فهرست مطالب

حقوق کودک - پیاپی 18 (تابستان 1402)

مجله حقوق کودک
پیاپی 18 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/03
  • تعداد عناوین: 4
|
  • زهرا سامان، مهرداد تیموری* صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    هوش مصنوعی در عرصه های مختلف، کارآمدی خود را به اثبات رسانده که حقوق و حل مسائل حقوقی نیز از این نفوذ مصون نمانده است که در عرصه های مختلف حقوقی کاربردهای عینی آن مشاهده شده و قابلیت های آتی نیز مورد بررسی است. یکی از این حوزه ها، مربوط به حقوق کودکان می باشد که حضور هوش مصنوعی بسیاری از مشکلات موجود در تصمیم گیری را می تواند به خوبی مدیریت و سازماندهی کند. در این مقاله به کاربردهای عینی هوش مصنوعی در حل حقوق کودکان اشاره شده و قابلیت ها و قواعد به کارگیری آن در نظام حقوقی ایران مورد بررسی قرار می گیرد.

    روش

    در این مطالعه پایگاه های اطلاعاتی Magiran، SID، PubMed، Ovid، Science Direct و موتور جستجوی گوگل اسکالر (Google Scholar) با استفاده از واژگان کلیدی و عبارات هوش مصنوعی «Artificial Intelligence», یادگیری ماشینی «Machine Learning», حقوق کودکان «Children's Rights», کنوانسیون «Convention» مورد جستجو قرار گرفتند. در مورد مقالات، سال های (2015 تا 2023) مبنا قرار داده شدند. در مجموع 7 مقاله کاملا مرتبط با هدف مطالعه تشخیص داده شده و در تدوین مطالعه مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها

    با گنجاندن استفاده مسئولانه از هوش مصنوعی در برنامه های درسی آموزشی، مشارکت عمومی در فرآیندهای تصمیم گیری و ایجاد چارچوب های قوی و نظارت نظارتی، می توانیم از رفاه کودکان در تعامل با فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی محافظت کنیم.

    نتیجه گیری

    حفاظت از کودکان در عصر هوش مصنوعی مستلزم رویکردی جامع است که اخلاق، حقوق بشر و ملاحظات کودک محور را ادغام کند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، یادگیری ماشینی، حقوق کودکان، کنوانسیون
  • محمدمهدی سیدناصری* صفحات 15-29
    زمینه و هدف

    حق کودک بر سلامت روان در فضای مجازی، به یکی از مسائل مهم حقوقی در حوزه حقوق بین الملل تبدیل شده است. این حق، برای کودک بسیار حیاتی است و باید در فضای مجازی نیز حفاظت شود. با توجه به اینکه فضای مجازی در حال گسترش است و کودکان به عنوان بومیان دیجیتال، از آن به عنوان یک فضای تعاملی و یادگیری استفاده می کنند، حفاظت از حقوق آنان در برابر خطرات موجود در این فضا ضروری است. توجه به آسیب های جسمی و روانی که به دلیل محتواهای نامناسب و ناخوشایند سبب بروز تبعیض و آزار آنلاین و بهره مندی از فضای مجازی بدون نظارت و کنترل برای کودکان می شود، اهمیت بالایی دارد. در حقوق بین الملل، حفاظت از حقوق کودکان به عنوان یک مساله اساسی شناخته شده است و در همین راستا کنوانسیون حقوق کودک ، اصول حفاظت از حقوق کودکان را در سطح بین المللی تعریف کرده است. این پژوهش در همین زمینه، درصدد این است که به این پرسش ها پاسخ دهد که فضای مجازی در زندگی او چه تاثیراتی دارد؟ از منظر حقوقی چه تکالیفی بر عهده دولت ها در حمایت از حق بر سلامت کودک در فضای مجازی در دسترس است؟

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع پژوهش، توصیفی تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای و بررسی طیف وسیعی از اسناد و رویه ها و سایر آثار پژوهشی، مطالب، جمع آوری و تحلیل شده اند.

