فهرست مطالب

بهبود مدیریت - پیاپی 63 (بهار 1403)

فصلنامه بهبود مدیریت
پیاپی 63 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مهدی زاده بهمن آباد، رضا پاینده*، مهدی شایسته اصل صفحات 1-26

    در صنعت مس، همکاری های فناورانه در زنجیره ارزش جهانی به دلیل افزایش بهره وری، پیشرفت در هوشمندسازی و توسعه محصولات جدید، موردتوجه شرکت های بزرگ و کوچک قرار گرفته است. محور اصلی این پژوهش، شرکت ملی صنایع مس ایران است که به عنوان سازمان مادر صنایع مس شناخته می شود. هدف از این پژوهش، شناسایی پیشران های همکاری فناورانه بین این شرکت و شرکت های دانش بنیان است تا از این طریق تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالا، افزایش اشتغال و سودآوری محقق گردد. این مطالعه با استفاده از روش تحلیل مضمونی رویکرد اتراید - استرلینگ و با جمع آوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 26 تن از خبرگان صنعت مس، انجام شده است. نتایج پژوهش 26 عامل موثر را در همکاری میان شرکت ملی صنایع مس و شرکت های دانش بنیان شناسایی کرده است. این عوامل در هفت دسته بندی قرار می گیرند: تلاطم های محیطی غیرقابل پیش بینی، برنامه های توسعه و سیاست های بخش معدنی کشور، الزامات همکاری با شرکت های دانش بنیان، الزامات صنعت پایین دستی مس در کشور، الزامات شرکت ملی صنایع مس ایران، چالش های همکاری فناورانه بین المللی و دسترسی به حامل های انرژی.

    کلیدواژگان: همکاری فناورانه، شرکت دانش بنیان، صنعت مس، محصولات مس پایه
  • آرمان خالدی*، مهدی پاکزاد بناب، شهره نصری، سید حامد مزارعی صفحات 27-55

    با توجه اهمیت پژوهش در رشد و توسعه اقتصادی، کشورهای مختلف در تلاش هستند که با استفاده از سیاست ها و برنامه های مختلف اعتبارات محدود دولتی را به صورت اثربخش به فعالیت های پژوهشی اختصاص دهند. یکی از سیاست های توزیع اعتبار پژوهشی در کشور بند «و» تبصره 9 ماده واحده قانون بودجه 1401 است که از سال 1397 تا زمان حال در حال اجرا است و با نام سامانه ساتع شناخته می شود. با توجه به بازخوردهای ذینفعان، این سیاست از نظر محتوا و فرآیند اجرا دارای چالش های متعددی است؛ لذا پژوهش حاضر به دنبال آسیب شناسی سیاست مذکور است. در این راستا داده ها از طریق بررسی اسناد و گزارش های موجود و همچنین مصاحبه با ده نفر از ذینفعان گردآوری و با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون تحلیل شد. در نهایت هجده چالش در دو بخش محتوای سیاست (هفت مورد) و فرآیند اجرا (یازده مورد) استخراج شدند. از جمله مهم ترین چالش های می توان به «خرد کردن اعتبارپژوهشی نهادهای مشمول از طریق تقسیم آن به دو بخش شصت-چهل درصد» و «عدم نظارت بر فرآیند انتخاب مجری نهایی» اشاره کرد. افزایش سهم هزینه ای که بنگاه ها باید از طریق این سامانه ساتع هزینه کنند و همچنین فراهم کردن زمینه بهره مندی از ظرفیت کارگزارهای تبادل فناوری از جمله پیشنهادهایی هستند که به اصلاح این سیاست کمک می کنند.

