فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و پنجم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • تاثیر تناوب باردهی و کاربرد خارجی پوتریسین بر برخی ویژگی های کمی و کیفی میوه زرشک بیدانه (Berberis Vulgaris L.)
    ندا محرری، بهرام عابدی*، مجید راحمی، احمد بالندری صفحه 0

    به منظور بررسی تاثیر پلی آمین پوتریسین بر خصوصیات کمی و کیفی میوه زرشک در دو سال پربار (1397) و کم بار (1398) طرحی در قالب بلوک های کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل در سه تکرار اجرا شد. تیمار پوتریسین در غلظت های 0، 1/0 و 1 میلی مولار تهیه شد. در مرحله تمام گل و مرحله تشکیل میوه محلول پاشی انجام شد. وزن تر و خشک میوه، طول و قطر حبه، اسیدیته، pH، محتوی آنتوسیانین و فنل حبه ها در دو سال اندازه گیری شد. کلیه پارامترهای اندازه گیری شده در دو سال پربار و کم بار اختلاف معنی داری با یکدیگر داشتند. محتوی اسیدیته، آنتوسیانین و فنل در سال پربار بیشتر از کم بار بود (به ترتیب52/98،9/2 و26/2 درصد). علاوه براین پوتریسین با غلظت 1 میلی مولار موثرترین تیمار در افزایش کلیه صفات به استثنای محتوی اسیدیته و فنل بود. این تیمار به طور معنی داری pH، مواد جامد محلول، طول حبه، وزن تر و خشک حبه را در سال پربار افزایش داد (به ترتیب 59/21، 45/9، 47/12 و 58/23 درصد) اما اختلاف معنی داری در سال پربار و کم بار دیده نشد. تیمار پوتریسین 1 میلی مولار، کاهش برخی خصوصیات کمی و کیفی در سال پربار را جبران کرد.

    کلیدواژگان: پلی آمین، تشکیل میوه، سال پربار، سال کم بار، فنل
  • مطالعه قابلیت انبارمانی و تحمل به تریپس سوخ برخی از ژنوتیپ های پیاز در انبار کنترل نشده
    عبدالستار دارابی* صفحه 0

    این پژوهش به مدت دو سال زراعی به منظور مطالعه کل هدر روی پس از برداشت سوخ ژنوتیپ های پیاز در انبار کنترل نشده (فاقد سیستم های گرمایش سرمایش و تهویه) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان اجرا گردید. بذور در اواسط مهر ماه در خزانه کشت شدند. برداشت سوخ در زمان افتادگی 50 تا 80 درصد برگ ها و شروع خشک شدن آن ها صورت گرفت. برای انجام این پژوهش، از آزمایش اسپلیت فاکتوریل شامل 120 تیمار با 3 تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی استفاده گردید. عامل اصلی زمان بررسی سوخ ها در شش سطح از یک ماه بعد از شروع انبارمانی و به فاصله یک ماه بود. دو محیط سم پاشی شده و سم پاشی نشده و 10 ژنوتیپ (جمعیت بهبود یافته پیاز بهبهان، محلی بهبهان، محلی پادوک، محلی رامهرمز، محلی سرکره برازجان، محلی قرمز ایرانشهر، محلی کمره ای خمین، محلی درچه اصفهان و ارقام پریماورا و تگزاس ارلی گرانو) به صورت فاکتوریل به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. تریپس سبب افزایش درصد کاهش فیزیولوژیک وزن سوخ، خسارت پوسیدگی خاکستری و کل هدر روی گردید. در محیط سم پاشی نشده در مقایسه با محیط سم پاشی شده درصد خسارت لهیدگی سوخ  کاهش یافت. اختلاف درصد جوانه زنی سوخ در دو محیط سم پاشی شده و سم پاشی نشده معنی دار نبود. حداقل درصد کاهش فیزیولوژیک وزن سوخ و درصد خسارت بیماری پوسیدگی خاکستری در رقم پریماورا و توده محلی بهبهان مشاهده شد. توده محلی رامهرمز حداقل خسارت لهیدگی سوخ را به خود اختصاص داد. بیشترین جوانه زنی سوخ در توده محلی ایرانشهر مشاهده گردید. بر اساس نتایج این پژوهش بیشترین و کمترین قابلیت انبارمانی به ترتیب در رقم تگزاس ارلی گرانو و توده محلی درچه اصفهان مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پوسیدگی خاکستری، توده محلی، جوانه زنی، کاهش فیزیولوژیک وزن، لهیدگی
  • محلول پاشی قبل از برداشت کیتوسان و نانو کیتوسان بر ماندگاری و کیفیت پسته تر رقم ’احمدآقایی‘
    شیرین تقی پور، عبدالله احتشام نیا*، حسین حکم آبادی صفحه 0

