فهرست مطالب

مدیریت صنعتی - سال شانزدهم شماره 52 (بهار 1403)

نشریه مدیریت صنعتی
سال شانزدهم شماره 52 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی ملکی*، هادی نیلفروشان صفحات 1-36
    هدف
    میزان موفقیت هر نوع فناوری، در پذیرش و استمرار استفاده از آن نمود می یابد. بدین منظور باید توسعه شرایط و رفتار استفاده کنندگان و عوامل موثر بر آن شناسایی شود؛ اما تاکنون کمتر به این مسئله توجه شده و در بیشتر مطالعات انجام گرفته، فقط به بررسی عوامل موثر بر پذیرش و استفاده فناوری در زمانی خاص پرداخته شده است. مطالعات علمی طی 20 سال گذشته، نشان می دهد که جامعه نظام های اطلاعاتی و صنعتی، توجه ویژه ای به نظریه های پذیرش فناوری های نوظهور داشته اند. در این میان، واسطه های نوآوری هم وجود دارند. این واسطه ها در جایگاه سازمان یا ارگان، در هر جنبه از فرایند نوآوری، بین دو یا چند طرف، به عنوان نماینده یا کارگزار فعالیت می کنند و بازیگران مهمی شناخته می شوند؛ زیرا می توانند روند نوآوری را تسهیل کنند. تلفیق این دو موضوع با شرایط تحریمی حاکم بر فضای صنعتی ایران که با اهداف متفاوتی اعمال شده است، سبب شد که پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر واسطه های نوآوری بر پذیرش فناوری های نوظهور در صنعت خودروسازی با نقش تعدیلگر محدودیت های تحریمی صورت گیرد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، مدیران ارشد (مدیرعامل، هیئت مدیره، مدیران تحقیق و توسعه، فروش و کنترل کیفیت) صنایع خودروسازی ایران است. در این پژوهش از روش نمونه گیری احتمالی و افراد در دسترس استفاده شده است. با توجه به حجم جامعه آماری، حجم نمونه به کمک فرمول کوکران 130 نفر تعیین شد. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات پرسش نامه است. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون های پایایی ترکیبی، ضریب بارهای عاملی، آلفای کرونباخ، روایی هم گرا و روایی واگرا اندازه گیری شد. داده های حاصل با استفاده از نرم افزارهای اسمارت پی ال اس 3 و اس پی اس اس تجزیه وتحلیل شدند. البته مزیت اصلی این نوع مدل یابی نسبت به لیزرل، تعداد کمتر نمونه مورد نیاز است. از طریق مدل یابی اسمارت پی ال اس می توان ضرایب رگرسیون استاندارد را برای مسیرها، ضرایب تعیین را برای متغیرهای درونی و اندازه شاخص ها را برای مدل مفهومی به دست آورد. گفتنی است برای آزمودن فرضیه های پژوهش، از آزمون معناداری t استفاده شد تا صحت رابطه بین سازه ها مشخص شود.
    یافته ها
    یافته های حاصل از فرضیه ها نشان می دهد که واسطه های نوآوری بر درک سهولت استفاده از فناوری های نوظهور، سودمندی ادراک شده، آمادگی در پذیرش فناوری های نوظهور، حمایت قانونی در پذیرش فناوری های نوظهور، نگرانی های امنیتی در پذیرش فناوری های نوظهور، صرفه جویی در هزینه فناوری های نوظهور در صنعت خودروسازی تاثیر معناداری دارد. یافته های به دست آمده از آزمون 2F نشان داد که محدودیت های تحریمی در رابطه بین واسطه های نوآوری بر پذیرش فناوری های نوظهور در صنعت خودروسازی ایران، نقش تعدیلگر را ایفا می کند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه به شدت از این فرضیه حمایت می کند که واسطه های نوآوری می توانند به فرایندهای نوآوری و پذیرش فناوری های نوظهور در شرکت های خودروسازی کمک موثری کنند. مطالعه حاضر با تایید تجربی رابطه بین واسطه های نوآوری با پذیرش فناوری های نوظهور در صنعت خودروسازی، شکاف تحقیقاتی را پر کرده است. واسطه های نوآوری در پرکردن شکاف بین فناوری های نوظهور و پذیرش موفقیت آمیز آن ها توسط کسب وکارها و مصرف کنندگان نقش مهمی دارند. عملکرد آن ها همانند سرعت دهنده ای است که سهام داران مختلف را به هم متصل می کنند و ضمن ارائه تخصص، همکاری ها را تقویت می کنند که همین امر، زمینه پذیرش فناوری های نوظهور را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری، واسطه های نوآوری، فناوری های نوظهور، محدودیت های تحریمی، صنعت خودرو
