فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 75 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی عبدالهی* صفحات 7-26

    این تحقیق با بررسی دیدگاه های هستی شناسانه امام خمینی(ره) به روش تحلیل عقلی نشان می دهد نظریات برگزیده در ساحت هستی شناسی، پیامدهای نظری معینی در دانش سیاسی دارند. بر پایه هستی شناسی اسلامی و با استناد به کلمات حضرت امام، پس از اثبات وجود خداوند متعال و توحید در وجوب وجود، خالقیت مطلق خداوند اثبات می شود. توحید در خالقیت نیز مستلزم توحید در مالکیت حقیقی خداوند بر کل هستی و توحید در ربوبیت تکوینی بر کل مخلوقات و توحید در ربوبیت تشریعی بر مخلوقات مختار است. بدین ترتیب، مراتب توحید به انحصار حق حاکمیت در خداوند متعال منتهی می شوند و این خداباوری مطلق در عرصه مناسبات اجتماعی میان انسان ها در اصل فقهی «عدم ولایت انسانی بر انسان دیگر» ظهور می یابد. بدین ترتیب، در اندیشه سیاسی حضرت امام که مبتنی بر توحیدباوری مطلق آن است، هیچ کس حق حاکمیت بر دیگری را ندارد، مگر این که خداوند چنین حقی برایش جعل کرده باشد.

    کلیدواژگان: توحیدباوری، ولایت فقیه، مشروعیت فلسفی، نظریه نصب
  • علی اخترشهر* صفحات 27-48

    حکمرانی مطلوب و نظریه نظام انقلابی ایده ای است که به دنبال آن است که دولت ها و به طورکلی ساختار اداری و سیاسی را به سمتی هدایت کند که کمترین فساد و آسیب درونی بروز کند. هدف این است که میزان سازگاری و کارایی این دو با هم بررسی و نسبت بین این دو معلوم گردد. روش تحقیق این پژوهش، تحلیل محتوایی است و پرسش اصلی مقاله این است که چه نسبتی بین حکمرانی مطلوب و نظریه انقلابی در اندیشه مقام معظم رهبری وجود دارد و راه رسیدن به آنها چگونه هست؟ به نظر می رسد مفاهیم و اجزای مندرج در نظریه حکمرانی مطلوب و نظریه نظام انقلابی، تضاد و تعارضی با هم در اندیشه مقام معظم رهبری ندارد و راه رسیدن به آن، از طریق خودسازی، جامعه سازی و دولت سازی امکان پذیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، نظام انقلابی، مقام معظم رهبری، انقلاب اسلامی، دولت سازی
  • سید هاشم منیری*، سید حسین اطهری صفحات 49-68

    با پیروزی انقلاب اسلامی و درهم تنیدگی روحانیت و امر سیاسی برآمده از آن، کارویژه های سیاسی از درون کارویژه های مذهبی سرچشمه گرفته است. بررسی مقوله واحد دین و سیاست و تاسیس نظام اسلامی یکی از اهداف اولیه این پژوهش است که تلاش دارد به این پرسش پاسخ دهد که چه رابطه ‎ای عینی و ذهنی بین امر سیاسی و روحانیت در تاسیس انقلاب اسلامی پدیدار شده و روحانیت از چه کارکردهایی برخوردار بوده است. در پاسخ به این پرسش فرضیه بر این استوار است که حفظ و تقویت وحدت و همبستگی ملی اسلامی ازجمله مهم ترین کارکردهای نهادی موثر است که نقش روحانیت را در تکوین نظام اسلامی برجسته می سازد. یافته های پژوهش که به روش تحلیلی و مبتنی بر چارچوب نظری کارکردگرایی است نشان می دهد که حراست، حمایت و مصلحت سیاسی در جهت تاسیس نظام اسلامی، حوزه های نهادی را در زمینه های اجتماعی و سیاسی تقویت می کند.

    کلیدواژگان: روحانیت، نظام اسلامی، وحدت، هدایت، تاسیس نظام
  • جواد سلیمانی امیری* صفحات 69-90

    یکی از مسائل مهم در تاریخ معاصر ایران، مسئله علل پرهیز از قیام آیت الله حائری (ره) (1238 1315 ش) و آیت الله بروجردی (ره) (1254 1340 ش) بر ضد رژیم پهلوی است؛ آنان برخلاف اهتمام امام خمینی (ره) برای قیام ضد رژیم پهلوی از قیام خودداری ورزیده اند. در این مقاله با روش تاریخی تحلیلی دانسته شد راز خودداری دو مرجع قبل از امام خمینی (ره) در حوزه علمیه، اختلاف نظرشان با امام خمینی (ره) در اصل برخورد با حاکم جور نبوده است و آنان قائل به جدایی حوزه از سیاست یا اکتفا به نظارت بر سیاست و حکومت نبوده بلکه مانند امام خمینی (ره) قائل به تصدی گری فقها در عصر غیبت در عرصه سیاست بوده اند. علت اساسی تمایز رفتار سیاسی آن دو مرجع بزرگ با امام خمین (ره) در برابر رژیم پهلوی، ظهور برخی موانع قیام در دوران مرجعیت آنان بود؛ موانعی چون فقدان زمینه برپایی حکومت اسلامی، بیم زوال حوزه و نابودی شیعه در ایران که زمینه قیام در برابر رژیم پهلوی را از بین برد.

