فهرست مطالب

نوآوری های اخیر در روان شناسی - پیاپی 2 (بهار 1403)

نشریه نوآوری های اخیر در روان شناسی
پیاپی 2 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیتا مشکانی، مریم قلی پور* صفحات 1-14

    این پژوهش با هدف بررسی همبستگی کانونی صفات شخصیتی و بهزیستی اجتماعی در دانشجویان انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی بوده و از تحلیل همبستگی کانونی برای بررسی روابط میان متغیرها استفاده می کرد. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دوره کارشناسی یکی از موسسات آموزش عالی شهر مشهد تشکیل می دادند. یک نمونه 200 نفری از دانشجویان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت الکترونیکی به پرسشنامه ها پاسخ دادند. گردآوری داده ها با سیاهه شخصیت 10 سوالی (TIPI) و فرم کوتاه مقیاس بهزیستی اجتماعی (SWS-SF) صورت گرفت. از ضریب همبستگی پیرسون و همبستگی کانونی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که همبستگی میان صفات شخصیتی و بهزیستی اجتماعی برابر با 0/67=r است. مجذور همبستگی نیز برابر با 0/45 =R2 بود و نشان داد که با آگاهی از صفات شخصیتی، 45 درصد از تغییرات بهزیستی اجتماعی قابل پیش بینی است. یافته های این پژوهش بر این نکته صحه گذاشتند که بهزیستی اجتماعی، از صفات شخصیتی افراد اثر می پذیرد و لازم است در تفسیر ادراک بهزیستی اجتماعی به صفات شخصیتی افراد توجه داشت.

