فهرست مطالب

نشریه کنترل بیولوژیک آفات و بیماری های گیاهی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علیرضا اسمعیل زاده حسینی* صفحات 1-10

    پوسیدگی ریشه و ساقه خیارگلخانه ای در اثر قارچ Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum هرساله خسارت فراوانی به خیارگلخانه ای وارد می کند. در این تحقیق از سویه (BmL) Bacillus mycoides LUTUUS-AF1 از شرکت لوتوس در مقایسه با قارچ کش بیولوژیک داخلی پارس باسیل (BvP) مبتنی بر باکتری Bacillus velezensis  و یک قارچ کش بیولوژیک وارداتی (SAS) مبتنی بر باکتری Bacillus velezensis (BvB) برای مقایسه بررسی توانایی آنتاگونیستی آن در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای استفاده گردید.  نتایج نشان داد که از بین سه نمونه مورد مطالعه، در شرایط آزمایشگاهی سویه BmL با 48 درصد بازدارندگی در مقایسه با BvB و BvP به ترتیب با 30 و 29 درصد بیشترین بازدارندگی را علیه قارچ فوزاریوم ایجاد نمود. در شرایط گلخانه با مرگ و میر 70 درصد بوته ها در تیمار شاهد سویه BmL با دو غلظت 3/0 و 5/0 درصد و با سه بار تکرار کاربرد دارای بهترین عملکرد بود و در دوره 50  روزه وقوع BvB  با غلظت 5/0 درصد و سه بار تکرار کاربرد نتیجه تقریبا مشابهی داشت BvP با توجه به قدرت بالای بازدارندگی BmL و کنترل موثر قارچ فوزاریوم در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای، تولید داخل و در دسترس بودن آن با قیمت مناسب تر، غلظت 3/0 تا 5/0 درصد و سه بار تکرار آن توصیه می گردد. در مجموع با توجه به اثر بازدارندگی خوب B. mycoides در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای، تحقیقات برای تولید و تجاری سازی این باکتری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، باسیلوس، مهار زیستی
  • مریم راشکی* صفحات 11-28
    هدف از این تحقیق، تولید آزمایشگاهی دو سویه کارآمد و بومی، Metarhizium anisopliae var. acridum  و Beauveria bassiana Z1  ، با استفاده از روش تخمیر دو مرحله ای با کاربرد بسترهای جامد (گندم، برنج پخته، جو، سورگوم و سبوس گندم) به دنبال بستر مایع (آب پنیر) در دمای 25 درجه سلسیوس بود. حداکثر کنیدی های غوطه ور به طور معنی دار در 50 میلی لیتر آب پنیر در مقایسه با محیط کشت مایع دکستروز آگار تولید شد. سپس، بسترهای جامد توسط کنیدی های غوطه ور بدست آمده از آب پنیر تلقیح شدند. پس از 14 روز، یک گرم از هر بستر جامد در 100 میلی لیتر توئین غوطه ور شد. بیشترین میانگین تعداد کنیدی های M. anisopliae در یک میلی لیتر از بستر برنج (105×42/2±107×08/1) و سبوس گندم (105×86/1±107×06/1) بدون تفاوت معنی دار به دست آمد. درصد زنده مانی برای تمامی بسترهای جامد به استثنای سورگوم (90/98 درصد) 100 درصد بود. بیشترین تعداد کنیدی تولید شده توسط قارچ B. bassiana روی بستر سبوس گندم مشاهد ه شد (105×09/1±106×14/5 کنیدی در میلی لیتر). کار با گندم که 104×71/3±106×30/4 کنیدی در میلی لیتر تولید کرد، بسیار آسان تر از سبوس گندم بود. در بستر جو کمترین درصد زنده مانی (20/39 درصد) مشاهده شد. تعداد کنیدی ها در یک گرم از قارچ M. anisopliae حاصل از الک کردن بستر برنج و قارچ B. bassiana حاصل الک کردن بستر گندم، به ترتیب 1010 × 85/2 و 1010× 09/3 کنیدی بود. نتایج نشان داد که روش دو مرحله ای با استفاده از آب پنیر با غلظت استفاده شده، در مورد هر دو جدایه موفقیت آمیز بود و میزان مناسبی از کنیدی هر دو جدایه را در مرحله تخمیر جامد تولید کرد.
    کلیدواژگان: آب پنیر، بستر جامد، قارچ بیمارگر حشرات، کنیدی
  • سمانه دشتی پور، دوستمراد ظفری* صفحات 29-45

