فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 49 (تابستان 1403)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 49 (تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید محمد میرتقیان رودسری، مهدی کروبی*، اسماعیل قادری، مصطفی محمدی صفحات 7-27
    زمینه و هدف

    گردشگری خانوادگی، مفهوم و ماهیتی متناقض دارد. هدف اصلی پژوهش حاضر، تبیین مفهوم گردشگری خانوادگی از طریق درک تناقض ها و تقابل های دوگانه نهفته در آن است تا از این طریق بتوان سنگ بنای اولیه جهت انجام پژوهش های بعدی در حوزه گردشگری خانوادگی بنیان نهاد.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نظر هدف، از نوع توصیفی-اکتشافی و از نظر ماهیت، از نوع کیفی مبتنی بر مرور محتوایی پیشینه تحقیق است. جامعه آماری تحقیق، محتوای علمی تولید شده در زمینه "شناخت مفهومی گردشگری خانوادگی" بودند. از این رو جمع آوری داده ها و اطلاعات به صورت آرشیوی است. مرور محتوایی پیشینه و اسناد موجود بر اساس رویکرد استخراج تقابل دوگانه مولفه های گردشگری خانوادگی بوده است.

    یافته ها

    مروری بر تقابل های دوگانه مطرح شده برای گردشگری خانوادگی (گونه-رویکرد؛ پویایی گروه-فردیت؛ زمان شخصی-زمان خانواده؛ تجارب و فضای مشترک و عمومی-تجارب و فضای خصوصی؛ شوهر-همسر؛ والدین-فرزندان؛ والدین-فرزندان بالغ؛ استرس و تنش-خاطرات به یادماندنی؛ روزمرگی-نوجویی؛ دوری از محیط معمول زندگی (خانه)-پرورش و حفظ خانه و خانواده؛ و تفریح-آموزش) نشان می دهد که هر وجه، عامل تهدید یا حذف وجه دیگر نیست و در کل این دوها همبسته یکدیگرند و چه بسا تفکیک آن ها از یکدیگر امری برساخته است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    در بررسی جایگاه ساختارگرایانه و پساساختارگرایانه تقابل های دوگانه گردشگری خانوادگی، قابل مشاهده است که خوانش پساساختارگرایانه حاکم می باشد. از نظر پساساختارگرایانه، کشمکش تقابل های دوگانه گردشگری خانوادگی از شرایط متفاوت اجتماعی جامعه میزبان و میهمان تاثیر می پذیرد و ممکن است در هر بافت و گفتمانی، بر اساس نحوه کشمکش تقابل ها، تفسیر متفاوتی از عملکرد تقابل ها به دست آید. از این رو، می توان بیان نمود، آمیختگی تقابل های دوگانه گردشگری خانوادگی برای تعامل بیشتر است.

    نوآوری و اصالت:

     روند رو به رشد ادبیات نظری و تجربی در گردشگری خانوادگی، نشان از توجه و انجام پژوهش به منظور مفهوم سازی، درک فرآیند و نتایج گردشگری خانوادگی دارد. باید درنظر داشت که درک فرآیند و نتایج گردشگری خانوادگی، نیازمند تبیین و درک مفهوم گردشگری خانوادگی است. پژوهش حاضر، اولین گام در جهت تبیین و درک مفهوم گردشگری خانوادگی است.

    کلیدواژگان: گردشگری خانوادگی، والدین-فرزندان، پویایی خانواده، تقابل های دوگانه، شناخت مفهومی
  • فرانک رحیمی*، محمدرضا رسولی، وحید ناصحی فر، نسیم مجیدی قهرودی صفحات 29-64
    زمینه و هدف

    هدف اصلی پژوهش، واکاوی الگوی پارادایمی توسعه صنعت گردشگری پزشکی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد نوین ارتباطات سلامت است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نوع مطالعات کیفی و با اتکا به نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری مورد مطالعه، 18 نفر از خبرگان و صاحب نظران شامل مدیران مراکز گردشگری سلامت و ارتباطات سلامت در کلان شهر تهران می باشند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته بود که جهت پاسخ گویی به سوالات تحقیق اقدام به مصاحبه با اعضای جامعه مذکور شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق رهیافت نظام مند نظریه داده بنیاد انجام شد. در این پژوهش، به منظور تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از روش مصاحبه و فرآیند سه مرحله ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد.

