فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 51 (بهار 1403)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 51 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محبوبه حاج کاظمی، محمد ابویی اردکان*، ندا محمداسماعیلی، مجتبی کیانی صفحات 1-33
    زمینه و هدف

    هم سویی مصنوعات با ارزش های سازمانی، تسهیلگر اجرای موفق راهبردهای سازمانی است و به همین دلیل طراحی و مدیریت این آثار اهمیت بسیار زیادی دارد؛ اما چگونگی تبدیل ارزش های سازمانی به مصنوعات فرهنگی، به ندرت در تحقیقات بررسی شده است. این پژوهش با استفاده از ماتریس «خانه کیفیت» (HoQ)، نمایش ارزش ها را در مصنوعات فرهنگی بررسی می کند. هدف این رویکرد پیشنهادی، ضمن حصول اطمینان از یکپارچگی مصنوعات فرهنگی، افزایش تاثیر راهبردی و هم سویی آن ها با ارزش های سازمانی است.

    روش

    راهبرد پژوهش حاضر، پژوهش علم طراحی (DSR) است و در آن، از مدل پفرز و همکاران (2007) مشتمل بر شش گام «شناسایی مسئله و انگیزه، مشخص کردن اهداف راه حل، طراحی و توسعه، نمایش، ارزیابی و انتشار» استفاده شده است. برای طراحی مصنوع از یک گروه خبرگی که اعضای آن را پژوهشگران، مدیران سازمانی، طراحان، کارشناسان فرهنگ سازمانی و کارشناسان توسعه محصولات و خدمات تشکیل داده بودند، بهره برده شد. سازمان همراه اول نیز به عنوان بستری برای نمایش و ارزیابی مصنوع طراحی شده انتخاب شد.

    یافته ها

    با استفاده از ماتریس «خانه کیفیت» (HoQ) که ابزاری برای تبدیل نیازهای مشتری به ویژگی های فنی محصول است، ابزاری به نام ماتریس «خانه ایده ها» (HoI) و ماتریس «خانه ارتباطات» (HoC)، به منظور تبدیل ارزش های سازمانی به مصنوعات فرهنگی طراحی شد. با کمک این ابزار می توان ارزش های سازمانی را به ویژگی های ایده پیشنهادی و در نهایت مصنوع فرهنگی تبدیل کرد.

    نتیجه گیری

    با توسعه ماتریس HoQ و طراحی دو ماتریس جدید، ماتریس «خانه ایده ها» (HoI) و ماتریس «خانه ارتباطات» (HoC)، مقاله حاضر رویکردی روش شناختی را برای تبدیل یکپارچه ارزش ها به مصنوعات فرهنگی ملموس معرفی می کند. سازمان ها می توانند با کمک این دو ماتریس، مصنوعات فرهنگی را برای جاری سازی ارزش های سازمانی طراحی کنند.

    کلیدواژگان: پژوهش علم طراحی، فرهنگ سازمانی، ارزش های سازمانی، مصنوعات فرهنگی، ماتریس خانه کیفیت، ماتریس خانه ارتباطات، ماتریس خانه ایده ها
  • مهدی یزدان شناس*، حامد دهقانان، سید مجتبی محمود زاده، محمود دباغی پور صفحات 34-63
    زمینه و هدف