    کلیدواژگان: اعتبار پژوهشی، ساتع، سیاست تامین مالی، قانون بودجه
  • محسن محمدی ایوانکی*، حسن سبحانی، میثم نریمانی صفحات 56-83

    ژاپن همواره به عنوان الگویی از موفقیت در پیشبرد سیاست صنعتی معرفی شده است؛ چه آنکه این کشور پس از تسلیم بی قیدوشرط در پایان جنگ جهانی دوم، تا سال 1990 به دومین اقتصاد جهان سرمایه داری تبدیل شد. این مقاله ابتدا با بررسی مهم ترین رویکردهای متاخر سیاست صنعتی، چهار حوزه مهم را در زمینه طراحی و اجرا شناسایی کرده است: (1) ساختار بوروکراتیک، محیط نهادی و قابلیت های سازمانی، (2) سیاست های بخشی و صنایع هدف گذاری شده، (3) ابزارهای حمایتی و چگونگی مولدسازی آنها، و (4) تعامل دولت و بخش خصوصی. در ادامه 18 پژوهش علمی که نگاهی تاریخی به اجرای سیاست صنعتی در ژاپن داشته اند، انتخاب گردید. این 18 اثر، در راستای بررسی چهار حوزه معرفی شده در ادبیات نظری سیاست صنعتی، مبتنی بر پژوهش کیفی و با روش تحلیل محتوای مقوله محور (تماتیک)، مورد مداقه قرار گرفت و سه دوره در تکامل تاریخی اجرای سیاست صنعتی در ژاپن شناسایی شد: (1) دوره اضطرار و اشغال ژاپن (1945-اوایل دهه 1950)، (2) دوره راه اندازی و بهبود بهره وری (اوایل دهه 1950- 1972) و در نهایت (3) دوره تعدیل و جهش (1972-1990). در نهایت، بر اساس تجربه ژاپن و بررسی ادبیات نظری پیرامون سیاست صنعتی، الگویی از تکامل تاریخی اجرای سیاست صنعتی ارائه شده است. این الگو مسیری از تمهید شرایط آغازین، بهبود بهره وری و راه اندازی صنایع جدید و در نهایت، تعدیل صنایع رو به زوال و حرکت به سمت صنایع دانش محور را برجسته ساخته است.

