فهرست مطالب

راهبردهای آموزش در علوم پزشکی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 84، خرداد و تیر 1403)

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 84، خرداد و تیر 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ربابه خلیلی، اکرم پرنده، لیلا کریمی* صفحات 127-135
    مقدمه

     آموزش خودمراقبتی به بیماران دیابتی توسط پرستاران همواره یک استراتژی کلیدی و ارزشمند در زمینه کنترل موفق دیابت بوده است، جهت تسهیل فرایند حرفه ای شدن فارغ التحصیلان پرستاری، مطالعه حاضر با هدف تاثیر اجرای مداخله آموزشی توسط دانشجویان پرستاری بر ارتقای خود مراقبتی بیماران دیابت ملیتوس انجام شد.

    روش کار

     مطالعه به صورت نیمه تجربی بر روی  70 بیمار بستری مبتلا به دیابت نوع 2 صورت که به طور تصادفی به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خود مراقبتی  توبرت و گلاسکو بود که قبل از مداخله آموزشی و یک ماه  بعد از آن تکمیل شد. داده ها از طریق نرم افزار  SPSS 16 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی درسطح معنی داری (05/0 ≤p ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین رفتارخودمراقبتی در حیطه های  فعالیت بدنی ، مراقبت از پا، رعایت رژیم غذایی، کنترل قندخون، مصرف مرتب دارو وجود دارد. اما در میانگین نمره کلی خودمراقبتی در گروه مطالعه و کنترل به جز در حیطه  مراقبت از پا تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     با توجه به تاثیر مثبت آموزش در حیطه های مختلف و عدم وجود تفاوت معنادار بین نمره خودمراقبتی کلی بین دو گروه که ممکن است بر اثر مناسب نبودن روش های آموزشی باشد،  پیشنهاد می شود ضمن تاکید بر  دروس پرستاری در زمینه آموزش به بیمار، دانشجویان پرستاری با تکنولوژی های پیشرفته آموزشی و روش ایجاد یک ارتباط موثر آشنا شوند تا بتوانند از توانمندی خود  در زمینه ارائه جامع تر خدمات به بیماران در عرصه ی واقعی بالین استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش به بیمار، دانشجویان پرستاری، دیابت
  • مریم جامی، فاطمه شهابی زاده*، محمدحسین سالاری فر، تکتم سادات طباطبایی، محمدحسن عنی فر صفحات 136-148
    مقدمه

    استرس تحصیلی و کیفیت خواب از پیامدهای اضطراب اجتماعی است، بنابراین هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر آموزش شناختی رفتاری مبتنی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان بر استرس دوره تحصیلی و کیفیت خواب دانشجویان دارای اختلال اضطراب اجتماعی است.

    روش ها

    . روش این پژوهش نیمه آزمایشی، پیش آزمون- پس آزمون و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند در تابستان و پاییز سال 1399- 1398 بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند، ابتدا 60 دانشجوی دارای نمره بالا در اختلال اضطراب اجتماعی و عدم تحمل بلاتکلفی شناسایی شدند و سپس بعد از انجام مصاحبه تشخیصی، و بر اساس ملاک های ورود، به روش هدفمند انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی در سه گروه (هر گروه 20 نفر) آموزش شناختی رفتاری متمرکز بر عدم تحمل بلاتکلفی، آموزش تنظیم هیجان (هر کدام 10 جلسه گروهی) و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های اضطراب فراگیر، اجتماعی، کیفیت خواب و استرس دانشجویی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و به روش تحلیل کواریانس انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در هر دو گروه مداخله، نمرات استرس تحصیلی و کیفیت پایین خواب در دوره پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش یافته  است (001/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی هر دو آموزش شناختی رفتاری مبتنی بر عدم تحمل بلاتکلیفی و تنظیم هیجان بر کاهش استرس تحصیلی و کیفیت خواب بود، بنابراین به مشاوران و متخصصان تعلیم و تربیت توصیه می شود که برای کاهش استرس و بهبود کیفیت خواب دانشجویان مضطرب از آموزش های شناختی رفتاری و تنظیم هیجان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اثربخشی، آموزش شناختی رفتاری، عدم تحمل بلاتکلیفی، اضطراب اجتماعی، تنظیم هیجان، کیفیت خواب، استرس تحصیلی
  • شیرین عبدالوهابی، حمید رحیمی* صفحات 149-158
    مقدمه

