فهرست مطالب

نشریه اندیشه مدیریت راهبردی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدحسین یقطین، علی رضاییان*، اسدالله کردناییج صفحات 1-38
    پیدایش و رشد سریع فضای مجازی و دیجیتال در چند دهه ی اخیر یکی از بزرگ ترین نمادهای تغییر و تحول جهانی است. تدوین و اجرای استراتژی دیجیتال با توجه به تاثیرات تحول آفرین فناوری های دیجیتال در همه جنبه های محیط داخلی و خارجی سازمان، به دغدغه اصلی بسیاری از سازمان های سنتی تبدیل شده است. بانکداری تمام دیجیتال شکلی از بانکداری است که در آن تمام فرایندها به شکل غیرفیزیکی و بر بستر سامانه های دیجیتالی انجام می شود. تحول دیجیتال در دو دهه اخیر تغییر بسیار زیادی بر بستر و اشکال بانکداری گذاشته است. در ایران نیز صنعت بانکداری یکی از پیشگامان جاری سازی تحول دیجیتال است؛ بنابراین، هدف این تحقیق شناسایی عوامل موفقیت استراتژی های دیجیتال در صنعت بانکداری ایران است. با همین دیدگاه در این پژوهش که استخراج الگوی آن با روش تحلیل مضمون صورت گرفته است، با 20 نفر از خبرگان صنعت بانکداری ایران مصاحبه انجام گردید و در نهایت الگویی شامل هشت بعد شناسایی گردید. ابعاد هشت گانه الگوی مذکور، شامل حکمرانی راهبردی بانک، تغییر مدل کسب وکار، سرمایه فکری دیجیتالی نیروی انسانی، معماری فناوری اطلاعات و زیرساخت های آن، بازمهندسی ساختار و فرایندها، اصلاح و طراحی محیط کسب وکار، بازیگران دیجیتال و نوظهور، روابط بین المللی و روندهای جهانی می شود.
    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، استراتژی دیجیتال، بانکداری دیجیتال، تحلیل مضمون
  • اثربخشی روش های آموزش و توسعه برای ایجاد شایستگی های دیجیتال با استفاده از تکنیک های تحلیل مضمون، آنتروپی شانون و تاپسیس
    محمدصادق پسندیده کار*، محمد عیسی آبادی، محمد نوروزی صفحه 2

    انقلاب صنعتی چهارم با محوریت تحول دیجیتال ماهیت کار، کسب و کارها، سازمان ها، رهبری سازمان و... را تغییر داده و بر آنها اثرات عمیقی به جای گذاشته است. درنتیجه مواجهه موثر منابع انسانی سازمان ها به عنوان یکی از ارکان اساسی آنها با این پدیده امری ضروری تلقی می شود. در این راستا کارکنان باید شایستگی های خاصی را برای ایفای موفقیت آمیز نقش و شغل خود کسب کنند که از آن با عنوان شایستگی دیجیتال یاد می شود. سازمان ها برای ایجاد و توسعه این شایستگی ها باید از روش های آموزش و توسعه مناسب استفاده کنند. در این پژوهش ابتدا با روش کیفی مطالعات کتابخانه ای و استفاده از ابزار مصاحبه با خبرگان همراه با تحلیل مضامین مصاحبه ها، شایستگی های مذکور و همچنین روش های آموزش با استفاده از روش کتابخانه ای احصا گردید و در نهایت با استفاده از ابزار پرسشنامه و تحلیل داده های حاصل از آن با روش آنتروپی شانون و تاپسیس، اثربخشی روش های آموزش و توسعه برای ایجاد و توسعه شایستگی های دیجیتال مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت روش ها به ترتیب اثربخشی اولویت بندی شدند. طبق نتایج حاصل استفاده از روش مدلسازی نقش، به عنوان اولویت اول و استفاده از روش مربیگری به عنوان اولویت آخر جهت ایجاد و توسعه شایستگی های دیجیتال کارکنان تعیین شدند.

    کلیدواژگان: شایستگی های دیجیتال، تحول دیجیتال، روش های آموزش و توسعه، مدیریت منابع انسانی
  • طراحی آزمون قضاوت موقعیتی برای پیش بینی عملکرد دانشجویان
    محمدحسین محمدی*، اسدالله گنجعلی، روح الله رازینی صفحه 3