    کلیدواژگان: سیاست صنعتی، ژاپن، وزارت تجارت بین الملل و صنعت (MITI)، تکامل تاریخی، آژانس راهبر
  • علیرضا مسیبی، میثم تراب مستعدی*، ناصر باقری مقدم صفحات 84-106
    کاربرد پرتوها به عنوان یک حوزه راهبردی و انرژی اتمی به عنوان منبع انرژی پاک در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به عنوان یکی از موتورهای محرک توسعه اقتصادی به خصوص در بخش های کشاوزی، پزشکی و صنعتی کاربردهای فراوانی دارد. در کشور ایران به دلیل بسیاری از عوامل این صنعت با وجود پیشرفت های بسیار قابل توجه در حوزه ی زیرساخت ها، در حوزه کاربرد و تجاری سازی نتواسته است به توسعه مطلوبی دست یابد. بررسی های میدانی نشان می دهد عمده ی دلایل عدم توسعه بخش خصوصی در سطح مطلوب در این صنعت به ناکارایی نهاد توسعه گر باز می گردد. در پژوهش حاضر با رویکرد سیستمی و ضمن بررسی چالشهای توسعه این صنعت، بررسی و تحلیل عوامل موثر بر عملکرد فناورانه نهاد توسعه گر صنعت صلح آمیز هسته ای کشور و ارائه توصیه های سیاستی پرداخته می شود. جامعه پژوهش، سازمان انرژی اتمی ایران می باشد. در تحقیق حاضر، پس از بررسی جامع ادبیات نظری و الگوهای نهاد توسعه گر در کشورهای پیشرفته از حیث این صنعت، به مصاحبه با 16 نفر از خبرگان علمی و تجربی پرداخته می شود و پس از تحلیل با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، از ابزار میک مک در شناسایی مهم ترین، تاثیرگذارترین و تاثیرپذیرترین عوامل بر نهاد توسعه گر استفاده گردیده است. یافته های حاصل از تحقیق نشان می دهد ملاحظات امنیتی در مدیران ملی و سازمان و همچنین در سطح مدیران شرکت توسعه کاربرد پرتوها به عنوان نهاد توسعه گر و همچنین ریسک گریزی آنان عوامل اصلی تاثیرگذار بر توسعه کاربرد پرتوها در این حوزه هستند.
    کلیدواژگان: عملکرد فناورانه، نهاد توسعه گر، کاربرد پرتوها، توسعه
  • مجید جلیلی*، محمدرضا عطارپور صفحات 107-144
    با توجه به اهمیت فناوری در توسعه اقتصادی کشور و نقش بسزای آن در بهبود درجات بهره وری و خلق ارزش افزوده، همواره توسعه قابلیت های فناورانه در برنامه های سیاستی مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش ضمن آسیب شناسی محتوای برنامه ششم از نگاه توسعه قابلیت های فناورانه و نوآورانه، احکام پیشنهادی برای درج در برنامه هفتم ارائه گردیده است. برای این مهم ابتدا در قالب چارچوبی پیشنهادی، یک تحلیل محتوایی از مفاد قانونی برنامه ششم توسعه صورت می پذیرد تا ضمن بررسی شاکله ابزارها و حوزه های مداخلاتی این قانون در حوزه فناوری و نوآوری، چارچوب مداخلاتی این احکام در قالب محیط نهادی و محیط اقتصادی تحلیل شود. سپس بر اساس پنل های خبرگی برگزار شده، چالش های فقدان عملکرد قابل قبول از مفاد قانونی برنامه احصاء گردید که این موارد شامل «عدم تبدیل احکام به برنامه های سیاستی»، «فقدان سیاست های ماموریت گرا»، «عدم استفاده از ابزارهای سیاست نوآوری»، «عدم توجه به توسعه فناوری در بخش های مهم و گلوگاهی»، «عدم توجه به توسعه کسب و کارهای جدید به ویژه در حوزه پلت فرم های اقتصاد دیجیتال» است. در ادامه و به منظور درج در احکام برنامه هفتم، چهار برنامه پیشنهادی برای تسهیل مسیر توسعه فناوری و نوآوری در برنامه هفتم شامل «توسعه فناوری در زنجیره ارزش بخش های مهم صنعتی»، «توسعه بازار بین المللی و افزایش صادرات محصولات دانش بنیان»، «تنظیم گری فعالیت کسب و کارهای اینترنتی» و «توسعه شبکه های نوآوری بخشی» پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ششم توسعه، توسعه فناوری، توسعه صنعتی، سیاست نوآوری
  • مجید راحمی*، امیر بیات ترک، جلال حقیقت منفرد صفحات 145-168
    فناوری در صنایع دفاعی نقش برجسته ای دارد و با توجه به ‏نقش کلیدی آن در امنیت ملی و توان دفاعی، دولت ها، بودجه های هنگفتی را به این بخش ‏اختصاص می دهند. بهره مندی از توانمندی های فناورانه بخش دفاعی، دستیابی به برنامه های تعیین شده و درنهایت تقویت فناورانه بخش ملی ضروری است و انجام موفقیت آمیز انتقال فناوری به بخش ملی می تواند باعث صرفه جویی ارزی و توسعه بخش ملی نیز گردد؛ که در شرایط تحریم، بهترین مدل برون رفت از فضای وابستگی و مشکلات، اهتمام بیشتر به امر تحقیق و توسعه است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل انتقال فناوری از سطح دفاعی به سطح ملی بر مبنای نظر تخصصی خبرگان انجام شده است. بر همین اساس مفهوم سازی، تعیین عوامل تاثیرگذار و راهکارهای عملیاتی برای بهبود فرایند انتقال فناوری از سطح دفاعی به سطح ملی مد نظر بوده است. این پژوهش با توجه به هدف، در دسته پژوهش های کیفی قرار می گیرد و روش اجرای آن نیز  از طریق رویکرد هدفمند نظریه داده بنیاد انجام می پذیرد. مبنای اصلی جمع آوری اطلاعات پژوهش براساس بررسی ادبیات تحقیق و انجام پانزده مصاحبه با خبرگان ملی و دفاعی در این حوزه تا دستیابی به اشباع نظری بوده است. پس از جمع آوری اطلاعات، کدهای مربوط به مصاحبه ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته های پژوهش که پس از انجام مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، در قالب مدلی پارادایمی به دست آمده است، نشان می دهد که مدل از 6 مقوله اصلی، 16 مقوله فرعی و 41 مفهوم اصلی تشکیل شده است.اهم نتایج نشان داد که مقوله های پیشرفت فناورانه بخش دفاعی، نیاز فناورانه بخش ملی، تحریم های بین المللی عوامل علی تاثیرگذار بر انتقال فناوری از بخش دفاع به سطح ملی است که منتج به راهبردهای واحدهای میانجی، سازو کارهای ارتباط بخش دفاعی و سطح ملی می گردد و پیامدهای آن تدوین سیاست ها، پیامدهای اقتصادی، پیامدهای فناورانه و پیامدهای سیاسی خواهد بود.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، ساختار انتقال فناوری، صنایع دفاعی، صنایع ملی، تحریم ها صنعتی
|
  • Ali Mahdizadeh Bahman Abad, Reza Payandeh *, Mahdi Shayesteh Asl Pages 1-26

