فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال نوزدهم شماره 70 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/04/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نعیمه شبانی شاد، اسماعیل سعدی پور*، فریبرز باقری صفحات 6-33
    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل شادکامی بر اساس بهزیستی روانشناختی با میانجی گری هوش هیجانی در دانشجویان کارشناسی انجام شده است. نوع پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تشکیل می دادند و جهت تعیین حجم نمونه براساس دیدگاه کلین در مدل معادلات ساختاری، تعداد 414 فرد از طریق نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه-های شادکامی آکسفورد (2002)، بهزیستی روان شناختی ریف (2002) و هوش هیجانی شات (1998) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق مدل یابی ساختاری با استفاده از نرم افزار amos انجام پذیرفت. نتایج نشان داد بهزیستی روان شناختی و هوش هیجانی به صورت مثبت و معنادار بر شادکامی دانشجویان اثر دارد و هوش هیجانی در بین دانشجویان به صورت مثبت و معنادار اثر بهزیستی روان شناختی بر شادکامی را میانجیگری می کند. می توان نتیجه گرفت که بهزیستی روان شناختی در دانشجویان به عنوان محافظی در برابر رویدادهای استرس زا عمل کرده  و نقش اساسی در تاثیرگذاری و بهبود کیفیت زندگی، سلامت روان و شادکامی در جوامع مختلف را دارا است.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، دانشجویان کارشناسی، شادکامی، هوش هیجانی
  • محمد غفاری مجلج*، سعید صفدری صفحات 34-59
    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر خود افشایی اساتید بر کم رویی دانشجویان رشته زبان انگلیسی با نقش میانجی امنیت روانشناختی می-باشد. این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بوده و با روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری شامل دانشجویان رشته زبان انگلیسی دانشگاه-های استان مازندران بود و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 نفر تخمین زده شد. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه استفاده شد که روایی و پایایی آن با استفاده از آزمون تحلیل عاملی تاییدی و آلفای کرونباخ به تایید رسید. همچنین، برای پاسخ به پرسشهای تحقیق از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل و جهت سنجش معنی داری از آزمون سوبل بهره گرفته شد. نتایج حاکی از آن است که خودافشایی اساتید و کم رویی دانشجویان دارای همبستگی معنادار اما معکوس هستند. بعلاوه، مشخص شد که خودافشایی اساتید بر کمرویی دانشجویان و نیز امنیت روانشناختی ایشان تاثیر معناداری دارد. همچنین، با توجه به نتیجه آزمون سوبل، مشخص شد که خودافشایی بر کم رویی با نقش میانجی امنیت روانشناختی اثر غیرمستقیم دارد. در نتیجه، با توجه به بیشتر بودن اثر مسیر غیرمستقیم از مسیر مستقیم و نتایج آزمون معناداری می توان گفت وجود متغیر میانجی تاثیر را افزایش داده و نقش میانجی امنیت روانشناختی مورد تایید واقع می شود.
    کلیدواژگان: خودافشایی، کمرویی، امنیت روانشناختی، مدل معادلات ساختاری
  • هدی عباسی*، جلیل فتح آبادی، حسین پورشهریار، فاطمه رشیدی پور صفحات 60-101
    هدف و
    زمینه
    اگرچه آموزش از راه دور در ایران پدیده ای نوین است، اما سال هاست که این روش آموزشی در جهان رواج و مورد استقبال قرار گرفته است. روش جدید و نسبتا ناشناخته این روش آموزشی در کشور، ضرورت بررسی نقاط قوت و ضعف آن را نشان می دهد. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه خودکارآمدی و عواطف معلمان در آموزش از راه دور و ادراک از آموزش حضوری در اپیدمی کووید 19 در مقطع متوسطه منطقه یک شهر قم انجام شد.
