فهرست مطالب

بررسی های حسابداری و حسابرسی - پیاپی 115 (بهار 1403)

فصلنامه بررسی های حسابداری و حسابرسی
پیاپی 115 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه حامدی، مهناز ملانظری*، مهرانگیز شعاع کاظمی، علی رحمانی صفحات 1-44
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر پذیرش گزارشگری یکپارچه برای پاسخ به این سوال است که چگونه می توان تاثیر مطلوبی بر نگرش و نیت های رفتاری مدیران دانشگاه ها گذاشت و فرایند پذیرش گزارشگری یکپارچه را تسهیل کرد.

    روش

    برای دستیابی به این هدف، یک طرح پژوهش کمی انجام شد. بدین ترتیب که پرسش نامه ای در خصوص معماری مدل پیشنهادی پذیرش گزارشگری یکپارچه، در اختیار اعضای هیئت رئیسه 30 دانشگاه دولتی برتر ایران قرار گرفت و داده های به دست آمده از این پرسش نامه، بررسی و از طریق معادلات ساختاری برازش شد. اعضای هیئت رئیسه، از بین روسای دانشگاه ها، معاون آموزشی، معاون پژوهش و فناوری، معاون مالی و اداری، معاون فرهنگی، معاون دانشجویی و مدیر نظارت و ارزیابی، انتخاب شدند. ملاک انتخاب دانشگاه های برتر، آخرین رتبه بندی منتشرشده در پایگاه استنادی علوم جهان اسلام بود.

    یافته ها

    نسخه نهایی مدل پذیرش گزارشگری یکپارچه نشان می دهد که فرایند پذیرش، مشتمل است بر چهار مرحله متوالی و وابسته به مسیر که عبارت اند از: دانش، نگرش (متقاعدسازی)، قصد رفتاری (پیش از تصمیم) و پذیرش یا رد (تصمیم). هر مرحله تحت تاثیر تعدادی از متغیرهای خاص نوآوری یا فردی قرار دارد. بعضی از این متغیرها عبارت اند از: ویژگی هایی که مدیران ارشد دانشگاه در رابطه با گزارشگری یکپارچه درک می کنند (مزیت نسبی درک شده، سازگاری درک شده، عدم ریسک درک شده وعدم پیچیدگی درک شده)؛ ویژگی های فردی این مدیران (هنجار ذهنی و کنترل رفتار درک شده) و همچنین، عوامل تعیین کننده تغییر (ضرورت و الزام درک شده و داشتن راهنمای تهیه). بنا بر شواهد تجربی ارائه شده، می توان ادعا کرد که فرایند پذیرش گزارشگری یکپارچه در دانشگاه های ایران، از مدل فرایند تصمیم نوآوری راجرز پیروی می کند. به این ترتیب، پذیرش این شیوه نوین گزارشگری، همانند بسیاری از نوآوری ها، از مراحل دانش، نگرش، قصد و رفتار می گذرد و در این میان، عوامل موثر بر هر مرحله، به صورت سلسله مراتبی اثرهای خود را از طریق متغیرهای میانجی یادشده نشان می دهند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش بر اهمیت رویکرد فرایندی برای مطالعه انتشار و پذیرش گزارشگری یکپارچه تاکید دارد. این جلب توجه و تاکید، پژوهشگران را تشویق می کند تا سلسله مراتب عوامل یا متغیرهای ویژه نوآوری و فردی را به صورت دقیق و با شناخت سازوکار اثرگذاری آن ها بررسی کنند. یافته های این پژوهش می تواند در برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های مجموعه وزارت علوم، در حوزه گزارش گیری از دانشگاه ها، کاربرد داشته باشد. یافته های این پژوهش چگونگی هموارسازی مسیر پذیرش این شیوه نوین گزارشگری را مشخص می کند. برای نمونه، درحالی که نخست چنین تصور می شد که ویژگی های گزارشگری یکپارچه، فارغ از ذاتی یا ادراکی بودن آن، می تواند بر نگرش اعضای هیئت رئیسه دانشگاه ها و به تبع آن، قصد و تصمیم آنان مبنی بر پذیرش گزارشگری یکپارچه تاثیر داشته باشد؛ یافته ها نشان داد که تصمیم گیرندگان در این زمینه، فقط تحت تاثیر ویژگی های درک شده از این شیوه گزارشگری قرار می گیرند و به ویژگی های ذاتی آن توجهی نمی کنند. این نتایج به برنامه ریزان کمک می کند که به جای تمرکز بر مسائل فنی گزارشگری یکپارچه، بر تلاش برای ایجاد درک مثبت افراد از ویژگی های این نوآوری متمرکز شوند. بنابراین، توصیه می شود با برگزاری کارگاه ها، انتشار کتاب ها و مقاله ها و سایر شیوه های اطلاع رسانی و متقاعدسازی، زمینه ای فراهم شود که افراد مزیت نسبی و سازگاری این شیوه گزارشگری را بهتر درک کنند و نگران پیچیدگی اجرا و ریسک های ناشی ازعدم موفقیت در اجرای آن نباشند. همچنین به مدیران توصیه می شود که با فراهم آوردن امکانات لازم برای پذیرش گزارشگری یکپارچه و ارائه آموزش های لازم به کارکنان دانشگاه ها، زمینه ای را مهیا کنند که مدیران دانشگاه، آمادگی مجموعه تحت امر خود را برای پذیرش و اجرای گزارشگری یکپارچه مثبت ارزیابی کنند. همچنین با ایجاد فشارهای اجتماعی از سوی ذی نفعان خارجی و داخلی و گروه های مرجع، برای تهیه و انتشار گزارش یکپارچه در دانشگاه ها، می توان هنجارهای ذهنی دستوری مدیران دانشگاه را در جهت این امر تقویت کرد و با پیشگام شدن دانشگاه های برتر کشور در این زمینه، هنجارهای ذهنی تقلیدی مدیران سایر دانشگاه ها را تحت تاثیر مثبت قرار داد.

