فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 56 (پاییز 1402)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 56 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاضل حسن زاده، امین روان بد*، غفار زارعی صفحات 1-14

    این پژوهش با پذیرش تحولات انکارناپذیر جهانی شدن در محیط بین المللی و با شناسایی دولتها به عنوان مهمترین بازیگران بین المللی به دنبال تبیین منزلت طلبی به عنوان یکی از اقداماتی است که دولتها در عرصه بین المللی انجام میدهند و سعی در ارتقای جایگاه خود در عرصه بین المللی دارند.هدف پژوهش حاضر این است که تاثیرات جهانی شدن بر پویشهای منزلت طلبانه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی را توضیح دهد.این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در فقدان سیستم امنیت دسته جمعی گزینه رقابت اجتماعی به عنوان گزینه در دسترس و مقبول برای دو کشور جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی جلوه می کند. از دیگر سو، وضعیت روابط عمدتا رقابتی میان بازیگران دولتی در منطقه خاورمیانه مانع از آن شده است که نهادها و مجامع فراگیری تشکیل شود و یا مفاهیم مشترکی از امنیت شکل گیرد و در چنین بافتی از سیاست در خاورمیانه استراتژی تحرک اجتماعی کارایی چندانی برای دولتها نداشته است.از دیگر سو جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی جهت به کارگیری خلاقیت اجتماعی بایست همراهی و پای بندی بیشتری به هنجارها و ارزشهای جهانشمول از خود نشان دهند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه، عربستان سعودی، جهانی شدن، منزلت طلبی
  • مسعود جعفری نژاد، امیررضا امامی *، امیر باقرزاده چونقرالو، ریحان ارترک صفحات 15-30

    علیرغم شناخت روزافزون دیپلماسی ورزشی، درک جامع تری از تاثیر واقعی آن بر حل منازعه احساس می شود. این مطالعه به دنبال پرداختن به شکاف فعلی در ادبیات، با ارائه کاوشی ظریف در مورد نقش دیپلماسی ورزشی در چارچوب ورزش و حل منازعه است. سوال اصلی عبارتنداز: نقش دیپلماسی ورزشی در جهت حل منازعه برای بازیگران دولتی و غیردولتی چیست؟. فرضیه آن است که استقرار استراتژیک دیپلماسی ورزشی به عنوان یک ابزار موثر در ایجاد ارتباطات و تقویت گفتگو، در بستر حل منازعه بین طرف های درگیر عمل می کند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بازیگران دولتی نیز به جهت تحقق اهداف سیاست خارجی خود، از دیپلماسی ورزشی استفاده نموده تا که منافع مستقیم یا غیر مستقیم خود را تامین نمایند. در واقع برای دولت ها، همیشه بعد از بقا و امنیت ورزش در رتبه دوم قرار می گیرد و بازیگران غیردولتی نیز که غالبا به عنوان میانجی و با هدف ایجاد و ترویج صلح تاسیس شده اند، از دیپلماسی ورزشی در جهت رفع اصطکاک و حل منازعه بین بازیگران دولتی و غیر دولتی، ایجاد ثبات و تقویت صلح و نهایتا تامین امنیت انسانی، استفاده می نمایند. روش پژوهش کیفی، مبتنی بر توصیف- تحلیل، بوده و گردآوری داده ها از طریق منابع کتابخانه ای و مجازی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: صلح، دیپلماسی ورزشی، حل منازعه، بازیگران دولتی، بازیگران غیردولتی ورزشی
  • هادی ناروئی * صفحات 31-46