    روش
    این مطالعه یک مطالعه علی- مقایسه ای پس رویدادی است که در سال تحصیلی 1399-1399 بر روی 71 نفر از معلمان دبیرستان های شهر قم انجام شد. پرسشنامه ها در دو زمان مختلف آموزش از راه دور (فعلی) و ادراک آموزش حضوری (در سال های گذشته) تنظیم شدند. با توجه به اینکه برای انجام این تحقیق، نمرات هر فرد را با خود در غیبت و درک حضور مقایسه کردیم، از روش هتلینگ t2 (مانور دو گروهی) برای مقایسه شرایط مختلف تحصیلی استفاده کردیم.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که F در خودکارآمدی معلم (و مولفه های آن) و همچنین مولفه های عشق، لذت، غم و خشم معلم معنادار است. آموزش حضوری خودکارآمدی معلمان و مولفه های آن و عواطف عشق، لذت، غم و خشم در دبیرستان در دوره اپیدمی کوید 19. بین میانگین کل هیجان معلم و مولفه هیجان ترس معلم تفاوت معناداری وجود ندارد که نشان دهنده عدم تاثیر آموزش از راه دور بر هیجان کل و مولفه هیجان ترس در معلمان دبیرستان در دوران اپیدمی کووید-19 است.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی معلم، عواطف معلم، آموزش از راه دور، ادراک آموزش حضوری
  • مهدی عبداله زاده رافی*، فاطمه فاضلی فارسانی، سعید آریاپوران صفحات 102-124
    هدف پژوهش حاضر ارزیابی کاربست اثربخشی خانه های الکانین بر بهبود آگاهی واج شناختی و سیالی خواندن دانش آموزان دچار اختلال یادگیری خواندن بود. به همین منظور در یک طرح آزمایشی تک آزمودنی، 5 دانش آموز (3 دختر و 2 پسر) پایه سوم دبستان انتخاب شدند. با استفاده آزمون تشخیصی خواندن (شیرازی و نیلی پور، 1384) و آزمون آگاهی واج شناختی (دستجردی و سلیمانی، 1384)، سیالی خواندن و آگاهی واج شناختی شرکت کنندگان قبل از مداخله سنجش شد. سپس در طی 11 جلسه انفرادی، 44 کلمه به شرکت کنندگان آموزش داده شد. درنهایت، یک هفته پس از مداخله، دوباره سیالی خواندن و آگاهی واج شناختی شرکت کنندگان سنجش شد. برای تحلیل داده ها، علاوه بر تحلیل دیداری نمودار، از فرمول درصد بهبودی و آزمون آماری ویلکاکسون نیز استفاده شد. یافته ها نشان داد که استفاده از خانه های الکانین باعث بهبود آماری معنادار آگاهی واج شناختی شده است. همچنین، سیالی خواندن دانش آموزان شرکت کننده در پژوهش، هم به لحاظ آماری و هم به لحاظ بالینی به صورت معناداری بهبود یافته بود. خانه های الکانین به عنوان یک روش آوایی و چند حسی می تواند آگاهی واج شناختی و سیالی خواندن دانش آموزان دچار اختلال یادگیری خواندن را بهبود ببخشد.
    کلیدواژگان: آگاهی واج شناختی، اختلال یادگیری خواندن، خانه های الکانین، سیالی خواندن، نارساخوانی
  • اعظم حسین پور، کاترین وزیری*، نسرین باقری صفحات 126-151
    چکیده از دوره های مهم تاثیرگذار در رشد و سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی، دوران نوجوانی هر فردی است که شکل گیری شخصیت و هویت یابی در این دوره حساس شکل می گیرد. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی شادکامی براساس نیازهای بنیادین روان شناختی با میانجی گری سازگاری در نوجوانان بود. روش پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی-همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری را تمامی نوجوانان دختر شاغل به تحصیل در دوره دوم متوسطه تشکیل می دادند که 352 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های شادکامی آکسفورد (2002)، نیازهای بنیادین روان شناختی دسی و همکاران (2001) و سازگاری دانش آموزان سینها و سینگ (1993) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته ها نشان داد متغیر سازگاری توانسته است نقش میانجی را در رابطه بین نیازهای بنیادین روان شناختی با شادکامی ایفا کند. می توان نتیجه گرفت هنگامی که انگیزه ها و یا پاداش های درونی اثر تقویت شان بیشتر از انگیزه بیرونی باشد، اجرای نیازهای روانی آسان تر شده و تاثیر مثبتی بر سازگاری نوجوان می گذارد؛ چرا که سازگاری ازطریق مشوق ها و تقویت های درونی حاصل می شود و این گونه با ایجاد احساس درونی مثبت در نوجوان منجر به افزایش شادکامی در نوجوانان می شود؛ براین اساس بایستی با فراهم نمودن محیط سالم و پویا و متناسب با نیاز های فردی و شخصیتی هر نوجوان، نوید بهزیستی و شادکامی را در نوجوانان داد.
