فهرست مطالب

نشریه تعاملات دیپلماتیک
پیاپی 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دانیال رضاپور*، محمد ربیع زاده صفحات 1-39
    موفقیت در پیشبرد سریع توسعه به همراه عمل گرایی اقتصادی  باعث شده تا هند اولا به یکی از پویاترین کشورها در اقتصاد جهانی تبدیل شود و ثانیا به عنوان یک کانون نوظهور ثروت و قدرت در جهان تلقی بشود. الزام توسعه اقتصادی این کشور از یک طرف و دگرگونی های گسترده در نظام بین الملل، جهت گیری جدید را به سیاست خارجی این کشور در خاورمیانه و در قبال اسرائیل و ایران تحمیل کرده است. در این مقاله به دلایل تغییر سیاست خاورمیانه ای هند از سیاستی که در عصر جنگ سرد در پرتو اصل عدم تعهد تعریف می شد به سیاستی که بر اساس ضرورت های جدید منافع ملی هند بازتعریف شده متمرکزیم. بنابراین با توجه به مقدمات فوق، سوال اصلی مقاله اینگونه مطرح می شود که با توجه به گزینه های پیش روی هند، سیاست خارجی هند در قبال اسرائیل و ایران با چه تغییراتی همراه شده است؟ فرضیه مقاله با استفاده از تئوری موازنه منافع بدین گونه است که  سیاست خارجی هند در حوزه خاورمیانه از سیاستی ایدئولوژیک و جهان سوم گرایانه که بر اصول عدم تعهد مبتنی بوده است به سیاست تعهدات چندگانه و چند جانبه مبتنی بر ضرورت های دسترسی به منابع انرژی های نفت و گاز، بازارها، تسلیحات نظامی است. مقاله حاضر براساس روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع مجازی، نشریات تخصصی نوشته شده است و از لحاظ قلمرو موضوعی این مقاله سیاست هند را در قبال  کشورهای ایران و اسرائیل  تا سال 2023 میلادی بررسی می کند.
    کلیدواژگان: هند، خاورمیانه، منافع ملی، ایران، اسرائیل
  • حمید هوشنگی، محمد محمدی* صفحات 31-69
    نگاه به معامله قر ن بعنو ان یک ر و ید اد و یا تحلیل آن بصو ر ت یک ر و ند ، د و د ید گاه متفاو ت است که او لو یت د انستن هر کد ام منجر به تغییر ر و ش مقابله با آن خو اهد شد و پر سش این پژو هش نیز تشخیص همین او لو یت بند ی است که به هد ف تشخیص ر و ش د ر ست مقابله با معامله قر ن بر اساس یکی از این د و نگاه منجر می شو د و با تو جه به اکتشافی بو د ن پژو هش، این تحقیق فاقد فر ضیه است. نگاه ر و ند محو ر به معامله قر ن باعث می شو د فضاساز ی تبلیغاتی، اعلام قطر ه چکانی یا یکبار ه جز ئیات این نقشه، یک ر و ید اد تلقی نشو د . ر و ید اد ی که هر مر حله از آن پس از فر اهم آمد ن تمام مقد مات اجر ا و حتی شکل گیر ی بخشی از فر آیند اجر ا اعلام می شو د و مخالفان ر ا صر فا د ر مو ضع و اکنش قر ار می د هد . حساس بو د ن بر جز ئیات د ید ار های د یپلماتیک، صاد ر ات و و ار د ات از ر ژیم صهیو نیستی، مو ضع گیر ی های حمایتی از ملت فلسطین و پیگیر ی ر و ند های حقو قی و تثبیتی این حمایت ها و... مولفه های ر و ند ی کنشی بر ای مقابله با معامله قر ن هستند که ر ژیم صهیو نیستی تلاش می کند آنها ر ا د ر محاسبات د و لت های اسلامی نسبت به اصل و اقعه معامله قر ن د ر او لو یت های پایین تر قر ار د هد و حساسیت ها ر ا نسبت به آنها کم کند . حال آنکه معامله قر ن و فضاساز ی ر سانه ای حو ل آن بر همین گام ها بنا شد ه است. بر ر سی مصد اقی عر بستان نشان د اد که انتظار بر ای ر و نمایی از ر و ید اد معامله قر ن، د ر حقیقت ر و ند ی است که به پذیر ش ذهنی و ر و انی جامعه جهانی از نابو د ی فلسطین د امن می ز ند و این نگاه ر و ید اد محو ر به معامله قر ن باعث شد ه است کنشگر ان حامی فلسطین بد نبال و اکنش موثر به این ر و ید اد باشند و تلاش کنند اثر ر و ید اد اعلامی ر ا بکاهند ، حال آنکه این ر و ید اد اعلامی ر و ند ی اعمالی د ر پس تبلیغات خو د د ار د و شناسایی گام ها و مولفه های ر و ند مذکو ر می تو اند بجای و اکنش منفعلانه به پیشگیر ی و کنش فعالانه منجر شو د . د ر این تحقیق تحلیلی و بنیاد ی، از ر و ش تحلیل متن بهر ه بر د ه از منابع کتابخانه ای استفاد ه شد ه است.
