فهرست مطالب

اطلاع رسانی پزشکی نوین - سال دهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1403)

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال دهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا خورشیدی، مهناز صمد بیک، فاطمه دهکردی، سجاد دلاوری، عرفان خوارزمی* صفحات 2-15

    هدف:

     مزایا و فرصت های سلامت از راه دور برای سالمندان به خوبی شناخته شده است، ولی در زمینه چگونگی آمادگی، اجرا و استقرار بهتر آن برای این افراد مطالعات پراکنده ای وجود دارد و انجام مطالعه ای که به صورت منسجم الزامات مدیریتی را در تمام این مراحل شناسایی کند ضروری به نظر می رسد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی الزامات مدیریتی در ارائه خدمات سلامت از راه دور به سالمندان انجام شد.

    روش ها :

    این بررسی براساس رویکرد پنج مرحله ای آرکسی و اومالی موسسه جوآنا بریگز انجام شد و با استفاده از سه پایگاه داده وب آو ساینس، اسکوپوس و پابمد و همچنین جست وجوی منابع خاکستری در گوگل اسکالر، مطالعات مرتبط شناسایی شدند. این جست وجو به مقالات منتشرشده بین سال های 2010 تا 2022 محدود شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل این موارد بود: به الزامات مدیریتی در هر یک از مراحل آمادگی، اجرا و ارزیابی خدمات سلامت از راه دور اشاره شده باشد، مقالات منتشرشده بین سال های 2010 تا 2022، مقالات به زبان انگلیسی و زبان فارسی با چکیده انگلیسی، دارای شواهد کافی برای استخراج، و دسترسی به متن کامل مقالات وجود داشته باشد. هیچ محدودیتی درمورد کشور یا کشورهایی که مطالعات انجام شده بود وجود نداشت و صرفا مطالعاتی از بررسی خارج شدند که دسترسی به متن آن ها امکان پذیر نبود.

    یافته ها:

     درمجموع، 209 مفهوم اولیه، 55 مفهوم منحصربه فرد، 21 مضمون اولیه و 7 مضمون اصلی در 3 موضوع آمادگی، اجرا و ارزیابی شناسایی شدند. از 38 مطالعه موردبررسی، 34 مطالعه به الزامات مدیریتی در مرحله آمادگی، 32 مطالعه به مرحله اجرا و 13 مطالعه به مرحله ارزیابی اشاره داشتند. موضوع سازمان دهی منابع و نیروی انسانی در مرحله آمادگی، نظارت، حفظ و نگهداری در مرحله اجرا و ارزیابی پیامد بلندمدت و قابلیت مقیاس پذیری فناوری در مرحله ارزیابی بالاترین میزان الزامات نسبت به سایر الزامات در مطالعات بودند. 

    نتیجه گیری:

     سلامت از راه دور شکل کارآمد و موثری از ارائه مراقبت های بهداشتی درمانی به ویژه برای افراد مسن است. ما به دنبال شناسایی الزاماتی بودیم که جهت طراحی، توسعه اجرا و ارزیابی موفقیت آمیز ارائه خدمات سلامت از راه دور به سالمندان موثر و ارزشمند واقع می شوند. گرچه تعداد مطالعاتی که به الزامات مدیریتی در زمینه اجرا و ارزیابی اشاره کرده بودند به مراتب پایین تر از الزامات در مرحله آمادگی بود، ولی شناسایی و اجرای این الزامات در تمام مراحل لازم و ضروری است. این مطالعه اطلاعات ارزشمندی درمورد الزامات مدیریتی در ارائه خدمات سلامت از راه دور به سالمندان ارائه می کند که نتایج آن می تواند به مدیران و سیاست گذاران نظام سلامت در جهت ارتقای خدمات سلامت از راه دور باکیفیت و دردسترس تر به این گروه سنی کمک کند.