    یافته ها

    مطابق رویکرد داده بنیاد در مرحله کدگذاری باز، عبارات مستخرج از مصاحبه ها در 894 کد باز، 87 کد محوری و 20 کد انتخابی خلاصه گردید. اعتبارسنجی پژوهش با استفاده از چهار معیار اعتبارپذیری، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تائیدپذیری انجام شد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     سازه های شناسایی شده در قالب مدل پارادایمی شامل گردشگری سلامت مبتنی بر ارزش، امنیت، هزینه، امکانات به عنوان شرایط علی؛ استفاده از شبکه های اجتماعی، سرمایه انسانی متخصص و ارتباطات به عنوان شرایط مداخله گر؛ عوامل روان شناختی، رفتاری و جمعیت شناختی به عنوان شرایط زمینه ای؛ تکنولوژی، حمل و نقل، بازاریابی محتوایی و زیرساخت بازاریابی به عنوان راهبردها و همچنین نتایج سازمانی، نتایج گردشگران، نتایج جامعه میزبان به عنوان پیامدها و مقوله محوری شامل گردشگری مبتنی بر تندرستی، گردشگری طبیعت درمانی و گردشگری پزشکی است.نوآوری و اصالت: برای بسط و گسترش نظریه توسعه صنعت گردشگری پزشکی ج.ا.ا با رویکرد نوین ارتباطات سلامت، پارادایم کلی ارائه گردید که نوآوری این پژوهش به حساب می آید.

    کلیدواژگان: گردشگری پزشکی، ارتباطات سلامت، ارتباطات، گردشگری، نظریه داده بنیاد
  • ناصر شفیعی ثابت*، سعیده هراتی فرد صفحات 65-91
    زمینه و هدف

    بهره گیری از ظرفیت پیوندهای روستایی شهری در شکل گیری شبکه گردشگری موثر است؛ ولی نادیده انگاشتن آن موجب بروز دشواری هایی شده است. از این رو، شناسایی پیشران های کلیدی اثرگذار بر ظرفیت پیوندها به کاهش این دشواری ها کمک می نماید.

    روش شناسی: 

    پژوهش کاربردی حاضر در بازه زمانی فروردین تا دی ماه 1402 با رویکرد آینده پژوهی برای منطقه البرز و تهران انجام شد؛ گردآوری داده ها از طریق پرسش نامه نیمه ساختارمند و مصاحبه با  35 نفر از خبرگان و به روش کیفی و تکنیک دلفی و با نرم افزار میک مگ انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها آشکار نمود که مزیت های جغرافیایی و توانایی محیطی همچون استقرار روستا و شهر در ناحیه همگن، وجود اقلیم و ناهمواری های مساعد برای فعالیت گردشگری، وجود شهرهای کوچک در درون کانون های روستایی گردشگری، پیوستگی جریان دانش بومی روستایی شهری، وجود تشکل های اجتماعی و اقتصادی روستایی شهری، همکاری سازمان شهری با عرضه کنندگان محلی گردشگری،  به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر اندازه جریان های فضایی و بخشی هستند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     همچنین، نتایج آشکار ساخت که پیشران های کلیدی در چارچوب بهره گیری از مزیت های جغرافیایی و توان های محیطی با تاثیرگذاری بر جریان های فضایی و بخشی افزون بر بهبود اندازه جریان های فضایی بر ظرفیت پیوندهای روستایی شهری در راستای شکل گیری شبکه گردشگری اثرگذار است.نوآوری و اصالت: شناسایی و بهره گیری از توانایی های محیطی در جهت بهبود اندازه جریان های فضایی و بخشی برای تقویت ظرفیت پیوندهای روستایی شهری در راستای شکل گیری شبکه گردشگری است.

    کلیدواژگان: پیوندهای روستایی شهری، شبکه گردشگری، آینده پژوهی، توان محیطی، منطقه تهران و البرز
  • پروانه سبحانی، افشین دانه کار* صفحات 93-120
    زمینه و هدف

