فهرست مطالب

بیماریهای گیاهی - سال پنجاه و نهم شماره 1 (پاییز 1402)

فصلنامه بیماریهای گیاهی
سال پنجاه و نهم شماره 1 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مطهره کریمی*، جهانگیر حیدرنژاد، محمدجواد آروین، حسین معصومی، حمید محمدی صفحات 1-19

    ویروس پاالمپور پیچیدگی برگ گوجهفرنگی)ToLCPalV, virus Palampur curl leaf tomato)یک بگوموویروس مخرب است که در سال های اخیر باعث خسارت های زیادی به محصول گوجه فرنگی و انواع کدوئیان در ایران شده است. در پژوهش حاضر، تاثیر چند تنظیم کننده رشد شامل سالیسیلیک اسید)SA ،)متیل جاسمونات)MJ)و براسینواستروئید)BR ،)عنصر سیلیسیم)Si)و اثرات متقابل آن ها در برابر واکنش خیار گلخانه ای به آلودگی توسط ToLCPalV مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی و به صورت گلدانی اجرا گردید. قبل از کاشت، بذرهای خیار به مدت 24 ساعت به طور جداگانه در سه تنظیمکننده رشد شامل محلول های نیم میلیموالر SA ،پنج میکروموالر MJ و یک میکروموالر BR خیسانده شدند. محلول پاشی گیاهچه ها با محلول Si با غلظت یک میلی لیتر بر لیتر، در مرحله دو تا سه برگی و مایه زنی آنها با استفاده از سازه عفونت زای ToLCPalV یک هفته بعد در مرحله سه تا چهار برگی انجام شد. به منظور ارزیابی ویژگی های ریخت شناسی و شیمیایی شامل شاخص های وزن تر بوته، ارتفاع ساقه، و میزان آنزیم های کاتاالز، پراکسیداز، پلیفنلاکسیداز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز 30 روز پس از مایه زنی اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که تیمارهای SA ،ترکیب Si+MJ و ترکیب Si+BR با افزایش فعالیت آنزیم ها، باعث تاخیر در بروز نشانه های ویروسی و کاهش وزن تر بوته و ارتفاع ساقه شدند. براساس نتایج این تحقیق، کاربرد تنظیمکننده های رشد به تنهائی و یا به همراه عنصر سیلیسیم شامل SA ،MJ ،Si+MJ و Si+BR می تواند باعث افزایش مقاومت گیاه خیار گلخانه ای در برابر آلودگی به ToLCPalV گردد.

    کلیدواژگان: ویروس پاالمپور پیچیدگی برگ گوجه فرنگی، تنظیمکننده های رشد، سیلیسیم، آنزیم های آنتی اکسیدانت
  • سمانه خسروانی*، غلامرضا نیکنام، رقیه کریم زاده، سعید زهتاب سلماسی صفحات 20-32

    نماتد ساقه و پیاز) dipsaci Ditylenchus)یکی از نماتدهای مهم انگل گیاهی با گسترش جهانی است که بیشتر در مناطق معتدل خسارت می زند. پیاز، سیر و یونجه از میزبان های اصلی آن محسوب می شوند. مدیریت این نماتد با رعایت تناوب زراعی، کاشت ارقام مقاوم، استفاده از اندام های تکثیری و بذر عاری از نماتد و سموم نماتدکش صورت می گیرد. به دلیل خطرناک بودن کاربرد نماتدکش های شیمیایی برای سالمت انسان و محیط زیست، به کارگیری روش های ایمن، موثر و کم هزینه جایگزین ضرورت پیدا کرده است. در این پژوهش، اثر نماتدکشی اسانس های گیاهی آویشن کوهی، پونه، میخک، مریم گلی و مرزه، هم چنین متابولیت های گونه ای از قارچ Scytalidium در مقایسه با نماتدکش متام سدیم در شرایط آزمایشگاهی مطالعه گردید. برای تهیه جمعیت نماتد مورد نیاز، نماتدها از سیرهای آلوده جمع آوری شده از منطقه گوگان استان آذربایجان شرقی استخراج و به مدت 60 روز روی دیسک هویج در دمای 1 ± 18 درجه سلسیوس تکثیر گردید. تاثیر اسانس های گیاهی، متابولیت های قارچی و متام سدیم روی نماتدهای تکثیرشده در آزمایش های زیست سنجی با چهار تکرار انجام و مرگ ومیر نماتدها بعد از 24 و 48 ساعت ثبت شد. بعد از انجام تجزیه پروبیت داده های حاصل، مقادیر 50LC و 90LC برای هر کدام از ترکیبات مورد بررسی محاسبه گردید. مقادیر 50LC اسانس های میخک، پونه، مرزه و آویشن پس از 24 ساعت به ترتیب ،1748 /2 ،769 1662 و 4913 پی پی ام و برای متابولیت قارچی و متام سدیم به ترتیب /6 207 و /7 6 پی پی ام تعیین گردید. جهت شناسایی اجزای اسانس های گیاهی از کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرم ی (MS-GC (مجهز به ستون 5DB استفاده شد و نتایج آن ارائه گردید. بر اساس مقادیر 50LC به دست آمده ، به غیر از مریم گلی، ترکیبات مورد آزمایش در غلظت های نسبتا پایین موجب مرگ ومیر و کاهش جمع ی ت نماتد dipsaci .D شدند.

