فهرست مطالب

نشریه مدیریت فردا
پیاپی 77 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم مهرانفر، مریم قلی زاده، محمدعلی سرلک* صفحات 3-22

    یکی از مسائل امروزه ی سازمانها، تغییر رفتار کارکنان آن سازمان است. آنتروپی یک درجه از اختلال در هر سیستمی است که طبق قانون دوم ترمودینامیک آنتروپی در طی زمان افزایش می یابد. در رفتار انسان نیز ممکن است اختلال هایی ایجاد شود که از ثبات خارج شده و به سمت بی ثباتی حرکت کند که می تواند تحت عنوان آنتروپی در رفتار مطرح شود. با بروز آنتروپی در رفتار کارکنان، کنترل رفتارهای آنها برای مدیران دشوار شده و امکان بروز هرگونه مشکلات رفتاری وجود خواهد داشت. خروج از حالت تعادل رفتاری را می توان به عنوان آنتروپی رفتاری انسان دانست که دیگر نمی توان در مورد رفتارهای وی اظهار نظر کرد. شناخت علل بروز این رفتارها می تواند موجب جلوگیری از بروز بسیاری از مشکلات در سازمان شود. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی-توسعه ای و به لحاظ اجرا پژوهشی کیفی می باشد .جامعه آماری پژوهش، شامل صاحب نظران و خبرگان مرتبط با موضوع دارای زمینه علمی و سابقه مرتبط در دادگستری و نمونه پژوهش به روش نمونه گیری نظری (هدفمند) انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده های کیفی از ابزار مصاحبه و برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه، از فن تحلیل مضمون استفاده شد. نتایج تحلیل داده ها نشان داد، عوامل زمینه ای (اقتصادی، قانونی، اجتماعی، سیاسی، تکنولوژی)، عوامل رفتاری (شخصیت، اخلاق حرفه ای، اشتیاق شغلی، مدیریت برداشت، رضایت شغلی) و عوامل ساختاری (ساختاری و فرایندی، رهبری، قوانین و مقررات کاری، فرهنگی و آموزشی) به عنوان مقوله های سازمان دهنده و مقوله های پایه در طراحی الگوی کاهش آنتروپی رفتاری کارکنان اداری دادگستری با تمرکز بر مدل سه شاخگی می باشد.

    کلیدواژگان: آنتروپی رفتاری، عوامل زمینه ای، عوامل رفتاری، عوامل ساختاری، کارکنان اداری دادگستری
  • مجتبی فرخی *، زینب امیری صفحات 23-40

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ابعاد دوستی در محل کار بر شدت اخلاقی انجام شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان و مدیران شرکت های داروسازی شهر اصفهان بودند، که تعداد آنها در سال 1401، 1850 نفر بود که از این تعداد 322 نفر به روش نمونه گیری دردسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. این پژوهش شامل 7 فرضیه می باشد که برای بررسی این فرضیات از پرسشنامه استاندارد 24 سوالی استفاده شده است. در این پژوهش برای بررسی روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و روایی سازه استفاده شد و همچنین برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها نیز از نرم افزارهای SPSS 22 و AMOS 22 استفاده گردید. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که دوستی در محل کار با مقدار 64/0 بر شدت اخلاقی تاثیر معناداری دارد؛ دوستی در محل کار با مقدار 41/0 بر اهمیت پیامد تاثیر معنا داری دارد؛ دوستی در محل کار با مقدار 49/0 بر توافق اجتماعی تاثیرگذار است؛ دوستی در محل کار با مقدار 41/0 بر مجاورت؛ دوستی در محل کار با مقدار 37/0 بر تمرکز اثر؛ دوستی در محل کار با مقدار 46/0 بر فوریت زمانی و دوستی در محل کار با مقدار 32/0 بر احتمال اثر تاثیر معنا داری دارد.