    کلیدواژگان: گزارشگری یکپارچه، مدل پذیرش، نگرش، قصد، دانشگاه
  • عباسعلی دریائی*، وحید شهبازی صفحات 45-69
    هدف

    حرفه حسابرسی در جامعه اهمیت و جایگاه بسیار مهمی دارد و حفظ اعتماد عمومی به این حرفه، مستلزم ارائه اطلاعات معتبر و باکیفیت است. این مطالعه با هدف ارائه مدلی جامع از مولفه های فرهنگ سازمانی موثر بر کیفیت حسابرسی اجرا شده است.

    روش

    مطالعه حاضر از نظر هدف، از نوع بنیادی و از حیث جمع آوری داده ها، براساس روش آمیخته انجام شد. در بخش کیفی از مصاحبه های باز و نیمه ساختاریافته، مبتنی بر نظر خبرگان پژوهش استفاده شد. این مصاحبه ها با 17 نفر از خبرگان و استادان دانشگاهی مرتبط به حوزه حسابرسی انجام شد. در بخش کمی نیز، نمونه آماری 106 نفر از مدیران و کارکنان موسسه های حسابرسی ارائه دهنده خدمات حسابرسی، به شرکت های بورس اوراق بهادار تهران بودند. با توجه به رویکرد کیفی مدنظر که نظریه برخاسته از داده ها بود، پس از گردآوری مصاحبه ها، با طرح سیستماتیک از طریق سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، داده ها تحلیل شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل متنی مصاحبه ها تجزیه وتحلیل شدند. شایان ذکر است که برای دقت و سرعت بیشتر در انجام پژوهش، این تجزیه وتحلیل به کمک نرم افزار مکس کیودا انجام گرفت. در نهایت، مدل کیفیت حسابرسی با تاکید بر ابعاد فرهنگ سازمانی، در قالب 15 کد محوری و 85 مضمون پایه ارائه شد. برازش مدل پیشنهادی با روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد و به تایید رسید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این مطالعه و مدل ارائه شده، مولفه های فرهنگ سازمانی موثر بر کیفیت حسابرسی بدین ترتیب شناسایی شد: توانمندسازی، کنترل و نظارت، نوآوری و ریسک پذیری، اخلاق سازمانی، مدیریت ارتباطات، فرهنگ گروهی، فرهنگ همکاری، فرهنگ رقابتی، ارزش های بنیادین، چشم انداز و رسالت سازمان، توجه به ذی نفعان، اهداف و مقاصد سازمانی، تعالی سازمانی، انطباق پذیری سازمانی. توجه به این مولفه ها، برای توسعه موفق موسسه های حسابرسی لازم است؛ بنابراین فرهنگ در فرایندهای زیربنای کیفیت حسابرسی نقش عمده ای دارد و به این ترتیب موسسه های حسابرسی باید فرهنگ خود را ارتقا دهند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از این است که فرهنگ سازمانی، عنصر حیاتی موفقیت سازمانی، به ویژه بهبود کیفیت است. در پژوهش حاضر به این نتیجه رسیدیم که بهترین مکان برای شروع بهبود در یک سازمان، ارزیابی فرهنگ آن است؛ زیرا فرهنگ بر رفتار فردی و سازمانی تاثیر می گذارد؛ بنابراین توجه به مولفه های فرهنگ سازمانی، برای توسعه موفق موسسه های حسابرسی لازم است. در خصوص این موسسه ها، فرهنگ نقش عمده ای در فرایندهایی دارد که زیربنای کیفیت حسابرسی است. نتایج گویای این موضوع است که موسسه های حسابرسی، باید فرهنگ خود را ارتقا دهند؛ همچنین با درک رابطه فرهنگ سازمانی و کیفیت، مدیران در توسعه فرایندهای موثر و مزیت رقابتی نیز موفق خواهند بود. به طور کلی، نتایج پژوهش نشان می دهد که فرهنگ سازمانی کیفیت حسابرسی، ارائه خدمات بهینه، تصمیم گیری موثر و ایجاد مزیت رقابتی و حفظ حقوق ذی نفعان را تسهیل می کند و بر بهره وری موسسه و کیفیت خدمات حسابرسی تاثیر می گذارد. بنابراین فرهنگ پیش نیاز توسعه موسسه های حسابرسی است و بر کیفیت حسابرسی تاثیر بسزایی دارد. پیشنهاد می شود که در تحقیقات آتی، به ابعاد فرهنگ سازمانی ارائه شده در مدل این پژوهش، در موسسه های حسابرسی توجه شود. همچنین، موضوع ارزیابی کیفیت حسابرسی در چارچوب هوش سازمانی، ویژگی های روان شناختی حسابرسان و اخلاق حرفه ای مطالعه و بررسی شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، کیفیت حسابرسی، اثربخشی حسابرسی، کارایی حسابرسی
  • زانیار سجادی*، شادی حسن زاده صفحات 70-94
    هدف

    از عوامل مهم تاثیرگذار بر سرمایه گذاری، ریسک سرمایه گذاری و به تبع آن، هزینه سرمایه ای است که به شرکت ها تحمیل می شود. تاثیر انتقال اطلاعات درون صنعتی در پژوهش های داخلی، بر محیط گزارشگری و کیفیت اطلاعات مالی شرکت ها مشهود است. در صورتی که اطلاعات شرکت های هم صنعت در صنایع هم بسته تر، بر تصمیم سرمایه گذاران و کیفیت افشا تاثیر بگذارد، می توان انتظار داشت بر واکنش به سود و ریسک برآورد شده سرمایه گذاران و متعاقب آن، بر هزینه سرمایه نیز اثرگذار باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر هم بستگی درون صنعتی و تنوع سبدسهام داران عمده بر هزینه سرمایه شرکت ها و در نظر گرفتن نقش تعدیلگر تمرکز مالکیت و تنوع جنسیتی هیئت مدیره انجام شده است.

