فهرست مطالب

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • لیلا احمدی، جمیله توکلی نیا*، محمدتقی رضویان صفحات 1-21

    طی دهه های گذشته بحث مشارکت مساوی افراد کم توان و به حاشیه رانده شده در زندگی اقتصادی، اجتماعی و مدنی در راس دستور کار سیاسی بسیاری از کشورها قرار گرفته است. با توجه به اینکه با افزایش امید به زندگی در سرتاسر جهان، شهرها می باید جمعیتی که هم در حال پیری و هم در حال افزایش هستند را به نحو شایسته ای در خود جای دهند؛ ازاین رو نیاز به توسعه محیط های شهری همه شمول که از ساکنان خود با توانایی های مختلف در تمام مراحل زندگی حمایت کنند، ضرورتی اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. بازگرداندن عزت نفس و استقلال افراد ناتوان و درعین حال تشویق توسعه و اجرای طراحی کاربرپسند، فراگیر و دربرگیرنده از اهداف مترقی چنین رویکردی است. در این راستا پژوهش حاضر که از حیث هدف کاربردی- توسعه ای است و از روش اسنادی و پیمایشی برای جمع آورده داده ها بهره برده است، به تحلیل عوامل موثر بر خلق فضاهای شهری همه شمول می پردازد. با بررسی ادبیات نظری پژوهش و با توسل به نظرات 20 خبره جغرافیای شهری که با روش نمونه گیری هدفمند به مشارکت دعوت شدند، ابعاد و مولفه های محوری خلق چنین فضاهایی استخراج گردید. سپس با استفاده از مدل سازی ساختاری -تفسیری ارتباطات میان ابعاد و همچنین میزان نفوذ و وابستگی هر یک تعیین و با نرم افزار میک مک بررسی و تحلیل گردید. بر اساس یافته های پژوهش عوامل موثر بر خلق فضاهای شهری همه شمول در 7 سطح و متشکل از 36 مولفه ارائه شد که تاثیرگذارترین آن ها شامل دسترسی، استفاده ساده و قابل درک، راحتی و انعطاف پذیری بوده است.

    کلیدواژگان: شهرهای همه شمول، طراحی فراگیر، طراحی بدون مانع، شهرهای چند نسلی
  • آرش مصطفوی، جمال الدین سهیلی*، حافظه پوردهقان صفحات 23-43

    فرم به عنوان خط مقدم مواجهه با محیط بیرونی، نحوه تماس ساختمان با عناصر اقلیمی از جمله تابش خورشیدی را تعریف می کند. بنابراین، مولفه های مختلف فرم نیز بر میزان دریافت فاکتورهای خورشیدی توسط ساختمان اثرگذار بوده و موجب تغییر در عملکرد انرژی ساختمان می گردند. با توجه به وجود دو مولفه بهره حرارت خورشیدی (SHG) و امواج مرئی (Tv) در رابطه با تابش خورشیدی و هم زمانی فعالیت کاربری های اداری با حضور نور روز، عدم توجه هم زمان به این دو مولفه می تواند موجب خروج از شرایط آسایش حرارتی و آسایش بصری نوری گردد. بنابراین ضروری است تا در راستای افزایش بهره وری در کاربری های اداری، رفتار گونه های فرم در برابر تابش خورشیدی بررسی و انواع نامناسب حذف گردند. با هدف دست یابی به فرم شکلی بهینه جهت کاربری های مذکور در شهرهای آتی، این پژوهش قصد دارد تا با بررسی گونه شکلی پر تکرار، به ارزیابی عملکرد انرژی آن بر مبنای ویرایش چهارم مبحث 19 مقررات ملی ساختمان بپردازد. این پژوهش با روش تحقیق توصیفی-تحلیلی انجام شده است. داده های اسنادی مورد نیاز از پایگاه های اطلاعاتی معتبر استخراج شده و پس از مدل سازی با نرم افزار دیزاین بیلدر، خروجی ها مورد توصیف و تحلیل قرار گرفته اند. به عنوان نتیجه، اشکال مستطیل و مربع به ترتیب با فراوانی 38 و 31 درصد، %69 از فرم این بناها را شکل داده اند. گونه پیشنهادی A2 با نسبت طول به عرض 2 به 1 از منظر آسایش حرارتی و آسایش بصری نوری بهینه ترین عملکرد را در برابر حرارت خورشیدی و امواج مرئی دارا می باشد.