    دانشگاه ها به دلیل کارکرد خطیری که برعهده دارند، به دنبال یافتن افرادی هستند که آنها را در اجرای سیاست های خود و عرضه افراد شایسته به اجتماع یاری نمایند. سوالی که در این میان وجود دارد این است که چگونه ویژگی های افراد را مورد ارزیابی قرار داد تا بتوان در نهایت به شناسایی و توسعه افراد شایسته در دانشگاه پرداخت. پژوهش حاضر تلاش دارد تا با طراحی یک آزمون قضاوت موقعیتی عملکرد دانشجویان را پیش بینی نماید. آزمون قضاوت موقعیتی ابزاری است که در آن مجموعه ای از موقعیت ها گنجانده شده و از افراد خواسته می شود تا مشخص کنند در آن موقعیت چه گزینه هایی مناسب یا نامناسب هستند. بدین منظور ابتدا شایستگی های شناسایی شده برای دانشجویان دانشکده مدیریت یکی از دانشگاه های تهران از مطالعات قبلی احصا و در7 خوشه طبقه بندی شدند، سپس موقعیت ها و گزینه های مهم و رایج دانشجویی گردآوری شده و با نظرات خبرگان مهم ترین آنها شناسایی گردیدند. پرسش نامه نهایی آزمون قضاوت موقعیتی که حاوی 35 سوال بود در اختیار یک نمونه 93 نفره از دانشجویان قرار گرفت. پایایی آزمون با استفاده از روش آلفای طبقه بندی شده، مقدار 67/0 به دست آمد. برای محاسبه روایی ملاکی آزمون نیز از معیارهای عملکردی مانند معدل و امتیاز دانشجویی استفاده شد که هم بستگی نتایج آزمون قضاوت موقعیتی با معدل و امتیاز دانشجویی به ترتیب 271/0 و 298/0 به دست آمد. این نتایج با نتایج پژوهش های مشابه بین المللی همخوانی دارند. پیش بینی عملکرد دانشجویان با دقت نسبتا مناسب و صرف هزینه و زمان کم، ایجاد عدالت رویه ای در فرایند ارزیابی و ایجاد خودآگاهی در افراد از مزایای این ابزار هستند.

    کلیدواژگان: آزمون قضاوت موقعیتی، ابزار ارزیابی شایستگی، شایستگی دانشجویان، عملکرد دانشجویان، روایی ملاکی
  • زینب محمدزاده*، کیوان صالحی صفحات 39-76
    نشاط و پویایی علمی حیاتی ترین عامل در رشد و تعالی مراکز علمی و دانشگاهی است و پژوهش حاضر به دنبال تبیین فرآیند شکل گیری آن در این مراکز است. داده ها مبتنی بر نمونه گیری نظری و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 22 نفر از مطلعان کلیدی گردآوری شد. در چهاردهمین مصاحبه، اشباع نظری داده ها حاصل شد. به منظور رواسازی یافته ها، مصاحبه ها تا بیست و دومین نفر ادامه یافت. نتایج حاصل از این مطالعه به اساتید شرکت کننده در این پژوهش ارائه و نتایج مطالعه، تایید شد. تحلیل داده ها در چارچوب نظریه برخاسته از داده ها به شکل گیری و بازنمایی «فرآیند نشاط و پویایی علمی» در مراکز علمی و دانشگاهی در قالب نظریه ای بنیادین با محوریت «خودتعالی جویی حکمت گرا» منتهی شد. این نظریه در نگاهی کلان تر با این گزاره تبیین می گردد که پدیده نشاط و پویایی علمی، برآیندی از فرآیند منظم و یکپارچه تاثیر و تاثر میان پدیده های «نشاط و پویایی عمومی» و «تعامل چندوجهی با محیط پیرامونی»، است. در این مطالعه این تعاملات چندسطحی و چندبعدی به تدوین «مدل چهار حلقه ای نشاط و پویایی علمی» منتهی شد.
    کلیدواژگان: نشاط و پویایی، شادی، دانشگاه ها و مراکز علمی، خلق دانش، نظریه برخاسته از داده ها
  • علیرضا چیت سازیان*، محمداسماعیل خاتمی، علی یعقوب علی پور کندلجی صفحات 77-110

    ارتباط بین دانشگاه و اجتماع یکی از راه های تحقق تولید دانش بنیان است. ورود و به کارگیری یافته های دانشگاهی در عرصه ی اداره ی دولت، صنایع و کسب وکارهای کوچک و خرد با مشکلات و مسائلی مواجه است. یکی از ریشه های بنیادین این مشکلات، موضوعات مرتبط با عامل انسانی به عنوان مصرف کننده ی دانش تولید شده در دانشگاه است که رفع این مشکلات، نیازمند اقدامات فرهنگی می باشد. یکی از این اقدامات، استفاده از بینش های رفتاری برای تسهیل مسیر ارتباط دانشگاه و اجتماع است که تقریبا هیچ هزینه ای برای استفاده از آنها ندارد. بدین منظور با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، عواملی که بر شکل گیری انتخاب افراد تاثیرگذار است شناسایی شد. در گام بعد با استفاده از نظرسنجی از خبرگان و تکنیک هایTOPSIS  وSAW ، این عوامل رتبه بندی گردیدند. به این منظور از نظرات تعداد 32 خبره استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد سه رتبه نخست این عوامل از نظر اهمیت عبارتند از: برجسته سازی اطلاعات در ارتباط، استفاده از هنجارهای اجتماعی و استفاده از اصل سادگی در انتقال پیام.