    یافته ها

    تفسیر عمومی شماره 25 منتشره در 2021، توسط کمیته حقوق کودک ، به چگونگی اعمال پیمان نامه حقوق کودک توسط دولت ها در حوزه دیجیتال پرداخت. هدف کمیته از این تفسیر عمومی، ارائه راهبرد برای تقنین و سیاستگذاری در زمینه تحقق تعهدات دولت ها در چارچوب پیمان نامه حقوق کودک و پروتکل های اختیاری آن در پرتوی فرصت ها، مخاطرات و چالش های محیط دیجیتال بود. به بیان بهتر، امروز با تفسیر عمومی این کمیته، حقوق کودک نه تنها در محیط آفلاین، بلکه در محیط دیجیتال و برخط نیز تضمین می شود.

    نتیجه گیری

    یکی از اصلی ترین مولفه های حق بر سلامت، حق بر سلامت روان است که از مهم ترین مصادیق حقوق کودکان می باشد و عوامل مختلفی در تهدید یا تحقق این حق کودکان موثرند که فضای مجازی یکی از آن هاست. حق بر سلامت، حق بر آموزش ، حق بر امنیت شخصی و حق بر تفریح و سرگرمی، حقوق ملازم با رشد و تعالی کودکان است که در عصر دیجیتالیسم به شدت با محیط دیجیتال مرتبط است.

    کلیدواژگان: حقوق، کودک، سلامت روان، فضای مجازی، حقوق بین الملل
  • امیر سماواتی پیروز*، عارف اسماعیل زاده، سبا شفیعی صفحات 31-39
    زمینه و هدف

    فضای مجازی در عین دارابودن قابلیت هایی همچون گستردگی پهنه و فراگیربودن، دارای محتوای مخربی هم هست که سلامت روان اجتماعی و جنسی کودکان را تهدید می کند، لذا برای محافظت از بهداشت روان کودکان لازم است در بدو امر آسیب شناسی صورت پذیرد و نسبت به حمایت از قربانیان احتمالی سیاست کیفری متناسبی اتخاذ گردد. هدف از این پژوهش بررسی آسیب های فضای مجازی در کودکان و اتخاذ سیاست کیفری درست برای حمایت از حق بر سلامت روان اجتماعی و جنسی کودکان می باشد. اهمیت و ضرورت پژوهش در آن است که بدون وقوف بر طرق آسیب زا نمی توان از این آسیب ها پیشگیری کرد و در صورت عدم حمایت از قربانیان در مقابل محتوای مخرب فضای مجازی، سلامت روان کودکان جامعه در معرض خطرات جدی قرار می گیرد.

    روش

    پژوهش از نوع نظری بوده و روش اجرای آن توصیفی تحلیلی است.

    یافته ها

    به دلیل فقدان جرم انگاری کارآمد، کودکان آسیب دیده مورد حمایت های کیفری افتراقی قرار نمی گیرند. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، تعاملات اجتماعی کودکانی که بیش از حد از فضای مجازی استفاده می کنند، کاهش می یابد و گرفتار انزوای اجتماعی می شوند که احتمال افسردگی را در آن ها افزایش می دهد. با گسترش فناوری های نوین، کودکان مصون نبوده و در معرض داده های مخربی قرار می گیرند که افزایش ناهنجاری ها و رفتارهای خطرناک جنسی را به دنبال دارد. کودکان بزه دیده نیازمند حمایت از خانواده، دولت، سازمان های دولتی و سمن ها هستند تا آسیب های احتمالی وارد بر آن ها کاهش یابد.

    نتیجه گیری

    فضای مجازی علیرغم مزایای مختلف در حوزه های گوناگون، متاسفانه در برخی موارد روابط اجتماعی حقیقی را خدشه دار کرده است. کودکان نیز از این تحول مستثنی نبوده اند. افزایش زمان حضور آنان در این فضا، بالطبع خطرات جسمی و روحی زیادی را برای آنان به همراه داشته که از جمله آن ها قرارگرفتن در معرض آزار و اذیت سایبری است، لذا با ارائه راهکارهایی نظیر بسترسازی به منظور بهره وری سالم و کنترل شده از فضای سایبری توسط خانواده ها و نهادهای ذیربط می توان از انبوهی از آسیب ها جلوگیری کرد. نهادهای آموزشی و پرورشی می توانند با فرهنگ سازی و آموزش های لازم از بزه دیدگی کودکان پیشگیری کنند. در نظام حقوقی ایران مادامی که قوانین برای سلامت روان اجتماعی و جنسی کودکان مقرره های کیفری مستقلی پیش بینی نکند، عملا حق بر سلامت مورد حمایت کیفری کارآمد و بازدارنده ای قرار نخواهد گرفت و آسیب پذیری کودک بزه دیده مضاعف خواهد شد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، حق بر سلامت جنسی و روانی، کودکان بزه دیده
  • حانیه فکری زاده*، مجید درودیان صفحات 41-53
    زمینه و هدف