    کلیدواژگان: تایپولوژی فرم ساختمان، آسایش حرارتی، آسایش بصری، کاربری اداری، مبحث 19
  • سجاد قاسمی، زهره هادیانی، محسن حمیدیان پور* صفحات 45-70

    یکی از بزرگ ترین چالش های قرن حاضر، پدیده تغییر اقلیم می باشد. افزایش تعداد و شدت بروز بلایای طبیعی تحت تاثیر تغییر اقلیم منجر به پیامدهای ناگوار در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در شهرها شده است. از طرفی دیگر، در دهه های اخیر، تلاش های جهانی و دیدگاه های مختلفی برای کاهش عواقب مخرب تغییرات اقلیمی ارائه شده است. یکی از مهم ترین راهکارها در مقابله با این مسائل، رویکرد تاب آوری شهری در پاسخ به تغییرات اقلیمی است که تحت عنوان تاب آوری اقلیمی مطرح می باشد. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر روش ترکیبی و ازنظر ماهیت بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، است. با توجه به ماهیت این پژوهش، از روش تحلیل ساختاری، MIC MAC  و دلفی بهره گرفته شده است. برای تکمیل پرسشنامه ها از روش گلوله برفی استفاده شد که درنهایت تعداد 80پرسشنامه الکترونیکی با پاسخ صحیح به دست آمد. یافته های پژوهش نشان می دهد تفاوت عددی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ابعاد زیست محیطی در مقایسه با ابعاد دیگر  قابل توجه تر می باشد. بالاترین رتبه های اثرگذاری غیرمستقیم به متغیرهای ناحیه اول به خصوص تامین آب آشامیدنی و غذای سالم و توجه به افزایش فضاهای باز شهری مربوط است. در حالت کلی از میان 66 متغیر بررسی شده این پژوهش،30 متغیر به عنوان متغیرهای کلیدی موثر برتاب آوری شهر اصفهان انتخاب شده است. همچنین فقط متغیر اعتبارات  در این تحقیق، نقش متغیر راهبردی را به دست آورد و نحوه پراکنش متغیرها در محورهای تاثیرگذاری - تاثیرپذیری مستقیم و غیرمستقیم، نشان از ناپایداری سیستم دارد. درنهایت، می توان نتیجه گیری کرد که جهت هرگونه برنامه ریزی در راستای  تاب آوری شهر اصفهان در برابر تغییرات اقلیمی، باید به نقش کلیدی و اساسی این متغیرها و عوامل توجه نمود.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تاب آوری شهری، تغییرات اقلیمی، پیشران های موثر، شهر اصفهان
  • فروزان طاهری*، محمدرحیم رهنما صفحات 71-91

    ضعف زیرساخت‏های لازم برای ایجاد شهرهای اکولوژیک در کشورهای در حال توسعه از یک طرف و عدم اطمینان ناشی از مشکلات محیطی، پیش‏بینی آینده را با مشکل مواجه کرده است به گونه‏ای که برنامه‏ریزی سنتی دیگر قادر به پاسخگویی نیست. ولی می‏توان از روش سناریونویسی در جهت پیش‏بینی آینده و تبیین جایگزین‏های ممکن در شرایط متفاوت استفاده کرد. در این راستا، پژوهش حاضر  با هدف توسعه سناریو های محتمل در شکل گیری شهراکولوژیک در شهر شاندیز ستاره گردشگری استان خراسان رضوی، و ارائه راهبرد هایی در جهت رسیدن به شهر اکولوژیک در افق 1410 است. روش پژوهش بر اساس روش ماتریس سناریو می باشد.برای رسیدن به این هدف 6 گام اصلی سناریو نویسی دنبال شد که در این راستا مطالعات کمی و کیفی صورت گرفت. در ابتدا در قالب پرسشنامه (در دو بعد درجه تاثیر گذاری و عدم قطعیت) از 24 نفر از متخصصین در حوزه شهر اکولوژیک در مشهد نظر خواهی شد و به وسیله آزمون های آماری توصیفی و استنباطی نظیرFriedman عوامل موثر اولویت بندی  و سپس پیشرانهای بحرانی شکل دهنده سناریو ها تعیین شد و در جهت تعیین منطق سناریو ها، توسعه سناریوها، بررسی پیامدها و همچنین تعیین راهبردها با ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته با 15 نفر از متخصصین که به روش اشباع نظری انتخاب شدند مصاحبه به عمل آمد. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که سه سناریوی ستاره  گردشگری اکولوژیک، شهر گردشگری ماشین مدار ناپایدار و جنگل آهن برای آینده شهر شاندیز در رابطه با شهر اکولوژیک قابل تصور است. در نهایت، راهبردهایی جهت رسیدن شهر شاندیز به سناریو مطلوب ارائه گردیده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، سناریو نگاری شهر اکولوژیک، شهر گردشگری شاندیز
  • ثمین یوسفی*، میلاد عباس زاده، ریحانه شیروانی، رضا شمسی صفحات 93-109