    نیشکر یک محصول مهم تجاری برای تولید شکر در جهان است. گیاهی چندساله از خانواده غلات که به دلیل طولانی بودن دوره کشت در معرض ابتلا به آفات و بیماری های مختلف است که بر تولید آن اثر می گذارد. بیماری پوکابونگ ناشی از گونه های قارچ فوزاریوم، یکی از بیماری های مهم و در حال توسعه نیشکر در سراسر جهان است. در این تحقیق بیماری زایی گونه های فوزاریوم مرتبط با این بیماری F. verticillioides ، F. proliferatum، F. sacchari، F. andiyazi، F. acutatum در نیشکر، با دو روش آزمون بیماری زایی ساقه های بریده در شرایط آزمایشگاهی و آزمون بیماری زایی در شرایط گلخانه انجام شد. برای محاسبه شدت بیماری در گونه های مختلف، طول ناحیه زخم روی ساقه اندازه گیری شد . نتایج نشان داد که شدت بیماری زایی در سه گونه F.verticillioides ، F. proliferatum و F. sacchari. بیشتر از سایر گونه ها بود. در بخش دیگر از خاصیت آنتاگونیستی قارچ اندوفیت Trichoderma afroharzianum جدا شده از گیاهان سالم نیشکر برای کنترل زیستی این بیماری در شرایط گلخانه استفاده شد. میزان اثر بخشی عامل بیوکنترل با سنجش شاخص فوزاریومی، طول ناحیه زخم و فاکتورهای رشدی گیاه بود که به طور غیرمستقیم در کاهش خسارت بیماری نقش دارند. نتایج نشان داد که تمام تیمار های اعمال شده با قارچ اندوفیت نسبت به شاهد درکاهش بیماری و افزایش فاکتورهای رشدی گیاه موفقیت آمیز بوده است.

    کلیدواژگان: نیشکر، فوزاریوم، تریکودرما
  • اکرم شانقی، سمیه رحیمی کلده، حسین صارمی، مسعود احمدزاده* صفحات 47-59
    تنش شوری یکی از تنش های غیرزیستی مهم نه تنها اثر منفی بر رشد و عملکرد گیاهان دارد، بلکه رفتار و زنده مانی بیمارگرهای خاکزاد مانند Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL)  را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، تنش شوری می تواند به عنوان فاکتوری مهم در افزایش شدت بیماری در محصولات کشاورزی همچون گوجه فرنگی عمل کند و باعث کاهش تولید و عملکرد آن ها شود. با وجود  این، باکتری های پروبیوتیک گیاهی به واسطه توانایی آن ها در تولید ترکیبات محرک رشد و کاهش دهنده اثر تنش شوری، می توانند رشد گیاهان را در شرایط تنش شوری بهبود بخشند و باعث بهبود مقاومت آن ها در برابر بیماری های خاکزاد شوند. این پژوهش با هدف کنترل بیماری پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی با استفاده از باکتری Bacillus velezensis UTB96 تحت تنش شوری انجام شد. اثر تنش شوری بر رفتار و زنده مانی قارچ FOL در غلظت 75 میلی مول نمک (NaCl) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین اثر بازدارندگی باکتری UTB96 بر قارچ FOL در شرایط آزمایشگاهی و گلخانه ای بررسی شد. نتایج نشان داد، شوری اثر مثبت بر هاگ زایی و زیست توده قارچ موردمطالعه دارد، اما در اندازه شعاع کلونی تغییری ایجاد نشد. براساس آزمایش های گلخانه ای، شدت بیماری زایی (پژمردگی فوزاریومی گوجه فرنگی) در غلظت 75 میلی مول نمک، 12درصد نسبت به شرایط عادی (فاقد نمک) افزایش یافت. باکتری UTB96 توانست شدت بیماری زایی را در شرایط شوری و شرایط غیرشوری به ترتیب به میزان 48 و 68 درصد کنترل کند. مطالعه حاضر نشان داد، تنش شوری اثر مثبت بر رفتار و بیماری زایی قارچ FOL دارد. باکتری UTB96 می تواند سلامت گیاه گوجه فرنگی را در برابر بیماری پژمردگی فوزاریومی تحت تنش شوری بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، تنش های زنده و غیرزنده، Fusarium Oxysporum، Bacillus Velezensis
  • حامد لطیفیان، رضا طلایی حسنلویی*، شیوا حراجی، ولی الله بنی عامری صفحات 61-72