    کلیدواژگان: اسانس گیاهی، متابولیت قارچ، متام سدیم، مهار نماتد، نماتد ساقه و پیاز
  • اسرا سالاری*، جهانگیر حیدرنژاد، حسین معصومی صفحات 33-48
    بگوموویروس های آلوده کننده سبزی جات، یکی از عوامل اصلی کاهش عملکرد ا ین گی اهان در جنوب شرق ایران محسوب می گردند. در این مطالعه، وقوع ویروس پیچ یدگی برگ فلفل)ChiLCV, virus curl leaf chili)و ستالیت های همراه آن در مزارع کاشت فلفل و گلخانه های تجارتی جیرفت و منوجان واقع در استان کرمان مورد بررسی قرار گرفت. ژنوم کامل سه جدایه ChiLCV به روش دای ره غلتان تکث یر شد و بعد از همسانه سازی، تعیی ن ترادف گردید. همچن ین، ژنوم آلفا- و بتاستالیت های همراه بهترتیب با استفاده از آغازگرهای اختصاصی و عمومی و آزمون واکنش زنجی ره ای پلیمراز تکثی ر، همسانه سازی و تعیین ترادف گردیدند. براساس مقای سه های صورت گرفته، درصد یکسانی ژنوم کامل ویروس بین سه جدایه ایران با جدایه های منتخب از ژن بانک باالتر از 95 درصد بدست آمد. در هر سه جدایه مورد بررسی، وجود آلفاستالیت بدون عالئم پنبه داروینی) GDarSLA, alphasatellite symptomless darwinii gossypium)با می زان یکسانی ترادف نوکلئوت یدی باالی 89 درصد در مقایسه با جدایه های منتخب از ژنبانک و همچنین در دو جدایه از منوجان، وجود بتاستالیت پیچیدگی برگ گوجه فرنگی)ToLCB, betasatellie curl leaf tomato)با درصد یکسانی باالی 94 درصد در مقایسه با جدایه های منتخب از ژنبانک اثبات گرد ید. در آزمون بیماری زائی، سازه دوپار ناقص طراحی و ساخته شد. این سازه، بعد از مایه زنی به گیاهچه های فلفل، باعث ا یجاد عالئم کوتولگی و پیچیدگی برگ شد. بر اساس نتایج بدست آمده، ChiLCV یکی از بگوموویروسهای آلوده کننده گی اه فلفل در جنوب شرق ا یران بوده و ژنوم کامل ویروس و وجود آلفاستال یت همراه با آن برای اولین بار از ایران گزارش می شود.
    کلیدواژگان: آلفاستالیت بدون عالئم پنبۀ داروینی، بتاستال یت پیچ ی دگی برگ گوجه فرنگی، بگوموویروس، تکثیر دایرۀ غلتان
  • حسین بیات*، محمدحسین عظیمی، سید مهدی بنی هاشمیان صفحات 49-55