    کلیدواژگان: سازگاری، شادکامی، نوجوانان، نیازهای بنیادین روان شناختی
  • ریحانه رحیمی، شیرین رشیدی* صفحات 152-178
    یاری گری که یکی از انواع رفتار جامعه پسند است به اقدام یا فعالیت دواطلبانه ای اشاره دارد که فرد در جهت کمک به دیگران بدون داشتن هرگونه چشم داشت یا انتظاری نشان می دهد. در این پژوهش هدف ساخت ابزاری روا و پایا جهت اندازه گیری سازه یاری گری بود. پرسشنامه یاری گری براساس مطالعه پیشینه توسط پژوهشگران طراحی و با نظر متخصصین تغییراتی در آن اعمال و در نهایت با 30 گویه برای اجرای نهایی آماده شد. این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی بوده این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی بوده و جامعه آماری مورد مطالعه دانشجویان روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه علامه طباطبایی در سال 1402-1401 بودند که از طریق روش نمونه گیری چندمرحله ای به حجم 242 از این جامعه انتخاب شدند.  بعد از طراحی پرسشنامه همسانی دورنی سوالات از طریق ضریب آلفا کرونباخ و روایی سازه آن از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین روایی واگرا از طریق سوالات خودمحوری بررسی شد و روایی واگرای آن تایید شد. تحلیل عاملی 5 عامل شامل کمک های داوطلبانه، کمک به خانوداه و دوستان، کمک به فامیل و غریبه ها، کمک های کوچک و کمک های موقتی را شناسایی کرد. همچنین نتایج نشان داد که افراد تمایل بیشتری برای کمک به افراد خانواده و دوستان شان دارند که این نتیجه با نظریه های تکاملی موجود در این زمینه همخوانی دارد. پژوهش حاضر بر روی دانشجویان انجام شده و قابل تعمیم به سایر اقشار نیست، لذا توصیه می شود این ابزار در سایر اقشار و رده های سنی دیگر نیز اجرا و ویژگی های روانسنجی آن مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، رفتار جامعه پسند، روایی سازه، همسانی درونی، یاری گری
  • سعیده زاهد*، حسین کارشکی، پروین روشن قیاس صفحات 180-201
    هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر بار شناختی برونزاد بر درگیری شناختی و بار شناختی مطلوب در دانشجویان بود. روش پژوهش از نوع شبه-آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری شامل دانشجویان دختر مقطع کارشناسی شهرستان اصفهان بود. ابتدا 30 دانشجو به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و تصادفا به دو گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. برای القاء بار برونزاد از اثر ناسیالی متن استفاده گردید. بدین صورت که در مرحله پیش آزمون، متنی با فونت سیال (خوانا) به هر دو گروه داده شد تا به مدت 10 دقیقه مطالعه کنند. سپس از آنها خواسته شد تا ارزیابی خود را از متن با پاسخ دادن به پرسشنامه بار شناختی (Klepsch et al, 2017) و خرده مقیاس درگیری شناختی (Reeve, 2013) مشخص کنند. در مرحله بعد، متنی موازی با متن پیش آزمون به آزمودنی ها داده شد با این تفاوت که فونت متن گروه آزمایش به صورت کمتر خوانا دستکاری شد. سپس از هر دو گروه خواسته شد تا به پرسشنامه بار شناختی و درگیری شناختی پاسخ دهند. داده های پژوهش با روش MANCOVA تحلیل گردید. نتایج نشان داد تفاوت معناداری به لحاظ درگیری شناختی و بار شناختی مطلوب بین گروه آزمایش و گروه کنترل وجود دارد. از این رو به نظر می رسد حدی از بار برونزاد، با ایجاد درگیری شناختی می-تواند پردازش شناختی مطلوب را در یادگیرندگان برانگیزد.