    کلیدواژگان: پزشکی از راه دور، سلامت از راه دور، سالمند، مدیریت
  • شهرام صدقی، زهرا اکبری*، سمیرا سلیمانپور صفحات 16-31

    هدف:

     اخلاق یکی از ارکان اساسی بقای جوامع است. اولویت دادن به این اصل مهم و تلاش برای آموزش و نهادینه کردن آن در جوامع ضروری به نظر می رسد. سنجش میزان سواد اخلاقی دانشجویان در جوامع مجازی همچون شبکه های اجتماعی می تواند در تحقق این مهم تاثیر بسزایی داشته باشد.

    روش ها:

     روش پژوهش حاضر پیمایشی توصیفی بود. جامعه این مطالعه را کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به تحصیل دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1398-1399 تشکیل دادند. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود و حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی- مورگان 327 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط اساتید گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی (5 نفر) بررسی شد و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (0/818) برآورد شد. داده های این پژوهش پس از گردآوری به وسیله نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی نظیر میانگین، انحراف معیار، درصد و فراوانی و آزمون های آمار استنباطی نظیر آزمون تی مستقل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد میانگین سواد اخلاقی (3/58) بالاتر از میانگین فرضی (3) است. همچنین میانگین مولفه های آن یعنی حساسیت اخلاقی، استدلال اخلاقی و تخیل اخلاقی به ترتیب 3/75، 3/64 و 3/36 است. 

    نتیجه گیری

    دانشجویان تحصیلات تکمیلی به کسب سواد اخلاقی و آگاهی هرچه بیشتر از اصول اخلاقی در شبکه های اجتماعی تمایل دارند. این موضوع نشان می دهد دانشجویان با وجود داشتن احساس مسئولیت نسبت به جامعه خود در شبکه های اجتماعی، کسب مهارت ها و آگاهی از اصول اخلاقی در شبکه های اجتماعی را همچنان لازم می دانند و این خود روند آموزش پذیری را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق، سواد، حساسیت اخلاقی، استدلال اخلاقی، تخیل، شبکه اجتماعی
  • سیما علوی، عبدالله مهدوی، سولماز خدام ننه کران، کمال ابراهیمی* صفحات 32-41
    هدف

    طرح سپاس یکی از بزرگ ترین طرح های فناوری اطلاعات حوزه سلامت در کشور است. «سپاس» مخفف «سامانه پرونده الکترونیکی سلامت» است. هدف این مقاله شناسایی نقاط قوت و ضعف این طرح براساس دیدگاه کاربران دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بود.

    روش ها 

    این پژوهش کیفی به مطالعه دیدگاه کاربران سامانه سپاس در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی اردبیل پرداخته است. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند با استفاده از راهنمای مصاحبه و با مراجعه حضوری انجام شد. جامعه پژوهش، کاربران سامانه سپاس بودند که تا مرحله اشباع داده با 14 نفر مصاحبه شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از مصاحبه در 7 گروه اصلی طبقه بندی شدند که این 7 محور شامل مدیریت راهبردی و نظارت، آموزش و فرهنگ سازی، استانداردها و قوانین، توسعه و استقرار، پژوهش، زیرساخت های فنی و توسعه طرح در دانشگاه ها بود. حوزه آموزش و فرهنگ سازی محور اصلی در پژوهش حاضر بوده است.

    نتیجه گیری 

    برنامه های اجراشده طرح سپاس با برنامه های تدوین شده فاصله دارند. در این بین مسئله نظارت در سطح وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه ها و همچنین فرهنگ سازی و آموزش در سطح مدیران و کارکنان در اولویت قرار دارد.

    کلیدواژگان: پرونده الکترونیک سلامت، سیستم اطلاعات بیمارستانی، طرح سپاس
  • زیور صباغی نژاد، فاطمه باجی*، آرزو کریم زاده باردئی، سپهر سپاسی صفحات 42-53
    هدف

    آگاهی از وضعیت موجود رفتار های سلامت دهان و عادت های جامعه جهت تصمیم گیری های نظام سلامت، ضروری است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تبیین روابط میان متغیرهای موثر بر رفتار سلامت دهان مانند سواد سلامت دهان و نگرش به سلامت دهان در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود.