  • مصطفی محسنی کیاسری، جواد سلطان زاده*، امیرحسین عزیزی حسن آبادی، حامد طالبی صفحات 37-74
    هدف
    در نظام نوآوری بازیگران با فضای پیچیده ای از شبکه های رسمی و غیررسمی، هم درون و هم در بین زیرگروه ها درگیرند. کاستی در این سازگاری ها و تعاملات شکننده، موجب می شود که نقش بازیگران واسط برجسته شود. سازمان های میانجی در نظام نوآوری تلاش می کنند تا مبتنی بر کاستی های موجود در تعاملات، کارکردهایی را بر عهده گیرند. کارکردهای نهادهای میانجی، از جنبه های گوناگونی در مقاله ها و پژوهش های مختلف بررسی شده است. این تنوع بررسی از آن جهت است که شکاف ها و کاستی های ارتباطی طرفین تعامل در نظام نوآوری، به طور ذاتی بسیار متفاوت است. هرچند مطالعات پیشین فهرستی از این کارکردها را ارائه کرده اند، همچنان چگونگی راهبری این بازیگران واسطه ای نظام نوآوری و تعیین کارکردهای مناسب آن ها در بازتابی از ویژگی های صنعت، دغدغه سیاست گذاران نوآوری است. به ویژه آنکه نوآوری و رژیم فناورانه صنایع ماهیت متفاوتی دارند. هدف پژوهش حاضر، ارائه تعریفی جامع از دانش فعلی و دسته بندی نهادهای میانجی در صنایع توسط پویت (1984) بر اساس کارکردهای تعریفی هاولز (2006) و همچنین تفسیری از شکاف های تحقیقاتی موجود بوده است.
    روش
    در مطالعه حاضر با بهره گیری از روش مرور نظام مند ادبیات، کلیه مطالعات کیفی و کمی مرتبط، از جمله مقاله های انتشار یافته در مجله ها و کنفرانس ها تا سال 2022 بررسی و در نهایت، 77 مقاله در زمینه نهادهای میانجی نوآور احصا و تجزیه وتحلیل شد. به منظور تعیین دامنه (محدوده) مطالعات، علاوه بر تعیین و شناسایی واژگان کلیدی و جست‎وجو در پایگاه اطلاعاتی مناسب، در خصوص کیفیت مجله هایی که مقاله های منتخب در آن منتشر شده بودند نیز تصمیم گرفته شد. از آنجایی که دامنه این مطالعه ارتباط بین کارکردهای نهادهای میانجی و نوآوری بوده است، دو مفهوم «نهادهای میانجی» و «نوآوری» به عنوان کلیدواژگان اصلی تعریف شد. افزون بر این، برای جمع آوری مطالعات و جست‎وجوی جامع، از چندین واژه کلیدی مترادف نیز استفاده شد. در گام بعدی، برای تضمین اعتبار و کیفیت مقاله ها و جلوگیری از ورود اسناد نامرتبط، این معیارها نیز مدنظر قرار گرفت: 1. مطالعات به نهادهای (سازمان های) میانجی و نوآور مربوط باشند؛ 2. مقاله های منتشر شده، فقط به زبان انگلیسی باشند؛ 3. مقاله هایی که یکی از کلیدواژگان منتخب در عنوان، چکیده یا واژگان کلیدی آن ها ذکر شده باشد؛ 4. فقط مقاله هایی انتخاب شوند که در مجله های معتبر با شاخص 1Q و 2Q منتشر شده اند.
    یافته ها
    نتایج ذیل چهار محور کارکردهای سازمان های میانجی در هم گرایی با کلان روندهای تغییرات و تحولات فناورانه نوین؛ کارکردهای آن ها در سطوح متنوع نظام های نوآوری؛ سازمان های میانجی بازیگرانی برای راهبری صنایع دانش محور و کارکردهای آن ها در صنایع متفاوت ارائه شده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه اهمیت درک ماهیت نوآوری و رژیم فناورانه صنایع را برای راهبری این سازمان ها در تعریف کارکردهای مناسب برجسته می کند. یافته های این پژوهش می تواند تصمیم گیری های سیاستی را تعیین کند و حامی مدیریت موثر صنایع دانش بنیان باشد. پیشنهاد می شود که در پژوهش های بعدی، بر کاوش نقش این سازمان ها در صنایع نوظهور و بررسی اثربخشی عملکردهای آن ها در زمینه های مختلف تمرکز شود.
    کلیدواژگان: سازمان‏ های میانجی، کارکردهای سازمان‏های میانجی، گونه شناسی صنایع، نظام نوآوری
  • اکبر محمدی*، نیما گروسی مختارزاده، احمد جعفر نژاد صفحات 75-98
    هدف

