فهرست مطالب

فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی - سال هفدهم شماره 1 (بهار 1403)

نشریه فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وحید ربیعی، محمد فشی* صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    بهبود عملکرد بر پایه ظرفیت تامپونی بسیار مورد توجه قرار گرفته است، جایی که با استفاده از فضای مرده تنفسی افزایش یافته در تمرین استقامتی تاثیرات مفید آن گزارش شده است. با وجود این، به کار گرفتن فضای مرده تنفسی افزایش یافته در تمرین مقاومتی بررسی نشده است. هدف از این پژوهش بررسی اثر فضای مرده تنفسی افزایش یافته در تمرین وزنه برداری بر کربن دی اکسید، بی کربنات و لاکتات خون بود.

    مواد و روش ها

    18 مرد جوان سالم (سن 14/14 ± 72/28 سال و شاخص توده بدن 34/1± 27/24 کیلوگرم بر مترمربع) با کمتر از شش ماه سابقه تمرین وزنه برداری، به طور داوطلبانه انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه تمرین وزنه برداری + ماسک (9 نفر) و تمرین وزنه برداری به تنهایی (9 نفر) تقسیم شدند. هر دو گروه، تمرین منتخب وزنه برداری را سه جلسه در هفته، در هفته های اول تا چهارم؛ چهار جلسه در هفته، در هفته های پنجم تا ششم و پنج روز در هفته، در هفته های هفتم تا دهم با شدت 80 درصد یک تکرار بیشینه و میزان درک فشار 14تا 16 انجام دادند. گروه تمرین با ماسک از طریق دستگاهی تنفس می کردند که حجم فضای مرده تنفسی را در طول تمرین به 1200 میلی لیتر افزایش می داد. اندازه گیری های آنتروپومتریک و نمونه خون برای تعیین سطوح کربن دی اکسید، بی کربنات و لاکتات قبل و بعد از جلسه اول و آخر دوره تمرینی گرفته شد. به منظور تعیین تفاوت های بین گروه ها از روش آماری تحلیل واریانس مکرر استفاده شد..

    نتایج

    تفاوت معناداری بین دو گروه با ماسک و بدون ماسک در شاخص توده بدن (510/0=P)، وزن بدن (714/0=P) و درصد چربی بدن (942/0=P) دیده نشد. تغییرات ایجادشده در مقادیر دی اکسید کربن خون (045/0= P) و لاکتات (001/0> P) در گروه با ماسک معنادار بود. تفاوت معناداری بین هر دو گروه برای بی کربنات (947/0 = P) دیده نشد. در نتیجه مقایسه پاسخ های متغیرهای تمرینی، افزایش معناداری در دی اکسید کربن تنها پس از جلسه آخر(019/0=P)، لاکتات پس از جلسات اول و آخر (001/0=P) و بی کربنات پس از جلسات اول (029/0=P) و آخر (045/0=P) در گروه با ماسک دیده شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از فضای مرده تنفسی افزایش یافته با حجم 1200 میلی لیتر طی تمرین وزنه برداری روش ساده ای برای بهبود ظرفیت بافرینگ و افزایش لاکتات است. جلسات تمرینی وزنه برداری با این راهبرد، دشوارتر تلقی نمی شوند و می توانند جایگزینی برای روش های تمرینی شناخته شده ارائه دهند تا ورزشکاران از سازگاری های برآمده از آن ها در جهات مختلف نظیر حجیم شدگی و بهبود عملکرد بهره ببرند.

    کلیدواژگان: دی اکسید کربن، بی کربنات، تمرینات وزنه برداری، تمرین مقاومتی
  • اثر 4 هفته مداخله های تمرینات واقعیت مجازی، پیاده روی نوردیک تناوبی و موسیقی امبینت بر ریکاوری قلبی تنفسی سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی با کاهش کسرجهشی در پاسخ به تست ورزشی قلبی ریوی
    اردوان طاهری، مائده مکارمی، ولی الله دبیدی روشن* صفحه 2
    زمینه و هدف

    بیماران نارسایی قلبی با کاهش کسر جهشی بطن چپ (HFrEF) دارای اختلالات اتونوم قلبی هستند که باعث مرگ و میر می شود. ریکاوری ضعیف ضربان قلب (HR) و نرخ حاصلضرب فشار (RPP) بلافاصله پس از تست ورزشی قلبی ریوی (CPET) تا حدی به دلیل کاهش تون واگ است. مطالعات محدودی به ارزیابی ریکاوری شاخص های همودینامیک (HR، SBP و RPP) متعاقب یک دوره تمرین میان متوسط و در پاسخ به یک پروتکل ورزشی استاندارد در بیماران مبتلا به HF پرداخته اند. هدف مطالعه حاضر تعیین این بود که آیا 4 هفته مداخله های غیردارویی از قبیل تمرین واقعیت مجازی (VR)، پیاده روی نوردیک تناوبی (INW) و شنیدن موسیقی امبینت ((AM) Ambient music) باعث بهبود ریکاوری همودینامیک قلبی عروقی (1 و 3 دقیقه) در پاسخ به یک CPET استاندارد در بیماران مبتلا به HF می شود یا خیر؟مواد و

    روش

    چهل و دو بیمار با HF پایدار (میانگین سن: 13/4± 36/60 سال و کسر جهشی: 30-55٪) به طور تصادفی به چهار گروه تمرین واقعیت مجازی، پیاده روی نوردیک، شنیدن موسیقی امبینت ضبط شده و کنترل تقسیم شدند. سه گروه VR، INW و AM به مدت 4 هفته و هر هفته 5 روز پروتکل تعریف شده را انجام دادند. اندازه گیری های شامل HR، SBP،RPP و عملکرد قلبی تنفسی (VO2peak، پالس اکسیژن و زمان تا خستگی (TTE)) با استفاده از یک الکتروکاردیوگرام 12لید در لحظه پایان تست و دقایق 1 و 3 ریکاوری متعاقب پروتکل فزاینده CPET در قبل و پس از 4 هفته مداخله انجام شد. برای بررسی اثر مداخله ها و CPET در زمان های مختلف از آنالیز واریانس چند عاملی استفاده شد.