    Technological collaboration in the global value chain of the copper industry has attracted the attention of large and small companies in this industry due to the increase in productivity, smartness and design of new products. Iran's National Copper Industries Company, as the parent organization of copper industries, is the subject of this research in the field of technological cooperation. In this regard, the aim of the current research is to identify the drivers of technological collabration of the National Iranian Copper Industries Company with knowledge-based companies in order to achieve higher value-added copper base products, job creation and profitability. This research was carried out with thematic analysis method of Attride-Stirling approach and data collection by library method and conducting semi-structured interviews with purposeful sampling method with 26 copper industry experts. As a result of this research, 26 effective drivers for the cooperation between the National Copper Industries Company of Iran and knowledge-based companies were identified, which are in seven categories: unpredictable environmental disturbances, development plans and policies of the country's mining sector, requirements for cooperation with knowledge-based companies, industry requirements Downstream of copper, the requirements of Iran's National Copper Industries Company, the challenges of international technological collabration and access to energy carriers were placed.

    Keywords: Technological Collaboration, Knowledge-Based Company, Copper Industry, Copper-Based Products
  • Arman Khaledi *, Mahdi Pakzad Bonab, Shohreh Nasri, Seyyed Hamed Mazarei Pages 27-55

    Given the importance of research in the economic growth and development of countries, various countries strive to allocate limited government funds to research activities effectively, using different policies. One of the policies for distributing research funds in the country is clause "6" of paragraph 9 of article 1 of the 1401 budget law, which has been since 2018, It is Known as the Sate system. Based on stockholders' feedback, the policy mentioned above faces multiple challenges in terms of content and implementation process. Therefore, this research aims to diagnose the issue with the mentioned policy. In this regard, data was collected through the examination of available reports, as well as interviews with ten stakeholders of the stated policy. The data was analyzed using Thematic analysis. Finally, 18 challenges were identified in two Groups: the policy content (7) and the implementation process (11). Among the most critical challenges are "Breaking down research fund of eligible institution by dividing them into 60-40 percent" and "Lack of supervision over the researcher selection process."Increasing the share of expense that firms must incur through the Sate system and providing the opportunity to benefit from the capacities of technology exchange brokers are among the recommendations to reform the policy.

    Keywords: Research Fund, SATE, Policy, Budget Law
  • Mohsen Mohammadi *, Hassan Sobhani, Meysam Narimani Pages 56-83

    Japan has always been presented as a model of success in advancing industrial policy. By examining the most important recent approaches to industrial policy, this article has identified four important areas in terms of design and implementation: (1) bureaucratic structure, institutional environment and organizational capabilities, (2) sectoral policies and targeted industries, (3) support tools and how to produce them, and (4) the interaction of the government and the private sector. In the following, 18 scientific researches were selected in the form of articles, books or book chapters that had a historical perspective on the implementation of industrial policy in Japan. These 18 works were analyzed in line with the investigation of four areas introduced in the theoretical literature of industrial policy, based on qualitative research and with thematic content analysis method, and three periods in the historical evolution of the implementation of industrial policy in Japan were identified: (1) The period of emergency and occupation of Japan (1945-early 1950s), (2) the start-up and productivity improvement period (1972-early 1950s) and finally (3) the adjustment and leapfrogging period (1972-1990). Finally, based on the experience of Japan and the review of the theoretical literature on industrial policy, a model of the historical evolution of the implementation of industrial policy is presented. This model has highlighted a path of preparing the initial conditions, improving productivity and launching new industries, and finally, adjusting declining industries and moving towards knowledge-intensive industries.