    سیارید قارچ خوراکی Lycoriella auripila (Winnertz) (Dip.: Sciaridae)  سبب کاهش عملکرد محصول قارچ خوراکی در سراسر جهان از جمله ایران می گردد. در پژوهش حاضر، ابتدا خروج حشرات کامل این سیارید در بسترهای کشت تیمار شده با نماتد Steinernema feltiae (Sf) در سه غلظت، Bacillus thuringiensis subsp. israelensis (Bti) در سه غلظت و حشره کش دیکلرووس در شرایط آزمایشگاهی و در بازه زمانی یک ماهه تعیین و کاهش جمعیت حشرات در تیمارها نسبت به شاهد محاسبه شد. سپس در بررسی میدانی علاوه بر تیمارهای آزمایشگاهی قید شده، تیمار همزمان نیم دز از Sf و Bti هم مورد آزمون قرار گرفت. تعداد حشره شکار شده در تله های کارت زرد چسبنده و برش های سیب زمینی شمارش و نسبت به شاهد مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج بررسی آزمایشگاهی نشان دهنده تاثیر مثبت همه تیمارها بر کنترل این آفت بود. بیشترین مرگ لاروهای آفت در غلظت 106×1 لارو بر مترمربع از Sf و غلظت دو درصد Bti به ترتیب با 6/81 و 4/77 درصد، ثبت شد. در بررسی میدانی، بالاترین کارایی کنترل بر اساس آمار حشرات کامل جلب شده به کارت های زرد در تیمار Bti دو در هزار با 7/75 درصد و بر اساس آمار لاروهای جلب شده به برش های سیب زمینی در تیمار دیکلرووس و تیمار استفاده همزمان دو بیمارگر (نیم دز نماتد و نیم دز باکتری) بدون اختلاف معنی دار با هم به ترتیب با 3/75 و 8/74 درصد بود. بیانگر این موضوع که دو بیمارگر در کنترل لارو این آفت به صورت هم افزایی عمل کردند. بیشترین عملکرد قارچ خوراکی در هر دهنه در بین تیمارهای بیولوژیک، در تیمار 106×1 لارو بر مترمربع نماتد ثبت شد که البته با تیمار باکتری اختلاف معنی داری نداشت. با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از این دو عامل کنترل بیولوژیک برای کنترل سیارید L. auripila  در سالن های پرورش قارچ خوراکی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بررسی میدانی، آفت، قارچ خوراکی، بیمارگر حشرات، EPN
  • فریبا مهرخو*، مهدیه موسوی، نورپر گوز، یوبرت قوستا، رمزی آتلیهان صفحات 73-94
    شته مومی کلم Brevicoryne brassicae (L.)، یکی از مهمترین آفات محصولات کلم می باشد. استفاده از حشره کش هایی با منشا گیاهی و عوامل کنترل بیولوژیک نظیر قارچ های بیماری زای حشرات  به عنوان روش های تکمیلی در مدیریت تلفیقی آفت مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، تاثیر حشره کش بینو 2 و دو گونه قارچ بیماری زای حشرات، Metarhizium anisopliae AB و Lecanicillium lecanii 229، به عنوان حشره کش های بیولوژیک، روی محتوای پروتئینی، فعالیت پروتئازهای گوارشی، آنزیم کیتیناز، آنزیم های استیل کولین استراز و گلوتاتیون-اس-ترانسفراز حشره کامل شته مومی کلم در دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. نتایج نشان داد که استفاده از غلظت کشنده (LC50) ایزوله های قارچی با افزایش ترشح آنزیم های پروتئازی و کیتینازی باعث هضم پروتئین و کیتین موجود در کوتیکول شته شده و حساسیت شته ها را نسبت به این عوامل افزایش دادند. همچنین حشره کش بینو2 با کاهش میزان پروتئین و مهار فعالیت آنزیم های گوارشی، اثر ضدتغذیه ای داشته است. به موازات کاهش فعالیت آنزیم های گوارشی، فعالیت آنزیم های سم زدا هم تحت تاثیر حشره کش بینو2 کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که قارچ های مورد مطالعه و حشره کش بینو2 منجر به افزایش مرگ و میر حشرات کامل شته مومی کلم شدند و از اطلاعات حاصله می توان در مدیریت این آفت استفاده کرد.
    کلیدواژگان: حشره کش با منشا گیاهی، قارچهای بیماریزای حشرات، شته مومی کلم، پروتئازهای گوارشی، آنزیم های سم زدا
|
  • Seyyed Alireza Esmaeilzadeh-Hosseini * Pages 1-10