    نسرین یا آماریلیس (hybridum Hippeastrum (متعلق به خانواده Amaryllidaceae است. گیاهان آماری لیس دارای نشانه های شبه ویروسی مانند لکه های حلقوی کلروتیک و الگوهای بیض وی متحدالمرکز در کلکسیون ژئوف یت های زینتی پژوهشکده گل و گیاهان زینتی، محالت، ایران مشاهده شد. تکثیر ژنوم با استفاده از آغازگرهای عمومی جنس Orthotospovirus و اختصاصی ویروس کلروز فلفل منجر به تکثیر قطعات مورد انتظار در برخی از نمونه های جمع آوری شده گردید. تعیی ن توالی قطعات تکثی ر شده، آلودگی برخی از گیاهان مذکور را با ویروس کلروز فلفل و ویروس لکه زرد زنبق ثابت کرد. در هیچکدام از نمونه ها، آلودگی همزمان به این دو ویروس مشاهده نشد. ا ین نخستین گزارش از حضور اعضای جنس Orthotospovirus بر روی گیاه نسرین یا آماریلیس از ای ران است.

    کلیدواژگان: ایران، تشخیص، گیاهان زینتی، Orthotospovirus، PCR-R
  • سید اکبر خداپرست*، حمیده دارسرائی، محمدجواد پورمقدم صفحات 56-63

    در چارچوب برنامه آزما یشگاه تحقیقات قارچ شناسی دانشگاه گ یالن برای شناسا یی و بارکدگذاری DNA قارچهای عامل سفیدک های پودری)Ascomycota, Erysiphaceae)از ای ران، یک نمونه سف یدک پودری روی .sp Helichrysum از جاده زنجان - طارم جمعآوری و مورد بررسی ریخت شناختی و شناسایی مولکولی قرار گرفت. اگرچه این قارچ از نظر ریخت شناختی شبیه به helichrysi Leveillula و برخی از گونه های نزد یک دیگر مانند کمپلکس taurica. L است، اما توالی ITS تفاوت قابل اعتمادی را در برابر توالی helichrysi. L وtaurica. L موجود در بانک ژن نشان داد. پی شنهاد ما ا ین است که این نمونه ممکن است نشان دهنده یک گونه جدید و یا هاپلوتی پدیگری از helichrysi. L باشد. بنابرای ن، تا به دست آوردن نمونه های بی شتر و توالی نمونه تیپ ، ا ین قارچ را به عنوان .cf Leveillulahelichrysi گزارش میکنیم.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، سفیدکهای پودری، قارچهای ایران، Erysiphaceae
  • مهرداد صالح زاده*، علیرضا افشاریفر، سعیده دهقانپور فراشاه صفحات 64-68

