فهرست مطالب
مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 83 (بهار 1403)
- تاریخ انتشار: 1403/05/18
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحات 1-19مقدمه
امروزه از جمله مواد مصنوعی که تولید آن در انواع و کاربردهای مختلف روز به روز در حال افزایش است. پلاستیک و ترکیبات پلاستیکی هستند. این پلاستیک ها در تولید انواع فرآورده های صنعتی دارای کاربرد بوده است و این مواد به عنوان زباله های مقاوم به تجزیه میکروبی و همچنین چالش های محیط زیستی بسیاری را به وجود آورده اند. به طوری که استفاده از پلیمرهای صنعتی باعث به وجود آمدن مشکلاتی از قبیل پسماندهای جامد و همچنین گرم شدن کره زمین می شود و موادی که در حال حاضر در بسته بندی موادغذایی، آشامیدنی، محصولات پزشکی و دارویی و همچنین در مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند تجزیه ناپذیرند. به همین دلیل محققان برای رفع این چالش در پی تولید پلاستیک های زیست تخریب پذیر هستند.
مواد و روش هاهدف اصلی پژوهش حاضر بررسی موانع تولید ظروف یکبار مصرف زیست تخریب پذیر در شرایط عدم قطعیت با کمک تکنیک دلفی فازی است. جامعه آماری پژوهش شامل متخصصان و خبرگان تولید ظروف یکبار مصرف زیست تخریب پذیر درکارخانه های به زیست تهران، زیست بهبود پارس، زرین شیمی، ام جی پلاست، کیمیا سامانه سبز، نواد تبریز، پارس پلاستیک خوزستان، شیراز سبز، مهرپارسا، آدینه پلاست است. نمونه گیری از خبرگان تا مرحله رسیدن به اشباع نظری صورت گرفت و اندازه نمونه تعداد 10 نفر از متخصصان کارخانه ها انتخاب شد.
نتایجنتایج حاصل از پژوهش حاضر بیانگر آن است که در بین چالش های اقتصادی ابعاد عدم سرمایه گذاری در راستای تولید با ضریب 72/0، هزینه مواد اولیه برای تولید با ضریب 71/0، عدم ارائه تسهیلات مناسب برای تولید با ضریب 77/0 و هزینه تامین ماشین آلات برای تولید پلاستیک های زیست تخریب پذیر با ضریب 78/0 اثرگذار می باشند. در بین چالش های فناوری، مهارت و تخصص ضعیف برای بسته بندی محصول و تولید با ضریب 81/0، عدم دسترسی به بازارهای جهانی جهت به روز کردن تکنولوژی های جدید تولید با ضریب 72/0 و عدم دسترسی به فناوری موردنیاز جهت اجرای تولید ظروف یکبار مصرف زیست تخریب پذیر با ضریب 7/0 اثرگذار هستند. نهایتا در بین چالش های قانونی عدم تطابق تولید ظروف با قوانین و مقررات حاکم محیطی با ضریب 75/0 و سیاست ها و قوانین دست و پاگیر اداری برای تولید پلاستیک های زیست تخریب پذیر با ضریب 71/0 اثرگذار هستند.
بحث:
براساس نتایج بدست آمده در تحقیق حاضر مشخص گردیده است که در ایران از هر سه بعد اقتصادی، فناوری و قوانینی چالش های مهمی پیش روی تولید ظروف یکبار مصرف زیست تخریب پذیر وجود دارد که از این میان به نظر می رسد چالش های فناوری مهم ترین چالش ها باشد و بعد از آن چالش های اقتصادی و موانع مرتبط با قوانین حاضر قرار می گیرند.
کلیدواژگان: شناسایی موانع تولید، ظروف یکبار مصرف زیست تخریب پذیر، تکنیک دلفی فازی، پنل خبرگان -
صفحات 20-30مقدمه
یکی از دغدغه های اصلی دولت ها در طی سال های اخیر افزایش مخارج سرانه بهداشتی بوده است که متاثر از چندین عامل می باشد. افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP)، شاخص آلودگی هوا و انتشار دی اکسید کربن (CO2) اثرات مستقیم و غیرمستقیمی بر مخارج سرانه بهداشتی داشته اند. افزایش GDP می تواند بهبود زندگی را به همراه داشته باشد، اما افزایش آلودگی هوا و انتشار گاز CO2 ناشی از فعالیت های تولیدی بشر معمولا باعث بروز مشکلات بهداشتی مانند بیماری های تنفسی، بیماری های قلبی و عروقی و تغییرات اقلیمی می شود. مشکلات بهداشتی، مخارج سرانه بهداشتی افراد را افزایش می دهد. علاوه بر این، این هزینه ها تاثیرات منفی بر بهره وری اقتصادی جامعه دارد. بنابراین در این پژوهش به بررسی رابطه بین آلودگی هوا و تولید ناخالص داخلی با مخارج بهداشتی در کلان شهرهای ایران شامل تهران، شیراز، مشهد، تبریز، اصفهان و اهواز پرداخته می شود .با توجه به این که از جمله عوامل موثر بر مخارج بهداشتی خانوارها، درآمد خانوارها و آلودگی هوا می باشد، بنابراین، بررسی رابطه بین این متغیرها میتواند در پیدا کردن راهکارهایی برای ارتقای سطح بهداشتی جامعه و حل مشکلات اقتصادی ناشی از افزایش هزینه های بهداشتی موثر باشد.
