فهرست مطالب

فصلنامه کومش
سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 98، آذر و دی 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سعیده علی اکبری*، پیمان حجازی، زینب هرمزی مقدم صفحات 551-561
    هدف

    هدف اصلی یادگیری ماشین یک فرآیند پیچیده است که از طریق تعیین مدل و آموزش آن با استفاده از حجم زیادی از داده ها، انجام می شود. در گذشته، تمرکز اصلی در این زمینه بیش تر بر روی بهبود ساختار مدل ها و الگوریتم ها بوده است، اما اخیرا تمرکز بهتری به سمت کیفیت و کمیت داده ها صورت گرفته است. هدف از این مقاله ی مروری بررسی چالش ها در جمع آوری د اده ها و ارزیابی مدل در یادگیری ماشین نظارت شده و ارائه ی راه حل برای آن است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه چالش های پیش روی محققان جهت جمع آوری داده و ارزیابی مدل های یادگیری ماشین نظارت شده به روش مطالعه ی مروری مورد بررسی قرار گرفت، مستندات از پایگاه های مطالعاتی PubMed، Scopus، Science Direct و موتور جست وجو Google Scholar در بازه ی زمانی 2001 الی 2023 بازیابی شد که پس از غربالگری متن کامل 17 مقاله بررسی و به مطالعه وارد شد.

    یافته ها

    در بررسی مطالعات انجام شده چهار چالش عمده در جمع آوری داده ها در حیطه ی یادگیری ماشین نظارت شده که عبارتند از: تعداد ناکافی نمونه، داده های آموزشی غیر نماینده، کیفیت پایین داده و ویژگی های غیر مرتبط یافت شد. در ارزیابی مدل نیز با چهار چالش که عبارتند از: بیش برازش، کمبود برازش، در دسترس نبودن داده کافی جهت اعتبارسنجی و عدم تطبیق داده ها به دست آمد.

    نتیجه گیری

    افزایش تعداد نمونه، استفاده از الگوریتم انتخاب تصادفی، پاک سازی داده، استفاده از آزمون آماری صحیح، انتخاب ویژگی، استخراج ویژگی، استفاده از مدل ساده تر، تکنیک K-fold و پردازش داده ها از جمله مواردی است که رعایت آن باعث دست یابی به مدلی با عملکرد بهتر می شود.

    کلیدواژگان: یادگیری ماشین نظارت شده، جمع آوری داده، ارزیابی مدل
  • اکرم علیزاده، راحله ناصریان مقدم، سمیرا سیستانی، رقیه حسینی کیا، سجاد عوبری، فرهاد کیان آرا* صفحات 562-576
    هدف

    میتوکندری های تخمک از اندام های منحصر به فرد جمعیت پایه در جوانه اولیه هستند. تخمک ها در تخمدان پستانداران پس از تولد، طی فولیکولوژنز به وجود می آیند و دارای نقش اساسی در تولید انرژی و فرآیندهای سلولی از جمله متابولیسم و انتقال سیگنال هستند. هر میتوکندری حاوی 5-10 کپی از ژنوم میتوکندری بوده از این رو هر سلول حاوی چند صد تا هزاران ژنوم میتوکندریایی است. در اکثر موجودات من جمله انسان، میتوکندری پدری که از طریق اسپرم وارد تخمک شده، هرگز به فرزندان منتقل نمی شود، بنابراین الگوی وراثت ژنوم میتوکندری الگوی مادری دارد.

    مواد و روش ها

    مقالات مرتبط از بانک های اطلاعاتی WILY ONLINE LIBRARY، ISI Web of Sceince،Link Springer،Sciencedirect ،Pubmed  از سال 1963 تا 2022 که در آن ها الگوهای توارثی، وراثت مادری، میتوکندری، بیماری های میتوکندریایی جست وجو و مورد مطالعه قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که حذف میتوکندری پدری و مکانیسم های وابسته به یوبی کویینون، پروتئازوم و اتوفاژی، موجب تخریب میتوکندری پدری و جلوگیری از انتقال ژنوم میتوکندری می شود. بیماری های میتوکندریایی از تغییرات میتوکندری در بافت های بالغ و تفاوت های حاصل در تظاهرات بالینی بوده، بنابراین مکانیسم های واسطه ای در رابطه بین تنوع ژنتیکی و بیماری های انسانی، عمدتا به دلیل مشکلات در مدل سازی، هنوز یک معما است.

    نتیجه گیری

    بیماری های میتوکندریایی ناشی از موتاسیون ژنوم میتوکندری در الگوی مادری  ناشی از جهش در میتوکندری در سندرم های ملاس، مرف، نارپ، بیماری لی سندرم های اولیگوسمپتوماتیک، دیابت ملیتوس،کاردیومیوپاتی، میوگلوبولینوریا و ناشنوایی حسی- عصبی دیده می شوند. بنابراین شناخت این جهش می تواند در آینده هدف ژن درمانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوهای توارثی، بیماری های میتوکندریایی، میتوکندری، وراثت مادری
  • رویا لاری*، فاطمه جامعی، میلاد رضایی صفحات 577-592
    هدف

    ارگانوئیدها ساختارهایی کوچک و سه‎بعدی هستند که از نظر اجزا و عملکرد مشابه با اندام طبیعی بدن در ابعاد کوچک می‎باشند. فن‎آوری استفاده از ارگانوئیدها بحث جدید و هیجان انگیزی است که این چشم‎انداز را ایجاد کرده که بتوان مجموعه‎های فردی و پیچیده از بافت‎ها را در محیط آزمایشگاه برای هر فرد بیمار ایجاد کرد. هدف از این مطالعه خلاصه کردن دانش موجود در زمینه طراحی ارگانوئیدها است. به این منظور فناوری تولید ارگانوئیدهای مختلف بافتی را بررسی کرده و در مورد چشم اندازها و معایب استفاده از ارگانوئیدها بحث می کنیم.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مروری توصیفی است. دراین تحقیق مقالات منتشر شده مرتبط با این تحقیق در پایگاه های اطلاعاتی PubMed و Scopus جست وجو شدند. مقالات در زمینه طراحی ماتریکس و سلول‎های مورد استفاده در مهندسی بافت ارگانوئید و هم چنین یافته‎ های جدید در طراحی ارگانوئید در این مطالعه استفاده شدند.

    نتیجه گیری

    کشت بافت‎ ارگانوئید به دانشمندان دیدگاه دقیقی از نحوه شکل‎گیری و رشد اندام‎ها و هم چنین بینش جدیدی در مورد رشد و بیماری انسان ارائه می‎دهد و هم چنین این فرصت را ایجاد می کند که چگونگی تداخل داروها با این "ارگان های کوچک" بررسی شود، که به طور بالقوه انقلابی را زمینه کشف دارو و گشودن رویکردهای جدید برای پزشکی شخصی ایجاد می‎کند. امید است که این مقاله راه را برای استفاده از این تکنولوژی در ایران هموار کند.