    در دنیای امروز، منابع انسانی مناسب، شایسته و پایدار همراه با رهبری فرهیخته تنها منابعی هستند که می توانند نوآوری و مزیت رقابتی پایدار در سازمان ها ایجاد کنند؛ از این رو لازم است که امر توسعه منابع انسانی، در راس امور اساسی سازمان ها قرار گیرد. در مطالعات داخلی با وجود شناسایی تعدادی از عوامل موثر و مرتبط با اقدام های مدیریت منابع انسانی، به نظر می رسد پژوهشگران در خصوص بررسی اهمیت و نقش نفوذ مدیران ارشد در پیاده سازی این اقدام ها غفلت کرده و برخی عوامل آن را مدنظر قرار نداده اند. در مطالعات خارجی، به نقش مدیران ارشد و عوامل موثر در حیطه اقدام های مدیریت منابع انسانی، به صورت موازی پرداخته شده است. حتی در برخی از مطالعات، عوامل مهم دیگری مثل سازگاری فرهنگی، یکپارچه سازی، چندسطحی و چندعاملی نادیده گرفته شده است. هدف این پژوهش ارائه الگویی جامع از عوامل موثر نفوذ مدیران ارشد در پیاده سازی اقدام ‏های مدیریت منابع انسانی است.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از تکنیک ساندولوسکی و بارسو، تحلیل محتوا و رویکرد فراترکیب، 501 مقاله از پایگاه های معتبر علمی، در بازه زمانی 1993 تا 2023 شناسایی و ارزیابی و غربالگری شد و در نهایت 85 مقاله برای مطالعه دقیق تر انتخاب شد.

    یافته ها

    در مجموع 2 مقوله، 8 مفهوم و 42 شاخص در قالب یک الگو شناسایی شدند. الگوی به دست آمده عوامل درون سازمانی عوامل برون سازی را شامل می شود. از جمله عوامل درون سازمانی می توان به عوامل موثر نفوذ مدیران ارشد، عوامل نفوذ سازمانی و مولفه های نفوذ و از جمله عوامل برون سازمانی، می توان به عوامل نهادی و زمینه ای نفوذ به عنوان عناصر کلیدی مهم و تاثیرگذار اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    برایند تمامی این عوامل به نتایج و پیامدهای مثبت و منفی نفوذ در سازمان منتج خواهد شد؛ از این رو پیشنهاد می شود که سازمان ها برای کسب حداکثر بهره وری و حفظ مزیت رقابتی پایدار با شناسایی و تمرکز بر این عوامل، مانع از نفوذ منفی مدیران ارشد، در پیاده سازی ناقص اقدام های مدیریت منابع انسانی شوند.

    کلیدواژگان: الگوی نفوذ مدیران ارشد، اقدام ‏های مدیریت منابع انسانی، سبک های رهبری، مزیت رقابتی پایدار، روش فراترکیب
  • نیلوفر مظفری*، رضا واعظی، علیرضا کوشکی جهرمی صفحات 64-84
    زمینه و هدف

    در نظام اداری ایران، وظیفه انتخاب و انتصاب مدیران دولتی اهمیت زیادی دارد. افرادی که این مناصب محوری به آن ها سپرده می شود، قدرت شکل دادن و تاثیرگذاری بر جهت گیری مدیریت عمومی، اجرای سیاست ها را برعهده دارند. انتخاب مدیران دولتی مناسب، فقط یک رویه معمولی نیست و تصمیمی است که می تواند پیامدهای گسترده ای برای اثربخشی و موفقیت دستگاه اداری داشته باشد. تیمی که از مدیران توانا و شایسته تشکیل شده است، تحول و دگرگونی های مثبتی را در سیستم اداری به وجود می آورد و حکمرانی کارآمد را تقویت می کند. با انتخاب مدیران توانمند، سیستم اداری ایران می تواند به طور فعال به چالش ها رسیدگی و سیاست های موثری را پیاده سازی کند.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کیفی است و با استفاده از روش تحلیل مضمون، اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان دو بخش دانشگاهی و اجرایی تشکیل داده اند. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، از نوع گلوله برفی با 17 نفر از خبرگان مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. داده های مصاحبه با استفاده از نرم افزار مکس کیودا کدگذاری و تجزیه وتحلیل شد. با کمک ضریب توافق بین دو کدگذار، اعتبار یافته ها تایید شد.