    کلیدواژگان: معامله قر ن، فلسطین، ر ژیم صهیو نیستی، تو افق، قد س
  • علیرضا خسروزاده، مرتضی نورمحمدی* صفحات 71-98
    روابط جمهوری اسلامی ایران و دولت کویت به عنوان دو کشور همسایه که با یکدیگر مرز آبی مشترک در خلیج فارس دارند، با فراز و نشیب هایی همراه بوده است. ازاین رو، ضرورت ایجاب می کند که موانع تحقق گسترش روابط دوجانبه شناسایی گردند و زمینه های بسط همکاری ها شناخته شوند .این پژوهش با بهره گیری از روش کیفی در نظر دارد فرصت ها و چالش های موجود در روابط دوجانبه ایران و کویت را توصیف نماید و راهکارهای خود را باهدف رسیدن به پاسخ این پرسش که امکان توسعه روابط ایران و کویت چگونه فراهم می شود، ارائه نماید. دوره زمانی موردنظر در این مطالعه، دولت دوازدهم جمهوری اسلامی ایران و امیری شیخ صباح الاحمد جابر در کویت است .راهبرد این تحقیق، پژوهش استفهامی و گونه پژوهشی آن کاربردی، مورد پژوهی و ایستایی است. نتایجی که از این پژوهش به دست آمده است، ماحصل اکتشاف مولفه های فرصت زا و چالش زا در زمینه های فنی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است که در روابط دو کشور اثرگذار هستند.
    کلیدواژگان: خلیج فارس، دولت کویت، روابط اقتصادی، توسعه همکاری، چالش های سیاسی
  • سمانه طهماسبی*، عبدالمجید سیفی، محدثه روزبهانی صفحات 99-128
    پس از فروپاشی شوروی، نظام بین المللی با تغییراتی روبه رو شد و از مرحله دوقطبی عبور کرد و امریکا یکه تاز عرصه ساختار توزیع قدرت بین المللی شد و دیگر بازیگران به حاشیه رانده شدند. جایگاه امریکا به گونه ای است که به گفته والتز، نظام جهانی در وضعیت تک قطبی قرار دارد ولی با اینکه نقش مهمی در عرصه بین الملل ایفا می کند، همه چیز در دست این کشور نیست و در کنار آن قدرت های دیگری نیز وارد عرصه بین المللی شده اند. از این رو رابطه بین ابر قدرت و دیگر قدرت ها عاملی است که ماهیت نظام بین الملل را مشخص می کند که ساموئل هانتینگتون آن را نظام تک - چندقطبی می نامد. در چنین نظامی هژمون در همه ابعاد دست بالا را دارد و دیگر قدرت ها توانایی مقابله مستقیم با دولت در حال رهبری را ندارند. از این رو قدرت های متوسط مانند روسیه تصمیم به موازنه جویی و مقابله در برابر آمریکا گرفتند. هدف پژوهش این است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی نظریه موازنه نرم رابرت پایپ به توضیح جایگاه ایران در موازنه گری روسیه در قبال ایالات متحده بپردازد. پرسش اصلی این است ایران چه جایگاهی در موازنه سازی نرم روسیه در قبال ایالات متحده از سال 2008 تا 2018 داشته است؟ فرضیه پژوهش این است، بنظر می رسد با توجه به تهدیدات و منافع مشترک هر دو کشور، روسیه می تواند با همکاری ایران در راستای تقویت قدرت نظامی (خصوصا در بحران سوریه) و ایجاد بلوک ها و ائتلاف های اقتصادی مانند سازمان همکاری شانگهای و افزایش قدرت چانه زنی در سطح نظام بین الملل بویژه در پرونده هسته ای علیه آمریکا موازنه سازی کنند.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، موازنه نرم، آمریکا، هژمونی، یکجانبه گرایی
  • سامان حیدری، حمید حکیم* صفحات 129-168