    کلیدواژگان: ارگانوئید، مهندسی بافت، سلول‎های بنیادی، ماتریکس خارج سلولی
  • معصومه شهبازی، مصطفی امینی رارانی، مریم جهانبخش*، شهرام طهماسبیان صفحات 593-602
    هدف

    رویکرد دستگاه خود را بیاورید یا Bring Your Own Device (BYOD) استفاده از دستگاه های همراه شخصی را در جهت انجام اهداف سازمانی و شغلی ترویج داده است اما استفاده از این رویکرد می‏تواند چالش ها و مخاطرات مختلفی را برای سازمان های سلامت به همراه داشته باشد. این پژوهش با هدف شناسایی مولفه‏ های آمادگی بیمارستان ها در استفاه از BYOD انجام شده است که می‏تواند در جهت تدوین سیاست های مناسب و در نهایت کنترل چالش های مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از انواع مطالعات کیفی می‏باشد. مصاحبه شوندگان با استفاده از نمونه گیری هدفمند و با رویکرد گلوله برفی تا رسیدن به سطح اشباع انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با 15 نفر از خبرگان حوزه BYOD انجام شد. داده های کیفی با روش تحلیل مضمون (تماتیک) و به کمک نرم ‏افزار MAXQDA نسخه 12 تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج 6 مضمون اصلی و 23 زیرمضمون شناسایی شد. اصول مدیریتی، منابع انسانی، هزینه، زیرساخت فنی، ملاحظات قانونی و ملاحظات اخلاقی به عنوان 6 مضمون اصلی در آمادگی بیمارستان ها در رابطه با BYOD نقش دارند.

    نتیجه گیری

    تمرکز بر موضوعات شناسایی شده در قالب تدوین و پیاده سازی برنامه‏های رسمی و هم چنین سیاست گذاری‏های مناسب توسط مدیران و ذی نفعان سازمان ها می تواند به بهره‏مندی مناسب از مزایای BYOD و کاهش هر چه بیش تر چالش‏های مرتبط به آن بی انجامد.

    کلیدواژگان: فن آوری های اطلاعات، پیاده سازی فن آوری اطلاعات سلامت، دستگاه شخصی خود را بیاورید، سازمان های مراقبت بهداشتی
  • مهرداد جوان، رسول باقری*، رزیتا هدایتی صفحات 603-612
    هدف

    مفصل مچ پا یکی از آسیب پذیرترین مفاصل بدن می باشد. نشان داده شده است که تغییرات توجهی و سنسوری تیپینگ می تواند بر تعادل تاثیر بگذارد. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تغییرات توجهی به همراه درمان سنسوری تیپینگ در تعادل ورزشکاران مبتلا به پیچ خوردگی مچ پا بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 22 آزمودنی (11مرد، 11زن) دارای پیچ خوردگی مزمن مچ پا انتخاب شدند که تعداد 22 فرد سالم نیز به عنوان گروه کنترل با این گروه همسان شدند. آزمودنی ها جهت اندازه گیری تعادل، در هشت مرحله با استراحت سه دقیقه بین هر مرحله بر روی صفحه نیرو به صورت یک پا (پای آسیب دیده) ایستادند. مراحل شامل: ایستادن با چشم باز و بسته به همراه تکلیف شناختی آسان و سخت با و بدون تیپینگ بود. آزمون آماری مورد استفاده ANOVA چهارطرفه به صورت 2×2×2×2 بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین جابه جایی مرکز فشار در محور X و نیز انحراف معیار جابه جایی مرکز فشار در محورهای X و Y در دو حالت تکلیف شناختی آسان و دشوار قبل و پس از تیپ اختلاف معنی دار داشته است (05/0<p). میانگین جابه جایی مرکز فشار در محور X، در وضعیت چشم باز روی یک پا با تکلیف شناختی آسان و دشوار، تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد (05/0>P). میانگین جابه جایی مرکز فشار در محور Y، در وضعیت چشم بسته و باز روی یک پا با تکلیف شناختی سخت، تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد (05/0>P). اما در دیگر پارامترها این تفاوت معنادار نبود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج حاکی از بهبود تعادل افراد دارای پیچ خوردگی مزمن مچ پا، پس از اعمال تیپینگ و تکلیف شناختی بود؛ هر چند در برخی حالت های آزمون بهبود معناداری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: تکلیف شناختی، سنسوری تیپینگ، تعادل، مچ پا
  • سید ضیاالدین صفوی فرخی، سارا امیری*، رسول باقری، عباس زیاری صفحات 613-620
    هدف

    فعالیت الکترومیوگرافیک عضلات اندام تحتانی در استئوآرتریت زانو کاهش می یابد. ارتعاش کل بدن یک مداخله مناسب در تقویت عضلات است که تاثیر آن بر فعالیت الکترومیوگرافیک عضلات اندام تحتانی حین فعالیت عملکردی، به درستی بررسی نشده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ارتعاش کل بدن بر الکترومیوگرافی عضلات اندام تحتانی افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو حین فعالیت عملکردی راه رفتن است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی، بر روی 30 نفر از افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو که بر اساس معیارهای ورود و خروج وارد مطالعه شده بودند انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. هر دو گروه تحت درمان فیزیوتراپی روتین قرار گرفتند و گروه مداخله علاوه بر آن، به مدت 4 هفته و 3 بار در هفته تحت ارتعاش کل بدن با فرکانس 30 هرتز و آمپلی تیود 2 میلی متر قرار گرفتند. قبل و بعد از مداخله، الکترومیوگرافی (EMG) عضلات وستوس مدیالیس، وستوس لترالیس، بایسپس فموریس و سمی تندینوسوس حین راه رفتن افراد، با استفاده از الکترومیوگرافی سطحی ثبت شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین مربع ریشه (RMS) فعالیت عضلات اندام تحتانی هم در گروه مداخله و هم کنترل افزایش معنادار داشته است و تفاوت آماری معنادار بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    ارتعاش کل بدن تاثیر معنی داری بر الکترومیوگرافی عضلات اندام تحتانی افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو ندارد. مطالعه دیگر با حجم نمونه بیش تر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ارتعاش کل بدن، استئوآرتریت زانو، الکترومیوگرافی، فعالیت عملکردی
  • محمدرضا جاجرمی، ضیاالدین صفوی فرخی، فاطمه پاک نظر* صفحات 621-630
    هدف

    سندرم درد مایوفاشیال یکی از شایع ترین موارد درد امروزه می باشد که مشخصه مهم آن وجود نقاط ماشه ای است. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تاثیر دو روش سوزن خشک یا dry needling (DN) و الکتروآکوپانکچر یا electroacupuncture (EA) عضله تراپزیوس فوقانی بر روی تغییرات اولتراسونوگرافی، شدت درد و ناتوانی عملکردی اندام فوقانی در بیماران مبتلا به سندروم درد مایو فاشیال می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق کارآزمایی بالینی که بر روی 30 نفر با نقاط ماشه ای فعال در عضله ی تراپزیوس فوقانی با دامنه سنی 50- 20 سال انجام شد. شرکت کننده ها به صورت تصادفی در دو گروه DN و EA تقسیم شدند. هر دو گروه 4 جلسه (2 جلسه در هفته) به مدت 2 هفته درمان شدند، و سه متغیر شدت درد، شاخص ناتوانی عملکردی و ضخامت عضله تراپزیوس فوقانی قبل از درمان (پیش آزمون)، پس از درمان (پس آزمون 1)، و یک ماه پس از درمان (پس آزمون 2) ارزیابی گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین شدت درد، شاخص ناتوانی عملکردی و ضخامت عضله تراپزیوس فوقانی در مراحل پس آزمون 1 و 2 نسبت به مرحله پیش آزمون تفاوت معنی دار آماری وجود داشت (05/0P). هیچ گونه تفاوت معنی دار آماری بین اثرگذاری کوتاه مدت (پس آزمون 1 نسبت به پیش آزمون) و بلند مدت (پس آزمون 2 نسبت به پیش آزمون) در شاخص ناتوانی عملکردی و ضخامت عضله تراپزیوس فوقانی بین دو گروه وجود نداشت (05/0>p) در حالی که شدت درد در اثرگذاری بلند مدت (پس آزمون2 نسبت به پیش آزمون) تفاوت معنی دار آماری بین دو گروه وجود داشته (05/0<p) و کاهش درد در گروه EA بیش تر از گروه DN بود (26/0±86/0 در مقابل 38/0±73/0).