    گسترش شهرنشینی و رشد شتاب زده شهرها و تغییر الگوهای زندگی به سمت مدرنیته شدن، مشکلاتی را برای شهرها به وجود آورده طوری که شهر به مثابه موجودی زنده، شادابی و سرزندگی خود را از دست داده است؛ بنابراین با توجه به آشفتگی و تغییرات پرشتاب و مداوم و ظهور مسائل جدید در سال های اخیر، تجدیدنظر در رویکردهای کلان مدیریتی بیش ازپیش مورد نیاز است. آینده پژوهی به عنوان رویکردی نوین برای ساختن آینده مطلوب، فرآیندی است که منجر به نتیجه پایدار عمل برنامه ریزی می شود. در این راستا پژوهش حاضر، با بهره گیری از رویکرد آینده پژوهی به شناسایی مهم ترین عوامل موثر و بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری این عوامل بر یکدیگر و بر وضعیت تحقق شهر شاد در کلان شهر کرمانشاه می پردازد. پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع که یکی از روش های متداول و مورد پذیرش آینده پژوهی است و با استفاده از نرم افزار میک مک به تحلیل متغیرهای شهر شاد در کلان شهر کرمانشاه پرداخته است. بدین منظور ابتدا با مطالعه اسناد فرادست تمامی عوامل دخیل در تحقق و شکوفای شهر شاد مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش دلفی 23 متغیر به عنوان متغیرهای اولیه اثرگذار بر شهر شاد استخراج شدند، در ادامه تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل اثرات متقابل/ساختاری به وسیله نرم افزار Micmac صورت گرفته است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که کلان شهر کرمانشاه با توجه به پراکندگی متغیرها دارای سیستمی ناپایدار است و در صفحه پراکندگی پنج دسته (متغیرهای تاثیرگذار، دووجهی، تنظیمی، تاثیرپذیر و مستقل) قابل شناسایی هستند. در نهایت از میان 23 متغیر شناسایی شده، پس از بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری این متغیرها بر هم دیگر و بر وضعیت آینده کلان شهر کرمانشاه با روش های مستقیم و غیرمستقیم، 10 عامل کلیدی (توزیع عادلانه امکانات و خدمات شهری و امکان دسترسی متعادل برای استفاده کنندگان از فضا، وجود فضاهای مناسب جهت گذراندن اوقات فراغت، تجهیزات مبلمان شهری (سطل زباله، نیمکت، جدول، سایبان ایستگاه ها و...)، ایجاد مکان های جمعی به منظور جشن و شادی و رویدادهای شادی آفرین، استفاده از نورپردازی شبانه، برخورداری از فضا و فروشگاه های مختلف با عرضه کالاهای متنوع) و...که بیشترین نقش را در تحقق شهر شاد در آینده کلان شهر کرمانشاه دارند، انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: شهر شاد، آینده پژوهی، کلان شهر کرمانشاه، MICMAC
  • مریم آبیلی، سید احمد شایان نیا*، امیر گندمکار، مریم رحمتی، فرنود فریدونی صفحات 111-127

    هدف این پژوهش تدوین الگوی تطبیقی وفاداری گردشگری با تاکید بر هوشمند سازی است.،.روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگران ایرانی و چینی و 18 نفر از اساتید برجسته دانشگاهی و خبرگان انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته رضایتمندی گردشگری بود که پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 81/0 می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار نت لوگو انجام شده است و 5 مولفه که بیشترین تاثیرگذاری را برجذب توریسم دو کشور داشته بررسی گردید. بر اساس نظرات خبرگان در پاسخ به پرسشنامه های مربوطه، از بین عوامل تاثیرگذار، در پژوهش بر رضایتمندی گردشگران، روابط داخلی مولفه ها و زیر مولفه ها را با این نرم افزار سنجیده شد. در این پژوهش ابتدا پنج عامل با ابعاد بیان شده در مدل بر رضایت مندی مورد سنجش قرار گرفت، همچنین اثرات متقابل عوامل شناسایی گردید. همچنین جهت تطبیق وفاداری گردشگری با استفاده از نرم افزار عامل بنیان سناریوهای مختلف (بدبینانه، مطلوب و خوش بینانه) اجرا شد.  نتایج شبیه سازی نشان می دهد که هرچه سطح امکانات به روز ازجمله فناوری هوشمند، تسهیلات، آموزش نیروی انسانی و اعتدال سیاست سخت گیرانه دولت ها و سطح تبلیغات را بالا برده و توقعات گردشگر را به سطح اعتدال نزدیک نماییم منجر به انجام بیشترین سفرها بین دو کشور ایران و چین می گردد. بیشترین تاثیرگذاری متغیر هوشمند سازی که به صورت رویکردی نوین برای توسعه گردشگری و جذب گردشگران در کشورها بوده و ارائه خدمات باعث رضایت گردشگران و در نتیجه تداوم وفاداری گردشگری در آینده این صنعت ایفا می کند.