    فرایند همگرایی در منطقه آسیای جنوبی با الهام از اتحادیه اروپا در اواخر قرن بیستم آغاز شد. برای دستیابی به این هدف و ترویج همگرایی نهادهای مانند سارک و بیمستک تاسیس شدند؛ این ابتکارات در عمل نتوانستند دستاورد موفقی کسب کنند. از سال 2014 به بعد به دلیل احیا سیاست نخست همسایگی هند، بار دیگر چشم انداز مثبتی جهت همگرایی در منطقه آسیای جنوبی ایجاد شد. با وجود انجام اقدامات متعدد و همچنین حضور هند در این منطقه به عنوان یک اقتصاد نوظهور جهانی، همگرایی منطقه ای در آسیای جنوبی تا به امروز موفق نبوده است. هدف این مقاله بررسی چالش های توسعه همگرایی منطقه ای در آسیای جنوبی است. با تاکید بر نظریه بین حکومت گرایی این فرضیه بررسی شده است که نه تنها اختلافات و منافع متضاد هند و پاکستان بلکه اختلافات و منافع متضاد هند و کشورهای کوچک آسیای جنوبی مانع از همگرایی در منطقه آسیای جنوبی شده است. برای بررسی فرضیه از روش فرضیه ای-قیاسی و داده های کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که سیاست های امنیتی و منافع فردی کشورهای منطقه از جمله هند از اهمیت بیشتری نسبت به همکاری اقتصادی و همگرایی در منطقه برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: آسیای جنوبی، بین حکومت گرایی، چالش های همگرایی منطقه ای، سیاست های امنیتی، منافع متضاد
  • علی خورسندی، اعظم ملایی * صفحات 47-61

    منطقه شرق مدیترانه از دوران صفویه تاکنون، به عنوان یکی از حوزه های ژئوپلیتیک حساس پیرامون ایران، منافع و امنیت ملی کشور را تحت تاثیر قرار داده است. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سوال اصلی است که مولفه های تداوم سیاست خارجی ایران در شرق مدیترانه در دوران صفوی و جمهوری اسلامی کدامند؟ پاسخ موقتی که پژوهش گران به عنوان فرضیه مطرح کرده اند، از این قرار است که نیازهای امنیتی- راهبردی و اشتراکات فرهنگی- مذهبی از مهم ترین علل تداوم سیاست خارجی ایران درشرق مدیترانه و تفاوت رویکرد ایران به اروپا، از نکات افتراق سیاست ایران در دو دوره صفویه و جمهوری اسلامی ایران بوده است. یافته های این تحقیق که در قالب نظریه سازه انگاری و با استفاده از روش علی- مقایسه ای انجام شده است، نشان می دهد که تشابه هویت نوعی و نقشی دولتمردان صفوی و جمهوری اسلامی ایران، به تعریف منافع مشترک و در نتیجه رویکردهای سیاست خارجی مشابه از سوی آن ها انجامیده است؛ به گونه ای که رقابت های راهبردی متداوم ایران با سایر قدرت های منطقه ای و لزوم مهار و کنترل تهدیدات آن ها دور از مرزها، نقش شیعیان شرق مدیترانه در پیشبرد اهداف ایران، منافع اقتصادی و ابتنای رقابت های ژئوپلیتیک ایران بر هویت و ایدئولوژی، مهم ترین علل تداوم سیاست خارجی ایران در شرق مدیترانه در دوران صفویه و جمهوری اسلامی بوده است.

    کلیدواژگان: شرق مدیترانه، سازه انگاری، هویت، منافع ملی، سیاست خارجی.
  • علی الهنداوی، مسعود جعفری نژاد *، فراس عبدالکریم محمدعلی، محمدرضا اقارب پرست صفحات 61-72

    عمده ترین راهبرد ایالات متحده برای پیشبرد اهداف خود در اوایل هزاره سوم میلادی حمله پیش دستانه و جنگ پیش گیرانه بود، در واقع حادثه 11 سپتامبر به آن دسته افکار، برنامه ها، گروه ها، و گرایش های سیاسی تندروانه و رادیکال در عرصه سیاست خارجی و دفاعی آمریکا تعلق دارد که در طول دوران ریاست جمهوری بوش پدر و کلینتون در انزوا قرار داشته و در دوره بوش پسر مجال و امکان بروز و ظهور یافته و آن را از حاشیه به متن سیاست خارجی ایالات متحده انتقال داد. روند تحولات عراق بعد از حمله امریکا، ساختار سیاسی عراق را مورد دگرگونی بزرگی قرار داده بود. عراق بعد از صدام دوران جدیدی را تجربه نمود که یکی مولفه های این دوران گسترش ناامنی و تروریسم در این کشور بوده است. در راستای انجام این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی به رشته تحریر در آمده است این سوال مطرح شده است که: حضور امریکا در عراق بعد از صدام چه پیامدهای امنیتی داشته است؟ برای پاسخ دهی به سوال مطرح شده این فرضیه ارائه گردیده است که: حضور امریکا در عراق سبب بحران و ایجاد ناامنی و همچنین گسترش تروریسم در این کشور گردید.

