فهرست مطالب

نشریه یافته
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 99، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سجاد حسینی واحد، هادی حیاتی*، احمد آدینه، فروزان احمدپور صفحات 1-12
    مقدمه

    خطاهای دارویی از مهم ترین خطاهای پزشکی هستند که با پیشگیری از آنان می توان از بروز زیان های مالی و جانی فراوانی جلوگیری کرد. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف شناسایی و تعیین ریسک خطاهای دارویی با استفاده از تکنیک تحلیل حالات و اثرات خطا (FMEA یا Failure Mood and Effect Analysis) به عنوان یک ابزار پیشگیرانه و بررسی ارتباط آن ها با متغیرهای دموگرافیک انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مقاله یک مطالعه توصیفی _ تحلیلی بوده که به صورت کیفی _ کمی خطاهای دارویی بیمارستان اعصاب و روان مهر خرم آباد در سال 1402 را با کمک تکنیک تحلیل حالات و اثرات خطا ارزیابی کرده است. داده ها از طریق چک لیست ایمنی و بر اساس کاربرگ استاندارد جمع آوری شدند و بر اساس عدد اولویت ریسک (RPN یا Risk Priority Number) میزان خطا محاسبه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    59 حالت خطا در 13 حیطه دارودهی شناسایی شد که بیشترین امتیاز مربوط به گرفتن شرح حال و تاریخچه دارویی و کمترین امتیاز مربوط به انتقال دارو به باکس بود. میانگین نمره ریسک RPN کل برابر 16/10 به دست آمد. ارتباط RPN کل با 7 متغیر دموگرافیک هم بررسی شد که فقط در ارتباط با نوع بخش رابطه معناداری مشاهده شد (001/0>P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی خطاهای دارویی و لزوم جلوگیری از آنان می توان با روش های پیشگیرانه ای نظیر شرح حال کامل و درست به عنوان مبانی دارودهی، علاوه بر شناسایی و اولویت بندی خطا ها، با ارائه راهکارهای مناسب در جهت کاهش خطاهای دارویی گام برداشت و هزینه های مالی و جانی درمان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: خطاهای دارویی، FMEA، اعصاب و روان، مدیریت ریسک، بیمارستان
  • زهرا عاطفی، نادیا کاظمی پور* صفحات 13-24
    مقدمه

     استافیلوکوکوس اورئوس از دسته پاتوژن های فرصت طلب است که در عفونت های بیمارستانی نقش دارد. با توجه به توانایی تولید بیوفیلم توسط این باکتری، مقاومت آنتی بیوتیکی آن افزایش یافته است. نانوذرات نقره با توجه به اندازه کوچکشان، توانایی نفوذ به سلول های باکتری و از بین بردن بیوفیلم باکتری را دارند. هدف بررسی اثر ضد بیوفیلمی نانوذرات نقره و جنتامیسین بر استافیلوکوکوس اورئوس بالینی است.

    مواد و روش ها

    ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس از مراکز بهداشتی شهر کرمان جمع آوری و توسط آزمون های بیوشیمیایی شناسایی شدند. مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها در برابر آنتی بیوتیک ها بررسی و در ادامه MIC جدایه ها توسط جنتامیسین و نانوذرات نقره بررسی شد. ایزوله های باکتریایی در مقابل غلظت MIC 2، MIC، MIC 2/1 و MIC 4/1 از جنتامیسین و نانوذرات نقره به طور جداگانه قرار گرفتند و نتایج با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    100 درصد ایزوله ها به آنتی بیوتیک های اگزاسیلین و پنی سیلین، 33/63 درصد به تتراسیکلین، 66/6 درصد به سیپروفلوکساسین و 33/3 درصد به جنتامیسین مقاوم بودند. غلظت MIC ایزوله ها در برابر جنتامیسین از 64 تا 32 میکروگرم در میلی لیتر و در برابر نانوذرات نقره از غلظت ppm 62/10 تا ppm 31/5 بود. مقایسه اثر ضد بیوفیلمی نانوذرات نقره و جنتامیسین در غلظت های MIC، MIC 2/1 و MIC 4/1 با یکدیگر در سطح معنی داری 5درصد اختلاف معنی دار داشتند و اثر ضد بیوفیلمی نانوذرات نقره از جنتامیسین بهتر بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده، پیشنهاد می شود با تحقیقات بیشتر از نانوذرات نقره جهت کنترل و از بین بردن بیوفیلم های شکل گرفته شده توسط استافیلوکوکوس اورئوس بهره برد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، نانوذرات نقره، بیوفیلم، مقاومت آنتی بیوتیکی، جنتامیسین
  • سیاوش بیرانوند، میثم بهزادی فر، فرزانه شایگان، صمد آذری، ماریانو مارتینی، مسعود بهزادی فر* صفحات 25-37
    مقدمه

