فهرست مطالب

امنیت پژوهی - پیاپی 81 (بهار 1402)

فصلنامه امنیت پژوهی
پیاپی 81 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی قربانیان، سمیه کرداری* صفحات 5-32

    مسئله امنیت اجتماعی از دیرباز در جوامع بشری مطرح و در جنگ های امروزی ضمن استفاده از شیوه ها و شگردهای مختلف رزمی به شکل سخت تلاش می گردد با به کارگیری مستمر روش های نرم و با بهره گیری از ابزارهای متنوع از قبیل رسانه ای، اقتصادی، فرهنگی و... اراده مردم را باهدف ضربه به امنیت جامعه متزلزل نمایند. مقابله هدفمند و هوشمند با این نوع نبرد مستلزم انجام مطالعات گسترده، علمی و متقن بوده که در راس این مطالعات بهره گیری از فرمان ها و قوانین الهی با تمسک به آیات شریفه قرآن کریم است؛ هدف اصلی آن، «تبیین چگونگی تاثیر اراده ها در امنیت اجتماعی از منظر قرآن کریم» بوده و سوال عمده پژوهش این است که «اراده ها در امنیت اجتماعی از منظر قرآن کریم چه نقشی دارند؟» در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح می گردد که «عواملی از قبیل اراده عظیم الهی، ولایت مداری، استقامت، ایمان به خدا، توکل به خدا و تبیین جهاد در ارتقاء سطح امنیت اجتماعی از منظر قرآن موثر هستند» در این مقاله از روش داده بنیاد بهره برداری شده و از نوع کاربردی است. جامعه آماری تحقیق مشتمل بر آیات نورانی، تفاسیر قرآن کریم و همچنین 80 نفر از صاحب نظران علوم قرآنی و دفاعی بوده که در انتخاب آن با روش هدفمند سعی گردیده مرتبطان واقعی انتخاب شوند. روش های گردآوری داده ها میدانی و کتابخانه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی، پرسش نامه است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از نرم افزارهای اس پی اس اس[1] و مکس کیودا[2] بهره برداری شده است. بر مبنای یافته های این مقاله اکثریت مطلق (90.21% جامعه نمونه) معتقد هستند که کنترل اراده ها در امنیت اجتماعی از منظر قرآن نقش مهمی ایفاء می کنند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اراده، امنیت، امنیت اجتماعی
  • معصومه شریفی، محسن رفیعی *، هادی طحان زاده صفحات 33-52

    مسئله نفوذ فرهنگی، از مسائلی است که به جهت تهدیدآمیز و ضدامنیتی بودن آن، از دیرباز مورد توجه بوده است. هدف اصلی از این پژوهش، شناخت معنای نفوذ فرهنگی دشمن، کاربرد و مصادیق آن در قرآن کریم و سنت معصومین (ع) بوده است. پرسش اصلی این پژوهش، ازاین قرار بوده است: «قرآن و سنت، چه دیدگاهی درباره معنا، کاربرد و مصادیق جریان نفوذ فرهنگی دشمن دارد؟». با توجه به رویکرد قرآنی و روایی این پژوهش، یافته ها نشان داد که اصطلاح «نفوذ» و «نفوذ فرهنگی» به طور مستقیم و عینا در قرآن و سنت به کار نرفته است؛ اما معادل ها و مصادیق این واژه ها، درآیات و روایات به کاررفته اند که بیشترین کاربرد آن ها مربوط به دشمنان خدا و اسلام (شیطان، منافقان، کفار، مشرکین و برخی اقوام زمان پیامبران گذشته) بوده است. بررسی ابزار و راه های نفوذ فرهنگی و راه کارهای مقابله با آن، از عهده این نوشتار خارج است و پژوهشی مستقل می طلبد. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتاب خانه ای و با ابزار فیش بوده که شیوه نگارش آن، توصیفی- گزارشی و تحلیلی بوده است.