    Root and stem rot of greenhouse cucumber due to Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum causes a lot of damage to greenhouse cucumber every year. In this research, the Bacillus mycoides LUTUUS-AF1 (BmL) from Lotus Co. was compared to Pars Bacil internal biological fungicide (BvP) based on Bacillus velezensis bacteria and an imported biological fungicide (SAS) based on Bacillus velezensis (BvB) bacteria to evaluate its antagonistic ability in laboratory and under greenhouse conditions. The results showed that among the three samples in laboratory condition, B. mycoides strain exhibited the highest inhibitory power at 48%. The imported biological fungicide (SAS) and Pars Bacil treatments provided 30% and 29% inhibition against Fusarium fungus, respectively. In greenhouse conditions, the mortality rate in the control treatment was close to 70%. B. mycoides strain, at concentrations of 0.3% and 0.5% with three repetitions (0, 96, and 192 hours), demonstrated the best efficiency during the 50-day period, with disease incidence close to zero and no observed mortality in the plants. (0, 96, and 192 hours) yielded similar results and both were significantly different from Pars Bacil. highest inhibitory power of BmL and effective control of Fusarium fungusOverall, due to the strong inhibitory effect of B. mycoides in both laboratory and greenhouse conditions, further research is recommended for the production and commercialization of this bacterium.

    Keywords: Bacillus, Biological Control, Antibiotic
  • Maryam Rashki * Pages 11-28
    The aim of this research was the laboratory production of two efficient and native strains, Metarhizium anisopliae var. acridum and Beauveria bassiana Z1, using a diphasic fermentation method using solid substrates (wheat, cooked rice, barley, sorghum and wheat bran) followed by a liquid substrate (whey) at 25 ºC. The maximum number of submerged conidia was significantly produced in 50 ml whey compared to dextrose agar liquid medium. The solid substrates were then inoculated by submerged conidia obtained from whey. After 14 days, 1 gram of each solid substrate was immersed in 100 ml of Tween. The highest average number of aerial conidia of M. anisopliae in one ml was obtained in rice substrate (1.08×107±2.42×105) and wheat bran (1.06×107 ±1.86×105) without any significant difference. The survival percentage was 100% for all solid substrates except sorghum (98.90%). The highest number of conidia produced by B. bassiana was observed on the wheat bran (5.14×106 conidia/ml). However, it was much easier to handle the wheat, which produced 4.30 × 106 ± 3.71 × 104 conidia per ml, than wheat bran for mass production of B. bassiana. The lowest percentage of survival (39.20%) was observed in barley. The number of conidia in one gram of M. anisopliae obtained by sieving rice and B. bassiana obtained by sieving wheat was 2.85×1010 and 3.09×1010 conidia, respectively. The results clarified that the diphasic method using whey with the applied concentration was successful for both strains and produced an appropriate amount in the solid fermentation phase.
    Keywords: Conidia, Entomopathogenic Fungi, Solid Substrate, Whey
  • Samane Dashtipoor, Doosmorad Zafari * Pages 29-45

    Sugarcane is an important commercial product for sugar production in the world. A perennial plant from the cereal family, which is susceptible to various pests and diseases due to the long cultivation period, which affects its production. Pokkah boeng disease caused by Fusarium species is one of the important and developing diseases of sugarcane worldwide. In this research, the pathogenicity of Fusarium species related to this disease, F. verticillioides, F. proliferatum, F. sacchari, F. andiyazi, F. acutatum in sugarcane, with two methods of pathogenicity test of cut stems under laboratory conditions and pathogenicity test in Greenhouse conditions were carried out. To calculate the severity of the disease in different species, the length of the wound area on the canes was measured. The results showed that the intensity of pathogenicity in three species F. verticillioides, F. proliferatum and F. sacchari was higher than other species. In another part, the antagonistic property of the endophytic fungus Trichoderma afroharzianum isolated from healthy sugarcane plants was used for biological control of this disease in greenhouse conditions. The effectiveness of the biocontrol agent was determined by measuring the fusarium index, the length of the wound area and plant growth factors, which indirectly contribute to the reduction of disease damage. The results showed that all the treatments applied with endophytic fungi were successful in reducing the disease and increasing the growth factors of the treated plant compared to the control.