    یافته ها

    در این بخش به آسیب ها و چالش های انتخاب ها و انتصاب های مدیران در نظام اداری ایران پرداخته شد. 53 مضمون پایه استخراج شد که در قالب پنج مضمون فراگیر نفوذ و پویایی سیاسی، ارزیابی و سنجش، پاسخ گویی و شفافیت، مدیریت منابع و مسائل رویه ای و فرایندی طبقه بندی شدند. مضمون فراگیر «نفوذ و پویایی های سیاسی»، مهم ترین عامل تاثیرگذار بر انتصاب های مدیریتی شناخته شد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش چالش های حیاتی مرتبط با انتخاب و انتصاب مدیران در نظام اداری و چشم انداز پیچیده آن را نشان می دهد. مهم ترین این چالش ها، موضوع کلی «نفوذ و پویایی سیاسی» است که بر نیاز به بهبود فرایندها برای به حداقل رساندن فشارهای خارجی بر انتصاب های مدیریتی تاکید می کند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف ارتقای شفافیت، کاهش مداخلات سیاسی، به کارگیری روش های ارزیابی پیشرفته، استفاده از ابزارهای اندازه گیری اصلاح شده، توجه به دانش و تجربه، بهینه سازی مدل های شایستگی و رفع کمبودهای سازمانی، توصیه هایی را برای انتخاب مدیران ارائه می دهد. با پرداختن به این چالش ها و اجرای اصلاحات سازمانی هدفمند، می توان ساختار گزینش مدیران در نظام اداری ایران را به سمت انتخاب هایی مسئولانه تر و کارآمدتر سوق داد. این امر در نهایت به ارتقای سطح پاسخ گویی، کارایی و اثربخشی کلی نظام اداری در مسیر توسعه و پیشرفت کشور کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: انتصاب، انتخاب، مشاغل مدیریتی، نظام اداری ایران
  • رحمت الله قلی پور سوته، میثم کریمی* صفحات 85-115
    زمینه و هدف

    در محیط هر سازمانی، نیروهای انسانی در معرض فشارهای عصبی و روانی مختلفی قرار می گیرند که بر عملکرد افراد و سازمان تاثیرهای منفی زیادی می گذارند. فرسودگی شغلی از جمله خطرهای شغلی است که در سال های اخیر در کانون توجه قرار گرفته است. هدف از اجرای این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر مدیریت فرسودگی شغلی کارکنان است تا بر اساس آن، مدلی برای مدیریت فرسودگی شغلی کارکنان ترسیم شود. آگاهی بخشیدن به سازمان ها و مدیران، درباره اهمیت فرسودگی شغلی و تاثیرهای آن بر عملکرد و سلامت کارکنان، هدف دیگر این پژوهش است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع کیفی، توسعه ای، تفسیری و استقرایی است که با رویکرد فراترکیب و روش تحلیل تم کیفی اجرا شده است. بر اساس روش یادشده، در گام نخست با جست‎وجوی فراگیر منابع، 190 مقاله از پایگاه های اطلاعاتی مانند گوگل اسکولار، اسکوپوس، اسپرینگر، امرالد و جی استور یافت شد که در پالایشی 4 مرحله ای، 45 مقاله بسیار مرتبط با روش تحقیق کیفی از آن ها انتخاب و مفاهیم از داخل مقاله ها استخراج شد. پس از بازخوانی مفاهیم، عوامل از درون آن ها استخراج شدند و در قالب 5 تم اصلی و 18 تم فرعی قرار گرفتند و بدین ترتیب، مدل نهایی به دست آمد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، مدل جامع مدیریت فرسودگی شغلی با استفاده از روش کیفی فراترکیب، بر پایه پنج بعد به دست آمد: 1. مداخله های مدیریت استرس؛ 2. کارکنان به عنوان مبتکران فعال خود؛ 3. تشویق و پرورش حمایت اجتماعی؛ 4. مشارکت کارکنان در تصمیم گیری؛ 5. اجرای مدیریت عملکرد با کیفیت عالی.