    آفات و بیماری های نوظهور محصوالت کشاورزی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده اند . ویروس موزاییک یونجه) mosaic AlfalfaAMV, virus)گونه ای از جنس Alfamovirus از خانواده Bromoviridae است . AMV دامنه ی میزبانی گسترده ای داشته و حدداقل از روی 150 گونه ی گیاهی از جمله محصوالت تجاری و مهم مثدل یونجده) sativa Medicago ،)کداهو) sativa Lactuca ،)سدی زمیندی Phaseolus (لوبیدا و(Capsicum annuum (فلفدل(، Licopersicon esculentum (فرنگدی گوجده(، Solanum tuberosum (vulagris)گزارش شده است. AMV اولین بار از استان های فارس و تهران از روی یونجه گزارش شد ، سپس در اکثر مندای یونجده کداری کشور آلودگی به ویروس ردیابی شد) 2005. al et Zainadini .)همچنین سویه های AMV توسط آزمون های سرولوژی نیدز انجداش شدده  AMV هدای جدایه ادامه در(. Golnaraghi et al. 2004; Massumi & Hosseini Pour 2007; Massumi et al. 2012 (استایرانی با آزمون های مولکولی نیز ردیابی و شناسایی شددند) 2015 Farzadfar & Pourrahim; 2012. al et Mangeli .)در نهایدت وجود این ویروس از روی برخی از علف های هرز مهم ، مزارع یونجه و برخی صیفی جات مانند سی زمینی و فلفل با تلفیی دو روش سرولوژی و آزمون پی سی آر از منای مختلف ایران گزارش گردید) 2019. al et Mangeli .)ی بررسدی هدایی کده در سدال 1402 خورشدیدی از گلخانه های گوجه فرنگی)حاجی آباد(و فلفل)بندرعباس(شهر بندرعباس به عمل آمد، عالئم زردی، لکه های زرد و در برخی موارد نکروز میوه در بوته های گوجه فرنگی و فلفل مشاهده شد)شکل 1 .)لکه های زرد به مرور زمان گسترش یافته و در برخی موارد در کل بوتده عالئدم زردی مشاهده شد. پس از استخراج آر. ان. ای. کل از بافت برگ و میوه های دارای عالئم) 5 نمونه فلفل و 5 نمونه گوجه فرنگی و از هدر گیداه یدک نمونه بدون عالئم به عنوان شاهد نمونه برداری شد(، تالش برای ردیابی AMV با استفاده از واکنش زنجیره ای پلی مراز با رونویسدی معکدوس (PCR-RT)با استفاده از یک جفت آغازگر اختصاصی (F-AMV, R-AMV)(2012., al et Masoumi)مبتنی بر بخش کوچکی از ژن پروتئین پوششی(CP, Protein Coat)ویروس منجربه تکثیر قطعهی 780 جفتبازی در تمامی نمونه های دارای عالئم شد، در حالی که در نمونه های بدون عالیم قطعه ای تکثیر نشد. محصول PCR-RT مربو ه به دو جدایه از هر کداش از گیاهان گوجه فرنگی و فلفل پس از خالص سازی از ژل (Qiagen - kit purification PCR (به شرکت سینوهه)ایران(برای تعیین ترادف نوکلئوتیدی دو رفه ارسال شدد. بررسی و مقایسه ترادف های به دست آمده با ترادف های موجود در بانک ژن توسط نرش افزار Blast-n نشانگر بیشترین یکسدانی تدرادف هدا بدا ترادف بخشی از ژن پروتئین پوششی AMV بود. هم ردیف سازی چندگانه توالی های حاصل از محصول PCR جدایه های ایراندی AMV بدا ترادف ژن CP مربوط به 15 جدایه ی AMV موجود در بانک ژن نشان داد که جدایه های ایرانی بیشترین شباهت را بده ترتید 9 /97- (% IR01-To)و 3 /98 (% 03-Pep-IR)با AMV استرین 1-See جدا شده از گیاه کوشیا) elude Sechium)از ایتالیا و کمترین شباهت را به  از(Wisteria sinensis (گلسدین گیداه از شده جدا IRWS2 استرین AMV با(IR-Pep-03 (% 95 /4 و(IR-To-01 (% 95 /8 ترتیایران نشان دادند. درخت تبارزائی ارتباط بین جدایه های ایرانی با سایر جدایه ها را نشان داد (شکل 2 .)در درخت تبارزایی جدایه هدای ایراندی همراه با برخی از جدایه های اروپایی در یک خوشه و دورتر از جدایه های ایرانی، آسیایی و آمریکایی قرار گرفتند کده احتمداال بده دلیدل ورود ویروس از ریی بذر به کشور می باشد. احتمال آلودگی مخلوط این نمونه ها با سایر ویروس ها با استفاده از آغازگرهای عمومی پوتی ویروس ها: primer :هدا ویدروس بگومدو عمدومی آغازگرهدای(، Gibbs & Mackenzie 1997 (Nib3R و Nib1 C و(Deng et al. 1994 (BV)Li et al. 2018 (TobamodR و TobamodF :هدا توبداموویروس عمدومی آغازگرهای نیز و(Rojas et al. 1993 (primer181 بررسی شد که قطعه ای تکثیر نشد. با توجه به اهمیت اقتصادی گوجه فرنگی در ایران و خسارت اقتصادی قابل تدوجهی کده توسدط AMV در بسیاری از نقاط جهان روی این محصول گزارش شده است ، وجود این ویروس در ایران، ضرورت درک بهتر همه گیری آن و اتخدا اقددامات مدیریتی موثر ضروری می باشد . بررسدی بیشدتر جهدت تعیین تنوع ژنتیکی، بیماری زایی جدایه ها، میزان پراکنش این ویدروس در سدایر نقداط کشور و شناسایی میزبان های دیگر این ویروس در دست انجاش می باشد. با توجه به ا العات موجود ایدن اولدین گدزارش از وقوع AMV بر اساس نتایج حاصل از توالی یابی نوکلئوتیدی، مبتنی بر بخشی از پروتئین پوششی ویروس از روی گوجه فرنگی (حاجی آباد) و فلفل (بندرعباس) از استان هرمزگان یکی از قط های کشت گلخانه ای و فضای آزاد این محصوالت در ایران است.