    امروزه با پیچیده تر شدن علوم و بازارهای رقابتی، توجه به نوآوری برای بقای شرکت ها در بازار، اهمیت زیادی دارد. در صنایعی که سرعت ارائه محصولات جدید بیشتر است، امواج نوآوری در آن ها کوتاه تر است. شرکت های فعال در حوزه معادن و صنایع معدنی، به عنوان بنگاه هایی با موج نوآوری بلند، علاوه بر نیاز اساسی به شناخت و فهم خرده دانش ها و فناوری های جدید، به جذب و یکپارچه سازی آن ها بر پایه بنگاهی موجود خود نیازمندند. هدف اصلی این مطالعه، ارائه مدلی برای ارتقای توانمندی های فناورانه بنگاه های با موج نوآوری بلند مبتنی بر یکپارچه سازی دانش فناوری های جدید است.

    روش

    روش این پژوهش براساس مطالعه موردی پروژه های موفق در حوزه معادن و صنایع معدنی (به عنوان یک صنعت با ویژگی های مشابه با صنایعی با موج نوآوری بلند) صورت گرفت. در این پژوهش، سطح تحلیل مربوط به بنگاه های متاخر در صنایع با موج نوآوری بلند و واحد تحلیل، پروژه های موفق انجام شده در یکپارچه سازی دانش فناوری های جدید، در پایه دانشی بنگاه در این بنگاه ها بوده است. به همین دلیل، از روش مطالعه تک موردی اکتشافی جزءنگر استفاده شده است. انتخاب واحد تحلیل، بر اساس معیارهای مشخص صورت گرفت و در نهایت چهار پروژه موفق در صنایع معدنی، انتخاب و تحلیل شد. برای تحلیل چهار پروژه موفق منتخب، 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت و متن مصاحبه ها پس از پیاده سازی، به روش تحلیل محتوا، کدگذاری شد.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه، به مجموعه ای از فعالیت ها و ابتکارهای شناسایی شده بنگاه های با موج نوآوری بلند، در ابعاد سازمانی (کارکردی و مدیریتی) و فناورانه (محصول محور و فرایندمحور) برای موفقیت در یکپارچه سازی دانش فناورانه منجر شد. این اقدام ها و ابتکارها، در سه مرحله اصلی تشخیص و انتقال دانش فناورانه جدید (مشتمل بر سه زیربخش تشخیص دانش فناورانه جدید، تشخیص منبع دانشی مناسب و انتقال دانش فناورانه جدید)، ترکیب دانش فناورانه جدید با پایه دانشی بنگاه (مشتمل بر سه زیربخش تفسیر دانش فناورانه جدید خارجی، تسهیم دانش فناورانه جدید خارجی و تثبیت دانش فناورانه جدید خارجی) و بهره برداری از دانش فناورانه جدید (مشتمل بر دو زیربخش اجرا و بازپیکربندی) معرفی شده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه اقدام هایی را معرفی کرده است که می تواند به عنوان بینش های جدید بنگاه ها، برای موفقیت بیشتر در یکپارچه سازی در نظر گرفته و بهره برداری شود. این اقدام ها عبارت اند از: جایابی فناوری جدید در کارکردهای عملیاتی، زمان دهی مناسب به فناوری جدید برای تطبیق با پایه دانشی بنگاه، نگهداری و مراقبت از فناوری و تجهیزات نو، ارزیابی تطابق محصول جدید با استانداردهای بین المللی و همچنین، راه اندازی سیستم یکپارچه سازی فرایندهای فناوری اطلاعات. این مطالعه فرصت های تحلیل و مطالعات بیشتری را برای پژوهشگران آینده خلق کرده است و می تواند به عنوان مبنای دانشی برای ادامه پژوهش های بیشتر در حوزه یکپارچه سازی دانش فناورانه استفاده شود.

    کلیدواژگان: مدیریت نوآوری، یکپارچه سازی دانش فناورانه، توانمندی فناورانه، موج نوآوری بلند، معادن و صنایع معدنی
  • مهدی محمدی، مهدی الیاسی، آزاده ساوه شمشکی* صفحات 99-116
    هدف

    ارزیابی جایگاه دانشی و مدل ظرفیت جذب شرکت ها در خوشه های نوآورانه، جریان دانشی را برای دستیابی به عملکرد نوآورانه شفاف و تسهیل می کند. در همین راستا، اهمیت خوشه های نوآوری در چرخه اقتصاد جهانی در صنایع مختلف، در ایران حائز اهمیت است. دانشگاه صنعتی شریف، به واسطه جایگاه علمی و دسترسی به منابع دانشی، در زمینه استقرار خوشه های نوآوری بستر مناسبی دارد؛ زیرا نزدیکی به صنایع مختلف و کارخانجات آن ها از یک سو و جذب و پرورش خبرگان کشوری از سوی دیگر، جایگاه ویژه ای به آن می دهد، همچنین بستر را برای جریان دانش بین حوزه های دانشی و حوزه های کسب وکاری فراهم می کند.

    روش

    بر اساس آنچه بیان شد، دانشگاه صنعتی شریف جزء پیشگامان ایجاد بستر خوشه برای استارتاپ ها و شتاب دهنده هاست. همچنین با توجه به مطالعات روز این حوزه، رشد خوشه های نوآوری، جزء سیاست های جاری در کشورهای مختلف است. در این مقاله متغیر اصلی، سنجش ظرفیت جریان دانش و توان بهره مندی واحدها از دانش های موجود و سرریز شده در سطح خوشه هاست که با توجه به رویکرد نوآورانه محورشان، لاجرم دانش برای آن ها اصلی ترین ورودی است. با توجه به همین موارد، بررسی همه حوزه های دانشی و کسب وکاری فعال در خوشه، به ارزیابی نیاز دارد؛ از این رو روش تحقیق در این پژوهش، تحلیل شبکه اجتماعی است که گراف روابط با رویکردهای مختلف را برای ارزیابی جریان دانشی ارائه می دهد. هرچند تاکنون تحلیل ظرفیت جذب بیشتر، بر حوزه شرکت ها متمرکز بوده است و صرف نظر از بستر جغرافیایی و ارتباطات دانشی خارج از سازمانی که شرکت داشته، تحلیل و بررسی شده است که در این نگاه، نقش بیرونی شرکت چندان در کانون توجه قرار نمی گرفت و همین موضوع، به نادیده گرفته شدن اثرگذاری و اثرپذیری دانشی هر سازمان نیز منجر می شد.