    نتیجه گیری

    خروجی این پژوهش، توسعه مدلی در حوزه مدیریت فرسودگی شغلی است. فرسودگی شغلی بر کیفیت زندگی کارکنان، بدون توجه به رشته دانش آن ها تاثیر منفی می گذارد. با به کارگیری عواملی که در پژوهش ارائه شده است، می توان فرسودگی شغلی کارکنان را مدیریت کرد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کارکنان، توسعه مدل، فراترکیب، تحلیل تم
  • رسول عباسی*، محدثه اسماعیلی صفحات 116-140
    زمینه و هدف

    هوش مصنوعی (AI) در مدیریت منابع انسانی تحول دیجیتالی را ایجاد کرده و توجه متخصصان و مدیران منابع انسانی را به خود جلب کرده است. با وجود این، در اغلب تحقیقات مربوط به برنامه های هوش مصنوعی و چالش های مدیریت منابع انسانی در سازمان ها، شکافی وجود دارد. هدف این مطالعه، شناسایی کاربردها و چالش های هوش مصنوعی در دیجیتالی کردن فرایندهای منابع انسانی در شرکت هاست.

    روش

    برای دستیابی به این هدف با مرور ادبیات نظری، بینش هایی از ده مصاحبه نیمه ساختاریافته با کارشناسان متخصص در فرایندهای منابع انسانی دیجیتال و فناوری هوش مصنوعی جمع آوری شد. داده های کیفی با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون مفهوم سازی شدند.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل مضمون، کاربردهای هوش مصنوعی در دو بعد «نقش های بنیادی و پشتیبانی» و نه مولفه طراحی شغل، کارمندیابی و استخدام، ارزیابی عملکرد، آموزش، نگهداشت، حقوق و دستمزد، بهبود عملیات، تصمیم گیری و اقدامات انضباطی شناسایی شد. علاوه براین، چالش های مرتبط با کارکنان، ارتباط، فناوری و داده، سازمانی و فرایندی و کیفیت اطلاعات شناسایی و در دو دسته «چالش های انسان مبنا و سیستم مبنا» دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    ادغام هوش مصنوعی در فرایندهای منابع انسانی، به افزایش دقت، تجزیه وتحلیل داده ها، ساده سازی، خودکارسازی و شخصی سازی فرایندها و در نهایت، صرفه جویی در زمان و بهبود کیفیت عملیات منابع انسانی منجر می شود؛ اما اجرای این فناوری با چالش ها و محدودیت هایی همراه است.

    کلیدواژگان: فرایندهای مدیریت منابع انسانی، خودکارسازی فرایندها، کاربردهای هوش مصنوعی، چالش های هوش مصنوعی، دیجیتالی شدن
  • مهناز نقی یان، کرم الله دانشفرد*، پروانه گلرد صفحات 141-167
    زمینه و هدف

    موفقیت مسیر شغلی، طی سال های اخیر، یکی از مفاهیم پرتوجه در مطالعات منابع انسانی بوده است. سازمان ها برای اینکه بتوانند نیروهای انسانی خود را حفظ کنند و ضریب ترک مشاغل را در کمترین سطح نگاه دارند، ناگزیرند تا بسترهای لازم را برای توسعه و پیشرفت منابع انسانی، به ویژه برای نیروهای کارآمد و متخصص فراهم آورند؛ از این رو درصدد برآمدند تا درک و بینش خود را در زمینه موفقیت مسیر شغلی توسعه دهند و مدل پویا و منعطفی را برای آن طراحی کنند. هدف این پژوهش، طراحی مدل ارزیابی موفقیت مسیر شغلی کارکنان دولتی است.

    روش

    این مطالعه به لحاظ هدف کاربردی، از نظر گردآوری اطلاعات توصیفی و مبتنی بر روش شناسی کیفی است که با استفاده از روش فراترکیب به اجرا درآمده است. بدین منظور، مقاله های منتشرشده در زمینه موفقیت مسیر شغلی در پایگاه های نشریه های جهانی، در بازه زمانی تعیین شده بررسی شد. برمبنای اصول روش فراترکیب و معیارهای مطرح شده در آن، مقاله ها وارد فرایند تحلیل فراترکیب شدند. برای تحلیل مقاله های منتخب نیز از روش تحلیل محتوای کیفی بهره گرفته شد.