    روش

    به منظور نیل به این هدف، داده های پنلی 144 شرکت، طی دوره زمانی 1392 تا 1399، از گزارش های مالی سالیانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری شد و داده ها با استفاده از رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند. تنوع سبد سهام داران عمده، بر اساس روش روادس (1993) و شاخص هرفیندال هیرشمن و هم بستگی درون صنعتی، طبق مدل چیو (2014) اندازه گیری شد. در محاسبه تنوع سبد سهام داران عمده، ابتدا سبد سهام دار عمده، شامل شرکت های بورسی و فرابورسی برای هر سال آن سهام دار، مشخص و شاخص هرفیندال هیرشمن بر اساس آن محاسبه شد؛ سپس برای هر سال شرکت، بر اساس درصد مالکیت سهام داران عمده، میانگین موزون شاخص تنوع سبد سهام آن سال شرکت به دست آمد.

    یافته‏ ها:

     نتایج از تاثیر منفی و معنادار تنوع سبد سهام داران عمده و هم بستگی درون صنعتی بر هزینه سرمایه شرکت ها حکایت دارد. همچنین تمرکز مالکیت و تنوع جنسیتی در ترکیب هیئت مدیره، بر شدت این ارتباطات اثرگذار است. تمرکز مالکیت، ارتباط میان تنوع سبد سهام داران با هزینه سرمایه را تقویت و رابطه میان هم بستگی درون صنعتی و هزینه سرمایه را تضعیف می کند؛ اما وجود هیئت مدیره زن، شدت هر دو رابطه مذکور را تضعیف می کند؛ یعنی در شرکت هایی که هیئت مدیره زن دارند، شدت روابط مذکور کمتر بوده است.

    نتیجه گیری

    تایید شدن رابطه منفی میان تنوع سبد سهام دار عمده با هزینه سرمایه، موید دیدگاه اطلاعاتی در این زمینه است. بر اساس این دیدگاه، با توجه به اینکه تعداد و تنوع سبد سهام داران عمده، به تحمل هزینه های بیشتر، به منظور دستیابی به اطلاعات نهانی برای سهام دار عمده منجر خواهد شد، در صورت وجود تنوع در سبد، سهام دار عمده تمرکز خود را بر اطلاعات عمومی خواهد گذاشت و سعی خواهد کرد که از طریق اعمال فشار بر شرکت سرمایه پذیر، اطلاعات شفاف تر و باکیفیت تر توسط سرمایه پذیر تهیه شود که این موضوع خود به کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و کاهش هزینه سرمایه منجر خواهد شد. همچنین نتایج از رابطه منفی و معنادار هم بستگی درون صنعتی با هزینه سرمایه شرکت حکایت دارد. در نهایت، نتایج موید وجود اثر تعدیلگری تمرکز مالکیت و تنوع جنسیتی هیئت مدیره بر روابط مذکور بوده است.

    کلیدواژگان: تنوع جنسیتی هیئت‏مدیره، تنوع سبد سهام‏داران، حاکمیت شرکتی، هزینه سرمایه، هم‏بستگی درون صنعتی
  • مسعود طاهری نیا*، مجید محمدی، بهدین بهرامیان صفحات 95-122
    هدف

