فهرست مطالب

پژوهش های اقتصاد صنعتی - پیاپی 25 (پاییز 1402)

نشریه پژوهش های اقتصاد صنعتی
پیاپی 25 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد محدث، محمدعلی فیض پور*، حبیب انصاری سامانی صفحات 1-16
    پژوهش حاضر به بررسی دوره حیات شغل نیروی کار شاغل در صنایع تولیدی استان یزد و عوامل موثر بر آن با تاکید بر جنسیت پرداخته است. با توجه به ثبت مشخصات و سوابق شغلی نیروی کار استان یزد در پایگاه اطلاعات تجمیعی سازمان تامین اجتماعی از سال 1390، دوره زمانی مورد مطالعه از 1390 تا 1399 در نظر گرفته شده است. برآورد مدل مخاطره متناسب کاکس نشان می دهد که در حالت تحلیل چند متغیره، جنسیت تاثیر معنی داری بر دوره حیات شغل ندارد، ولی در حالت تک متغیره، تاثیر معنی دار است و زن بودن نسبت مخاطره را افزایش می دهد. همچنین، متاهل بودن و افزایش بار تکفل نیروی کار، نسبت مخاطره را کاهش می دهد. تاثیر دستمزد بر دوره حیات شغل در دو حالت تک متغیره و چند متغیره ناچیز ولی متناقض است. مهاجر بودن و نرخ بیکاری، نسبت مخاطره را افزایش می دهد و صنایع با سطح تکنولوژی پایین و بالا نسبت خطر بالاتری نسبت به دو گروه دیگر، یعنی صنایع با سطح تکنولوژی متوسط به پایین و متوسط به بالا دارند. در نهایت، نتایج پژوهش نشان می دهد که دوره حیات شغل در بازار کار استان یزد، بیش از آن که تحت تاثیر جنسیت به عنوان یک ویژگی فردی باشد، تحت تاثیر نرخ بیکاری است. بنابراین، افزایش ثبات شغلی زیرگروه های مختلف جامعه، از جمله زنان، و کاهش نرخ بیکاری مستلزم توجه جدی به متغیرهای کلان اقتصادی و شرایط کلی اقتصاد کشور است.
    کلیدواژگان: دوره حیات شغل، جنسیت، صنایع تولیدی استان یزد، مدل مخاطره متناسب کاکس
  • منصور عسگری* صفحات 17-32

    صنعت پتروشیمی از جمله صنایع مادر و اشتغال‏زا در ایران است که می‏تواند نقش اساسی در رشد و توسعه و سیاست‏های صنعتی کشور داشته باشد. پتروشیمی از ‏جمله بخش‏های است که بیشترین قابلیت‏ها را در تنوع محصولی، سودآوری بالا، بازارهای مصرف گسترده، اشتغال زایی بالا، نرخ بازگشت سرمایه بیشتر در مقایسه با ‏سایر صنایع کارخانه ای، اثرگذاری بیشتری در حرکت بسوی تولیدات رقابتی و صادرات گرا در بخش صنعت کشور دارد. در کشور ایران به دلیل وجود ذخایر عظیم نفت و ‏گاز از یک سو و وجود سرمایه انسانی متخصص و کارآزموده از سوی دیگر و هم‏چنین با توجه به نقش صنایع پتروشیمی در تولیدات سایر صنایع کارخانه ای که نشان ‏دهنده روابط پسین و پیشین گسترده این صنعت با صنایع دیگر کشور است، می توان این صنعت را به‏عنوان پیشران صنایع کشور مورد توجه ویژه قرار داد. همچنین، ‏مقیاس فعلی بنگاه‏های صنایع پتروشیمی کشور، به آن‏ها اجازه ایفای نقشی موثر در بازارهای جهانی را نمی‏دهد‎.‎‏ از این رو، سامان‏دهی این بنگاه‏ها و ترغیب آن‏ها به ‏ادغام می‏تواند به عنوان  صرفه‏های ناشی از مقیاس در جهت ارتقای قدرت رقابت‏پذیری و کاهش هزینه‏های خود استفاده شود. لذا هدف از این مطالعه تجزیه و تحلیل ‏ادغام صنایع پتروشیمی کشور با استفاده از آمار و اطلاعات 1400-1388 و روش ادغام افقی است. نتایج نشان می‏دهد که با استفاده از شاخص‏های مختلف ادغام و تمرکز ‏از قبیل شاخص‏های تمرکز چهار بنگاهی، هشت بنگاهی و شاخص هرفیندال - هرشیمن، صنایع پتروشیمی قابلیت ادغام را دارند.‏