    در سال های اخیر، استفاده از پوشش های زیست تخریب پذیر و  آنتی باکتریال به عنوان یک جایگزین مناسب برای بسته بندی های پلاستیکی، با هدف حفظ امنیت غذایی و حفظ کیفیت محصول بسیار مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. قهوه ای شدن پوسته پسته باعث کاهش عمر پس از برداشت و بازارپسندی آن می شود.  بدین منظور، در این بررسی اثر محلول پاشی قبل از برداشت کیتوزان (500 و 1000 میلی گرم در لیتر) و  نانوکیتوزان (250 و 500 میلی گرم در لیتر) و   آب مقطر (شاهد) بر کیفیت و ماندگاری پسته تر رقم ’احمدآقایی‘ در چهار زمان مختلف (صفر، 25، 50 و 75 روز پس از برداشت) در سردخانه با دمای صفر درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 5 ± 90 درصد، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که در تیمار  نانوکیتوزان حاوی 250 میلی گرم در لیتر کمترین کاهش وزن، بیش ترین میزان فنول کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، مقدار پروتئین و روغن در روز  25 پس از برداشت مشاهده شد. بیشترین میزان فلاونوئید در تیمار نانوکیتوزان حاوی 500 میلی گرم در لیتر در روز  25 مشاهده شد. تیمار نانوکیتوزان حاوی 500 میلی گرم در لیتر، موجب افزایش سفتی بافت شد و بیش ترین میزان سفتی بافت را به خود اختصاص داد. همچنین پارامتر  الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) در چهار زمان اندازه گیری، روند متفاوتی نشان داد و پسته های پوشش دهی شده با کیتوزان و  نانوکیتوزان دارای NDF بیش تری نسبت به شاهد بودند. بیش ترین میزان در تیمار  کیتوزان حاوی 500 میلی گرم در لیتر در روز  50 پس از برداشت مشاهده شد. با توجه به نتایج این مطالعه، کاربرد  نانوکیتوزان در مرحله قبل از برداشت می تواند ضمن ماندگاری  مطلوب پسته تازه به مدت 75 روز، سبب حفظ ویژگی های کیفی مغز پسته تر رقم ’احمدآقایی‘ (فنول و فلاونوئید کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و کربوهیدرات های محلول) نسبت به تیمار شاهد و تیمار کیتوزان شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، پوشش دهی، پسته، کیتوزان، نانوکیتوزان، کربوهیدرات
  • اثر غلظت های مختلف اکسین و سیتوکنین بر کشت درون شیشه ای (Centella asiatica L)
    فرشته حیدرقلی نژاد*، یوسف حمیداوغلی، ولی الله قاسمی عمران، پوریا بی پروا صفحه 0

    گیاه دارویی آب بشقابی (Centella asiatica L. دارای خواص درمانی متعدد از جمله بهبود حافظه، طولانی شدن عمر، ضدسرطان و با خواص آنتی اکسیدانی بالا می باشد. بنابراین هدف از انجام این تحقیق دستیابی به یک پروتکل مناسب برای تکثیر این گیاه در شرایط درون شیشه ای و تعیین غلظت های مناسبی از تنظیم کننده های رشد در القا کالوس و ریزازدیادی این گونه ارزشمند است. در مرحله اول به منظور القا کالوس، از ریزنمونه برگ در محیط موراشیگ و اسکوگ (MS) همراه با غلظت های مختلف بنزیل آمینوپورین (BAP) در شش سطح 0، 5/0، 1، 5/1 ،5/2 و 5/3 میلی گرم بر لیتر به همراه نفتالین استیک اسید (NAA) در پنج سطح 0، 25/0، 5/0، 1 و 2 میلی گرم بر لیتر استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد بهترین کالوس دهی در ریزنمونه برگ در ترکیب هورمونی 5/1 میلی گرم بر لیتر BAP و 5/0 میلی گرم بر لیتر NAA به دست آمد. در بررسی ریزازدیادی از ریزنمونه گره تاثیر متقابل BAP در غلظت های 0، 1، 2 و 3 میلی گرم بر لیتر با ایندول بوتیریک اسید (IBA) در غلظت های 0، 5/0 و 1 میلی گرم بر لیتر در محیط کشت MS بررسی شد. با بررسی نتایج، محیط کشت دارای 2 میلی گرم بر لیتر BAP و 1 میلی گرم بر لیتر IBA مناسب ترین محیط جهت شاخه زایی تعیین شد. هم چنین، محیط دارای IBA در غلظت های 1 و 2 میلی گرم بر لیتر بهترین نتایج را جهت ریشه زایی نشان داد.

    کلیدواژگان: آب بشقابی، القا کالوس، کشت بافت، گیاه دارویی، ریزازدیادی
  • محسن زارع پور، مسلم عبدی پور*، محمدمهدی رحیمی، عبدالصمد کلیدری صفحات 1-24