    کلیدواژگان: مدل سازی عامل بنیان، رضایت مندی گردشگری، فناوری هوشمند سازی، گردشگران ایرانی و چینی
  • آرمین وس کاه، فریبرز دولت آبادی*، علی اکبری صفحات 129-146

    باتوجه به آنکه کیفیت کالبدی معماری شهری در منطقه 10 شهر تهران با مشکل مواجه است، تدوین راهبردهای ارتقاءکیفیت کالبدی معماری شهری از طریق تغییر مولفه های روانشناسانه محیط در این منطقه حائز اهمیت است. هدف اصلی تحقیق، تدوین راهبردهای ارتقای کیفیت کالبدی معماری شهری (ساختمان های مسکونی) از طریق تجزیه و تحلیل ابعاد روانشناسانه محیط در منطقه 10 شهر تهران در راستای بهبود معماری شهری برای استفاده کنندگان است و سوال مطرح این است که چگونه می توان با تجزیه و تحلیل ابعاد روانشناسانه محیط، راهبردهای ارتقای کیفیت کالبد معماری شهری (ساختمان های مسکونی) را برای استفاده کنندگان تدوین نمود؟ درراستای پاسخ به این سوال از روش کیفی- کمی  استفاده شد. روش پژوهش به لحاظ هدف توصیفی- تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و میدانی با ابزار پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با روش استدلال استقرائی و استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و رگرسیون انجام گرفت. نتایج نشان داد که اصلی ترین ابعاد در حیطه های عملکردی، محیطی، فرهنگی و انگیزشی دسته بندی می شوند و هر یک از این ابعاد دارای ریز مولفه های مختلفی است که بکارگیری تک تک این ریز مولفه ها در کنار یکدیگر موجب ارتقاء کیفیت کالبد ساختمان های مسکونی و به دنبال آن معماری شهری می شود. براین اساس راهبردهای ارتقاءکیفیت کالبدی معماری ساختمان های مسکونی از طریق تغییر مولفه های روانشناسانه محیط در شهر منطقه 10 تهران عبارتند از: فهم ماهیت مصالح ساختمانی که در سرشت خود پایدار باشند و به صورت هماهنگ با منطقه باشند. ضمن آنکه توجه به نقش نمادین رنگ و فرم در کالبد ساختمان های مسکونی، چه از منظر کیفیت کالبدی و چه از منظر بهبود و ارتقاء مولفه های انگیزشی ساکنین منطقه 10 شهر تهران و چه به مثابه عنصر معنادار در معماری شهری این منطقه که می تواند احساسات و ادراکات افراد را درگیر کند و ذهنیت ایشان را نسبت به کیفیت معماری شهری این منطقه بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ساختمان مسکونی، معماری شهری، ابعاد روانشناسی محیط، منطقه 10 شهر تهران
  • مرجان امینی، حسن بحرالعلوم*، رضا اندام، طاها ربانی صفحات 147-162

    عدم توجه به آینده در سیاست های گردشگری کشور و اصرار بر الگوی «برنامه ریزی بر اساس وضع موجود» باعث شده است تا سیاست هایی بسیار ناکارآمد برای مدیریت مقاصد گردشگری ورزشی اتخاذ شود. لذا هدف این مطالعه تحلیل آینده مقاصد گردشگری ورزشی بر اساس شناسایی عوامل و پیشران های منتهی به سناریوهای محتمل و ممکن تا افق زمانی 1410 می باشد که از طریق یک مطالعه موردی در استان اصفهان انجام شده است. روش تحقیق این مطالعه، از نوع پیمایشی است. داده ها با استفاده از سه روش مصاحبه، مرور ادبیات نظری و پرسشنامه های وزن دهی شده گردآوری شد. جامعه آماری شامل 14 نفر از متخصصین حوزه گردشگری ورزشی بودند که به روش هدفمند انتخاب شدند. تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل ساختاری و تحلیل سناریو انجام گردید. یافته ها نشان داد سیستم گردشگری ورزشی استان اصفهان یک سیستم ناپایدار با 16 سناریو می باشد که شامل دو سناریوی غیرمحتمل، هفت سناریوی ناسازگار، دو سناریو با احتمال وقوع ضعیف، سه سناریوی با احتمال وقوع متوسط و دو سناریو با احتمال وقوع قوی است. سناریوی ششم محتمل ترین سناریو برای آینده 10 ساله استان اصفهان است. بر اساس این سناریو، سرمایه گذاری در زیرساخت های گردشگری ورزشی در حالت راکد یا رو به کاهش بوده و سیاست گذاری هوشمندانه ای برای توسعه انواع گردشگری ورزشی وجود نخواهد داشت. بر این اساس، فقدان سیاست گذاری واحد و منسجم با قابلیت به روزرسانی مداوم و پویا در سطح ملی، منجر به آسیب پذیر شدن مقاصد گردشگری ورزشی استان اصفهان شده است. لذا مهمترین راهبردها و اقدامات برنامه ریزانه آینده، بایستی حول محور «سیاست گذاری در سطح استانی» متمرکز شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مقصد، آینده نگاری منطقه ای، تحلیل ساختاری، سناریونگاری، عدم قطعیت
  • معصومه آیشم*، اصغر مولائی صفحات 163-178