    نویسنده در تحقیق حاضر به دنبال شناسایی فرصت ها و چالش های احتمالی فراروی جمهوری اسلامی ایران در دو حوزه تحولات نظام بین الملل و امنیت انرژی است. نگارنده بر اساس چارچوب مفهوم آینده پژوهی، امنیت انرژی را به عنوان بستر فرآیند شکل گیری جنگ های آینده دانسته و تاکید این تحقیق نیز بر بررسی حوزه انرژی و سناریوسازی در این زمینه است. سوال اصلی مقاله این است که روندهای امنیتی جهان تا سال 2025 چه چالش ها و فرصت هایی را برای جمهوری اسلامی ایران در پی خواهد داشت؟ فرضیه مقاله این است که فرایندهای امنیتی، جنگ های آینده را در بستر تحول در نظام بین الملل و رقابت بر سر حوزه های انرژی قابل تصور می داند. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: روندهای امنیتی، ایران، آینده پژوهی، نظم نوین جهانی، امنیت انرژی
  • مهدی لکزی، احسان اعجازی* صفحات 169-186
    دولت ترامپ وعده داده است تا با اجرای ابتکاری جدید با عنوان معامله قرن به منازعه فلسطین اسراییل در منطقه آسیای غربی پایان دهد. پس از آنکه اعلام رسمی مفاد این طرح تا به امروز چندین بار به تعویق افتاده است اما ناظران سیاسی برخی از مفاد آن را پیش بینی کرده اند. بنا بر این پیش بینی ها، این طرح صلح با هدف تسلط هر چه بیشتر اسراییل بر کرانه باختری و نادیده گرفتن حق بازگشت آوارگان فلسطینی و تشکیل دولت فلسطینی تهیه شده است. با این پیش فرض، پرسش اصلی این است که تا چه اندازه اجرای احتمالی طرح سازش معامله قرن می تواند نظم امنیتی در خاورمیانه را به خطر بیندازد؟ بر اساس شواهد موجود، فرضیه این است بنظر می رسد در صورت اجرایدولت ترامپ وعده داده است تا با اجرای ابتکاری جدید با عنوان معامله قرن به منازعه فلسطین اسراییل در منطقه آسیای غربی پایان دهد. پس از آنکه اعلام رسمی مفاد این طرح تا به امروز چندین بار به تعویق افتاده است اما ناظران سیاسی برخی از مفاد آن را پیش بینی کرده اند. بنا بر این پیش بینی ها، این طرح صلح با هدف تسلط هر چه بیشتر اسراییل بر کرانه باختری و نادیده گرفتن حق بازگشت آوارگان فلسطینی و تشکیل دولت فلسطینی تهیه شده است. با این پیش فرض، پرسش اصلی این است که تا چه اندازه اجرای احتمالی طرح سازش معامله قرن می تواند نظم امنیتی در خاورمیانه را به خطر بیندازد؟ بر اساس شواهد موجود، فرضیه این است بنظر می رسد در صورت اجرای طرح معامله قرن، عربستان، اردن، مصر و کشورهای حاشیه خلیج فارس توجیه کافی برای ایجاد و گسترش رابطه با اسراییل پیدا کنند و در نتیجه کشورهای محور مقاومت بخصوص ایران و سوریه به مثابه بازیگران مخالف صلح شناسانده شوند و در نتیجه فضای لازم برای ایجاد رقابت شدید بین کشورهای اسلامی در خاورمیانه مهیا شود. در چنین شرایطی امنیت منطقه ای با خطری بی سابقه روبرو خواهد شد چرا که امکان همکاری اعراب و اسراییل علیه محور مقاومت بیش از پیش بوجود می آید. در این پژوهش از معیار «نوع محیط امنیتی» ریچارد لیتل بهره گرفته شده است تا موازنه قوای نامتقارن حاصل از اجرای طرح معامله قرن از طریق آن توضیح داده شود.طرح معامله قرن، عربستان، اردن، مصر و کشورهای حاشیه خلیج فارس توجیه کافی برای ایجاد و گسترش رابطه با اسراییل پیدا کنند و در نتیجه کشورهای محور مقاومت بخصوص ایران و سوریه به مثابه بازیگران مخالف صلح شناسانده شوند و در نتیجه فضای لازم برای ایجاد رقابت شدید بین کشورهای اسلامی در خاورمیانه مهیا شود. در چنین شرایطی امنیت منطقه ای با خطری بی سابقه روبرو خواهد شد چرا که امکان همکاری اعراب و اسراییل علیه محور مقاومت بیش از پیش بوجود می آید. در این پژوهش از معیار «نوع محیط امنیتی» ریچارد لیتل بهره گرفته شده است تا موازنه قوای نامتقارن حاصل از اجرای طرح معامله قرن از طریق آن توضیح داده شود.