    نتیجه گیری

    دو روش درمانی DN و EA در افراد دارای نقاط ماشه ای در عضله ی تراپزیوس فوقانی، سبب بهبودی در شدت درد، ناتوانی عملکردی و ضخامت عضله می شود. البته EA در اثرگذاری بلندمدت عملکرد بهتری داشت.

    کلیدواژگان: درد، ناتوانی عملکردی، سندرم درد مایوفاشیال، عضله تراپزیوس فوقانی، سوزن خشک، الکتروآکوپانچر
  • یوسف دادبان شهامت، زهره مقیسه*، غلامرضا جمالی اترگله، مینا قهرچی صفحات 631-639
    هدف

    آلوده شدن آب های زیرزمینی تاثیرات عمده ای بر سلامت انسان ها، فعالیت صنایع، کشاورزی و محیط زیست دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین غلظت فلزات سرب، کادمیوم، آرسنیک، کروم و نیکل در آب های زیرزمینی اطراف محل دفن شهرستان جویبار و مقایسه آن ها با استانداردهای موجود جهت مصارف شرب انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، نمونه برداری از 4 حلقه چاه در طی سه ماه متوالی به تعداد 12 نمونه انجام شد. غلظت عناصر سنگین با استفاده از تکنیک جذب اتمی با کوره گرافیتی (GFAA) بر اساس روش های استاندارد آب و فاضلاب اندازه گیری شد. علاوه بر این، پارامترهای سختی، دما، pH و کل جامدات محلول (TDS) با دستگاه های پرتابل نیز مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی ها نشان داد که میانگین غلظت نیکل، سرب، کروم و کادمیوم در آب چاه ها به ترتیب 0425/0، 0071/0، 0268/0 و 0117/0 میلی گرم در لیتر بوده است. در هیچ نمونه ای آرسنیک مشاهده نشده است. میانگین دما، سختی، pH و TDS در محدوده به ترتیب  C20-21، mg/L 33/136-66/108، 36/3-7/7 و mg/L  33/712-25/566 سنجش شد. علاوه بر این، ضریب همبستگی نشان داد که رابطه همبستگی مثبتی بین فلزات نیکل، کروم، سرب، کادمیوم و پارامترهای دما، سختی، pH و TDS و همچنین با یک دیگر در سطح اطمینان 01/0=ɑ وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج آب چاه های موجود از لحاظ مقدار فلزات آرسنیک، سرب، کروم و pH و سختی منابع قابل قبولی جهت مصارف شرب هستند اما مقدار فلزات کادمیوم و نیکل و TDS از حد استاندارد بالاتر است.

    کلیدواژگان: فلز سنگین، منابع آبی، شهر جویبار، شیرابه، استاندارد
  • زهرا فاتحی، عباس دوستی*، محمدسعید جامی صفحات 640-646
    هدف

    واکسن های خوراکی در بیماری های عفونی که عامل آن ها از راه مخاط وارد بدن می شود، باعث القای مسیر ایمنی ذاتی خواهد شد. نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR) و نسبت پلاکت به لنفوسیت (PLR) به عنوان بیومارکرهای التهاب سیستمیک بروسلا ثبت شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف خوراکی واکسن پروبیوتیک لاکتوکوکوس لاکتیس حامل آنتی ژن BLS بروسلا آبورتوس بر روی نسبت لکوسیت های خون به عنوان بیومارکرهای زیستی در موش های مبتلا به بروسلوز در مقایسه با گروه کنترل است.

    مواد و روش ها

    60 موش مبتلا به بروسلوز (چالش) و 60 موش سالم (غیرچالش) وارد مطالعه شدند. گروه چالش به 6 زیر گروه تقسیم شد و 6 نوع مداخله اعم از 1) L. lactis/pNZ8148-Usp45-BLS، 2) L. lactis- pNZ8148، 3) L .lactis، 4) IRIBA Vac، 5) pNZ8148 و 6) PBS را در همه گروه ها به جز IRIBA Vac به صورت گاواژ به معده دریافت کردند. از سرم به منظور بررسی پارامترهای هماتولوژیکی استفاده شد. سطح پروتئین واکنشی (CRP) C اندازه گیری شد. تعداد نوتروفیل و لنفوسیت با استفاده از شمارش کامل سلول های خونی تعیین شد. PLR و NLR محاسبه شد.

    یافته ها

    در این مطالعه سطح CRP در موش های گروه چالش به طور قابل توجهی نسبت به گروه غیر چالش افزایش یافته است (0001/0<p). موش های دریافت کننده واکسن خوراکی L. lactis/pNZ8148-Usp45-BLS قادر به مهار عفونت و کاهش غلظت CRP در سطح پایه بودند. موش های مبتلا به بروسلوز سطح NLR و PLR کم تری نسبت به گروه کنترل دارند، که پس از دریافت واکسن نوترکیب افزایش نسبت لکوسیت ها مشاهده گردید (0001/0˂p).

    نتیجه گیری

    موش های گروه چالش و گروه غیر چالش از نظر میزان PLR و NLR و هم چنین CRP تفاوت آماری معنی داری نشان دادند. این پارامترها می توانند نشانگرهای مفیدی در ارزیابی التهاب سیستمیک بروسلوز باشند.

    کلیدواژگان: بروسلوز، لکوسیت، CRP، واکسن خوراکی، کلونینگ، لاکتوکوکوس لاکتیس، بروسلا آبورتوس
  • بهزاد آزادبخت، عباس صارمی*، مجتبی خانسوز صفحات 647-653
    هدف

    پروتئین P53 یکی از فاکتورهای تنظیم کننده آپوپتوز و Nrf2 تنظیم کننده اصلی پروتئین های آنتی اکسیدانی می باشد. هدف از این مطالعه، ارزیابی سطوح پروتئین P53 و Nrf2 در بافت کلیه پس از 8 هفته تمرین استقامتی در موش های دیابتی همراه با سندروم ترک مرفین بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی از 32 سر موش صحرایی نژاد ویستار استفاده شد که به صورت تصادفی به 4 گروه 8 تایی تقسیم شدند. بعد از القاء دیابت و ایجاد وابستگی به مرفین با روش خوراکی، گروه های تمرین به مدت 8 هفته پروتکل تمرین استقامتی را اجرا نمودند. گروه ها شامل: دیابت (D)، دیابت مرفین (D.M)، دیابت+تمرین استقامتی (D.ET)، دیابت مرفین+تمرین استقامتی (D.M.ET) بودند. در آخرین روز مطالعه، همه رت ها کشته شدند و کلیه آن ها جدا شد. سطوح پروتئین شاخص های این مطالعه توسط کیت های الایزا اندازه گیری شدند و از آزمون آنوای یک راهه و تست تعقبی توکی در سطح معنی داری 05/0P≤ در تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که سطح پروتئین P53 در گروه تمرین D.ET (000/0=P) در مقایسه با گروه D و گروه تمرین D.M.ET (002/0=P) در مقایسه با گروه D.M، کاهش معنادار دارد. هم چنین مشاهده شد که سطح پروتئین Nrf2 در گروه های تمرینی (020/0=P)D.ET و (009/0=P)D.M.ET در مقایسه با گروه D افزایش معنادار داشته است.