    تصمیم گیری در رابطه با سرمایه گذاری، فرایندی چندوجهی است که به دقت، وقت شناسی و تصمیم به موقع فرد سرمایه گذار نیاز دارد. این فرایند از انتظارات آتی و تجزیه وتحلیل عوامل متعددی تشکیل می شود که سرمایه گذاری تحت تاثیر آن ها قرار می گیرد و برای دستیابی به هدف خاص انجام می شود. فلج در تجزیه وتحلیل این عوامل، سبب تاخیر در کسب سود یا تحقق زیان ناخواسته می شود. با توجه به آنچه بیان شد، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی اثر ابعاد پدیده فلج تحلیلی در تصمیم های سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    برای جمع آوری داده ها و اطلاعات، هم زمان از روش های کتابخانه ای، مصاحبه و میدانی استفاده شده است. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی پژوهش، روش دلفی فازی و نرم افزارهای اکسل و مکس کیودا و در بخش کمی نیز از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است. پس از استخراج شاخص ها و متغیرهای موثر در مدل و مصاحبه (تحلیل مضمون)، متغیرهای تاثیرگذار اولیه شناسایی شد و در قالب کاربرگ (پرسش نامه نیمه باز) برای اظهارنظر نهایی در اختیار خبرگان قرار گرفت؛ سپس پاسخ ها طبقه بندی وعدم توافق ها اعلام شد. این فرایند تکرار شد تا در نهایت اجماع صورت گرفت. نحوه کمی سازی و اندازه گیری متغیرهای پژوهش مشخص شد و در چهار بعد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بررسی و تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    با توجه به نتایج بخش دلفی، مدل نهایی پژوهش با دو متغیر فلج تحلیلی و تصمیم های سرمایه گذاران تایید شد. نتایج ضرایب مسیر نشان داد که بین فلج تحلیلی و تصمیم های سرمایه گذاران، رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ اگرچه با تصمیم های کوتاه مدت سرمایه گذاران این رابطه منفی و معنادار و با تصمیم های بلندمدت سرمایه گذاران رابطه معناداری وجود ندارد، در بین ابعاد فلج تحلیلی، بعد سیاسی بیشترین تاثیر را بر فلج تحلیلی تصمیم گیری سرمایه گذاران می گذارد. سپس ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، به ترتیب بیشترین اثر را بر فلج تحلیلی تصمیم گیری سرمایه گذاران دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، اهمیت ثبات فضای سیاسی کشور بر تصمیم های سرمایه گذاران در اولویت قرار دارد؛ بنابراین دولت مردان باید با نهایت درایت و تدبیر در حوزه گسترده سیاست کشور، اعم از داخلی و خارجی، در مسیر تثبیت و پایداری لازم گام بردارند؛ زیرا نشر بخش عمده داده ها از بی ثباتی سیاسی، سپس اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، موجب بروز رفتارهای متفاوتی در میان سرمایه گذاران خواهد شد و این رفتارها بر تصمیم های سرمایه گذاری افراد و وقوع فلج تحلیلی تاثیر خواهند گذاشت. به عبارتی فلج تحلیلی، سبب افزایش بی ثباتی سرمایه گذاران در فرایند تصمیم گیری خواهد شد و در مواجهه با چنین عواملی، سرمایه گذاران قادر به واکنش دهی مناسب و جلوگیری از انحراف در تصمیم گیری در کوتاه مدت نخواهند بود. به همین دلیل در شرایط وجود داده های فراوان و بی ثبات موثر بر تصمیم گیری، تغییر از تصمیم های کوتاه مدت به تصمیم های بلندمدت، می تواند آثار منفی کمتری به همراه داشته باشد. ضمن آنکه پیشنهاد می شود متولیان بازار سرمایه با آگاهی بخشی و ارائه اطلاعات قابل اتکا و به موقع به جامعه، از فلج تحلیلی سرمایه گذاران بکاهند و آنان را در مدیریت درست سرمایه شان کمک کنند.

    کلیدواژگان: بعد اجتماعی، بعد اقتصادی، بعد سیاسی، بعد فرهنگی، تصمیم های سرمایه گذاران، حسابداری، فلج تحلیلی
  • امید فرجی*، محمود اسدی، مهدی خداکرمی صفحات 123-153
    هدف
    شرایط جغرافیایی ایران موجب شده است تا اغلب مخاطرات طبیعی در آن به وقوع بپیوندد. از جمله این مخاطرات می توان خشک سالی را نام برد که از گذشته های دور، در بسیاری از سال ها، بر فلات ایران حاکم بوده است. هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیلگر خشک سالی در رابطه بین مسئولیت اجتماعی شرکتی و عملکرد مالی، در بین شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران است.
    روش
    فرضیه های این پژوهش با نمونه ای مشتمل بر 225 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران، طی بازه زمانی 1390 تا 1400 و با استفاده از الگوهای رگرسیونی چند متغیره آزمون شد. برای اندازه گیری خشک سالی در استان های مختلف ایران، از شاخص استاندارد شده بارش (SPI)؛ برای اندازه گیری عملکرد مالی شرکت ها، از دو شاخص بازده کل دارایی ها و بازده حقوق صاحبان سهام و برای اندازه گیری مسئولیت اجتماعی شرکتی، از شاخص کی ال دی (KLD) استفاده شد؛ به این صورت که این شاخص خود شامل چهار معیار ویژگی های محصولات شرکت، محیط زیست، مشارکت های اجتماعی و روابط کارکنان است. برای امتیازدهی به این معیارها، از اطلاعات موجود در یادداشت های توضیحی پیوست صورت های مالی و گزارش های هیئت مدیره شرکت ها استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها، از داده های ترکیبی (با کنترل اثرهای سال و صنعت) و مدل رگرسیون چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که مسئولیت اجتماعی شرکتی،  بر عملکرد مالی شرکت‏ها تاثیر مثبت و معناداری دارد و خشک‏سالی این رابطه مثبت را تقویت می کند.
    نتیجه گیری
    خشک سالی به عنوان یکی از پیامدهای اصلی پدیده تغییرات اقلیمی، موضوعی مهم و ملموس در ایران است و بررسی پیامدهای آن در بازار سرمایه، اهمیت بسیار زیادی دارد. نتایج پژوهش حاضر بیانگر این است که تاثیر مثبت مسئولیت اجتماعی شرکتی بر عملکرد مالی، در بین شرکت های متاثر شده از خشک سالی، از قوت بیشتری برخوردار است. نقش تعدیلگر این متغیر در رابطه بین مسئولیت اجتماعی شرکتی و عملکرد مالی، تاکنون نه در ادبیات داخلی و نه در ادبیات خارجی بررسی نشده است؛ از این رو پژوهش حاضر مشارکت چشمگیری را در ادبیات این حوزه خواهد داشت و می تواند بینش های مهمی را برای گروه های مختلف فراهم کند. در تفسیر نتایج به دست آمده می توان گفت، شرکت هایی که در مناطق تحت تاثیر خشک سالی فعالیت می کنند، با چالش های منحصربه فرد و خطرهای شدید مرتبط با کمبود آب، کاهش منابع و تخریب محیط زیست مواجهند. این شرکت ها با مشارکت در فعالیت های مرتبط با مسئولیت اجتماعی شرکتی که به این مسائل خاص می پردازند (مانند طرح های حفاظت از آب، مدیریت منابع پایدار و برنامه های حمایتی مرتبط با جامعه)، تلاش کرده اند به طور موثر، اثرهای نامطلوب خشک سالی را بر عملیات خود کاهش دهند و از شکل گیری یک دیدگاه منفی ذی نفعان (نشئت گرفته از شرایط خشک سالی) به عملکرد شرکت، جلوگیری کنند. این رویکرد شرکت های متاثر از خشک سالی که احتمالا با هدف افزایش پایداری زیست محیطی و اجتماعی و همچنین تقویت انعطاف پذیری و توانایی در جهت انطباق بیشتر با شرایط چالش برانگیز آب وهوایی صورت گرفته، موجب شده است تا تاثیر مسئولیت اجتماعی شرکتی بر عملکرد مالی، در بین شرکت های متاثر از خشک سالی از شدت بیشتری برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: خشک سالی، ریسک آب وهوایی، عملکرد مالی، مسئولیت اجتماعی شرکتی
  • محمدحسین قائمی*، ملیکا براز، منیره شاهسوند صفحات 154-181
    هدف

