فهرست مطالب

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 19 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اکبر ویسمرادی، پیمان اکبری*، عرفان فلاحی صفحات 1-24

    ارزیابی عملکرد کارکنان موجب آگاهی شان از میزان پیشرفت بهبود در کارشان می شود، به عبارتی حس کنجکاوی آنها در روند کاری تحریک و پرسش ها و چالش هایی را که در این زمینه نیز وجود دارد، پاسخ داده می شود. بنابراین، هدف این پژوهش طراحی مدل مردمی ارزیابی عملکرد کارکنان با تاکید بر حلقه های میانی گام دوم انقلاب است. پژوهش حاضر مبانی فلسفی تفسیری داشته و جهت گیری آن توسعه ای است. رویکرد این پژوهش استقرایی و از روش کیفی برای انجام آن استفاده شده است. نوع پژوهش میدانی و استراتژی نظریه داده بنیاد مورد استفاده بوده است. نمونه گیری نظری از طریق مصاحبه با 9 نفر به عنوان نمایندگان مردمی (حلقه های میانی) اداره غله شهرستان سنقر و کلیایی به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انجام شد. طبقات کدگذاری باز با انجام کدگذاری محوری به یکدیگر پیوند داده شدند و برای شکل دادن تئوری داده، در طی کدگذاری انتخابی پالایش شدند. یافته های پژوهش در قالب مدل پارادایمی مدل مردمی ارزیابی عملکرد کارکنان به عنوان مقوله محوری (مردمی شدن، اهمیت به نظر مردم، مشارکت مردم)، شرایط علی (مهارت های شغلی اثربخش)، عوامل زمینه‏ای (مهارت های شغلی، عوامل جمعیت شناختی، رضایت شغلی)، شرایط مداخله گر (عدم صلاحیت مداری، روش های نادرست ارزیابی و ناامیدی در خصوص اثرگذاری ارزیابی)، راهبردهای تعاملی (ترفیع کارکنان بر اساس مهارت تحقق اهداف سازمان) و پیامدها (رفع ضعف های کارکنان، استفاده از کارکنان توانمند) طراحی شده است. مدل ارائه شده می تواند راهنمایی برای برنامه ریزی استراتژیک مدیران در اداره غله سنقر و کلیایی باشد که با تاکید بر حلقه های میانی گام دوم انقلاب می شود از مزایای آن بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: عملکرد کارکنان، حلقه های میانی گام دوم انقلاب، ویکرد داده بنیاد
  • ابوالفضل گایینی*، زهرا غفوری، نرگس سروستان صفحات 5-28

    موضوع: 

    مطالعه زیبایی شناسی امکان درک بهتر پدیده ها و تغییر دیدگاه های افراد را فراهم می‎کند. مقاله حاضر زیبایی را از منظر قرآن کریم و تبلور آن در حوزه ارتباطات سازمانی تبیین می‎کند.

    روش

    در پژوهش حاضر با روش تحلیل مضمون و بهره‎گیری از منابع قابل اعتماد، آیات منتخب، و جستجوی واژه زیبایی شناسی و مشتقات آن، الگوی بروان و کلارک در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    با شناسایی آیات مرتبط با زیبایی، و تحلیل و بررسی حول آنها، دلالت های مدیریتی آن در حوزه ارتباطات سازمانی ارائه شد.

    نتیجه

    تحلیل و تدبر در آیات قرآن می تواند به ماهیت سازمانی، ارتباطات درونی و بیرونی، اخلاق کاری، و ارزش های سازمانی، نگاه دینی عمیق تر ارائه دهد. قرآن به اخلاقیات مهمی اشاره می کند که می تواند مبنای ارتباطات سازمانی اخلاقی را فراهم کند. این شامل رعایت حقوق کارکنان، انصاف در مدیریت، و ایجاد فضای کاری سالم است. زیبایی شناسی مبتنی بر قرآن به پژوهشگران و مدیران کمک می‎کند تا مفاهیم سازمانی را از زوایای مختلف تحلیل کند. این رویکرد به توسعه فهم ما از نقش اصول دینی در محیط سازمانی و ایجاد یک فضای سازمانی متناسب با ارزش های دینی کمک می کند.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، الگوی کلارک، ارتباطات سازمانی، قرآن کریم
  • شناسایی چهارچوب تصمیم گیری در قرآن کریم
    ابوالفضل عزیزآبادی*، حسین افخمی روحانی صفحات 29-53