    نتیجه گیری

    تمرینات استقامتی با افزایش Nrf2 احتمالا سیستم آنتی اکسیدانی را تقویت کرده و استرس اکسیداتیو را کاهش می دهد و با کاهش دادن P53 باعث کاهش آپوپتوز بافت کلیه در موش های صحرایی دیابتی و دیابتی همراه با سندروم ترک مرفین می شود.

    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، P53، Nrf2، کلیه، مرفین
  • امین منگوری میاندوآب، میرسلیم سید صادقی*، نگین حق شناس، ساناز کریمی، حامد زندیان صفحات 654-658
    هدف

    یکی از شایع ترین علل درد شکم در اطفال آپاندیسیت حاد است. هدف از مطالعه حاضر تعیین ارزش تشخیصی میزان سرمی هپسیدین، بیلی روبین توتال و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در تشخیص آپاندیسیت حاد اطفال بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 87 بیمار 6 تا 16 سال مراجعه کننده با شکم حاد و با تشخیص اولیه آپاندیسیت حاد در بیمارستان فاطمی اردبیل در مدت 6 ماه انجام شد. شاخص های آزمایشگاهی بیلی روبین، نسبت نوتروفیل به لنفوسیت و سطح سرمی هپسیدین بیماران اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصل از عمل جراحی، بیماران به دو دسته دارای التهاب آپاندیس و بدون التهاب تقسیم بندی شدند.

    یافته ها

    میانگین هپسیدین سرمی در گروه آپاندیسیت ملتهب 84/5±63/33 و در گروه غیر ملتهب 34/5±36/19 بود. میانگین بیلی روبین در آپاندیسیت ملتهب 54/0±1 و در غیر ملتهب 29/0±74/0 بود. شاخص های آزمایشگاهی هپسیدین، نوتروفیل، لوکوسیت و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت از لحاظ آماری در دو گروه معنی دار بودند (001/0>P). حساسیت هپسیدین 1/47، ویژگی5/76، ارزش اخباری مثبت 2/89 و ارزش اخباری منفی 26 بود. هایپر بیلی روبینمی، حساسیت 4/41، ویژگی 4/82، ارزش اخباری مثبت 6/90 و ارزش اخباری منفی 5/25 داشت. نسبت نوتروفیل به لنفوسیت حساسیت 3/94، ویژگی 100، ارزش اخباری مثبت 100 و ارزش اخباری منفی 9/80 داشت.

    نتیجه گیری

    سطح بیومارکرهای بیلی روبین توتال، هپسیدین و نسبت نوتروفیل به لنفوسیت می تواند به عنوان شاخص بالینی در تشخیص آپاندیسیت های عارضه دار کودکان مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: هپسیدین، بیلی روبین، نوتروفیل، لنفوسیت، آپاندیسیت
  • علیرضا شعبانی، علی اکبر شعبانی*، رضا نصر، مریم اردکانیان، سیما روایی، علیرضا افغان پرتابی، حسین عنانی، هدی شعبانی، علی ابوذری، مجید قربانی، فاطمه مهرجو صفحات 659-667
    هدف

    گزارشات متعددی، حاکی از شیوع مقاومت های چندگانه دارویی با واسطه انواع مختلف(ESBL Lactamases Extended Spectrum Beta) از جمله آنزیم های حاصل از بیان ژن SHV در نقاط مختلف دنیا  موجود می باشد، که یکی از معضلات عمده درمانی و پزشکی می باشد. امروزه، بررسی نقش باکتری اشریشیاکلی در انواع عفونت ها از جمله عفونت های بیمارستانی، میزان استفاده از آنتی بیوتیک های مختلف در درمان، با توجه به افزایش روز افزون مقاومت باکتری های عامل عفونت در برابر آنتی بیوتیک ها یک ضرورت است. هدف از اجرای این طرح پژوهشی، بررسی میزان شیوع ژن SHV به عنوان یکی از ژن های کد کننده  ESBL در باکتری های مولد عفونت  ازجمله در سویه های E. coli بود.

    مواد و روش ها

    نمونه برداری و جداسازی اشریشیاکلی از نمونه های جمع آوری شده از مراجعین مشکوک به عفونت ادراری با استفاده از روش های استاندارد و آزمون آنتی بیوگرام با استفاده از روش دیسک- دیفیوژن بر روی آن ها انجام شد. به منظور تشخیص قطعی تولید آنزیم های بتالاکتاماز وسیع الطیف (ESBLs) با استفاده از زوج دیسک های آنتی بیوتیکی سفتازیدیم، سفوتاکسیم، سفوتاکسیم، و سفتازیدیم/ با و بدون کلاوولانیک اسید خریداری شده از شرکت Mast انگلیس مورد آزمون قرار گرفتند. با استخراج DNA از آن ها و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی طراحی، ارزیابی و تهیه شده برای ژن SHV و انجام PCR وجود و یا فقدان ژن SHV در سویه های فوق، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج با استفاده ازآزمون آماری مجذور کای (2×، chi-square) و نرم افزار 16spss آنالیز گردید.

    یافته ها

    سویه های باکتری E. coli از 151 نمونه ایزوله ادراری (75/37%) جدا گردید. ایزوله های مقاوم به نیتروسفین، به عنوان سویه های احتمالی تولید کننده بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBLs) تلقی شدند، نتیجه آزمون فنوتیپی تائیدی، بر روی سویه های ESBL مثبت (+) احتمالی، در 33 مورد (47/67%) آن ها مثبت بود. با انجام PCR با استفاده از زوج پرایمرهای طراحی و تهیه شده برای تشخیص و شناسایی ژن SHV، نتیجه این آزمایش نیز در 9 مورد (72/72%) آن ها مثبت بود.

    نتیجه گیری

    به کارگیری روش های مولکولی در کنار روش های فنوتیپی جهت تشخیص دقیق عوامل عفونی، حتی فرم های زنده اما غیر قابل کشت آن ها (Viable but Nonculturable, VBNC) و ژن های مقاومت، می تواند کارآئی روش های "اپیدمیولوژی  مولکولی" در پیگیری و مبارزه با عفونت ها و از جمله عفونت های بیمارستانی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: بتالاکتاماز وسیع الطیف، اشریشیاکلی، عفونت ادراری، ژن SHV
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، فرشته رضازاده خلخالی، وحید صوابی نیری، سارا ملک محمدی، عطیه السادات ناظر، علی فتحی آشتیانی صفحات 668-678
    هدف

    طی همه گیری کووید-19 پرستاران با چالش هایی روبه‏رو شدند که قبلا آن را تجربه نکرده بودند، به همین دلیل سلامتی روانی این افراد دچار آسیب های متعددی شد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر خستگی، اختلال استرس پس از ضربه و شکست های شناختی شغلی پرستاران در دوران پساکووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش مطالعه حاضر پرستاران بیمارستان های منطقه شش استان تهران در سال 1401 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 36 پرستار که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه گواه جای دهی شدند. ابزار گردآوری پرسش نامه های شدت خستگی، استرس پس از ضربه و شکست های شناختی شغلی بود. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را دریافت کردند ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. داده های به دست آمده با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره توسط SPSS-24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به صورت معناداری موجب کاهش خستگی، استرس پس از ضربه، حافظه، توجه، اعمال حرکتی و تخمین در پرستاران می شود (01/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته های به دست آمده مشخص کرد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معنی داری باعث کاهش اختلالات روان شناختی ناشی از همه گیری کووید-19 در پرستاران شد. بدین منظور لازم است اقداماتی در جهت شناسایی و درمان روان شناختی پرستارانی که طی همه گیری در بخش های ویژه بیماران کرونایی حضور داشتند انجام شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، خستگی، اختلال استرس پس از ضربه، شکست های شناختی شغلی، پرستاران، کووید-19
  • محمود گرجی ولوکلا*، حمیده بابالو، حامد خردمند، سمیه فلاح نژاد صفحات 679-689
    هدف

    پوکی استخوان یک بیماری متابولیک مزمن است. کلریدکبالت (Cobalt (II) chloride; CoCl2) اثرات مطلوبی بر عملکرد سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از چربی انسانی (Human Adipose-Derived Mesenchymal Stem Cells; hAD-MSCs) ایجاد می کند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات تزریق hAD-MSCs پره کاندیشن شده با کلریدکبالت جهت القاء هیپوکسی بر روی موش های صحرایی ماده مبتلا به پوکی استخوان  ناشی از اوارکتومی انجام شد.