     توجه به حمایت و درمان زوجین نابارور در راستای سیاست فرزندآوری در ایران اهمیت بسیاری دارد. درمان ناباروری به معنای پیدا کردن و رفع مشکلات سلامتی زوجین است که باعث ناتوانی آن ها در باروری شده است. حمایت از زوجین نابارور نه تنها به بهبود شانس باروری آن ها کمک می کند، بلکه به ارتقاء کلیه جنبه های سلامتی و روانی آن ها نیز کمک می کند. مواجهه با ناباروری می تواند برای زوجین بسیار دشوار باشد و به آن ها احساس تنهایی، اضطراب و افسردگی را القا کند. حمایت اجتماعی و روانی، از طریق ارائه خدمات مشاوره و پشتیبانی روانی، می تواند به زوجین کمک کند تا با این چالش ها بهتر مقابله کنند و از انزوا و افسردگی جلوگیری شود. توجه به نیازها و مشکلات زوجین نابارور می تواند به مسئولان و سازمآن های مرتبط کمک کند تا سیاست ها و برنامه های فرهنگی و بهداشتی را با توجه به این چالش تنظیم کنند و بهبودهای موردنیاز را در این زمینه اعمال کنند.  ایجاد فرهنگی که به زوجین نابارور احترام بگذارد و آن ها را ازنظر اجتماعی تبعیض نکند، اهمیت بسیاری دارد. این فرهنگ می تواند با ارائه اطلاعات صحیح و کمک به شکل گیری افکار عمومی سازگارتر و مهربانانه تر با مسائل ناباروری، به کاهش استرس و فشارهای اجتماعی کمک کند. با این وجود، توجه به حمایت و درمان زوجین نابارور فقط یک جنبه از سیاست فرزندآوری نیست. بلکه باید در چارچوب یک برنامه جامع برای تقویت سلامت جمعیت، حمایت از زوجینی که دارای مشکلات ناباروری هستند، نیز یکی از اولویت های مهم باشد.

    کلیدواژگان: زوجین نابارور، ایران، سیاست گذاری سلامت، بیمه، چالش ها
  • محمدکاظم شاهمرادی، مونس مولودی تپه، لیلا آب خوئی*، معصومه جلالوند صفحات 38-55
    مقدمه