    کلیدواژگان: بار شناختی برونزاد، بار شناختی مطلوب، درگیری شناختی، دشواری مطلوب
  • زهرا گلی زاده، لیلا میرزایی*، محبوبه میرزایی صفحات 200-226
    عزت نفس یکی از ویژگی های مهم شخصیتی فرد است که نقش مهمی در موفقیت او در زندگی فردی و اجتماعی دارد. برخورداری از عزت نفس به فرد کمک می کند تا با شوق و انگیزه بیشتری برای موفقیت تلاش کند و نسبت به آینده مثبت اندیش و خوش بین باشد. پژوهش حاضر به روش فرا تحلیل و با ترکیب پژوهش های انجام شده درزمینه ی رابطه عزت نفس و پیشرفت تحصیلی انجام شده است. جامعه آماری فرا تحلیل حاضر پژوهش های در دسترس در رابطه با عزت نفس و پیشرفت تحصیلی در بانک های اطلاعاتی رایانه ای در دسترس موجود در ایران، از قبیل پایگاه علمی جهاد دانشگاهی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران)، پایگاه مجلات تخصصی نور (نورمگز) در بین سال های 1386 تا 1400 و همچنین پایگاه های علمی خارجی Science Direct، PubMed و Google Scholar که در سال های 2000 تا 2021 منتشرشده اند، است. بر اساس ملاک ورود و خروج برای پژوهش های اولیه و نیز تحلیل حساسیت 57 اندازه اثر از 64 مطالعه توسط نرم افزار CMA موردبررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که اندازه اثر خلاصه ی مدل تصادفی برابر با 0.333 بود که ازنظر آماری معنادار و بیانگر رابطه ی مثبت عزت نفس و پیشرفت تحصیلی است. درنتیجه توجه به عزت نفس فراگیران در کنار آموزش رسمی در محیط های آموزشی، ضرورتی است که باید بیش ازپیش مورد ملاحظه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، فرا تحلیل، عزت نفس
|
  • Naeimeh Shabanishad, Esmaeil Sadipour *, Fariborz Bagheri Pages 6-33
    The present study was conducted with the aim of developing a model of happiness based on psychological well-being with the mediation of emotional intelligence in undergraduate students. The type of applied research and its method was descriptive correlation based on structural equations. The statistical population of the research consisted of all undergraduate students of the Islamic Azad University of Science and Research. In order to determine the sample size based on Klein's point of view in the structural equation model, 414 individuals were selected through cluster multistage random sampling. Oxford happiness (2002), Rief psychological well-being (2002) and Schott emotional intelligence (1998) questionnaires were used to collect data. Data analysis was done through structural modeling using Amos software. The results showed that psychological well-being and emotional intelligence have a positive and significant effect on students' happiness, and emotional intelligence among students positively and significantly mediates the effect of psychological well-being on happiness. It can be concluded that the psychological well-being of students acts as a protection against stressful events and has an essential role in influencing and improving the quality of life, mental health and happiness in different societies.
    Keywords: Happiness, Psychological Well-Being, Emotional Intelligence, Undergraduate Students
  • Mohammad Ghafari Mejlej *, Saeed Safdari Pages 34-59
    The aim of the present study was to investigate the impact of teacher self-disclosure on college EFL learners’ shyness with the mediating role of psychological security. It was a descriptive-correlational study with a survey method of research. The population consisted of all college EFL students in Mazandaran universities. Using Morgan’s Table, the sample size included 384 individuals. In order to collect the data, three questionnaires were utilized. The validity and reliability of the questionnaires were secured by using confirmatory factor analysis and Cronbach’s α. Moreover, to answer the research questions, structural equation modeling via LISREL software and to test the significance of the results, the Sobel Test was conducted. The findings demonstrated that teachers’ self-disclosure had a significant but reverse correlation with students’ shyness. Additionally, it was found that teachers’ self-disclosure had a significant impact on students’ shyness and psychological security. Also, considering the result of the Sobel Test, it was found that self-disclosure has an indirect effect on shyness with the mediating role of psychological security. Considering the greater magnitude of the indirect path over the direct path, it can be concluded that the mediating variable augmented the impact, thus confirming the mediating effect of psychological security.