    کلیدواژگان: صفات شخصیتی، بهزیستی اجتماعی، سرآغاز جوانی، همبستگی کانونی
  • فاطمه شهامت دهسرخ*، مرجان هاشمی یزدی صفحات 15-29
    نحوه مواجهه کودکان با تروما، به ظرفیت های روان شناختی آنان بستگی دارد. نظر به اهمیت کارکرد انعکاسی مادرانه در شکل گیری این ظرفیت های روان شناختی، این پژوهش به دنبال بررسی نقش میانجی رابطه مادر-کودک در رابطه کارکرد انعکاسی مادرانه و بیان هیجانی کودک در شرایط تروما بود. برای انجام این مطالعه توصیفی، تعداد 74 مادر دارای کودکان 4 تا 8 سال، در شرایط همه گیری کووید 19، مقیاس ارزیابی رابطه مادر-کودک (MCRE) و پرسشنامه کارکرد انعکاسی والدینی (PRFQ) را تکمیل کردند. برای سنجش بیان هیجانی کودکان (افسردگی، اضطراب و هیجان پذیری) از ترسیم نقاشی کودکان استفاده شد. نتایج نشان داد که علی رغم برازش مدل هیچ یک از اثرات غیرمستقیم معنادار نیستند (0.05<P). ضرایب مسیر مستقیم نیز نشان داد که پیش ذهنی سازی مادران با رابطه ناکارآمد مادر-کودک و نیز بیان هیجانی کودک رابطه معناداری دارد. علاوه بر آن، علاقه و کنجکاوی به حالات ذهنی کودک نیز با رابطه ناکارآمد مادر-کودک در ارتباط بود (0.05>P). به نظر می رسد کارکرد انعکاسی مادر نقش مهمی در پیش بینی بیان هیجانی کودک در شرایط تروما دارد. اما تبیین دقیق این روابط نیازمند مطالعات بیشتری است.
    کلیدواژگان: تروما، رابطه مادر-کودک، کارکرد انعکاسی مادرانه، نقاشی کودکان
  • محمد یمینی*، یحیی خورسندی شامیر صفحات 30-44
    هدف از پژوهش حاضر رواسازی و بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس احتمال بازگشت به سوء مصرف مواد (SRRS) بود. به این منظور تعداد 150 نفر از زندانیان معتاد شهر چناران بصورت تصادفی ساده انتخاب شده و مقیاس احتمال بازگشت به سوء مصرف مواد (SRRS) و پرسشنامه وسوسه مواد پس از ترک (PDCTS) را تکمیل کردند. تحلیل عاملی اکتشافی ساختار پنج عاملی پرسشنامه را نشان داد. میزان واریانس تبیین شده 77.54 درصد بود. تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز از برازش مطلوبی برخوردار بود. روایی سازه همگرا و واگرا نیز در سطح مطلوبی قرار داشت. ضرایب آلفای کرونباخ برای کل مقیاس 0.94 و برای زیر مقیاس ها از 0.92 تا 0.95 به دست آمد. در مجموع به نظر می رسد که مقیاس احتمال بازگشت به سوء مصرف مواد (SRRS)، دارای ساختاری چندبعدی بوده و از روایی و پایایی مطلوبی در میان افراد مبتلا به سوء مصرف مواد مخدر برخوردار است. از این مقیاس به منظور ارائه خدمات بهداشتی ودرمانی می توان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: احتمال بازگشت به سوء مصرف مواد، روایی، پایایی
  • وحید عبدالمنافی، احمد اسمعلی*، عیسی حکمتی صفحات 45-57
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش میانجی سوگیری خوش بینی و خطرپذیری در رابطه مشکلات بین فردی با استعداد اعتیاد در معتادان به مواد مخدر انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی و همبستگی بود. تعداد 345 نفر از افراد مبتلا به سوء مصرف مواد به شیوه دردسترس انتخاب شدند و به سیاهه مشکلات بین فردی (IIP)، مقیاس سنجش سوگیری خوش بینی، مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی (IARS) و مقیاس ایرانی آمادگی به اعتیاد (IAPS) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از رگرسیون میانجی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که سوگیری خوش بینی با مشکلات بین فردی و استعداد اعتیاد همبستگی معناداری ندارد و فاقد نقش میانجی است. بین خطرپذیری با مشکلات بین فردی و استعداد اعتیاد همبستگی وجود داشت اما نقش میانجی آن معنادار نبود. یافته های پژوهش نشان داد که مشکلات بین فردی با استعداد اعتیاد در ارتباط هستند و می توانند آن را پیش بینی کنند. بر این اساس بهتر است در مداخلاتی که بر روی افراد معتاد انجام می شود، بهسازی روابط بین فردی و کاهش مشکلات ارتباطی مدنظر درمانگران قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، مشکلات بین فردی، سوگیری خوش بینی، خطرپذیری
  • شبنم دوستی، پیمان دوستی*، امیرحسین یاوری صفحات 58-71
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی گروه درمانی و دوره ی آموزشی با رویکرد تلفیقی پذیرش و تعهد با طرحواره درمانی بر تکانشگری و ذهنیت های طرحواره ای افراد دارای اختلال شخصیت مرزی انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بود. جامعه آماری شامل تمامی مراجعه کنندگان یک مرکز خدمات روان شناختی در پاییز و زمستان 1402 از طریق فراخوان به تعداد 357 نفر بودند و به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر با تشخیص اختلال شخصیت مرزی طی مصاحبه بالینی غربالگری شدند. به دلیل انصراف برخی داوطلبین، داده های 36 نفر در 3 گروه 12 نفری تحلیل شد. گروه های آزمایشی 10 جلسه مداخله دریافت کردند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس تکانشگری بارت (BIS-11) و پرسشنامه ذهنیت های طرحواره ای (SMQ) بود. تحلیل داده ها با کوورایانس چند متغیری انجام شد. نتایج نشان داد در ذهنیت والد پرتوقع، گروه درمانی اثربخش بود (0.05>P) اما دوره ی آموزشی اثربخشی نداشت (0.05<P). در متغیرهای ذهنیت کودک عصبانی، محافظ بی تفاوت، بزرگسال سالم و رفتارهای تکانه ای، هر دو روش اثربخش بودند (0.05>P) و اثربخشی روش ها تفاوت معناداری نداشت (0.05<P). در متغیر های ذهنیت کودک آسیب دیده، کودک تکانه ای، کودک شاد و والد تنبیه گر، هر دو روش اثربخش بودند (0.05>P) اما گروه درمانی تاثیر بیشتری داشت. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که گروه درمانی و دوره آموزشی با رویکرد تلفیقی پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی برای افراد دارای اختلال شخصیت مرزی مفید است، اما گروه درمانی مزایای بیشتری برای این افراد دارد.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی، رفتارهای تکانه ای، ذهنیت های طرحواره ای
  • سعید امینی نیا*، هاجر فلاح زاده صفحات 72-84

    هدف پژوهش حاضر مقایسه روابط ابژه و نیازهای روان شناختی در افراد با نشانگان شدید و خفیف پس از شکست عاطفی بود. در یک طرح علی- مقایسه ای 200 نفر (120 زن و 80 مرد) از افراد دارای شکست عاطفی با روش نمونه گیری داوطلبانه از طریق شبکه های مجازی در پژوهش شرکت کردند و به پرسشنامه های نشانگان ضربه عشق (LTSI)، روابط موضوعی (BORI) و ارضا و ناکامی نیازهای روان شناختی (BPNSFS) پاسخ دادند. شرکت کنندگان براساس نقطه برش مقیاس نشانگان ضربه عشق، به دو گروه نشانگان شدید (100=n) و خفیف (100=n) تقسیم شدند. تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد بین دو گروه با نشانگان شدید و خفیف در ابعاد روابط ابژه و نیازهای روان شناختی تفاوت معناداری وجود دارد. به طوریکه افراد با نشانگان شدید در تمام ابعاد روابط ابژه نمره بالاتری داشتند که حاکی از آسیب بیشتر هر یک از مولفه ها در این گروه بود (0.001>P). همچنین افراد با نشانگان شدید ارضای کمتر و ناکامی بیشتری را در نیازهای روان شناختی خود تجربه کرده بودند (0.001>P). طبق یافته های پژوهش اصلاح الگوهای ارتباطی گذشته و جبران نیازهای روان شناختی علاوه بر بهبود نشانگان پس از شکست، می تواند مانع از تکرار این عوامل در روابط آینده شود.