    معلم ها نقش اساسی در تربیت سرمایه های انسانی هر جامعه ای دارند و تربیت سرمایه انسانی از مهم ترین وظایف آن ها است، لذا پرداختن به موضوع درگیری شغلی آنان و ارتقای آن، از مسائل ضروری به حساب می آید. بر همین اساس، هدف پژوهش، تبیین درگیری شغلی معلمان شهرستان کاشان بر اساس جو اخلاقی مدرسه و کیفیت زندگی کاری شان بود.

    روش

    نوع تحقیق، توصیفی همبستگی و جامعه آماری شامل معلمان شهرستان کاشان به تعداد 3237 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده 320 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها سه پرسشنامه درگیری شغلی، جو اخلاقی و کیفیت زندگی کاری بود. روایی پرسشنامه ها به صورت محتوایی و سازه تایید شد. پایایی ابزارها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای درگیری شغلی 93/0، جو اخلاقی 87/0 و کیفیت زندگی کاری 93/0 برآورد شد. تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای Spss22 و ایموس گرافیک انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد میانگین جو اخلاقی (18/12±73/97) بالاتر از نمره ملاک 78، میانگین کیفیت زندگی کاری (68/16±8/77) کمی پایین تر از نمره ملاک 78 و میانگین درگیری شغلی (75/10±32/67) بالاتر از نمره ملاک 51 بود. همچنین بین جو اخلاقی و درگیری شغلی (30/0=r) و کیفیت زندگی کاری و درگیری شغلی  (43/0=r) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر معنادار جو اخلاقی و کیفیت زندگی کاری بر درگیری شغلی، پیشنهاد می شود که سازمان های آموزشی به طور خاص و سایر سازمان ها به طور عام، توسعه و تقویت جو اخلاقی و توجه به بهبود کیفیت زندگی کاری پرسنل خود را سرلوحه برنامه های خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: درگیری شغلی، جو اخلاقی، کیفیت زندگی کاری، معلم، آموزش و پرورش
  • آرزو ستاری فر، جعفر قهرمانی *، داود طهماسب زاده شیخلار صفحات 159-168
    مقدمه

    هدف اصلی پژوهش ˓ شناسایی و تبیین مولفه های آموزش شیمی دوره دوم متوسطه بر اساس روش تدریس در رویکرد کاوشگری بود. رویکرد نوین جهانی در آموزش علوم تجربی که ساخت دانش توسط یادگیرنده انجام می شود. فراتحلیل تحقیقات انجام یافته بر پیشرفت تحصیلی نشان می دهد الگوی کاوشگری علمی بالاترین اثربخشی را در میان الگوهای تدریس دارد.

    روش ها

    روش پژوهش از نوع کیفی و شرکت کنندگان در پژوهش متخصصان برنامه ریزی درسی و شیمی که با روش نمونه گیری هدفمند و ملاک محور با توجه به سوابق آموزشی انتخاب و حجم آن تا اشباع نظری داده ها (20 نفر) ادامه یافت. داده ها ازطریق مصاحبه نیمه ساختار یافته حاصل و تجزیه تحلیل اطلاعات با توجه به مبانی نظری رویکرد کاوشگری ˓ با روش کیفی تحلیل مضامین و کدگذاری باز˓ محوری و انتخابی انجام شد. روایی پژوهش ازنوع درونی بر اساس معیار اعتمادپذیری بود که آنالیز داده ها توسط هر سه نویسنده مقاله برای بازسازی حقایق انجام گردید. برای افزایش پایایی پژوهش˓ مصاحبه ها با برنامه قبلی به دور از سوگیری انجام گرفت.

    یافته ها

    از تحلیل داده های مصاحبه˓ 40 مولفه در سه مقوله اصلی آموزش شیمی بر اساس رویکرد IBSE استخراج شد. یافته های پژوهش نشان می دهد در این سه مقوله که ویژگیهای یاد گیرنده، یاد دهنده و ویژگی های سازمانی و تشکیلاتی IBSE می باشد، انجام ازمایش، پژوهشگری فعال و تامین امکانات و تجهیزات بیشترین اهمیت را نسبت به سایر مولفه ها دارد.