    روش ها 

    پژوهش حاضر توصیفی-مقطعی است و در سال تحصیلی 1400-1401 به روش پیمایشی انجام شد. گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته و هنجارشده انجام گرفت. پرسش نامه مشتمل بر 42 سوال شامل اطلاعات جمعیت شناختی (3 گویه)، سواد سلامت دهان (23 گویه، پاسخ صحیح غلط، نمره گذاری صفر و یک)، نگرش به سلامت دهان (7 گویه، طیف لیکرت نمره گذاری 1 تا 5) و رفتار سلامت دهان (9 گویه، بله- خیر و گزینه ای) بود. جامعه پژوهش 6851 نفر بودند که نمونه ای متشکل از 363 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در کلیه مقاطع تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترای حرفه ای و دکترای تخصصی) به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند و به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. شرط ورود به پژوهش شاغل به تحصیل بودن بود. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 26 و با استفاده از آزمون های توصیفی و آزمون های همبستگی اسپیرمن، کروسکال والیس و من ویتنی انجام شد. 

    یافته ها 

    81 درصد از دانشجویان، نمرات بالایی در سواد سلامت دهان و دندان کسب کردند؛ متغیرهای جنسیت، سن و میزان تحصیلات در سواد سلامت، نگرش، و رفتار سلامت دهان و دندان دانشجویان نقش موثری ایفا نمی کردند؛ رابطه بین سواد سلامت و نگرش، معنی دار و معکوس بود و اغلب دانشجویانی که نگرش منفی نسبت به سواد سلامت دهان و دندان داشتند، نمرات سواد سلامت پایینی کسب کردند. همچنین بین نگرش و رفتار سلامت دهان رابطه معنی داری مشاهده نشد، اما رابطه بین سواد سلامت دهان و رفتار سلامت دهان و دندان معنی دار و مستقیم بود.

    نتیجه گیری 

    سواد سلامت دهان و دندان با نگرش رابطه معنی دار و معکوس و با رفتار سلامت دهان و دندان رابطه معنی دار و مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت دهان، نگرش به سلامت دهان، رفتار سلامت دهان
  • محمدرضا احمدی ورزنه، علی رشیدپور*، حمیدرضا پیکری، امیررضا نقش صفحات 54-67
    هدف

    در حوزه سلامت، به دلیل کمبود منابع پزشکی و رشد نامتقارن بین عرضه و تقاضا، هزینه های خدمات سلامت بالاست. خدمات ارزش افزوده موبایل می تواند کمبود منابع پزشکی را جبران کند و عدالت در توزیع خدمات سلامت را ارتقا دهد. هدف مطالعه حاضر، ارائه الگوی مناسب و موثر برای به کارگیری خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه درمان سازمان تامین اجتماعی بود.

    روش ها

    در این پژوهش که با روش توصیفی و به صورت مقطعی در سال 1401 انجام گرفت، جامعه آماری کارشناسان فناوری اطلاعات درمان سازمان تامین اجتماعی استان تهران بودند. پرسش نامه با 62 سوال تنظیم و برای همه اعضای جامعه ارسال شد. روایی پرسش نامه براساس نظر 5 نفر از خبرگان موردبررسی و تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 0/944 به دست آمد. برای تحلیل داده ها و شناسایی الگو از روش تحلیل عاملی اکتشافی و نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته ها 

    64 نفر در این مطالعه شرکت کردند که 29 درصد زن و 70 درصد مرد بودند. بر این اساس، الگوی خدمات ارزش افزوده موبایل در حوزه درمان سازمان تامین اجتماعی در 16 عامل دسته بندی شد که به ترتیب رتبه، عامل درک منافع، درک رفاه، ارزش های کاربران، نتایج مشتریان، نتایج جامعه، نتایج سازمان، تاثیرات مالی و کسب و کار، تاثیرات کیفی، زیرساخت فناوری، کاهش ترس از فناوری، یادگیری و توانمندسازی، عوامل شغلی، حمایت و مشوق ها، نگرش، اطمینان پذیری و کاهش مخاطرات قرار گرفتند.