    کلیدواژگان: شکست عاطفی، روابط ابژه، نیازهای روان شناختی
  • ملیحه زاهدیان تجنکی، معصومه بهبودی* صفحات 85-95
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهدویت بر سلامت معنوی دانشجویان انجام شد. طرح پژوهش شبه آزمایشی با الگوی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن تشکیل می دادند. تعداد 30 نفر از این دانشجویان با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش آموزش مهدویت را طی 15 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند. گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. گردآوری داده ها با پرسشنامه بهزیستی معنوی (SWBS) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام شد. نتایج نشان داد که آموزش مهدویت بر افزایش سلامت معنوی دانشجویان موثر است. اندازه اثر برای سلامت مذهبی 0.37 و برای سلامت وجودی 0.15 بود. یافته های این پژوهش نشان دهنده آن بود که آموزش مهدویت می تواند سلامت مذهبی و وجودی دانشجویان را افزایش دهد و می توان به عنوان یک مداخله اثربخش از آن استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مهدویت، سلامت معنوی، آموزش مهدویت، بهزیستی معنوی
|
  • Bita Mashkani, Maryam Gholipour * Pages 1-14

    The current study aimed to investigate the canonical correlation between personality traits and social well-being among university students. This research is descriptive-correlational and uses canonical correlation analysis. The statistical population consisted of undergraduate students in one of the higher education institutions in Mashhad. A sample of 200 students was selected using convenience sampling and completed the online questionnaires. Data were collected using the Ten-Item Personality Inventory (TIPI) and the Social Well-being Scale-short form (SWS-SF). Pearson's correlation coefficient and canonical correlation were used for data analysis. The results showed that the correlation between personality traits and social well-being was r= 0.67. The squared correlation was R2=0.45 and showed that knowing the personality traits could predict 45% of the changes in social well-being. The results of this study confirm the fact that social well-being is influenced by personality traits; therefore, to interpret the perception of social well-being it is necessary to pay attention to people's personality traits.