    با توجه به اینکه تصمیم گیری از کارکردهای عقل است هر تصمیم گیری، از نوع عقلانی است. اما در ادبیات این موضوع، تصمیم گیری عقلانی تاکید بر مراحل عمومی و منطقی در شناخت مسئله، ارائه راه حل ها و انتخاب بهترین راه حل با دوری از سلیقه ورزی و عواطف شخصی است، که به دلیل محدودیت های پیاده‏سازی آن، استفاده از رویکردهای شهودی، رضایت‏بخش و عقلانیت محدود مطرح شده است. درواقع محدودیت های تصمیم گیری عقلانی بیشتر مربوط به عقل است لذا باید به دنبال رویکردهایی برای جبران این نوع محدودیت ها بود ازجمله استفاده از آموزه‏های وحیانی است که می تواند عقل را در تصمیم گیری کمک و راهنمایی کند. پژوهش حاضر در این راستا با استفاده از روش تحقیق موضوعی به دنبال دستیابی به چهارچوب تصمیم گیری در قرآن کریم است. طبق روش، از آیات مربوط به تصمیم گیری برداشت های موضوعی صورت می گیرد. با شناخت مفهوم تصمیم گیری و مشورت با کارشناسان قرآنی سه کلیدواژه «عزم»، «اراده» و «خیر» انتخاب شدند که 1892 آیه، آیات اصلی دربردارنده این کلیدواژه ها و سیاق های (واحدهای موضوعی) این آیات بودند. حدود 1500 برداشت موضوعی در قالب چهل وپنج شاخصه تصمیم گیری و پس از خلاصه سازی 13شاخص به دست آمدند که در قالب الگوی ورودی-فرایند-خروجی جای گرفتند. ورودی الگو شاخصه‏های جمع آوری اطلاعات، نشانه ‏های تصمیم، شناخت توانمندی ها و سنجش پیامدهای تصمیم هستند. فرایند این الگو استفاده از فرصت های تصمیم و قاطعیت در تصمیم بوده و خروجی آن پذیرش مسئولیت تصمیم و بهره فرد از نتایج تصمیم و نتایج دنیایی و آخرتی تصمیم هستند. عوامل بر این الگو وجه به نقش خدای سبحان در فرصت های تصمیم و احاطه بر تصمیم و همچنین رعایت منافع ذینفعان و شناخت تهدیدات و مقابله با آن ها هستند. این نتایج با مراجعه مستقیم به قرآن به دست آمده اند که می تواند گامی در مسیر استخراج ادبیات علوم انسانی و اجتماعی از قرآن و حرکت تربیتی و سازنده در تصمیم‏گیری افراد باشد. در ادامه پیشنهاد ها و بحث پژوهشی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، قرآن کریم، روش تحقیق موضوعی
  • محسن میری، محمدمهدی مهتدی، مهدی حسنوند مفرد* صفحات 55-82

    این پژوهش درپی آن است که با واکاوی و دلالت ‎پژوهی آیات و روایات، الگویی دینی برای مفهوم چابکی سازمانی ارائه کند؛ ازاین رو با مرور منابع دینی و آیات و احادیثی که مفهوم آنها از دلالت‎ هایی بر چابکی برخوردار است، داده ها شناسایی شدند و با استفاده روش پژوهش کیفی و ابزار تحلیل تم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج اجرای فرایند تحلیل تم، به شناسایی 83 مضمون پایه منجر شد که این مضامین نیز در 14 مضمون سازمان‎ دهنده دسته ‎بندی شده و مضامین سازمان‎دهنده نیز خود ذیل 6 مضمون فراگیر تحت عناوین جهادکاری، برنامه ریزی هوشمندانه، کل گرایی، خلق موقعیت راهبردی و برخورد فعالانه با محیط، پویایی سازمانی و وجدان کاری تقسیم ‎بندی شده ‎اند تا ضمن تبیین، الگوی مناسبی از چابکی سازمانی مبتنی بر آموزه های دینی ارائه دهند. در انتهای پژوهش نیز ارزش‎های شکل‎ دهنده چابکی سازمانی شامل سه مولفه تلاش مجاهدانه، توکل به سنت الهی و پایداری و استقامت شناسایی شده‎ اند که می‏توان آنها را به عنوان ارزش‎های بنیادین سازمان در تحقق چابکی مطلوب قلمداد نمود.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، چابکی از منظر تعالیم دینی، آموزه‎های دینی
  • حسین مومنی، عبدالله توکلی* صفحات 83-109
    زمینه

    در عصر حاضر موفقیت سازمانی مستلزم تغییر در عملکرد‎ها، به‎ویژه تحول در سبک‎های مدیریتی و اداره بروز آن بوده، که در این میان نقش رهبری معنوی بسیار برجسته می‎باشد، تا افراد مشتاقانه فعالیت‎های خود را برای دستیابی به اهداف سازمانی انجام دهند.

    هدف

    هدف تحقیق حاضر شناسایی، تبیین و توسعه سبک رهبری معنویاز دیدگاه قرآن‎ است، تا بتوان از این رهگذر به تربیت و کمال سرمایه انسانی در سازمان‎ها مساعدت نمود.

    روش

    این تحقیق با استفاده از روش تحلیل‎محتوای کیفی به صورت استقرایی، روش اجتهادی و روش تفسیری، برای جمع‎آوری اطلاعات و تحلیل داده‎ها انجام شده است.

    یافته ‎ها: 

    یافته‎ های تحقیق نشان می‎دهد که رهبری معنوی با رویکرد قرآنی دارای 5 مقوله، چشم‎انداز، نوع‎دوستی، امید و ایمان به کار، تعهد سازمانی و بهره‎وری بوده است، که برای اعتباریابی آن 25 آیه از قرآن استخراج شده است.

    نتایج

    تحلیل و بررسی داده‎ها نشان می‎دهد که رهبری معنوی از منظر قرآن دارای اهمیت است و بودن آن در سازمان باعث انگیزه در افراد و هدایت به معنویت در اهداف سازمان می‎شود.