    میزان ابتلا به سرطان پستان در بسیاری از کشورها رو به افزایش است. بنابراین تشخیص زودهنگام سرطان پستان در مراحل اولیه از جهت بهبود شانس درمان و جلوگیری از مرگ ومیر زنان بسیار حائز اهمیت است. امروزه با وجود پیشرفت در تشخیص و درمان سرطان، به کارگیری فناوری های غیر مولکولی مانند گاستروسکوپی، توموگرافی کامپیوتری و نشانگرهای زیستی پروتئین هنوز محور غربالگری سرطان بالینی است. همان طور که مطالعات نشان می دهد همگی این روش های ذکرشده اختصاصیت و حساسیت پایینی نشان می دهند. درنتیجه در غربالگری سرطان، اکثر بیماران مبتلا به سرطان دیر تشخیص داده می شوند و به دنبال آن دوره درمان ایده آل را از دست می دهند. در این مطالعه، استفاده از نشانگرهای زیستی شامل DNA عاری از سلول در گردش، DNA توموری در گردش و اگزوزوم ها در پلاسمای خون محیطی به عنوان یک روش غیرتهاجمی در تشخیص زودهنگام سرطان مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به تلاش های زیادی که در سال های اخیر برای بررسی ارتباط بین نشانگرهای متیلاسیون و سرطان پستان انجام شده است، به نظر می رسد بررسی الگوی متیلاسیون  DNA مبتنی بر خون در سرطان پستان می تواند کاندید مناسبی جهت مطالعات بیشتر در جهت تائید نقش آن ها برای تشخیص زودهنگام، پیش بینی پیش آگهی و نظارت پویا سرطان پستان به عنوان یک روش غیرتهاجمی باشد. بااینکه متیلاسیون DNA مبتنی بر خون، برای کاربرد پزشکی هنوز در مراحل اولیه است و مشکلاتی برای استفاده از این نشانگرهای زیستی در کاربردهای پزشکی ازجمله فقدان استانداردهای یکپارچه روش های تشخیص بین مطالعات و قابلیت تکرارپذیری ضعیفی برای نشانگرهای انتخاب شده در مطالعات وجود دارد، همچنین در برخی موارد به دلیل کم بودن غلظت DNA مبتنی بر خون نتایج تشخیص ممکن است منفی کاذب گزارش شود. اما در آینده با افزایش حساسیت و اختصاصیت کیت های تشخیص می توان شاهد کاربردهای گسترده ی آن بود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، DNA عاری از سلول، DNA توموری در گردش، سلول تک هسته ای خون محیطی، DNA متیلاسیون
  • ناصر نظری، فریبا شریف نیا*، فهیمه سلیم پور، محمد مهرنیا، افسانه گران صفحات 56-72
    مقدمه

    گیاه شقایق دارای آلکالوئیدهای متنوع بوده که در ساخت داروهای شل کننده ماهیچه و... استفاده می شود. به همین منظور، این پژوهش جهت بررسی تغییرات فیتوشیمیایی و آلکالوئیدهای گیاه شقایق انجام شد.

    مواد و روش ها

    جمع آوری نمونه های 6 گونه شقایق از استان های کرمانشاه، تهران، خوزستان و لرستان انجام شد. ترکیبات فیتوشیمیایی مورد بررسی در پژوهش، برای اندازه گیری آلکالوئیدها روش HPLC، فنول، فلاونوئید و آنتی اکسیدان از دستگاه اسپکتوفتومتری و از روش ه ای آماری چند متغیره مولفه های اصلی و آنالیز خوشه ای به روش وارد استفاده شد.

    یافته ها

    بیش ترین و کم تربن میزان فنول کل به ترتیب در نمونه های Papaver hybridum و P.rhoeas از لرستان، بیش ترین و کم ترین میزان فلاونوئید کل به ترتیب در نمونه لرستان از گونه P.bracteatum  و نمونه استان خوزستان از گونه P.rhoeas و بیش ترین و کم ترین فعالیت آنتی اکسیدانی به ترتیب در استان کرمانشاه از گونه P.bracteatum و نمونه استان خوزستان از گونه P.rhoeas  گزارش شد. نتایج آنالیز تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که دو عامل اصلی و مستقل در مجموع 6/70 درصد واریانس کل را تبیین نمودند. نتایج آنالیز خوشه ای، نشان داد که تمام استان های مورد مطالعه از نظر P.rhoeas تشابه بسیاری داشتند و همچنین استان های لرستان، کرمانشاه و خوزستان از نظر گونه های P.dubium، P.macrostomum، P.hybridum و P.bracteatum تا حدوی مشابه بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    میزان فنول، فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدانی و آلکالوئیدهای گیاه شقایق در این مطالعه، تحت تاثیر شرایط محیطی محل جمع آوری و نوع گونه قرار داشت. بطور کلی، گونه P.bracteatum از نظر خصوصیات فیتوشیمیایی مورد مطالعه غنی تر بوده و می تواند در برنامه های اصلاحی و اهلی سازی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شقایق، فعالیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید، فنول کل، HPLC
  • معصومه عبدی*، عارفه عادل، آرزو شاهسواری، مهدیه سپهوند، سارینا خان احمدی صفحات 73-84
    مقدمه