    Keywords: Personality Traits, Social Well-Being, Emerging Adulthood, Canonical Correlation
  • Fatemeh Shahamat Dehsorkh *, Marjan Hashemi Yazdi Pages 15-29
    Children's responses to trauma depend on their psychological capacities. Given the importance of maternal reflective functioning in the formation of these psychological capacities, this research aims to investigate the mediating role of the mother-child relationship in the relationship between maternal reflective functioning and child emotional expression in trauma conditions. For this descriptive study, 74 mothers with children aged 4-8 years completed the Mother-Child Relationship Evaluation (MCRE) and the Parental Reflective Function Questionnaire (PRFQ) during the Covid-19 pandemic. To measure the children's emotional expression, the components of their drawings (depression, anxiety and excitability) were used. The results showed that despite the fit of the model, none of the indirect effects were significant (P>0.05). Direct effects showed that maternal prementalization was significantly related to the dysfunctional mother-child relationship and the child's emotional expression. In addition, interest and curiosity about the child's mental state were also related to the dysfunctional mother-child relationship (P<0.05). It seems that the mother's reflective functioning plays an important role in predicting the child's emotional expression in trauma situations. However, more research is needed to explain these relationships.
    Keywords: Trauma, Mother-Child Relationship, Maternal Reflective Functioning, Children’ Drawing
  • Mohammad Yamini *, Yahya Khorsandi Shamir Pages 30-44
    The current study aims to validate and explore the psychometric properties of the Japanese version of the Stimulant Relapse Risk Scale (SRRS). A total of 150 prisoners in Chenaran who were addicted to substances, were randomly chosen to complete two scales: The Stimulant Relapse Risk Scale's Japanese version (SRRS) and the Post-Detoxification Craving and Temptation Scale (PDCTS). An exploratory factor analysis indicated a five-factor structure, accounting for 77.54 percent of the variance. The second-order confirmatory factor analysis corroborated a satisfactory model fit. The Cronbach's alpha values registered at 0.94 for the entire scale, with subscale figures ranging from 0.92 to 0.95. Both convergent and divergent construct validity received positive evaluations. Overall, the SRRS exhibits a multifaceted structure and stands as a robust and valid tool for assessing relapse risk among substance users, offering significant implications for health and medical service provision.
    Keywords: Stimulant Relapse Risk, Validity, Reliability
  • Vahid Abdolmanafi, Ahmad Esmali *, Issa Hekmati Pages 45-57
    The present study was conducted to examine the mediating role of optimism bias and risk taking in the relationship between interpersonal problems and addiction potential in drug addicts. Descriptive and correlational research methods were used. A convenience sample of 345 substance abusers was selected and assessed using the Inventory of Interpersonal Problems (IIP), the Optimism Bias Scale, the Iranian Adolescents Risk-taking Scale (IARS) and the Iranian Addiction Potential Scale (IAPS). Mediation regression was used to analyze the data. The results showed that optimism bias did not have a significant correlation with interpersonal problems and addiction potential and lacked a mediating role. There was a correlation between risk-taking with interpersonal problems and potential to addiction. However, its mediating role was not significant. The results showed that interpersonal problems are related to addiction and can predict it. On this basis, it is better for therapists to consider improving interpersonal relationships and reducing communication problems in interventions with drug addicts.
    Keywords: Addiction Potential, Interpersonal Problems, Optimism Bias, Risk Taking
  • Shabnam Dousti, Peyman Dousti *, Amir Hossein Yavari Pages 58-71
    The aim of this study was to compare the effectiveness of the group therapy and training based on the combined approach of acceptance and commitment and schema therapy on impulsive behaviors and schema modes of people with borderline personality disorder. This was a semi-experimental study with a pretest-posttest design. The statistical population was all the clients of a psychological center in the fall and winter 2023 that 45 people with the diagnosis of BPD were screened through a clinical interview. Due to the withdrawal of some volunteers, the data of 36 people were analyzed in 3 groups of 12 people. The experimental groups underwent 10 intervention sessions. Research instruments included the Barratt Impulsivity Scale (BIS-11) and the Schema Modes Questionnaire (SMQ). In order to analyze the data, multivariate covariance analysis was used. The findings showed that group therapy was effective in the demanding parent mode (P<0.05), but training was not effective (P>0.05). In the angry child mode, detached protector mode, healthy adult mode and impulsive behaviors, both ways were effective (P<0.05) and there was no significant difference (P>0.05). Both ways were effective in the vulnerable child mode, impulsive child mode, happy child mode and punitive parent mode (P<0.05), but group therapy had more effect than training. Based on these findings, it can be concluded that the combined approach of acceptance and commitment with schema therapy, using both group therapy and training methods, is effective for people diagnosed with borderline personality disorder, but that group therapy has more advantages for these people.
    Keywords: Borderline Personality Disorder, Acceptance, Commitment Therapy, Schema Therapy, Impulsive Behavior, Schema Modes
  • Saeed Amininia *, Hajar Falahzadeh Pages 72-84

    The aim of the present study was to compare object relations and psychological needs in people with severe and mild symptoms following emotional breakdown. In a causal-comparative design, 200 people (120 women and 80 men) with emotional breakdown participated in the research through voluntary sampling via virtual networks and completed the Love Trauma Syndrome Inventory (LTSI), the Bell Object Relations Inventory (BORI), and the Basic Psychological Needs Satisfaction and Frustration Scale (BPNSFS). Participants were divided into two groups of severe (n=100) and mild (n=100) symptoms using the cut-off point of the Love Trauma Syndrome Scale. Multivariate analysis of variance showed that there was a significant difference between the two groups with severe and mild symptoms on the dimensions of object relations and psychological needs. Thus, people with severe symptoms had higher scores on all dimensions of object relations, indicating more damage to each of the components in this group (P<0.001). Also, people with severe symptoms experienced less satisfaction and more frustration in their psychological needs (P<0.001). Based on the findings, correcting past communication patterns and compensating for psychological needs, in addition to reducing symptoms, will prevent these factors from being repeated in future relationships.

    Keywords: Emotional Breakdown, Object Relations, Psychological Needs
  • Malihe Zahedian Tajanaki, Masoumeh Behboudi * Pages 85-95
    The study aimed to investigate the effectiveness of Mahdism training on students' spiritual health. The research design was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The research statistical population comprised of students from Islamic Azad University of Roudehen. 30 students were selected using a voluntary sampling method and randomly assigned to either the experimental or control group. The group undergoing the experiment received training on Mahdism in 15 sessions, each lasting 90 minutes. while the control group did not receive any training. Data collection was done with the Spiritual Well-being Scale (SWBS). Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that Mahdism training is effective in improving students' spiritual health. The effect size for religious well-Being was 0.37, while for existential well-being it was 0.15. The research findings indicate that Mahdism training can enhance students' religious and existential well-being, making it a valuable intervention.
    Keywords: Mahdism, Spiritual Health, Mahdism Training, Spiritual Well-Being