cinema in creating an interactive relationship and replacing the audience's self-image with the other image and the main actors in the film space. The research method is qualitative based on the hermeneutic phenomenology method and based on collecting data from library sources, audio and video archives as well as unstructured interviews and purposeful sampling. The findings of the research show that the cinema of sacred defense has had various ups and downs due to economic, social conditions, extreme or negligent personal decisions of some managers, but because its subject is being inspired by the society and imagines a part of the national history of the people, its works have survived and have attracted audiences of different age groups, even those who have not experienced the war. Different generations of the sacred defense cinema have perceived the communication messages that are sometimes far from the goal that the filmmaker has referred and acknowledged, and sometimes it has been consistent with it, and the main cause is the conscious self-image of the audience. Sacred defense cinema has its effects on the perception of the audience and provides a fluid space for him to search for his beliefs and desires. Being affected by various contexts and circumstances, the audience sometimes watches it in order to escape and forget the problems and imagine their hopes and dreams in the course of the film, and sometimes they are affected by the event of the film and make their true selves based on it. This behavior creates a two-way and interactive relationship. The result indicates that the audience's self-perception is affected by identification, empathy, self-reflection, identification, self-awareness, immersion, agency, and otherness, which has been performed by various expressive methods in the historical periods of Iran's sacred defense films.
    Keywords: self-reflection, Self-awareness, self-concept, Iranian Cinema, sacred defence cinema