فهرست مطالب

معرفت فرهنگی اجتماعی - سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، بهار 1403)

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نصرالله آقاجانی* صفحات 7-28

    اندیشه اجتماعی متفکرین اسلامی در حوزه علمیه قم، هرچند ریشه ای تاریخی در عمق اندیشه فقهی، کلامی، حکمی و اخلاقی آن دارد، در صدساله اخیر دارای تطورات و رشد قابل توجهی بوده است. بررسی این موضوع اهمیت بسزایی دارد و می تواند ظرفیت و اصالت اندیشه دینی در حوزه تفکر اجتماعی را نشان دهد. این تحقیق با توجه به زمینه های اجتماعی درصدد بازشناسی مهم ترین محورهای تطور اندیشه اجتماعی حوزه علمیه قم در سده اخیر بوده و آن را در سه محور تطور موضوعی، روشی و کاربردی دنبال کرده است. گستردگی موضوعات اجتماعی، تنوع و تطور رویکردی، اعم از فقهی، فلسفی، کلامی، اخلاقی و رویکرد تطبیقی و انتقادی، و نیز تاکید بر دو عنصر زمان و مکان، سبب گسترش اندیشه های اجتماعی معاصر شده است. همچنین تعامل دوسویه حوزه نظری اندیشه اجتماعی با ساحت عملی آن، محور سومی است که نشان دهنده تطور اندیشه اجتماعی متفکرین حوزه قم در قرن اخیر است.

    کلیدواژگان: تطور اندیشه اجتماعی، اندیشه اجتماعی، حوزه علمیه قم، صد ساله اخیر
  • قاسم ابراهیمی پور* صفحات 29-49

    علوم اسلامی، حدیث، تفسیر، فقه و کلام در دوره معاصر رونقی دوباره یافته اند. تبیین علل و زمینه های این رونق، مسئله این پژوهش است که با نظریه روش شناسی بنیادین و روش تحلیلی مورد تبیین قرار گرفته است. احیای حکمت صدرایی، توسعه علوم تجربی، ظهور رقبای علمی، حضور فلسفه ها و علوم غربی و از همه مهم تر باور به عدم کفایت آثار موجود، ازجمله عوامل معرفتی این امر به شمار می روند. توجه به نیازهای روز، اتخاذ رویکردهای جهانی و تقریبی، تاسیس مراکز علمی، تدوین آثار علمی و تلاش برای گسترش تعاملات علمی، در زمره عوامل فردی قرار دارند. درخصوص زمینه های سیاسی اجتماعی نیز می توان به ظهور استعمار، حکومت های استبدادی، مواجهه با غرب، انقلاب اسلامی، تحول در نظام آموزشی و تقسیم کار علمی اشاره کرد. عوامل معرفتی با ایفای نقش علی، و عوامل فردی و عوامل اجتماعی سیاسی با ایفای نقش اعدادی، رونق علوم یادشده را در قم معاصر به دنبال داشته اند.

    کلیدواژگان: تاریخ علوم اسلامی، جامعه شناسی علوم اسلامی، رشد و افول علم، ادوار علوم اسلامی
  • شمس الله مریجی* صفحات 51-72

    ازآنجاکه انسان موجودی است کمال طلب، حیات جمعی را بر زندگی فردی ترجیح داده است تا بتواند از طریق آن، مسیر رسیدن به مطلوب خود را هموار سازد؛ چه اینکه به اعتقاد فارابی، زندگی بالاجتماع است که می تواند کمال انسانی را برایش به ارمغان آورد و زندگی انفرادی هرچند ناممکن نیست نمی تواند انسان را به سعادت محتوم و کمال مطلوبش راهبر باشد. البته بوعلی پا را فراتر می گذارد و اعتقاد دارد که محال است بازندگی فردی به کمال برسد؛ جامعه درحقیقت ظرف و بستر فراهم شدن سعادت برای بشر است. بدیهی است که این ظرف زمانی می تواند زمینه لازم برای رسیدن به سعادت را مهیا کند، که خود دارای سکینه و آرامش بوده، از انسجام و همبستگی لازم برخوردار باشد و اسیر هرج ومرج و نابسامانی نباشد؛ چون در غیر این صورت هیچ جمع و گروهی توان استحکام و استمرار را نخواهد داشت. براین اساس شناخت عوامل و سازوکار پدیدار شدن همبستگی اجتماعی در جوامع، یکی از دغدغه های اصلی اندیشمندان اجتماعی است و ایشان برای رسیدن به پاسخ مورد نظر تلاش فراوان به کار برده و با توجه به واقعیت های موجود در زندگی بشر، عوامل متعددی را برای ایجاد انسجام اجتماعی برشمرده اند که «دین» یکی از مهم ترین این عوامل دانسته شده است. نگارنده در این مقاله پس از بیان اجمالی تاثیر دین و ارزش های وحیانی در این امر مهم جامعه بشری، با مراجعه به اسناد و شواهد عینی و تاریخی و در مواردی تجربه زیسته خود، نشان داده است که حوزه علمیه قم با عواملی مستقیم، همچون مرجعیت شیعه، هیئت های مذهبی، تبلیغ چهره به چهره، طرح هجرت و عواملی دیگر، و همچنین عوامل غیرمستقیم، مانند اجتهادات و استنباطات احکام و تبیین ارزش های وحیانی، در مسیر ایجاد انسجام اجتماعی جامعه ایران گام بسیار موثری برداشته است.