    فضای مجازی پدیده ای نوظهور که علیرغم مزایای آن، اما همواره آسیب های گوناگونی همچون آسیب های اخلاقی، شخصیتی، خانوادگی و اجتماعی برای افراد جامعه و به طور خاص برای گروه های حساس نظیر کودکان و نوجوانان که آسیب پذیرترین قشر جامعه می باشند، به دنبال داشته است. این پدیده نوین، طی سال های اخیر چنان با زندگی روزمره افراد درهم آمیخته که در واقع جزء لاینفک زندگی مردم محسوب شده است، به طوری که نمی توان زندگی بدون آن را متصور شد. در همین راستا، حق دسترسی کودکان به فضای مجازی به رسمیت شناخته شده و به دلیل حمایت از آنان در برابر آسیب های فضای مجازی، قوانین و مقرراتی در سطح بین المللی و در حقوق داخلی کشورها، از جمله ایران به تصویب رسیده است. در پژوهش حاضر با هدف واکاوی آسیب های برآمده از فضای مجازی بر کودکان و ارائه راهکارهای پیشگیرانه در جهت کاهش آسیب های ناشی از آن و نیز به بررسی قوانین مصوب در این زمینه در نظام حقوقی ایران پرداخته شده است.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات با اتکا بر داده های کتابخانه ای می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد تدابیر و راهکارهای اتخاذی به منظور پیشگیری و کاهش آسیب های ناشی از فضای مجازی بر کودکان، می تواند موثر واقع شود و از پیامدهای زیانبار جلوگیری به عمل آورد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر آن است که بسیاری از جرائم و آسیب های فضای مجازی بر کودکان ناشی از عدم آگاهی است، لذا از طریق راهکارهای حمایت محور، از جمله قوانین حقوقی و اقدامات پیشگیرانه نظیر بسترسازی فرهنگی، ارتقای سواد رسانه ای و به تبع آن، آگاهی دادن به کودکان از طریق آموزش نحوه استفاده صحیح از این تکنولوژی توسط خانواده ثمربخش واقع شود و از بروز بسیاری از آسیب های ناشی از فضای مجازی پیشگیری خواهد شد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، کودکان، آسیب شناسی، نظام حقوقی ایران
|
  • Zahra Saman, Mehrdad Teymouri* Pages 1-14
    Background and Aim

    Artificial intelligence has proven its effectiveness in various fields, and law and solving legal issues have not been immune from this influence. One of these areas is related to children's rights, where the presence of artificial intelligence can manage and organize many problems in decision-making well. In this article, the objective applications of artificial intelligence in solving children's rights are mentioned, and the capabilities and rules of its application in Iran's legal system are examined.

    Method

    In this study, Science Direct, Ovid, PubMed, SID, Magiran and Google Scholar search engine using keywords and phrases of artificial intelligence, machine learning and children’s rights. "Children's rights", "Convention" were searched. In the case of articles, the years (2015 to 2023) were used. A total of 7 articles related to the purpose of the study were identified and used in the compilation of the study.

    Results

    By including the responsible use of AI in educational curricula, public participation in decision-making processes, and establishing strong frameworks and regulatory oversight, we can protect the well-being of children interacting with AI-based technologies.

    Conclusion

    Protecting children in the era of artificial intelligence requires a comprehensive approach that integrates ethics, human rights, and child-centered considerations.

    Keywords: Artificial Intelligence, Machine Learning, Children's Rights, Convention
  • Mohammadmehdi Seyed Nasseri* Pages 15-29
    Background and Aim

    The child's right to mental health in cyberspace has become one of the most important legal issues in the field of international law. This right is very vital for the child and must be protected in cyber space as well. Considering that the virtual space is expanding and children, as digital natives, use it as an interactive and learning space, it is necessary to protect their rights against the dangers in this space. It is very important to pay attention to the physical and psychological harm that is caused by inappropriate and unpleasant content that causes online discrimination and harassment and the use of cyberspace without supervision and control for children. In international law, the protection of children's rights is recognized as a fundamental issue and in this regard, the Convention on the Rights of the Child, has defined the principles of protection of children's rights at the international level. In this context, this research aims to answer these questions: and what are the effects of virtual space in his life? From a legal point of view, what are the duties of governments in protecting the right to the health of children in cyberspace?