    نتیجه گیری 

    مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی می تواند به منظور به کارگیری صحیح از خدمات ارزش افزوده موبایل، در جهت افزایش رضایت بیمه شدگان و بازنشستگان و بهبود فرایندهای خود با توجه به ابعاد و الگوی ارائه شده در این پژوهش اقدام کند.

    کلیدواژگان: سلامت الکترونیک، سلامت موبایل، موبایل
  • پریسا توکلی، حسین باقریان*، سکینه سقائیان نژاد اصفهانی، مجید جنگی صفحات 68-81
    هدف 

    واقعیت افزوده یکی از فناوری های جدید است که امروزه به طور قابل توجهی در حوزه آموزش و به طور خاص آموزش علوم پزشکی مورداستفاده قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین الزامات تهیه ابزار آموزشی مبتنی بر واقعیت افزوده برای آموزش مباحث کدگذاری بیماری ها انجام شد.

    روش ها 

    پژوهش حاضر از نظر نوع، کاربردی و از نظر هدف توصیفی تطبیقی بود و در سال 1401 انجام شد. در این مطالعه الزامات محتوایی، فنی و عملکردی ابزارهای آموزشی مباحث کدگذاری مبتنی بر واقعیت افزوده موردبررسی و شناسایی قرار گرفت. به منظور شناسایی الزامات فنی و عملکردی، ابزارهای مشابه در گوگل پلی و کافه بازار استخراج شدند و به صورت تطبیقی مورداستفاده قرار گرفتند. جهت تعیین الزامات محتوایی نیز پنل خبرگان متشکل از مدرسین مباحث کدگذاری تشکیل شد.

    یافته ها 

    الزامات فنی و عملکردی موردنیاز جهت توسعه ابزارهای مبتنی بر واقعیت افزوده برای آموزش مباحث کدگذاری بیماری ها که از 12 نرم افزار مشابه موردبررسی استخراج شد شامل: اسکنر (موجود در 11 نرم افزار)، دسته بندی محتوای آموزشی (موجود در 9 نرم افزار)، راهنمای صوتی/متنی (موجود در 9 نرم افزار)، درباره ما (موجود در 8 نرم افزار) و قابلیت جست وجو (موجود در 3 نرم افزار) بود. الزامات محتوایی نیز با توجه به نظر پنل خبرگان متشکل از اساتید کدگذاری دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان شامل دو قسمت حل تمرین و آموزش با استفاده از تصاویر (دوبعدی و سه بعدی) بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ماهیت نظری عملی درس کدگذاری، حل تمرین در ارتباط با سناریوهای کدگذاری همواره جزئی جدانشدنی در آموزش این درس بوده است و باعث تشویق به یادگیری دانشجویان و به دنبال آن استقلال عمل و کنش متقابل آن ها می شود. همچنین محتوای متنی و تصویری با استفاده از فناوری واقعیت افزوده می تواند تاثیرگذاری عمیق تری در یادگیری دانشجویان داشته باشد.

    کلیدواژگان: الزامات، ابزار آموزشی، واقعیت افزوده، کدگذاری بالینی
  • فرشید اصلانی، عاطفه حشمت زاده، مرضیه ملکی ها* صفحات 82-97
    هدف