    توسعه تورهای طبیعت گردی پایدار در زیست بوم های طبیعی مستلزم برنامه ریزی با نگاهی به آینده و کم ترین آسیب به منطقه و تنوع زیستی آن است. از این رو مطالعه حاضر، با هدف تدوین سناریوهای توسعه تورهای طبیعت گردی پایدار در جنگل های مانگرو ایران انجام شد. در این راستا، تدوین سناریوهای توسعه تورهای طبیعت گردی پایدار می تواند توسعه طبیعت گردی را در منطقه مورد مطالعه بهبود بخشیده و در ارتقای پیشران های کلیدی در راستای وضعیت محیط زیستی، اقتصادی و بهبود کیفیت زندگی ساکنان محلی و پایداری منطقه نیز اثرگذار باشد.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، تحلیلی-اکتشافی است.  برای شناسایی عمده ترین شاخص های پایداری برای ارزیابی عملکرد تورهای طبیعت گردی، ابتدا فهرستی بر اساس مطالعات صورت گرفته شامل 3 بعد، 15 متغیر و 41 شاخص تهیه گردید. گردآوری اطلاعات براساس مطالعات نظری و سوابق موجود انجام شد. جامعه آماری پرسش شونده نیز، بر اساس جدول مورگان 25 نفر بوده که از بین موسسات گردشگری و مجریان برگزارکننده تورهای طبیعت گردی انتخاب شدند. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها از طریق روش های تحلیل ساختاری و سناریونگاری در نرم افزارهای MicMac و Scenario Wizard صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که 41 شاخص به عنوان عوامل کلیدی، در تورهای طبیعت گردی پایدار نقش دارند. از بین شاخص ها، حفظ کیفیت محیط دارای بیشترین تاثیرگذاری و شاخص سابقه فعالیت کارکنان دارای بیشترین تاثیرپذیری است.  نتایج حاصل از وضعیت های گوناگون نیز، احتمال 8 سناریو را بیش از سایر سناریوها نشان می دهد و احتمال وقوع سایر سناریوها نیز ضعیف و بسیارضعیف است.

    نتیجه گیری

    با توجه به 27 وضعیت تدوین شده برای 11 عامل، مطابق نتایج 3 سناریو قوی، 8 سناریو با سازگاری بالا و 3152 سناریو ضعیف حاصل گردید. در این راستا، مجموع سناریوهای قابل قبول، 88 وضعیت را شامل می شوند که 56 درصد با وضعیت مطلوب، 32 درصد با وضعیت ایستا و بینابین و 12 درصد از وضعیت بحرانی برخوردار هستند. بدین معنا که نیمی از وضعیت های موجود در بین سناریوها در حالت مطلوب قرار دارند. نتایج تحلیل سناریوها نشان داد که گروه اول ایده آل ترین شرایط را برای توسعه تورهای طبیعت گردی پایدار در جنگل های مانگرو ایران فراهم می سازند و به طورکلی سناریوهای این گروه نشان دهنده وضعیت مثبت و توسعه دهنده تورهای طبیعت گردی پایدار در این منطقه است.

    نوآوری و اصالت: 

    اساس تدوین سناریوهای آینده پژوهی برای توسعه تورهای طبیعت گردی پایدار در جنگل های مانگرو ایران، بر پایه حفظ کیفیت محیط و استفاده مطلوب از منابع با افزایش آموزش و بهبود فرهنگ طبیعت گردی در بین طبیعت گردان و جامعه محلی است. بنابراین، توانایی کمی کردن ارزش طبیعت برای طبیعت گردان پیامدهای مهمی برای مدیریت منابع طبیعی و سیاست های توسعه پایدار به همراه دارد و همچنین می تواند به توانمندسازی طبیعت گردان از طریق ایجاد دانشی عمیق نسبت به حساسیت های بوم شناختی مقصد سفر و حفاظت آن نیز کمک نماید.

    کلیدواژگان: تورهای طبیعت گردی پایدار، ‏سناریونگاری، آینده نگری، جنگل های ‏مانگرو ایران
  • علی شکوری*، حمیده امینی فرد صفحات 121-137
    زمینه و هدف

    گردشگری در سال های اخیر در سطح محله ها و اجتماعات محلی مورد توجه قرار گرفته است. با وجود این، سهم محلات مدرن به علت فقدان بافت و جاذبه های تاریخی در استفاده از این ظرفیت اندک است. هدف پژوهش حاضر، بررسی امکان پیاده سازی ایده گردشگری محله ای در یک محله مدرن بدون نماد رایج گردشگری است.

    روش شناسی:

     این پژوهش در زمره تحقیقات کیفی است و در آن از روش تحلیل مضون و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته بهره گرفته شده است. جامعه آماری متشکل از  ساکنان و مطلعین محلی است و نمونه گیری به شیوه هدفمند صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد شهرک اکباتان ظرفیت میزبانی از گردشگران فرهیخته و با علایق خاص در حوزه اجتماعی، معماری و شهرسازی و علاقمندان به روایت های اجتماعی و داستان تاریخی را دارد و بنابراین می تواند به عنوان یک مقصد مدرن برای اجرای گردشگری محله ای انتخاب شود. این امر مشروط به لحاظ کردن نقش بازیگران/کارگزاران کلیدی است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     نتایج پژوهش حاکی است که ایده گردشگری محله ای در صورتی قابل پیاده سازی است که دیدگاه ساکنان و به ویژه رضایت آنان در کنار ظرفیت های آن محله مورد توجه قرار گیرد.اصالت و نوآوری: این پژوهش به ارائه  مدلی در راستای تحقق گردشگری محله ای در اکباتان پرداخته است که کم ترین مداخله نهادهای عمومی و حاکمیتی در آن صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری اجتماع محور، گردشگری محله ای، محلات معاصر، شهرک اکباتان
  • حسین شریف پور*، علی اصانلو صفحات 139-166
    زمینه و هدف