    در سال های اخیر، انتقادهایی به ارزش حسابرسی، نقش حسابرسان و کیفیت ارتباط حسابرسان با استفاده کنندگان گزارش های حسابرسی مطرح شده است. به همین دلیل، برای جلب اعتماد بازار و تقویت نقش اطمینان بخشی خدمات حسابرسی، اصلاحات چشمگیری مدنظر قرار گرفته است. در این راستا، به منظور بهبود ارزش اطلاع ‏رسانی گزارش حسابرسی مستقل، استاندارد بین المللی شماره 701 حسابرسی تصویب شد که به موجب آن، از دسامبر 2016 برای اطلاع ‏رسانی «مسائل عمده حسابرسی» به ارکان راهبری شرکت و افشا در گزارش حسابرسی، الزاماتی تعیین شده است. در ایران نیز این استاندارد در سال 1400 تصویب شد و رعایت آن برای حسابرسی صورت های مالی شرکت هایی که دوره مالی آن ها از اول فروردین ماه سال 1401 و پس از آن شروع می شود، الزامی شده است. هدف این مقاله، شناسایی مسائل عمده حسابرسی مندرج در گزارش های حسابرسی مستقل، در نخستین سال اجرای استاندارد حسابرسی 701 و بررسی عوامل موثر بر تعداد مسائل عمده حسابرسی افشا شده در گزارش های حسابرسی، در دوره مالی منتهی به پایان اسفند ماه سال 1401 است.

    روش

    بدین منظور، گزارش حسابرسی مستقل منتشر شده 589 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران، بررسی شد. عناوین و تعداد مسائل عمده حسابرسی به تفکیک صنایع استخراج شد؛ سپس با استفاده از رگرسیون پوآسن ارتباط تعداد مسائل عمده حسابرسی افشا شده در گزارش های حسابرسی با «اندازه موسسه حسابرسی»، «نوع اظهارنظر حسابرس» و «پیچیدگی واحد تجاری مورد رسیدگی» با کنترل متغیرهای عملکرد مالی، اهرم مالی، اندازه و رشد درآمد عملیاتی شرکت، در دو سطح کل صنایع و نیز گروه صنایع بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج مربوط به هدف اول مقاله، بیانگر این است که در اولین سال اجرای این استاندارد، در گزارش حسابرسی 106 واحد تجاری، 166 مورد مسئله عمده حسابرسی افشا شده است و در این میان، موضوعات مرتبط با «معاملات با اشخاص وابسته» و «شناخت درآمد»، بیشترین فراوانی را دارد. در گزارش حسابرسی، 11 درصد از واحدهای مورد رسیدگی، حداقل یک مورد مسئله عمده حسابرسی افشا شده است و حدود 80 درصد شرکت های بیمه و بانک ها، در گزارش حسابرسی خود، مسائل عمده حسابرسی دارند. در بخش دوم، ارتباط «تعداد مسائل عمده حسابرسی» افشا شده در گزارش های حسابرسی با «اندازه موسسه حسابرسی»، «نوع اظهارنظر حسابرس» و «پیچیدگی واحد تجاری مورد رسیدگی» بررسی شد که نتایج نشان داد در سطح کل صنایع و نیز گروه صنایع، تعداد مسائل عمده حسابرسی با هیچ یک از این متغیرها، رابطه معناداری ندارد و فقط در صنایع بیمه، بانک ها و نهادهای مالی واسط، تعداد مسائل عمده افشا شده در گزارش حسابرسی با پیچیدگی واحد تجاری، رابطه مثبت دارد.

    نتیجه گیری

    «معاملات با اشخاص وابسته» و «شناخت درآمد» مهم ترین مسائلی است که در گزارش های حسابرسی سال مالی منتهی به پایان اسفند 1401 انعکاس یافته است. تعداد مسائل عمده مندرج در گزارش های حسابرسی، تحت تاثیر اندازه موسسه حسابرسی، نوع اظهارنظر حسابرسی و پیچیدگی واحد تجاری مورد رسیدگی قرار نگرفته است؛ اما در گروه صنایع بیمه، بانک و نهادهای مالی واسط، تعداد مسائل عمده حسابرسی با پیچیدگی واحد تجاری مورد رسیدگی، ارتباط مستقیم دارد. نتایج این مقاله می تواند در شناسایی واکنش هم پیشگان به موضوعات مهم در حسابرسی، مورد استفاده حسابرسان مستقل قرار گیرد. همچنین تحلیلگران مالی می توانند با درک کلی از اجرای استاندارد 701 توسط حسابرسان، سطح اتکا و اعتماد خود به گزارش های حسابرسی را تعدیل کنند.