    به منظور بررسی اثر باکتری های محرک رشد و اسید سالیسیلیک در شرایط تنش خشکی بر گیاه بومادران، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال (1398 و 1399) در یک مزرعه آزمایشی در شهرستان باشت از توابع استان کهگیلویه و بویراحمد اجرا شد. تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در دو سطح تنش خشکی و عدم تنش خشکی و فاکتورهای فرعی شامل محلول پاشی با اسید سالیسیلیک در دو سطح شاهد (محلول پاشی با آب مقطر) و محلول پاشی با اسید سالیسیلیک (400 میلی گرم در لیتر) و استفاده از باکتری های محرک رشد در چهار سطح شاهد (عدم تلقیح با باکتری)، تلقیح با باکتری سودوموناس، تلقیح با باکتری ازتوباکتر و تلقیح با هر دو باکتری به ترتیب به پلات های اصلی و فرعی اختصاص داده شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب دو ساله نشان داد اثر سال، تنش خشکی، باکتری، اسید سالیسیلیک و برهمکنش اثر تنش خشکی × اسید سالیسیلیک × باکتری بر صفات ارتفاع بوته، عملکرد ساقه، وزن هزار دانه، عملکرد گل، عملکرد بیولوژیک و محتوای اسانس معنی دار بود. میانگین عملکرد گل در سال اول 45/731 کیلوگرم در هکتار بود که نسبت به سال دوم اختلاف معنی داری داشت. بیشترین ارتفاع بوته (94/65 سانتی متر) در تیمار کاربرد ازتوباکتر و اسید سالیسیلیک در شرایط آبیاری به‎دست آمد. این در حالی است که در هر دو شرایط عدم تنش و تنش خشکی بیشترین وزن هزار دانه (29/0 و 23/0 گرم)، عملکرد گل (1389 و 492 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیک (8634 و 4106 کیلوگرم در هکتار)، شاخص برداشت (09/16 و 99/11 درصد)، محتوای اسانس (41/1 و 80/0 درصد) و عملکرد اسانس (77/1 و 54/19 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کاربرد همزمان دو باکتری و اسید سالیسیلیک به دست آمد که با سایر تیمارها تفاوت معنی داری نشان داد. نتایج این آزمایش نشان داد اگرچه تنش خشکی موجب کاهش معنی دار تمام صفات بویژه عملکرد گل، محتوای و عملکرد اسانس شد، کاربرد باکتری های محرک رشد و یا اسید سالیسیلیک بویژه در تیمار کاربرد همزمان دو باکتری و اسید سالیسیلیک باعث کاهش قابل توجه خسارت تنش خشکی بر عملکرد گل، محتوای و عملکرد اسانس در مقایسه با شاهد شد.

    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، باکتری های محرک رشد، محتوای اسانس، عملکرد گل، شاخص برداشت
  • محمدطاهر حلاجیان*، کتایون دباغ، مجتبی کردرستمی، علی اکبر قاسمی سلوکلوئی صفحات 25-46

    بیشتر گونه های جنس Citrus و برخی جنس های نزدیک در این تیره رویان خورشی تولید می کنند. وجود چنین رویان هایی در کنار رویان های حاصل از لقاح، منجر به پدیده چند رویانی می شود که طی آن همزمان دو یا چند رویان در یک بذر توسعه می یابند. در این مطالعه، جهت تمایز دانهال های حاصل از لقاح از دانهال های خورشی، از گیاهان مادری و دانهال های حاصله از بذرهای یازده نمونه مرکبات، نمونه های برگی تهیه گردید. پس از استخراج DNA از نمونه ها، PCR با 8 جفت آغازگر ریزماهواره ای انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد که هشت جفت آغازگر برای صفت خورشی یا زایگوتی (تخم زا) بودن دانهال ها در نه رقم، چندشکلی نشان دادند. تعداد کل آلل ها در جمعیت 46 آلل و دامنه تعداد آلل بین 3-11 با میانگین 75/5 بود.  تعداد 35 آلل برای صفت خورشی یا تخم زا بودن چند شکل بودند. از بین آغازگرهای چندشکل، آغازگر TAA41 بیشترین تعداد آلل (11) و آغازگرهای TAA27 و TAA1 کمترین تعداد آلل (3) را در نمونه های مورد مطالعه تولید کردند. از آغازگرهای چندشکل این پژوهش بویژه TAA45 و TAA33 می توان برای شناسایی دانهال های خورشی و تخم زای کلیه نژادگان ها و دورگه های ارقام مرکبات در برنامه های به نژادی مختلف بهره برد.

    کلیدواژگان: مرکبات، دانهال های خورشی و تخم زا، PCR، نشانگرهای ریزماهواره، آغازگر
  • مریم بهادر، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی*، بهنام بهروزنام، وحید روشن صفحات 47-64

    مریم گلی ایرانی Salvia mirzayanii L.)) گیاهی دارویی متعلق به خانواده نعناعیان بوده که از گذشته های دور به علت داشتن خواص دارویی فراوان مورد توجه بوده است به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف اسید آمینه (صفر، 5/0، 1 و 5/1 گرم در لیتر) و مدت زمان نگه داری (صفر، 2، 4 و 6 ماه) در انبار بر میزان و تغییرات اسانس مریم گلی ایرانی آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت گلدانی انجام شد. محلول پاشی اسید آمینه تاثیر مثبتی بر صفات رویشی و زایشی اندازه گیری شده گیاه مریم گلی ایرانی و همچنین درصد ترکیبات پس از برداشت داشت. در این بررسی مهم ترین ترکیبات موجود در اسانس مریم گلی ایرانی بعد از برداشت، 5-نئو سدرانول (11/20 درصد)، لینالیل استات (52/16) و آلفاترپینیل استات (28/14 درصد) بود. محتوای فنول کل با افزایش سطح محلول پاشی اسید آمینه تا سطح 1 میلی گرم در لیتر افزایش (6/82 میلی گرم در لیتر) و پس ازآن کاهش یافت و با ادامه نگه داری در انبار به مدت 6 ماه پس از برداشت به میزان 15/23 درصد نسبت به نگه داری چهارماهه در انبار کاهش یافت. بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی از محلول پاشی اسید آمینه با غلظت 1 میلی گرم در لیتر به دست آمد و انبارمانی به مدت 6 ماه پس از برداشت باعث کاهش آن به میزان 29 درصد نسبت به زمان برداشت شد. براساس نتایج این آزمایش استفاده از اسید آمینه تا غلظت 5/0 گرم در لیتر به منظور حصول حداکثری وزن تر و خشک گیاه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: 5- نئو سدرانول، لینالیل استات، انبار مانی، ترکیبات اسانس، فنول کل، آنتی اکسیدان
  • مقایسه و بهینه سازی روش های مختلف استخراج RNA کل از بافت گل خرما جهت انجام مطالعات مولکولی
    ایوب مزارعی، صالحه گنجعلی*، لیلا فهمیده، حامد حسن زاده خانکهدانی، حدیت کرد صفحات 65-76