    نتایج

    CPET باعث افزایش پارامترهای همودینامیک قلبی تنفسی در قبل و پس از 4 هفته مداخله های غیر دارویی می شود. پس از 4 هفته مداخله، ریکاوری 1 و 3 دقیقه ای ضربان قلب، فشارخون سیستول، TTE و VO2peak در گروه های INW و VR در مقایسه با گروه کنترل به طور غیرمعنی داری بیشتر بود (05/0p<). متعاقب 4 هفته مداخله، به طور جالب توجهی، مقادیر RPP بلافاصله بعد از CPET، افزایش غیرمعناداری را در گروه های INW و VR در مقایسه با گروه کنترل نشان داد که همسو با افزایش TTE بود. 4 هفته موسیقی تاثیر معناداری بر ریکاوری همودینامیک و عملکرد قلبی تنفسی مردان مبتلا به HF نداشت.

    نتیجه گیری

    بهبود ریکاوری HRR3 و SBP در پاسخ به CPET و روند مثبت VO2peak و TTE پس از 4 هفته مداخله های INW و VR، ممکن است عاملی برای افزایش تون واگی در بیماران مبتلا به HFrEF باشد. هر دو روش تمرینی INW و VR برای بهبود ریکاوری همودینامیکی قلبی تنفسی در مبتلایان به HF مناسب است، اما ریکاوری سریع تر احتمالا مستلزم انجام تمرینات با طول دوره طولانی تر است و ممکن است راهی برای بهبود آمادگی قلبی تنفسی و از اینرو پیشگیری از بروز حوادث قلبی در سالمندان مبتلا به نارسایی قلبی باشد. تحقیقات آینده باید متمرکز بر سایر روش های تمرینی از جمله تمرینات HIIT همراه با مداخلات غذایی باشد. علاوه بر این، درک مکانیسم های مسئول بهبودهای بالقوه، مستلزم مطالعه بیشتر است.

    کلیدواژگان: ریکاوری ضربان قلب، نارسایی قلبی، تمرینات واقعیت مجازی، پیاده روی نوردیک، موسیقی
  • تاثیر ساعت مولکولی عضله بر پیام رسانی سازگاری های عملکرد ورزشی
    سحر قاسمی پور، محمد فرامرزی* صفحه 3
    زمینه و هدف

    فرآیندهای فیزیولوژیکی و رفتاری تقریبا همه موجودات به زمان روز بستگی دارد.در پستانداران نور این فرایندها را در هسته سوپراکیاسماتیک هیپوتالاموس که ساعت مرکزی بدن را تشکیل می دهد وارد می کند و عملکرد بدن را با چرخه 24 ساعته نور و تاریکی هماهنگ می کند. ریتم های شبانه روزی علاوه بر جنبه های ادراکی و شناختی عملکرد، بر بسیاری از جنبه های مرتبط با عملکرد فیزیولوژیکی مانند قدرت و انعطاف پذیری ماهیچه ها تاثیر می گذارند. همچنین یک رابطه قوی بین عملکرد فیزیکی و تغییرات (سیرکادین) دمای بدن وجود دارد، با عملکرد فیزیکی مطلوب که همزمان با اوج دمای بدن در اوایل عصر است. ساعت شبانه روزی که مسئول ریتم شبانه روزی است تقریبا در هر سلولی وجود دارد و اختلال در آن منجر به بیماری های زیادی مثل دیابت نوع دو و سندرم متابولیک می شود. یافته ها نشان می دهد که هموستاز عضله های اسکلتی ممکن است نه تنها به دلیل فقدان ورزش و دریافت کم پروتئین رژیم غذایی، بلکه با اختلال در شرایط ریتم شبانه روزی مانند کار مداوم شبانه، شیفت کاری، کمبود خواب و جت لگ مختل شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، مقالات مرتبط با موضوع با استفاده از کلمات کلیدی ساعت مولکولی عضلانی، عملکرد ورزشی، ریتم شبانه روزی و فنوتیپ از متون منتشر شده و سایت های معتبر انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند.

    نتایج

    زمان انجام فعالیت های ورزشی اهمیت زیادی در عملکرد دارد. با وجود زمان انجام فعالیت، ترجیح فردی برای انجام فعالیت در صبح یا عصر می تواند عامل بسیار مهمی بر عملکرد باشد. بر اساس مطالعات بررسی شده، اکثر عملکردهای ورزشی مانند قدرت، سرعت، استقامت، دقت، توانایی ریکاوری، هماهنکی و... در عصر و اوایل شب در ورزشکاران رشته های مختلف تیمی و انفرادی بهتر بوده است. این برتری در عصر را می توان به دمای بدن، ترشح هورمون ها، ریتم سیرکادین، استراحت و ریکاوری و... نسبت داد. در مواردی نیز مانند ورزش شنا، قدرت و استقامت در صبح بهتر بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس اطلاعات جمع آوری شده در این مطالعه مروری، ریتم های بیولوژیکی و فیزیولوژیکی بر عملکرد فیزیکی افراد تاثیر دارند. با وجود تفاوت های فردی و ترجیحات شخصی در تعیین ساعات تمرین، با در نظر گرفتن زمان تمرینی خاص در هر روز و تمرین در ابتدای روز می توان عملکرد افراد را بهبود بخشید. بالاتر بودن دمای بدن در عصر هنگام، افزایش سطح ترشح هورمون هایی مانند کورتیزول و تستوسترون و... می تواند از عومال موثر بر عملکرد بهتر ورزشکاران در عصر باشد. اما بسته به نوع فعالیت، سطح مهارت، جنسیت ورزشکاران و تفاوت های فردی زمان انجام فعالیت برای عملکرد بهتر می تواند متغیر باشد. علاوه بر موارد ذکر شده ترجیح فردی برای انجام فعالیت در روز یا شب عاملی مهم در بهبود عملکرد است.

    کلیدواژگان: عملکرد ورزشی، ساعت مولکولی عضله، ریتم های سیرکادین، کروتوتایپ
  • الهه دیانتی، حمید رجبی*، ندا خالدی، صادق امانی شلمزاری صفحات 14-28
    زمینه و هدف

    مکمل بتاآلانین از پیش سازهای کارنوزین است و ممکن است با اثر تامپونی در بهبود عملکرد نقش داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر یک دوره مکمل یاری بتاآلانین و تمرین متداول تکواندو بر عملکرد بی هوازی، هوازی و سوخت وساز سوبسترای فعالیت استقامتی در زنان تکواندوکار بود.