    نتیجه گیری

    وجه تمایز این رویکرد با روش های پژوهش محور پیشین ˓ استفاده کارآمد از تجهیزات آزمایشگاهی نوین و جستجوی گسترده اطلاعات در فضای مجازی به دامنه تمامی مراکز علمی جهانی برای کشف دانش می باشد. اعتبار تمامی 40 مولفه تعیین شده درآموزش شیمی دوره دوم متوسطه بر اساس رویکرد IBSE ˓ از سوی متخصصان با درصد توافق بالای 90% تایید گردید.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی˓ رویکرد IBSE˓ برنامه درسی
  • کوکب بصیری مقدم، عباس صادقیان، راهله برادران، آرش حمزه ای، الهه رنجبر* صفحات 169-176
    مقدمه

    یکی از مسائل مهمی که در دوران کرونا با آن مواجه هستیم، استفاده از فضای مجازی در بین دانشجویان است. که غیر از جنبه های مثبت آن، متاسفانه یکسری مسائل غیراخلاقی را نیز بدنبال داشته و باعث بروز اختلال هایی در سبک زندگی افراد شده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اخلاق تحصیلی در آموزش مجازی در دوران کووید 19 در دانشجویان دانشکده پیراپزشکی انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش مقطعی از نوع طبقه ای- تصادفی، 200 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال 1400 از طریق فراخوان اینترنتی و پرس لاین در پژوهش شرکت کردند. پس از توضیح اهداف مطالعه و کسب رضایت آگاهانه از دانشجویان، پرسش نامه ی اخلاق تحصیلی گل پرور در اختیار دانشجویان قرار گرفت. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بمنظور تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه استفاده شد.

    نتایج

    توزیع فراوانی دانشجویان بر اساس نمره اخلاق تحصیلی نشان داد که (%43) 86 دانشجو از نمره اخلاق تحصیلی مطلوب و تنها (%1)2 دانشجو از نمره اخلاق نامطلوبی برخوردار هستند. همبستگی میان سن و اخلاق تحصیلی معنی دار نبود (269/0=p). در بعد اخلاق تحصیلی، دانشجویان زن نسبت به مرد از اخلاق تحصیلی بالاتری برخوردار بودند که به لحاظ آماری معنی دار بود (002/0=p). همچنین بین ترم های تحصیلی، ترم ششم به لحاظ آماری از اخلاق تحصیلی پایینتری برخوردار بود (014/0=p).

    نتیجه گیری

    وضعیت اخلاق تحصیلی در آموزش مجازی در دوران کووید 19 در دانشجویان دانشکده پیراپزشکی در سطح متوسط است، اما با این حال نیاز به بررسی های بیشتری دارد. در همین راستا پیشنهاد می شود که اساتید روی برخی مهارت های اخلاقی تمرکز کرده و آنها را نیز به دانشجویان همراه دروس آموزش دهند.

    کلیدواژگان: اخلاق تحصیلی، آموزش مجازی، کووید19، دانشجویان
  • امید ابراهیمی، رحیم بدری گرگری*، شهروز نعمتی، تورج هاشمی صفحات 177-185
    مقدمه

    حل مسائل کلامی، یک مولفه کلیدی در یادگیری ریاضیات است که از کلاس های ابتدایی شروع می شود. روش های آموزش مرسوم در مدارس، موفقیت کمی در بهبود حل مسائل کلامی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه داشته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر طرحواره در بهبود حل مسائل کلامی ریاضی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژ با آسیب ریاضی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی در قالب طرح ABA و بصورت تک موردی اجرا شده است. مورد مطالعه در این پژوهش یک دانش آموز پسر 8 ساله پایه سوم ابتدایی بود که به مرکز اختلالات اداره آموزش و پرورش ناحیه 4 شهر تبریز مراجعه کرده بود. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل؛ آزمون هوش وکسلر نسخه چهارم، آزمون ریاضیات ایران کی مت و مقیاس تسلط بر حل مسائل کلامی می باشد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان دهنده ی اثربخشی آموزش مبتنی بر طرحواره در بهبود حل مسائل کلامی ریاضی بود، که این مداخلات توانست به اندازه 53 درصد وضعیت آزمودنی را از خط پایه بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه با آسیب ریاضی می توانند با استفاده از آموزش مبتنی بر طرحواره مهارتهای حل مسائل کلامی را بخوبی یاد بگیرند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری، حل مسئله، ریاضی، طرحواره
  • ارغوان افرا*، شیما سنیسل بچاری، ویدا رحیمی صفحات 186-198
    مقدمه