    کلیدواژگان: قرآن، معنویت، انسان، سبک‎رهبری، سازمان
  • احسان رحیمی خورزوقی*، سعید موید صفاری صفحات 111-142

    بوروکراسی در نسبتی وثیق با دولت در معنای مدرن آن قرار دارد. غالب بوروکراسی‎های مدرن تا حدی در نتیجه فرایند دولت‎سازی شکل گرفتند. نظریه بوروکراسی توسط ماکس وبر با مبانی مدرنیسم و اصولی همچون تقسیم کار، حاکم بودن ضوابط بر روابط، جلوگیری از اعمال سلیقه های شخصی، انتصاب براساس شایستگی و... مطرح شد. اما واقعیت آن است که بوروکراسی با توجه به ابتنای آن بر عقلانیت مدرنیستی محدودیت‎هایی به همراه دارد. ازاین رو، این پژوهش با بهره ‎گیری از روش تحلیلی فلسفی در پی بررسی و نقد اصول و مبانی این نظریه براساس چارچوب عقلانیت اسلامی است. عقلانیت اسلامی با نگاهی جامع به ساحت های وجودی انسان (اندیشه ‎ها، انگیزه ‎ها و رفتارها) و متناظر با آن ساحت‎های جامعه، زمینه‎ ها، چگونگی و پیامدهای ظهور و بروز عقل به عنوان ودیعه الهی در وجود انسان را نشان می‎دهد. جمع‎بندی این پژوهش آن است که بوروکراسی مقتضای طبیعت بشری است و تا هنگامی که طبیعت بشر فارغ از آموزه‎ه ای وحیانی وجود دارد سلطه اش ضروری است. بنابراین، مواجهه با بوروکراسی مقابله سلبی یا کنار نهادن بوروکراسی نیست؛ بلکه فرارفت از آن به واسطه بلوغ و تعالی عقلانیت انسان و جامعه است. این مهم در کوتاه مدت با بهره‎ گیری از سازوکار کارآفرینی حل مسئله و در بلندمدت با شناسایی و به کارگماری شایسته ‎ترین انسان‎ها (به لحاظ تخصص، تقوا و بهره ‎های هوشی) انجام می‎گیرد.

    کلیدواژگان: بوروکراسی، عقلانیت، وبر، اسلام، دولت، مدرنیته
  • علی ادیبی نیا* صفحات 143-174

    یکی از روندهایی که در سال های اخیر پیرامون موضوع رهبری موردتوجه قرار گرفته است، مبحث رهبری معنوی می‎باشد. برخی از پژوهشگران به اهمیت رهبری معنوی در ایجاد یک محیط کار پایدار برای کارکنان اشاره کرده اند و آن را موجب افزایش بهره وری در سازمان می دانند و برخی دیگر به جنبه های دیگر تاثیر رهبری معنوی بر بهره وری منابع انسانی پرداخته اند. بنابراین، ضرورت بررسی و ارائه دستاوردهای علمی و پژوهشی دراینزمینه بیش ازپیش احساس می شود. در این مطالعه از روش مرور سامانمند به عنوان روش پژوهش، و به منظور بررسی فرایند پژوهش از چارچوب آرکسی و اومالی (2005) به عنوان راهنما استفاده و در این چارچوب مراحل تحلیل بر پایه موثرترین روش ها و ساده ترین دستورالعمل تشریح شده است. جامعه آماری پژوهش، 654 مقاله از پایگاه های داده اسکوپوس و گوگل اسکالر، و انتشارات الزویر، وایلی، فرانسیس و تیلور، که پس از غربالگری، تعداد 54 مقاله، که با هدف پژوهش مطابقت داشت، به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش جهت ارائه مفهوم یکپارچه از یک چارچوب چهارسطحی استفاده شده و یافته های پژوهش در قالب سطوح فردی، تیمی، سازمانی و فراسازمانی ارائه شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که پژوهشگران و مدیران سازمان ها می توانند با توجه به رهبری معنوی در چهار سطح (فردی، تیمی، سازمانی، و فراسازمانی)، انگیزه افراد و بهره وری سازمانی را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی، بهره وری منابع انسانی، توانمندسازی کارکنان، مرور سامانمند
  • عباس شفیعی* صفحات 175-200
    اصولا نهادهای خیریه از جمله نهادهای غیرانتفاعی هستند که بر مبنای سوددهی شخصی پایه ریزی نشده و اهدافی خیرخواهانه و عمومی را دنبال می کنند. با عنایت به این امر، مدیریت در این گونه سازمان ها لازم است داوطلبانه، خیرخواهانه و ایثارگرانه و در یک تعبیر معنویت گرا باشد. این پژوهش درصدد واکاوی الگوی رهبری هرم معکوس به عنوان الگوی متناسب با مدیریت نهادهای خیریه با تاکید بر مدل دینی بلانچارد بوده که با روشی توصیفی− تحلیلی بر مبنای الگوی حضرت عیسیj با روش قصص محوری قرآنی انجام می یابد. نتایج و دستاوردهای تحقیق نشان می دهد که الگوی رهبری هرم معکوس با عنایت به شیوه رهبری حضرت عیسیj می تواند برای سازمان های خیریه الگویی مناسب بوده و مدیران در سطوح مختلف می توانند با الهام از الگوی یادشده اثربخشی خود را نشان دهند. این الگو، دارای عناصری همچون قلب خاضع، عقل خاضع و دستان (رفتار) خاضع است که با چشم انداز و راهبرد توحیدی بر محور خدمت گذاری، تواضع، فروتنی و معنویت پایه ریزی شده و رهبران و مدیران در این الگو، افزون بر تاکید بر خادم بودن خود، خدمت را با نگاه متواضعانه انجام داده و به خدمت خود رنگ معنویت و الهی می بخشند و در مسیر خدمت گذاری عاشقانه به تجارت معنوی و الهی دلگرم اند؛ ازاین رو، با توجه به رهیافت های قرآنی مشعر به این الگو، مدیران دارای چشم انداز و راهبرد های توحیدی در دالان راهبرد معنویت با ابزاری همچون تواضع و فروتنی مسیر خدمت گذاری مادی و معنوی را پیموده و اثربخشی را در نهادهای خیریه عینیت می بخشند.
    کلیدواژگان: رهبری، نهادهای خیریه، حضرت عیسی (ع)، هرم معکوس
  • سید ناصر مهدوی، علیرضا افشارنژاد*، صمد بارانی بناب صفحات 201-231