    کلیدواژگان: صنایع پتروشیمی، ادغام، سیاست صنعتی، شاخص هرفیندال هریشمن، ایران
  • علی نصیری اقدم* صفحات 33-50

    متوسط سهم راه آهن از حمل و نقل بار زمینی کشور در دو دهه گذشته 11.5 درصد و سرعت بازرگانی[1] کمتر از 4 کیلومتر در ساعت است. حرکت قطارهای باری برنامه ریزی شده و قابل پیش بینی نیست. به علاوه، ارتباط ضعیفی بین زیرساخت های راه آن و تقاضا برای حمل و نقل ریلی بار وجود دارد. اگر این ها را شاخصی از عملکرد نه چندان مطلوب حمل و نقل ریلی بار در ایران بدانیم، آنگاه پرسش از چالش های حمل و نقل ریلی بار و راهبردهای توسعه آن موضوعیت می یابد. پرداختن به چنین موضوعاتی هدف اصلی از نگارش مقاله حاضر است. چالش ها و راهبردها از فرآیند مصاحبه عمیق با خبرگان و کارشناسان، منطبق بر نظریه داده بنیاد، استخراج شده است. نتایج نشان می دهد بهبود عملکرد صنعت ریل در حمل و نقل بار در گروی (1) انتزاع وظایف تنظیم گری، داوری و سیاستگذاری از شرکت راه آهن ج.ا.ا.، (2) اداره شرکت راه آهن ج.ا.ا. بر اساس منطق بازرگانی و اعطای مسئولیت کامل در احداث زیرساخت و در دسترس نگه داشتن آن، (3) اداره سیر و حرکت، صدور بارنامه، اعطای مجوزها، تنظیم جدول زمانی و تعیین حق دسترسی بر مبنای قواعد نهاد تنظیم گر مستقل، و (4) لحاظ اختیار و مسئولیت کامل در اداره قطار برای شرکت های حمل بار، است.