    کوید 19 یک همه گیری جهانی بود که منجر به بروز مشکلات متعددی از جمله اختلالات قاعدگی در زنان گردید. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی اختلالات قاعدگی و عوامل مرتبط با آن در زنان مبتلا به کوید 19 انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی است و 80 زن مبتلا به کوید 19 به روش در دسترس در 6 ماهه اول سال 1401 وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه به صورت تلفنی جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 16، آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و تحلیلی (کای اسکوئر و تی مستقل) انجام گردید.

    یافته ها

    7/43 درصد زنان در زمان همه گیری کوید دچار اختلال قاعدگی شده بودند. 3/26 درصد بعد از دریافت واکسن و 5/17 درصد اختلال را مربوط به ابتلا به کوید می دانستند. خونریزی حجیم (5/17%) و خونریزی با حجم کم (5/7 %) بیشترین اختلالات گزارش شده بود و واکسن های سینوفارم (3/76 %) و آسترازانکا (15 %) بیشترین واکسن های مصرفی بودند. نتایج آزمون های آماری ارتباط معناداری را بین وجود اختلال و سایر متغیرها نشان نداد (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    فراوانی اختلالات قاعدگی در زمان کوید 19 نسبت به قبل از آن افزایش یافته بود. با توجه به رفع این اختلال بعد از یک بازه چند ماهه، توصیه می شود در صورت برطرف نشدن اختلال و ادامه دار بودن آن، مراجعه جهت شناسایی و پیگیری به موقع صورت گیرد تا از عواقب خطرناک بیماری های زنان کاسته شود.

    کلیدواژگان: اختلالات قاعدگی، کوید- 19، واکسیناسیون، زنان
|
  • Seyed Sajad Hosseini Vahed, Hadi Hayati*, Ahmad Adineh, Forouzan Ahmadpour Pages 1-12
    Background

    Medication errors are among the most important medical errors that can be prevented to avoid significant financial and life-threatening damages. The present study aimed to utilize the Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) technique as a preventive measure to identify and assess the risk of medication errors and explore their correlation with demographic factors.

    Materials and Methods

    A descriptive-analytical approach was employed to evaluate medication errors in 2023 at Mehr Psychiatric Hospital in Khorramabad, Iran, using a qualitative-quantitative methodology and the FMEA technique. Data collection involved a safety checklist and adherence to standard work instructions. The analysis of error rates was conducted using the Risk Priority Number (RPN) to ascertain the level of risk associated with medication errors.

    Results

    The findings revealed 59 medication errors across 13 areas, with the highest error in obtaining a complete medical history and the lowest in transferring medication to a box. The average total risk score (RPN) was calculated to be 10.16. Moreover, the present research investigated the relationship between RPN scores and demographic variables and identified a significant association solely with the type of ward (P<0.001).

    Conclusion

    The study underscores the importance of mitigating medication errors through preventive strategies such as thorough patient history documentation, error identification, prioritization, and the implementation of appropriate solutions to reduce financial and human costs associated with treatment.

    Keywords: Medication Errors, Failure Mode, Effect Analysis (FMEA), Neuropsychology, Risk Management, Hospital
  • Zahra Atefi, Nadia Kazemipour* Pages 13-24
    Background

    Staphylococcus aureus is an opportunistic pathogen that plays a role in hospital infections. Due to the ability of this bacteria to produce biofilm, its antibiotic resistance has increased. Silver nanoparticles (AgNPs), due to their small size, can penetrate bacterial cells and destroy the bacterial biofilm. The present study aimed to investigate the anti-biofilm effect of AgNPs and gentamicin on clinical Staphylococcus aureus.