    کلیدواژگان: دین و سیاست، آیت الله حائری، آیت الله بروجردی، امام خمینی، حوزه علمیه قم
  • ابوذر مظاهری مقدم* صفحات 91-110

    از بین مفاهیم فراوان تاریخ و اندیشه معاصر ایران مفهوم «جمهوری» یکی از پرمسئله ترین آنهاست. پیش از نهضت تحریم، نه واژه جمهوری، واژه مانوسی بود و نه مفهوم آن امر واضح و امکان پذیری تلقی می شد، اما به مرور این واژه کاربرد پیدا کرد و زمینه تحقق عینی مفهوم آن نیز فراهم شد. تاجایی که در دوران انقلاب اسلامی، به عنوان تنها مفهوم واضحی که نقش مردم را در تعیین سرنوشت خود نشان می دهد مورد تاکید امام خمینی+ قرار گرفت. سوال تحقیق چگونگی سیر مفهوم جمهوری و تحقق عینی آن در تاریخ معاصر ایران است. یافته های این تحقیق نشان می دهد مفهوم جمهوری در ایران معاصر در پی تجربه های بزرگ تاریخی که جنبش های اجتماعی و جریان بیداری اسلامی رقم زدند، باورپذیر و امکان پذیر شد. این تجربه ها ابتدا مفهوم کلیدی «جمهور مسلمین» را محقق ساختند و این مفهوم، زمینه تحقق عینی مفهوم «جمهوری» و «جمهوری اسلامی» را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: جمهوری، جمهور مسلمین، تاریخ معاصر ایران، مشروطه خواهی
  • مسعود اخوان کاظمی، امید شکرانه ارزنقی* صفحات 111-130

    پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که نقش بحران نفوذ در سقوط رژیم پهلوی و پیروزی انقلاب چه بوده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که رژیم پهلوی برای به دست آوردن نفوذ و فراگیرسازی سیاست ها و ایدئولوژی خود، اقداماتی از قبیل اصلاحات ارضی، انقلاب سفید، جشن های 2500 ساله، تغییر تاریخ اسلامی به شاهنشاهی، تبلیغ فرهنگ غیر بومی و غیر مذهبی و مواردی از این قبیل را انجام داد که نه تنها منجر به گسترش دامنه نفوذ رژیم در بین جامعه ایران نگردید، بلکه روزبه روز نفوذ رژیم در میان مردم کمتر شد که در نهایت منجر به تضعیف قدرت نفوذ و پایگاه اجتماعی آن و فروپاشی رژیم پهلوی گردید. روش پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی و از نوع پژوهش علی می باشد. روش جمع آوری داده ها در این پژوهش به صورت کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: تئوری بحران، بحران نفوذ، پهلوی دوم، ایران، لوسین پای
  • حمید درج* صفحات 131-152

    هم اکنون ایران و چین به عنوان دو بازیگر تجدیدنظرطلب در عرصه بین الملل شناخته می شوند که ضمن مخالفت با نظام بین الملل تک قطبی، در تلاش برای ایجاد نظام چندقطبی و تغییر معادلات به نفع خود بر آمده اند و در این راستا؛ به توسعه همکاری ها و مناسبات همه جانبه مبادرت می ورزند. اما علی رغم تقویت روابط و توسعه همکاری ها، نقش آفرینی عوامل خارجی و داخلی از شکل گیری روابط استراتژیک میان ایران و چین ممانعت می ورزد. لذا سوال اصلی پژوهش این است که ایران و چین برای توسعه همکاری ها چه اقداماتی را در پیش گرفته اند و دلایل عدم شکل گیری روابط استراتژیک میان طرفین در چیست؟ فرضیه مقاله این است که نارضایتی ها و مخالفت ایران و چین با نظم تک قطبی و هژمونی آمریکا، ظرفیت و امکان لازم را برای توسعه همکاری ها و همگرایی تهران و پکن فراهم می سازد. با این وجود، عوامل و متغیرهای خارجی و داخلی تاثیرگذار باعث شده است تا از شکل گیری یک الگوی مشخص و یکسان در روابط ایران و چین جلوگیری شود و این روابط شکل استراتژیک پیدا نکند. روش مورد استفاده در این نوشتار توصیفی تحلیلی می باشد.