    مواد و روش ها

    24 نفر از دختران تکواندوکار حرفه ای (میانگین و انحراف معیار سن 50/2 ± 0/18 سال) از استان تهران به صورت داوطلبانه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها به دو گروه 12 نفری مکمل و دارونما بر اساس ارزیابی ترکیب بدن و سوابق تمرینی به صورت تصادفی تقسیم شدند. پیش آزمون ها شامل اندازه گیری آزمون اختصاصی هوازی (PSTT) شامل ضربات مکرر باندال تی چاگی با حداکثر قدرت تا زمان رسیدن به واماندگی به مدت زمان 15 دقیقه و آزمون بی هوازی تکواندو (FSKT) شامل پنج ست 10 ثانیه ای ضربات سرعتی باندال تی چاگی بود. همچنین سوخت وساز سوبسترای فعالیت استقامتی توسط گازآنالایزر سنجیده شد و فاکتورهای VCO2 ,VO2 و VO2Peak، HR و HR Peak ارزیابی شد. در حین و بلافاصله پس از اتمام آزمون میزان ادراک خستگی گرفته شد. همچنین سطح لاکتات خون با استفاده از لاکتومتر بعد از آزمون بی هوازی و هوازی سنجش شد. سپس روز بعد از پیش آزمون دریافت 28 روزه مکمل یا دارونما به مقدار پنج گرم در روز در ساعت های تعیین شده آغاز شد و بلافاصله پس از اتمام دوره آزمون های مربوطه مجددا ارزیابی شد. برای مقایسه گروه ها از آزمون آنووای مکرر با عامل بین گروهی و آزمون تعقیبی بنفرونی با سطح معناداری 05/0 استفاده شد.

    نتایج

    تفاوت معناداری بین دو گروه مکمل و دارونما در شاخص های عملکرد بی هوازی، هوازی و سوخت وساز سوبسترا وجود نداشت (05/0<P). با این حال، هر دو گروه (مکمل و دارونما)، در متغیرهای زمان واماندگی و تعداد مراحل رسیدن به واماندگی بهبود معنا داری را در پس آزمون نسبت به پیش آزمون نشان دادند، ولی این بهبودی در گروه مکمل نسبت به کنترل معنا دار بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    مکمل یاری بتاآلانین در طول دوره تحقیق تنها بر برخی از شاخص های عملکردی تاثیر داشت و احتمالا در بلندمدت تاثیرات مشهودتری بر عملکرد ورزشکاران نخبه داشته باشد. اما این تاثیرات کم می تواند در ورزشکاران حرفه ای حائز اهمیت باشد، به هر حال برای نتیجه گیری قطعی، به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است.

    کلیدواژگان: آزمون بی هوازی اختصاصی تکواندو، آزمون هوازی اختصاصی تکواندو، اکسیداسیون چربی، اکسیداسیون کربوهیدرات، بتاآلانین، تبادل تنفسی، متابولیسم
  • مژگان عبدالله زاده نوبجاری، بهروز عبدلی*، رعنا فیاض میلانی صفحات 29-44
    زمینه و هدف

    تاثیر تمرین و محیط غنی بر برخی سازوکارهای درگیر در بیماری آلزایمر به خوبی شناخته نشده است. ازاین رو هدف از این تحقیق بررسی تاثیر یک دوره تمرین هوازی و زندگی در محیط غنی سازی شده حرکتی بر حافظه فضایی و عامل نوتروفیک مشتق از مغز در بافت هیپوکمپ موش های صحرایی ماده نژاد ویستار سالمند مبتلا به آلزایمر بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق تجربی 30 راس موش صحرایی ماده نژاد ویستار سالمند 21 ماهه و با میانگین وزنی 20±260 گرم در شش گروه، کنترل-سالم، آلزایمر، گروه شم، آلزایمر + تمرین هوازی (تردمیل)، آلزایمر + محیط غنی، آلزایمر + محیط غنی شده + تمرین هوازی (تردمیل) قرار گرفتند. موش ها در هفته اول و دوم دو جلسه 15 دقیقه ای با استراحت غیرفعال پنج دقیقه ای با سرعت 10 متر در دقیقه، در هفته سوم سه جلسه با سرعت 15 متر در دقیقه با استراحت پنج دقیقه ای و در هفته چهارم چهار جلسه با سرعت 15 متر بر ثانیه با استراحت پنج دقیقه ای در روز به تمرین پرداختند. در گروه محیط غنی سازی شده حرکتی حیوانات در یک جنس پلکسی گلاس بزرگ تر از قفس استاندارد به ابعاد (60×50×70 cm3) نگهداری شدند. در این قفس ها وسایلی مانند نردبان (سطح شیبدار)، لوله های توخالی، بلوک های چوبی و اسباب بازی های پلاستیکی قرار داده شد. در گروه های آلزایمر موش ها به وسیله تزریق کتامین (80 میلی گرم بر کیلوگرم) و زایلازین (20 میلی گرم بر کیلوگرم) به صورت درون صفاقی بی هوش شدند. سپس با تزریق های داخل بطنی مغزی  (10μg/rat) Aβآلزایمر القا شد. حافظه فضایی با آزمون ماز آبی موریس، BDNF و Trk-Bبه روش وسترن بلات اندازه گیری شدند. در مطالعه مقدماتی به منظور ارزیابی حافظه فضایی موش ها یک هفته پس از تزریق بتاآمیلویید تمامی موش ها در دو گروه آلزایمر و کنترل قرار گرفتند. موش ها طی چهار روز در ماز آموزش دیدند و میانگین درصد ماندگاری در محدوده سکو تعیین شد. آزمون تی مستقل نشان داد تفاوت معناداری در گروه کنترل و آلزایمر وجود دارد (0152/0=P)، بنابراین یک هفته پس از تزریق داخل هیپوکمپی بتاآمیلویید، حافظه فضایی در موش ها دچار اختلال شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک راهه همراه با آزمون تعقیبی توکی (05/0>P) استفاده شد.