    تغییر شکل فضاهای سنتی خرید از بازار و خیابان به ساخت و ساز بی رویه مراکز خرید، باعث شده تا «مال سازی» تبدیل به رویکرد غالب مدیریت شهری شود. انواع فضاهای خرید، بی آن که شناخت جامعی نسبت به فلسفه شکل گیری و گونه شناسی آنها وجود داشته باشد در حال تسخیر شهر هستند. از روی بررسی آینده این شیوه توسعه مراکز خرید در شهرهای امروزین ضرورتی غیرقابل انکار است. با توجه به این مهم، در مقاله حاضر آینده مراکز خرید از منظر هویت شهرهای ایرانی-اسلامی بررسی شده است. در راستای پاسخگویی به سوالات پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی و رویکرد استدلال منطقی (فرهنگی-گفتمانی) و رویکرد تحلیل ساختاری به صورت توامان، با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و  دو پرسشنامه (در جهت تدقیق مدل مفهومی و ارزیابی پایایی و روایی آن (25نفر) و همچنین استفاده از تکنیک تحلیل ساختاری (15نفر)) و مصاحبه (در جهت سناریو نویسی (5 نفر)) استفاده شده است. با توجه به بررسی های انجام شده و مدل مفهومی پژوهش، متغیرهای مطلوبیت مراکز خرید از منظر هویت شهرهای ایرانی-اسلامی مشتمل بر بیست و دو (22) متغیر در قالب شش (6) مولفه می باشد. نتایج حاصل از مقاله حاضر نشان دهنده جهتگیری بالای سناریو ادامه وضع موجود به سمت سناریو پادآرمان شهری است. این امر حاکی از بی توجهی به بستر و زمینه شهرها در توسعه مراکز خرید در لایه های مدیریت و تصمیم ساز شهر است. توجه به نکات مطروحه در الگوهای شهر ایرانی-اسلامی می تواند مسیری آگاهانه از توسعه در پیش روی متخصصان و برنامه ریزان شهر قرار دهد.

    کلیدواژگان: مراکز خرید، هویت شهر، شهر ایرانی-اسلامی، سناریونگاری، تبریز
  • محمدرضا یوسفی، شهریار خالدی*، فریده اسدیان صفحات 179-197

    این مقاله با هدف پیش نگری روند تغییر اقلیم در شهر تهران نوشته شد. در این مقاله وضعیت بارش و دمای (حداقل و حداکثر) تهران در ایستگاه های سینوپتیک ژئوفیزیک، شمیرانات و مهرآباد طی دوره (1992 تا 2018) بررسی و برای شناسایی وجود جهش و آشکارسازی سالهای رخداد جهش از آزمون ناپارامتریک من کندال استفاده شد. همچنین برای پیش یابی تغییرات عناصر اقلیمی  در تهران از داده های cmip5 و مدل Lars برای سه سناریوی RCP2.6,RCP4.5,RCp8.5، بهره گرفته شد. نتایج حاصل از بررسی روند سری زمانی دما و بارش سه ایستگاه مورد بررسی شهر تهران، با استفاده از آزمون تحلیل روند من کندال، نشان داد که در مورد هیچ کدام از فاکتورهای اقلیمی در سه ایستگاه مورد بررسی، تغییر معنی داری در سطح اطمینان P_value = 0.05رخ نداده است. اما جهش ها و نوسانات سالانه زیادی در سری زمانی دما و بارش ایستگاه ها مشاهده شد. همچنین نتایج حاصل از پیش یابی پارامترهای اقلیمی دمای حداقل، حداکثر و بارش در  منطقه مورد بررسی نشان داد که،  دمای حداقل و حداکثر تا سال 2050  نسبت به دوره پایه (1992 تا 2018) در هر سه خط سیر انتشار دی اکسید کربن RCP2.6,RCP4.5,RCp8.5، بصورت معنی داری در هر سه مورد مطالعه افزایش خواهد یافت. اما بارش در سال 2050  نسبت به دوره پایه سالهای 1992 تا 2018 در هرسه خط سیر انتشار دی اکسید کربن میزان بارش بصورت معنی داری در هر سه ایستگاه به میزان 7/1 میلیمتر در ماه کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: دما، بارش، مدل Lars، مدل گردش عمومی جو، من-کندال، تهران
|
  • Leyla Ahmadi, Jamile Tavakolinia*, Mohammadtaghi Razavian Pages 1-21