    خودکارآمدی دارای تاثیرات انگیزشی چشمگیری می باشد. افراد دارای خودکارآمدی بالا، سازگاری بهتری داشته و در فعالیت هایی شرکت خواهند کرد که عملکرد و قابلیت های آنها را تسریع می بخشد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین خودکارآمدی و اشتیاق تحصیلی دانشجویان رشته تکنولوژی اتاق عمل استان خوزستان بود.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی همبستگی در سال 1400 بر روی 225 نفر از دانشجویان رشته تکنولوژی اتاق عمل به روش نمونه گیری طبقه ای انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های خودکارآمدی تحصیلی (CASES) و اشتیاق تحصیلی Fredriks به صورت خودگزارشی جمع آوری گردید. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار 19spss و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی استفاده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج میانگین نمره خودکارآمدی (05/105) و اشتیاق تحصیلی (28/46) دانشجویان تکنولوژی اتاق عمل بالاتر از حد متوسط بوده و بین خودکارآمدی با ابعاد شناختی، عاطفی و رفتاری اشتیاق تحصیلی در تمام سال های تحصیلی بجز سال چهارم ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت (05/0> P). نتایج به تفکیک شهرستان نشان داد که بیشترین خودکارآمدی به ترتیب مربوط به دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی آبادان، شوشتر، اهواز، بهبهان و دزفول است. همچنین بیشترین اشتیاق تحصیلی مربوط به دانشجویان دزفول، اهواز، شوشتر، آبادان و بهبهان می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نمره خودکارآمدی و اشتیاق تحصیلی دانشجویان تکنولوژی اتاق عمل بالاتر از حد متوسط می باشد، جهت ارتقاء هرچه بیشتر خودکارآمدی و اشتیاق تحصیلی، برنامه ریزی های کاربردی توسط مسئولین ذیربط با هدف تقویت مهارت های خودکارآمدی و رفع عوامل منجر به کاهش اشتیاق تحصیلی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: اشتیاق، خودکارآمدی، تکنولوژی اتاق عمل، دانشجو
  • فاطمه سوری، داود تقوایی*، محمدمهدی جهانگیری صفحات 199-211
    مقدمه

    مشکلات یادگیری از جمله مشکلات خواندن یکی از بحث های مهمی است که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته و در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی بسیار تاثیرگذار است از این رو پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر بخشی بازی درمانی بر عملکرد خواندن، مشکلات خواندن و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی در دانش آموزان دختر پایه چهارم ابتدایی دارای اختلال اختصاصی همراه با نقص در خواندن بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه آزمایش و یک گروه گواه می باشد و شامل دو مرحله پیش آزمون- پس آزمون بود. جامعه آماری دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری اختصاصی دختر پایه چهارم بودند. حجم نمونه برابر با 30 نفر در دو گروه بود که با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها سه پرسشنامه (عملکرد خواندن، مشکلات خواندن و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی) استفاده شد. آزمون مورد استفاده در این پژوهش، آزمون تحلیل کوواریانس ترکیبی یا اندازه های مکرر (GLMRM) بود. پروتکل مورد استفاده برنامه بازی درمانی شناختی بود که شامل تمرین ها و بازی های تکمیلی برای افزایش مهارت خواندن، درک مطلب، ضعف های حافظه دیداری و شنیداری، دقت و توجه و عادت کودکان به مطالعه که به مدت 18 جلسه 45 دقیقه ای در 9 هفته متوالی به صورت حضوری اجرا گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که برنامه بازی درمانی شناختی موجب افزایش و بهبود عملکرد خواندن، کاهش مشکلات مربوط به خواندن و بهبود تحمل ناپذیری بلاتکلیفی می گردد. بنابراین به کارگیری آموزش بازی درمانی به مربیان، معلمان و درمانگران حوزه تعلیم و تربیت در مراکز اختلال یادگیری و آموزشی و بالینی بهره گیرند پیشنهاد می شود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد روش بازی درمانی در افزایش عملکرد خواندن، کاهش مشکلات خواندن و تحمل ناپذیری بلاتکلیفی کارآمد است.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، عملکرد خواندن، مشکلات خواندن، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی
  • حمیده احتشام* صفحات 212-221
    مقدمه