    بیانیه گام دوم انقلاب، رهنامه‎ای است که با روایت تاریخی انقلاب آغاز می‎شود و در آینده‎ای امیدبخش امتداد می‎یابد. دراین پژوهش درصدد شناسایی عوامل موثر بر ارتقای معنویت در سازمان براساس بیانیه گام دوم هستیم؛ زیرا معنویت و اخلاق یکی از توصیه‎ های هفت‎ گانه رهبر انقلاب درجهت نیل به هدف آرمانی تمدن اسلامی است. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان شاغل در بیمارستان دادگستری تهران می‎باشند. برای جمع‎ آوری داده‎ها از پرسش‎نامه با حجم نمونه 132 نفر استفاده شده است. به‎ منظور شناسایی، تحلیل و تفسیر الگوهای موجود درون داده ‎ها از روش تحلیل مضمون (تماتیک) و نرم‎افزار Maxqda استفاده شده است. سپس با کمک آمار توصیفی و استنباطی و با نرم افزارهای SPSS و Smart PLS به تجزیه ‎و تحلیل داده ‎ها پرداخته شده است. ‎‎درنهایت 13 عامل ارتقای معنویت براساس بیانیه گام دوم انقلاب یعنی 1. ایمان؛ 2. تقوا؛ 3. توکل؛ 4. بصیرت دینی؛ 5. سیره چهارده معصومb؛ 6. سیره اولیاءالله؛ 7. اتحاد و همبستگی؛ 8. قرآن؛ 9. حفظ انقلاب؛ 10. معنویت درونی؛ 11. خواص جامعه؛ 12. ارزش و کرامت معنوی؛ 13. توجه به روابط شرعی و حدود اسلامی تعیین شده که درمجموع دارای 44 شاخص است.