    Keywords: Self-Disclosure, Shyness, Psychological Security, Structural Equation Modeling
  • Hoda Abbasi *, Jalil Fathabadi, Hossein Pourshahriar, Fatemeh Rashidipour Pages 60-101
    Purpose and context: Although distance education is a new phenomenon in Iran, this method of education has been popular and welcomed in the world for many years. The new and relatively unknown method of this educational method in the country indicates the need to examine its strengths and weaknesses. Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the self-efficacy and emotions of teachers in distance education and perception of face-to-face education in the epidemic of COVID-19 in the secondary school of region one of Qom city.
    Method
    This study is a post-event causal-comparative study that was performed on 71 high school teachers in Qom in the academic year 1399-1400. The questionnaires were set at two different times of distance education (current) and perception of face-to-face education (in previous years). Considering that in order to conduct this research, we compared the scores of each person with himself in absenteeism and perception of presence, we used the t2 hoteling method (two-group maneuver) to compare different educational conditions.
    Conclusion
    The results of data analysis showed that F is significant in teacher self-efficacy (and its components) as well as the components of teacher love, pleasure, sadness and anger. In-person training on teacher self-efficacy and its components and the emotions of love, pleasure, sadness and anger in high school during the period of the Quid 19 epidemic. There is no significant difference between the mean of total teacher excitement and the component of teacher fear emotion, which indicates the lack of effect of distance education on total emotion and the component of fear emotion in high school teachers during the COVID-19 epidemic.
    Keywords: Teacher Self-Efficacy, Teacher Emotions, Distance Learning, Perception Of Face-To-Face Education
  • Mahdi Abdollahzadeh Rafi *, Fatemeh Fazeli Farsani, Saeed Ariapooran Pages 102-124
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of using Elkonin boxes on improving phonological awareness and reading fluency of students with reading learning disabilities. For this purpose, in an experimental single case design, 5 students (3 girls and 2 boys) of the third grade of primary school were selected. Using diagnostic reading test (Shirazi and Nilipour, 2005) and phonological awareness test (Dastjerdi and Soleimani, 2005), participants' reading fluency and phonological awareness were assessed before the intervention. Then, during 11 sessions, 44 words were taught to the participants individually. Finally, one week after the intervention, participants' reading fluency and phonological awareness were assessed again. In order to analyze the data, in addition to visual analysis of the chart, the recovery percentage and Wilcoxon statistical test were used. The results showed that the use of Elkonin Boxes had a statistically significant improvement in phonological awareness. Also, the reading fluency of the students participating in the study was significantly improved, both statistically and clinically. Elkonin Boxes as a phonetic and multisensory method can improve the phonological awareness and reading fluency of students with reading learning disabilities.
    Keywords: Dyslexia, Elkonin Boxes, Phonological Awareness, Reading Fluency, Reading Learning Disability
  • Azam Hosseinpour, Katrin Vaziri *, Nasrin Bagheri Pages 126-151
    One of the most important periods affecting physical, mental and social growth and health is the adolescence period of every person, where personality formation and identification takes place in this sensitive period. The purpose of this study was to model happiness based on basic psychological needs with the mediation of adaptation in adolescents. The applied research method and the descriptive correlation method were based on the structural equation model. The statistical population consisted of all working female adolescents studying in the second year of high school, 352 of whom were selected using multi-stage cluster random sampling and were asked to answer the questionnaires of Oxford Happiness (2002), basic psychological needs of Desi et al (2001), and Sinha and Singh (1993) students' adaptability. Data analysis was done using a structural equation model. The findings showed that the adaptation variable has been able to play a mediating role in the relationship between basic psychological needs and happiness. It can be concluded that when motivations or internal rewards are stronger than external motivations, the implementation of psychological needs becomes easier and has a positive effect on adolescent adaptation; because adaptation is achieved through internal incentives and reinforcements, and in this way, by creating a positive inner feeling in adolescence, it leads to an increase in happiness in teenagers; therefore, by providing a healthy and dynamic environment that fits the individual and personality needs of every teenager, it is necessary to promise well-being and happiness in teenagers.