    کلیدواژگان: نفوذ، نفوذ فرهنگی، دشمن، قرآن، سنت
  • محمد احدی * صفحات 53-84

    دیپلماسی دفاعی ابزاری برای تامین اهداف راهبردی کشور در حوزه های سیاست خارجی و سیاست دفاعی است. ایجاد ائتلاف ها و اتحادها توسط بازیگرانی که توان تاثیرگذاری بر محیط را دارند، با هدف کنترل بر محیط امنیتی ایجاد می شوند و دیپلماسی دفاعی ازجمله عناصر درگیر در انعقاد این پیمان ها و ایجاد ائتلاف هاست. جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قدرت کنشگر منطقه ای و بازیگر موثر بین المللی، برای تاثیرگذاری در محیط امنیتی خود نیازمند ورود به ائتلاف ها و پیمان های دفاعی با متحدان و دوستان خود است و برخورداری از الگوی راهبردی برای ائتلاف سازی در حوزه عمل دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران هدف این تحقیق را تشکیل می دهد. سوال تحقیق این است: الگوی راهبردی ائتلاف سازی در حوزه عمل دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران چیست؟ در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شده و جامعه آماری آن در جمع آوری داده ها را کلیه اسناد و مدارک بالادستی و مرتبط به صورت تمام شمار و همچنین جامعه آماری خبرگی پژوهش برای غربال یافته ها (مفاهیم و مقوله ها) شامل خبرگان حوزه دیپلماسی دفاعی به تعداد 16 نفر انتخاب شده است. الگوی ائتلاف سازی شامل مضامین الزامات، اصول و اهداف و همچنین نقش ها و بازیگران است. در این تحقیق، 97 مفهوم برای این مضامین احصا و در 16 مقوله برای مضامین مذکور دسته بندی شدند. عدالت خواهی و مخالفت با سلطه مقوله های مضمون اصول هستند که ازجمله مقوله های متمایزکننده الگوی ائتلاف سازی در جمهوری اسلامی ایران در مقایسه با الگوهای مرسوم دنیا بوده و عضویت بازیگران غیردولتی در ائتلاف که مصداق بارز آن محور مقاومت است، از دیگر متمایزکنندگان این الگو به شمار می رود.

    کلیدواژگان: ائتلاف سازی، الگوی راهبردی، جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی دفاعی
  • سید محمدهادی ساداتی، لیلا رئیسی *، زینب پورخاقان صفحات 85-108

    حق بر حریم خصوصی یکی از حقوق بشر مصرح در کنوانسیون اروپایی حقوق بشر است که به عنوان حقی مقید قابل تحدید و تعلیق از سوی حاکمیت است. یکی از شرایط تعلیق و تحدید حق بر حریم خصوصی، حفظ امنیت و منافع ملی است که در کنوانسیون اروپایی حقوق بشر به عنوان یکی از اهداف مشروع برای توجیه مداخله حاکمیت در حریم خصوصی مورد شناسایی قرارگرفته است. مصادیق چهارگانه اهداف مشروع در کنوانسیون مشخص گردیده که انحصاری محسوب می شوند و حفظ امنیت و منافع ملی یکی از اهداف مشروع مقرر در کنوانسیون است. بر اساس بند دوم ماده هشت کنوانسیون زمانی مداخله حاکمیت در حریم خصوصی در جهت حفظ امنیت ملی امکان پذیر است که مبتنی بر قانون، واجد هدف مشروع و در پی یک ضرورت اجتماعی در یک جامعه مردم سالار صورت گرفته باشد و در غیر این صورت مداخله حاکمیت غیرقانونی و نقض حریم خصوصی محسوب می گردد. درعین حال تعریفی از امنیت ملی در کنوانسیون ارائه نگردیده و تعیین اولویت و رجحان امنیت ملی بر یک حق بشری، شرایط استناد حاکمیت به امنیت ملی در زمان مداخله در حریم خصوصی و محدوده استناد دولت های عضو کنوانسیون به قوانین داخلی و امکان بهره گیری از قاعده حاشیه صلاحدید و تضمینات قانونی-حمایتی از حریم خصوصی با بررسی رویه دیوان امکان پذیر است. درنتیجه بررسی رویه دیوان و نقش آن در تثبیت و گسترش حق بر احترام به حریم خصوصی به عنوان یک نهاد قضایی حقوق بشری که از سازکارهای اجرایی برخوردار است، حائز اهمیت است.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، حاکمیت، حریم خصوصی، کنوانسیون، مداخله
  • مجید اصغرزاده، محمدرضا اخی * صفحات 109-140