    کلیدواژگان: دوستی در محل کار، شیوع دوستی، فرصت دوستی، شدت اخلاقی در محل کار
  • الهه منیشداوی، سید مهدی میرمهدی*، فتانه یاراحمدی صفحات 41-56

    امروزه در سازمان ها، عدم احساس مسئولیت در قبال مشتریان مانع از خدمت موثر به ایشان می شود. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر ادراک کارکنان از مسئولیت های اجتماعی شرکت، بر غرور سازمانی و تعهد خدمت به مشتری در سازمان تامین اجتماعی استان اهواز است. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی است جامعه آماری این پژوهش210 نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان خوزستان است. که برای تعیین حجم نمونه فرمول کوکران به کار گرفته شد و تعداد نمونه 126 نفر برآورد شد. نمونه گیری در این پژوهش به صورت تصادفی ساده بوده است. ابزار گردآوری اطلاعات در این پزوهش پرسشنامه است. روایی پرسشنامه ها با به کارگیری روش اعتبار محتوا و پایایی آن ها با محاسبه آلفای کرونباخ تائید شد. در این پژوهش، برای بررسی و آزمون فرضیه ها و مدل مفهومی، رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزارهای Pls2 و Spss 19 به کار گرفته شد. نتایج بررسی فرضیه ها نشان داد مسئولیت اجتماعی بر غرورسازمانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین نشان داد از میان ابعاد مسئولیت اجتماعی، مسئولیت حقوقی و مسئولیت بشردوستانه از بالاترین اهمیت برخوردار است. هم چنین نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که مسئولیت اجتماعی و تعهد خدمت به مشتری هم تاثیر مثبت و معناداری دارد و در نهایت غرورسازمانی بر تعهد خدمت به مشتری هم تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: ادراک کارکنان از مسئولیت های اجتماعی شرکت، غرور سازمانی، تعهد خدمت به مشتری، تامین اجتماعی استان خوزستان
  • سحر بابائی *، اکبر محمدی صفحات 101-120

    امروزه با توجه به سرعت تغییرات نوآوری و فناوری در محیط کسب و کار و فضای حکمرانی، تدوین سیاست های مناسب نیز برای حاکمیت با پیچیدگی هایی روبرو شده است. به تناسب این رشد و سرعت تغییرات حاکم نیز نیاز به هوشمندی متداول و تغییرات نهادی متناسب بسیار کلیدی خواهد بود. براساس پیچیدگی های موجود، نهادسازی و نوآوری نهادی از مهمترین اقداماتی است که جوامع گوناگون برای نظم بخشیدن به کارکردها و دستیابی به اهداف خاص انجام می دهند. در جوامع در حال توسعه با توجه به کژکارکردی-ها و ضعف هایی که دارد، نوآوری نهادی با مقاومت ها و مشکلات زیادی روبرو است. شناخت این موانع می تواند در پیش بینی اقدامات تکمیلی نوآوری نهادی در جهت اجرایی شدن آنها کمک کننده باشد و هدف این پژوهش متوجه شناسایی این موانع می باشد. در این پژوهش براساس مطالعات کتابخانه ای و تشکیل گروه کانونی برای جمع آوری داده ها استفاده شده و با روش تحلیل محتوا، موانع نوآوری نهادی احصاء شده است. در نهایت با نگاه تئوری پیچیدگی، موانع نوآوری نهادی در سه دسته دانایی، عزم و اراده، و قابلیت شناسایی شدند که با توجه به یکسان نبودن دیدگاه سیاست گذاران و مجریان، این موانع از دیدگاه این دو ذینفع اصلی جداگانه احصاء شده و مورد تحلیل قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: تئوری پیچیدگی نوآوری نهادی موانع نهاد
  • محمدرضا علی زاده، مهدی حقیقی کفاش*، بابک حاجی کریمی صفحات 121-135
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل استراتژیک بازاریابی سبز مبتنی بر کسب مولفه های مزیت رقابتی در صنایع غذایی کاله است که به روش ترکیبی (کیفی- کمی) انجام شده است.