    لاگ بوک وسیله ثبت فراگیر-محور است که چهارچوبی برای سازماندهی و ثبت فعالیت های آموزشی مختلف فراگیران فراهم می آورد تا بوسیله آن تجربیات یادگیری خود را مستند کنند. این مطالعه با هدف تعیین مجموعه داده های ضروری در طراحی لاگ بوک الکترونیکی برای کارآموزی دانشجویان رشته فناوری اطلاعات سلامت انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی، کاربردی است که به روش مقطعی در سال 1401 انجام گرفته است. جامعه پژوهش اعضای هیات علمی گروه فناوری اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی در سراسر کشور هستند. گام اول بررسی متون، مقایسه لاگ بوک های طراحی شده و مشاهده سیستم های رصد عملکرد دوره کارآموزی در رشته های مختلف، به منظور تهیه پیش نویس اولیه مجموعه داده های ضروری لاگ بوک الکترونیکی بود. در گام دوم با هدف تائید و اولویت بندی عناصر داده ای از تکنیک تصمیم گیری دلفی استفاده شد.
     

    یافته ها

    چهار چوب پیشنهادی این پژوهش، برای تعیین عناصر داده ای ضروری در لاگ بوک الکترونیکی دانشجویان فناوری اطلاعات سلامت در دوره کارآموزی، به 4 بخش شامل عناصر داده ای مدیریتی با 2 محور (مکان، سطوح دسترسی)، عناصر داده ای کاربران با 3 محور (دانشجو، مربی کارآموزی، مدیر گروه)، عناصر داده ای عملکردی با 6 محور (دروس ارائه شده، برگزارکنندگان، مکان برگزاری، ثبت تجربیات، ثبت گزارشات، ارزیابی) و عناصر داده ای خروجی ها با 2 محور (نمودارهای مقایسه ای، گزارشات آماری) تقسیم بندی شد.

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر عناصر داده ای ضروری در طراحی لاگ بوک الکترونیکی دانشجویان فناوری اطلاعات سلامت با استفاده از تکنیک تصمیم گیری دلفی و نظرسنجی از متخصصان و دست اندکاران دوره کارآموزی تعیین شد بنابراین در صورت استفاده مناسب می تواند در ارتقای یادگیری دانشجویان و هدفمند کردن دوره کارآموزی موثر باشد.

    کلیدواژگان: مجموعه داده های ضروری، لاگ بوک الکترونیکی، کارآموزی، فناوری اطلاعات سلامت
|
  • Robabe Khalili, Akram Parandeh, Leila Karimi* Pages 127-135
    Introduction

     Self-care education for diabetics by nurses has always been a key and valuable strategy in the successful management of diabetes. In order to facilitate the process of professionalization of nursing graduates, the present study was conducted with the aim of the effect of the implementation of educational intervention by nursing students on the promotion of self-care of diabetic patients.

    Methods

     The quasi-experimental study was performed on 70 hospitalized patients with type 2 diabetes mellitus randomly divided into control and experimental groups. The data collection tool was the Tobert and Glasgow self-care questionnaire that was completed before the educational intervention and one month after it. Data were analyzed by SPSS 16 software using descriptive and inferential statistical tests (P≤ 0.05).

    Results

     The findings showed there is a significant difference between self-care behavior in physical activity, foot care, diet, blood sugar control, and regular drug use. But there was no significant difference in the mean total score of self-care in the experimental and control groups except in the field of foot care.

    Conclusion

     Due to the positive effect of education in different areas and the lack of a significant difference between the overall self-care score between the two groups, which may be due to inadequate teaching methods and students' lack of complete justification in this regard, it is recommended to emphasize patient education and educational technologies and methods of creating effective and continuous communication, so that by realizing the importance of this issue, they can acquire and develop the skills and knowledge required in educating patients to be able to Use more comprehensive services to patients in the realm of clinical practice.