    یافته ها

    در این مقاله به بررسی جایگاه شناختی و نقش حوزه های فناوری ناحیه نوآوری دانشگاه صنعتی شریف، در حوزه ارتباطات دانشی می پردازیم و با شناسایی و استخراج نقش هر حوزه در خوشه نوآوری، از روش تحلیل شبکه اجتماعی (SNA)، ظرفیت جذب و مدل های ارتباطات دانشی بین حوزه های فناوری در داخل خوشه را مدنظر و بررسی می کنیم. از آنجایی که بهبود ظرفیت جذب حوزه های فناوری، به ارتقای سطح عملکرد نوآورانه آن ها منجر می شود، شناسایی و بهبود جریان دانشی در بین حوزه های فناوری امری مهم در بهبود بستر نوآورانه خوشه های نوآوری است. در این پژوهش به بررسی وضع موجود ابعاد ظرفیت جذب (اکتساب، تطبیق، انتقال و بهره برداری) در درون خوشه نوآوری و وضعیت این ابعاد در سطح بیرونی آن پرداخته شده است. این بررسی از طریق شناسایی و استخراج جایگاه شناختی هر حوزه فناوری در داخل خوشه که براساس ارتباطات دانشی ورودی به خروجی از هر حوزه شناسایی می شود و نوع ارتباطات و تعاملات دانشی با خارج از خوشه که به شکل گیری نقش های دروازه بان فناوری، ستاره ها و ایزوله ها منجر می شود، انجام شده است.

    نتیجه گیری

    از طریق روش تحلیل شبکه اجتماعی و محاسبه درجه ورودی و خروجی دانش و درجه بینابینی، با استخراج نقش هر حوزه فناوری در داخل و خارج از خوشه، مدل ظرفیت جذب آن شناسایی شد و با بهره مندی از نظر خبرگان و مستندات مندرج در ادبیات موضوع، راه کارهای ارتقای شبکه دانشی شناسایی و طی سازوکار گذار برای بهبود شرایط ارائه می شود.

    کلیدواژگان: خوشه نوآوری، تحلیل شبکه اجتماعی، دروازه بان فناوری، ظرفیت جذب، عملکرد نوآورانه
  • سعید نوع دوست، مصطفی صفدری رنجبر* صفحات 117-147
    هدف
    هدف این پژوهش طراحی مدل تحول دیجیتال در صنعت نفت وگاز دریایی در ایران است که می تواند در زمینه برنامه ریزی و سیاست گذاری در این صنعت استفاده شود. استفاده از پیشرفت ها و نوآوری های دیجیتال در صنعت نفت وگاز جدید نیست؛ اما تحول دیجیتال در صنعت نفت وگاز مفهوم کمابیش جدیدی است که با اجرای آن در سطح صنعت نفت وگاز دریایی ایران، ضمن استفاده از مزایای تحول دیجیتال، این صنعت می تواند به پیشرویی در سطح جهانی تبدیل شود.
    روش
    این پژوهش از نظر رویکرد کیفی است و از استراتژی پژوهش نظریه داده بنیاد بهره برده است. در این پژوهش با استفاده از داده های به دست آمده از مصاحبه با خبرگان صنعت و مطالعه اسناد و گزارش های موجود در حوزه تحول دیجیتال، به ویژه در صنعت نفت وگاز و به کمک راهبرد نظریه داده بنیاد، مدل تحول دیجیتال صنعت نفت وگاز دریایی ایران به دست آمد. این مدل مشتمل بر شش مقوله اصلی پدیده محوری، پیامدها، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، سیاست ها و راهبردها طراحی شده است.
    یافته ها
    از مصادیق بسیار مهم پدیده محوری (تحول دیجیتال در صنعت نفت وگاز دریایی) می توان به تصمیم گیری مبتنی بر تحلیل داده های واقعی با استفاده از ابزارهای فناوری دیجیتال، ایجاد یکپارچگی در تصمیم های مرتبط با صنعت و افزایش کارایی و بازدهی کارکنان و تجهیزات صنعت اشاره کرد. به علاوه، از جمله راهبردهای بسیار مهم و موثر برای دستیابی به تحول دیجیتال در صنعت نفت وگاز دریایی در سطح بنگاه ها، می توان به اتحاد با شرکت های معتبر حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات و دانشگاه ها و استارتاپ های فعال در حوزه فناوری های دیجیتال و ترویج فرهنگ سازمانی مبتنی بر به کارگیری فناوری های دیجیتال و در سطح صنعت و ملی، به وضع قوانین سخت گیرانه زیست محیطی و ایمنی کارکنان شاغل در سکوهای دریایی و حمایت از سرمایه گذاری در حوزه تحول دیجیتال در سطح صنعت نفت وگاز اشاره کرد.
    نتیجه گیری
    از جمله پیامدهای بسیار کلیدی تحول دیجیتال در صنعت نفت وگاز دریایی در سطح سازمانی، می توان به افزایش بازدهی در سازمان های فعال در صنعت نفت وگاز دریایی، افزایش دقت و سرعت در تصمیم گیری های ها با اتکا بر تحلیل داده ها و امکان تعمیر، نگهداری پیشگویانه و هدفمند و صرفه جویی در هزینه های سازمان اشاره کرد. تحول دیجیتال در این صنعت می تواند پیامدهایی نظیر افزایش ضریب بازیافت، برداشت نفت از مخازن نفت دریایی، کاهش مخاطرات زیست محیطی دریایی و بهبود عملکرد در صنعت نفت وگاز دریایی را در سطح صنعت و ملی به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، صنعت 4، صنعت نفت وگاز دریایی، فناوری های دیجیتال، نظریه داده بنیاد
  • محمدسعید مظفری مهر، محمدتقی تقوی فرد* صفحات 148-174
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و مدل سازی تحول دیجیتال، مبتنی بر انقلاب صنعتی نسل چهارم، در شرکت ایران خودرو انجام شده است. در این راستا، به این پرسش اصلی پرداخته می شود که عوامل موثر بر طراحی و مدل سازی تحول دیجیتال، مبتنی بر انقلاب صنعتی نسل چهارم، در شرکت ایران خودرو کدام اند و الگوی روابط علی میان آن ها چگونه است؟