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of the type of research, which was collected and analyzed by using library resources and examining a wide range of documents and procedures and other research works.

    Results

    General Comment No. 25, published on 2021, by the Committee on the Rights of the Child, addressed how governments apply the Convention on the Rights of the Child in the digital domain. The committee's purpose of this public commentary was to provide a strategy for legislation and policy making in the field of fulfilling the obligations of governments in the framework of the Convention on the Rights of the Child and its optional protocols in the light of the opportunities, risks and challenges of the digital environment.

    Conclusion

    One of the main components of the right to health is the right to mental health, which is one of the most important examples of children's rights and various factors are effective in threatening or realizing this right of children and cyber space is one of them. The right to health, the right to education, the right to personal security and the right to recreation and entertainment are the rights associated with the growth and excellence of children, which are strongly related to the digital environment in the age of digitalism.

    Keywords: Rights, Child, Mental Health, Cyberspace, International Law
  • Amir Samavati Pirouz*, Aref Ismaeilzadeh, Saba Shafiei Pages 31-39
    Background and Aim

    Cyberspace, while having capabilities such as wide range and universality, has destructive content that threatens the children’s social and sexual mental health. Therefore, in order to protect children's mental health, it is necessary to perform pathology at the beginning and to adopt a proportional criminal policy to protect the possible victims. The purpose of this research is to study the harms of cyberspace in children and to adopt a suitable criminal policy to protect the children’s right to social and sexual mental health. The importance and necessity of this research is that these injuries cannot be prevented without identifying the harmful ways and if the victims are not protected against the harmful cyberspace, serious risks will treat their mental health.

    Method

    The research is theoretical and its method is descriptive-analytical.

    Results

    Due to the lack of effective criminalization, injured children are not given differential criminal protections. According to the results, social interactions of children who use cyberspace too much decrease and they suffer from social isolation, which increases the possibility of depression in them. With the development of new technologies, children are not immune and are exposed to destructive data, which causes abnormal and dangerous sexual behaviors in them. Victimized children need support from the family, the government, government agencies and Non-Governmental Organization to reduce the amount of damage that has been done to the victim.

    Conclusion

    In spite of various benefits in different fields, virtual space has unfortunately damaged real social relationships in some cases. Children have not been excluded from this development and since they spend more time online, their physical and mental health is naturally exposed to serious risks. Therefore, by providing solutions such as creating a platform for the healthy and controlled productivity of the cyberspace by families and relevant institutions, a lot of harm can be prevented. Educational institutions can support children by creating culture and providing necessary training. In Iran's legal system, as long as the criminal laws do not provide independent criminal regulations for children’s mental, social and sexual health, the right to health will not be supported by an effective and deterrent criminal law and the vulnerability of the victimized children will be doubled.

    Keywords: Virtual Space, Right To Sexual, Mental Health, Victimized Children
  • Hanieh Fekrizadeh*, Majid Doroudian Pages 41-53
    Background and Aim

    Cyberspace is an emerging phonomemon that, despite its advantages, always causes various harms such as moral, personality, family and social harms for people in the society and especially for sensitive groups such as children and teenagers who are the most vulnerable sections of the society. This new phenomenon has been so interwined with people's daily life in recent years that it has actually become an integral part of people's lives, so that it is impossible to imagine life without it.In this regard, the right of children to access cyberspace has been recognized and due to their protection against the harm of cyberspace, laws and regulations have been approved at the international level and in the domestic laws of countries including Iran. With the aim of analying the harm caused by cyberspace on children and providing preventive solutions to reduce the harm caused by it, as well as examining the laws approved in this field in Iran's legal system.

    Method

    This research is descriptive-analytical and information gathering based on library data.

    Results

    The findings of the research show that the measures and strategies adopted to prevent and reduce the harm caused by effective and prevent harmful consequences.

    Conclusion

    The results of research show that many crimes and injuries caused by cyberspace on children are caused by lack of awareness. Therefore, through support-based solutions, including legal laws and preventive measures such as cultural foundation, protion of media literacy and consequently, informing children through teaching how to use this technology correctly by the family and be fruitfuland from the occurrence of many damage caused by cyberspace will be prevented.

    Keywords: Cyberspace, Children, Pathology, Iran's Legal System