    افزایش تکرار رفتارهای مخرب رهبران و تاثیرات مهم این رفتارها بر پیامدهای فردی و سازمانی در محیط های کاری، می تواند ناشی از سبک رهبری باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر سبک رهبری خودشیفته بر بدبینی رفتاری کارکنان با نقش میانجی سکوت سازمانی و شایعه پراکنی در محیط کار انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر، توصیفی پیمایشی از نوع کاربردی است که به صورت مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان بیمارستان دکتر غرضی استان اصفهان در سال 1401 بودند که از این جامعه 108 نفر از افرادی که داوطلب شرکت در پژوهش بودند به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه های ویژگی های جمعیت شناختی، رهبری خودشیفته، سکوت کارمندان، بدبینی رفتاری و شایعه در محل کار استفاده شد. داده ها با استفاده از روش مدل معادلات ساختاری و با نرم افزارهای آماری SPSS نسخه 25 و PLS اسمارت نسخه 4 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سبک رهبری خودشیفته بر بدبینی رفتاری با نقش میانجی سکوت کارمندان تاثیر دارد که مقدار معنی داری 4/445 و ضریب استاندارد 0/147 به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد سبک رهبری خودشیفته بر بدبینی رفتاری با نقش میانجی شایعه پراکنی در محیط کار تاثیر دارد که مقدار معنی داری 3/950 و ضریب استاندارد 0/135 کسب شد.

    نتیجه گیری 

    براساس یافته های مطالعه حاضر، شایعه پراکنی در محیط کار در سازمان ها، سبب کاهش انگیزه خدمت و درنتیجه کاهش بهره وری در این سازمان ها می شود. این فرهنگ به داخل سازمان ها نیز منتقل شده و کاهش رضایت شغلی، تعهد سازمانی، عملکرد و بدبینی سازمانی را در پی دارد.

    کلیدواژگان: خودشیفته، رهبری، بدبینی، سکوت، شایعه پراکنی، سازمان
  • ملیکه نورانیان، سکینه سقاییان نژاد اصفهانی* صفحات 98-109
    هدف

    زنجیره تامین دارو و تجهیزات مصرفی بیمار یکی از زنجیره های مهم در حوزه سلامت است. پژوهش حاضر به بررسی عوامل تاثیرگذار بر اشتراک و کیفیت اطلاعات در مدیریت زنجیره تامین دارو و تجهیزات مصرفی بیمار می پردازد.

    روش ها

    پژوهش حاضر، کاربردی و یک مطالعه پیمایشی تحلیلی است. جامعه پژوهش 78 نفر از افراد درگیر در زنجیره تامین دارو و تجهیزات مصرفی بیمار در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1396 بودند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ای بود که روایی صوری و محتوایی آن با نظر اساتید گروه فناوری اطلاعات سلامت و مدیریت خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 0/93 موردتایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با روش تحلیل عاملی و با استفاده از نرم افزار pls نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها 

    ناپایداری محیطی و تسهیل کنندگان بین سازمانی بر اشتراک و کیفیت اطلاعات موثر نیستند، اما روابط بین بخش های مختلف درگیر در زنجیره تامین بر اشتراک و کیفیت اطلاعات موثر است. در تعریف عامل ناپایداری محیطی، متغیر نامشخص بودن تامین کننده با ضریب 0/905 در تعریف عامل تسهیل کنندگان بین سازمانی، متغیر پشتیبانی مدیریت ارشد با وزن 0/997 در تعریف عامل روابط بین بخش های مختلف درگیر در زنجیره تامین و متغیر تعهد بین شرکای زنجیره تامین با ضریب 0/865 بیشترین تاثیر را دارند.

    نتیجه گیری

    افزایش صداقت، تعهد و دیدگاه مشترک بین شرکای زنجیره تامین باعث بهبود اشتراک اطلاعات باکیفیت در زنجیره تامین دارو و تجهیزات مصرفی می شود. بنابراین مدیریت موثر زنجیره های تامین نیازمند برقراری روابط موثر بین اعضای مختلف درگیر در آن زنجیره است.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین دارو و تجهیزات مصرفی، اشتراک اطلاعات، کیفیت اطلاعات
|
  • Zahra Khorshidi, Mahnaz Samadbeik, Fatemeh Reisi Dehkordi, Sajad Delavari, Erfan Kharazmi* Pages 2-15
    Objective 

    The advantages of telemedicine for the elderly are well known, but there are scattered studies on how to better prepare, implement, and evaluate it for older people in the world. It seems necessary to conduct a study to identify the managerial requirements for providing telemedicine to older people. Therefore, the present study aims to review the managerial requirements for providing telemedicine services to the elderly.