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی توسعه ای، از نظر روش گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی و از نظر شیوه تحلیل داده ها، آمیخته است. جامعه مشارکت کنندگان در بخش کیفی، خبرگان، سیاست گذاران، دانشگاهیان، مدیران شرکت های دانش بنیان و مدیران باسابقه شرکت ایران خودرو بودند. نمونه گیری به روش هدفمند بود و پس از مصاحبه با 15 نفر، اشباع نظری حاصل شد. جامعه آماری بخش کمی نیز، کارشناسان شرکت ایران خودرو بود که با فرمول کوکران، حجم نمونه 172 نفر برآورد شد. با روش نمونه گیری تصادفی ساده، حجم نمونه مورد نیاز تامین شد. برای گردآوری داده ها، از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. مقوله های زیربنایی تحول دیجیتال در شرکت ایران خودرو با روش گراندد تئوری شناسایی شد و مدل نهایی با روش حداقل مربعات جزئی اعتبارسنجی شد. تحلیل داده های کیفی به کمک نرم افزار مکس کیودا و بخش کمی به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام گرفت.

    یافته ها

    برای تبیین مدل تحول دیجیتال، مبتنی بر انقلاب صنعتی نسل چهارم در شرکت ایران خودرو، مصاحبه های تخصصی نیمه ساختاریافته با اساتید بازاریابی و مدیران شرکت ایران خودرو صورت گرفت. در این مرحله، پیش از شروع مصاحبه، 6 سوال باز در نظر گرفته شد و در طول فرایند مصاحبه نیز مطابق پیش بینی، سوال های جدیدی نیز مطرح شد. برای آشنایی با ژرفنا و گستره محتوایی داده ها، به بازخوانی مکرر داده ها و خواندن داده ها به صورت فعال (جست‎وجوی معانی و الگوها) اقدام شد. نتایج مصاحبه ها با روش گراندد تئوری، مبتنی بر نظریه اشتراوس و کوربین، شامل کدگذاری های باز، محوری و انتخابی صورت گرفت. در مرحله کدگذاری باز، ابتدا 256 کد شناسایی شد که کدهای تکراری حذف و کدهای مترادف تلفیق شدند و در نهایت 58 کد باز شناسایی شد. در مرحله کدگذاری محوری، این 58 کد، در قالب 10 طبقه دسته بندی شد و در مرحله کدگذاری انتخابی، این 10 طبقه در 6 طبقه اصلی دسته بندی شدند. در فرایند نظریه پردازی داده بنیاد، پس از گردآوری داده ها، تجزیه وتحلیل و تفسیر آن ها، نوبت به ارائه مدل، نتیجه گیری و جمع بندی پژوهش رسید. با بررسی وضعیت موجود، داده های به دست آمده در 6 مقوله اصلی طبقه بندی شدند. با نظر اساتید و کارشناسان امر، از کلیه شاخص های به دست آمده از تحلیل کیفی محتوای مصاحبه ها، تعداد 58 شاخص، جهت تبیین مدل تحول دیجیتال مبتنی بر انقلاب صنعتی نسل چهارم در شرکت ایران خودرو به کار گرفته شد.