    کلیدواژگان: دین، جامعه، انسجام اجتماعی، حورزه علمیه قم، جامعه ایران
  • محمدعلی میرعلی بیداخویدی* صفحات 73-87

    «پیشرفت» ابعاد مختلف بینشی، ساختاری و رفتاری را شامل می شود. پیشرفت یک جامعه مرهون عوامل گوناگون داخلی و خارجی است. ازجمله عوامل داخلی بنیادین تاثیرگذار، مراکز علمی و مذهبی هر سامان سیاسی است. در ایران، حوزه علمیه قم یکی از نهادهای علمی مذهبی تاثیرگذاری است که از بدو تاسیس نقش بنیادینی در پیشرفت و تحولات سیاسی اجتماعی این کشور ایفا کرده است. این نقش از دهه 1340 به دلایلی روند روبه رشد و فزاینده ای به خود گرفت. این نوشتار با روش ترکیبی توصیفی، تحلیلی و تفسیری به دنبال تبیین نقش حوزه علمیه، علما و روحانیت در پیشرفت سیاسی اجتماعی جامعه ایران است. یافته های تحقیق نشان می دهد که حوزه علمیه قم و روحانیت به رهبری حضرت امام خمینی(ره) در حوزه بینش تاثیر بسزایی در پیشرفت سیاسی اجتماعی این کشور داشته است. مطالعه در دو حوزه دیگر ساختاری و رفتاری، نیازمند تحقیق مستقلی است.

    کلیدواژگان: پیشرفت، پیشرفت سیاسی، اجتماعی، حوزه علمیه قم، ایران
  • محمدجواد یاوری سرتختی* صفحات 89-103

    با مطرح شدن موضوع جدیدی به نام تاریخ اجتماعی و سبک زندگی در غرب و شرق، نویسندگان و محققان ایرانی نیز مسئله تاریخ اجتماعی مردم ایران را مورد بررسی قرار دادند که آثار پرباری درپی داشت. در این مسیر، تا حدودی سرفصل های تحقیقات روشن بود و محققان به گوشه هایی از این تاریخ که در محور زندگی اجتماعی مردم بود، اهتمام ورزیدند. در میان طلاب حوزه نیز این خلا مورد توجه قرار گرفت که با کمک از ساختار مطالعات تاریخی اجتماعی و سبک زندگی اسلامی، رساله هایی درخصوص کلیات بحث تاریخ اجتماعی و سبک زندگی اهل بیت (ع) و شیعیان تدوین گردد. نتیجه این تحقیقات و ضرورت آن حتی منجر به این امر گردید که در مراکز تخصصی حوزه علمیه قم در رشته تاریخ تشیع 4 واحد به تاریخ اجتماعی شیعیان اختصاص یابد. در دیگر موسسات آموزشی و پژوهشی نیز که اختصاص به طلاب علوم دینی داشت، در مقطع ارشد و دکتری به درس تاریخ اجتماعی توجه خاصی گردید و درنهایت افزون بر تربیت متخصص، طلاب حوزه علمیه قم با نگارش کتاب ها یا مقالات یا رساله های ارشد و دکتری با عنوان تاریخ اجتماعی شیعیان، گام موثری را برای معرفی آداب و رسوم، نمادها، سبک زندگی، روابط و نظام های اجتماعی آنان برداشتند.