    Keywords: Adaptation, Adolescents, Happiness, Basic Psychological Needs
  • Reyhaneh Rahimi, Shirin Rashidi * Pages 152-178
    Helping, which is one of the types of prosocial behavior, refers to a voluntary action or activity that a person shows in order to help others. In this research, the goal was to build a valid and reliable tool to measure the helping structure. This research is of a descriptive-survey type and the statistical population studied were psychology and educational sciences students of Allameh Tabataba’i University in 1401-1402, who were selected through a multi-stage sampling method to the size of 242 of this population. After developing the questionnaire, internal consistency was examined through Cronbach's alpha coefficient and its construct validity through exploratory and confirmatory factor analysis. Factor analysis identified 5 factors including voluntary help, help to family and friends, help to relatives and strangers, small help, and temporary help. Also, the results showed that people have a greater desire to help their family and friends, which is consistent with the existing evolutionary theories in this field. The current research was conducted on students and cannot be generalized to other strata, so it is recommended that this tool be implemented in other strata and other age groups and its psychometric properties should be studied.
    Keywords: Helping, Prosocial Behavior, Factor Analysis, Construct Validity, Internal Consistency
  • Saeideh Zahed *, Hossein Kareshki, Parvin Roshanghias Pages 180-201
    The purpose of this study was to investigate the effect of extraneous cognitive load on cognitive engagement and germane cognitive load of students: the effect of desirable difficulty. The design of this study was quasi-experimental with pre-test-post-test and control group, and the statistical population of the research included female students of high school in Esfahan in the academic year 2021-2022. 30 participants were selected by the available sampling method and assigned randomly to control and experimental groups. To induce extrinsic load, the text's disfluency effect was used. Thus, in the pre-test stage, both groups were given a text with fluent (readable) font to read for 10 minutes. They were then asked to indicate their evaluation of the text by answering the Cognitive Load Questionnaire (Klepsch & Seufert, 2017) and the Cognitive Engagement Subscale (Reeve, 2013). In the post-test, a text parallel to the pre-test text was given to the participants, with the difference that the text font of the experimental group was manipulated to be less readable. Then both groups were asked to answer the cognitive load and cognitive engagement questionnaires. Data were analyzed using MANCOVA. The results indicated a significant difference between experimental and control groups in terms of cognitive engagement and germane load. Therefore, it seems that a certain amount of extraneous load can stimulate a germane cognitive process, by creating cognitive engagement.
    Keywords: Extraneous Cognitive Load, Germane Cognitive Load, Cognitive Engagement, Desirable Difficulty
  • Zahra Golizadeh, Leila Mirzaei *, Mahboobeh Mirzaei Pages 200-226
    Self-esteem is one of the important characteristics of a person's personality, which plays an important role in his success in personal and social life. Self-esteem helps a person strive for success with more enthusiasm and motivation and be positive and optimistic about the future. The present research was conducted by meta-analysis method and by combining the research on the relationship between self-esteem and academic progress. The statistical population of the present meta-analysis of the available research is related to self-esteem and academic progress in the available computer databases in Iran, such as the Academic Jihad Scientific Database (SID), the Information Bank of the country's publications (Magiran), the database of Noor specialized magazines (NoorMagz) from 1386 to 1400 as well as foreign scientific databases Science Direct, PubMed and Google Scholar that were published in the years from 2000 to 2021. Based on the inclusion and exclusion criteria for primary research and sensitivity analysis, 57 effect sizes out of 64 studies were examined by CMA software. The results of this research showed that the effect size of the random model summary was equal to 0.333, which is statistically significant and indicates a positive relationship between self-esteem and academic achievement. As a result, paying attention to learners' self-esteem and formal education in educational environments is a necessity that should be considered more and more.
    Keywords: Academic Achievement, Meta-Analysis, Self-Esteem