    یافته ها

    این پژوهش با تکیه بر روش فراترکیب و بررسی 71 مقاله منتخب، یک الگوی پارادایمی در زمینه موفقیت مسیر شغلی ارائه داده است. نتیجه این بررسی، شامل 53 مقوله فرعی، 17 مقوله اصلی و 4 مقوله کلی بود که در قالب یک الگوی نظری ارائه شد. مقوله های کلی به دست آمده عبارت اند از: بهبود مستمر موقعیت های عینی؛ نهادینه سازی موفقیت پذیری ذهنی؛ سیاست گذاری یکپارچه در ساخت مسیر شغلی؛ ارزیابی موفقیت مسیر شغلی. یافته ها بیانگر این جهت گیری مدیریتی است که می بایست موفقیت مسیر شغلی گام به گام باشد و همچنین لازم است که ارزیابی موفقیت مسیر شغلی، از دو جنبه کارکنان و مدیران به طورمشترک و ارزیابی موفقیت مسیر شغلی عینی و ذهنی، از سوی کارکنان و ارزیابی عوامل موثر بر موفقیت مسیر شغلی از سوی مدیران صورت گیرد.

    نتیجه گیری

    می توان گفت که در طراحی مدل های موفقیت مسیر شغلی، بایستی به هم سویی درونی و اجرایی با واقعیت های شغلی سازمان و خواست نیروها توجه کرد. سازمان های دولتی می بایست در تدوین برنامه های مسیر شغلی کارکنان از رویکرد کارمندمحوری بهره جویند.

    کلیدواژگان: موفقیت مسیر شغلی، موفقیت مسیر شغلی عینی، موفقیت مسیر شغلی ذهنی، ارزیابی موفقیت شغلی
|
  • Mahboobeh Hajkazemi, Mohammad Abooyee Ardakan *, Neda Mohammadesmaeili, Mojtaba Kianie Pages 1-33
    Background & Purpose

    Aligning artifacts with organizational values facilitates the successful implementation of organizational strategies. For this reason, designing and managing these artifacts is of utmost importance. However, only a few studies have examined how organizational values transform into cultural artifacts. The present research investigates the display of values in cultural artifacts using the House of Quality (HoQ) matrix. This proposed approach seeks to ensure the integration of cultural artifacts and enhance their strategic influence and alignment with organizational values.

    Methodology

    This study follows a Design Science Approach (DSA) and has used the Peffers et al.’s (2007) six-step model, which includes “identifying problems and motivation”, “defining objectives and solutions”, “design and development”, “demonstration”, “evaluation”, and “communication”. A group of researchers, organizational managers, designers, product and service development experts, and organizational culture experts participated in the artifact design. Hamrah-e Aval organization was selected as a platform for displaying and evaluating the designed artifacts.

    Findings

    The House of Quality (HoQ) matrix, which transforms customer needs into product technical features, was used. The House of Ideas (HoI) and House of Communication (HoC) matrices were designed to transform organizational values into cultural artifacts. This tool helps transform organizational values into the features of the proposed idea, and, finally, the cultural artifact.

    Conclusion

    This paper introduces a methodological approach to transforming values into tangible cultural artifacts by developing the HoQ Matrix and designing two new matrices. With the help of these matrices, organizations can design cultural artifacts to institutionalize organizational values.

    Keywords: Design Science Research (DSR), Organizational Culture, Organizational Values, Cultural Artifacts, House Of Quality (HOQ), House Of Communication (Hoc), House Of Ideas (Hoi)
  • Mehdi Yazdanshenas *, Hamed Dahghanan, Sayyed Mogtaba Mahmoodzadeh, Mahmood Drabbaghipour Pages 34-63
    Background & Purpose

    In today's world, appropriate, qualified and sustainable human resources along with competent leadership are the only resources that can create sustainable innovation and competitive advantage in organizations. Thus, it is important to put the development of human resources at the top priority of any organizations. In Iranian studies, despite identifying and explaining some of the effective factors related to human resource management systems and practices, researchers seem to have neglected to examine the role of top management influence in the implementation of these practices. In foreign studies, research on leadership and human resource management (HRM) have largely progressed on parallel trajectories and other key factors such as cultural adaptation, integration, multilevel and multi-factorial items have been neglected. The purpose of this research was to develop a comprehensive pattern of the top management influences in implementation of HRM practices.