    نتایج

    متغیر BDNF در تمامی گروه ها افزایش یافت. به جز گروه های کنترل-شم (27/0=P)، آلزایمر-آلزایمر هوازی (0.20=P)، در تمامی گروه ها معنادار بود. متغیر Trk-Bدر تمامی گروه ها افزایش یافت. به جز کنترل-شم (22/0=P) آلزایمر هوازی-آلزایمر محیط غنی (32/0=P) در تمامی گروه ها معنی دار بود. و متغیر حافظه فقط در گروه های آلزایمر-کنترل (02/0=P) و آلزایمر-آلزایمر محیط غنی تمرین هوازی (001/0>P) معنادار بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که تمرینات هوازی و زندگی در محیط غنی شده حرکتی از طریق افزایش عوامل نوتروفیک و گیرنده آنها می تواند بر حافظه فضایی موش های آلزایمری سالمند موثر باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، آلزایمر، محیط غنی سازی شده، حافظه، BDNF، سالمندی
  • محمد رمی*، سمانه راهدار، سید شفا مرعشی، عبدالحمید حبیبی صفحات 45-59
    زمینه و هدف

    مالتیپل اسکلروزیس (MS) بیماری مزمن التهابی، خودایمنی و چندعللی است که کیفیت زندگی مبتلایان را تا حد چشمگیری کاهش می دهد. از آنجا که فعالیت بدنی ممکن است دارای فواید ضدالتهابی و حفاظت از آکسون در این بیماران باشد، ازاین رو هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر فعالیت بدنی از نوع شنا بر محتوای برخی از پروتئین های موثر در میلین سازی بافت هیپوکمپ موش های صحرایی مبتلا به بیماری MS القاشده با کوپریزون است.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق 20 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با میانگین سن 12 هفته و وزن 14±230 گرم خریداری و به چهار گروه کنترل سالم، کنترل بیمار، سالم تمرین و تمرین بیمار تقسیم شدند. مدل بیماری MS با استفاده از غذای حاوی کوپریزون 5/0 درصد در تمام 12 هفته طول پروتکل تحقیق ایجاد شد. پس از تایید القای MS از طریق آزمون روتارود، پروتکل شنا به مدت شش هفته انجام گرفت. بدین صورت که در هفته اول 10 دقیقه فعالیت شنا را بدون اعمال بار انجام دادند و به منظور اعمال اضافه بار مدت زمان شنا در هر هفته پنج دقیقه اضافه شد. به منظور حفظ سازگاری های حاصل از فعالیت، مدت زمان فعالیت شنا در هفته های پنجم و ششم ثابت و 30 دقیقه در نظر گرفته شد. پس از پایان پروتکل تمرینی و انجام آزمون های روتارود و شاتل باکس به منظور بررسی حافظه و تعادل، بافت هیپوکمپ استخراج و مقادیر پروتئین های PLP و MBP با استفاده از روش وسترن بلات و مقدار پروتئین NGF با استفاده از روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها به وسیله آزمون آنوای یکراهه و سپس آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری کوچک تر از 05/0 بررسی شد.

    نتایج

    نتایج آزمون های شاتل باکس و روتارود نشان داد که عملکرد حافظه و حفظ تعادل در گروه بیمار دچار اختلال شده و متعاقب یک دوره فعالیت شنا بهبود چشمگیری یافت (001/0<p). همچنین تفاوت معناداری در نتایج آزمون های شاتل باکس و روتارود در گروه های سالم تمرین و کنترل سالم مشاهده نشد (05/0>p). نتایج نشان داد که محتوای پروتئین های NGF، PLP و MBP در گروه کنترل بیمار به صورت معنا دار نسبت به گروه کنترل سالم کاهش یافت (05/0<p)، همچنین مقادیر این پروتئین ها در گروه تمرین بیمار نسبت به گروه کنترل بیمار به صورت شایان توجهی افزایش نشان داد (05/0<p). نتایج نشان داد که در محتوای پروتئین های NGF و PLP تفاوت معناداری بین گروه های سالم تمرین و کنترل سالم وجود دارد (05/0<p)، درحالی که در محتوای پروتئین MBP تفاوت معنا داری بین گروه های سالم تمرین و کنترل سالم وجود ندارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر احتمالا می توان گفت که فعالیت ورزشی از نوع شنا با ایجاد سازگاری های مولکولی، تاثیرات ضدالتهابی و محافظت کننده عصبی قابل توجهی دارد و می تواند به عنوان یک روش ایمن، غیردارویی و بدون عارضه برای بهبود علائم مبتلایان به MS در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: فعالیت شنا، بیماری MS، بیماری التهابی، سازگاری مولکولی، میلین سازی
  • حمید عباسی بافقی، حسین قاسم شریفی، سعید عابدین زاده*، رضا شریفاتپور صفحات 60-80
    زمینه و هدف

    کودکان مبتلا به فلج مغزی اسپاستیک از دید حرکتی و تعادل مشکلات فراوانی دارند. ساختار کج قامت کودکان فلج مغزی اسپاستیک، عملکرد آن ها در فعالیت های روزمره را مختل می کند. به دلیل تنش دائمی عضلانی در این افراد یک اسپاسم دائمی در عضلات فلکسور آن ها دیده می شود. این شرایط همراه با دیگر ویژگی های بیماری، افراد را در حالت فقر حرکتی قرار می دهد. اخیرا تمرین در آب و خشکی در هر دو عرصه ورزش و توانبخشی در میان همگان و به ویژه افراد دارای محدودیت حرکتی محبوبیت بسیاری پیدا کرده است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر روش تمرینی عملکردی در آب و خشکی بر تعادل و حس عمقی اندام تحتانی کودکان فلج مغزی دایپلژی بود.

    مواد و روش ها

    30 کودک فلج مغزی دایپلژی از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره تجربی (سن 63/1±33/9 سال، قد 06/0±32/1 متر، وزن 63/3±88/33 کیلوگرم) و کنترل (سن 30/1±46/9 سال، قد 05/0±30/1 متر، وزن 52/3±04/32 کیلوگرم) تقسیم شدند. به منظور ارزیابی تعادل ایستا یا تعادل پویا با استفاده از آزمون رساندن عملکردی (در سه وضعیت)، به منظور ارزیابی تعادل پویا از آزمون زمان برخاستن و راه رفتن، و ارزیابی حس عمقی مفصل (دورسی فلکشن) پیش و پس از انجام تمرین استفاده شد. گروه تجربی تمرین روی زمین شامل تمرین قدرتی، تعادلی، عملکردی و تمرین در آب را به مدت هشت هفته و به صورت چهار جلسه در هفته انجام دادند. برای بررسی داده ها از آزمون های تجزیه وتحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر دوراهه در سطح معناداری 05/0≥P استفاده شد.