    نتیجه گیری

    براساس مدل پارادایمی پژوهش مشخص شد که زیرساخت های دیجیتال، رهبری دیجیتال، منابع انسانی دیجیتال و بازاریابی دیجیتال، بر تحول دیجیتال در شرکت ایران خودرو تاثیر می گذارند. انقلاب صنعتی چهارم بستر لازم را فراهم می آورد و رقابت پذیری شرکت ایران خودرو نقش مداخله گر را ایفا می کند. در نهایت، راهبرد دیجیتال شرکت ایران خودرو، به عملکرد مالی و غیرمالی شرکت ایران خودرو منجر می شود.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، انقلاب صنعتی چهارم، شرکت ایران خودرو
|
  • Ali Maleki *, Hadi Nilforoushan Pages 1-36
    Objective
    The success rate of a type of technology is manifested in its adoption and continued use. In this sense, the condition development, user behavior, and the factors affecting it should be identified. However, this issue has been almost neglected and most of the studies only examined the factors influencing the adoption and use of technology at a particular time. Over the last two decades, scientific research has notably focused on the adoption of theories of emerging technologies within information and industrial systems. Innovation intermediaries are organizations or bodies that act as representatives or agents in every aspect of the innovation process between two parties and are recognized as important actors that can facilitate the innovation process. The combination of these two with the embargoes governing Iran’s industrial environment, imposed with different intentions, has led this research to investigate the effect of innovation Intermediaries on the adoption of emerging technologies in the automotive industry with the moderating role of embargo restrictions.
     
    Methods
    This research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of method. Its statistical population includes senior managers (CEO, board members, research and development managers, sales managers, and quality control managers) of Iran’s automotive industry. This paper used the probability sampling method with the available population. Considering the statistical population, 130 people were selected as a sample using Cochran’s formula. The main instrument for gathering information was a questionnaire. The reliability and validity of the research instrument were measured using composite reliability tests, factor loadings, Cronbach's alpha, convergent, and divergent validity. The data were analyzed using SmartPLS 3 and SPSS 24. A key advantage of this approach is its ability to achieve reliable results with a smaller sample size compared to Lisrel modeling. Through SmartPLS modeling, standard regression coefficients can be obtained for paths, coefficients of determination for internal variables, and index sizes for the conceptual model. It is worth mentioning that to test the hypotheses, the t-test was used to determine the validity of the relationship between the constructs.
     
    Results
    The hypotheses showed that the innovation intermediaries have a significant effect on understanding the ease of use of emerging technologies, perceived usefulness, willingness to adopt emerging technologies, legal support in the adoption of emerging technologies, security concerns in the adoption of emerging technologies, cost savings of emerging technologies in the automotive industry. The F2 test results revealed that sanction restrictions act as a moderating factor in the relationship between innovation intermediaries and the adoption of emerging technologies in Iran's automotive industry.
     
    Conclusion
    This study strongly showed that innovation intermediaries could provide an effective contribution to innovation processes and the adoption of emerging technologies in automotive companies. The present study has filled a research gap by empirically verifying the relationship between innovation intermediaries and the adoption of emerging technologies in the automotive industry. Innovation intermediaries play an important role in filling the gap between emerging technologies and their successful adoption by businesses and consumers. They act as catalysts, connecting different stakeholders, providing expertise, and fostering collaboration, which in turn paves the way for the adoption of emerging technologies.
    Keywords: Technology Adoption, Innovation Intermediaries, Emerging Technologies, Sanction Restrictions, Automotive Industry
  • Mostafa Mohseni Kiasari, ‌Javad Soltanzadeh *, Amirhossein Azizi Hasanabadi, Hamed Talebi Pages 37-74
    Objective
    In the innovation system, actors are involved in a complex situation of formal and informal networks, both within and among subgroups. The unsteady interactions between the actors make the role of intermediaries important. Intermediary organizations in the innovation system try to assume functions based on the deficiencies in the interactions. The functions of intermediary institutions have been examined from various aspects in various articles and studies. The diversity stems from communication gaps and inherent shortcomings among the interacting parties within the innovation system. Although studies provide a list of these functions, how to guide these intermediate actors of the innovation system and determine their appropriate functions in a reflection of the characteristics of the industry is still questioned by innovation policymakers. Especially, the nature of innovation and the technological regime of the industries have substantial differences. The current research aimed to provide a comprehensive definition of the current knowledge and the classification of intermediary institutions in industries by Poit (1984) based on the definitional functions of Howells (2006) and also to create an interpretation of the existing research gaps.
     
    Methods
    In this study, using the Systematic Literature Review (SLR) method, all related qualitative and quantitative studies, including articles published in journals and conferences until 2022, were examined, and finally 77 articles were found and analyzed in the field of innovative intermediary institutions. To determine the scope of the study, despite determining and identifying the search keywords and the appropriate database, the quality of the journals that include the articles was evaluated. Since the scope of this study includes the relationship between the functions of mediating institutions and innovation; the two concepts of "intermediary institutions" and "innovation" were defined as the main keywords, and a wide range of synonym keywords were used to collect studies and do a comprehensive search. In the subsequent phase, criteria were established to ensure the validity and quality of the articles and to mitigate the inclusion of irrelevant studies. These criteria included: (1) studies pertaining to mediating and innovative institutions (organizations), (2) articles published exclusively in English, (3) articles featuring at least one of the selected keywords in the title, abstract, or keywords, and (4) articles published in esteemed journals indexed as Q1 and Q2.
     
    Results
    The results of the analysis showed four main themes: (1) the functions of intermediary organizations in convergence with the macro trends of changes and new technological developments; (2) their functions at various levels of innovation systems, (3) mediating organizations as actors for managing knowledge-based industries, and (4) their functions in different industries are presented.
     