    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی، سبک زندگی، آداب و رسوم اجتماعی، شیعیان و حوزه علمیه قم
  • ابراهیم عباسپور* صفحات 105-121

    روحانیت همواره با مردم مراوده تاریخی داشته است و در ناملایمات زندگی اجتماعی تکیه گاه مردم شمرده می شد. همجوشی و همنشینی علما با مردم نتیجه معرفتی دانشی بود که در حاشیه مبانی معرفتی شکل گرفته بود و زیست اجتماعی مردم و سلوک اجتماعی و معرفتی روحانیت شیعه را سازمان دهی می کرد. به تبع ترویج ادبیات علمی واگرایانه نسبت به این مبانی، یکی از بزرگ ترین مخاطراتی که وجود دارد، واگرایی مرام و سلوک روحانیت از مردم است. یکی از مظاهر جوشش مردم و روحانیت، همنشینی در فضای فیزیکی است که امروزه به دلایلی مثل توسعه شهر واگرا و فعالیت های روزمره روحانیت، مصلحت را در سکونتگاه های متمایز از مردم دانسته اند و محلات و شهرک های مختص به این قشر در نظر گرفته شده است. این جدایی مکانی این تصور را به وجود آورده است که روحانیت خواهان زندگی راحت تری هستند و همراهی با مردم از آنها سلب آرامش می کند و درنتیجه گسست اجتماعی ایجاد می شود. این تحقیق با رویکردی تاریخی و روش توصیفی تحلیلی، زمینه های اجتماعی جدایی گزینی سکونتی روحانیت و پیامدهای آن را بررسی می کند. یافته ها نشان می دهند که تغییر در سبک زندگی جامعه، تغییر نوع معیشت، عافیت طلبی، دور ماندن از آسیب های زندگی شهری مدرن، مشغولیت های متعدد فکری و اجرایی و... موجب اتخاذ مسکن جدا از مردم عادی برای روحانیت شده است؛ چیزی که در سبک مبتنی بر امام امت وجود نداشت و تداوم آن اندیشه باعث هم گرایی و جوششی مبتنی بر دین و اخلاق بین روحانیت و مردم می شد.

    کلیدواژگان: روحانیت، مردم، سبک زندگی، معنویت، واگرایی
  • حامد آزادی* صفحات 123-142

    در جامعه اسلامی، تبلیغ دین از وظایف اصلی نهاد دینی است و حوزه علمیه به عنوان یک نهاد علمی دینی از بدو تاسیس بر اهمیت تبلیغ تاکید ورزیده است. از سویی، امر تبلیغ متاثر از خواست ها و نیازهای اجتماعی مردم است و با توجه به حاکمان به عنوان عوامل بیرونی و ساختار حوزه به عنوان عوامل درونی تحول می یابد، که این امر نیازمند بررسی تاریخی است. حوزه علمیه قم از بدو تاسیس تا کنون دو دوره پیش و پس از انقلاب را تجربه کرده است. دردوره پیشاانقلاب عوامل بیرونی ای همچون رویکردهای پهلوی که سبب مدرن شدن زندگی اجتماعی مردم شد و ازاین رو نیازهای جدید مردم درخواست های جدیدی را به سمت حوزه علمیه در دوران حاج شیخ عبدالکریم حائری و آیت الله بروجردی روانه کرد، سبب احساس نیاز به تحول در بخش های مختلف حوزه علمیه، از جمله تبلیغ، شد. پس از انقلاب نیز با توجه به تحول ساختار حکومت و توجه به نیازهای اجتماعی مردم در نسبت با دین (عامل بیرونی) ازیک سو و به تبع آن، تحول در ساختار حوزه (عامل دورنی) ازسوی دیگر، امر تبلیغ دین دچار تحول شگرفی شد، که از نتایج آن تاسیس نهادهای تبلیغی، به روزرسانی و تلاش برای کارآمدی امر تبلیغ و پاسخ گویی به نیازهای مردم بوده است. افزودنی است که شناخت شرایط سیاسی اجتماعی جامعه به منظور تحول در بخش های حوزه توسط دانش اجتماعی که با شناخت شرایط اجتماعی، فعالیت های تحول گرایانه صورت پذیرفت. در این پژوهش با استفاده از روش بررسی اسناد تاریخی مربوط به پیش و پس از انقلاب و به کارگیری روش تحلیل متحوای کیفی برای بررسی محتوای شرح وظایف نهادهای تبلیغی، به تحلیل نسبت یادشده پرداخته ایم.