    کلیدواژگان: امریکا، عراق، صدام حسین، ناامنی، تروریسیم
  • مهرداد گنجعلی دارانی، ستار عزیزی * صفحات 73-90

    این مقاله به تحلیل انواع، میزان و شدت بحرانها و مخاصمات داخلی و بین المللی در پنج دهه اخیر اختصاص دارد. مساله اصلی پژوهش، ارائه تصویری کامل و مبتنی بر آمار از میزان اختلافات و مخاصمات داخلی و بین المللی است. هدف از انجام پژوهش، ارائه آمار عینی از تفاوت مخاصمات داخلی و بین المللی بدور از تحلیلهای انتزاعی است. سوال اصلی پژوهش آن است که چرا تعداد مخاصمات و اختلافات داخلی از زمان جنگ دوم جهانی و حتی پس از خاتمه استعمار سنتی در سال 1975 به این سو، فزونی گرفته است؟ روش تحقیق، تحلیلی-توصیفی است و نوآوری مهم تحقیق، تحلیل اختلافات و بحرانهای بین المللی با تکیه بر آمار عینی و پرهیز از تکیه بر مطالعات صرفا تئوریک در خصوص علل و زمینه های بروز اختلافات و مخاصمات می باشد. یافته پژوهش آن است که تلاشهای نهادینه شده سازمان ملل متحد جهت جلوگیری از وقوع جنگ خانمان سوز دیگر پس از جنگ دوم جهانی و آمره شدن قواعد منع توسل به زور در روابط بین المللی، به کاهش مخاصمات در سطح بین المللی انجامیده اما فقدان ممنوعیت توسل به زور در سطح داخلی باعث تسری رقابتهای دولتها به جنگهای نیابتی و و افزایش مخاصمات داخلی گردیده است.

    کلیدواژگان: جنگ، اختلافات داخلی، هایدلبرگ، اپسالا، مطالعات صلح.
|
  • Fazel Hassanzadeh, Amin Ravanbod *, Ghaffar Zarei Pages 1-14

    In one hand, this research accepts the inevitable developments in international environment due to globalization and on the other hand, recognizing the state as the most important international actor, tries to explain one of the most influential state’s acts in the globalized space. The purpose of this research is to explain the impact of globalization on dynamics of status seeking of Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia. This research is done with descriptive-analytical method. Findings of this research show that in lack of collective security system in the Middle East, the strategy of social competition is an attractive option for Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia. The competitive relations among states in the Middle East have been an obstacle toward creating inclusive institutions and common concept of security. Consequently, the strategy of social mobility has not been a functional one in the region. Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia in order to utilize the strategy of social creativity should demonstrate more compliance with global values and norms.

    Keywords: Globalization, Islamic Republic Of Iran, Saudi Arabia, Middle East, Status Seeking
  • Masoud Jaafarinejad, Amir Reza Emami *, Amir Bagherzadeh Chungaralu, Reyhan Erturk Pages 15-30

    Despite the increasing recognition of sports diplomacy, a more comprehensive understanding of its impact on conflict resolution is felt. This study seeks to address the current gap in the literature by providing a nuanced exploration of the role of sports diplomacy within the context of 'sport and conflict resolution.' The main question is: "What is the role of sports diplomacy in conflict resolution for state and non-state actors?". It is hypothesized that the strategic deployment of sports diplomacy is an effective tool in establishing communication and strengthening dialogue in conflict resolution between the involved parties. The research findings indicate that the state actors have used sports diplomacy to fulfill their foreign policy goals to secure their direct or indirect interests. In fact, for states, sports always come second after survival and security, and non-state actors, who are often established as mediators to create and promote peace, use sports diplomacy to remove friction and resolve conflicts between state and non-state actors, create stability, strengthen peace, and ultimately provide human security. The qualitative research method is based on description analysis, and data collection was done through library and virtual resources.