    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب، تحلیل مضمون (تماتیک)، معنویت سازمانی
  • زینب شه بخش، ناصر ناستی زایی* صفحات 233-260
    هدف این مقاله بررسی اثر آسیب روحی سازمانی بر سایش اجتماعی با نقش های میانجی اندوه مقایسه و حسادت خاموش است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده و  جامعه آماری تمامی اعضای هیئت علمی تمام وقت دانشگاه سیستان و بلوچستان در سال تحصیلی 1401-1402 بوده اند که به شیوه نمونه گیری تصادفی-طبقه ای 212 نفر از آنان از طریق پرسش نامه های سایش اجتماعی (دافی و همکاران، 2012)، آسیب روحی سازمانی (ویوان و هورمان، 2015)، جهت گیری مقایسه اجتماعی (احمدی قوزلوجه و مهدیزاده تواسانی، 1398) و حسادت (ولی زاده و آذربایجانی، 1389) مطالعه شده اند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار SmartPls استفاده شده است. براساس یافته ها بین آسیب روحی سازمانی، سایش اجتماعی، اندوه مقایسه و حسادت خاموش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و اثر مستقیم آسیب روحی سازمانی بر سایش اجتماعی، اثر غیرمستقیم آسیب روحی سازمانی بر سایش اجتماعی با نقش  میانجی اندوه مقایسه و اثر غیرمستقیم آسیب روحی سازمانی بر سایش اجتماعی با نقش میانجی حسادت خاموش مثبت و معنادار بود. بنابراین، مدیران سازمانی می توانند با کاهش تبعیض و بی عدالتی، حمایت سازمانی، تاکید بر شفافیت، صداقت و اعتماد سازمانی، توجه به مدیریت مشارکتی، توجه به تعاملات و تعارضات انسانی، گسترش اخلاقیات در محیط کار، ایجاد نظام شایسته سالاری، کاهش رقابت ناسالم در سازمان شرایط را برای کاهش پدیده های منفی چون آسیب روحی سازمانی، اندوه مقایسه، سایش اجتماعی و حسادت سازمانی فراهم کنند.
    کلیدواژگان: آسیب روحی سازمانی، سایش اجتماعی، اندوه مقایسه، حسادت
  • علیرضا پیروزمند*، حمید ابدی صفحات 261-291
    مدیریت و سیاست گذاری تحول علوم انسانی، نیازمند یک رشته و حوزه مطالعاتی است که بتواند از فعالیت ها، فرآیندها و اقداماتی که در راستای علوم انسانی اسلامی در کشور به انجام می رسد، پشتیبانی علمی و نظری نماید. در اسناد بالادستی عرصه علوم انسانی به حوزه مطالعاتی «مدیریت دانش» تاکید ویژه ای شده است. ایجاد تحول در رشته «مدیریت دانش» که صورت تحول یافته آن را می توان با عنوان «مدیریت اسلامی دانش» یا «مدیریت راهبردی دانش» خطاب قرار داد، می تواند یک برنامه پژوهشی اولویت دار برای هدایت جریان تحول علوم انسانی و سامان دهی به فعالیت ها و اقدامات نهادهای بالادستی سیاست گذار و مجری، دانشگاه ها و پژوهشگاه ها و مراکز آموزشی و پژوهشی در راستای تحول علوم انسانی باشد. براساس این، تحول در رشته مدیریت دانش، یکی از ضرورت های تحول علوم انسانی در دیگر رشته های علوم انسانی می تواند به شمار آید. دراین پژوهش، ضمن اشاره و ارزیابی پژوهش هایی که درزمینه «مدیریت دانش با رویکرد اسلامی» انجام شده، الگویی برای تحول رشته مدیریت دانش ارائه شده است. این الگو که در دو بخش «الگوی مفهومی» و «الگوی موضوعی» ارائه شده، شامل 3 بعد، 9 مولفه و 27 متغیر است. مزیت این الگو نسبت به دیگر الگوهای ارائه شده درزمینه مدیریت اسلامی دانش، ازیک سو توجه توامان به سه مولفه «مبانی، روش، مسائل» به ارکان تحول مدیریت دانش، و ازسوی دیگر ارتقای مقیاس مدیریت دانش از سطح «دانش سازمانی» به سه مقیاس «دانش اجتماعی، دانش نهاد علم و دانش سازمانی» به صورت توامان است. همچنین، براساس نیازمندی های تحول علوم انسانی، سه مولفه «تولید دانش، توزیع دانش و کاربست دانش» به صورت توامان ملاحظه شده است. از دیگر مزیت های این پژوهش، ارائه منطقی برای اهمیت گذاری و اولویت بندی مولفه های مدل و پیشنهاد اجمالی برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت برای تاسیس رشته «مدیریت اسلامی دانش» است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت راهبردی دانش، الگوی تحول علوم انسانی، مدیریت اسلامی دانش
  • اصغر مولائی* صفحات 293-325

    عرفان اسلامی که مبتنی بر عشق حقیقی و جمال است، می تواند در هنر اسلامی ازجمله معماری و شهرسازی اسلامی تجلی یابد. این عشق و تجلی عارفانه که ریشه در جمال و زیبایی خداوندی دارد، در آیات و روایات شیعه و ادبیات و اشعار عرفای مسلمان تاکید شده است. عرفان اسلامی و تجلی عارفانه عشق الهی در معماری و شهرسازی اسلامی دارای ویژگی هایی همچون معنویت، نمودی از بهشت، وحدت و کثرت، آرامش بخشی، هماهنگی و تنوع است. امری که شهرسازی و شهرهای معاصر با الگوگیری از شهرسازی غربی، قرابت چندانی با عرفان اسلامی و عشق و زیبایی ندارند. ازاین رو، هدف این مقاله تبیین مبانی و ویژگی های معماری و شهرسازی اسلامی از منظر عرفان اسلامی است که با روش تحقیق توصیفی و تحلیل محتوای متون و استدلال منطقی با رویکرد میان رشته ای و کیفی انجام می شود. از منظر عرفان اسلامی، بر مبنای آیه شریفه «خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد» معماری و شهرسازی اسلامی می تواند نمودی از بهشت را در شهرهای اسلامی متجلی کند. تجلی عارفانه با ویژگی های معنویت، وحدت و کثرت، سلسله مراتب، هندسه اسلامی و تکریم طبیعت، در مکان هایی همچون مساجد، آرامگاه ها، باغ های ایرانی و خانه ایرانی نمود می یابد.

    کلیدواژگان: عرفان اسلامی، معنویت، معماری و شهرسازی اسلامی، کمال، آرامش
|
  • Akbar Veismoradi, Peyman Akbari *, Erfan Fallahi Pages 1-24

    Employee performance evaluation plays a crucial role in fostering improvement and growth in their work. It stimulates their curiosity in the work process and addresses questions and challenges in the field. Therefore, the purpose of this research is to design a popular model for employee performance evaluation, with a specific focus on the middle links of the second step of the revolution. This research adopts interpretive philosophical foundations and follows a developmental direction. The approach is inductive, utilizing qualitative methods. Field research and data theory strategies form the foundation of this study. Theoretical sampling involved interviews with 9 individuals representing the middle circles of the grain department in Sanghar and Keliai cities. Open coding, axial coding, and selective coding were used to analyze the data and develop the theoretical framework. The research findings present a paradigm model for the popular evaluation of employee performance. The model consists of the following elements: central category (popularization, importance in the opinion of the people, participation of the people), causal conditions (effective job skills), contextual factors (job skills, demographic-cognitive factors, job satisfaction), intervening conditions (lack of competence, incorrect evaluation methods, and disappointment regarding the effectiveness of evaluation), interactive strategies (promoting employees based on their skills, achieving the organization's goals), and consequences (eliminating employee weaknesses, utilizing capable employees). Proposed model: Strategic guide for managers in grain administration. Focus on middle links of revolution's second step. Improves employee performance evaluation and planning.