    کلیدواژگان: منازعه فلسطین اسراییل، خاورمیانه، امنیت، معامله قرن، کشورهای عربی
|
  • Danyal Rezapour *, Mohamad Rabizadeh Pages 1-39
    Success in the rapid advancement of development along with economic pragmatism has caused India to become one of the most dynamic countries in the world economy and secondly to be considered as an emerging center of wealth and power in the world. On the one hand, the economic development requirement of this country and extensive transformations in the international system have imposed a new direction on the foreign policy of this country in the Middle East and towards Israel and Iran. In this article, we focus on the reasons for changing India's Middle East policy from a policy that was defined in the light of the principle of non-alignment in the Cold War era to a policy that was redefined based on the new needs of India's national interests. Therefore, according to the above premises, the main question of the article is raised as follows: What changes have been made in India's foreign policy towards Israel and Iran, considering the options facing India? The hypothesis of the article, using the theory of balance of interests, is that the foreign policy of India in the Middle East has changed from an ideological and third-world policy based on the principles of non-commitment to a policy of multiple and multilateral commitments based on the necessity of access to oil and energy resources. And gas, markets, and military weapons.  This article is written based on the descriptive-analytical method and uses virtual sources, specialized publications, and in terms of the subject area of this article, it examines India's policy towards the countries of Iran and Israel until 2023.
    Keywords: India, Middle East, National Interests, Iran, Israel
  • Hamid Houshangi, Mohammad Mohammadi * Pages 31-69
    By looking at the deal of the century as an event or by analyzing it as a process, there are two different perspectives, and prioritizing each will lead to a change in the way we deal with it. Confronting the deal of the century is based on either of these two views and given the exploratory nature of the research, this research has no hypothesis. A trend-driven look at the Century Deal makes advertising the spam announcement or details of this map not just an event. Opportunities for every step of the way can guide you through all of your choices and make them your choice as a proposed authority. Sensitive to diplomatic visits, its users and introducers through Zionism, the Palestinian nation's venue to seek legal advice and consolidation of these programs, etc.
    Russian Authorities Can Deal Zionist to Deal Supported through mosques Islam can serve as a second-century reference in future priorities with its punishments and sensitivities at least, now choosing the deal of the century and spacecraft and around you too, has provided. A study of Saudi exile revealed that waiting for the turn of the century event to unfold was a process of mental and psychological acceptance by the international community of the destruction of Palestine, and this event-driven view of the century deal has led pro-Palestinian activists to seek an effective response to this. Being an event and attempting to reduce the impact of the announcement event, while the announcement event has a promotional process behind it and identifying the steps and components of the process, can lead to active prevention and action rather than passive response. In this analytical and fundamental research, the method of text analysis utilizing library resources has been used.