    کلیدواژگان: AMV، ویروسهای نوظهور، تبارزائی، بندرعباس
|
  • Motahare Karimi *, Jahangir Heydarnejad, Mohammad Javad Arvin, Hossain Massumi, Hamid Mohammadi Pages 1-19

    Tomato leaf curl Palampur virus (ToLCPalV) is a destructive bipartite begomovirus which recently is responsible for huge losses to tomato and cucurbits production in Iran. In this research, the effect of the silicon element, growth regulators including salicylic acid (SA), methyl jasmonate (MJ), brassinosteroids (BR), silicon element (Si) and their interactions to response of ToLCPalV infection of the greenhouse cucumber was studied. The study was performed as factorial experiment based on randomized complete block design and carried out under greenhouse conditions in pots. Before planting, cucumber seeds were presoaked separately in SA (0.5 millimolar), MJ (5 micromolar) and BR (1 micromolar). Subsequently, two or three-leaf stage of cucumber seedlings was sprayed by Si solution (1 ml/lit), one week before agroinoculation with ToLCPalV infectious clone. To analyze morphological and chemical characteristics, plant growth parameters including fresh weight and plant height parameters and amount of the catalase, peroxidase, polyphenol oxidase, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase enzymes were assessed 30 days post agroinoculation with ToLCPalV infectious clone. Results indicated that, SA and combination of MJ+Si and BR+Si treatments resulted in raising the enzyme levels which leads to delay in appearance of ToLCPalV symptoms and decrease fresh weight and plant height parameters of plants. Based on the results of this research, application of plant growth regulators with or without silicon element including SA, MJ, MJ+Si and BR+Si could be resulted in increasing resistance in greenhouse cucumber against ToLCPalV infection.

    Keywords: Tomato Leaf Curl Palampur Virus, Growth Regulators, Silicon, Antioxidant Enzymes
  • Samaneh Khosravani *, Gholamreza Niknam, Rogaye Karimzadeh, Saeed Zehtab Salmasi Pages 20-32

    The stem and bulb nematode Ditylenchus dipsaci is one of the most important plant-parasitic nematodes with a worldwide distribution, causing damage mainly in temperate regions. Onion, garlic and alfalfa are its main hosts. The use of nematode-free seeds and plant propagation materials, crop rotation, resistant cultivars and chemical nematicides are common methods of its management. Due to the side effects of nematicides on human health and the environment, the use of safe, cost-effective alternative methods are necessary. In this study, the nematicidal effects of the essential oils of mountain thyme, oregano, clove, sage and savory as well as the metabolites of the fungus Scytalidium sp. were studied in comparison to metam sodium under laboratory conditions. To prepare the nematode population, nematodes were extracted from naturally infected garlic from the Gogan region of East Azarbaijan province, reared on carrot discs and incubated at 18 ± 1°C for 60 days. The effects of plant essential oils, fungal metabolites and metam sodium were investigated in bioassays with four replicates, and nematode mortality was recorded after 24 and 48 hours. After a probit analysis, the LC50 and LC90 values were calculated for each of the compounds tested. After 24 hours, the LC50 values for the essential oils clove, oregano, marzeh and thyme were 1748, 769.2, 1662 and 4913 ppm, respectively, and for the fungal metabolite and metam sodium were 207.6 and 6.7 ppm, respectively. Gas chromatography with a mass spectrometer (GC-MS) and a DB5 column was used to identify the components of the essential plant oils and the metabolites, the results of which are presented here. Based on the LC50 values, the compounds tested caused mortality and population decline of D. dipsaci at relatively low concentrations, with the exception of sage-flower.