    Keywords: Employee Performance, Middle Circles Of The Second Step Of The Revolution, Grounded Theory Approach
  • Abolfazl Gaini *, Zahra Ghafouri, Nargaes Sarvestan Pages 5-28

    Topic:

     The study of aesthetics provides the possibility of better understanding of phenomena and changing people's views. This article explains beauty from the perspective of the Holy Quran and its crystallization in the field of organizational communication.

    Method

    In the current research, by analyzing the theme and using reliable sources, selected verses, and searching for the word aesthetics and its derivatives, the model of Barwan and Clark has been considered.

    Findings

    By identifying verses related to beauty, and analyzing and investigating them, its managerial implications were presented in the field of organizational communication.

    Conclusion

    analysis and deliberation in the verses of the Quran can provide a deeper religious look at organizational nature, internal and external communication, work ethics, and organizational values. The Qur'an mentions important ethics that can provide the basis for ethical organizational communication. This includes respecting the rights of employees, fairness in management, and creating a healthy work environment. Aesthetics based on Quran helps researchers and managers to analyze organizational concepts from different angles. This approach helps to develop our understanding of the role of religious principles in the organizational environment and to create an organizational environment that fits religious values.

    Keywords: Aesthetics, Clark Model, Organizational Communication, Holy Quran
  • Identifying the Decision-Making Framework in the Holy Quran
    Abolfazl Azizabadi *, Hossein Afkhami Rohani Pages 29-53

    Considering that decision making is one of the functions of reason, every decision is of a rational type; But in the literature of this issue, rational decision-making emphasizes the general and logical steps in recognizing the problem, presenting solutions and choosing the best solution by avoiding personal taste and emotions, which is due to the limitations of its implementation. , the use of intuitive, satisfactory and limited rationality approaches have been proposed. In fact, the limitations of rational decision-making are more related to reason; Therefore, we should look for approaches to compensate for these types of limitations. Among these approaches is the use of revelation teachings that can help and guide the intellect in making decisions. In this regard, the present research seeks to achieve the decision-making framework in the Holy Quran by using the thematic research method. According to the method, thematic impressions are made from the verses related to decision making. By knowing the concept of decision-making and consulting with Quranic experts, three keywords "Azm", "Will" and "Khair" were selected, which contained 1892 verses, the main verses containing these keywords and the contexts (thematic units) of these verses. About 1,500 subject impressions were obtained in the form of 45 decision-making indicators and after summarizing, 13 indicators were obtained, which were placed in the form of input-process-output model. The input of the model is information collection indicators, decision signs, recognition of capabilities and measurement of decision consequences. The process of this model is the use of decision opportunities and decisiveness in the decision, and its output is accepting the responsibility of the decision and benefiting from the results of the decision and the worldly and hereafter results of the decision. Factors affecting this model are paying attention to the role of God Almighty in decision opportunities and surrounding the decision, as well as respecting the interests of the stakeholders and recognizing threats and dealing with them. These results have been obtained by directly referring to the Quran, which can be a step in the direction of extracting the literature of humanities and social sciences from the Quran and educational and constructive movement in people's decision making.

    Keywords: Decision Making, The Holy Quran, Thematic Research Method
  • Mohsen Miri, Mohammadmahdi Mohtadi, Mahdi Hasanvand Mofrad * Pages 55-82

    This research seeks to present a religious model for the concept of organizational agility by analyzing and studying the implications of verses and traditions; Therefore, by reviewing religious sources and verses and hadiths whose meaning has indications of agility, data were identified and analyzed using qualitative research methods and theme analysis tools. The results of the theme analysis process led to the identification of 83 basic themes, which are categorized into 14 organizing themes and the organizing themes themselves under 6 overarching themes under the headings of Jihad work, intelligent planning, holisticism, creating a strategic position. and proactive dealing with the environment, organizational dynamics and work conscience are divided in order to provide an appropriate model of organizational agility based on religious teachings while explaining. At the end of the research, organizational agility forming values ​​including three components of mujahidan effort, trust in divine tradition, and stability and perseverance have been identified, which can be considered as the fundamental values ​​of the organization in achieving optimal agility.

    Keywords: Organizational Agility, Agility From The Perspective Of Religious Teachings, Religious Teachings
  • Hossein Moumeni, Abdollah Tavakkoli * Pages 83-109

    Context: 

    In today's era, organizational success requires a change in functions, especially a change in management styles and its management, among which the role of spiritual leadership is very prominent, so that people enthusiastically carry out their activities. To achieve organizational goals.The goal is to identify, explain and develop the style of spiritual leadership from the perspective of the Qur'an, so that it can help the training and perfection of human capital in organizations.