    مواد و روش ها

    24 سر موش صحرایی ماده تحت جراحی اوارکتومی دو طرفه قرار گرفتند و بعد از 5/3 ماه، پیشرفت پوکی استخوان با استفاده از روش سی تی اسکن و با ارزیابی دانسیتومتری انجام شد. سپس، حیوانات به سه گروه شم (کنترل)، نورموکسی و هیپوکسی تقسیم شدند و به ترتیب فسفات بافر سالین (Phosphate Buffered Saline; PBS)، hAD-MSCs و hAD-MSCs پره کاندیشن شده با 100 میکرومول کلریدکبالت به مدت 48 ساعت را از طریق ورید دمی دریافت کردند. دو ماه بعد، نمونه برداری از استخوان‎های تیبیا سمت راست و چپ جهت بررسی فاکتور القاء کننده هیپوکسی (Hypoxia-inducible factor-1α; HIF-1α) با روش وسترن بلات و هم چنین فاکتورهای رشد (Insulin-like Growth Factor; IGF1 و Transforming Growth Factor Beta; TGFβ) و سیتوکین های پیش التهابی (Tumor Necrosis Factor Alpha; TNFα و Interleukin-1beta; IL-1β) به روش Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) انجام شد.

    یافته ها

    در گروه دریافت کننده hAD-MSCs پره کاندیشن شده با کلریدکبالت در مقایسه با گروه های دریافت کننده سلول های نورموکسی و PBS به ترتیب افزایش بیانHIF-1α  (01/0<p و 001/0>P)، افزایش بیانIGF-I  (01/0 P<و 001/0>P) و TGF-β  (05/0<p و 01/0>P) و کاهش بیان TNF-α وIL-1β  (001/0P< و 01/0>P) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    کلریدکبالت منجر به افزایش کارایی و اثربخشی hAD-MSCs پره کاندیشن شده با کلریدکبالت بر افزایش ترشح فاکتورهای رشد و کاهش بیان سیتوکین های پیش التهابی از طریق افزایش بیان HIF-1α شد.

    کلیدواژگان: پوکی استخوان، هیپوکسی، کلرید کبالت، سلو ل های بنیادی مزانشیمی مشتق شده از چربی انسانی
  • شایان اخیانی، مجید میرمحمدخانی، داریوش پهلوان* صفحات 690-696
    هدف

    یکی از عارضه های مهم شغل پرستاری فرسودگی شغلی است که موجب افت سلامت روانی پرستاران، کیفیت مراقبت های درمانی و کاهش رضایت بیماران از روند درمان می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی فراوانی فرسودگی شغلی در پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر سمنان بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1399، 151 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های سمنان به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از دو پرسش نامه دموگرافیک و پرسش نامه فرسودگی شغلی مزلاج صورت گرفت. متغیرهای کمی به صورت میانگین و انحراف معیار و توصیف متغیرهای کیفی با استفاده از جداول توزیع فراوانی (تعداد و درصد) ارائه شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کنندگان 8/8±41/36 سال، 23 نفر مرد و 128 نفر زن بودند. میانگین سابقه خدمتی افراد شرکت کننده در مطالعه 8/7±38/12 سال بود. شاخص فرسودگی شغلی در 5/75 درصد و مولفه های خستگی عاطفی (هیجانی) در 9/70 درصد، مسخ شخصیت در 1/82 درصد و فقدان موفقیت فردی (کفایت شخصی) در 9/58 درصد شرکت کنندگان در محدوده متوسط بود. میانگین امتیاز فرسودگی شغلی و مولفه های آن در بر حسب سن، جنسیت، وضعیت تاهل، مدرک تحصیلی و محل خدمت تفاوت معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر، میزان و شدت فرسودگی شغلی در پرستاران شاغل در مراکز درمانی شهر سمنان بالا بود. انجام مطالعات بیش تر به منظور ارزیابی جامع عوامل مرتبط با فرسودگی شغلی و برنامه ریزی به منظور اجرای مداخلات پیشگیرانه ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرستاران، سمنان، مطالعه مقطعی
|
  • Saeedeh Aliakbari*, Payman Hejazi, Zeinab Hormozi-Moghaddam Pages 551-561
    Introduction

    The main purpose of machine learning is a complex process that is carried out by determining the model and training it using a large volume of data. In the past, the main focus in this field was more on improving the structures of models and algorithms, but recently more emphasis has been placed on the quality and quantity of data. This article aims to provide an overview of the problems in data collection and offer a solution for them.

    Materials and Methods

    In this study, the challenges faced by researchers in collecting data and evaluating supervised machine-learning models were examined through a review method. Documentation from PubMed, Scopus, Science Direct databases, and Google Scholar search engine from 2001 to 2023 was retrieved. After screening, a total of 17 full articles were reviewed and included in the study.

    Results

    The findings indicate that researchers in supervised machine learning studies face four challenges in data collection, which are: insufficient number of samples, unrepresentative training data, poor data quality, and irrelevant features, and in model evaluation, they face four challenges: overfitting, lack of generalizability, lack of sufficient data for validation, and mismatched data.

    Conclusion

    Increasing the sample size, utilizing a random selection algorithm, data cleansing, using the correct statistical test, feature selection, feature extraction, using a simpler model, the K-fold technique, and data processing are among the factors that contribute to achieving a model with better performance.

    Keywords: Supervised Machine Learning, Data Collection, Model Evaluation
  • Akram Alizadeh, Raheleh Naserian Moghadam, Samira Sistani, Raghayeh Hosseini Kia, Sajad Oubari, Farhad Kian Ara* Pages 562-576
    Introduction

    Oocyte mitochondria are unique organs that are established from the basal population in the primordial bud. Oocytes are formed in the mammalian ovary after birth, during folliculogenesis, and have a fundamental role in energy production and cellular processes, including metabolism and signal transduction. Each mitochondrion contains 5-10 copies of the mitochondrial genome, therefore each cell contains several hundreds to thousands of mitochondrial genomes. In most organisms, including humans, the father's mitochondria, which enter the ovule through the sperm, are never transmitted to the children, so the inheritance pattern of the mitochondrial genome has a maternal pattern.

    Materials and Methods

    Related articles from WILY ONLINE LIBRARY, ISI Web of Science, Link Springer, ScienceDirect, and Pubmed databases from 1963 to 2022 in which inheritance patterns, maternal inheritance, mitochondria, and mitochondrial diseases were searched and studied.

    Results

    The findings indicate that the removal of paternal mitochondria and mechanisms related to ubiquinone, proteasome, and autophagy cause the destruction of paternal mitochondria and prevent the transfer of the mitochondrial genome. Mitochondrial diseases are mitochondrial changes in adult tissues and the resulting differences in clinical manifestations, so the mediating mechanisms in the relationship between genetic variation and human diseases are still a mystery, mainly due to problems in modeling.