    Over the past years, the issue of equal participation of disabled and marginalized people in economic, social, and civil life has been a top priority for many countries. With life expectancy increasing across the world, cities need to accommodate an aging and growing population. Developing inclusive urban environments that support residents with different abilities in all stages of life is essential. This approach aims to restore the self-esteem and independence of disabled people and to encourage the development and implementation of user-friendly, universal, and inclusive design. This study analyzed the factors that affect the creation of inclusive urban spaces. The main indicators and variables of creating such spaces were determined by reviewing the theoretical research literature and using the opinions of 20 urban geography experts. Using Interpretive-structural modeling, the relationships between the indicators and the degree of influence and dependence of each one were determined and analyzed. Based on the findings of the research, effective factors in the creation of inclusive urban spaces were presented on 7 levels and consisting of 37 components. The most influential factors include accessibility, simple and understandable use, comfort, and flexibility

    Keywords: Inclusive Cities, Universal Design, Barrier-Free Design, Multigenerational Cities
  • Arash Mostafavi, Jamaledin Soheili*, Hafezeh Pour Dehghan Pages 23-43

    Form, as the front line of exposure to the external environment, defines how the building contacts climatic elements, including solar radiation. Therefore, the different components of the form also affect the amounts of solar factors received by the building and cause a change in the energy performance of the building. Due to the presence of solar heat gain (SHG) and visual transmission (Tv) components in solar radiation and the simultaneous activity of office uses with the presence of daylight, not paying attention to these two components at the same time can lead to a departure from the conditions of thermal comfort and visual comfort. Therefore, to increase productivity in office applications, it is necessary to investigate the behavior of forms against solar radiation and remove unsuitable types. To achieve the optimal form for the mentioned applications in future cities, this research aims to evaluate the energy performance based on the fourth edition of topic 19th of the National Building Regulations by examining a frequently repeated form. This research was done with the descriptive-analytical research method. The required documentary data were extracted from valid databases and after modeling with DesignBuilder software, the outputs were described and analyzed. As a result, rectangle and square shapes have formed 69% of the form of these buildings with frequency of 38% and 31%, respectively. The proposed type A2 with a length-to-width ratio of 2 to 1 has the most optimal performance against solar heat and visible waves from the perspective of thermal comfort and optical visual comfort.

    Keywords: Building Form Typology, Thermal Comfort, Visual Comfort, Office Application, Topic 19Th
  • Sajad Ghasemi, Zohreh Hadyani, Mohsen Hamidianpour* Pages 45-70

    One of the biggest challenges of the current century is the phenomenon of climate change. The increase in the number and severity of natural disasters under the influence of climate change has led to unfortunate consequences in various economic, social and environmental dimensions in cities. On the other hand, in recent decades, global efforts and various perspectives have been presented to reduce the harmful consequences of climate change. One of the most important solutions in dealing with these issues is the urban resilience approach in response to climate change, which is called climate resilience. This research is in terms of practical purpose, in terms of combined method and in terms of nature, it is based on new methods of future science. According to the nature of this research, structural analysis, MIC MAC and Delphi methods have been used. The snowball method was used to complete the questionnaires, and finally, 80 electronic questionnaires with correct answers were obtained. The findings of the research show that the numerical difference between the influence and influence of environmental dimensions is more significant compared to other dimensions. The highest ranks of indirect influence are related to the variables of the first area, especially the provision of drinking water and healthy food and attention to the increase in urban open spaces. In general, among the 66 variables examined in this research, 30 variables have been selected as effective key variables for the resilience of Isfahan city. Also, in this research, only the credit variable has achieved the role of a strategic variable, and the way the variables are distributed along the axis of influence - direct and indirect influence, shows the instability of the system. Finally, it can be concluded that for any planning in the direction of resilience of Isfahan city against climate change, it is necessary to pay attention to the key and fundamental role of these variables and factors

    Keywords: Future Studies, Resilience City, Climate Change, Drivers Affecting, Isfahan City
  • Foruozan Taheri*, Mohamadrahim Rahnama Pages 71-91

    the current research has been carried out with the aim of evaluating possible scenarios in the formation of the ecological city of Shandiz, the tourist star of Khorasan Razavi province, in the horizon of 1410. To achieve this goal, six main steps of scenario writing were followed and quantitative and qualitative studies were carried out. done. At first, in the form of a questionnaire (in two dimensions, the degree of influence and uncertainty), 24 experts in the field of ecological city were asked for their opinion. By means of descriptive and inferential statistical tests, the effective factors of prioritization and then the critical drivers that shape the scenarios were determined. In order to determine the logic of the scenarios, develop the scenarios, examine the consequences and also determine the strategies, an interview was conducted with 20 experts who were selected by the theoretical saturation method with the semi-structured interview tool. The results of the research show that the three scenarios of ecological tourism stars, the unstable orbiting machine tourism city and the Iron Forest are conceivable for the future of Shandiz city in relation to the ecological city. Finally, strategies have been presented for the city of Shandiz to reach the desired scenario.