    نتایج

    پس از انجام هشت هفته تمرین ترکیبی آب و خشکی، بهبود معناداری در آزمون تعادل رساندن عملکردی (05/0>P) و حس عمقی مفصل مچ پا (001/0=P) و همچنین کاهش معناداری در زمان آزمون برخاستن و راه رفتن مشاهده شد (001/0=P). در هیچ یک از متغیرهای گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0˃ P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که انجام تمرین عملکردی به صورت ترکیبی در آب و خشکی، می تواند اثر مفیدی بر بهبود تعادل، حس عمقی و در نهایت عملکرد حرکتی و راه رفتن کودکان فلج مغزی داشته باشد. همچنین انجام تمرین ترکیبی آب و خشکی می تواند تعادل و حس عمقی مچ پای کودکان فلج مغزی دایپلژی را بهبود بخشد و به وسیله بهبود تعادل و حس عمقی این کودکان می توان مشکلات حرکتی و زمین خوردن این کودکان را کاهش داد و گامی موثر در بهبود سلامتی و شیوه زندگی آن ها برداشت. بنابراین انجام این تمرین عملکردی ترکیبی به مربیان و درمانگران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تمرین عملکردی، تمرین در آب، تعادل، حس عمقی، دایپلژی
  • ارسلان دمیرچی*، ساناز شیروی صفحات 81-91
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی -عروقی از مهم ترین علل مرگ ومیر در میان زنان است. تغییرات هورمونی در دوران پیش و پس از یائسگی می تواند بر عوامل التهابی مانند اینترلوکین ها و فاکتور نکروز تومور آلفا و همچنین عملکرد عروق اثرگذار باشد. هدف این تحقیق تعیین اثر یک جلسه فعالیت هوازی با شدت متوسط بر اینترلوکین های 6 و 8، فاکتور نکروز تومور آلفا و همچنین عملکرد عروق به روش اتساع به واسطه جریان خون زنان در دوران پیش و پس از یائسگی بود.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق نیمه تجربی، از 30 زن غیرفعال و بدون داشتن هرگونه بیماری قلبی- عروقی که شامل دو گروه 15 نفره از زنان پیش از یائسگی (با میانگین سنی 3/1 ± 7/47 سال) و زنان پس از یائسگی (با میانگین سنی 5/1 ± 8/56 سال) می شدند، خواسته شد در یک جلسه فعالیت هوازی با شدت متوسط (60 تا 70 درصد ضربان قلب ذخیره) به مدت 30 دقیقه دویدن روی نوار گردان شرکت کنند. نمونه خون شرکت کنندگان 30 دقیقه پیش و 30 دقیقه پس از فعالیت برای اندازه گیری عوامل التهابی (اینترلوکین 6، انترلوکین 8 و فاکتور نکروز تومور آلفا) جمع آوری شد. همچنین عملکرد عروق به روش اتساع به واسطه جریان خون، 15 دقیقه پیش و 15 دقیقه پس از فعالیت هوازی اندازه گیری شد. سپس نتایج به وسیله نرم افزار SPSS و آزمون کوواریانس تجزیه وتحلیل شد (05/0>P).

    نتایج

    در نتیجه یک جلسه فعالیت هوازی با شدت متوسط، بین دو گروه از زنان پیش از یائسگی و پس از یائسگی تفاوت معنا داری در اینترلوکین 6 و 8 دیده نشد (432/0=P ،097/0=P)، اما فاکتور نکروز تومور آلفا کاهش معناداری در گروه زنان پیش از یائسگی نشان داد که در زنان پس از یائسگی وجود نداشت (003/0=P). همچنین اتساع عروقی به واسطه جریان خون پس از یک جلسه فعالیت هوازی با شدت متوسط بین زنان پیش از یائسگی و پس از یائسگی دارای تفاوت معناداری بود (001/0=P)، بدین معنی که اتساع به واسطه جریان در زنان پیش از یائسگی افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که به طور کلی، با توجه به افزایش FMD و کاهش TNF-α در زنان پیش از یائسگی، به نظر می رسد که عوامل مرتبط با پاسخ دهی اندوتلیال در زنان پس از یائسگی کاهش یافته است. با این حال عدم تفاوت در اینترلوکین های 6 و 8 بین زنان پیش از یائسگی و پس از یائسگی می تواند نشان دهنده افزایش التهاب در زنان در دوران پیش از یائسگی باشد که دلیلی برای شروع یا افزایش اختلالات اندوتلیال در دوران گذار یائسگی است.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، گذار از یائسگی، بیماری های قلبی -عروقی، عملکرد عروق، اینترلوکین 6 و 8، فاکتور نکروز تومور آلفا
|
  • Vahid Rabiei, Mohammad Fashi * Pages 1-13
    Background and Purpose

    Improvements in performance based on buffering capacity has been of great interest, where beneficial effects have been reported by using added respiratory dead space (ADRS) in endurance training. However, the use of ADRS in resistance training has not been investigated. The aim of this study was to investigate the effects of added respiratory dead space in weightlifting training on carbon dioxide, bicarbonate, and blood lactate.

    Materials and Methods

    Eighteen young healthy males (age, 28.72±14.14 years and body mass index 24.27±1.34 kg/m2) with at least 6 months experience of weightlifting training, were voluntarily selected and randomly divided into two groups of weightlifting+added respiratory dead space (WARDS, n = 9) and weightlifting training (n = 9). Both groups performed selected weightlifting training three sessions per week in the first to fourth weeks, four sessions per week in the fifth to sixth weeks and five sessions per week in the seventh to tenth weeks at an intensity corresponding to 80% of one-repetition maximum and rate of perceived exertion (RPE) 14 to 16. However, the WARDS group were breathing through a device that increased respiratory dead space volume to 1200-ml during the training. The anthropometric measurements and blood samples were taken before and after the first and last training session to determine carbon dioxide, HCO3- and lactate levels. For between-group comparisons repeated measures of ANOVA with between-group subjects was used.