    Keywords: Century Deal, Palestine, Zionist Regime, Agreement, Quds
  • Alireza Khosrozade, Morteza Nourmohamadi * Pages 71-98
    Relations between the Islamic Republic of Iran and the State of Kuwait, as two neighboring countries that share a common marine border in the Persian Gulf, have been accompanied by ups and downs. Therefore, the necessity requires that the obstacles to the realization of the expansion of bilateral relations be identified and the areas for the expansion of cooperation be known. By using the qualitative method, this research intends to describe the effective opportunities and challenges in the bilateral relations between Iran and Kuwait. Then, provide the solutions to obtain the answer to the question of Haw the development of relations between Iran and Kuwait can be provided. The Period when considered in this study is the 12th government of the Islamic Republic of Iran and the Reign of Sheikh Sabah Al-Ahmad Jaber in Kuwait. The research strategy is questionnaire research and its type of research is applied, case study, and static. The results obtained from this research are the result of opportunity-generating discovery and challenging components in technical, economic, cultural, and political fields that are effective in the relations between the two countries.
    Keywords: Persian Gulf, Kuwait Government, Economic Relations, Cooperation Development, Political Challenges
  • Samaneh Tahmasebi *, Abdolmajid Seifi, Muhaddithe Roozbahani Pages 99-128
    After the collapse of the Soviet Union, the international system faced changes and passed through the bipolar stage, and the United States, which became the arena of the international power distribution structure, the position of the United States is such that, following Waltz, the world system is in a single state. It is polar, but even though it plays an important role in the international arena, not everything is in the hands of this country, and other powers have also entered the international arena, the relationship between the superpower and other powers is a factor that the nature of the system characterizes the international system, which Samuel Huntington calls a unipolar-multipolar system. In such a system, the hegemon has the upper hand in all dimensions, and other powers cannot directly confront the leading government. Therefore, medium powers such as Russia decided to seek balance and confront the United States. This research aims to explain Iran's position in Russia's balancing against the United States by using the descriptive-analytical method of Robert Pipe's theory of soft balance. Now the main question is Iran. What was Russia's position in soft balancing with the United States from 2002 to 2012? This research hypothesizes that considering the common threats and interests of both countries, Russia can cooperate with Iran to strengthen its military power (especially in the Syrian crisis) and create economic blocs and alliances such as the Shanghai Cooperation Organization, and increase the bargaining power at the level of the system. International especially in a nuclear case against the United States balance.
    Keywords: Iran, Russia, Soft Balance, America, Hegemony, Unilateral
  • Saman Heidari, Hamid Hakim * Pages 129-168

    The writer in the present survey is after the probable opportunities recognition and challenges facing the Islamic Republic of Iran in two areas of the international system and energy security. The writer has considered energy security as the background of the formation process of the upcoming wars by the framework of the futurology concept and the emphasis of this survey is on the analysis of energy area and scenario-making in this field. The question of this essay is: what challenges and opportunities will the security trends of the world make for the Islamic Republic of Iran by the end of the year 2025? This essay hypothesizes that the security processes consider the future wars imaginable in the background of change in the international system and competition over the energy area. The methodology in this essay is descriptive-analytical using the library tool.

    Keywords: Security Trends, Iran, Future Research, New World Order, Energy Security
  • Ehsan Ejazi Pages 169-186
    Donald Trump's government administration has promised to finish the Palestinian-Israeli conflict in the West Asian region by implementing a new initiative named the Deal of the Century. By this deal, Israel will dominate the West Bank as much as possible and ignore the return rights of Palestinian refugees and the formation of a Palestinian state. The main question of this research is as follows:“To what extent is the implementation of the deal of the century which can endanger the security order in the Middle East?” Based on the available evidence, the hypothesis is that if the deal of the century is implemented, Saudi Arabia, Jordan, Egypt, and the Persian Gulf countries will find sufficient justification for normalizing their relations with Israel. Meanwhile, the resistance Therefore, regional security will face an unprecedented risk because the possibility of Arab and Israeli cooperation against the resistance axis will grow more than ever. If some of its provisions are implemented unilaterally, it will only increase tensions in the Middle East. The authors have used the model of "resolving territorial disputes" to analyze the probability of this project's success, using analytical and descriptive methods. In this research, Richard Little's "security environment" concept has been used to explain the balance of asymmetric forces resulting from the implementation of the deal of the century.
    Keywords: Israel-Palestine Conflict, Middle East, Security, Deal Of The Century, Arab Countries