    Keywords: Industrial Policy, Japan, MITI, Pilot Agency, Historical Evolution
  • Alireza Mosayebi, ‪Meisam Torab- Mostaedi *, Naser Bagheri Moghaddam Pages 84-106
    Nuclear industry as a strategic industry and atomic energy as a source of clean energy in many developed countries as one of the drivers of economic development, especially in the agricultural, medical and industrial sectors, have many applications. In the country of Iran, due to many factors, this industry has not been able to achieve favorable development in the field of application and commercialization, despite the significant progress in the field of infrastructure. Field investigations show that the main reasons for the lack of development of the private sector at the desired level in this industry are the inefficiency of the developer. The developer institution is responsible for investment, commercialization development, and technology development in an industry in a centralized manner. In the current research, with a systemic approach, and while examining the challenges of developing this industry, the factors affecting the technological performance of the country's nuclear industry development institution are examined and analyzed, and policy recommendations are provided. The research community is the Atomic Energy Organization of Iran. In the present research, after a comprehensive review of the theoretical literature and models of the development organization in advanced countries in terms of this industry, interviews are conducted with 16 scientific and experimental experts, and after analysis using the qualitative content analysis method, from the tools Meek Meek has been used to identify the most important, influential and influential factors on the developer organization.
    Keywords: Technological Performance, Developer Institution, Radiation Application Development Company, Development
  • Majid Jalili *, Mohammadreza Attarpour Pages 107-144
    Considering the importance of technology in the economic development and its great role in improving productivity levels and creating economic added value, the development of technological capabilities has always been considered in policy programs. In this research, the goal is analyzing the content of the 6th program from the point of view of the development of technological capabilities to propose rulings to be included in the 7th program. For this purpose, based on a proposed framework, a content analysis of the legal provisions of the 6th Development Plan is done in order to extract the form of tools and intervention areas in the field of technology and innovation. Then, based on the held expert panels, the challenges of the lack of acceptable performance from the legal provisions of the program were identified, which include "failure to convert rulings into policy programs", "lack of mission-oriented policies", "failure to use innovation policy tools", "Not paying attention to the development of technology in important and bottleneck sectors", "Not paying attention to the development of new businesses, especially in the field of digital economy platforms". In addition, and in order to be included in the provisions of the 7th plan, four proposed programs to facilitate the development of technology and innovation in the 7th plan include "Technology development in the value chain of important industrial sectors", "Development of the international market and increasing the export of knowledge-based products". "Regulating the activity of internet businesses" and "developing innovative sector networks" were proposed.
    Keywords: 6Th Development Plan, Innovation Policy, Industrial Development, Technology Development
  • Majid Rahemi *, Amir Bayat Turk, Jalal Haghighatmonfared Pages 145-168
    Technology plays a prominent role in the defense industry, and due to its key role in national security and defense capability, governments allocate huge budgets to this sector. It is necessary to benefit from the technological capabilities of the defense sector, to achieve the set plans and finally to strengthen the technology of the national sector, and the successful transfer of technology to the national sector can save currency and develop the national sector, which is the best model to get out of the dependence and problems in the conditions of sanctions. It is research and development, the current research was done with the aim of designing and explaining the technology transfer model from the defense level to the national level based on the expert opinion. Based on this, conceptualization, determination of influencing factors and operational solutions to improve the technology transfer process from the defense level to the national level have been considered. According to the purpose, the current research is in the category of qualitative research, and the method of its implementation is the qualitative method of grounded theory.The main basis of collecting information and research data was based on the review of research literature and conducting fifteen interviews with knowledgeable experts in this field until reaching theoretical saturation. After collecting the information, the codes related to the interviews were analyzed. Findings of the research obtained from the triple open, axial and selective coding stages indicate that the final model consists of 6 general categories (causal conditions, background conditions, intervening conditions, issueorientation, strategies and consequences), 16 sub-categories and 41 main concepts.The results of this research showed that the categories of technological progress of the defense sector, technological needs of the national sector, international sanctions are the factors influencing the transfer of technology from the defense sector to the national level, which results in the strategies of intermediary units, communication mechanisms between the defense sector and the national level, and the consequences It will be policy formulation, economic consequences, technological consequences, political consequences.
    Keywords: Technology Transfer, Technology Transfer Structure, Defense Industries, National Industries, Industrial Sanctions