    کلیدواژگان: حوزه علمیه قم، روش تاریخی، تحلیل محتوا، ساختار حوزه علمیه قم
|
  • Nasroallah Aghajani* Pages 7-28

    The social thought of Islamic thinkers in the Qom seminary is deeply rooted in the history of jurisprudential, theological, ruling and moral thought, but has had significant developments and growth in the last century. It is highly important to study this topic and show the capacity and originality of religious thought in the field of social thoughts. Considering the social aspects, this research aims to identify the most important axes of development of the social thought of the Qom seminary in the last century. It investigates this subject in three axes of thematic, methodological and applied developments. The wide scope of social issues, the diversity and evolution in approaches (including jurisprudence, philosophy, theology, ethics, and comparative and critical approaches), as well as the emphasis on the two elements of time and place have caused the expansion of contemporary social thoughts. Besides, the mutual interaction of the theoretical and practical fields of social thought is the third axis that shows the development of the social thought of the Qom seminary thinkers in the last century.

    Keywords: Evolution Of Social Thought, Social Thought, The Qom Seminary, Last Century
  • Ghasem Ebrahimi Pour* Pages 29-49

    Islamic sciences, Hadith, Tafsir (interpretation), Fiqh (jurisprudence) and Kalam (Islamic speculative theology) have been reinvigorated in the contemporary period. Using the theory of basic methodology and analytical method, this research explains the reasons and grounds of this rise. The revival of Hikmat-e-Sadrae, the development of experimental sciences, the emergence of scientific competitors and Western philosophies and sciences, and most importantly, the inadequacy of existing works, are among the epistemic factors of this issue. Paying attention to the needs of the day, adopting global and approximate approaches, establishing scientific centers, compiling scientific works and trying to expand scientific interactions are among individual factors. With regard to sociopolitical grounds, one can mention the emergence of colonialism, authoritarian governments, confrontation with the West, Islamic revolution, changes in the educational system and the division of scientific work. Epistemic factors (by playing a causal role), and individual and socio-political factors (by playing a numerical role) have contributed to the development of the aforementioned sciences in contemporary Qom.

    Keywords: History Of Islamic Sciences, Sociology Of Islamic Sciences, Growth, Decline Of Science, Eras Of Islamic Sciences
  • Shamsollah Mariji* Pages 51-72

    Since man is a perfectionist being, he prefers collective life over individual life so that he can reach his desired goal. According to Farabi, social life can bring human perfection, and solitary life - although not impossible - cannot lead man to happiness and desired perfection. Avicenna goes beyond and believes that it is impossible for man to achieve perfection; Society is really a context for providing happiness for mankind. It is obvious that it can lead man to happiness only if it is tranquil and peaceful, has the necessary coherence and solidarity and is not chaotic and disorderly, because otherwise, no one will have the strength to survive. Therefore, knowing the factors and the mechanism of the emergence of social cohesion in societies is one of the main concerns of social thinkers who have put a lot of effort to reach the desired answer. According to the realities of human life, they have listed several factors to create social cohesion. "Religion" has been considered as one of the most important factors in this regard. In this article, after briefly stating the influence of religion and revelatory values in this important subject in human society, the author refers to objective and historical documents and his own experience and shows that the Qom seminary has taken a very effective step in creating social cohesion in Iran’s society through direct factors, such as Shia authority , religious bodies, face-to-face preaching, Hijrat plan, as well as indirect factors, such as ijtihad and inferences of rulings and explanation of revealed values.

    Keywords: Religion, Society, Social Cohesion, The Qom Seminary, Iranian Society
  • Mohammadali Mirali Bidakhoydi* Pages 73-87

    Progress includes different dimensions of insight, structure and behavior. The progress of a society depends on various internal and external factors. Scientific and religious centers of any political system are among the most effective internal factors. In Iran, the Qom seminary is an influential scientific and religious institution that has played a major role in the progress and social political developments of this country since its establishment. This role has been growing since the 1340s due to several reasons. Using a combination of descriptive, analytical and interpretive methods, this article seeks to explain the role of the seminary school, scholars and clergy in the socio-political progress of Iranian society. The research findings show that, under the leadership of Imam Khomeini, the Qom seminary and the clergymen have had a great impact on the political and social progress of this country in terms of insight. Studying the two other fields, i.e. structural and behavioral, requires an independent research.