    Method

    This research used inductive qualitative content analysis method, ijtihad method and interpretation method to collect information and analyze data.

    Findings

    Spiritual leadership with a Quranic approach has 5 categories: vision, altruism, hope and faith in work, organizational commitment and productivity, for which 25 verses have been extracted from the Quran.

    Results

    Spiritual leadership is important from the perspective of the Quran and its presence in the organization motivates people and leads to spirituality in the goals of the organization.

    Keywords: Quran, Spirituality, Human, Leadership Style, Organization
  • Ehsan Rahimi *, Saeed Moayedsaffari Pages 111-142

    Bureaucracy is closely related to government in its modern sense. Most of the modern bureaucracies were partially formed as a result of the state-building process. The theory of bureaucracy was proposed by Max Weber with the foundations of modernism and principles such as division of labor, governing rules on relationships, preventing the application of personal tastes, appointment based on merit, etc. But the fact is that bureaucracy has limitations due to its reliance on modernist rationality. Therefore, using the philosophical analytical method, this research investigates and criticizes the principles and foundations of this theory based on the framework of Islamic rationality. Islamic rationality, with a comprehensive look at human existential areas (thoughts, motivations and behaviors) and the corresponding areas of society, shows the contexts, methods and consequences of the emergence and emergence of reason as a divine deposit in human existence. to give The conclusion of this research is that bureaucracy is necessary for human nature and as long as human nature exists independent of revelation teachings, its domination is necessary. Therefore, facing the bureaucracy is not a negative confrontation or setting aside the bureaucracy; Rather, it is achieved through the maturity and excellence of human and society's rationality. This is done in the short term by using the entrepreneurial mechanism of problem solving and in the long term by identifying and employing the most qualified people (in terms of expertise, piety and intelligence).

    Keywords: Bureaucracy, Rationality, Weber, Islam, Government, Modernity
  • Ali Adibinia * Pages 143-174

    is the issue of spiritual leadership. Some researchers have pointed out the importance of spiritual leadership in creating a stable work environment for employees and consider it to increase productivity in the organization, and others have discussed other aspects of the effect of spiritual leadership on the productivity of human resources. Therefore, the need to review and present scientific and research achievements in this field is felt more and more. In this study, the systematic review method was used as a research method, and in order to examine the research process, the framework of Arksi and O'Malley (2005) was used as a guide, and in this framework, the stages of analysis were described based on the most effective methods and the simplest instructions. The statistical population of the research, 654 articles from Scopus and Google Scholar databases, and Elsevier, Wiley, Francis and Taylor publications, after screening, 54 articles, which matched the purpose of the research, were selected as the sample size. In this research, a four-level framework is used to present an integrated concept, and research findings are presented in the form of individual, team, organizational, and extra-organizational levels. The result of the research shows that researchers and managers of organizations can increase the motivation of people and organizational productivity by considering spiritual leadership at four levels (individual, team, organizational, and extra-organizational).

    Keywords: Spiritual Leadership, Human Resources Productivity, Employee Empowerment, Systematic Review
  • Abbas Shafiee * Pages 175-200
    Basically, charitable organizations are non-profit organizations that are not based on personal profit and pursue charitable and public goals. Considering this, management in such organizations must be voluntary, benevolent and selfless and in a spiritualistic interpretation. This research aims to analyze the leadership model of the inverted pyramid as a model suitable for the management of charitable organizations with an emphasis on Blanchard's religious model, which is carried out with a descriptive-analytical method based on the model of Jesus with the method of Qur'anic stories. The results and achievements of the research show that the leadership model of the inverted pyramid with regard to the leadership style of Jesus can be a suitable model for charity organizations and managers at different levels can show their effectiveness by being inspired by the mentioned model. This model has elements such as a submissive heart, submissive intellect and submissive hands (behavior) which is based on the vision and strategy of monotheism on the axis of service, humility, humility and spirituality, and the leaders and managers in this model, in addition to emphasizing on being a servant, They perform service with a humble look and give their service a spiritual and divine color and are encouraged in the path of loving service to spiritual and divine business; Therefore, according to the Qur'anic approaches inspired by this model, managers with monotheistic vision and strategies in the corridor of spirituality strategy with tools such as modesty and humility walk the path of material and spiritual service and objectify the effectiveness in charitable institutions.
    Keywords: Leadership, Charitable Institutions, Jesus, Inverted Pyramid
  • Seyed Naser Mahdavi, Alireza Afsharnejad *, Samad Barani Bonab Pages 201-231

    The statement of the second step of the revolution is a guide that begins with the historical narrative of the revolution and extends into a promising future. In this research, we are trying to identify the effective factors on promoting spirituality in the organization based on the statement of the second step; Because spirituality and ethics are one of the seven recommendations of the leader of the revolution to achieve the ideal goal of Islamic civilization. The statistical population of the research is all the employees working in Tehran Justice Hospital. A questionnaire with a sample size of 132 people was used to collect data. In order to identify, analyze and interpret the existing patterns in the data, thematic analysis method and Maxqda software were used. Then, with the help of descriptive and inferential statistics and SPSS and Smart PLS software, the data was analyzed. Finally, 13 factors to promote spirituality based on the statement of the second step of the revolution, i.e. 1. Faith; 2. Piety; 3. Trust; 4. Religious insight; 5. The biography of fourteen innocents; 6. Biography of the Saints of Allah; 7. Unity and solidarity; 8. Quran; 9. Preservation of the revolution; 10. Inner spirituality; 11. Properties of society; 12. Spiritual value and dignity; 13. Paying attention to Shari'a relationships and Islamic limits, which has a total of 44 indicators.