    Results

    No significant difference was observed between the two groups for body mass index (P=0.510), body weight (P=0.714) and body fat percentage (P=0.942). Changes in the CO2 (P=0.045) and lactate (P≥0.001) levels were significantly different in the mask group compared to non-mask group. No significant difference was observed between the two groups for HCO3- (P=0.947). As a result of comparing the responses of training variables, there was a significant increase in CO2 only after the last training session (P=0.019), while, lactate increased after the first and the last training session (P=0.001) and HCO3- after the first session (P=0.029) and the last training session (P=0.045) in the training group with mask.

    Conclusions

    Using an added respiratory dead space with a volume of 1200 ml during weightlifting training is a simple method to improve buffering capacity and increase lactate tolerance. Weightlifting training sessions are not considered more difficult with this strategy and can provide an alternative to well-known training protocols, and athletes can benefit from the adaptations in various directions such as hypertrophy, performance improvement.

    Keywords: Carbon Dioxide, Bicarbonate, Weightlifting Training, Resistance Training
  • The effect of 4 weeks of the virtual reality, interval nordic walking and ambient music interventions on cardiorespiratory recovery in the elderly patients with HFrEF in response to the cardiopulmonary exercise test
    Ardavan Taheri, Maede Makaremi, Valiollah Dabidiroshan * Page 2
    Background and aims

    Patients of heart failure with reduced left ventricular ejection fraction (HFrEF) have cardiac autonomic dysfunction that cause mortality. Poor HR and rate-pressure product (RPP) recovery immediately after a cardiopulmonary exercise test (CPET) is due in part to a reduction in vagal tone. There are limited studies evaluating the recovery of hemodynamic (HR, SBP and RPP) indices after moderate-term exercise and in response to a standard exercise protocol in patients with HF. The aim of current study was to determine whether 4 weeks of non-pharmacological interventions such as; virtual reality (VR), interval Nordic walking (INW) and Ambient music (AM) improves the cardiovascular hemodynamic recovery (1 and 3 minutes) in response to a standard CPET in patients with HF.

    Methods

    Forty-two stable HF patients with mean age: 60.36 ± 4.13 years and EF (30-55%); randomly assigned to four groups of VR training, INW, listen to Ambient music and control. VR, INW and AM groups performed the defined protocol for 4 weeks and 5 days each week. Measurements included HR, SBP, RPP and cardiorespiratory function (VO2peak, O2 pulse and time-to-exhaustion [TTE] were carried out using a 12-lead ECG system, immediately and the 1st and 3rd minute of recovery following an incremental CPET in the before and after 4 weeks of interventions. Multivariate analysis of variance was used to investigate the effect of interventions and CPET at different times.

    Results

    CPET cause increase in cardiorespiratory hemodynamic parameters in baseline and after 4 weeks of non-pharmacological interventions. After 4 weeks of interventions, Heart rate recovery after 1 minute (HRR1) and Heart rate recovery after 3 minutes (HRR3), TTE and VO2peak were insignificantly higher in the INW and VR groups, when compared with the controls (P< 0.05). After 4 weeks of intervention, interestingly, the RPP values immediately after CPET showed an insignificant increase in the INW and VR groups, as compared to the control and music groups, which was in line with increase in TTE. 4 weeks of music had no significant effect on hemodynamic recovery and cardiorespiratory function of men with HF.

    Conclusions

    Improved recovery of HRR3 and SBP in response to CPET and a betterment in VO2peak and TTE after 4 weeks of INW and VR interventions may be a factor for increased vagal tone in patients with HFrEF. Both INW and VR training methods are suitable for improving cardiorespiratory hemodynamic recovery in patients with HF. However, faster recovery probably requires longer duration of exercises and may be a way to improve cardiorespiratory fitness and thus prevent cardiac events in the elderly with HF. future research should focus on other training methods, including HIIT exercises with nutritional interventions. Moreover, understanding the mechanisms responsible for the potential improvements warrant further study.

    Keywords: Heart Rate Recovery, Heart Failure, Virtual Reality Exercise, Interval Nordic Walking, Music
  • The effect of muscle molecular clock on signaling of sports performance adaptations
    Sahar Ghasemipour, Mohammad Faramarzi * Page 3
    Background and purpose

    Physiological and behavioral processes of almost all organisms depend on the time of day. In mammals, light enters these processes in the suprachiasmatic nucleus of the hypothalamus, which forms the body's central clock, and synchronizes the body's functions with the 24-hour cycle of light and darkness. he does. In addition to perceptual and cognitive aspects of performance, circadian rhythms affect many aspects related to physiological performance such as muscle strength and flexibility. There is also a strong relationship between physical performance and (circadian) changes in body temperature, with optimal physical performance coinciding with peak body temperature in the early evening. The circadian clock, which is responsible for the circadian rhythm, exists in almost every cell, and its disruption leads to many diseases such as type 2 diabetes and metabolic syndrome. The findings show that skeletal muscle homeostasis may be disrupted not only due to lack of exercise and low dietary protein intake, but also due to disruption of circadian rhythm conditions such as continuous night work, shift work, lack of sleep, and jet lag.

    Materials and Methods

    In this review study, articles related to the subject were selected and studied from published texts and authoritative sites using keywords muscle molecular clock, exercise performance, circadian rhythm, and phenotype.

    Results

    The time of sports activities is very important in performance. Despite the timing of the activity, individual preference for doing the activity in the morning or in the evening can be a very important factor on performance. According to the reviewed studies, most of the sports performance such as strength, speed, endurance, accuracy, recovery ability, harmony, etc., were better in the evening and early night in the athletes of different team and individual disciplines. This superiority in the evening can be attributed to body temperature, hormone release, circadian rhythm, rest and recovery, etc. In some cases, such as swimming, strength and endurance are better in the morning.

    Conclusion

    Based on the information collected in this review study, biological and physiological rhythms have an effect on people's physical performance. Despite individual differences and personal preferences in determining training hours, taking into account a specific training time each day and training at the beginning of the day can improve people's performance. Higher body temperature in the evening, increasing the level of secretion of hormones such as cortisol and testosterone, etc. can be one of the factors affecting the better performance of athletes in the evening. But depending on the type of activity, skill level, gender of the athletes and individual differences, the time to perform the activity for better performance can vary. In addition to the mentioned cases, individual preference to perform activities during the day or night is an important factor in improving performance.

    Conclusion

    Based on the information collected in this review study, biological and physiological rhythms have effect on people's physical performance. Despite individual differences and personal preferences in determining training hours, by considering a specific training time each day and training at the beginning of the day, people's performance can be improved.