    توسعه فرهنگی و اجتماعی و فعالیت های ارزشمند در یک جامعه، بدون وجود امنیت امکان پذیر نخواهد بود. در بسیاری از مناطق ممکن است مدیریت انتظامی وجود داشته باشد، ولی به افرد احساس امنیت دست ندهد. تاثیرکارکردهای فرهنگی و اجتماعی پلیس در مدیریت انتظامی مناطق ساحلی و عوامل موثر بر امنیت گردشگران و تعیین میزان تاثیر این عوامل بر احساس امنیت، مساله پژوهش حاضر می باشد. هدف از اجرای پژوهش تاثیر کارکردهای فرهنگی و اجتماعی پلیس در مدیریت انتظامی و امنیت گردشگران در مناطق ساحلی استان مازندران می باشد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی و غیرآزمایشی میدانی و پیمایشی قرار داشته و نمونه آماری آن را400 نفر از فرماندهان و مدیران انتظامی استان تشکیل می دهند. محقق با استفاده از تجزیه و تحلیل فازی و نرم افزارExcel شاخص های فرهنگی و اجتماعی پلیسی موثر را بر امنیت مورد بررسی و به دنبال آن با استفاده از نرم افزارSPSS فرضیه های پژوهش را مورد آزمون قرار داده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که شاخص توانمندی عملیاتی پلیس، شاخص رفتار حرفه ای پلیس و شاخص فعالیت های اجتماعی پلیس بر امنیت گردشگران در نواحی ساحلی استان موثر می باشند که در این میان تاثیر شاخص توانمندی عملیاتی پلیس بیش از دو شاخص دیگر می باشد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    نتایج بیانگر این امر است که مدیریت انتظامی و امنیت در نواحی ساحلی تنها از طریق توانمندی عملیاتی پلیس نیست، بلکه رفتار حرفه ای و فعالیت های اجتماعی پلیس نیز بر ایجاد امنیت موثر می باشند.

    اصالت و نوآوری:

     این پژوهش به ارائه مدلی در راستای تحقق راهبردهای مدیریت انتظامی و افزایش احساس امنیت در سواحل و توجه به نظارت و خواسته های بومیان و گردشگران پرداخته است که کم ترین مداخلات دولتی در آن صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: کارکرد فرهنگی، کارکرد اجتماعی، مدیریت انتظامی، مناطق ساحلی، امنیت
  • مجتبی صفری*، همت اله رورده، رحمت عباس نژاد سرستی صفحات 167-192
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی توسعه گردشگری فرهنگی در بافت سنتی شهر آمل انجام شده است.

    روش شناسی:

     مطالعات اسنادی در این پژوهش، بررسی کلیه تحقیقات انجام شده در منطقه را شامل می شود. داده های پژوهش نیز از طریق پرسش نامه محقق ساخته گردآوری شده است. حجم نمونه طبق فرمول کوکران 400 نفر برآورد گردید که محقق موفق به گردآوری 300 پرسش نامه کامل شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسش نامه از نرم افزار SPSS  استفاده شده است. بررسی فرضیه ها با آزمون اسپیرمن و تی تک نمونه ای صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن است که رابطه معناداری میان ظرفیت بناهای تاریخی- فرهنگی موجود در بافت قدیم، عملکرد مدیریتی، زیرساخت های شهری و توسعه گردشگری فرهنگی شهر آمل وجود دارد. همچنین ارزیابی هر یک از متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش نشان می دهد که گردشگران از ظرفیت بناهای تاریخی رضایت دارند و از آن حمایت می کنند؛ اما از عملکرد مدیریتی و زیرساخت های گردشگری شهر آمل ناراضی هستند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    در این راستا با استفاده از امکانات تبلیغی برای معرفی سیمای گردشگری تاریخی- فرهنگی شهر آمل و جذب حمایت های مادی و معنوی مردم و شریک کردن همه جانبه آن ها در زمینه حفظ و احیای بناهای تاریخی و همچنین مرمت و احیای بناهای تاریخی خصوصا خانه های قاجاری و رسیدگی به موزه های شهر آمل می تواند در توسعه گردشگری فرهنگی شهر آمل موثر باشد.