    کلیدواژگان: حمل و نقل بار، رقابت پذیری، نهاد تنظیم گر مستقل، قطار برنامه ای، و نظریه داده- بنیاد
  • فرشته محمدیان* صفحات 51-76
    هدف اصلی این مقاله ارائه الگویی برای تدوین و ارزیابی گزارش های امکان سنجی پروژه های مختلف سرمایه گذاری است. برای این منظور، مبتنی بر تحقیقات به روز جهانی، تجربه سازمان های بین المللی، دولت ها، بازیگران مالی و مدیران پروژه ها از سراسر جهان، الگویی استاندارد شامل هفت گام اساسی(اول، توصیف بستر پروژه، دوم، معرفی اهداف پروژه، سوم، معرفی پروژه، چهارم، امکان سنجی فنی و پایداری زیست محیطی ، پنجم، ارزیابی مالی، ششم، ارزیابی اقتصادی و هفتم، ارزیابی ریسک پروژه) برای تدوین و ارزیابی گزارش های تجزیه و تحلیل هزینه- فایده پروژه های سرمایه گذاری معرفی و تشریح شده است. بررسی ها نشان می دهد که تمرکز اصلی مطالعات داخلی بر بخش ها یا پروژه های خاص سرمایه گذاری بوده است و به دلیل نگاه خاص بخشی- پروژه ای ارائه یک دستورالعمل جامع برای تدوین و ارزیابی گزارش های امکان سنجی اقتصادی پروژه ها در دستور کار نبوده است. اما الگوی ارائه شده در این تحقیق یک الگوی عمومی است که مختص پروژه یا بخش اقتصادی خاصی نیست و می توان آن را برای انواع پروژه های دولتی یا خصوصی و در سطوح مختلف ملی، منطقه ای و بین المللی به کار گرفت. همچنین در مطالعات داخلی به اصول اساسی تجزیه و تحلیل هزینه- فایده کمتر توجه شده است از این رو، تکیه بر تحقیق حاضر برای نگارش و ارزیابی گزارش های ارزیابی اقتصادی و امکان سنجی پروژه های مختلف سرمایه گذاری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی اقتصادی، پروژه های سرمایه گذاری، گزارش تجزیه و تحلیل هزینه- فایده
  • آرش دانیالیان*، محبوبه دلفان صفحات 77-96
    این مطالعه به بررسی واکنش صنعت چندرشته ای در بازار سرمایه به تحریم های اقتصادی، قیمت جهانی کامودیتی ها و متغیرهای کلان اقتصادی نرخ ارز و نرخ تورم پرداخته است. در این مطالعه با استفاده از رهیافت تاخیر توزیع شده خودرگرسیون (ARDL) با داده های ماهانه طی بازه زمانی 1387-1400 مدل پویای پژوهش برآورد شده است. همچنین با استفاده از آزمون کرانه های تاخیر توزیع شده خودرگرسیون (ARDL) رابطه بلندمدت بین شاخص قیمت صنعت چندرشته ای و متغیرهای مستقل پژوهش بررسی شده است. ضرایب بلندمدت نشان می دهد که شاخص قیمتی صنعت چندرشته ای صنعتی به طور مثبت تحت تاثیر شاخص قیمت جهانی کامودیتی ها و نرخ ارز و به طور منفی تحت تاثیر تحریم های اقتصادی و نرخ تورم است. نتایج حاصل از مکانیسم تصحیح خطا نشان می دهد که رابطه بلندمدت مدل واقعی است و هر سال 63 درصد از میزان انحراف از مسیر در بلندمدت تصحیح می شود.
    کلیدواژگان: بازار سرمایه، صنعت چندرشته ای، متغیرهای کلان اقتصادی، تحریم اقتصادی، کامودیتی ها
  • مصطفی حیدری هراتمه* صفحات 97-114

    وجود شرایط نامشخص، سطح اطمینان سرمایه گذاران را تحت تاثیر قرار می دهد به طوری که منجر به تغییر رویکرد از منطقی به رفتاری، قضاوت هایی مبتنی بر تصورات ذهنی، اطلاعات غیرعلمی، شایعات و شرایط حاکم بر بازار، و در نتیجه موجب پیروی کورکورانه عده ایی از فعالان بازار می شود که به  آن رفتار رمه وار گویند. در مطالعه حاضر، وجود یا عدم وجود رفتار رمه وار سرمایه گذاران شرکت های صنعتی در بورس اوراق بهادار تهران بررسی می شود. این پژوهش با استناد به داده های بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی تیر 1397 تا تیر 1400 و با درنظر گرفتن  عوامل مختلفی از جمله سرمایه گذاری نهادی، عوامل بنیادی و عوامل با وقفه به عنوان روند گذشته از طریق یک معادله رگرسیونی، وجود یا عدم وجود رفتار رمه وار سرمایه گذاران را ارزیابی می کند. نتایج نشان داد که رفتار رمه وار در طول دوره مطالعه وجود دارد. هرچند با افزودن الف) عوامل بنیادی متغیرهایی مانند نسبت P/E، گردش سهم، سرمایه بازار و نقدینگی بازار        ب) محاسبه عوامل خارجی مانند بی ثباتی سیاسی، بحران مالی جهانی و نوسانات قیمت نفت، و ج) اثرات با وقفه، شدت رفتار رمه وار با کمی تغییر ملاحظه می شود. با این حال، یافته کلیدی و نهایی، نشان از وجود رفتار رمه وار در دوره زمانی تیر 1397 تا تیر 1400 دارد که دقیقا با آنچه که در طی این دوره در بازار بورس تهران شکل گرفت، هم خوانی دارد. به عبارت دیگر، سرمایه گذاران کورکورانه اقدامات گروهی از افراد در بازار را به صورت غیرمنطقی و بدون توجه به اطلاعات شخصی یا رعایت اصول علمی در مورد یک سرمایه گذاری یا تصمیم خاص دنبال می کنند. در واقع احساسات منتقل شده در بین مردم ناشی از رفتار هیجانی مبنی بر ورود به بازار بورسی بر تصمیم آنها تاثیر می گذارد یا می تواند مشورتی، آگاهانه و کنترل شده باشد که در آن هنجارهای اجتماعی بر تصمیمات آنها تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: رویکرد رفتاری مالی، رفتار رمه وار، تصمیمات مالی، سرمایه گذاران، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Sajad Mohades, Mohammad Ali Feizpour *, Habib Ansari Samani Pages 1-16
    The present research has investigated the job duration of the workforce employed in the manufacturing industries of Yazd province and the factors influencing it, with an emphasis on gender. According to the registration of job profiles and records of the workforce of Yazd province in the aggregate database of social security organization since 2011, the studied period is considered from 2011 to 2021. Cox''s proportional hazard model estimation shows that in multivariate analysis, gender does not have a significant effect on the job duration, but in univariate analysis, it has a significant effect, and being female increases the hazard ratio. Also, being married and increasing the dependents of workers (takaful) reduces the hazard ratio. The effect of wage on the job duration in univariate and multivariate cases is insignificant but contradictory. Being an immigrant and the unemployment rate increases the hazard ratio, and industries with low and high technology levels have a higher hazard ratio than the other two groups, i.e. industries with medium-low and medium-high technology levels. Finally, the research results show that the job duration in the labor market of Yazd province is influenced by the unemployment rate more than it is influenced by gender as an individual characteristic. Therefore, increasing the job stability of different subgroups of society, including women, and reducing the unemployment rate requires attention to macroeconomic variables and the general conditions of the country''s economy.
    Keywords: Job Duration, Gender, Manufacturing Industries Of Yazd Province, Cox Proportional Hazards Model
  • Mansour Asgari * Pages 17-32