    کلیدواژگان: استاندارد شماره 701 حسابرسی، اطمینان‏بخشی، حسابرسی، رابطه نمایندگی
|
  • Fatemeh Hamedi, Mahnaz Molanazari *, Mehrangiz Shoaa Kazemi, Ali Rahmani Pages 1-44
    Objective

    This study aims to uncover the factors influencing the acceptance of integrated reporting. The goal is to find how attitudes and behavioral intentions of university managers could be positively influenced and how the adoption of integrated reporting can be made easier.

    Methods

    To achieve the research goal, a quantitative research design was used. Questionnaires were used to gather the required data. They were filled out by the board of directors' members, including the University president, Vice president of education, Vice president of research and technology, Vice president of finance and administration, Vice president of culture, Vice president of students, and Director of monitoring and evaluation, from 30 leading public universities in Iran. The obtained data were analyzed by fitted structural equations. The criterion used to select the top universities was the most recent ranking listed in the reference database of Islamic World Sciences.

    Results

    The final version of the acceptance model of integrated reporting showed that the acceptance process consists of four consecutive and path-dependent stages. The stages include knowledge; attitude (persuasion); behavioral intention (before decision); and acceptance or rejection (decision). Each stage is influenced by several innovation-specific or individual-specific variables. The specific variables of innovation include the characteristics of integrated reporting perceived by university senior managers, including perceived relative advantage, compatibility, lack of risk, and lack of complexity. The individual characteristics of these managers, such as mental norms and perceived behavior control, as well as determinants of change like perceived necessity, obligation, and guidance, are considered. Based on the presented empirical evidence, it can be claimed that the process of accepting integrated reporting in Iranian universities aligns with the Rogers decision-innovation process model. Therefore, the adoption of this new way of reporting, like many innovations, goes through the stages of knowledge, attitude, intention, and behavior. Meanwhile, the factors affecting each stage show their effects hierarchically through the mediating variables mentioned.

    Conclusion

    This research emphasizes the importance of a process approach in studying the dissemination and adoption of integrated reporting. It urges researchers to meticulously explore the hierarchy of innovation factors or specific variables, along with individual variables, understanding their impact mechanisms thoroughly. The outcomes of this research can inform the development of policies by the Iranian Ministry of Science regarding university reporting practices. The findings of this research determine how to smooth the path of acceptance of this new way of reporting. Research findings also demonstrated that decision-makers in the realm of adopting integrated reporting are primarily swayed by the perceived characteristics of this reporting method while paying minimal heed to its inherent features. The results obtained help planners to focus on trying to create a positive perception of people about the features of this innovation instead of focusing on the technical issues of integrated reporting. Therefore, it is advisable to conduct workshops, publish books and articles, and employ other methods of information dissemination and persuasion to enhance individuals' comprehension of the relative advantages and compatibility of this reporting method. This can alleviate concerns about the complexity of implementation and the risks associated with its adoption failure. Also, it is recommended that the administrators provide the necessary facilities for accepting integrated reporting and offering the necessary training to university employees. This will establish a foundation for university administrators to appraise positively the readiness of their team to accept and implement integrated reporting. In addition, By generating social pressures from both external and internal stakeholders, as well as reference groups, to develop and publish integrated reports in universities, it is feasible to reinforce the mental norms of university administrators in this direction. With the leading universities of the country taking the lead in this area, imitative mental norms can positively influence managers in other universities.

    Keywords: Integrated Reporting, Acceptance, Attitude, Intention, University
  • Abbas Ali Daryaei *, Vahid Shahbazi Pages 45-69
    Objective

    Auditing is a very important and respected profession that should render precise and quality information to win the public's trust in society. This study seeks to develop a model for audit quality considering the components of organizational culture.

    Methods

    A mixed-methods design was employed. In the qualitative phase, open, semi-structured interviews were conducted with 17 auditing experts and academics. In the quantitative phase, the sample consisted of 106 managers and employees from audit firms, providing services to companies listed on the Tehran Stock Exchange. Following the grounded theory, qualitative data obtained from the interviews were analyzed through open, axial, and selective coding in the MAXQDA. Finally, an audit quality model was developed based on the components of organizational culture with 15 axial codes and 85 themes. This model was fitted using structural equation modeling in SmartPLS.

    Results

    According to the results of this study and the proposed model, the components of organizational culture that affect audit quality include empowerment, control and supervision, innovation and risk-taking, organizational ethics, communication management, group culture, cooperation culture, competitive culture, fundamental values, organizational vision and mission, attention to stakeholders, organizational goals and objectives, organizational excellence, organizational adaptability. Therefore, culture significantly influences the mechanisms driving audit quality, thus highlighting the imperative for audit firms to enhance their cultural practices.