    Keywords: Progress, Social Political Progress, The Qom Seminary, Iran
  • Mohammadjavad Yavari* Pages 89-103

    With the emergence of the new subject of "social history and lifestyle" in the West and the East, Iranian writers and researchers also studied the social history of the Iranian people, which resulted in good works. The research topics in this area were clear to some extent and the researchers paid attention to some parts of this history focusing on the social life of people. The lack of this type of research in the field of social history and lifestyle of Ahl al-Bayt and Shiites was noticed by the students of the field, and using the structure of studies on social history and Islamic lifestyle, some treatises were compiled in this regard. The result of such studies led to the addition of four units of social history of Shiites to the curriculum of the specialized centers of the Qom seminary in the field of Shia history. In other educational and research institutions of religious sciences, special attention was paid to the course of social history at MA and PhD programs, and finally, in addition to expert training, the students of the Qom's seminary wrote books, articles or master's and doctoral theses with the title “The social history of the Shia” and took an effective step in introducing their customs, symbols, lifestyle, relationships and social systems.

    Keywords: Social History, Lifestyle, Social Customs, Shiites, The Qom Seminary
  • Ebrahim Abbaspur* Pages 105-121

    The clerics have always had a good relationship with people and have been considered a refuge in the adversities of life. The connection and friendship of the clerics with people is the epistemological result of the knowledge that was formed based on epistemological foundations and organized the social life of people and the social and epistemological conduct of the Shiite clergy. Due to the promotion of scientific literature diverging from these principles, one of the biggest dangers is the divergence of the morals and conduct of the clergy from people. One of the manifestations of the connection between people and the clerics is their physical convergence; but today, due to reasons such as the development of divergent cities and the daily activities of the clerics, they have considered it expedient to live in separate settlements from ordinary people, and special neighborhoods and towns have been built for them. This spatial separation has given rise to the idea that the clergy want a more comfortable life, and that companionship with people deprives them of peace. This leads to social separation. Using historical approach and descriptive-analytical method, this research examines the social contexts of the residential separation of the clergy and its consequences. The research findings show that change in lifestyle, change in the way of living, seeking comfort, staying away from the harms of modern urban life, numerous intellectual and executive occupations, etc., have led to the clergy’s preference for living apart from ordinary people. This trend never existed in the Imam-Ummah style the continuation of which, based on religion and ethics, would cause convergence and unity between the clergy and the people.

    Keywords: People, Lifestyle, Spirituality, The Clergy, Divergence
  • Hamed Azadi* Pages 123-142

    Missionary work is one of the main duties of religious institutions in the Islamic society; and the Islamic Seminary - as a religious-scientific institution - has emphasized the importance of missionary work since its establishment. Missionary work is affected by people’s social needs and demands on the one hand, and develops according to the society’s rulers and the structure of the Islamic Seminary as external factors, on the other hand; which all requires historical studies. The Islamic Seminary of Qom has experienced the two periods of before-revelation and after-revolution of Iran since its establishment. In the pre-revolutionary period, there were some external factors, such as the Pahlavi approaches to modernize people’s social life, and thus the society’s new needs created some new requests from the Islamic Seminary during the era of Haj Sheikh Abdul-Karim Ha’eri and Mr. Borujerdi. This created the need for changes in its various parts, including missionary work. After the revolution, missionary work had another tremendous change due to the changes of the government structure and paying attention to people’s social needs in relation to religion – as an external factor - on the one hand, and accordingly the structure of the Islamic Seminary – an internal factor - on the other hand. Some of the results of these changes are the establishment of missionary institutions, updating missionary works and efforts for making it effective and responding to people's needs. In addition, knowing the social-political conditions of the society in order to change the different parts of the Islamic Seminary, ---- by social knowledge, that by knowing the social conditions, transformational activities were carried out. I have analyzed the above-mentioned relation(?) in this research, examining historical documents related to before and after the revolution of Iran and using the method of qualitative content analysis in order to examine the content of the description of the duties of missionary organizations.

    Keywords: The Islamic Seminary Of Qom, Historical Method, Content Analysis, Structure Of Islamic Seminary Of Qom