    Keywords: Patient Education, Nursing Students, Diabetes
  • Maryam Jami, Fatemeh Shahabizadeh*, Mohamdhosain Salarifar, Toktam Sadat Tabatabaee, Mohamadhasan Ghanifar Pages 136-148
    Introduction

    Academic stress and sleep quality are the main issues of social anxiety disorder. The aim of this study was  to examine the effectiveness of cognitive-behavioral education based on intolerance of uncertainty and emotional regulation on academic stress and sleep quality of students with social anxiety disorder.

    Methods

    The method of the present study is quasi-experimental with a control group. The statistical population was the students of Islamic Azad University of Birjand in summer and autumn 2020. For that purpose, a total of 60 students with high scores of social anxiety and intolerance of uncertainty disorders were identified by the purposive sampling technique. In the next step, a diagnostic interview was conducted on the candidate students. Finally, the tested students were randomly split into two experimental (Education based on intolerance of uncertainty and emotional regulation) and one control groups. The experimental group was trained for ten sessions of an hour and half for diagnosis and treatment of reading disorders. The social anxiety, sleep quality and student stress questionnaires were distributed between the students. Statistical data analysis was performed by IBM SPSS Statistics 25.

    Results

    The results showed that the academic stress and sleep quality scores of students have reduced in posttest compared to pretest groups (p<0.001).

    Conclusions

    The results indicate the effectiveness of cognitive-behavioral education based on intolerance of uncertainty and emotional regulation on decrease the academic stress and sleep quality. Therefore, the cognitive-behavioral education and emotional regulation method is suggested to counselors and education experts to decrease the stress and improving the sleep quality of students especially anxious students.

    Keywords: Effectiveness, Cognitive-Behavioral Education, Intolerance Of Uncertainty, Social Anxiety, Emotional Regulation, Sleep Quality, Academic Stress
  • Shirin Abdolvahabi, Hamid Rahimi* Pages 149-158
    Introduction

    Teachers have a key role in training human capital in any society and human capital training is one of their most important tasks, so addressing the issue of their job engagement and its promotion is one of the essential issues. Thus the purpose this research was the explanation of teacher’s job engagement in teachers at Kashan City based on school's ethical climate and their quality of work life.

    Method

    The type of research was descriptive-correlative and statistical population consisted all of teachers at Kashan City (N=3227) that by simple random sampling 320 ones, selected as sample. In order to collect data, three questionnaires of job engagement, ethical climate and quality of work life were used. The questionnaires validity was confirmed as content and construction. By using Cronbach Alpha Coefficient, the reliability of job engagement was estimated to be 0.93, ethical climate 0.87 and quality of work life 0.93. Data’s analysis done in levels of descriptive & inferential through Spss22 and Amos Graphic Software’s.

    Result

    The findings showed that the means of ethical climate (97.73±12.18) was upper than criteria score 78, quality of work life (77.8±16.68) was lower than criteria score 78 and job engagement (67.32±10.75) was upper than criteria score 51. Also there is a positive and significant relationship between ethical climate and job engagement (r=0.30) and quality of work life and job engagement (r =0.43).

    Conclusion

    Considering the significant effect of ethical climate and quality of work life on job engagement, it is suggested that educational organizations in particular and other organizations in general, develop and strengthen the ethical climate and pay attention to improving the quality of working life of their staffs.

    Keywords: Job Engagement, Ethical Climate, Quality Of Work Life, Teachers, Education
  • Arezoo Sattarifar, JAFAR Gahremani *, Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar Pages 159-168

    Intrduction:

     The main purpose of this study was to identify and determine the components of the secondary education chemistry curriculum based on the teaching method IBSE approach. The best international new approach with using labratory equipment and virtual environment on vastity overall education center.

    Methods

    The research method was qualitative. The statistical population of this study included curriculum and chemistry experts and chemistry teachers who were selected by purposeful sampling method According to their experiences of new approaches  and their volume according until the theoretical saturation of the data (N = 20).The data were obtained through semi-structured interviews and data analysis based on Inquiry approach and qualitative research using themes analysis and open, axial and seleective coding,which are referred to in tables in the article.the research was an internal validity Based on reliability criteria which was analyzed by the three authors to reconstruct the facts to increase the reliability of the interviews, a pre-program interview was conducted and the interview conditions were met without bias and personal opinion.