    Conclusion
    This study highlights the importance of understanding the nature of innovation and the technological regime of industries to define the appropriate functions of these organizations.
    Keywords: Functions Of Intermediary Organizations, Innovation System, Intermediary Organizations, Taxonomy Of Industries
  • Akbar Mohammadi *, Nima Garosi Mokhtarzade, Ahmad Jafar Nejad Pages 75-98
    Objective

    Given the escalating complexity of various scientific fields and the competitive nature of markets, the focus on innovation has become crucial for the survival of businesses in the industry. Industries characterized by rapid new product development often undergo shorter cycles of innovation. Mining and mineral enterprises, recognized as long-wave innovators, must not only assimilate new knowledge and technologies but also effectively incorporate them within their organizational processes. The primary aim of this research is to propose a framework aimed at enhancing the technological capabilities of enterprises with long-wave innovation through the integration of novel technological insights.

    Methods

    The method of this research was based on a case study of successful projects in the mining and mineral industries (as an industry with similar characteristics to industries with long-wave innovation). In this study, the analysis focuses on latecomer firms in industries characterized by long-wave innovation, with the unit of analysis being successful projects involving the integration of new technological knowledge. Therefore, an exploratory single-case study method was used. The unit of analysis was selected based on specific criteria, and ultimately, four successful projects in the mining industries were selected and analyzed. For this analysis, 12 semi-structured interviews were conducted, implemented, and coded using the content analysis method.

    Results

    The findings of this study include a set of activities and initiatives identified by latecomer firms in industries with long-wave innovation in organizational (functional and managerial) and technological (product-centric and process-centric) dimensions for success in technological knowledge integration. These activities and initiatives are introduced in three main stages of identification and transfer of new technological knowledge (including three sub-sections of identifying new technological knowledge, identifying suitable knowledge sources, and transferring new technological knowledge), combining new technological knowledge with the firm's knowledge base (including three sub-sections of external new technological knowledge interpretation, external new technological knowledge sharing, and external new technological knowledge consolidation), and exploitation of new technological knowledge (including two sub-sections of implementation and reconfiguration).

    Conclusion

    This study reveals that activities such as aligning new technology with operational functions, adopting new technology at the right time to match the firm's knowledge base, maintaining equipment, evaluating product compatibility with international standards, and implementing integrated technology information systems are crucial for firms to achieve greater success in knowledge integration. This study can create opportunities for further analysis and studies for future researchers. It can also serve as a foundation for ongoing research and further studies on technological knowledge integration.

    Keywords: Innovation Management, Technological Knowledge Integration, Technological Capabilities, Long-Wave Innovation, Mining, Mineral Industry
  • Mahdi Mohammadi, Mahdi Elyasi, Azadeh Savehshemshaki * Pages 99-116
    Objective

    Due to the importance of innovation ecosystems in the global economic circle, the absorptive capacity concept is important in Iran, too. Sharif University of Technology is important in establishing innovation clusters, because of its scientific status, access to knowledge resources, and being close to various industries and factories. It also provides a platform for the flow of knowledge between academic and business fields.

    Methods

    Sharif University of Technology is a pioneer in establishing a cluster platform for start-ups and accelerators. The growth of innovation clusters is a current policy focus in many countries. This article examines and analyzes the absorption capacity of the ecosystem. The primary variable is the measurement of knowledge flows within clusters, while the ability of units to utilize these knowledge flows is another crucial factor. Knowledge flow and the capacity to leverage it are vital inputs for fostering innovative approaches within the cluster. Although the analysis of absorptive capacity has traditionally focused on individual companies without considering the geographical context and external knowledge connections, this approach has often overlooked the external role of companies. Consequently, the effectiveness of knowledge within each organization has been neglected.

    Results

    In this study, In this respect, the role of technology sectors of the Sharif University Innovation Ecosystem regarding knowledge communication and their cognitive position will be explored. The absorption capacity and models of knowledge connection between technology sectors in the innovation cluster are tested by identifying and extracting the role of each sector of the innovation cluster to use the Social Network Analysis (SNA) method. As the absorptive capacity of technological fields is conducive to their innovative performance, detecting and fostering the knowledge flow between such fields ways is essential to develop the innovative platform of innovation clusters, which, in turn, aims at investigating the current situation in terms of the dimensions of absorptive capacity, namely acquisition, adaptation, transfer, and exploitation in the innovation cluster's scope and its external environment. It picks out and exploits the cognitive stance of every field of technology based on the communication of knowledge. Thus, it will be spotting the input to everyone and the output from it, the types of communication, and the types of knowledge interactions with the outside entities. All these interactions result in roles such as technology gatekeepers, stars, and isolates.

    Conclusion

    The absorption capacity model has been identified by extracting the role of each technology field from within and outside the cluster utilizing the social network analysis method by computing the degree of knowledge input, output, and intermediateness. Through expert opinions and a literature review, the improvement solutions of the knowledge network have been identified and are presented as part of a transition mechanism to enhance the condition.