    The petrochemical industry is one of the parent and job-creating industries in Iran, which can play a fundamental role in ‎the country's growth and development and industrial policies. Petrochemical is one of the sectors that has the most ‎capabilities in product diversity, high profitability, broad consumer markets, high employment, higher capital return rate ‎compared to other manufacturing industries, and more effective in moving towards competitive and export-oriented ‎products in the industry sector of the country. It performs in the industry sector of the country. In Iran, due to the existence ‎of huge reserves of oil and gas on the one hand, and the existence of specialized and experienced human capital on the ‎other hand, and also due to the role of petrochemical industries in the production of other manufacturing industries, which ‎shows the broad backward and forward relations of this industry with the other industries of the country; that this industry ‎can be given special attention as the driving force of the country's industries. Also, the current scale of the firms of the ‎country's petrochemical industries does not allow them to play an effective role in the global markets. Hence, organizing ‎these firms and encouraging them to merge can be used as economies of scale to boost the power of competitiveness and reduce their costs. Therefore, the purpose of this study is to analyze of merging of the country's petrochemical industries ‎using the data and information of 2009-21 and the horizontal merging method. The results show that the petrochemical ‎industries are capable to merge by using different merging and concentration indices, such as the four-firm, eight-firm ‎concentration indices, and the Herfindahl-Hersheiman index.

    Keywords: Petrochemical Industry, Merger, Industrial Policy, Herfindahl Harishman Index, Iran
  • Ali Nassiri Aghdam * Pages 33-50

    The Average share of the rail industry of freight The Average share of the rail industry of freight transportation for the last two decades is 11.5 percent and its average commercial speed is less than 4 km per hour. Freight trains departures and arrival times are not planned and predictable. In addition, there is a weak correspondence between railway infrastructure and the demand for rail freight transportation. If we consider these as an indicator of the not somehow desirable performance of rail freight transportation in Iran, then asking about the challenges of rail freight and its development strategies becomes relevant. Dealing with such issues is the main purpose of this paper. Challenges and strategies have been derived from deep interviews with the experts, according to the grounded theory. The results show that the improvement of rail freight transportation industry performance depends on (1) Separation of responsibility of regulatory, arbitration, and policy making from the Railways of the Islamic Republic of Iran (RAI); (2) Managing RAI based on commercial logic and giving full responsibility for building the infrastructure and keeping it available; (3) Administration of movement, issuing bills of lading, granting licenses, setting timetables, and determining access rights based on the rules of the independent regulatory body, and (4) Considering full authority and responsibility in train management for freight companies.