    Methodology

    In this research, over 501 articles were evaluated through authenticate scientific database sources from 1993 to 2023. By using the seven-step model of Sandelowski and Barroso, content analysis and meta-synthesis qualitative approach, 85 articles were selected for further detailed study.

    Findings

    A total of two categories, eight concepts, and 42 indicators were identified and put into a comprehensive pattern. The pattern includes the internal organizational factors such as top management influential factors, organizational influence factors, and influence components. Furthermore, the external organizational factors, institutional and contextual factors of influence were identified.

    Conclusion

    The results of all these factors were sum-up as positive and negative outcomes which could be experienced by any organization. By identifying and focusing on these factors, organizations could prevent the negative effect of top management influence in the poor implementation of human resources management practices to obtain maximum productivity and maintain a sustainable competitive advantage.

    Keywords: Top Management Influence, Human Resource Management Practices, Leadership Styles, Sustainable Competitive Advantage, Meta-Synthesis Approach
  • Niloufar Mozafari *, Reza Vaezi, Alireza Koshki Jahormi Pages 64-84
    Background & Purpose

    In Iran's administrative system, the task of selecting and appointing government managers is very important. The people who are entrusted with these central positions have the power to shape and influence the direction of public administration and the implementation of policies. Choosing the right public administrators is not just a routine procedure and it is a decision that can have far-reaching consequences for the effectiveness and success of the administrative apparatus. A selected team of capable and competent managers can create positive transformations in the administrative system and strengthen efficient governance. By choosing capable managers, Iran's administrative system can actively address challenges and implement effective policies.

    Methodology

    The current research is qualitative and was carried out using thematic analysis method. The statistical population of the research was made up of experts from both academic and executive departments, and a semi-structured interview was conducted with 17 experts using snowball type targeted sampling. Interview data were coded and then analyzed using MAXQDA software. The validity of the findings was confirmed with the help of the agreement coefficient between two coders.

    Findings

    In this section, the harms and challenges of managers' choices and appointments in Iran's administrative system were dealt with. Finally, 53 basic themes were extracted in the form of five overarching themes including “political influence and dynamics”, “evaluation and measurement”, “accountability and transparency”, “resource management”, and “procedural issues”. And, a classification process and the overarching theme of "political influence and dynamics" were recognized as the most important factors influencing managerial appointments.

    Conclusion

    This research shows the critical challenges related to the selection and appointment of managers in the administrative system and its complex landscape. The most important of these challenges is the general issue of "political influence and dynamics," which emphasizes the need to improve processes to minimize external pressures on managerial appointments. In this regard, the current study aims to promote transparency, reduce political interference, apply advanced evaluation methods, use modified measurement tools, pay attention to knowledge and experience, optimize competency models and eliminate organizational deficiencies, and provides recommendations for selecting managers.By addressing these challenges and implementing targeted organizational reforms, the selection structure of managers in Iran's administrative system can be moved towards more responsible and efficient choices. This will ultimately help to improve the level of accountability, efficiency and overall effectiveness of the administrative system in the development and progress of the country.

    Keywords: Appointment, Selection, Managerial Jobs, Administrative System Of Iran
  • Rahmatollah Gholipoor Sooteh, Mysam Karimi * Pages 85-115
    Background & Purpose

    Within the environment of an organization, human resources are exposed to various nervous and psychological pressures, which have many negative effects on the performance of individuals and organizations. Job burnout is one of the occupational hazards that has received attention in recent years. The ultimate goal of this research is to identify the factors affecting the management of employee burnout, and finally to develop the model of employee burnout management, and inform organizations and managers about the importance of burnout and its effects on the performance and health of employees.