    Keywords: Peace, Conflict Resolution, Sports Diplomacy, State Actors, Non-State Sports Actors
  • Hadi Narouei Pages 31-46

    The integration process in the South Asian region started with the inspiration of the European Union at the end of the 20th century. In order to make this happen and encourage integration, organizations like SAARC and BIMSTEC were founded, although these initiatives were not successful in practice. From 2014 onwards, due to the revival of India's First Neighborhood Policy, a positive perspective for regional integration emerged once more in the South Asian region. Despite various steps being taken and the inclusion of India as an emerging global economy in the region, true regional integration in South Asia hasn't materialized thus far. This article aims to analyze the challenges faced in achieving regional integration in South Asia. By focusing on the theory of Intergovernmentalism, the hypothesis explores how not only the differences and conflicting interests between India and Pakistan but also the differences and conflicting interests between India and the smaller countries of South Asia have hindered the convergence of the region. The study adopts a Hypothetico-deductive method and the data gathering procedure is based on library findings. The research findings indicate that security policies and individual interests of countries, including India, take precedence over economic cooperation and regional integration.

    Keywords: South Asia, Conflicting Interests, Intergovernmentalism, Regional Integration Challenges, Security Policies
  • Ali Khorsandi, Azam Molaee* Pages 47-61

    Since the Safavid era, the Eastern Mediterranean region, has affected the Iran's national security and interests. The current research seeks to answer the question, "What are the components of the continuity of Iran's foreign policy in the Eastern Mediterranean during the Safavid period and the Islamic Republic?" The temporary answer that the researchers put forward as a hypothesis is that "Security-strategic needs and cultural-religious commonalities have been the most important reasons for the continuity of Iran's foreign policy in the Eastern Mediterranean, and the difference in Iran's approach to Europe has been one of the differences between Iran's policy in the two periods." The findings show that the similarity of the type and role identity of the Safavid statesmen and the Islamic Republic of Iran led to the definition of common interests and similar foreign policy approaches by them. Iran's continuous strategic competition with other regional powers and the need to contain their threats far from the borders, the role of Shiites in the Eastern Mediterranean in advancing Iran's goals, economic interests and the dependence of Iran's geopolitical competition on identity and ideology are the most important reasons for the continuity of Iran's foreign policy during the two periods.

    Keywords: Eastern Mediterranean, Constructivism, Identity, National Interests, Foreign Policy
  • Ali Alhendavi, Masoud Jafarinezhad, Firas Abdul Karim Mohammed Ali, Mohammad Reza Aghareb Parast Pages 61-72

    The main strategy of the United States to advance its goals in the early third millennium AD was preemptive attack and preventive war, in fact, the incident of September 11 belongs to those thoughts, programs, groups, and radical and radical political tendencies in the field of American foreign and defense policy that in Throughout the presidency of Bush Sr. and Clinton, they were in isolation, and during the period of Bush Sr., it was possible to appear and emerge, and it was transferred from the margins to the text of the foreign policy of the United States. The process of developments in Iraq after the American attack had greatly changed the political structure of Iraq. After Saddam, Iraq experienced a new era, one of the components of which was the spread of insecurity and terrorism in this country. In order to carry out this research, which has been written in a descriptive-analytical way, the following question has been raised: What are the security consequences of America's presence in Iraq after Saddam? In order to answer the question raised, this hypothesis has been presented that: the presence of America in Iraq caused the crisis and created insecurity .

    Keywords: America, Iraq, Saddam Hussein, Insecurity, Terrorist
  • Mehrdad Ganjali Darani, Satar Azizi * Pages 73-90

    This article is dedicated to the analysis of the types, amount and intensity of domestic and international crises and conflicts in the last five decades. The main question of the research is to provide a complete and statistics-based picture of the amount of internal and international disputes and conflicts. The main research question is why the number of internal conflicts and disputes has increased since World War II. The hypothesis of the research is that the institutionalized efforts of the United Nations to prevent another civil war after the Second World War and the imposition of rules prohibiting the use of force in international relations have led to a decrease in conflicts at the international level and an increase in internal conflicts. The research method is analytical-descriptive, and more important innovation of research is the analysis of disputes and international crises by relying on objective statistics and avoiding relying on purely theoretical studies regarding the causes and contexts of disputes and conflicts.

    Keywords: War, Internal Conflicts, Heidelberg, Uppsala, Peace Studies