    Keywords: Freight Transportation, Competitiveness, Independent Regulatory Body, Scheduled Train Operation, And Grounded Theory
  • Fereshteh Mohamadian * Pages 51-76
    The main aim of this article is to provide a model for compiling and evaluating the various investment projects’ feasibility reports. For this purpose, based on global up-to-date researches, the experience of international organizations, governments, financial actors, and project managers from all over the world, a standard model including seven steps (first, description of the context, second, the definition of objectives, third, identification of the project, fourth, technical feasibility and environmental sustainability, fifth, financial analysis, sixth, economic analysis, and seventh, risk assessment) is introduced and explained to compile and evaluate investment projects cost-benefit analysis reports. Surveys show that the main focus of internal studies has been on the sectors or projects specific for investment, and due to the specific sector-project view, providing a comprehensive guideline for compiling and evaluating economic feasibility reports of projects has not been on the agenda. The model presented in this research is a general model that is not specific to a particular project or economic sector and can be used for all types of government or private projects at different national, regional, and international levels. Also, in the internal studies, the fundamental principles of cost-benefit analysis have been paid less attention, hence, it is recommended to rely on the current research for writing and evaluating economic evaluation reports and the feasibility analysis of various investment projects.
    Keywords: Economic Evaluation, Investment Projects, Cost-Benefit Analysis Report
  • Arash Danialian *, Mahbube Delfan Pages 77-96
    This study has investigated the reaction of the multidisciplinary industry in the capital market to the economic sanctions, the global price of commodities, and the macroeconomic variables of the exchange rate and inflation rate. In this study, using the autoregressive distributed lag approach (ARDL) with monthly data during the period of 2008-2021, the dynamic model of the research has been estimated. Also, using the autoregressive distributed lag bounds test, the long-term relationship between the price index of the multidisciplinary industry and the independent variables of the research has been examined. The long-term coefficients show that the price index of the multidisciplinary industry is positively influenced by the global commodities price index and the exchange rate and negatively influenced by the economic sanctions and inflation rate. The results of the error correction mechanism show that the long-term relationship of the model is real and every year 63% of the deviation from the path is corrected in the long term.
    Keywords: Capital Market, Multidisciplinary Industry, Macroeconomic Variables, Economic Sanction, Commodities
  • Mostafa Heidari Haratemeh * Pages 97-114

    The existence of uncertain conditions affects the confidence level of investors, which leads to a change in approach from rational to behavioral, judgments based on subjective perceptions, non-scientific information,  rumors, and prevailing market conditions, and it causes blindly following by some market activists, which is called herd behavior.  In the present study, the presence or absence of herding behavior of investors of industrial companies in the Tehran Stock Exchange is investigated. This research based on the data of the Tehran Stock Exchange from July 2018 to July 2021 and by considering various factors such as institutional investment, fundamental factors, and factors with lag as past trends through a regression equation, the presence or absence of herding behavior of investors evaluates. The results showed that there was herding behavior during the study period. However, by adding a) fundamental factors of variables such as P/E ratio, share turnover, capital of market, and market liquidity b) calculation of external factors such as political instability, global financial crisis, and oil price fluctuations, and c) Lagged effects, the intensity of herding behavior with a low change is observed. However, the key and final finding indicates the existence of herding behavior from July 2018 to July 2021, which is exactly consistent with what was formed in the Tehran stock market during this period.  In other words, investors blindly follow the actions of a group of people in the market irrationally and without paying attention to personal information or following scientific principles about a specific investment or decision. The feelings transmitted among people due to emotional behavior of entering the stock market affect their decision or it can be deliberative, conscious, and controlled in which social norms affect their decisions.

    Keywords: Financial Behavioral Approach, Herding Behavior, Financial Decisions, Investors, Tehran Stock Exchange‏.‏