    Keywords: Statement Of The Second Step Of The Revolution, Thematic Analysis, Organizational Spirituality
  • Zeynab Shahbakhsh, Naser Nastiezaie * Pages 233-260
    The purpose of this article is to investigate the effect of organizational trauma on social attrition with the mediating roles of comparative sadness and silent envy. The descriptive research method is of the correlational type and the statistical population was all the full-time faculty members of the University of Sistan and Baluchistan in the academic year 1401-1402, of which 212 of them were randomly selected through social wear questionnaires (Duffy et al., 2012), injury Organizational spirit (Vivan and Horman, 2015), social comparison orientation (Ahmadi Qozlojeh and Mehdizadeh Tovasani, 2018) and jealousy (Valizadeh and Azarbaijani, 2019) have been studied. For data analysis, Pearson's correlation coefficient and structural equation model were used with the help of SmartPls software. Based on the findings, there is a positive and significant relationship between organizational trauma, social burnout, comparative sadness, and silent jealousy, and the direct effect of organizational trauma on social burnout, the indirect effect of organizational burnout on social burnout with the mediating role of comparison grief, and the indirect effect of organizational burnout It was positive and significant on social wear with the mediating role of silent jealousy. Therefore, organizational managers can reduce discrimination and injustice, organizational support, emphasize transparency, honesty and organizational trust, pay attention to collaborative management, pay attention to human interactions and conflicts, expand ethics in the workplace, create a meritocracy system, and reduce unhealthy competition in the organization. Provide the conditions to reduce negative phenomena such as organizational trauma, comparison grief, social wear and organizational envy.
    Keywords: Organizational Trauma, Social Wear, Comparison Grief, Jealousy
  • Alireza Piroozmand *, Hamid Abadi Pages 261-291
    The management and politicization of the evolution of humanities requires a discipline and a field of studies that can provide scientific and theoretical support to the activities, processes and measures that are carried out in the direction of Islamic humanities in the country. In the upstream documents of the field of humanities, a special emphasis has been placed on the study area of "knowledge management". Creating a transformation in the field of "Knowledge Management", whose evolved form can be called "Islamic Knowledge Management" or "Strategic Knowledge Management", can be a priority research program to guide the evolution of human sciences and organize the activities and actions of upstream policy-making institutions. And to be the executive of universities and research institutes and educational and research centers in line with the evolution of human sciences. Based on this, the transformation in the field of knowledge management can be considered one of the necessities of the transformation of humanities in other fields of humanities. In this research, while pointing out and evaluating the researches that have been done in the field of "Knowledge Management with Islamic approach", a model for the evolution of the knowledge management field has been presented. This model, which is presented in two parts "conceptual model" and "thematic model", includes 3 dimensions, 9 components and 27 variables. The advantage of this model compared to other models presented in the field of Islamic knowledge management is, on the one hand, the simultaneous attention to the three components of "fundamentals, methods, issues" to the elements of knowledge management transformation, and on the other hand, the improvement of the scale of knowledge management from the level of "organizational knowledge" to the three scales of "social knowledge". , the knowledge of the institution of science and organizational knowledge" is a twin. Also, based on the needs of humanities evolution, three components of "knowledge production, knowledge distribution and knowledge application" have been considered together. Another advantage of this research is the logical presentation for the importance and prioritization of the components of the model and the short-term, medium-term and long-term plan for establishing the field of "Islamic Knowledge Management".
    Keywords: Knowledge Management, Strategic Knowledge Management, Model Of Evolution Of Humanities, Islamic Knowledge Management
  • Asghar Molaei * Pages 293-325

    Islamic mysticism, which is based on true love and beauty, can be manifested in Islamic art, including Islamic architecture and urban planning. This mystical love and manifestation, which is rooted in the beauty of God, is emphasized in the Shia verses and traditions and the literature and poems of Muslim mystics. Islamic mysticism and the mystical manifestation of divine love in Islamic architecture and urban planning have characteristics such as spirituality, a manifestation of heaven, unity and plurality, comforting, harmony and diversity. The fact that urban planning and contemporary cities modeled after western urban planning do not have much affinity with Islamic mysticism, love and beauty. Therefore, the purpose of this article is to explain the basics and characteristics of Islamic architecture and urban planning from the perspective of Islamic mysticism, which is done with the method of descriptive research and content analysis of texts and logical reasoning with an interdisciplinary and qualitative approach. From the perspective of Islamic mysticism, based on the holy verse "God is beautiful and loves beauty", Islamic architecture and urban planning can manifest an image of heaven in Islamic cities. The manifestation of mysticism with the characteristics of spirituality, unity and plurality, hierarchy, Islamic geometry and respect for nature is manifested in places such as mosques, tombs, Iranian gardens and Iranian houses

    Keywords: Islamic Mysticism, Spirituality, Islamic Architecture, Urban Planning, Perfection, Peace