    Methods

    This review study was conducted based on the 5-step approach of Arksey & O’Malley. Related studies were identified by searching in three databases of Scopus, Web of Science, and PubMed as well as searching for gray literature in Google Scholar. This search was limited to articles published from 2010 to 2022. Inclusion criteria were the study of the managerial requirements of telemedicine in three stages of preparation, implementation and evaluation, publishing from 2010 to 2022, written in English or Persian language or having English abstracts with sufficient evidence for extraction, and availability of full texts. There were no restrictions regarding the country of study. The studies with no access to their full texts were excluded. 

    Results 

    In total, 209 primary concepts, 55 unique concepts, 21 primary themes and 7 main themes regarding the preparation, implementation and evaluation stages were extracted. Out of 38 reviewed studies, 34 were related to the preparation stage, 32 related to the implementation stage, and 13 related to the evaluation stage. The need for organizing resources and manpower in the preparation stage, the need for monitoring, preservation and maintenance in the implementation stage, and the need for evaluation of long-term outcome and scalability of technology in the evaluation stage had the highest level of importance compared to other requirements.

    Conclusion

    The number of studies on managerial requirements of telemedicine in the implementation and evaluation stages is lower than the studies on the requirements in the preparation stage. It is necessary to identify these requirements in all stages. This study provides valuable information about managerial requirements for providing telemedicine services to the elderly, which can help managers and policy makers in the health system in promoting the quality and accessibility of telemedicine services for older adults.

    Keywords: Management, Requirements, Telemedicine, Elderly, Telehealth Y
  • Shahram Sedghi, Zahra Akbari*, Samira Soleymanpour Pages 16-31
    Objective 

    Morality has a main role of the survival of societies. Paying attention to this important principle and trying to educate and institutionalize it in societies seems necessary. This study aimed to evaluate the graduate students' moral literacy in the social networks at Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This is a descriptive survey study with a cross-sectional design. The study population of the study included all MSc. and PhD. students of the Iran University Medical Sciences in all disciplines during the academic year of 2019-2020. We used Krejcie’s and Morgan’s sampling methods to calculate the sample size, and the calculated sample size was 327. The data collected was a researcher-mad questionnaire that validity of the questionnaire was assessed by the professors of the Department of Library and Medical Information Sciences (n=5), and its reliability was estimated using Cronbach’s α test (0.818). data analysis using SPSS sofware, version 24, through descriptive statistics methods such as mean, frequency percentage, frequency distribution, and standard deviation Furthermore, we used the one-sample t-test in the inferential statistics.

    Results 

    The findings indicated mean of moral literacy (3.58) was above hypothetical average as well as the mean of its investigatesd components, moral sensitivity (3.75), moral reasoning (3.64) and moral imagination (3.36) was above average.

    Conclusion 

    Graduate students tend to acquire moral literacy and becoming more awareness of ethical principles in social networks and this itself facilitates the process of learning.

    Keywords: Morals, Literacy, Moral Sensitivity, Ethical Analysis, Imagination, Social Networking
  • Sima Alavi, Abdollah Mahdavi, Solmaz Khodam Nane Karan, Kamal Ebrahimi* Pages 32-41
    Objective

    Stands for electronic health record system in Persian (SEPAS) is one of the important health information technology projects in Iran. This study aims to investigate the strengths and weaknesses of this system based on the perceptions of its users from hospitals affiliated to Ardabil University of Medical Sciences (AUMS).

    Methods 

    This qualitative study was conducted in hospitals affiliated to AUMS in 2019. Data collection was done through semi-structured face-to-face interviews of 14 participants.

    Results 

    The factors were categorized in seven groups: strategic management & supervision, education & culturalization, standards & laws, development & establishment, research, technical infrastructure, and project development in medical universities. The field of education & culturalization was the most important category.