    Materials and Methods

    Staphylococcus aureus isolates were collected from health centers in Kerman, Iran, and identified by biochemical tests. The antibiotic resistance of the isolates was evaluated against antibiotics, and then, the minimum inhibitory concentration (MIC) of the isolates was assessed by gentamicin and AgNPs. Bacterial isolates were exposed to 2 MIC, 1 MIC, ½ MIC, and ¼ MIC of gentamicin and AgNPs separately, and the results were compared.

    Results

    The 100% resistance of isolates to oxacillin and penicillin antibiotics was observed, and the resistance percentages 63.33%, 6.66%, and 3.33% to tetracycline, ciprofloxacin and gentamicin, respectively, were confirmed. The MIC of the isolates was from 64 μg/ml to 32 μg/ml against gentamicin, and it was from 10.62 ppm to 5.31 ppm against AgNPs. Comparing the anti-biofilm effect of AgNPs and gentamicin at 1 MIC, ½ MIC, and ¼ MIC, there was a significant difference at the 5% probability level, and the anti-biofilm effect of AgNPs was better than gentamicin.

    Conclusion

    According to the obtained results, it is suggested that AgNPs be used to control and destroy the biofilms formed by Staphylococcus aureus with further research.

    Keywords: Staphylococcus Aureus, Silver Nanoparticles (Agnps), Biofilm, Antibiotic Resistance, Gentamicin
  • Siavash Beiranvand, Meysam Behzadifar, Farzaneh Shaygan, Samad Azari, Mariano Martini, Masoud Behzadifar* Pages 25-37
    Background

    Attention to supporting and treating infertile couples is of great importance in the context of Iran's population policies. Infertility treatment means identifying and addressing the health issues of couples that have caused their inability to conceive. Supporting infertile couples not only helps improve their chances of fertility but also enhances all aspects of their health and well-being. Facing infertility can be considerably challenging for couples, inducing feelings of loneliness, anxiety, and depression. Social and psychological support, through counseling services and mental health assistance, can help couples better cope with these challenges and prevent isolation and depression. Attention to the needs and problems of infertile couples can assist policymakers and relevant organizations in designing cultural and health policies and programs tailored to address this challenge and implement necessary improvements in this field. It is essential to establish a culture that upholds respect for couples experiencing infertility and prevents discrimination against them. By promoting the dissemination of accurate information and fostering a culture of empathy and compassion towards infertility, this culture may reduce social tension and lessen the burdens experienced by those coping with infertility. However, attention to supporting and treating infertile couples is not just one aspect of population policy. Instead, it should be one of the important priorities within the framework of a comprehensive program to strengthen population health. Supporting couples struggling with infertility should also be a significant priority within such a program.

    Keywords: Infertile Couples, Iran, Health Policy, Insurance, Challenges
  • Mohammadkazem Shahmoradi, Mones Moloody Tapeh, Leila Abkhooie*, Masumeh Jalalvand Pages 38-55
    Background

    The incidence of breast cancer is increasing in many countries. Therefore, early-stage breast cancer detection is of great importance in order to improve the chances of detection and treatment, as well as the prevention of women's deaths. Nowadays, despite the progress in cancer treatment, the use of non-molecular technologies, such as gastroscopy, computed tomography, and protein biomarkers, is still at the center of clinical cancer screening. These methods have some disadvantages, including low specificity and sensitivity. As a result, in breast cancer screening, most cancer patients may fail to be diagnosed and then miss the ideal treatment period. The objective of the present study was to examine the efficacy of biomarkers, specifically circulating cell-free DNA, circulating tumor DNA, and exosomes present in peripheral blood plasma, as a non-invasive means of detecting cancer at an early stage. In recent years, many efforts have been made to investigate the relationship between methylation markers and breast cancer. It appears that analyzing the DNA methylation pattern in blood for breast cancer could be a promising candidate for further research to confirm their roles in early diagnosis, prognosis prediction, and dynamic monitoring of breast cancer as a non-invasive method. Although the use of blood-based DNA methylation for medical applications is still in its early stages and is along with some challenges (e.g., the lack of unified standards for detection methods between studies and poor reproducibility of selected markers), in some cases, false negative results may be reported due to the low blood-based DNA concentration. However, with the increased sensitivity and specificity of diagnostic kits, their broader applications can be seen in the future.