    Conclusion

    Mitochondrial diseases caused by mutation of the mitochondrial genome in the maternal pattern caused by mutations in mitochondria are seen in MELAS, MERRF, NARP syndromes, Leigh, oligosymptomatic syndromes, diabetes mellitus, cardiomyopathy, myoglobinuria, and sensory-neural deafness. Therefore, the recognition of this mutation can be the target of gene therapy in the future.

    Keywords: Inheritance Patterns, Mitochondrial Diseases, Ovarian Follicle
  • Roya Lari*, Fatemeh Jameie, Milad Rezaei Pages 577-592
    Introduction

    Organoids are small and three-dimensional structures that are similar to natural body organs in terms of components and functions. The technology of using organoids is a new and exciting issue that has created the prospect that individual and complex sets of tissues can be created in the laboratory environment for each patient. This review aims to summarise the current knowledge in the field of designing organoids. For this purpose, we examine the production technology of different tissue organoids and discuss the prospects and disadvantages of using organoids.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive review study. In this research, published articles related to this research were searched in PubMed and Scopus databases. Articles in the field of matrix design and cells used in organoid tissue engineering as well as new findings in organoid design were used in this study.

    Conclusion

    Organoid tissue culture provides scientists a detailed view of how organs form and grow, as well as new insights into human development and disease, Also the opportunity to study how drugs interact with these “small organs" potentially revolutionizes the field of drug development and opens new approaches for personalized medicine. It is hoped that this article will pave the way for the use of this technology in Iran.

    Keywords: Organoids, Tissue Engineering, Stem Cells, Extracellular Matrix
  • Masoumeh Shahbazi, Mostafa Amini-Rarani, Maryam Jahanbakhsh*, Shahram Tahmasebian Pages 593-602
    Introduction

    The Bring Your Device (BYOD) approach has promoted the use of personal mobile devices to achieve organizational and occupational goals, but the use of this approach can bring various challenges and risks for health organizations. This research was conducted to identify the components of hospitals' readiness to use BYOD which can be used to develop appropriate policies and ultimately control related challenges.

    Materials and Methods

    In this qualitative study, participants were selected using purposeful sampling with a snowball approach till reaching saturation point. For data gathering, semi-structured interviews were conducted with 15 experts in the BYOD field. Qualitative data were analyzed with the thematic analysis method and using MAXQDA Plus version 12 (Release 12.3.0, VERBI GmbH Berlin).

    Results

    6 main themes and 23 sub-themes were identified. The main themes include management principles, human resources, cost, technical infrastructure, legal considerations, and ethical considerations that play critical roles in hospitals' readiness for BYOD.

    Conclusion

    Focusing on the issues identified in the form of formulating and implementing official programs as well as appropriate policies by the managers and stakeholders of the organizations can properly benefit from the advantages of BYOD and reduce the related challenges as much as possible.

    Keywords: Information Technology, Health Information Management, Bring-Your-Own-Device (BYOD), Healthcare Organizations
  • Mehrdad Javan, Rasool Bagheri*, Rozita Hedayati Pages 603-612
    Introduction

    The ankle joint is one of the most vulnerable joints in the body. It has been shown that changes in attention and sensory taping can affect the balance. Therefore, the present study aimed to investigate attention changes along with sensory taping on the balance of athletes with ankle sprains.

    Materials and Methods

    Twenty-two subjects (11 males, 11 females) with chronic ankle sprains were included and 22 healthy individuals were matched with the control group. To measure balance, the subjects stood on one leg on the force plate (injured leg) for eight stages with 3-minute rest intervals between them. The stages included: Standing with eyes open and closed along with easy and difficult cognitive tasks with and without taping. ANOVA four-way was used in the form of 2 × 2 × 2 × 2.

    Results

    The results showed that the mean displacement of the center of pressure in the X axis and the standard deviation of the displacement of the center of pressure in the X and Y axes in two conditions of easy and difficult cognitive tasks before and after the tape had a significant difference (P<0.05). There is a significant difference between the two groups in the mean displacement of the center of pressure in the X axis, in the eyes open position on one leg with easy and difficult cognitive tasks (P<0.05). There is a significant difference between the two groups in the mean displacement of the center of pressure in the Y axis, in the eyes closed and open position on one leg with a hard cognitive task (P<0.05). However, in others, this difference was not significant (P>0.05)

    Conclusion

    In general, the results showed an improvement in the balance of people with chronic ankle sprains after taping and cognitive tasks; however, in some test modes, no significant improvement was observed.

    Keywords: Ankle Joint, Athletes, Postural Balance, Sprain, Treatment
  • Ziaeddin Safavi Farokhi, Sara Amiri*, Rasool Bagheri, Abbas Ziari Pages 613-620
    Introduction

    Electromyographic activity of lower limb muscles decreases in knee osteoarthritis. Whole body vibration is a suitable intervention in strengthening muscles, whose effect on the electromyographic activity of lower limb muscles during functional activity has not been properly investigated. The purpose of this study is to investigate the effects of whole-body vibration on the electromyography of the lower limb muscles of people with knee osteoarthritis during functional activity.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was conducted on 30 people with knee osteoarthritis who were included in the study based on the inclusion and exclusion criteria. The participants were randomly divided into intervention and control groups (15 people in each group). Both groups were subjected to routine physiotherapy treatment, and the intervention group was subjected to whole-body vibration with a frequency of 30 Hz and an amplitude of 2 mm for 4 weeks and 3 times a week. Before and after the intervention, the EMG of the vastus medialis, vastus lateralis, biceps femoris, and semitendinosus muscles were recorded using surface electromyography while walking.

    Results

    The results of this study showed that the RMS activity of the lower limb muscles increased significantly in both the intervention and control groups, and no statistically significant difference was observed between the two groups.

    Conclusion

    Whole body vibration has no significant effect on electromyography of lower limb muscles of people with knee osteoarthritis. Another study with a larger sample size is recommended.

    Keywords: Ankle Injuries, Mechanical Vibration, Knee Osteoarthritis, Electromyography, Walking
  • Mohammadreza Jajarmi, Ziaeddin Safavi Farokhi, Fatemeh Paknazar* Pages 621-630
    Introduction

    Myofascial pain syndrome is one of the most common causes of pain today, the important feature of which is the presence of trigger points. The purpose of this study was to compare the effects of dry needling (DN) and electroacupuncture (EA) of the upper trapezius muscle on ultrasonic changes, pain intensity, and upper limb functional disability in patients with myofascial pain syndrome.

    Materials and Methods

    30 people with active trigger points in the upper trapezius muscle were included in the study and divided into two experimental groups 1 (treatment with dry needling) and experimental group 2 (treatment with electroacupuncture). The experimental groups were treated for 4 sessions (2 sessions per week) for 2 weeks, and the three variables of pain intensity, functional disability index, and upper trapezius muscle thickness before treatment (pre-test), after treatment (post-test 1), and one month after It was evaluated from the treatment (post-test 2).

    Results

    The results showed that statistically significant difference between pain intensity, functional disability index, and upper trapezius muscle thickness in the post-test stages 1 and 2 compared to the pre-test stage (P<0.05. (There was no statistically significant difference between the short-term effect (post-test 1 of the pre-test ratio) and long-term (post-test 2 of the pre-test ratio) in the index of functional disability and thickness of the upper trapezius muscle (P>0.05), while the pain intensity in the long-term effect (post-test 2 ratio) pre-test) there was a statistically significant difference between the two groups (P<0.05) and pain reduction in the EA group was greater than the DN group (0.86±0.26 versus 0.73±0.38).