    جداسازی RNA از بافت های گیاهان چوبی، به خصوص گل های درخت خرما، به دلیل داشتن غلظت های بالایی از ترکیبات فنولیک، پلی ساکاریدها، الیاف فیبری، پروتئین ها، متابولیت های ثانویه (تانن ها، لیگنین ها و ترکیبات چرب) بسیار مشکل است؛ زیرا در برخی از روش های استخراج RNA، کلاف های تولیدی به دلیل وجود آلاینده های ناشناخته حلالیت کمی دارند و در بعضی موارد کلاف های تولیدی ژلاتینی هستند که نشان دهنده وجود آلودگی های پلی ساکاریدها است و کمپلکس این ترکیبات با RNA می تواند RNA را برای کاربردهایی مانند تکنیک RNA-Seq غیرقابل استفاده کند. بنابراین دستیابی به یک روش استخراج مناسب که بتواند RNA ی با کمیت و کیفیت مناسب را تولید کند، از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو در مطالعه حاضر به منظور دستیابی به RNAی با کیفیت جهت انجام مطالعات RNA-Seq، هفت روش استخراج RNA (شامل سه کیت (Column RNA Isolation Kit، Total RNA extraction mini kit و Neasy Mini Kit) و چهار بافر استخراج  ترایزول، فنول-کلروفرم، لیتیم کلراید و (RNX-PlusTM) با یکدیگر مقایسه و روش استخراج اسید نوکلئیک از گل های این گیاه بهینه سازی شد. تغییرات صورت گرفته در جهت بهینه سازی استخراج RNA شامل استفاده از تیمار پیش گرما روی بافر استخراج، کاهش دور سانتریفیوژ حذف آلودگی DNA و حذف DEPC می باشد و به منظور از بین بردن DNA ژنومی و پروتئین ها از DNase و پروتئیناز K استفاده شد و پس از استخراج RNA، کمیت و کیفیت آن با استفاده از اسپکتروفتومتری و ژل الکتروفورز مورد بررسی قرار گرفت. از این رو براساس نتایج این مطالعه مشخص شد که از بین کیت ها و روش های استفاده شده تنها روش لیتیم کلراید بعد از تیمارهای از DNase و پروتئیناز K و تغییرات صورت گرفته در جهت بهینه سازی، از کمیت و کیفیت بالایی از لحاظ غلظت RNA استخراجی (ng/µl 5/247) و وضوح باندهای 28SrRNA و 18SrRNA روی ژل آگارز و همچنین بالا بودن نسبت های جذبی A260/A280 و A260/A230 برخوردار بود. بنابراین بر اساس نتایج این مطالعه می توان بیان کرد روش بهینه سازی شده انتخابی بر مشکلات استخراج RNA از بافت های سرشار از ترکیبات پلی فنولیک، پلی ساکاریدی، ترکیبات فیبری، لیگنین ها و اسیدهای چرب چون گل خرما فائق آمده و نمونه RNAهای استخراجی توسط این روش برای انجام مطالعات RNA-Seq، توسط این پژوهشگران جهت توالی یابی ارسال شد.

    کلیدواژگان: اسپکتروفتومتری، استخراج RNA، الکتروفورز ژل آگارز، بافت چوبی، روش های مولکولی
  • سارا اترش، منصوره شمیلی*، عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی، آزاده گودرزی، عبدالنبی باقری صفحات 77-92

    نارنج از پایه های متحمل به سرما، خشکی و مناسب کاشت در خاک های با زهکشی ضعیف است. از آنجا که شوری یکی از تنش های مخرب بر رشد مرکبات است پس ارائه راهکار مناسب به منظور کاهش اثرات مضر آن می تواند موثر باشد.  لذا به منظور بررسی تاثیر آب شور و فسفیت پتاسیم بر گیاه نارنج، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی انجام شد. گیاهان مورد استفاده، دانهال های شش ماهه نارنج (ارتفاع حدود 60سانتی متر)  سالم و عاری از بیماری بودند. تیمارها شامل شوری (5/1 ،3، 5/4 و 6 دسی زیمنس بر متر) و فسفیت پتاسیم (صفر، 5/1 و 3 گرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد که سطح شوری شدید منجر به کاهش وزن تر و خشک ساقه (به ترتیب 63 و 22/60 درصد)، محتوای نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم و آهن (به ترتیب  4، 7/15، 8، 6/18 و 2/12 درصد) در نارنج شد. تیمار فسفیت پتاسیم (5/1 گرم در لیتر) باعث افزایش محتوای پتاسیم، فسفر، نیتروژن، آهن (به ترتیب  6/32، 6/20، 7/19 ، 5/46 درصد)، وزن تر و خشک ساقه (به ترتیب 9/63 و 2/60 درصد)، وزن تر و خشک ریشه (به ترتیب 18/58 و 01/61 درصد) شد. به طور کلی، کاربرد فسفیت پتاسیم (5/1 گرم در لیتر) منجر به بهبود خصوصیات ریخت شناسی، جذب عناصر و کاهش اثرات نامطلوب شوری در نارنج شد.