    Keywords: Absorptive Capacity, Innovation Ecosystem, Innovation Performance, Social Network Analysis, Technological Gate Keeper
  • Saeid Noadoust, Mostafa Safdari Ranjbar * Pages 117-147
    Objective
    This study focuses on designing a digital transformation model for the offshore oil and gas industry in Iran to be utilized in the strategic planning and policy-making process in the industry. While applying digital achievements and novelties in the oil and gas industry is not new, employing digital transformation in this sector is relatively new. Digital transformation, when implemented in the Iranian offshore oil and gas industry, helps the sector become a world leader, therefore benefiting from all the benefits that come along with digital achievements.
     
    Methods
    This research adopts a qualitative approach and utilizes the grounded theory research strategy. The data gathered from interviews with industry experts and documentation and reports concerning digital transformation, especially in the oil and gas industry, helped the researchers construct a comprehensive model. Through the grounded theory approach, the study could design a model of digital transformation in the offshore oil and gas industry of Iran, including six main elements: phenomenon-centered, consequences, causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, and strategies.
     
    Results
    One of the most notable instances of phenomenon-based digital transformation in the offshore oil and gas industry involves using digital technology tools for data-driven decision-making, consistency in industry decisions, and improving operational efficiency and productivity of personnel and equipment. Furthermore, among the most effective strategies to achieve this goal at the organizational level, stand cooperation with various bodies such as reputable information technology and communications companies, universities, and active startups in the digital technology sector. Also, promoting an organizational culture based on the adoption of digital technologies at industry and national levels via establishing stringent environmental and safety regulations for personnel who work on offshore platforms and supporting investment in digital transformation in the oil and gas industry can help with reaching the set targets.
     
    Conclusion
    The key consequences of digital transformation in the offshore oil and gas industry at the organizational level include increased efficiency in organizations active in the offshore oil and gas industry, increased accuracy and speed in decision-making based on data analysis, and the possibility of proactive, targeted maintenance and cost-saving in organizations. Digital transformation in this industry can lead to consequences such as increased oil recovery factor from offshore oil reservoirs, reduced environmental risks in marine environments, and improved performance in the offshore oil and gas industry at the industry and national levels.
    Keywords: Digital Transformation, Industry 4.0, Offshore Oil, Gas Industry, Digital Technologies, Grounded Theory
  • Mohammadsaeed Mozafari Mehr, Mohammadtaghi Taghavifard * Pages 148-174
    Objective

    The current research was conducted to design and model digital transformation based on the fourth-generation industrial revolution in Iran Khodro Company. In this regard, the main question focuses on identifying the factors that impact the design and modeling of digital transformation, rooted in the fourth-generation industrial revolution, and exploring the pattern of causal relationships among these factors in Iran Khodro. 

    Methods

    This study adopts an applied-developmental approach in terms of its purpose, utilizes a descriptive survey method for data collection, and employs a mixed data analysis method. The community of participants in the qualitative section comprised of experts, policymakers, academics, managers of knowledge-based companies, and senior managers of Iran Khodro Company. Sampling was done in a targeted way and theoretical saturation was achieved with 15 people. The statistical population for the quantitative part comprised experts from Iran Khodro Company, estimated to be 172 individuals using Cochran's formula. The required sample volume was provided by a simple random sampling method. A semi-structured interview and a researcher-made questionnaire were used to collect data. The underlying categories of digital transformation in Iran Khodro Company were identified by the grounded theory method and the final model was validated by the partial least squares method. Qualitative data analysis was conducted using Maxqda software, while the quantitative analysis was performed using Smart PLS.

    Results

    To explain the digital transformation model based on the fourth-generation industrial revolution in Iran Khodro company, semi-structured expert interviews were conducted with marketing professors and managers of Iran Khodro company. At this stage, before the start of the interview, six open questions were considered and during the interview process, new questions were also raised as expected. To get familiar with the depth and scope of the content of the data, repeated and active reading of the data (searching for meanings and patterns) were done. The results of the interviews were extracted using the grounded theory method based on the theory of Strauss and Corbin and by open, central, and selective coding. In the open coding stage, 256 codes were first identified, duplicate codes were removed and synonyms were combined, and finally 58 open codes were identified. During the central coding stage, the initial 58 codes were categorized into 10 classes, and in the selective coding stage, these 10 classes were further condensed into six main classes. In the process of theorizing the database, after collecting, analyzing, and interpreting the data, the next step is to present the model, draw conclusions, and summarize the research. By examining the current situation, the obtained data were classified into six main categories. Professors and experts contributed their perspectives, leading to the utilization of 58 indicators to elucidate the digital transformation model rooted in the fourth-generation industrial revolution at Iran Khodro Company, drawn from all indicators derived through qualitative analysis of interview content.

    Conclusion

    Based on the research paradigm model, it was determined that digital infrastructure, digital leadership, digital human resources, and digital marketing affect digital transformation in Iran Khodro Company. The fourth industrial revolution provides the necessary platform and the competitiveness of Iran Khodro plays an intervening role. Finally, the digital strategy of Iran Khodro Company leads to the financial and non-financial performance of the company.

    Keywords: Digital Transformation, Fourth Industrial Revolution, Iran Khodro Company