    Keywords: Sugercane, Fusarium, Trichoderma
  • Akram Shanaghi, Somayeh Rahimi Kaldeh, Hossein Saremi, Masoud Ahmadzadeh * Pages 47-59
    The behavior and survival of soil-borne pathogens like Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (FOL) are affected by soil salinity. Therefore, salinity could be an important factor in the increasing disease incidence in crops such as tomato plants. However, plant probiotic bacteria can improve plant growth in saline soil. This research was carried out to control the Fusarium wilt disease in tomato under salinity stress by using Bacillus velezensis UTB96. We investigated the effect of salinity stress on FOL behavior and survival at 75 mmol NaCl. Moreover, the inhibition effect of B. velezensis UTB96 on Fusarium wilt disease was investigated in laboratory and greenhouse conditions. The results showed that salinity stress positively affected fungal biomass and sporulation, but it did not affect radial growth. In greenhouse conditions, the Disease Index (DI) of Fusarium wilt increased by 12% in the presence of 75 mmol NaCl compared to control plants. Application of B. velezensis UTB96 reduced DI in tomato plants to the extent of 48% under saline stress as compared to 68% in the control treatment (no saline condition). The present study demonstrates that saline stress positively affects FOL behavior and pathogenicity, and B. velezensis UTB96 can improve tomato plant health against Fusarium wilt disease under salinity stress.
    Keywords: Bacillus Velezensis, Fusarium Oxysporum, Abiotic, Biotic Stresses, Biological Control
  • Hamed Latifian, Reza Talaei-Hassanloui *, Shiva Haraji, Valiollah Baniameri Pages 61-72

    The edible mushroom mosquito Lycoriella auripila (Dip.: Sciaridae) causes quantitative and qualitative reductions in crop yield worldwide, that is, Iran. The present study was conducted to estimate the efficacy of the entomopathogenic nematode Steinernema feltiae and the bacterium Bacillus thuringiensis, separately and simultaneously, in controlling this mushroom mosquito. In the laboratory study, the efficacies of different concentrations of S. feltiae (Sf), B. thuringiensis subsp. israelensis (Bti) and Dichlorvos pesticide were investigated. Then, nine treatments, including the interaction between Sf and Bti, were performed in addition to the laboratory treatments in the field test. The mushroom production yields in the control and treatment groups were compared. Statistical analysis of data was done based on the number of whole insects caught in sticky yellow card traps and larvae attracted to potato slices. In the conducted tests, the reductions in the insect population in the treatments compared with the control were calculated. The laboratory experiments showed positive effects of all treatments on pest control. The concentrations of 1×106 IJ/m2 Sf and 2/1000 Bti had the highest mortality rate of pest larvae with 81.6 and 77.4% mean mortality, respectively. Nematode Sf at this concentratration acted better than Dichlorvos for the control of this pest. In the field measurements, the highest population decreases were recorded in Bti with 75.7% control efficacy based on yellow sticky cards and in treatments of Dichlorvos and half-dose of two-biocontrol agent based on potato slices data with 75.3 and 74.8%, respectively. No significant difference was observed between Dichlorvos and Sf treatment for the control of this pest based on yellow sticky card data in field study. The obtained results recommend using these two biological control agents to control the L. auripila mosquito in edible mushroom cultivation halls.

    Keywords: Field Assay, Pest, Edible Mushroom, Insect Pathogen, EP
  • Fariba Mehrkhou *, Mahdieh Mousavi, Nurper Guz, Youbert Ghosta, Remzi Atlihan Pages 73-94
    Cabbage aphid, Brevicoryne brassicae (L.), is one of the most important pests of cabbage crops. The use of plant-based insecticides, as well as biological control agents such as insect pathogenic fungi, has been considered as complementary methods in integrated pest management. In this research, the effect of Bino2 and two types of entomopathogenic fungi, Metarhizium anisopliae AB and Lecanicillium lecanii 229, as biological insecticides on the protein content, digestive protease activity, chitinase enzyme, acetylcholinesterase and glutathione-S-transferase enzymes of the cabbage aphid adults were examined at a temperature of 25±2 °C, relative humidity of 60±5% and a photoperiod of 16:8 h (L: D). The results indicated that the use of lethal concentration (LC50) of the fungal isolates caused the digestion of protein and chitin in the aphid cuticle, which in turn increased the sensitivity of aphids to these agents by increasing the secretion of protease and chitinase enzymes.  Also, the Bino2 insecticide had an anti-nutritional effect by reducing the amount of protein and inhibiting the activity of digestive enzymes. In parallel to the decrease in the activity of digestive enzymes, the activity of detoxifying enzymes also decreased under the influence of the Bino2. The results of this research showed that the tested entomopathogenic fungi and Bino2 insecticide led to an increase in the mortality of cabbage aphids, thus the obtained information can be used in the management of this pest.
    Keywords: Plant-Based Insecticide, Entomopathogenic Fungi, Cabbage Aphid, Digestive Proteases, Detoxification Enzymes