    Conclusion

    The achieved results indicate that organizational culture is a vital element of organizational success, especially in quality improvement. The best starting point for improving an organization is to evaluate its culture because of its effect on individual and organizational behavior. Therefore, attention to the elements of organizational culture is essential for the successful growth of audit firms. In these firms, culture plays a major role in the processes that underlie audit quality. The findings also show that audit firms must develop not only the culture but also understand the relationship between organizational culture and quality. Such an understanding will help managers come up with efficient procedures and gain a competitive advantage. In general, the results suggest that organizational culture in the field of audit quality facilitates the provision of optimal services, effective decision-making, competitive advantage, and protection of stakeholders’ rights while increasing the productivity of the firm and the quality of audit services. Therefore, culture is a prerequisite for the development of audit firms and has a significant impact on audit quality. Future research efforts in audit institutions are encouraged to take into consideration dimensions of organizational culture as described in the model put forward by this study. Also, the subject of audit quality assessment should be studied in the framework of organizational intelligence, auditors' psychological characteristics, and professional ethics.

    Keywords: Organizational Culture, Audit Quality, Audit Effectiveness, Audit Efficiency
  • Zanyar Sajjadi *, Shadi Hasanzadeh Pages 70-94
    Objective

    Some major factors influencing investment include the investment risk and the consequent cost of capital imposed upon companies. Different studies demonstrated that intra-industry information transfer significantly influences the reporting environment and the quality of financial information. In case intra-industry information transfer within highly connected industries influences investor decisions and disclosure quality, it is expected to affect investor reactions to earnings, perceived risk, and the cost of capital. This study investigates the effect of intra-industry connectedness and diversification of major shareholders' portfolios on the corporate cost of capital, considering the moderating roles of ownership concentration and board gender diversity.

    Methods

    To achieve this goal, panel data from 144 companies listed on the Tehran Stock Exchange were collected from their annual financial reports from 2013 to 2020. A multivariate regression analysis was used. The diversification of major shareholders' portfolios was measured using the Rhoades (1993) method and the Herfindahl-Hirschman Index (HHI), while intra-industry connectedness was measured according to a model put forward by Chiu (2014). The diversification of major shareholders' portfolios was calculated by identifying the major shareholder's portfolio for each year, including listed and over-the-counter companies, and computing the Herfindahl-Hirschman Index (HHI) based on this data. Subsequently, the diversification index for each company-year was determined by computing the weighted average, considering the ownership percentage of major shareholders.

    Results

    The results indicate a significant negative impact of both the diversification of major shareholders' portfolios and intra-industry connectedness on corporate cost of capital. Additionally, the degree of ownership concentration and gender diversity on the board shapes the magnitude of these associations. Ownership concentration strengthens the relationship between portfolio diversification and the cost of capital, while it weakens the relationship between intra-industry connectedness and the cost of capital. However, the presence of women on the board attenuates both relationships, implying that in companies with female board members, these relationships are less pronounced.

    Conclusion

    The confirmed negative relationship between the diversification of major shareholders' portfolios and the cost of capital aligns with the informational perspective. According to this perspective, the increased number and diversity of major shareholders' portfolios lead to higher costs for obtaining insider information, prompting the major shareholders to focus on public information and demand the investee company to provide more transparent and higher-quality information. This, in turn, reduces information asymmetry and the cost of capital. Furthermore, the results indicate a significant negative relationship between intra-industry connectedness and corporate cost of capital. Finally, the findings confirm the moderating effects of ownership concentration and board gender diversity on these relationships.

    Keywords: Board Gender Diversity, Corporate Governance, Cost Of Capital, Intra-Industry Connectedness, Shareholder Portfolio Diversity
  • Masoud Taherinia *, Majid Mohammadi, Behdin Bahramian Pages 95-122
    Objective

    An investment-making decision is a multifaceted process that requires the investor's precision, punctuality, and timely decision. This process is influenced by future expectations and the analysis of several factors the investor must consider to achieve a specific goal. Paralysis in the analysis of these factors causes a delay in obtaining profits or the realization of unwanted losses. Therefore, the main goal of the current study is to investigate the effect of the dimensions of the analysis paralysis on investors’ decisions in the Tehran Stock Exchange.

    Methods

    To collect data and information, libraries, interviews, and field methods were used simultaneously. For data analysis in the qualitative section of the research, the Fuzzy Delphi method, Excel, and MaxQDA software were employed. In the quantitative section, structural equation modeling and Smart PLS software were utilized. The Fuzzy Delphi method was used to analyze the qualitative data. After extracting the indices and influential variables in the model and thematic analysis, the initial influential variables were identified and presented to the experts in the form of a questionnaire to gather their opinions. Then, their answers were classified and the lack of agreement was announced. This process was repeated until a consensus was reached and the way of quantifying and measuring specific research variables in four political, social, cultural and economic dimensions were examined and analyzed.

    Results

    According to the results of the Delphi section, the final research model was approved with two variables of analytical paralysis and investors’ decisions. The results of path coefficients showed a negative and significant relationship between analysis paralysis and investors' decisions, although there was a negative and significant relationship with investors' short-term decisions, with no significant relationship with investors' long-term decisions. Among the dimensions of analysis paralysis, the political dimension has the greatest impact on the analytical paralysis of investors' decision-making. Then the economic, social and cultural dimensions have respectively the greatest effect on the analytical paralysis of investors' decision-making.

    Conclusion

    The findings showed that analytical paralysis caused by abundant and fleeting data and political, economic, social and cultural instability will cause different behaviors among investors and these behaviors will affect people's investment decisions. In other words, analytical paralysis will increase the instability of investors in the decision-making process. Faced with such factors, investors will not be able to react appropriately and avoid deviations in decision-making in the short term. For this reason, in the conditions of abundant and unstable data affecting decision-making, changing from short-term decisions to long-term decisions can have fewer negative effects. Therefore, it is suggested that the trustees of the capital market reduce the analytical paralysis of the investors by informing and providing reliable and timely information to the society and help them in the proper management of their capital.