    Conclusion

    The implemented programs for SEPAS are far from the defined plans. Monitoring by the Ministry of Health and Medical Education and medical universities, as well as culturalization and training for managers and employees are among the priorities.

    Keywords: Electronic Health Record, Hospital Information System, SEPAS
  • Zivar Sabaghinejad, Fatima Baji*, Arezu Karimzadeh-Barde`I, Sepehr Sepasi Pages 42-53
    Objective

    Knowledge of the current state of oral health behaviors is essential for making oral health related decisions. The present study aims to assess the relationship between oral health literacy and attitude towards oral health, as factors affecting oral health behaviors, among the students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences (AJUMS).

    Methods

    This is a descriptive cross-sectional survey. The study population consists of all students of AJUMS in all educational levels (bachelor’s, master’s, professional doctorate and specialized doctorate) in the academic year of 2021-2022 (n=6851). Of these, 363 were selected using a simple random sampling method. Data were collected using a researcher-made questionnaire with 42 items and four sections of demographic information (3 items), oral health literacy (23 items answered as correct with 1 point or incorrect with 0 points), attitude towards oral health (7 items ted on a five-point Likert scale from 1 to 5) and oral health behaviors (9 items answered by yes or no). Data analysis was done in SPSS software, version 26 using descriptive statistics, correlation test, Kolmogorov-Smirnov test, and Mann Whitney U test

    Results

    Findings showed that 81% of students had high oral health literacy. Demographic factors of gender, age, and educational level had no significant effect on the oral health literacy, attitude, and behaviors of the students. The relationship between oral health literacy and attitude was negative and significant; students who had negative attitudes towards oral health had lower oral health literacy. No significant difference in attitudes was reported in terms of oral health behaviors, but the difference in oral health literacy was significant in terms of oral health behavior. 

    Conclusion

    Oral health literacy of medical students is inversely related to their attitude towards oral health, and directly related to their oral health behaviors.

    Keywords: Oral Health Literacy, Attitude, Behaviors
  • Mohammadreza Ahmadi Varzaneh, Ali Rashidpour*, Hamidreza Peikari, Amirreza Naghsh Pages 54-67
    Objective

    Due to the lack of medical resources and the asymmetric growth of demand-supply mismatch in Iran, the costs of health services are high. Mobile value-added services can compensate for the lack of medical resources and promote justice in the distribution of health services. This study aims to provide a model for using mobile value-added services in the field of health for the Social Security Organization in Iran.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study in 2022, experts in health information technology from the Social Security Organization in Tehran province participated. A questionnaire with 62 items was designed to collect data whose validity was confirmed based on the opinion of five experts and the reliability was confirmed with a Cronbach’s α of 0.944. Exploratory factor analysis method and SPSS software, version 25, were used for data analysis and modeling.

    Results

    The participants were 64 experts, 29% female and 70% male. The model consisted of 16 factors including perceived benefit, perceived well-being, user values, customer results, society results, organization results, financial and business effects, quality effects, technology infrastructure, reduced fear of technology, learning and empowerment, job-related factors, supports and incentives, attitude, dependability, and risk reduction.

    Conclusion

    The social security organization of Iran can use mobile value-added services in health to increase the satisfaction of the insured people including retirees and improve its processes according to the dimensions of the model presented in this study.

    Keywords: Electronic Health, Mobile Health, Exploratory Factor Analysis
  • Parisa Tavakoli, Hossin Bagherian*, Sakineh Saghaeiannejad Isfahani, Majid Jangi Pages 68-81
    Objective

    Augmented reality (AR) is one of the new technologies that is used in education, especially medical education. This study aims to determine the requirements for developing an educational application based on AR for teaching clinical coding.

    Methods 

    In this descriptive-comparative study conducted in 2022, we first investigated the user interface (UI) and functionality of the AR-based educational applications. The UI features were extracted from 12 similar applications in Persian and English available in Google Play and Cafe Bazaar. To determine the functionality features, the opinions of a panel of experts including professors of clinical coding from Isfahan University of Medical Sciences in Iran were used. 