    کلیدواژگان: بینش های رفتاری، تولید دانش بنیان، سیاست گذاری علم و فناوری، دانشگاه
  • سعیده گل پرور، یوسف محمدی مقدم*، بیژن عبدالهی صفحات 111-142
    سازمان مربی گرا یکی از پارادایم های جدید در حوزه توسعه سازمانی است که از مربی گری در جهت تحقق استعدادها و مدیریت دانش سازمانی بهره می گیرد. پژوهش حاضر با هدف واکاوی ابعاد و مولفه های سازمان مربی گرا در دانشگاه ها انجام پذیرفت. این پژوهش در زمره پژوهش های کیفی و در پارادایم قیاسی است که از حیث هدف کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش خبرگان در حوزه مربیگری شامل اساتید و مدیران دانشگاه های شهر تهران می باشند. 25 نفر نمونه موردنظر به روش هدفمند و تکنیک گلوله برفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه می باشد. داده ها به روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار اطلس ATLAS.TI تحلیل شده اند. نتایج حاصل از پژوهش، سه بعد شامل ویژگی های مربیان، ویژگی های متربیان و ویژگی های سازمانی را شناسایی نمود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، پیشنهاد می شود در جهت استقرار موثر سازمان مربی گرا در دانشگاه ها به مولفه ها و شاخص های سه بعد مذکور پرداخته شود تا با آموزش اصول و مهارت های مربی گری به مدیران، زمینه آمادگی و پذیرش متربیان جهت سازگاری با تغییرات فراهم شود؛ در این راستا لازم است با تغییر در استراتژی های مدیریتی، بکارگیری ساختار سازمانی منعطف با سلسله مراتب اندک، نهادینه کردن فرهنگ حامی مشارکت، یادگیری و خلاقیت و استفاده از فناوری های الکترونیک اطلاعات و ارتباطات به روز، بستر موردنیاز جهت بدل شدن دانشگاه ها به سازمان مربی گرا را مهیا نمود.
    کلیدواژگان: مربی گری، سازمان مربی گرا، دانشگاه، تحلیل مضمون
|
  • Mohammadhosein Yaghtin, Ali Rezaeian *, Asadallah Kordnaeij Pages 1-38
    The emergence and rapid growth of cyber and digital space in the last few decades is one of the biggest symbols of global change and transformation. Formulation and implementation of digital strategy has become the main concern of many traditional organizations due to the transformative effects of digital technologies in all aspects of the organization's internal and external environment. Only-digital banking is a form of banking in which all processes are done in a non-physical way and on the basis of digital systems. In the last two decades, digital transformation has greatly changed the platform and forms of banking. In Iran, the banking industry is also one of the pioneers of digital transformation; Therefore, the purpose of this research is to identify the success factors of digital strategies in Iran's banking industry. With the same point of view, in this research, whose pattern was extracted by thematic analysis method, interviews were conducted with 20 Iranian banking industry experts, and finally, a pattern including eight dimensions was identified. The eight dimensions of the aforementioned model include the role of bank governance in implementing and solving problems, changing the business model, human capital at the level of digital transformation, information technology architecture and its infrastructure, organizing the structure and modifying processes, modifying and designing the business environment to realize digital strategies, actors Digital and emerging in the realization of digital strategies, international relations and global trends in digital banking.
    Keywords: Digital Transformation, Digital Strategy, Digital Banking, Iran', S Banking Industry, Thematic Analysis
  • The effectiveness of training and development methods to develop digital competencies using thematic analysis techniques, Shannon Entropy and Topsis
    Mohammadsadegh Pasandidehkar *, Mohammad Isaabadi, Mohammad Noruzi Page 2

    The fourth industrial revolution, centered on digital transformation, has changed the nature of work, businesses, organizations, organization leadership, etc., and has left deep effects on them. As a result, the effective exposure of human resources of organizations as one of their basic pillars with this phenomenon is considered essential. In this regard, employees must acquire certain skills to successfully fulfill their roles and jobs, which is called digital skills. Organizations must use appropriate training and development methods to create and develop these competencies. In this research, firstly, with the qualitative method of library studies and the use of interview tools with experts along with the analysis of the themes of the interviews, the mentioned competencies and also the teaching methods were calculated using the library method, and finally, using the questionnaire tool and data analysis As a result, the effectiveness of training and development methods for the creation and development of digital competencies was investigated with the Shannon and Topsis entropy method. Finally, the methods were prioritized in order of effectiveness. According to the results of using the role modeling method, they were determined as the first priority and the use of the coaching method as the last priority to create and develop employees' digital competencies.