    Conclusion

    DN and EA treatment methods in people with trigger points in the upper trapezius muscle cause short-term improvement in pain intensity, functional disability, and muscle thickness. Of course, EA performed better in long-term effects.

    Keywords: Pain, Myofascial Pain Syndromes, Dry Needling, Electroacupuncture
  • Yosof Dadban Shahamat, Zohreh Moghiseh*, Gholamreza Jamali Atargole, Mina Gharchi Pages 631-639
    Introduction

    Groundwater contamination has major effects on human health, industrial activity, agriculture, and the environment. The present study determined the concentration of lead, cadmium, arsenic, chromium, and nickel metals in the groundwater around the landfill in Juybar City and compared them with the drinking water standards.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 12 samples were sampled from four wells for three consecutive months. The concentration of heavy elements was measured using the graphite furnace atomic absorption technique (GFAA) based on standard water and wastewater methods. Also, the hardness, temperature, pH, and total dissolved solids (TDS) parameters were measured with portable devices.

    Results

    Investigations showed that the average concentration of nickel, lead, chromium, and cadmium in well water was 0.0425, 0.0071, 0.0268, and 0.0117 mg/l, respectively. The average concentration of arsenic was not observed in any sample. The average temperature, hardness, pH, and TDS were measured in the range of 20-21°C, 108.66-136.33 mg/L, 7.3-7.36, and 566.25-712.33 mg/L. Also, the correlation coefficient showed a positive correlation between the metals nickel, chromium, lead, and cadmium and the parameters of temperature, hardness, pH, and TDS, as well as with each other at a confidence level of 0.01.

    Conclusion

    The amount of arsenic, lead, chromium, pH, and hardness are acceptable in the investigated wells for drinking purposes, but the amount of cadmium, nickel, and TDS is higher than the standard.

    Keywords: Heavy Metal, Water Resources, Juybar City, Water Pollutants, Standard
  • Zahra Fatehi, Abbas Doosti*, Mohammadsaeid Jami Pages 640-646
    Introduction

    Oral vaccines in infectious diseases, whose agents enter the body through the mucous membrane, will induce the innate immune pathway. The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) have been documented as biomarkers of Brucella systemic inflammation. The purpose of this study is to investigate the effect of oral administration of the Lactococcus lactis probiotic vaccine carrying Brucella abortus BLS antigen on the ratio of blood leukocytes as biological biomarkers in mice with brucellosis compared to the control group.

    Materials and Methods

    60 mice with brucellosis (challenged) and 60 healthy mice (non-challenged) were included in the study. The challenge group was divided into 6 subgroups and 6 types of intervention including 1) L. lactis/pNZ8148-Usp45-BLS, 2) L. lactis-pNZ8148, 3) L. lactis, 4) IRIBA Vac, 5) pNZ8148 and 6) PBS received by gastric gavage in all groups except IRIBA Vac. Serum was used to check hematological parameters. C-reactive protein (CRP) level was measured. The number of neutrophils and lymphocytes was determined using a complete blood cell count. PLR and NLR were calculated.

    Results

    In this study, the level of CRP in the mice of the challenge group increased significantly compared to the non-challenge group. (P<0.0001) The mice receiving oral vaccine L. lactis/pNZ8148-Usp45-BLS were able to inhibit the infection and reduce the concentration of CRP in They were basic level. Mice with brucellosis have lower levels of NLR and PLR than the control group, and after receiving the recombinant vaccine, an increase in leukocytes was observed (P˂0.0001).

    Conclusion

    The mice of the challenge group and the non-challenge group showed a statistically significant difference in terms of PLR and NLR as well as CRP. These parameters can be useful markers in evaluating the systemic inflammation of brucellosis.

    Keywords: Brucellosis, Leukocytes, CRP, Oral Vaccine, Cloning, Lactococcus Lactis, Brucella Abortus
  • Behzad Azadbakht, Abbas Saremi*, Mojtaba Khansooz Pages 647-653
    Introduction

    P53 protein is one of the factors regulating apoptosis and Nrf2 is the main regulator of antioxidant proteins. This study aimed to evaluate P53 and Nrf2 protein levels in kidney tissue after 8 weeks of endurance training in diabetic rats with morphine withdrawal syndrome.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 32 Wistar rats were used, which were randomly divided into 4 groups of 8. After inducing diabetes and creating dependence on morphine by oral method, the training groups performed an endurance training protocol for 8 weeks. The groups included: diabetes (D), morphine diabetes (D.M), diabetes+ endurance training (D.ET), and morphine diabetes+ endurance training (D.M.ET). On the last day of the study, all rats were killed and their kidneys were removed. The protein levels of the indicators of this study were measured by ELISA kits.

    Results

    The results of this study showed that the P53 protein level in the D.ET training group (P=0.000) compared to the D group and the D.M.ET training group (P=0.002) compared to the D.M. group, has a significant decrease. It was also observed that the Nrf2 protein level increased significantly in the D.ET (P=0.020) and D.M.ET (P=0.009) training groups compared to the D group.

    Conclusion

    Endurance training by increasing Nrf2 probably strengthens the antioxidant system and reduces oxidative stress. By reducing p53, it reduces the apoptosis of kidney tissue in diabetic and diabetic rats with morphine withdrawal syndrome.

    Keywords: Endurance Training, P53, Nrf2, Kidney, Morphine
  • Amin Manghoury Miandoab B, Mirsalim Seyed Sadeghi*, Negin Haghshenas, Sanaz Karimi, Hamed Zandian Pages 654-658
    Introduction

    One of the most common causes of abdominal pain in children is acute appendicitis. This study aimed to determine the diagnostic value of serum hepcidin, total bilirubin and neutrophil to lymphocyte ratio in the diagnosis of acute appendicitis in children.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted on 87 patients aged 6 to 16 with acute abdominal and primary diagnosis of acute appendicitis in Fatemi Ardabil Hospital for 6 months. Laboratory indicators of bilirubin, neutrophil to lymphocyte ratio and, serum hepcidin level of patients were measured. Based on the results of the surgery, the patients were divided into two groups with appendicitis and without inflammation.

    Results

    The mean serum hepcidin in the group with inflamed appendicitis was 33.63±5.84 and in the non-inflamed group it was 19.36±5.34. The average bilirubin in inflamed appendicitis was 1±0.54 and non-inflamed appendicitis was 0.74±0.29. The laboratory indicators of hepcidin, neutrophil, leukocyte, and the ratio of neutrophil to leukocyte were statistically significant in the two groups (P<0.001). The sensitivity of hepcidin was 47.1, the specificity 76.5, the positive predictive value 89.2, and the negative predictive value 26. Hyperbilirubinemia had a sensitivity of 41.4, a specificity of 82.4, a positive predictive value of 90.6, and a negative predictive value of 25.5. The ratio of neutrophils to lymphocytes had a sensitivity of 94.3, a specificity of 100, a positive predictive value of 100, and a negative predictive value of 80.9.

    Conclusion

    Biomarkers level of total bilirubin, hepcidin, and neutrophil to lymphocyte ratio can be useful as clinical indicators in diagnosing complicated appendicitis in children.