    کلیدواژگان: ایران، چین، همگرایی، روابط استراتژیک، نئورئالیسم
  • محسن باقری*، عنایت الله یزدانی، محمدعلی بصیری صفحات 153-172

    با وجود گذشت بیش از چهار دهه از جنگ عراق و ایران، به دلیل تاثیراتی که این جنگ بر ژئوپلیتیک و نظم منطقه‎ای و به صورت خاص رویکرد سیاسی امنیتی و سیاست منطقه ای ایران و نفوذ آن در منطقه غرب آسیا گذاشته است، توجه به آن دارای اهمیت است. ازاین رو سوالی که مطرح می گردد آن است که جنگ عراق و ایران، چگونه بر روابط ایران و سوریه و گسترش نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی ایران تاثیر گذاشت؟ بررسی مسئله با استفاده از رویکرد نوواقع گرایی تدافعی، روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اسنادی نمایان گر آن است که این جنگ، تنهایی استراتژیک ایران و انزوای ناخواسته و فقدان متحد آن را در منطقه آشکارتر ساخت و به نزدیکی راهبردی ایران و سوریه و گسترش دامنه همکاری امنیتی دو کشور از عراق به لبنان و فلسطین و مقابله با رژیم صهیونیستی انجامید و توجه به نفوذ منطقه ای و عمق بخشی راهبردی و مقابله با تهدیدات امنیتی با کمک متحدان غیردولتی را در رویکرد سیاسی امنیتی منطقه ای ایران موجب شد. امری که در نهایت به افزایش نفوذ سیاسی ایدئولوژیک و عمق استراتژیک و قدرت بازدارندگی منطقه ای ایران در غرب آسیا منجر گردید.

    کلیدواژگان: جنگ عراق و ایران، سوریه، نفوذ منطقه ای، سیاست منطقه ای ایران، توازن قدرت و تهدید، عمق راهبردی
|
  • Mahdi Abdullahi* Pages 7-26

    By examining the ontological views of Imam Khomeini, this research shows that the selected theories in the field of ontology have certain theoretical implications in political science. Based on Islamic ontology and referring to the words of the Imam Khomeini, after proving the existence of God Almighty and monotheism in the necessity of existence, the absolute creation of God is proven. Monotheism in creation also requires monotheism in God's true ownership of all existence, monotheism in creative lordship over all creations, and monotheism in legislative lordship over sovereign creatures. In this way, the levels of monotheism lead to the monopoly of the right of sovereignty in God Almighty, and this absolute belief in God appears in the field of social relations between humans in the jurisprudential principle of "no human authority over another human being". Thus, in the Imam's political thought, which is based on absolute monotheism, no one has the right to rule over another, unless God has given him such a right.

    Keywords: Monotheism, Jurisprudence, Philosophical Legitimacy, Designation Theory
  • Ali Akhtarshahr* Pages 27-48

    Ideal governance and the theory of the revolutionary system is an idea that seeks to guide governments and the administrative and political structure in general in a direction that causes the least corruption and internal damage. The goal is to examine the degree of compatibility and efficiency of these two together and to find out the relation between the two. The research method of this research is content analysis, and the main question of the article follows as: What is the relationship between an ideal governance and revolutionary theory in the Supreme Leader's thought, and the how to achieve them? It seems that the concepts and components contained in the theory of ideal governance and the theory of the revolutionary system do not conflict with each other in the thought of the Supreme Leader, and the way to reach it will be possible through self-development, community building d state building.

    Keywords: Ideal Governance, Revolutionary System, Supreme Leader Position, Islamic Revolution, State Building
  • Seyyed Hashem Moniri*, Seyyed Hossein Athari Pages 49-68

    With the victory of the Islamic revolution and the clergy`s occupation in the political affairs arising from it, the political functions have originated from the religious functions. Investigating the single category of religion and politics and the establishment of the Islamic system is one of the primary goals of this research, which tries to answer the question of what kind of objective and subjective relationship between politics and the clergy has emerged in the establishment of the Islamic Revolution, and what functions the clergy has. In response to this question, the hypothesis is based on the fact that maintaining and strengthening national-Islamic unity and solidarity is one of the most important effective institutional functions that highlights the role of the clergy in the development of the Islamic system. The findings of the research, which is analytical and based on the theoretical framework of functionalism, show that protection, support and political expediency in the direction of the establishment of the Islamic system, strengthen the institutional areas in the social and political fields.