    Keywords: Competence, Digital Competencies, Digital Transformation, Training, Development Methods, Human Resource Management
  • Developing Situational Judgment Test (SJT) for predicting college students performance
    Mohammadhossein Mohammadi *, Asadollah Ganjali, Ruhollah Razini Page 3

    Due to the important role in identifying and nurturing competent people for society, universities have this concern as well and try to find students who can help them in implementing their policies as well as society policies. The questions is how should people factors be assessed to be able to find and develop competent people. So with introducing situational judgment test and a model for developing SJT, this research tries to develop a SJT for predicting students performance. SJT is an assessment tool in which different situations are abstracted from real situations and participant need to determine which options are suitable in that situation. To do this research, first student competencies of one of management faculties of Tehran universities has classified from past research and 7 clusters were developed, then important situations for students has been gathered from past research and faculty members were asked to rate them according to the "importance index". The final questionnaire contained 35 questions and presented to a 93 student sample. After analysing the results, reliability of 0.67 and validity of 0.271 for predicting average students scores and 0.298 for predicting students points were obtained which are acceptable according to past research in the field. Students performance can be predicted with acceptable validity and low cost and time with the SJT designed. Procedural justice, student development, self awareness and transferring expectations of university to students are other benefits of this tool.

    Keywords: Situational Judgment Test, SJT, Student Competencies, Student Performance, Criterion-Related Validity
  • Zeinab Mohammadzadeh *, Keyvan Salehi Pages 39-76
    Scientific vitality and dynamism is the most important factor of growth and excellence in the scientific centers and this study sought to explain the formation of it in these centers. Data were gathered in semi-structured interviews with 22 participants (12 graduate students and 10 professors of scientific board) by purposive sampling. The data analysis led to explain the process of formation of scientific vitality and dynamism in academic and scientific centers by Grounded theory. This fundamental theory focuses on "Self-transcendence has found wisdom ("Wisdom-oriented self-improvement")". This theory led to a meaningful and positive hypothesis that says: The phenomenon of scientific vitality and dynamism relates with the phenomenon of public vitality and dynamism; and led to format “four rings model of scientific vitality and dynamism”.
    Keywords: Vitality, Dynamism&Rdquo, Happiness&Rdquo, Universities &, Scientific Centers&Rdquo, &Rdquo, Production Of Science&Rdquo, &Ldquo, Grounded Theory&Rdquo
  • Alireza Chitsaziyan *, Mohammadesmaeil Khatami, Ali Yaqubalipour Kandalji Pages 77-110

    Communication between the university and society is one of the ways to realize knowledge-based production. The introduction and application of academic findings in the field of government administration, industries and small and micro businesses is facing problems and issues. One of the fundamental roots of these problems are issues related to the human factor as a consumer of knowledge produced in the university, which requires cultural measures to solve these problems. One of these measures is the use of behavioral insights to facilitate university-community communication, which costs almost nothing to use. For this purpose, using library studies, the factors influencing the formation of people's choices were identified. In the next step, using a survey of experts and TOPSIS and SAW techniques, these factors were ranked. For this purpose, the opinions of 32 experts were used. The results of the research show that the first three ranks of these factors in terms of importance are: highlighting information in communication, using social norms and using the principle of simplicity in conveying the message.

    Keywords: Behavioral Insights, Knowledge-Based Production, Science, Technology Policy, University, Behavioral Policy
  • Saeede Golparvar, Yousef Mohammadi Moghadam *, Bijan Abdollahi Pages 111-142
    Coaching organization is one of the new paradigms in the field of organizational development that uses coaching to realize talents and organizational knowledge management. The present research was conducted with the aim of analyzing the dimensions and components of the Coaching organization in universities. This research is among the qualitative researches and in the analogical paradigm, which is practical in terms of purpose. The statistical population of this research includes experts in the field of coaching, including professors and managers of universities in Tehran. 25 people of the desired sample have been selected by purposeful method and snowball technique. The data collection tool is interview. The data were analyzed by thematic analysis using ATLAS.TI software. The results of the research identified three dimensions include coaches’ characteristics, coachees’ characteristics and organizational characteristics. According to the results of the present research, it is suggested to address the aforementioned three-dimensional components and indicators in order to effectively establish a coaching organization in universities, so that by teaching the principals and skills of coaching to managers, provide the ground for preparing and accepting the coachees to adapt to the changes; In this regard, it is necessary to change management strategies, use a flexible organizational structure with few hierarchies, institutionalize a culture that supports participation, learning and creativity, and use up-to-date electronic information and communication technologies, provide the platform needed for universities to become coaching organization.
    Keywords: Coaching, Coaching Organization, Universities, Theme Analysis, Qualitative Approach