    Keywords: Athlete Performance, Muscle Mmolecular Clock, Circadian Rhythm, Skeletal Muscle, Chronotype
  • Elaheh Dianati, Hamid Rajabi *, Nena Khaledi, Sadegh Amani Shalamzari Pages 14-28
    Background and Purpose

    Beta-alanine supplement, which is a precursor of carnosine, may improve performance by providing a buffering effect. The purpose of this study was to investigate the effect of beta-alanine supplementation and regular Taekwondo training on anaerobic, aerobic, and endurance activity substrate metabolism in female Taekwondo athletes.

    Materials and Methods

    Twenty-four female professional taekwondo practitioners (age, 18.0±2.5 years), from Tehran province volunteered to participate in this research. Based on the body composition and training history, the subjects were divided into two groups (n=12) of supplement and placebo. The pre-tests consisted of the an aerobic specific test (Progressive Specific Taekwondo Test, PSTT) including repeated strikes of Bandal-Tchagui to exhaustion time during a maximum duration of 15 minutes and a taekwondo anaerobic test (Frequency Speed of Kick Te, FSKT) including 5 sets of 10-second high-speed Bandal-Tchagui kicks with maximum strength. Furthermore, the substrate metabolism of the endurance activity was measured by a gas analyzer, and the VCO2, VO2, VO2peak, HR, and HRpeak were measured. During and immediately after the test, the level of perception of fatigue was evaluated. Moreover, blood lactate levels were measured using a lactometer after the anaerobic and aerobic tests. After 28 days of receiving the supplement or placebo (5g/day) at the designated day times, the pre-test measurements were repeated. Repeated measures of ANOVA with between-group factor and Bonferroni post-hoc tests were used to compare the data.

    Results

    There was no significant difference between the two supplement and placebo groups for anaerobic capacity, aerobic capacity, and substrate metabolism (p<0.05). Although, both groups (supplement and placebo) showed significant improvements in the time to exhaustion and the number of steps to exhaustion in the post-test compared to the pre-test, these improvements were significantly higher in the supplement group compared to the placebo (p<0.05).

    Conclusion

    During the research period, beta-alanine supplementation had only an effect on some performance indicators and probably more pronounced effects on the performance of elite athletes would be seen in the long term. However, this little gain can be important in professional athletes, and more studies are needed in this field for a concrete conclusion.

    Keywords: Taekwondo-Specific Anaerobic Test, Taekwondo-Specific Aerobic Test, Fat Oxidation, Carbohydrate Oxidation, Beta-Alanine, Respiratory Exchange, Metabolism
  • Mozhgan Mozhgan Abdullahzadeh Nobejari, Behrouz Abdoli *, Rana Fayaz Milani Pages 29-44
    Background and Purpose

    The effect of physical activity and living in enriched environment on some cognitive mechanisms in Alzheimer's disease (AD) is not yet well understood. Therefore, this study aimed to investigate the effect of aerobic training along with enriched environment on spatial memory and brain-derived neurotrophic factor in the Hippocampal tissue of elderly female Wistar rats with Alzheimer's disease.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 30 elderly female Wistar rats with twenty-one-month-old and average weight of 260±20 grams were used and divided into 6 groups: control-healthy, Alzheimer's, sham group, Alzheimer's + aerobic exercise (treadmill), Alzheimer's + enriched environment, Alzheimer's + enriched environment + aerobic exercise (treadmill). Rats in the training groups performed two 15-min sessions with 5-minute passive rest at a speed of 10 m/min in the first and second weeks. In the third week, they performed three sessions at a speed of 15 m/min with a 5-min break, and in the fourth week, four sessions per day at a speed of 15 m/min with a 5-min break. In the enriched environment group, the animals were kept in a plexiglass material larger than the standard cage (60×50×70 cm3). In these cages, devices such as ladders, hollow pipes, wooden blocks and plastic toys were placed. In Alzheimer's groups, rats were anesthetized by intraperitoneal injection of ketamine (80 mg/kg) and xylazine (20 mg/kg). Then, Alzheimer's Aβ was induced by intracerebroventricular injections (10μg/rat). Spatial memory was measured by Morris water maze, barin derived neurotrophic factor (BDNF) and Trk-B by western blot. In a pilot study in order to evaluate the spatial memory of rats, one week after beta-amyloid injection, all rats were divided into Alzheimer's and control groups. Rats were trained in the maze for four days and the mean percentage permanence in the platform area was recorded. The results of the independent t-test showed that there is a significant difference between the control group and Alzheimer's group (P=0.0152). Therefore,  One-way analysis of variance with Tukey's post-hoc test (P<0.05) were used to analyze the data.

    Results

    BDNF increased in all groups significantly (P<0.001), and comparisons between groups were significant except for control vs sham (P=0.27) and Alzheimer's vs Aerobic Alzheimer's (P=0.20) groups. Trk-B increased in all groups and between-group comparisons were significant except for control vs sham (P=0.22), aerobic Alzheimer's vs Alzheimer's enriched environment (P=0.32). However, for spatial memory  only between-group comparisons for Alzheimer's vs control (P=0.02), and Alzheimer's vs Alzheimer's + enriched environment + aerobic training (P<0.001) groups were significant.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that aerobic exercise and living in enriched environment can be effective on the spatial memory of elderly Alzheimer's rats through the increase of neurotrophic factors.

    Keywords: Aerobic Exercise, Alzheimer, Enriched Eenvironment, Memory, BDNF, Elderly
  • Mohammad Rami *, Samaneh Rahdar, Sayed Shafa Marashi, Abdolhamid Habibi Pages 45-59
    Background and Purpose

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic inflammatory, autoimmune, and multi-factorial disease that substantially reduces patients’ quality of life. Since physical activity may offer anti-inflammatory and axonal protection benefits to these patients, this study aimed to explore the impact of swimming training on the proteins critical for the myelination of hippocampal tissue in cuprizone-induced rat’s model of MS.