    نوآوری و اصالت:

     بافت تاریخی شهر آمل شرایط مناسبی را برای توجه به گردشگری تاریخی- فرهنگی فراهم کرده است. بنابراین رونق گردشگری تاریخی- فرهنگی به توجه و رسیدگی بافت های تاریخی شهر آمل بستگی دارد. در پژوهش حاضر به واکاوی ظرفیت های مهم حوزه توسعه گردشگری تاریخی- فرهنگی شهر آمل شامل بناهای تاریخی، عملکرد مدیریتی، زیرساخت های گردشگری و میزان وفارداری و حمایت گردشگران از گردشگری میراث پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: بناهای تاریخی، زیرساخت های گردشگری، عملکرد مدیریتی، توسعه گردشگری، شهر آمل
  • فاطمه هدایتی سارسر، محمدامین خراسانی*، محمدرضا رضوانی صفحات 193-227
    زمینه و هدف

    یکی از مباحث مهم در حوزه اقامتگاه های بوم‏گردی، بررسی زیست بوم کسب وکار این اقامتگاه ها هست. این زیست بوم ها، بیان کننده ساختار سیستم کسب وکار، عوامل تاثیرگذار، روابط بین بازیگران، قدرت و جایگاه هر یک از عوامل در زیست بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم‏گردی است. هدف پژوهش حاضر این است که مبتنی بر دیدگاه های مالکان و مدیران محلی-منطقه ای بوم‏گردی، فضای حاکم بر زیست‏بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم‏گردی را ارزیابی نمایند.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع توصیفی است؛ زیرا وضعیت زیست بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم‏گردی در شهرستان رامسر را بررسی و ارزیابی می کند. از نظر مخاطب، کاربردی است؛ زیرا منجر به آگاهی از وضعیت زیست بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم‏گردی در شهرستان رامسر برای مالکان، مدیران بومی، سرمایه گذاران آتی و پژوهشگران این حوزه می شود. از نظر زمانی، مقطعی است؛ زیرا اطلاعات مورد نیاز پژوهش، "در" یک مقطع زمانی (بهار 1402) جمع آوری شده است. از نظر روش گردآوری داده، کمی است؛ زیرا از پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل "مالکان اقامتگاه های بوم‏گردی" و "مدیران محلی" مرتبط با موضوع پژوهش در شهرستان رامسر می شود.

    یافته ها

    نشان می دهد که رتبه وضعیت مولفه های زیست بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم گردی در شهرستان رامسر بر اساس مقدار میانگین از دیدگاه مالکان اقامتگاه های بوم گردی به ترتیب اول به اخر شامل: مولفه های زیربنایی، بازار، اجتماعی-فرهنگی، کسب وکار، سرمایه انسانی، حمایت، آموزش و نوآوری و مالی است. همچنین رتبه وضعیت مولفه های زیست بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم گردی در شهرستان رامسر بر اساس مقدار میانگین از دیدگاه مدیران محلی و منطقه ای بوم گردی به ترتیب اول به اخر شامل: کسب وکار، بازار، زیربنایی، اجتماعی-فرهنگی، حمایت، سرمایه انسانی، مالی و آموزش نوآوری است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    وضعیت زیست بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم گردی در شهرستان رامسر هم از دیدگاه مالکان اقامتگاه های بوم گردی و هم مدیران محلی-منطقه ای بوم گردی در حد "متوسط" قرار دارد و مولفه های "مالی" و "آموزش و نوآوری" به عنوان ضعیف ترین مولفه و مولفه "زیربنایی" به عنوان قابل قبول ترین مولفه زیست بوم ارزیابی شدند.

    نوآوری و اصالت: 

    چارچوب مدل زیست بوم کسب وکار اقامتگاه ها باید متفاوت از چارچوب های عمومی بوده و مولفه های مربوط به توسعه پایدار در آن نقش محوری ایفا کنند. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از مطالعه میدانی، به بررسی وضعیت زیست بوم کسب وکار اقامتگاه های بوم گردی با استفاده از دیدگاه ذی نفعانی (مالکان اقامتگاه ها و مدیران محلی-منطقه ای بوم گردی) که بر تحول و توسعه کسب وکار مدنظر در شهرستان رامسر تاثیرگذار هستند، پرداخته شود.

    کلیدواژگان: زیست بوم کسب و کار، اقامتگاه بوم گردی، نگرش صاحبان اقامتگاه، نگرش مدیران محلی، مقصد رامسر
|
  • Seyyed Mohammad Mirtaghian Rudsari, Mehdi Karoubi *, Esmaeil Ghaderi, Mostafa Mohammadi Pages 7-27
    Context and Purpose

    Family tourism has a contradictory concept and nature. The main goal of the current study is to explain the concept of family tourism by understanding its contradictions and binary oppositions, thereby establishing the basic foundation for further research in this field.