    Keywords: Urban Planning, Ecological City Scenario, Shandiz Tourism City
  • Samin Yousefi*, Milad Abbaszadeh, Reyhan Shirvani, Reza Shamsi Pages 93-109

    The expansion of urbanization and the accelerated growth of cities and the change of human life patterns towards modernity have created problems for cities, so that the city as a living entity has lost its freshness and vitalityit is necessary to reconsider the macro-management approaches and use new tools in planning. Futures studies as a new approach to build a desirable future is a process that leads to a sustainable result of planning. In this regard, the current research, using the future research approach, identifies the most important effective factors and examines the extent and how these factors influence each other and the state of realization of the happy city in Kermanshah metropolis. The current research has analyzed the variables of happy city in Kermanshah metropolis by using the technique of cross-effects analysis, which is one of the common and accepted methods of future research, and by using Micmac software. For this purpose, first by studying the available documents, all the factors involved in the realization and prosperity of happy city were analyzed and investigated. And using the Delphi method, 23 variables were extracted as the primary variables affecting happy city, in the following, the data analysis was done using the interaction/structural effects analysis method by Micmac software. The results of the research show that Kermanshah metropolis has an unstable system according to the dispersion of variables, and five categories (influential, bimodal, regulatory, influential and independent variables) can be identified in the dispersion plane. Finally, among the 23 identified variables, after examining the extent and how these variables affect each other and the future state of Kermanshah metropolis with direct and indirect methods, 10 key factors (equitable distribution of urban facilities and services and possibility Balanced access for space users, the existence of suitable spaces for spending leisure timestation canopies, etc.), creation of collective places for celebration and happiness and joyful events, The use of night lighting, the availability of space and various stores with the supply of various goods) that play the greatest role in the realization of a happy city in the future of Kermanshah metropolis were selected.

    Keywords: Happy City, Futures Studies, Kermanshah Metropolis, MICMAC
  • Maryam Abili, Seyed Ahmad Shayannia*, Amir Gandomkar, Maryam Rahmati, Farnood Fereidouni Pages 111-127

    The purpose of this research is the comparative model of loyalty. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of methodology. The statistical population of the research included Iranian and Chinese tourists and 18 prominent university professors and experts. The tool asked by the researcher was tourism satisfaction, the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha is 0.81, the data was collected using NetLogo, and the 5 components that had the most impact on the tourism of the two countries were based on the opinions of experts. In response to the relevant questionnaires, among the influential factors, in the study of tourists' wages. We measured the internal relationships of components and sub-components with this software، In this research, first, five factors with the dimensions stated in the model were measured on satisfaction, and the mutual effects of the factors were identified using the software based on the basis of different scenarios (pessimistic, favorable and optimistic). In order to accommodate the loyalty of tourism, which also the simulation results show that the more up-to-date facilities such as smart technology, facilities, manpower training and the moderation of strict government policy and the level of advertising, and bring the tourist's expectations closer to the moderation level, the more trips will be made. It is between Iran and China. The most influential variable of intelligentization, which is a new approach to develop tourism and attract tourists in countries, and provide services that satisfy tourists and as a result, the continuation of tourism loyalty in the future of this industry.

    Keywords: Factor Modeling, Tourism Satisfaction, Smart Technology, Iranian, Chinese Tourists
  • Armin Voskah, Fariborz Dolat Abadi*, Ali Akbari Pages 129-146

    Given that the physical quality of urban architecture in the 10th district of Tehran is facing, it is important to formulate the physical quality of urban architecture through the change of psychological components of the environment in this area. The main purpose of the research is to develop the physical quality of urban architecture (residential buildings) through the analysis of the psychological dimensions of the environment in the 10th district of Tehran to improve urban architecture for users, and the question is how to analyze and analyze the psychological dimensions. The environment developed urban architectural quality improvement strategies for users? A quantitative-quality method was used to answer this question. The research method is descriptive-analytical and the method of gathering information is a library and field studies with a questionnaire tool. Data analysis was also performed by the method of inductive reasoning and the use of one -way variance analysis and regression. The results showed that the main dimensions are categorized in functional, environmental, cultural, and motivational areas, and each of these dimensions has different components, the use of each of these micro -components together enhances the quality of residential buildings, followed by urban architecture. It becomes. Accordingly, the physical quality of the architecture of residential buildings by changing the psychological components of the environment in the 10th city of Tehran is: Understanding the nature of building materials that are sustainable in their nature and are in harmony with the region. While paying attention to the symbolic role of color and form in the body of residential buildings, both in terms of physical quality and in terms of improving and promoting motivational components of residents of the 10th district of Tehran, or as a significant element in urban architecture of this area, which can emotions and perceptions of individuals. To engage and improve their mentality for the quality of urban architecture in the area.