    Keywords: Essential Oil, Fungal Metabolite, Metam Sodium, Nematode Control, Stem, Bulb Nematode, Ditylenchus Dipsaci
  • Asra Salari *, Jahangir Heydarnejad, Hossain Massumi Pages 33-48
    Begomovirus infecting vegetables is one of the main components of yield losses in south-eastern Iran. In this study, the incidence of chili leaf curl virus (ChiLCV) and the associated satellites were studied in pepper farms and commercial greenhouses of Jiroft and Manoojan (Kerman province). Full-length genome of three ChiLCV isolates was amplified using the rolling circle amplification method followed by cloning and sequencing. Furthermore, associated alpha- and betasatellites genomes were amplified in the PCR assay using specific and degenerate primer pairs, respectively. Sequence comparison showed that three ChiLCV isolates shared >95% pairwise nucleotide identities with the selected GenBank isolates. Gossypium darwinii symptomless alphasatellite (GDarSLA) was also found to be associated with three ChiLCV isolates and shared >89% pairwise identities with the selected GenBank isolates. Furthermore, tomato leaf curl betasatellie (ToLCB) was identified in two pepper isolates from Manoojan and shared >94% pairwise identities with the selected GenBank isolates. To demonstrate the pathogenesis of ChiLCV, a partial dimer of the viral genome was designed, constructed and agroinoculated into pepper seedlings. This led to the appearance of typical ChiLCV symptoms, including dwarfing and yellowing. Collectively, ChiLCV is one of the important begomoviruses infecting pepper in south-eastern Iran and the full-length genome of the virus as well as the associated alphasatellite are reported for the first time in Iran.
    Keywords: Gossypium Darwinii Symptomless Alphasatellite, Tomato Leaf Curl Betasatellie, Begomovirus, Rolling Circle Amplification
  • Hossein Bayat *, Mohammad Hossein Azimi, Seyed Mehdi Bani Hashemian Pages 49-55

    Hippeastrum/amaryllis (Hippeastrum hybridum Hort.) belongs to Amaryllidaceae. Plants of the hippeastrum exhibiting virus-like symptoms of chlorotic ring spots and concentric oval patterns were found in the collection of ornamental geophytes of the Ornamental Plants Research Center, Mahallat, Iran. Amplification of the genome using general primers of the Orthotospovirus genus, and specific primers of capsicum chlorosis virus (CaCV) led to the amplification of the expected fragments in some of the collected samples. Sequencing of amplified fragments proved the infection of some of the samples with CaCV and iris yellow spot virus (IYSV).No simultaneous infection with these two viruses was observed in any of the samples. This is the first report of the occurrence of members of the genus Orthotospovirus on the hippeastrum plant from Iran.

    Keywords: Diagnosis, Iran, Ornamental Plants, Orthotospovirus, RT-PCR
  • Seyed Akbar Khodaparast *, Hamideh Darsaraei, Mohammad Javad Pourmoghaddam Pages 56-63

    Within the framework of the Mycology research laboratory's program at the University of Guilan focusing on the identification and DNA barcoding of powdery mildew fungi (Erysiphaceae, Ascomycota) from Iran, a powdery mildew specimen on Helichrysum was collected from Zanjan-Tarom road and subjected for morphological and molecular identification. Although this species morphologically resembles Leveillula helichrysi, and some other closely related species such as L. taurica complex, the ITS sequence differentiates this fungus from the sequences of L. helichrysi and L. taurica available in GenBank. We suggest this collection may represent a new species or new haplotype within L. helichrysi. Therefore, until we obtain more samples and sequence the type material, we report this fungus as Leveillula cf. helichrysi from Iran.