    Design/methodology/approach: 

    The present study is descriptive-exploratory in terms of purpose and qualitative in nature, based on a content review of research projects. The statistical population was the scientific research conducted in the field of "conceptual knowledge of family tourism". Therefore, the collection of data and information was archival. The content review of the background and existing documents was based on extracting the binary oppositions of family tourism components.

    Findings

    An overview of the binary oppositions proposed for family tourism (type-approach; group dynamics- individuality; Own time-family time; public experiences and space-private experiences and space; wife-husband; parents-children; parents-adult children; Stress and tension-memorable memories; routine  life-novelty; Unusual environment-intimacy of home; entertainment-education) shows that each aspect is not a threat for removing the other aspect; in general, these two are related to each other, and perhaps it is impossible to separate them from each other.

    Conclusion

    In examining the structuralism and post-structuralism positions on the binary oppositions of family tourism, the post-structuralism position prevails. From the post-structuralism point of view, the conflict of binary oppositions in family tourism is affected by the different social conditions of the host and guest society, and it is possible to interpret the functioning of oppositions differently in each context and discourse. Therefore, the combination of binary oppositions of family tourism allows for more interaction.

    Originality/value:

     The growing trend of theoretical and empirical literature on family tourism is attracting attention, and research is being conducted to conceptualize and understand the process and results of family tourism. It should be kept in mind that understanding the process and results of family tourism requires explaining and understanding the concept of family tourism. The current research is the first step towards explaining and understanding the concept of family tourism.

    Keywords: Family Tourism, Parents-Children, Family Dynamics, Binary Opposition, Conceptual Cognition
  • Faranak Rahimi *, Mohammadreza Rasouli, Vahid Nasehifar, Nassim Majidighahroudi Pages 29-64
    Context and Purpose

    The main goal of the research is to analyze the paradigm model of the development of the medical tourism industry in I.R.I., adopting a new approach to health communication.

    Design/methodology/approach: 

    This research is a qualitative study based on the data-based theory method. The statistical population under study included 18 experts, including managers of Tehran’s health tourism and health communication centers. The data collection tool consisted of deep and semi-structured interviews with the members of the mentioned community to answer the research questions. Data analysis, with a systematic approach, was the foundation of data theory. This research used the three-step process of open, central, and selective coding to analyze the data obtained from the interviews.

    Findings

    According to this approach, in the open coding stage, the phrases extracted from the interviews were summarized in 894 open codes, 87 central codes, and 20 selective codes. The research was validated using the four criteria of credibility, transferability, reliability, and verifiability.

    Conclusion

    The structures identified in the paradigm model include value-based health tourism, security, cost, and facilities as causal conditions; the use of social networks, expert human capital, and intervening conditions in communications; background conditions of psychological, behavioral, and demographic factors; and the strategies that include technology, transportation, content marketing, and marketing infrastructure as well as organizational results, tourists' results, host society's results as outcomes. The central category also includes health-based tourism, nature therapy tourism, and medical tourism.Originality/value: To expand the theory of the development of the medical tourism industry of I.R.I., a model was presented, taking a new approach to health communication of the general model. The above-mentioned model is considered the innovation of this research.

    Keywords: Medical Tourism, Health Communication, Tourism, Communication, Grounded Theory
  • Naser Shafieisabet *, Saeideh Haratifard Pages 65-91
    Context and Purpose

    Utilizing the capacity of rural-urban linkages is effective in forming a tourism network; however, the formation of a tourism network has faced numerous challenges due to ignoring the capacity of rural-urban linkages. Hence, identifying the key drivers influencing rural-urban linkages’ capacity helps reduce these challenges.

    Design/methodology/approach: 

    The current applied research was conducted from April to December 2023 with a future research approach for the Alborz and Tehran region. The collected data were analyzed through semi-structured questionnaires and interviews by 34 experts using the qualitative and Delphi techniques and Micmac software.

    Findings

    The findings revealed that geographical advantages and environmental capabilities, such as the rural and urban establishment in a homogeneous area, suitable climate and landscape for tourism activities, small towns within the rural centers of tourism, continuous rural-urban local knowledge flow, rural-urban socioeconomic institutions, and cooperation of the urban organization with local tourism suppliers were identified as variables influencing the size of spatial and sectoral flows.