    Keywords: Hepcidins, Bilirubin, Neutrophils, Lymphocytes, Appendicitis
  • Alireza Shabani, Ali Akbar Shabani*, Reza Nasr, Maryam Ardakanian, Sima Ravai, Alireza Afghan Pertabi, Hossein Anani, Hoda Shabani, Ali Abu Zari, Majid Qurbani, Fateme Mehrjo Pages 659-667
    Introduction

    Numerous reports indicate the spread of multiple drug resistances through different types of Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL), including enzymes resulting from SHV gene expression in different parts of the world, which is one of the major medical and therapeutic problems. Nowadays, investigating the role of Escherichia coli bacteria in various infections, including hospital infections, and the amount of use of different antibiotics in treatment, considering the increasing resistance of bacteria causing infection to antibiotics, is a necessity. The purpose of this research project was to investigate the prevalence of the SHV gene as one of the genes encoding ESBL in infectious bacteria including E. coli strains.

    Materials and Methods

    Sampling and isolation of Escherichia coli collected from clients suspected of urinary tract infection using standard methods and antibiogram test using disc-diffusion method were performed on them. To identify strains producing broad-spectrum beta-lactamases (ESBLs), nitrocephene-resistant isolates rechecked with the combined disc method to definitively detect the production of broad-spectrum beta-lactamase enzymes (ESBLs) with the use of pairs of ceftazidime, cefotaxime, cefotaxime, and ceftazidime antibiotic discs with and without clavulanic acid purchased from British Mast Company were tested. By extracting DNA from them using specific primers designed, evaluated, and prepared for the SHV gene, and performing PCR, the presence or absence of the SHV gene in the above strains was evaluated.

    Results

    E. coli strains were isolated from 151 urinary samples (37.75)%. Isolates resistant to nitrocephene were considered as possible strains producing extended-spectrum beta-lactamases (ESBLs), the result of the confirmatory phenotypic test on probable positive (+) ESBL strains, in 33 cases (67.47) % of them were positive. By performing PCR using a pair of specific primers designed and prepared to detect and identify the SHV gene, the result of this test was also positive in 9 cases (72.72) % of them.

    Conclusion

    Using molecular methods along with phenotypic methods to accurately diagnose infectious agents, even their VBNC (viable but non-culturable) forms, and resistance genes can make the effectiveness of "molecular epidemiology" methods in tracking and increasing the fight against infections, including hospital infections.

    Keywords: ESBL, Escherichia Coli, Urinary Tract Infection, SHV
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Fereshteh Rezazadeh Khalkhali, Vahid Savabi Niri, Sara Malek Mohammadi, Atiyeh Alsadat Nazer, Ali Fathi-Ashtiani Pages 668-678
    Introduction

    During the COVID-19 pandemic, nurses faced unprecedented challenges they had not experienced before, leading to multiple psychological health issues. The present study aimed to investigate the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on fatigue, post-traumatic stress disorder, and cognitive job failures among nurses in the post-COVID-19 era.

    Materials and Methods

    The current research utilized a semi-experimental design with a pretest-posttest approach, employing a control group. The study population consisted of nurses from hospitals in the six provinces of Tehran in 2022. The study sample included 36 nurses who were selected purposively and randomly allocated into the experimental and control groups. The data collection tools included questionnaires assessing the severity of fatigue, post-traumatic stress, and cognitive job failures. The experimental group received eight sessions of 90-minute mindfulness-based cognitive therapy, while the control group did not receive any intervention.

    Results

    The results indicate that mindfulness-based cognitive therapy significantly reduces fatigue, post-traumatic stress disorder, memory, attention, motor skills, and estimation among nurses.

    Conclusion

    The findings demonstrate that mindfulness-based cognitive therapy significantly contributes to the reduction of psychological disorders resulting from the COVID-19 pandemic among nurses. Therefore, it is essential to identify and provide psychological treatment for nurses involved in the care of COVID-19 patients in specialized units during the pandemic.

    Keywords: Mindfulness, Cognitive Therapy, Fatigue, Stress Disorder, Post-Traumatic, Nurses, Occupational Injuries, COVID-19
  • Mahmoud Gorji-Valokola*, Hamideh Babaloo, Hamed Kheradmand, Somaye Fallahnezhad Pages 679-689
    Introduction

    Osteoporosis (OP) is a chronic metabolic disease. Cobalt (II) chloride (CoCl2) induces favorable effects on hAD-MSCs (human Adipose-Derived Mesenchymal Stem Cells) function. This study aimed to assess the effects of CoCl2-preconditioned hAD-MSCs injection for hypoxia induction in female rats with ovariectomy-induced OP.

    Materials and Methods

    24 adult female rats were subjected to bilateral ovariectomy. After 3.5 months, the OP progression was evaluated using CT scanning procedures with densitometric evaluation. Then, the animals were divided into 3 groups: sham (control), normoxia, and hypoxia groups receiving PBS (Phosphate Buffered Saline), hAD-MSCs, and 100 µM CoCl2-exposed hAD-MSCs for 48 h, respectively, via the tail vein. After 2 months, to investigate the hypoxia-inducing factor-1α (HIF-1α) by western blot analysis and to assess growth factors Insulin-like Growth Factor (IGF1) and Transforming Growth Factor Beta (TGFβ) and pro-inflammatory cytokines Tumor Necrosis Factor Alpha (TNFα) and Interleukin-1beta (IL-1β) using the ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) method, sampling of right and left tibia bone tissue markers was respectively done.

    Results

    In the group receiving 100 µM CoCl2-pretreated hAD-MSCs for 48 h, compared to the groups receiving normoxia cells and PBS, an increase in the expression of HIF-1α (P> 0.01 and P> 0.001), IGF-I (P> 0.01 and P>0.001), and TGF-β (P> 0.05 and P> 0.01), and a decrease in the expression of TNF-α and IL-1β (P> 0.001 and P>0.01) were significantly observed in right and left tibia bone, respectively.

    Conclusion

    CoCl2 led to increased efficiency and effectiveness of CoCl2-pretreated hAD-MSCs in reducing the expression of pro-inflammatory cytokines and increasing growth factors through increasing the expression of HIF-1α.

    Keywords: Osteoporosis, Hypoxia, Cobalt Chloride, Mesenchymal Stem Cells
  • Shaian Akhyani, Majid Mirmohammadkhani, Darioush Pahlavan* Pages 690-696
    Introduction

    One of the most important complications of the nursing job is burnout which is associated with a decrease in mental health, quality of medical care, and a decrease in patient satisfaction with the treatment process. We aimed to assess the prevalence of burnout in nurses working in Semnan Universities.

    Materials and Methods

    A total of 151 nurses working in two hospitals affiliated with the Semnan University of Medical Sciences were included in the present cross-sectional study. Demographic characteristics of the participants were gathered using researcher-based questionnaires. Burnout was assessed using the validated Maslach Burnout Inventory questionnaire. Values of continuous and categorical variables were presented as mean standard deviation and numbers, respectively.

    Results

    The mean age of the study participants was 36.4±8.8, of whom 128 participants (85%) were female. The average work experience was 12.4±7.8 years. The prevalence of moderate burnout in the study participants was 75.5%. The prevalence of burnout subdomains including moderate emotional exhaustion, moderate depersonalization, and moderate personal accomplishment was, respectively, 70.9%, 82.1%, and 58.9%. The score of the Maslach Burnout Inventory questionnaire and its subtypes did not differ significantly across subgroups defined by age, sex, education status, working experience, medical ward, and marital status.

    Conclusion

    The prevalence of moderate burnout is relatively high among nurses working in Semnan hospitals. There is a need for further investigations to assess the underlying causes of burnout to design and implement intervention strategies to reduce the high prevalence of nursing burnout.

    Keywords: Occupational Exhaustion, Nurses, Semnan, Cross-Sectional Studies