    نوشتار حاضر با هدف بررسی رابطه میان ویژگی های شخصیتی با تاب آوری در کارکنان مشاغل اطلاعاتی- امنیتی انجام شده است. برای این منظور این سوال مطرح گردید که در کارکنان موردنظر بین این دو متغیر چه ارتباطی وجود دارد؟ با توجه به ماهیت سوال های پژوهشی از روش تحقیق همبستگی استفاده شد. نمونه آماری کارکنان، به روش افراد در دسترس تعداد 89 نفر انتخاب شدند. شرکت کنندگان به سوالات پرسش نامه های سنجش صفات پنج گانه شخصیتی (NEO) و تاب آوری کانر و دیویدسون جواب دادند. اطلاعات پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار 23SPSS و روش ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. تحلیل نتایج هریک از فرضیه های فرعی نشان داد که بین دو متغیر ویژگی شخصیتی وظیفه شناسی و تاب آوری ضریب (35.) به دست آمد که ضریب محاسبه شده در سطح 99% معنی دار است. بین دو متغیر ویژگی شخصیتی روان رنجوری و تاب آوری ضریب (17.-) به دست آمد که این مقدار ضریب محاسبه شده به لحاظ آماری معنی دار نبود. بین دو متغیر ویژگی شخصیتی برون گرایی و تاب آوری ضریب (23.) به دست آمد که این میزان در سطح 95/ معنی داراست. بین دو متغیر ویژگی شخصیتی سازگاری و تاب آوری ضریب (10.) به دست آمد که ضریب محاسبه شده هرچند گویای ارتباط مثبت بین دو متغیر است؛ ولی به لحاظ آماری معنی دار نبود. بین ویژگی شخصیتی بازبودن به تجربه و تاب آوری در کارکنان مشاغل اطلاعاتی- امنیتی ارتباط معنی داری وجود دارد (37.) که این میزان نیز در سطح 99/ معنی داراست. نتایج تجزیه وتحلیل کلی نیز نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی و تاب آوری در کارکنان مشاغل اطلاعاتی- امنیتی ارتباط معنی داری وجود دارد (36.) نتیجه کلی این است که با توجه به شرایط خاص مشاغل اطلاعاتی- امنیتی تاب آوری متغیر مهمی در سازگاری محسوب می شود و برخی ویژگی های شخصیتی نیز با تاب آوری مرتبط هستند

    کلیدواژگان: شخصیت، ویژگی های شخصیتی، تاب آوری، کارکنان مشاغل اطلاعاتی- امنیتی
  • محمدجواد بیژنی *، امیرمحمد شیرخدا صفحات 140-162

    تمرکز این مقاله بر روی «عاملیت» پلتفرم تلگرام است. این که چگونه پلتفرم تلگرام دارای کنش مندی است و در این کنش مندی هویت جهانی را برساخت می کند. چهار میانجی گر فنی برونو لاتور شامل («ترجمه»، «ترکیب»، «پنهان سازی بازگشت پذیر» و «واگذاری دستورالعمل ها») است؛ که برای فهم ماهیت و هستی شناسی پلتفرم تلگرام می توانند ابزاری مناسب باشند. با این چهار میانجی گر، توصیف، تحلیل و تبیینی از ماهیت تلگرام ارائه داده می شود. به زبان دیگر، تلگرام از درون این چهار میانجی گر لاتور رد شده و علاوه بر کارکرد، ماهیت آن نیز به عنوان یک فناوری ارتباطی روشن می شود. درنتیجه این مقاله اساس و ماهیت پلتفرم تلگرام، «انسان» و به صورت خاص، «فردگرایی» است؛ که نزدیک ترین الگوواره فکری به آن لیبرال است. همچنین در پلتفرم تلگرام، «هویت یابی جهانی» به علت دلایل مختلفی که در ماهیت و ذات آن است؛ شکل نمی گیرد

    کلیدواژگان: فلسفه فناوری، فلسفه رسانه، هویت یابی جهانی، تلگرام
|
  • Samia Karari * Pages 5-32

    The issue of social security has been raised in human societies for a long time and in today's wars, while using different combat methods and tactics; it is being tried hard by continuously using soft methods and using various tools such as media, economic, cultural measures, to destabilize the will of the people with the aim of affecting the security of the society. Targeted and intelligent confrontation with this type of battle requires conducting extensive, scientific and thorough studies, at the top of these studies is the use of divine commands and laws by adhering to the honorable verses of the Holy Quran; the main objective of this study is to "explain how wills affect social security from the perspective of the Holy Quran" and the main research question is "what role do the wills play in social security from the perspective of the Holy Quran?" It was hepothesized that "factors such as God's great will, following Willayah, perseverance, faith in God, trust in God and explanation of jihad are effective in improving the level of social security from the perspective of the Qur'an”. In this practical study, grounded theory was used. The statistical population of the study consists of Holy verses of the Quran, interpretations of the Holy Quran, as well as 80 experts of Quranic and defense sciences. Field studies and library techniques were used  as data collection methods and data collection tool was a questionnaire. SPSS and MaxQuda software were used to analyze the data. Based on the findings of this study, the absolute majority (90.21% of the sample population) believe that the control of wills plays an important role in social security from the perspective of the Quran.