    Conclusion

    The results also revealed that the key drivers affected the spatial and sectoral flows through geographical advantages and environmental capabilities. Consequently, improving the size of spatial and sectoral flows affects the capacity of rural-urban linkages in the direction of the formation of the tourism network.Originality/value: Identifying and utilizing environmental capacities to improve the size of spatial flow and strengthen rural-urban linkages in forming a tourism network can be mentioned as the originality of the current research.

    Keywords: Rural-Urban Linkages, Tourism Network, Future Studies, Environmental Capability, Tehran, Alborz Regions
  • Parvaneh Sobhani, Afshin Danehkar * Pages 93-120
    Context and Purpose

    Developing sustainable nature tourism tours in natural ecosystems requires planning ‎with a view to the future and minimal damage to the region and its biodiversity. Therefore, the ‎current study aimed to present scenarios for developing ‎sustainable nature tourism tours with a future research approach in the mangrove forests of Iran. ‎

    Design/methodology/approach:

     This study is applied in terms of purpose and analytical-exploratory in nature and ‎method. Information was collected based on theoretical studies and existing records. Data ‎analysis was also conducted through the methods of structural analysis and scenario planning in ‎MicMac and Scenario Wizard software. ‎

    Findings

    According to the results, 41 indicators play a key role in sustainable nature tourism tours. Among the indicators, maintaining the quality of the environment has the most ‎influence, and the index of the employee activity record is the most effective. The total ‎acceptable scenarios include 88 situations, of which 56% are favorable, 32% are static, and 12% have a critical situation. ‎

    Conclusion

    The analysis of the scenarios showed that the first group provides the ideal conditions for ‎the development of sustainable nature tourism tours in the mangrove forests of Iran, and the ‎scenarios of this group indicate a positive and developing situation for sustainable nature ‎tourism tours in this region.

    ‎Originality/value: 

    Developing sustainable nature tourism tours requires the performance of nature tourists ‎and nature tourist tours in natural ecosystems that cause the least damage to the region and ‎valuable biological reserves. The basis of developing future research scenarios for the ‎development of sustainable nature tourism tours in the mangrove forests of Iran is based on ‎maintaining the quality of the environment and optimal use of resources by increasing ‎education and improving the culture of nature tourism among nature tourists and the local ‎community.‎

    Keywords: Sustainable Nature Tours, Scenario Planning, Foresight, Mangrove Forests Of Iran
  • Hamideh Amini-E Fard Pages 121-137
    Context and Purpose

    In recent years, tourism has received remarkable attention at the level of neighborhoods and local communities. However, the share of modern neighborhoods using this capacity has not been great due to the traditionally common and often historical attractions. The purpose of this research is to investigate the possibility of implementing the idea of neighborhood tourism in a contemporary neighborhood, Ekbatan, without having the massive common elements of tourism.

    Design/methodology/approach: 

    This research is qualitative and data was collected through 19 in-depth interviews with residents, local informants, and field observations. The thematic method was used for data analysis to reach a neighborhood tourism model.

    Findings

    The findings show that Ekbatan Town has the capacity to host educated tourists with special interests in social, architectural, and urban planning, as well as those interested in social narratives and historical stories; therefore, it can be chosen as a modern destination for neighborhood tourism. This is subject to consideration of the role of key actors/agents.

    Conclusion

    The research results indicate that neighborhood tourism can be implemented if the residents’ views and especially their satisfaction are considered along with the neighborhood’s capacities.

    Originality/value: 

    This research has provided a model of making a modern tourist-friendly neighborhood, in which any successful neighborhood tourism policy and planning should be done within the framework of the neighborhood-participatory tourism approach as active hosts and with the least intervention of public and governmental institutions.

    Keywords: Community-Based Tourism, Neighborhood Tourism, Contemporary Neighborhoods, Ekbatan Town
  • Hossein Sharif Pour *, Ali Osanlu Pages 139-166
    Context and Purpose

    Cultural and social development and valuable activities in a society will not be possible without security. In many areas, there may be police management, but it does not make people feel safe. The effect of the cultural and social functions of the police in the police management of coastal areas, the effective factors for tourists' well-being, and the determination of the effect of these factors on the sense of security are the problems of the present research, which aims to determine the impact of the cultural and social functions of the police in the police management and the security of tourists in the coastal areas of Mazandaran province.

    Design/methodology/approach:

     In terms of its nature, the current research is among descriptive and non-experimental field and survey research, and its statistical sample consisted of 400 police commanders and managers of the province. Using fuzzy analysis and Excel software, the researcher investigated the cultural and social indicators of police that are effective in security, and then, using SPSS software, the research hypotheses were tested.