    Keywords: Accounting, Analysis Paralysis, Cultural Aspect, Economical Aspect, Investor’S Decisions, Political Aspect, Social Aspect
  • Omid Faraji *, Mahmoud Asadi, Mehdi Khodakarami Pages 123-153
    Objective
    The geographical conditions of Iran have contributed to the occurrence of diverse natural hazards. Among these hazards, drought emerges as one of the most significant, persisting over the Iranian plateau for several years. This study aims to investigate the moderating role of the phenomenon in the relationship between corporate social responsibility (CSR) and financial performance among listed companies in the Tehran Stock Exchange (TSE).
    Methods
    The hypotheses of this study were tested using a sample of 225 companies listed on the Tehran Stock Exchange from 2011 to 2021, employing multivariate regression models. The Standardized Precipitation Index (SPI) was utilized to measure drought in various provinces of Iran, while financial performance was measured using two indicators i.e. return on assets and return on equity. CSR was measured based on the KLD index.
    Results
    The findings of this research demonstrated that corporate social responsibility has a positive and significant impact on the financial performance of companies, and drought strengthens this relationship.
    Conclusion
    Drought, as one of the main consequences of climate change, is a significant and tangible issue in Iran. Exploring its consequences in the capital market is of considerable importance. The results of this research indicate that the positive impact of corporate social responsibility on financial performance is more pronounced among companies affected by drought. The moderating role of this variable in the relationship between CSR and financial performance has not been extensively studied in the domestic and international literature. Therefore, this study contributes significantly to the extant literature, providing valuable insights for various stakeholders. The obtained results suggest that companies operating in drought-affected regions, facing unique challenges and severe risks associated with water scarcity, resource depletion, and environmental degradation, attempt to mitigate the adverse effects of drought on their operations effectively. By engaging in CSR activities that address specific issues such as water conservation initiatives, sustainable resource management, and community support programs, these companies strive to reduce the formation of a negative perception (stemming from drought conditions) by stakeholders regarding their performance. This strategy, embraced by companies grappling with drought, could amplify the influence of corporate social responsibility on the financial performance of drought-affected businesses, particularly those striving to bolster environmental and social sustainability while fortifying their adaptability and resilience in the face of demanding climate conditions. The research findings provide valuable insights for investors and financial analysts in evaluating the relationship between corporate social responsibility and financial performance, especially in drought-affected regions. They indicate that companies with strong corporate social responsibility exhibit better financial performance, and this positive relationship is even more pronounced when facing challenges arising from drought. These results can help investors and analysts make informed investment decisions.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Climate Change Risk, Drought, Financial Performance
  • Mohammadhosein Ghaemi *, Melika Baraz, Monire Shahsavand Pages 154-181
    Objective

    In recent years, the value of auditing, the role played by auditors, and the quality of communication between auditors and the users of their reports, have been criticized. For this reason, significant legislative reforms have been adopted to restore market confidence and strengthen credibility in audit services. Accordingly, to improve the informative value of the auditor reports, the 701 international auditing standard was implemented. Since December 2016, certain criteria have been established to communicate key audit matters to corporate governance stakeholders (management) and to disclose them in the auditor’s report. In Iran, this standard was adopted in 2021, and the revisions became effective for auditing financial statements for periods ending on or after March 21, 2022. This paper aims to identify the key audit matters disclosed in the independent auditor's reports during the inaugural year of the implementation of the 701 audit standard. Furthermore, it seeks to analyze the factors influencing the quantity of key audit matters disclosed in the auditor's reports for the fiscal year concluding on March 20, 2023.

    Methods

    Data are collected from the independent auditor's report of 589 firms listed on the Tehran Stock Exchange and over the counter. The titles and count of key audit matters were categorized by industry, followed by an examination of the relationship between the number of key audit matters disclosed in audit reports and factors such as "size of audit institution," "type of auditor's opinion," and "complexity of the company under scrutiny" using Poisson regression. This investigation was conducted across two levels i.e., all industries and groups of industries. Financial performance, financial leverage, size, and the growth of the company's operating income were included as control variables.

    Results

    The results related to the first part of the study indicate that in the first year of implementation of this standard, 166 key audit matters were disclosed in the audit reports of 106 companies. Among them, "related party transactions" and "recognition of revenue" have the most frequency. Around 11 percent of the audit reports for companies featured at least one key audit matter, while approximately 80 percent of audit reports for insurance companies and banks included key audit matters. In the second part, the relationship between "the number of key audit matters" disclosed in the audit reports with "the size of the audit institution", "the type of auditor's opinion” and “complexity of the company under consideration" was investigated. The findings indicated that at both the overall industry level and within specific industry groups, there was no significant association between the number of key audit matters and any of the examined variables. However, in the insurance industry, banks, and intermediary financial institutions, a positive correlation was observed between the number of key audit matters disclosed in the audit report and the complexity of the company.

    Conclusion

    "Transactions with related parties" and "recognition of revenue" are the most important matters reflected in the audit reports of the fiscal year ending March 2023. The size of the audit institution, the type of audit opinion, and the complexity of the company under consideration have no impact on the number of key audit matters included in the audit reports. However, in the insurance industry group, banks, and intermediary financial institutions, the number of key audit matters with the complexity of the company under consideration is directly related. The results of this study can be used by independent auditors to identify the reaction of colleagues to the disclosure of key audit matters. Also, Financial analysts can calibrate their level of reliance and confidence in audit reports by developing a basic comprehension of the implementation of standard 701.

    Keywords: Agency Relationship, Assurance, Auditing, International Auditing Standard No.701