    Materials and Methods

    In the current investigation, 20 male Wistar rats with an average age of 12 weeks and the weight of 230 g were purchased and divided randomly into four groups: healthy control, MS control, healthy training, and MS training. The MS disease model was induced by administering food containing 0.5% cuprizone for 12 weeks. Upon confirming MS induction through the rotarod test, rats underwent a six-week swimming protocol. In the first week, they performed 10 min swimming without applying loads, and thereafter the duration of swimming was added by 5 min every week. In order to maintain the adaptations the duration of the swimming for the fifth and sixth weeks was constant and was kept at 30 min. At the end of the training protocol, memory and balance were assessed via shuttle box and rotarod tests. Subsequently, the hippocampal tissue was extracted, and analyzed for determining the proteolipid protein (PLP) and Myelin basic protein (MBP) protein levels by using western blot and the amount of Nerve growth factor (NGF) protein was measured by using the ELISA method. The data were analyzed using one-way ANOVA and post-hoc comparisons were made by using Tukey's test at a significance level of p<0.05.

    Results

    The findings of the shuttle box and rotarod tests revealed that the MS group had impaired memory function and balance maintenance, but these improved significantly after swimming training (p<0.001). No significant difference was observed in the results of the shuttle box and rotarod tests between healthy training and healthy control groups (p>0.05). The results of the present study showed that NGF, PLP and MBP proteins in the patient control group were significantly lower compared to the healthy control group (p<0.05). Furthermore, data analyses showed that the amounts of these proteins increased significantly in the MS training group compared to the MS control group (p<0.05). The results showed that there was a significant difference for NGF and PLP proteins between healthy training group and healthy control group (p<0.05), whereas, no significant differences in MBP protein levels were found between the healthy training and healthy control groups (p>0.05).

    Conclusion

    Based on the current research findings, it can be concluded that swimming exercise has notable anti-inflammatory and neuroprotective effects through favourable molecular adaptations, and it can probably be considered as a safe, non-pharmacological and complication-free method to improve the symptoms in MS patients.

    Keywords: Swimming Exercise, Multiple Sclerosis, Inflammatory Disease, Molecular Adaptation, Myelination
  • Hamid Abbasi, Hossein Ghasemsharifi, Saeed Abedinzadeh *, Reza Sharifatpour Pages 60-80
    Background and Purpose

    Children with spastic cerebral palsy have many problems in terms of movement and balance. The crooked structure of children with spastic cerebral palsy disturbs their balance function. Due to the constant muscle tension in these people, a permanent spasm is seen in their flexor muscles. Together with other features of the disease, this leads to limited mobility for those affected. Recently, training in water and on land have become very popular in both sports and rehabilitation, especially for people with limited mobility. The aim of this study was to investigate the effects of a functional training protocol combining water and land exercises on the balance and proprioception of the lower limbs of children with cerebral palsy and diplegia.

    Materials and Methods

    Thirty children with diplegia cerebral palsy were selected through available sampling and randomly divided into two equal groups of experimental (age, 9.33±1.63 years; height, 1.32±0.06 m; weight, 33.88±3.63 kg) and control group (age, 9.46±1.30 years; height, 1.30±0.05 m; weight, 32.04±3.52 kg). Subjects in the experimental group performed a training protocol on the ground including strength exercises, balance exercises and functional exercises and training protocol in water for 8 weeks and 4 sessions per week.  Before and after the training period static balance was evaluated by using the functional reaching test, the dynamic balance by using the time up and go test (TUG), and joint proprioceptive by measuring the angle of dorsiflexion. To statistically analyze the data, two-way repeated measures of ANOVA was used at a significant level of p≤0.05.

    Results

    After 8 weeks of land and water combined training, there were significant improvements in the functional balance test (p<0.05) and ankle joint proprioception (p=0.001), as well as a significant reduction in time of TUG test(p=0.001). No significant within-group differences were observed in any of the variables in the control group (p˃ 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that performing combined strength, aquatic, functional and balance exercises improve balance, joint proprioception, movement and walking performance in children. In addition, combined water and land exercises can improve the balance and proprioception of children with cerebral palsy and diplegia, and as a result the movement problems and falls of these children could be reduced, which is important for improving the health and lifestyle of these children. Therefore, prescribing this exercise training modality is recommended to trainers and therapists.

    Keywords: Functional Training, Aquatic Exercise, Balance, Proprioception, Diplegia
  • Arsalan Damirchi *, Sanaz Shiravi Pages 81-91
    Background and purpose

    Cardiovascular diseases are the most important cause of death among women. Hormonal changes around and after menopause can affect inflammatory factors such as interleukins and tumor necrosis factor alpha (TNF-α) as well as vascular function. The aim of this research was to determine the effect of a session of aerobic exercise with moderate intensity on interleukins 6 and 8, TNF-α, as well as vascular function (flow mediated dilation) in premenopausal and postmenopausal women.

    Materials and methods

    In this semi-experimental study, 30 inactive women without any cardiovascular disease participated in the study voluntarily, which were allocated into two equal groups (n=15) of premenopausal women (age, 47.7±1.3 years) and postmenopausal women (age, 56.8±1.5 years). Participants in both groups performed a session of moderate intensity aerobic exercise included 30 min of running on a treadmill at 60-70% of heart rate reserve. Participants' blood samples were collected 30 min before and 30 min after the exercise and were analyzed to measure inflammatory factors (interleukin 6, interleukin 8 and TNF-α). Vascular function was evaluated by measuring flow mediated dilation at 15 min before and 15 min after aerobic exercise. Data were analyzed by using SPSS software and covariance test (P>0.05).

    Results

    In response to a session of moderate intensity aerobic exercise, no significant difference was seen in interleukin 6 and 8 between two groups of premenopausal and postmenopausal women (P=0.432, P=0.097), but TNF-α decreased significantly in premenopausal whereas it it did not change in postmenopausal women (P=0.003). In addition, vascular dilation after a session of moderate intensity aerobic exercise was significantly (P=0.001) different between premenopausal and postmenopausal women , where, flow mediated dilation increased in premenopausal compared to postmenopausal women.

    Conclusion

    Based on the increased FMD and decreased TNF-α in premenopausal women, in general our findings show that following acute exercise factors associated with endothelial responsiveness are improved in premenopausal women while responses are decreased in postmenopausal womenHowever, lack of differences in interleukins 6 and 8 between premenopausal and postmenopausal women might indicate increased inflammation in premenopausal women, which is a reason for the onset or increases in disorders of endothelial function during menopause.

    Keywords: Menopause Transition, Cardiovascular Diseases, Vascular Function, Interleukin 6, 8, TNF-Α