    روش شناسی : 

    در این پژوهش در مرحله کیفی با استفاده از کد گذاری باز , محوری و گزینشی استفاده گردید که تعدادی از خبرگان صنعت غذایی شامل مدیران و کارشناسان شرکت کاله به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کمی، از نرم افزار اکسل و اس پی اس اس استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش شامل 10 بعد (منابع موجود، نوآوری ها، استراتژی ها، قابلیت ها، الزامات، تحقیق و توسعه، امکانات و تجهیزات، ارزش آفرینی، کار آفرینی و رهبری هزینه)، 6 مولفه که شامل (منابع انسانی و حمایتی، سرمایه اجتماعی و رفتار فرهنگ سازمانی و عملکرد و فرصت ها) و 88 شاخص شناسایی شدند .

    نتیجه گیری

    شرکت هایی که بازاریابی سبز را دنبال می کنند (به طور اخص شرکت صنایع غذایی کاله) ، تلاش کنند تا از فرآیندهای شرکت و روش های بازاریابی برای تعادل ابعاد زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی جهت اطمینان از توسعه بلندمدت، برای جذب مشتری و مشارکت در جامعه استفاده نمایند . برازش مدل از طریق مدل GOF بصورت میانگین هندسی R2 و متوسط اشتراک محاسبه گردید که دارای مقدار 830/0است، نشان داد مدل مطلوب بوده و در نتیجه مدل کلی تایید شد.همچنین مقایسه نتایج تحقیق با تحقیقات انجام شده در این حوزه نشان می دهد که نتایج حاصل از تحقیق با تحقیقات انجام پذیرفته همراستا بوده و هم خوانی دارد.

    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، مزیت رقابتی، استراتژیک، استراتژی، کاله
  • بیژن خلیل مقدم، فرهاد درویشی سه تالانی، روح الله بیات، صفر فضلی، علی زنگی آبادی صفحات 122-148
    هدف

    باتوجه به اهمیت و جایگاه گردشگری روستایی و رویکرد خلاق در فرآیند توسعه روستاهای آینده ایران، و همچنین باتوجه به فقدان مطالعه ای در زمینه گردشگری خلاقیت بنیانروستایی مبتنی بر نگاه آینده محوری؛ چگونگی انجام چنین پژوهشی، محل سوال است. لذا هدف اصلی این مقاله، تدوین چارچوب مدل پیشنهادی آینده نگاری راهبردی توسعه گردشگری خلاقیت بنیانروستایی ایران در افق 1424 می باشد.

    روش شناسی پژوهش: 

    مقاله حاضر بر اساس هدف، از نوع توسعه ای و کاربردی و جزو پژوهش های کیفی، تفسیری، اکتشافی، استقرایی، پیمایشی و توصیفی است. جامعه آماری مشتمل بر ادبیات موضوع مرتبط با عنوان پژوهش منتشر شده از سال 2000 تا 2020 است. روش نمونه گیری از اطلاعات، روش نمونه گیری از درون اطلاعات و روش نمونه گیری بازنمودی استفاده شد. نمونه آماری مشتمل بر 40 پژوهش است. برای گردآوری داده و اطلاعات از روش پیمایش موضوعات و روش برون یابی روند کیفی و برای تجزیه و تحلیل از روش فراترکیب استفاده شد.

    یافته ها

    مدل پیشنهادی آینده نگاری راهبردی گردشگری خلاقیت بنیان روستایی ایران در افق 1424 مشتمل بر 3 مرحله ارائه گردید. مرحله ورودی با ماهیت فکرافزاری و نرم افزاری و با هدف آماده سازی است. مرحله خردآوری شامل دانش آوری و ادغام و خردآوری است و نهایتا آفرینش بعنوان خروجی که شامل دو محصول ملموس (سناریوها و راهبردها) و غیر ملموس است.