    کلیدواژگان: تنش نمک، عناصر پرمصرف، عناصر کم مصرف، وزن تر، وزن خشک
  • سمیه طبری، مهدی حدادی نژاد*، رضا نوروز صفحات 93-100

    به منظور تعیین نیاز سرمایی و گرمایی ارقام تمشک سیاه، سه رقم خاردار(توپای، ماریون، سیلوان) و بی‏خار (مرتون) پس از شروع رکود و قبل از تامین نیاز سرمایی از کلکسیون تمشک سیاه دانشگاه علوم کشاورزی ساری جمع ‏آوری و جهت تامین نیاز سرمایی در یخچال قرار گرفتند. تیمارها شامل ارقام و ساعت سرمادهی (1100،900،700،500،300،1300) در سه تکرار و 10 نمونه بود. سپس شاخه ‏ها در گلخانه در شرایط 16 ساعت نور و دمای 24 درجه سلسیوس قرار گرفته و درصد شکوفایی اولین جوانه، شمار روز تا شکوفایی 50 درصد جوانه ‏ها و شمار روز تا شکوفایی نهایی جوانه ثبت و نیاز گرمایی محاسبه شد. نتایج نشان داد بیشترین تعداد روز تاشکوفایی اولین جوانه در ارقام خاردار سیلوان، ماریون و توپای در 700 ساعت سرما و رقم بدون‏خار مرتون در 500 ساعت سرما اتفاق افتاد. در بین ارقام خاردار دو رقم خیلی زودرس و زودرس (سیلوان و ماریون) در 700 ساعت و رقم دیررس (توپای) در 300 ساعت سرما زودتر به 50 درصد شکوفایی و شکوفایی کامل رسیدند؛ این در حالی است که رقم بی خار مرتون با 1100 ساعت سرما به این میزان شکوفایی دست یافت. بررسی نیاز گرمایی ارقام مختلف نشان داد که در ارقام خاردار با افزایش ساعات سرمایی، از نیاز دمایی کاسته می‏شود، به طوریکه هرسه رقم سیلوان، ماریون و توپای در 300 ساعت سرما، نیاز گرمایی بیشتری داشتند که با افزایش ساعات سرمایی و رسیدن آن به 700 ساعت از میزان آن کاسته شده است. دررقم بی‏خار مرتون نیز از 300 ساعت سرما تا 700 ساعت، میزان نیاز گرمایی کاسته شده اما پس از آن و رسیدن به 900 تا 1300 ساعت سرما، نیاز گرمایی نیز افزایش یافته است. به طورکلی ارقام خاردار برای باز شدن اولین جوانه و رسیدن به شکوفایی کامل نیاز سرمایی کمتری نسبت به ارقام بی‏خار داشتند. بنابراین شکوفایی جوانه ارقام بی‏خار در مناطقی که واحدهای سرمایی کمتر از 500 ساعت دارند، با مشکل مواجه و نیازمند تدبیر تیمارهای تکمیلی می‏باشد.

    کلیدواژگان: شاخه گلدار، جوانه جانبی، سرمادهی، شکوفایی
|
  • Effect of Alternate Bearing and Exogenously-Applied Putrescine on Some Fruit Characteristics in Seedless Barberry (Berberis Vulgaris L.)
    Neda Moharreri, Bahram Abedi*, Majid Rahemi, Ahmad Balandari Page 0

    In order to study the effect of Putrescine on some quantitative and qualitative traits of barberry in “on” (2018) and “off” (2019) years, an experiment was carried out in a completely randomized block design with factorial arrangement and three replications. Putrescine solution (0, 0.1, and 1 mM/L) sprayed at full bloom and the fruit set stage. Wet and dry fruit weight, length and diameter, pH, anthocyanin and phenol content of berry measured in two years. The results showed that all parameters differed significantly in the “on” and “off” years. The content of acids, anthocyanins, and phenols was higher (9.52, 2.98 and 2.26 percent, respectively) in the “on” year than in the “off” year. In addition, Putrescine at a concentration of 1 mM /L was the most effective treatment for increasing all parameters except acidity and phenolic content. In addition, this treatment increased pH, soluble solids content, length, and fresh and dry weight (21.59, 9.45, 12.47 and 23.58 percent, respectively) of berries in the “on” year. There was no significant difference between measured parameters in the “on” and “off” years. Putrescine treatment (1 mM /L) reduced some quantitative and qualitative traits in on year.