    Keywords: Clergy, Islamic System, Unity, Guidance, System Establishment
  • Javad Soleimani Amiri* Pages 69-90

    One of the important issues in the contemporary history of Iran is the that of the reasons for avoiding the uprising of Ayatollah Haeri (1238-1315 AH) and Ayatollah Borujerdi (1254-1340 AH) against the Pahlavi regime; contrary to Imam Khomeini's efforts against the Pahlavi regime, they have refrained from rising. In this article, with historical-analytical method, the secret of the reluctance of two scholars before Imam Khomeini in Hawzah, their disagreement with Imam Khomeini was not in: opposing the cruel ruler, believing in the separation of Hawzah from politics or limiting themselves to monitoring politics and government, but, like Imam Khomeini, they believed in the role of jurists in the political arena in the age of ghaybat. The main reason for the differences was the emergence of some obstacles to the uprising during their authority; obstacles such as the lack of a basis for the establishment of an Islamic government, the fear of the decline of the domain and the destruction of Shiism in Iran, which destroyed the basis for the uprising against the Pahlavi regime.

    Keywords: Religion, Politics, Ayatollah Ha`Iri, Ayatollah Borujerdi, Imam Khomeini, Qom Seminary, Hawzah
  • Abuzar Mazaheri Moghaddam* Pages 91-110

    Among the many concepts of Iranian history and contemporary thought, the concept of "republic" is one of the most problematic. Before the sanction movement, neither the word "republic" was a familiar word, nor was its concept considered clear and possible, but over time, this word was used and the ground for the objective realization of its concept was also provided so that at the beginning of the Islamic Revolution, it was focused on by Imam Khomeini (r) as the only clear concept that shows the role of the people in determining their destiny. The research question is the how of course of the concept of republic and its objective realization in the contemporary history of Iran. The findings of this research show that the concept of republic in contemporary Iran became believable and possible after the great historical experiences that social movements and the Islamic awakening movement made. These experiences first realized the key concept of "Muslim Public" and this concept provided the basis for the objective realization of the concept of "Republic" and "Islamic Republic".

    Keywords: Republic, Muslim Public, Contemporary History Of Iran, Constitutionalism
  • Masoud Akhawan Kazemi, Omid Shokraneh Arzanaqi* Pages 111-130

    The main question of the current research is: What was the role of the crisis of influence in the fall of the Pahlavi regime and the victory of the revolution? The obtained results show that the Pahlavi regime, in order to gain influence and popularize its policies and ideology, took measures such as land reforms, the White Revolution, 2500-year celebrations, changing Islamic history to the monarchy, promoting non-native and non-religious culture. Such remedies not only did not lead to the expansion of the regime's influence among the Iranian society, but the regime's influence among the people decreased day by day, which ultimately led to the weakening of its influence and social base and the collapse of the Pahlavi regime. The research method is descriptive-analytical and causal research. The method of data collection in this research was done in the form of library and documents.

    Keywords: Theory Of Crisis, Crisis Of Influence, Second Pahlavi, Iran, Lucian Pye
  • Hamid Dorj* Pages 131-152

    Currently, Iran and China are known as two revisionist actors in the international arena who, while opposing the unipolar international system, have succeeded in creating a multipolar system and changing the equations in their favor, and in this regard, they begin to develop comprehensive cooperation and relations. However, despite the strengthening of relations and the development of cooperation, the role of external and internal factors prevents the formation of strategic relations between Iran and China. Therefore, the main question of the research is what measures Iran and China have taken to develop cooperation and what are the reasons for not forming strategic relations between the parties? The hypothesis of the article is that the dissatisfaction and opposition of Iran and China with the unipolar system and American hegemony provides the necessary capacity and possibility for the development of cooperation and convergence between Tehran and Beijing. Nevertheless, influential external and internal factors and variables have prevented the formation of a specific and uniform pattern in Iran-China relations and these relations do not take a strategic form. The method used in this article is descriptive-analytical.

    Keywords: Iran, China, Convergence, Strategic Relations, Neorealism
  • Mohsen Bagheri*, Enayatollah Yazdani, Mohammad Ali Basiri Pages 153-172

    Despite the passage of more than four decades since the Iraq-Iran war, due to the effects that this war has had on geopolitics and regional order, and specifically on Iran's political-security approach and regional policy and its influence in the West Asian region, it is worthy of paying attention. Therefore, the question that arises is that how did the Iran-Iraq war affect the relations between Iran and Syria and the expansion of the regional influence of the Islamic Republic of Iran? Investigating the issue using the defensive neorealism approach, descriptive-analytical method and using library and documentary sources shows that this war made Iran's strategic loneliness and its unwanted isolation and lack of an ally in the region more obvious and the strategic proximity of Iran and Syria and The expansion of the scope of security cooperation between the two countries from Iraq to Lebanon and Palestine led to confrontation with the Zionist regime and it caused attention to regional influence and strategic deepening and countering security threats with the help of non-governmental allies in Iran's regional political-security approach. This ultimately led to an increase in political-ideological influence and strategic depth and regional deterrence power of Iran in West Asia.

    Keywords: Iraq, Iran War, Syria, Regional Influence, Iran's Regional Policy, Balance Of Power, Threat, Strategic Depth