    بحث و نتیجه گیری

    در مدل پیشنهادی مذکور، بستر موردنظر برای تحقق مدل، بستری مشارکتی، شبکه ای، منعطف و لغزان، خلاقیت محور و مبتنی بر آموزش مستمر (کثرت گرایی و خبره گرایی) است و عامل تخیل و خلاقیت نقش برجسته ای در طراحی و پیاده سازی دارد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، گردشگری خلاقیت بنیان روستایی، چارچوب توسعه یافته مدل مفهومی
|
  • Maryam Gholizadeh, Mohammadali Sarlak*, Ebrahim Mehranfar Pages 3-22

    Changing employee behavior is a common challenge for many organizations. When employees deviate from expected behavior, it can be seen as a form of human behavioral entropy, making it difficult to predict their actions. Entropy is a degree of disorder in any system that increases over time according to the second law of thermodynamics. Disturbances may also occur in human behavior when human behavior goes out of stability and moves towards instability, which can be called entropy in behavior. With the appearance of entropy in the behavior of employees, it becomes difficult for managers to control their behavior and the possibility of any behavioral problems in the organization is obvious. Understanding the underlying causes of these behaviors can help prevent problems within organizations. This study is focused on developing a model to reduce employee behavioral entropy within the justice administration system. The research is qualitative in nature, with a statistical population consisting of experts with relevant experience in the field. The research sample was selected using purposive sampling. Qualitative data was collected through interviews and analyzed using thematic analysis. The results of the analysis identified background factors (economic, legal, social, political, and technological), behavioral factors (personality, professional ethics, job passion, impression management, and job satisfaction), and structural factors (structural and process, leadership, work rules and regulations, cultural and educational) as organizing categories and basic categories in the design of the model, focusing on a three-pronged approach to reducing justice administration employee behavioral entropy.

    Keywords: Behavioral Entropy, Background Factors, Behavioral Factors, Structural Factors, Justice Administration Employees
  • Mojtaba Farokhi, Zeynab Amiri* Pages 23-40
    Objective

    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of friendship in the workplace on moral intensity.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of month. The statistical population of these researchers and pharmaceutical companies in the city of Isfahan were 1850 people in 1401, of which 322 people were selected as a sample using the available sampling method. This research includes 7 hypotheses, for which a 24-question standard questionnaire was used. In this research, construct validity and validity were used to check the validity of the questionnaire, and Cronbach's alpha method was used to determine the reliability of the questionnaire. SPSS 22 and AMOS 22 software were used to analyze the data and test the hypotheses.

    Conclusion

    The results of the hypotheses test showed that friendship at work has a significant effect on moral intensity with a value of 0.64. Friendship at work has a significant effect on importance with a value of 0.41. Friendship in the workplace with a value of 0.49 is on the agreement of social influence. friendship at work with a value of 0.41 over proximity; friendship at work with a value of 0.37 on the effect; Friendship at work with a value of 0.46 has a significant effect on time urgency and friendship at work with a value of 0.32 has a significant effect on the probability of effect.

    Keywords: Workplace Friendship, Prevalence Of Friendship, Opportunity Of Friendship, Moral Intensity
  • Elahe Maneshdavi, Seyed Mehdi Mirmehdi*, Fataneh Yarahmadi Pages 41-56

    In organizations today, lack of sense of responsibility towards customers prevents effective service to them.The purpose of this study was to investigate the effect of employees' perceptions of corporate social responsibilities on organizational pride and customer service commitment in Ahvaz Social Security Organization. This research is applied and descriptive. The statistical population of this research is 210 employees of the Social Security Organization of Khuzestan province. Cochran's formula was used to determine the sample size and the number of samples was estimated to be 126. Sampling in this study was simple random. The data collection tool in this study is a questionnaire. The validity of the questionnaires was confirmed by using the content validity method and their reliability was confirmed by calculating Cronbach's alpha. In this study, to investigate and test the hypotheses and conceptual model, the structural equation approach and Smart Pls2 and Spss 19 software were used. The results of examining the hypotheses showed that social responsibility has a positive and significant effect on organizational pride. It also showed that among the dimensions of social responsibility, legal responsibility and humanitarian responsibility are of the highest importance. The results also show that social responsibility and customer service commitment have a positive and significant effect and finally organizational pride has a positive and significant effect on customer service commitment.