    Results

    The analysis of data from the interview resulted in 40 components in 3 main themes for the IBSE.The research findings show that the elements of chemistry teaching in these three categories, which are the characteristics of the learner, the teacher, and the organizational and organizational characteristics of IBSE, testing, active research, and providing facilities and equipment are the most important compared to other components.

    Conclusion

    Research findings show that,in the first part of the research,40 components were selected from the analysis of interview data.In the content analysis section,the statistical population included all chemistry textbooks of secondary school don´t based on the IBSE. Finally, the validity of the proposed 40 components of chemistry education curriculum in secondary high school based on the IBSE was determined by experts with an agreement of over 90%.

    Keywords: Chemistry Education, Curriculum, IBSE Approach
  • Kokab Basiri Moghadam, Abbas Sadeghian, Raheleh Baradaran, Arash Hamzei, Elaheh Ranjbar* Pages 169-176
    Introduction

    One of the important issues that we face in the corona is the use of virtual education among students. Unfortunately, apart from its positive aspects, it has also led to some immoral issues and has caused disorders in people's lifestyles. Therefore, the present study was conducted to investigate the status of academic ethics in virtual education in the period of Covid 19 in paramedical students.

    Methods

    In this stratified-random type Cross-sectional study, 200 undergraduate students of Gonabad University of Medical Sciences participated in the study in 1400 through internet call and Pors Line. After explaining the objectives of the study and gaining informed consent from students, the Golparvar educational ethics questionnaire was provided to them. Data after collection were analyzed using SPSS software version 20. For data analysis, Pearson correlation coefficient, independent t-test, and one-way analysis of variance were used.

    Results

    The frequency distribution of students based on academic ethics score showed that 86(43%) students have a good academic ethics score and only 2(1%) students have an undesirable ethics score. The correlation between age and academic ethics was not significant (p=0.269). In terms of academic ethics, female students had higher academic ethics than males, which was statistically significant (p=0.002). Also, between different semesters, the sixth semester had statistically lower academic ethics (p=0.014).

    Conclusions

    The status of academic ethics in virtual education during the Covid 19 is moderate for paramedical students but still needs further investigation. In this regard, it is suggested that professors focus on some ethical skills and teach them to students along with the courses.

    Keywords: Academic Ethics, Virtual Education, Covid 19, Students
  • Omid Ebrahimi, Rahim Badrigargari*, Shahrooz Nemati, Touraj Hashemi Pages 177-185
    Background &  Aims

    word problem solving is a key component in learning mathematics that starts from elementary school. Conventional teaching methods in schools have had little success in improving the word problems in students with specific learning disorder. The aim of this study was to investigate the effectiveness of schema-based instruction in improving the math word problems in students with specific learning disorder with mathematical impairment.

    Methods

    The present study is a quasi-experimental study in the form of ABA design as a single case. The case of this study was an 8-years old male student in the third grade of primary school who referred to the LD of District 4 of Tabriz. The tools used in this study include; WISC-IV, Iran Key Math , word problem solving fluency(WPS-F).

    Results

    The findings of the study showed the effectiveness of schema-based instruction in improving the math word problems, which these interventions were able to improve the subjectchr('39')s condition by 53% from the baseline.

    Conclusion

    The results showed that students with special learning disabilities with mathematical impairment can learn word problem-solving skills well using schema-based instruction.

    Keywords: Learning Disorder, Problem Solving, Mathematics, Schema
  • Arghavan Afra*, Shima Seneysel Bachari, Vida Rahimi Pages 186-198
    Introduction

    Self-efficacy holds significant motivational effects. Individuals with high self-efficacy demonstrate better adaptation and engage in activities that enhance their performance and capabilities. This study aimed to determine the correlation between self-efficacy and academic enthusiasm among operating room technology students in Khuzestan Province.