    Keywords: Polyamine, Fruit Set, The 'On' Year, The 'Off' Year, Phenol
  • Bulb storability and thrips tolerance of some onion genotypes in non-controlled storage
    Abdulsattar Darabi* Page 0

    This experiment was conducted for two years to study post–harves bulb losses of onion genotypes in uncontrolled storage (no heating, cooling and ventilation systems) at Behbahan Agriculture Research Station. Seeds were sown in nursery in early October and seedling transplanted at 2-3 leaf stage. Bulbs were harvested when 50-80% of foliage top had fallen and collapse. The research was performed using split factorial experiment based on RCBD including 120 treatments with 3 replications. Main plot consisted of six bulbs observation in storage (one months after storage with one month interval). Sprayed and non-sprayed plots and ten onion genotypes named Behbahan, padook, Ramhormoz, Iranshahr, Borazjan ,Dorcheh Esfahan, and Kamerei Khomain landraces, Primavera and Texas early grano cultivars and improved population of Behbahan onion were considered  as factorial. Thrips increased bulb weight losses, damage of black mould and total losses. The damage of bulb rotting decreased in non- sprayed plots as compared with sprayed plats. The effect of thrips was not significant on bulb sprouting. The minimum bulb weight losses and damage of black mould were recorded in Primavera cultivar and Behbahan improved population respectively. The lowest bulb rotting was observed in Ramhormoz landrace. The highest bulb sprouting was found in Iranshahr landrace. According to results, Texas early grano cultivar and Dorche Esfahan landrace, showed the maximum and minimum bulb storability respectively.

    Keywords: Black Mould, Landrace, Physiological Bulb Weight Losses, Rotting, Sprouting
  • Effect of preharvests application of chitosan and Nano-chitosan on the shelf life and quality of pistachio (Pistacia vera L. cv. ‘Ahmad-Aghaei’)
    Shirin Taghipour, Abdollah Ehteshamnia*, Hossein Hokmabadi Page 0

    In recent years, the use of biodegradable and antibacterial coatings as a suitable alternative to polymer packaging, with the aim of maintaining food security and product quality has been highly regarded by researchers. Browning of pistachio shell reduces its post-harvest life and marketability. The objective of this study was to investigate the effect of preharvest foliar application of chitosan (500 and 1000 mg/L) and Nano-chitosan (250 and 500 mg/L) and distilled water (control) on the quality and shelf life of pistachio (Pistacia vera L. cv. ‘Ahmad-Aghaei’) at four different times (0, 25, 50 and 75 days after harvest) in a cold room at 0 °C and 90% RH. The findings show that in the treatment of Nano-chitosan containing 250 mg/L, the lowest weight loss (WL), the highest amount of total phenolic content (TPC), total antioxidant capacity (TAC), protein, and oil were observed on the 25th day after harvest. The highest amount of flavonoids was observed in Nano-chitosan treatment containing 500 mg/L on day 25. Nano-chitosan treatment containing 500 mg/L increased tissue stiffness and had the highest amount of tissue stiffness. Also, the parameter of neutral detergent fiber (NDF) content showed a different trend in four measurement times, and pistachios coated with chitosan and Nano-chitosan had higher NDF than the control. The highest amount was observed in chitosan treatment containing 500 mg/L on day 50 after harvest. Also, the application of Nano-chitosan in the preharvest stage can maintain the quality characteristics of fresh pistachio shell of 'Ahmad Aghaei' (TPC and flavonoids, TAC and carbohydrates) while maintaining the optimal shelf life of  the  fresh pistachios for 75 days to control and chitosan treatment.

    Keywords: Antioxidants, Coating, Pistachio, Chitosan, Nanochitosan, Carbohydrates
  • Effect of different concentrations of auxin and cytokinin on in vitro culture of centella asiatica L.
    Fereshteh Heidargholinezhad*, Yousef Hamidoghli, Valiollah Ghasemiomran, Pouria Biparva Page 0

    The medicinal plant Gotucola (Centella asiatica L.)  has many therapeutic properties including improving memory, prolonging life, anticancer, treating skin diseases. Therefore, the purpose of this study is to achive a suitable protocol for propagation of this plant in in vitro and appropriate determinations of growth regulators for micropropagation of this valuable species. In the first experiment interaction of different concentrations of BAP (0,0.5, 1, 1.5, 2.5, 3.5 mg/L) and NAA (0,0.25,0.5,1,2 mg/L) were examined on leaf explants. The results showed the best calling was obtained in the leaf explants in combination BAP 1.5 mg/L and NAA 0.5 mg/L. In the next step, the interaction of BAP in 0,1,2,3 mg/L and IBA in 0,0.5,1 mg/L was investigated in proliferation of nodes explants.The results show MS medium containing 2 mg/L BAP and 1 mg/L IBA was determind the most suitable medium for micropropagation. Also the medium containing IBA in concentrations 1 and 2 mg/L showed the best results for rooting.