    Keywords: Employees' Perception Of Corporate Social Responsibilities, Organizational Pride, Customer Service Commitment, Khuzestan Social Security
  • Sahar Babaei *, Akbar Mohammadi Pages 101-120

    Today, due to the rapid changes in innovation and technology in the business and governance environment, the design of appropriate governance policies has faced complexities. In proportion to this growth, the prevailing changes will also require common intelligence and proportionate institutional changes. Based on the existing complexities, Institutionalization and Institutional Innovation is one of the most important measures taken by different societies to regulate functions and achieve specific goals. These institutions are sometimes completely new and innovative, and sometimes are modifications of previous institutions that can all be categorized as institutional innovation with a wide range. In developing societies, due to its dysfunctions and weaknesses, institutional innovation faces many obstacles and problems. Recognition of these barriers can be helpful in predicting complementary institutional innovation measures for their implementation, and the purpose of this study is to identify these barriers. In this study, field studies and interviews with focus group were used to collect data, and by content analysis method, institutional innovation barriers were counted, and finally, based on complexity theory, the results of the research were validated. Obstacles to institutional innovation were identified in three categories: knowledge, determination, and capability. Due to the inequality of policy makers and implementers, these barriers were counted separately from the perspectives of these two main stakeholders.

    Keywords: Complexity Theory Institutional Innovation Barriers Institution
  • Mohammadreza Alizadeh, Mahdi Haghighi Kafash*, Babak Hajikarimi Pages 121-135
    Objective

    The current researcher presents the strategic model of the green brand to achieve the success of competitive components in the food industry, which is done by a combined (qualitative-quantitative) method.

    Methodology

    In this research, in the qualitative phase, using open codes, axes and selection were used, and experts in the food industry, including managers and equipment of Kaleh Company, were selected as samples. Data collection tool in the quantitative part, Excel and SMS software are used.

    Findings

    The findings of the research include 10 dimensions (available resources, innovations, strategies, capabilities, requirements, research and development, facilities and equipment, value creation, entrepreneurship and cost leadership), 6 components (human and support resources, social capital and behavior organizational culture and .performance and opportunities) and 88 indicators were identified.

    Conclusion

    Companies that follow green marketing (especially Kaleh Food Industry Company), try to use company processes and marketing methods to balance environmental, economic and social dimensions to ensure long-term development, to attract customers and Use participation in society. The fit of the model was calculated through the GOF model as the geometric mean of R2 and the mean of sharing, which has a value of 0.830, it showed that the model was favorable and as a result, the overall model was confirmed.
    Also, the comparison of the research results with the research conducted in this field shows that the results of the research are consistent with the conducted research

    Keywords: Green Brand, Competitive Advantage, Strategic, Strategy, Kaleh
  • Bijan Khalil-Moghaddam, Farhad Darvishi Sehtalani*, Ruhollah Bayat, Safar Fazli, Ali Zangiabadi Pages 122-148
    Purpose

    Considering the importance and position of rural tourism and creative approach in the development of the future rural of Iran, and also considering the lack of a study in the field of Creativity-Based Rural Tourism based on a future-oriented perspective; How to conduct such a research is questionable. Therefore, the main goal of article is to present the framework of the proposed model for the strategic foresight of the development of Iran's Creativity-Based Rural Tourism in horizon of 2045.

    Research Methodology

    This article based on the purpose, is developmental and applied type and is among qualitative, interpretive, exploratory, inductive, survey and descriptive researches. The statistical population includes literature related to the research title published from 2000 to 2020. Information sampling method and representative sampling method were used. The statistical sample consists of 40 studies. To collectting data and information, the survey and qualitative trend extrapolation methods were used, and meta-analysis method was used for analysis.

    Findings

    The proposed model consisting of 3 stages. The input phase is intellectual and software in nature and with the purpose of preparation. The intellectualization stage includes knowledge acquisition, integration and intellectualization, and finally creation as an output that includes two tangible products and intangible.

    Discussion and conclusion

    In the mentioned proposed model, the intended platform for the realization of the model is a collaborative, networked, flexible and sliding platform, creativity-oriented and based on continuous education (pluralism and connoisseurship), and the factor of imagination and creativity plays a prominent role in design and implementation.

    Keywords: Strategic Foresight, Creativity-Based Rural Tourism, The Developed Framework Of The Conceptual Model