    Keywords: Holy Quran, Will, Security, Social Security
  • Mohsen Rafiei * Pages 33-52

    The issue of cultural influence is one of the issues that has been receiving attention for a long time due to its threatening and anti-security nature. The main purpose of this study was to know the meaning of the enemy's cultural influence, its application and examples in the Holy Quran and the Sunnah of the infallibles. The main research question was: "What is the view of the Qur'an and the Sunnah about the meaning, application and examples of the enemy's cultural influence?".Considering the Qur'anic and narrative approach of this study, the findings showed that the terms "influence" and "cultural influence" were not directly and objectively used in the Quran and Sunnah; However, the equivalents and examples of these words have been used in verses and sunnah, the most of which are related to the enemies of God and Islam (the devil, hypocrites, infidels, polytheists and some tribes of the time of the past prophets). Examining the tools and ways of cultural influence and the solutions to deal with it is beyond the scope of this stydy and requires an independent research. The method of collecting data in this study was a library and a note taking tool, which was written in a descriptive-reporting and analytical way

    Keywords: Influence, Cultural Influence, Enemy, Quran, Sunnah
  • Mohamm Adahadi Pages 53-84
  • Leila Raisi * Pages 85-108

    The right to privacy is one of the human rights stipulated in the European Convention on Human Rights, which can be limited and suspended by the government as a binding right. One of the conditions for suspending and limiting the right to privacy is to maintain security and national interests, which is identified in the European Convention on Human Rights as one of the legitimate goals for justifying government intervention in privacy. The four examples of legitimate goals are specified in the convention, which are considered exclusive, and maintaining security and national interests is one of the legitimate goals stipulated in the convention. According to the second paragraph of Article 8 of the Convention, it is possible for the government to intervene in privacy in order to maintain national security if it is based on the law, it has a legitimate purpose and is based on a social necessity in a democratic society, and otherwise the intervention of the government is illegal and it is considered a violation of privacy. At the same time, a definition of national security has not been provided in the convention and the determination of the priority and superioeity of national security over a human right, the conditions for the sovereignty to invoke national security at the time of interference in privacy, and the scope of reference of the member states of the convention to internal laws and the possibility of using the margin of discretion rule and Legal guarantees - protection of privacy is possible by reviewing the court procedure. As a result, it is important to examine the procedure of the court and its role in establishing and expanding the right to respect privacy as a human rights judicial institution that has executive mechanisms.

    Keywords: National Security, Sovereignty, Privacy, Convention, Intervention
  • Mohamadreza Akhi *, Majid Asgharzadeh Pages 109-140

    The purpose of this study is to investigate the relationship between personality traits and resilience in intelligence-security personnel. For this purpose, this question was raised that what is the relationship between these two variables in the employees in question. According to the nature of the research questions, the correlational research method was used. The statistical sample of employees was selected by the method of available people, which was a number of 89 people. The participants answered the questions of the five personality traits (NEO) and Connor and Davidson resilience questionnaires. After collecting the data, they were analyzed using SPSS 23 software and Pearson's correlation coefficient method. The analysis of the results of each of the sub-hypotheses showed that a coefficient (35.) was obtained between the two variables of personality traits of conscientiousness and resilience, which is significant at the 99% level. A coefficient (-17.) was obtained between the two variables of neuroticism and resilience, which was not statistically significant. Between the two personality variables of extroversion and resilience, the coefficient (23.) was obtained, which is significant at the level of 95. Between the two variables of personality characteristics, the coefficient of compatibility and resilience was obtained (10.) that the calculated coefficient, although it indicates a positive relationship between the two variables; But it was not statistically significant. There is a significant relationship between the personality trait of openness to experience and resilience in intelligence-security personnel (37.) and this level is also significant at the aformentioned level. The results of the general analysis also showed that there is a significant relationship between personality traits and resilience in intelligence-security personnel (36.) The general result is that according to the specific conditions of intelligence-security jobs, resilience is an important variable in adaptation and some personality traits are also related to resilience

    Keywords: Personality, Personality Traits, Resilience, Employees Of Intelligence-Security Jobs
  • Mohamad Javad Bijani *, Amir Mohammad Shirkhoda Pages 140-162

    The focus of this article is on the "functionality" of the Telegram platform, how the Telegram platform is active, and it builds a global identity. Bruno Latour's four technical mediators include ('translation', 'synthesis', 'reversible masking' and 'delegation of instructions'); which can be a suitable tool for understanding the nature and ontology of the Telegram platform. With these four mediators, a description, analysis and explanation of the nature of Telegram is provided. In other words, Telegram has passed through these Latour,s four mediators, and in addition to its function, its nature as a communication technology is also clarified. As a result of this article, the basis and nature of the Telegram platform is "human" and specifically, "individualism"; which is the closest intellectual model to it is liberal. In addition, on the Telegram platform, "global identification" does not form due to various reasons in its nature

    Keywords: Technological Philosophy, Media Philosophy, Global Identification, Telegram