    Keywords: Residential Building, Urban Architecture, Dimensions Of Environmental Psychology, District 10 Of Tehran
  • Marjan Amini, Hassan Bahrololoum*, Reza Andam, Taha Rabbani Pages 147-162

    Lack of attention to the future in the tourism policies of Iran and insisting on the model of "planning based on the current situation" has led to the adoption of very inefficient policies to manage sports tourism destinations. Therefore, the purpose of this study is to analyze the future of sports tourism destinations based on identifying the factors leading to possible scenarios up to the time horizon of 1410, which has been done through a case study in Isfahan province. The research method of this study is survey. Research data were collected using three methods interview, theoretical literature review and weighted questionnaires. The statistical population of the study included 14 experts in the field of sports tourism. Data analysis was performed using structural analysis and scenario analysis. The findings showed that Isfahan sports tourism system is an unstable system with 16 scenarios including two unlikely scenarios, seven inconsistent scenarios, two low-probabilities, three medium-probability and two high-probability scenarios.The sixth scenario is the most likely scenario for the 10-year future of Isfahan province. Based on this scenario, investment in sports tourism infrastructure is stagnant or declining, and there will be no intelligent policy for the development of sports tourism. For this reason, The lack of a unified and coherent policy with the ability of continuous and dynamic updating at the national level, has led to the vulnerability of sports tourism destinations in Isfahan province. Therefore, the most important strategies and future planning actions should be focused on policy-making at the provincial level.

    Keywords: Destination Planning, Regional Foresight, Structural Analysis, Scenario Planning, Uncertainty
  • Masoumeh Ayashm*, Asghar Molaei Pages 163-178

    The transformation of the traditional shopping spaces from the market and the street to the indiscriminate construction of shopping malls has caused "property" to become the dominant approach of urban management. All kinds of shopping spaces are conquering the city without a comprehensive understanding of their formation philosophy and typology. Looking at the future, this way of developing shopping centers in today's cities is an undeniable necessity. Considering this importance, in this article, the future of shopping centers has been examined from the perspective of the identity of Iranian-Islamic cities. In order to answer the research questions from the descriptive-analytical method and the logical reasoning approach (cultural-discourse) and the structural analysis approach in tandem, using library and documentary studies and questionnaires (in order to clarify the conceptual model and evaluate its reliability and validity and also using the technique of structural analysis and scenario writing) has been used. According to the research done and the conceptual model of the research, the desirability variables of shopping centers from the perspective of the identity of Iranian-Islamic cities consist of twenty-two (22) variables in the form of six (6) components. The results of this article show the high orientation of the scenario of continuing the status quo towards the urban anti-utopian scenario. This indicates the neglect of the context of cities in the development of shopping centers in the city's management and decision-making layers. Paying attention to the points raised in the Iranian-Islamic city models can put an informed path of development in front of the specialists and city planners

    Keywords: Shopping Centers, Islamic-Iranian City, City Identity, Scenario Planning, Tabriz
  • Mohammadreza Yousefi, Shahriar Khaledi*, Farideh Asadian Pages 179-197

    This article was written with the aim of predicting the process of climate change in Tehran. In this article, the status of rainfall and temperature (minimum and maximum) of Tehran was reviewed at geophysical, Shemiranat and Mehrabad synoptic stations during the 1992 to 2018 period and was used to identify the existence of leaps and revelations of the years of mutation. It was also used to predict climate elements in Tehran using CMIP5 data and Lars model for three scenarios of RCP2.6, RCP4.5, RCP8.5. Results of the Time Time and Rainfall Series Trends of the Three Stations Investigated in Tehran, using my Kendall process analysis test, showed that in the case of none of the climatic factors in the three stations under investigation, a significant change in P_Value = confidence level = 0.05 did not occur. But many annual mutations and fluctuations were observed in the temperature and rainfall series. Also, the results of the climatic parameters of the minimum, maximum and precipitation temperature parameters showed that the minimum temperature and maximum by 2050 compared to the base period (1992 to 2018) in all three carbon dioxide emission lines RCP2.6 , RCP4.5, RCP8.5, will be significantly increased in all three studies. But rainfall will be significantly reduced by 1.7 mm per month compared to the base period of 1992 to 2018 in all three carbon dioxide emissions in all three stations

    Keywords: Temperature, Precipitation, LARS Model, General Atmosphere Circulation, Mann-Kendall, Tehran City