    Results 

    The UI features included search (found in 3 applications), scanners (found in 11 applications), educational content classification (found in 9 applications), audio/text guides (found in 9 applications), and about us (found in 8 applications) sections. The functionality features included testing of knowledge and using images (2D, 3D).

    Conclusion

    Due to the theoretical and practical nature of the clinical coding course, a section to solve clinical coding scenarios is an important feature of AR-based educational applications for clinical coding. Also, the use of images (2D, 3D) in these applications can create a deeper impact on students’ learning.

    Keywords: Educational Application, Augmented Reality, Clinical Coding
  • Farshid Aslani, Atefeh Heshmatzadeh, Marziyeh Malekiha* Pages 82-97
    Objective

    The increase in repetition of destructive behaviors of leaders and the important effects of these behaviors on individual and organizational outcomes in the workplace can indicate the dark side of leadership. The present study aims to determine the effect of narcissistic leadership style on employee cynicism with the mediating role of employee silence and workplace gossip among the hospital staff.

    Methods 

    This is a descriptive cross-sectional study. The study population consists of all headquarters staff of Dr. Gharazi Hospital in Isfahan, Iran, in 2022. Of these, 108 were selected. To collect data, we used a demographic form, the narcissism scale by Hochwarter and Thompson (2012), the employee silence scale by Tangirala and Ramanujam (2008), the organizational cynicism scale by Dean et al. (2009), and the workplace gossip scale by Kuo et al. (2015). The data were analyzed by using Structural Equation Modeling method in SPSS software version 25 and SmartPLS software, version 4.

    Results

    The results showed that the narcissistic leadership style had an effect on employee cynicism with the mediating role of employee silence, which a t value of 4.445 and a standardized path coefficient of 0.147 (p<0.001). Also, the narcissistic leadership style had an effect on employee cynicism with the mediating role of workplace gossip, with a t value of 3.950 and a standardized path coefficient of 0.135 (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, gossiping in the workplace in organizations reduces the motivation to serve and as a result reduces productivity in these organizations. This culture has also been transferred inside the organizations and it leads to a decrease in job satisfaction, organizational commitment, performance and organizational pessimism.

    Keywords: Narcissistic, Leadership, Pessimism, Spreading Rumors, Organization
  • Malikeh Nouranian, Sakineh Saghaeiannejad Isfahani* Pages 98-109
    Objective

    Medical consumable supply chain is one of the main supply chains in the health care domain. Accordingly, the present study aims to investigate the factors affecting information sharing and information quality in pharmaceutical and medical consumable supply chain management (SCM) in Iran.

    Methods

    This is analytical survey study. Participants were 78 people involved in pharmaceutical and medical consumable supply SCM from the teaching hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences (IUMS), Iran, in 2017. The data were collected using a researcher-made questionnaire whose face and content validity were confirmed by some professors from the Department of Health Information Technology of IUMS and the reliability was confirmed using Cronbach’s α coefficient (α=0.93). Finally, data were analyzed using factor analysis in SmartPLS software, version 23. 

    Results 

    Environmental uncertainty and inter-organizational facilitators had no significant impact on information sharing and information quality, while the factor of interdepartmental relationships was found to be effective. Among the components of environmental uncertainty, the supplier uncertainty with a weight of 0.905 had the highest impact. Among the components of inter-organizational facilitators, the top management support with a weight of 0.997 had the highest impact. Among the interdepartmental relationships, the commitment of supply chain partners with a weight of 0.865 had the highest impact.

    Conclusion

    For an effective pharmaceutical and medical consumable SCM, there is need to establish proper relationships between different supply chain partners. Honesty, commitment, and common vision between the supply chain partners can improve the information sharing and information quality in pharmaceutical and medical consumable SCM.

    Keywords: Pharmaceutical Supply Chain, Medical Consumable Supply Chain, Supply Chain Management, Information Sharing, Information Quality