    Keywords: Biodiversity, Erysiphaceae, Helotiales, Iran Mycobiota, Powdery Mildew
  • Mehrdad Salehzadeh *, Alireza Afsharifar, Saeedeh Dehghanpour Farashah Pages 64-68

    Emerging plant viral diseases account for serious threats to agricultural crop yields and food security in many parts of the world. Alfalfa mosaic virus (AMV), a member of the Alfamovirus genus within the Bromoviridae family, exhibits a wide host range, infecting more than 150 plant species, including economically important crops such as alfalfa (Medicago sativa), lettuce (Lactuca sativa), potato (Solanum tuberosum), tomato (Licopersicon esculentum), pepper (Capsicum annuum) and bean (Phaseolus vulagris). AMV was initially documented infecting alfalfa in the Fars and Tehran provinces in 1968, subsequently spreading to all alfalfa-growing regions of Iran country (Zainadini et al. 2005). Serological assays have traditionally identified AMV strains, with molecular characterizations also being conducted on Iranian AMV isolates (Golnaraghi et al. 2004; Massumi & Hosseini Pour 2007; Massumi et al. 2012; Mangeli et al. 2012; Pourrahim & Farzadfar 2015). However, a number of Iranian AMV isolates have also been characterized molecularly (Mangeli et al. 2012; Pourrahim & Farzadfar 2015). Notably, based on ELISA tests and molecular examinations, Mangeli and colleagues identified AMV in various weeds, alfalfa, and vegetables such as potatoes and peppers across different Iranian regions (Mangeli et al. 2019). A greenhouse survey in Bandar Abbas, Iran, in spring 2023 revealed severe leaf chlorotic spots, yellowing symptoms, and fruit necrosis in tomato (Haji-Abad) and pepper (Bandar-Abbas) plants (Figure 1). To confirm AMV infections, total RNA was extracted from five symptomatic and one asymptomatic sample of tomato and pepper plants using TRIzol reagent (Sinaclone), followed by reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) assays with a set of specific AMV primers (AMV-R, AMV-F) targeting a 780-nucleotide segment of the coat protein gene (Massumi et al. 2012). PCR products of the expected size (approximately 780 bp) were obtained from all of the symptomatic samples (five samples of tomato and pepper plants), while no amplified products were generated from any of the healthy leaf samples of tomato and pepper plants. Amplified fragments from one sample of each plant were gel purified using a PCR purification kit (Qiagen Co.) and sequenced directly using a paired-end sequencing strategy (Sinohe Co. Iran). Multiple alignments of the obtained nucleotide sequences (corresponding to a part of CP gene) with 15 AMV isolates obtained from GenBank showed the highest identity (97.9%. for IR-To-01 isolate and 98.3% for IR-Pep-03 isolate) with an Italian AMV strain See-1 isolated from Sechium elude and the lowest identity (95.8% for IR-To-01and 95.4% for IR-Pep-03) with an Iranian AMV isolate (IRWS2) from Wisteria sinensis. Phylogenetic analysis grouped Iranian isolates with European strains, while, the other AMV isolates (including Iranian, Asian and American isolates) were grouped into a separate clade (Figure 2), suggesting a possible introduction through seed trade. Further PCR assays targeting other viral groups, using four primer pairs, including a degenerate primer pair of potyviruses Nib1 / Nib3R (Gibbs and Mackenzie 1997); a degenerate primer pair of begomoviruses primer BC (Deng et al. 1994) / primer181V (Rojas et al. 1993) and Tobamovirus degenerate primer pair TobamodF/TobamodR (Li et al. 2018), yielded no positive results, suggesting no mixed infection of AMV with other viruses. Given the economic importance of tomatoes and related industries in southern Iran and the potential of emerging viruses which can rapidly spread and infect tomato crops, leading to reduced fruit production and quality, understanding the epidemiology and genetic variations of emerging viral diseases such as AMV is crucial for effective control measures. Ongoing research aims to elucidate genetic variations, pathogenicity, host range, and distribution of AMV in tomato and pepper plants under greenhouse and open-field conditions in Iran. Based on the results of nucleotide sequencing, based on a small part of the virus envelope protein from tomato (Haji Abad) and pepper (Bandar Abbas) under different cultivation conditions in Iran, particularly in Hormozgan province, a major center for greenhouse and outdoor tomato and pepper cultivation.

    Keywords: AMV, Emerging Viruses, Phylogenic, Bandar Abbas