    Keywords: Callus Induction, Gotucola, Medicinal Plant, Regeneration, Tissue Culture
  • Mohsen Zarepour, Moslem Abdipour*, Mohammadmehdi Rahimi, Abdoulsamad Kelidari Pages 1-24

    To observe the effect of plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) and salicylic acid under drought stress conditions on yarrow, an experiment was arranged as split-plot factorial based on a randomized complete block design with three replications in a research farm in Basht, Kohgiluyeh and Boyer-ahmad provice, during two years (2018 and 2019). Drought stress as the main factor in two levels (drought and non-drought stress), and secondary factors include foliar spraying with salicylic acid in two levels: control (no foliar spraying) and foliar spraying with salicylic acid (400 mg/L), and PGPR at four levels: control (no inoculation with bacteria), inoculation with Pseudomonas, inoculation with Azotobacterial and inoculation with both bacteria were assigned to the main and sub-plots, respectively. The results of a two-year combined variance analysis showed that effects of year, drought stress, bacteria, salicylic acid and drought stress × salicylic acid × bacteria on plant height, thousand seed weight, flower yield, biological yield, essential oil content, and essential oil yield were significant. The average flower yield in the first year was 731.45 kg/ha, which had a significant difference compared to the second year. The highest plant height (65.94 cm) was obtained from azotobacterial and salicylic acid treatment under non-drought stress conditions. Meanwhile, in both conditions (non-drought stress and drought stress), the maximum thousand seed weight (0.29 and 0.23 g), flower yield (1389 and 492 kg/ha), biological yield (8634 and 4106 kg/ha), harvest index (16.09 and 11.99 %), essential oil content (1.41 and 0.80 %) and essential oil yield (1.77 and 19.54 kg/ha) were obtained for bacteria and salicylic acid treatment. Although drought stress caused a significant decrease in all traits, especially flower yield, essential oil content and yield, the use of growth-promoting bacteria or salicylic acid, especially in the treatment of simultaneous application of two bacteria and salicylic acid, significantly reduced the damage of drought stress on flower yield, essential oil content and yield compared to the control.

    Keywords: Salicylic Acid, Plant Growth-Promoting Rhizobacteria, Essential Oil Content, Flower Yield, Harvest Index
  • Mohammadtaher Hallajian*, Katayoun Dabbagh, Mojtaba Kordrostami, Aliakbar Ghasemi-Soloklui Pages 25-46

    The majority of Citrus species and some related genera in this family produce nucellar embryos. Nucellar seedlings are similar to maternal parents. The existence of such embryos next to the embryo from fertilization leads to the polyembryony phenomenon which during that, two or few embryos are developed in one seed simultaneously. The nucellar embryo is a big obstacle in citrus breeding, however, the aim of producing genetic uniformity in stock production is valuable. In this study, for distinguishing between seedlings resulting from fertility and nucellar seedlings, a leaf sample was prepared from maternal plants and seedlings resulted from seeds of 11 citrus cultivars. After DNA extraction from samples, PCR was performed using 8 microsatellite primer pairs. The results indicated that 8 primer pairs were polymorphic for nucellar or zygotic traits of seedlings in 9 cultivars. The number of all alleles in the population was 45, and the range of alleles amplified by the primers was 3-11 with an average of 5.75. 35 alleles were polymorphic for nucellar or zygotic traits. Among polymorphic primers, TAA41 primer and TAA1 and TAA27 primers produced the highest number of alleles (11) and the lowest number of alleles (3) in studied cultivars, respectively. Polymorphic primers of this research especially TAA45 and TAA33 can be used to identify nucellar and zygotic seedlings of all citrus genotypes, cultivars, and hybrids in different breeding programs.

    Keywords: Citrus, Zygotic, Nucellar Seedlings, PCR, Microsatellite Markers, Primer
  • Maryam Bahador, Abdolhossein Aboutalebi Jahromi*, Behnam Behroznam, Vahid Roshan Pages 47-64

    Persian sage (Salvia mirzayanii L.) is a medicinal plant belonging to the mint family, which has been of interest since ancient times due to its many medicinal properties. In order to investigate the effect of different concentrations of amino acids (0, 0.5, 1 and 1.5 gr/L) and storage duration (0, 2, 4 and 6 months) on the amount and changes of Iranian sage essential oil, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design. Amino acid foliar application had a positive effect on the measured vegetative and reproductive traits of Iranian sage plant as well as the percentage of compounds after harvest. In this study, the most important compounds found in Iranian sage essential oil after harvesting were 5-neo-sedranol (20.11%), Lnalyl acetate (16.52%) and alphaterpinyl acetate (14.28%). The content of total phenol increased by increasing the level of amino acid foliar application up to the level of 1 mg/L (82.6 mg/L) and after that it decreased, and by continuing storage for 6 months after harvesting, it increased by 23.15% compared to four months. The highest antioxidant activity was obtained from foliar spraying of amino acid with a concentration of 1 mg/L, and storage for 6 months after harvest reduced it by 29% compared to the time of harvest. Based on the results of this study, it is recommended to use amino acid up to a concentration of 0.5 gr/L in order to achieve the maximum fresh and dry weight of the plant.