    Methodology

    The current research is qualitative, developmental, interpretive, and inductive, which was carried out using a Meta-Synthesis approach and qualitative theme analysis method. Thus, in the first step, 190 articles from databases such as Google Scholar, Scopus, Springer, Emerald, and JStore were reviewed by a comprehensive search of sources, and 45 articles related to the qualitative research method were selected in a 4-step refinement. Concepts were extracted from the articles, and by rereading the concepts, factors were extracted from them. Finally, five main themes and 18 sub-themes were extracted, and the final model was compiled.

    Findings

    The results revealed a comprehensive burnout management model using the qualitative meta synthesis method based on five dimensions including stress management interventions, employees as their active innovators, encouraging and nurturing social support, employee participation in decision-making, and implementing high-quality performance management.

    Conclusion

    A model in the field of burnout management was presented in this study. Job burnout negatively affects the quality of life of employees regardless of their field of knowledge. Definitely, by using the factors presented in the research, employee burnout can be managed.

    Keywords: Job Burnout, Employees, Model Development, Meta Synthesis, Theme Analysis
  • Rasoul Abbasi *, Mohadeseh Esmaili Pages 116-140
    Background & Purpose

    Artificial intelligence (AI) has made a digital transformation in human resource management, capturing the attention of HR professionals and managers. However, there remains a gap in research addressing the full spectrum of AI applications and challenges in HR management within organizations. This study aims to identify both the applications and challenges of AI in digitalizing human resource processes within companies.

    Methodology

    To achieve this goal, a review of theoretical literature was conducted and the required data was collected from ten semi-structured interviews with experts specializing in HR AI technology and digital HR practices. The qualitative data were conceptualized through the thematic analysis technique. Subsequently, in the quantitative stage, the applications and challenges were ranked using the weighted average technique.

    Findings

    67 AI applications in nine dimensions were identified using thematic analysis including job design, personnel recruitment, performance evaluation, training, retention, compensation, operational enhancement, decision-making, and disciplinary actions. Moreover, 32 challenges were identified and categorized.

    Conclusion

    The integration of AI into human resources processes results in enhanced precision, consistent data analysis, simplifying, automating and personalizing processes, ultimately saving time and improving the quality of HR operations. However, implementation this technology confronts challenges and restrictions.

    Keywords: Human Resource Management Processes, Process Automation, Applications Of Artificial Intelligence, Challenges Of Artificial Intelligence, Digitalization
  • Mahnaz Naghian, Karamollah Daneshfard *, Parvaneh Gelard Pages 141-167
    Background & Purpose

    Career success has been one of the most important concepts in human resource studies in recent years. In order to maintain their human resources and reduce the rate of staff burnout, organizations have to provide the necessary platforms for the development and progress of human resources, especially efficient and specialized forces. The purpose of this study to design a model to evaluate the success of the government employees’ career.

    Methodology

    This study is an applied research in terms of its purpose, and meta- synthesis approach was used to collect descriptive information based on qualitative methodology. For this purpose, the articles published in the field of career paths in the databases of international publications in the specified period were used. The articles were entered into the process of meta- synthesis analysis based on the principles of the meta- synthesis method and its criteria. Qualitative content analysis method was also used to analyze these articles.

    Findings

    This research, based on meta-synthesis method and review of 71 selected articles, has presented a paradigm model in relation to career success. The result of this study includes 53 sub-categories, 17 main categories, and four general categories (sustainable development of objective job positions; institutionalization of mental success; integrated organizational policy in the career building and the measurement of the mentioned success of career) that is presented in the form of a theoretical model. The findings showed this managerial orientation that the model of evaluating the success of the career should be a step-by-step model, and its path should be done jointly from both perspectives of employees and managers. Also, the success of the objective and subjective career path should be evaluated by the employees, and factors affecting the success of the career path should be evaluated by managers.

    Conclusion

    It can be claimed that in designing career path success models, the internal and executive alignment with the organization's job realities and the demands of the forces must be taken into consideration. Governmental organizations should adopt an employee-centered approach in designing and developing employee oriented career plans.

    Keywords: Job Success, Career Success, Objective Career Success, Subjective Career Success, Career Success Evaluation