    Methods

    This descriptive correlational study was conducted in 2021 on 225 operating room technology students using stratified sampling. Data was collected through self-report questionnaires including the College Academic Self-Efficacy Scale (CASES) and the Academic Enthusiasm Questionnaire developed by Fredriks. Data analysis was performed using SPSS version 19 and descriptive and analytical statistical tests.

    Results

    Based on the results, the mean scores for self-efficacy (105.05) and academic enthusiasm (46.28) among operating room technology students were above average. A significant positive correlation was found between self-efficacy and the cognitive, emotional, and behavioral dimensions of academic enthusiasm in all academic years except the fourth year (P < 0.05). Results by city indicated that the highest self-efficacy belonged to students from Abadan University of Medical Sciences, followed by Shushtar, Ahvaz, Behbahan, and Dezful. Additionally, the highest academic enthusiasm was reported among students from Dezful, Ahvaz, Shushtar, Abadan, and Behbahan.

    Conclusion

    Given that the self-efficacy and academic enthusiasm scores of operating room technology students are above average, it is recommended that relevant authorities develop practical plans to further enhance self-efficacy and academic enthusiasm with the aim of strengthening self-efficacy skills and addressing factors leading to decreased academic motivation.

    Keywords: Enthusiasm, Self-Efficacy, Operating Room Technology, Student
  • Fatemeh Souri, Davood Taghvaei*, Mohammadmehdi Jahangiri Pages 199-211
    Introduction

    Learning problems including reading problems is one of the important issues that have been considered by researchers and is very effective in the academic achievement of elementary school students. Therefore, the present study aims to evaluate the effectiveness of play therapy on reading performance, reading problems. Uncertainty intolerance in fourth grade elementary school female students had a specific disorder with reading impairment.

    Methods

    The present quasi-experimental study is a pre-test post-test with an experimental group and a control group and consisted of two stages: pre-test-post-test. The statistical population was students with specific learning disabilities of fourth grade girls. The sample size was 30 people in two groups who were selected by available sampling method. Three questionnaires (reading performance, reading problems and uncertainty intolerance) were used to collect data. The test used in this study was the combined covariance or repeated measures analysis (GLMRM) test.The protocol used was a cognitive play therapy program that included complementary exercises and games to increase reading skills, comprehension, visual and auditory memory impairments, attention, and children's reading habits, which were performed in person for 18 45-minute sessions for 9 consecutive weeks. Took.

    Results

    The results of the study showed that cognitive play therapy program increases and improves reading performance, reduces reading problems and improves uncertainty intolerance. Therefore, the use of play therapy training is recommended for educators, teachers and therapists in the field of education in learning, educational and clinical centers.

    Conclusion

    In general, the results of the present study showed that play therapy is effective in increasing reading performance, reducing reading problems and uncertainty intolerance.

    Keywords: Play Therapy, Reading Performance, Reading Problems, Uncertainty Intolerance
  • Hamideh Ehtesham* Pages 212-221
    Introduction

    Logbook is a learner-oriented recording tool that provides a framework for organizing and recording different educational activities of learners to document their learning experiences with it. This study was conducted with the aim of determining the necessary data sets in the design of an electronic logbook for the internship of students in the field of health information technology.

    Methods

    The present study is a descriptive, applied study that was conducted in 1401 by a cross-sectional method. The research community is the faculty members of the health information technology and medical informatics department across the country. The first step was to review the texts, compare the designed logbooks and observe the performance monitoring systems of internships in different disciplines, in order to prepare the initial draft of the necessary electronic logbook data set. In the second step, with the aim of confirming and prioritizing data elements, Delphi decision making technique was used.

    Results

    The proposed framework of this research, to determine the necessary data elements in the electronic log book of health information technology students in the internship period, is divided into 4 sections including management data elements with 2 axes (location, access levels), user data elements with 3 axes ( student, internship instructor, group manager), functional data elements with 6 axes (courses offered, organizers, venue, recording experiences, recording reports, evaluation) and output data elements with 2 axes (comparative charts, statistical reports ) was divided.

    Conclusion

    In this research, necessary data elements in the design of the electronic logbook of health information technology students were determined using the Delphi decision-making technique and a survey of experts and trainees. Therefore, if used properly, it can be effective in improving students' learning and targeting the internship period.

    Keywords: Essential Data Element, Electronic Logbook, Internship, Health Information Technology