    Keywords: 5-Neo-Sedranol, Antioxidant, Essential Oil Compounds, Linalyl Acetate, Total Phenol
  • Comparison and Optimization of Different Methods for Isolating of Total RNA From Date Palm Flower Tissue to Perform Molecular Studies
    Ayoub Mazarie, Salehe Ganjali*, Leila Fahmideh, Hamed Hassanzadeh Khankahdani, Hadis Kord Pages 65-76

    RNA extraction from hardwood tissues, especially in date palm flowers, is very hard because they have high concentrations of phenolic compounds, polysaccharides, fibers, proteins, and secondary metabolites(tannins, fatty compounds, and lignin); Some RNA extraction methods yield that are poorly soluble, indicating the presence of unknown contaminants, whereas others are gelatinous, indicating the presence of polysaccharides. RNA can make complexes with polysaccharides and phenolic compounds render the RNA unusable for applications such as the RNA-Seq technique. Therefore, it is important to a suitable extraction method to produce a good quality RNA. Therefore, in this study, to obtain quality RNA for RNA-Seq studies, seven RNA extraction methods (including three kits (Column RNA Isolation Kit, Total RNA Extraction Mini Kit, and Neasy Mini Kit) and four extraction buffers (Triazole, Phenol-Chloroform, Lithium Chloride, and RNX-PlusTM)) were compared and the nucleic acid extraction method from the flowers of this plant was optimized. Modifications for optimization of RNA extraction were preheating treatment of extraction buffer, and decreasing centrifuge rounds to eliminate DNA contaminations and DEPC. For genomic DNA and protein elimination, extracted RNA was treated with DNase and Proteinase-K enzyme. After RNA extraction, its quantity and quality were assessed by spectrophotometry and gel electrophoresis. Based on the results of this study, it was found that among the kits and methods used, Lithium chloride method after DNase and Proteinase-K treatment and modifications for optimization had high quality and quantity in terms of extracted RNA concentration (247.5 ng/µl) and resolution of 28SrRNA and 18SrRNA bands on agarose gel as well as high absorbance ratios of A260/A280 and A260/A230. Therefore, based on the results of this study, it can be said that the selected optimized method has overcome the problems of extracting RNA from tissues rich in polyphenolic compounds, polysaccharides, and secondary metabolites such as date palm flowers and the samples of RNAs extracted by this method were sent by these researchers for sequencing for RNA-Seq studies.

    Keywords: Spectrophotometry, RNA Extraction, Agarose Gel Electrophoresis, Bark Tissue, Molecular Methods
  • Sara Atrash, Mansoore Shamili*, Abdolmajid Mirzaalian Dastjerdi, Azadeh Goudarzi, Abdoolnabi Bagheri Pages 77-92

    Sour orange, among the cold, drought tolerant rootstocks, is suitable for planting in poor drainage soils. Since salinity is one of the destructive stresses on the growth of citrus plants,  providing a suitable solution can be effective in reducing its harmful effects. So, a factorial pot research as a completely randomized design with three replications was conducted to evaluate the impact of saline water and potassium phosphite on sour orange plant. Sour orange plants were healthy and free disease six-months seedlings (height about 60 cm). The treatments were included salinity (1.5, 3, 4.5 and 6 dS/m) and potassium phosphite (0, 1.5 and 3 g L-1). The results showed that the high level of salinity led to a decrease in stem fresh and dry weight (63 and 60.22%, respectively), nitrogen, potassium, phosphorus, calcium and iron contents (4, 15.7, 8, 18.6 and 12.2 %, respectively) in sour orange. Potassium phosphite treatment (1.5 g L-1) increased the potassium, phosphorus, nitrogen, iron (32.6, 20.6, 19.7, 46.5%, respectively) contents, the fresh and dry weight of the stem (63.9 and 60.2%, respectively), the fresh and dry weight of roots (58.18 and 61.01 %, respectively) and finally the harmful impacts of salinity stress were reduced in sour orange plant. Generally, the application of potassium phosphite (1.5 g L-1) improved morphological characteristics, absorption of elements and reduced the adverse effects of salinity in Sour orange.

    Keywords: Dry Weight, Fresh Weight, Macro Elements, Micro Elements, Salt Stress
  • Somayeh Tabari, Mehdi Hadadinehjad*, Reza Noruz Pages 93-100

    In order to determine the chilling and heat requirements of blackberry cultivars, three thorny (Tupi, Marion, Silvan) and thornless (Merton) cultivars were collected from the blackberry collection of Sari of Agricultural Sciences and Natural Resources University (SANRU) placed in the refrigerator. Treatments were included cultivars and chilling hours (300,500,700,900, 1100 and1300) in three replications and 10 samples. Then the floricanes were placed in the greenhouse under 16 hours of light and 24 ° C and the number of days to flowering of the first bud, the number of days to flowering of 50% of buds and the final percentage of bud breaks were recorded and the heat requirement was calculated. The results showed the highest rate of first bud burst occurred in the thorny cultivars of Silvan, Marion and Tupi in 700 hours of chilling and the cultivar thornless Merton in 500 hours of chilling. Among the thorny cultivars, two very early and late cultivars (Silvan and Marion) in 700 hours and late cultivar (Tupi) in 300 hours of chilling reached 50% full bloom earlier. While thornless Merton cultivar reached this level with 1100 hours of chilling. Examination of heat requirements of different cultivars showed in thorny cultivars, with increasing chilling hours, the need for heat decreases. So that all three cultivars of Silvan, Marion and Tupai in 300 hours of chilling, needed more heat, which has decreased with the increase of chilling hours until reaching 700 hours. In thornless Merton cultivar, from 300 hours of chilling to 700 hours, the need for heat has decreased, but after that, reaching 900 to 1300 hours of chilling, the need for heat has also increased. In general, thorny cultivars needed less chilling than thornless cultivars to open the first bud and achieve full flowering. Therefore, cultivation of thornless cultivars in areas with chilling units of less than 500 hours is difficult and requires additional treatments.

    Keywords: Floricane, Lateral Bud, Chilling, Burst