    Keywords: Breast Cancer, Cell-Free DNA, Circulating Tumor DNA, Peripheral Blood Mononuclear Cells (PBMC), DNA Methylation
  • Nasser Nazari, Fariba Sharifnia*, Fahimah Salimpour, Mohammad Mehrnia, Afshanah Graan Pages 56-72
    Background

    Papaver plant has various alkaloids that are used in the manufacture of muscle relaxant drugs. For this purpose, this study aimed to assess phytochemical changes and alkaloids of Papaver.

    Materials and Methods

    The samples of 6 species of Papaver were collected from Kermanshah, Tehran, Khuzestan, and Lorestan provinces. Phytochemical compounds investigated in the research were used to measure alkaloids by the HPLC method, phenol, flavonoid, and antioxidants by spectrophotometric device and multivariate statistical methods of principal components, and cluster analysis by the Ward method.

    Results

    The highest and lowest amounts of total phenol were reported in Papaver hybridum and P.rhoeas samples from Lorestan, respectively. The highest and lowest amounts of total flavonoid were detected in Lorestan from P.bracteatum and in Khuzestan province from P. rhoeas species, respectively. The highest and lowest antioxidant activity was reported in P. bracteatum species in Kermanshah province and P. rhoeas species in Khuzestan province, respectively. The results of the principal component analysis illustrated that two main and independent factors explained a total of 70.6% of the total variance. The results of the cluster analysis also indicated that all the studied provinces were very similar in terms of P.rhoeas. Moreover, Lorestan, Kermanshah, and Khuzestan provinces were somewhat similar in terms of P.dubium, P.macrostomum, P.hybridum, and P. bracteatum species.

    Conclusion

    The amount of phenol, flavonoid, antioxidant activity, and alkaloids of Papaver in this study was affected by the environmental conditions of the collection site and the type of species. In general, the species P. bracteatum is richer in terms of phytochemical properties studied and can be considered in breeding and domestication programs.

    Keywords: Antioxidant Activity, Flavonoid, HPLC, Papaver, Total Phenol
  • Masoomeh Abdi*, Arefeh Adel, Arezoo Shahsavari, Mahdieh Sepahvand, Sarina Khanahmadi Pages 73-84
    Background

    COVID-19 was a global epidemic that led to numerous problems, including menstrual disorders in women. The present study aimed to assess the frequency of menstrual disorders and related factors in women with COVID-19.

    Materials and Methods

    The descriptive study was conducted on 80 women with COVID-19 in the first six months of 2022. Information was collected using a telephone questionnaire and data analysis was performed in SPSS software (version 16) using descriptive statistics (frequency and percentage) and analysis (chi-square and independent t-test).

    Results

    Based on the results, 43.7% of women had menstrual disorders during the COVID-19 pandemic. Among these women, 26.3% and 17.5% of cases considered the disorder to be related to receiving the COVID-19 vaccine and COVID-19 infection, respectively. Massive bleeding (17.5%) and low-volume bleeding (7.5%) were the most reported disorders, and Sinopharm (76.3%) and AstraZeneca (15.0%) vaccines were the most used vaccines. The results of statistical tests did not demonstrate a significant relationship between the presence of disorder and other variables (P>0.05).

    Conclusion

    Menstrual disorders increased during COVID-19 compared to before. Considering the resolution of this disorder after several months, it is recommended that if the disorder is not resolved, it should be referred for identification and follow-up in time to reduce the dangerous consequences of women's diseases.

    Keywords: COVID-19, Menstruation Disturbances, Vaccination, Women