    Findings

    The findings of the hypothesis test show that the police operational capability index, the police professional behavior index, and the police social activities index are effective for tourists in the coastal areas of the province.

    Conclusion

    The results show that police management and security in coastal areas are not only through the operational capability of the police, but also the professional behavior and social activities of the police are effective in creating security.

    Originality/value: 

    This research has presented a model in line with the implementation of police management strategies and increasing the sense of security in the beaches and paying attention to the supervision and demands of the natives and tourists, in which the government interventions are minimal.

    Keywords: Cultural Function, Social Function, Police Management, Coastal Areas, Security
  • Mojtaba Safari *, Hematollah Roradeh, Rahmat Abbasnejad Seresti Pages 167-192
    Context and Purpose

    This research was conducted to assess the feasibility of developing cultural tourism in the traditional context of Amol City.

    Design/methodology/approach:

     Documentary studies in this research included a review of all the studies done in the region. The research data were also created and collected through the researcher's questionnaire. According to Cochran's formula, the sample size was estimated to be 400 people, and the researcher collected 300 complete questionnaires. SPSS software was used to analyze the questionnaire data and hypotheses were tested with Spearman and t-test.

    Findings

    The data analysis results indicate a significant relationship between the capacity of historical-cultural buildings in the old context, management performance, urban infrastructure, and the development of cultural tourism in Amol. Also, the evaluation of each of the independent and dependent variables of the research shows that tourists are satisfied with the capacity of historical monuments and support them. Still, they are dissatisfied with Amol City’s management performance and tourism infrastructure.

    Conclusion

    In this regard, using promotional facilities to introduce the image of historical-cultural tourism in Amol City to attract the material and spiritual support of the people and to involve them in preserving and revitalizing historical monuments, as well as restoring and revitalizing historical monuments, especially Qajar houses, and taking care the museums of Amol can be influential in the development of cultural tourism in Amol.

    Originality/value: 

    The historical context of Amol City has provided suitable conditions for paying attention to historical-cultural tourism. Therefore, the prosperity of historical-cultural tourism depends on the attention and treatment of the historical contexts of Amol City. In the current research, the important capacities of the development of historical-cultural tourism in Amol City, including historical buildings, management performance, tourism infrastructure, and the level of loyalty and support of tourists for heritage tourism, were analyzed.

    Keywords: Historical Monuments, Tourism Infrastructure, Management Performance, Tourism Development, Amol City
  • Fatemeh Hedaiaty Sarsar, Mojaamadamin Khorasani *, Mohammadreza Rezvani Pages 193-227
    Context and Purpose

    One important topic in the field of Ecolodge is the study of the business ecosystem of these accommodations. These ecosystems express the structure of the business system, influencing factors, relationships between actors, and the power and position of each factor in the business ecosystem of Ecolodge. The current research aims to evaluate the atmosphere governing the ecotourism business ecosystem based on the views of the owners and local-regional Ecolodge managers.

    Design/methodology/approach: 

    The current research is descriptive as it examines and evaluates the business environment of Ecolodge in Ramsar city. From the audience’s point of view, it is practical because it leads to awareness of the business environment of Eco-lodges in Ramsar for the owners, local managers, future investors, and researchers in this field. This study is also cross-sectional as the information needed for the research was collected "at" a point in time (Spring 1402). The data collection method was quantitative, and a questionnaire was used to collect the data. The statistical population included Eco-lodge’s "owners" and "local managers" related to the research subject in Ramsar city.

    Findings

    The findings show that from the point of view of the owners of Ecolodge, the status of Ecolodge business ecosystem components in Ramsar city based on the average value in order from first to last includes infrastructure, market, socio-cultural, business, human capital support, education, innovation, and finance. Also, the ranking of the status of business ecosystem components of Ecolodge in Ramsar city is based on the average value from the point of view of local and regional Ecolodge managers, including business, market, infrastructure, socio-cultural, support, capital human, financial, and educational innovation.

    Conclusion

    The business ecosystem of Ecolodge in Ramsar city, from the owners’ and local-regional managers’ point of view, is "so-so". The components of "finance" and "education and innovation" were evaluated as the weakest components, and the component of "infrastructure" was the most acceptable component of the ecosystem.

    Originality/value:

     The framework of the business ecosystem model of Ecolodge should be different from the general framework, and the components related to sustainable development should play a central role in it. This research, using a field study, has tried to investigate the business ecosystem of Ecolodge, using the perspective of stakeholders (owners of Ecolodge and local-regional managers) who influence the transformation and development of this business in Ramsar city.

    Keywords: Business Ecosystem, Ecolodge, Owners' Attitude, Local Managers’ Attitude, Ramsar Destination