مواد و روش هادر این پژوهش از مدل پنل دیتا برای بررسی عوامل موثر بر مخارج سرانه بهداشتی در 5 کلان شهر کشور استفاده شده است. دوره زمانی مورد بررسی بین سال های 1390-1401 می باشد. برای جلوگیری از برازش یک رگرسیون کاذب، پایایی متغیرها مورد بررسی قرار می گیرد. برای انجام این امر از آزمون لوین و لین استفاده می شود. برای آزمون هم انباشتگی متغیرها در بلندمدت، از آزمون هم جمعی پدرونی و همچنین برای تعیین اینکه مدل پنل است از آزمون F لیمر استفاده شده است. سپس برای تعیین این که مدل از نوع الگو با اثرات ثابت است یا از نوع الگو با اثرات تصادفی، آزمون هاسمن انجام می شود. برای تخمین مدل از روش GMM استفاده شده است.
نتایجنتایج مدل حاکی از آن است که افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP)، شاخص آلودگی هوا و انتشار دی اکسیدکربن(CO2) تاثیر مثبت و معناداری بر افزایش مخارج سرانه بهداشتی داشته است. بدین ترتیب که آلودگی هوا ناشی از رشد اقتصادی شهرها موجب افزایش بیماری و افزایش هزینه مراقبت های بهداشتی می شود. در نتیجه، تداوم آلودگی هوا و تامین هزینه های بهداشتی توسط دولت موجب می شود بخش بیشتری از بودجه دولت به تامین بودجه بهداشتی اختصاص یابد.
بحث:
یکی از مهمترین اهداف توسعه اقتصادی دستیابی به رشد اقتصادی بالاتر می باشد. انتظار می رود با بالا رفتن سطح تولید ناخالص، سطح بهداشتی جامعه ارتقا یابد. لیکن بررسی ها موید آن است که با افزایش میزان تولید ناخالص داخلی هریک از کلان شهرهای ایران، میزان آلودگی هوا نیز افزایش یافته است که این امر سلامت مردم در این شهرها را به خطر انداخته و موجب افزایش هزینه های بهداشتی و افزایش تعداد مرگ و میر مردم شده است. از این رو، به منظور کنترل مخارج سرانه مراقبت های بهداشتی در کلان شهرهای ایران به مسوولین پیشنهاد می شود در برنامه ریزی های خود استفاده از تکنولوژی نوین و سبز، سرمایه گذاری در حمل و نقل عمومی و ارتقای بهره وری انرژی و حفظ محیط زیست را مدنظر قرار دهند. همچنین اعمال مالیات بر انتشار CO2 و تشویق به استفاده از انرژی های پاک و سبز می تواند تحریک کننده اقتصادی برای تغییر رفتارهای محیطی غیرپایدار باشد.
کلیدواژگان: هزینه های بهداشتی تولید ناخالص داخلی انتشار دی اکسیدکربن، شاخص آلودگی، پنل دیتا -
صفحات 31-44مقدمه
با توجه به این که ایران در رده، ده کشور با بیش ترین انتشار گاز دی اکسیدکربن است، پس پژوهش در این زمینه ضرورت می یابد. هدف کشورها، رشد اقتصادی بالا همراه با انتشار آلودگی کم است. تخریب محیط زیست و تغییر اقلیم و آب و هوا از مشکلات همه کشورها است. عده ای بر این باورند که رشد اقتصادی منجر به تخریب محیط زیست می شود و عده ای دیگر این نظریه را نمی پذیرند. توسعه پایدار به این معنی است که نسل امروز باید نیازهای خود را بدون به خطر انداختن نسل بعدی، فراهم سازد. امروزه کشورها برای رسیدن به توسعه پایدار می کوشند که علاوه بر رشد اقتصادی، تخریب محیط زیست را به حداقل برسانند. برای رسیدن به این هدف، معاهده های بین المللی بین کشورهای جهان منعقد شده است. یکی از بحث های طولانی بین اقتصاددانان مصرف انرژی است. از یک سو به دلیل رشد اقتصادی و تولید کالاها، مصرف انرژی مورد نیاز است و از سوی دیگر آلودگی ناشی از مصرف این انرژی به آلودگی محیط زیست و نغییر اقلیم در کشورها دامن می زند. کشور ایران به دلیل این که یک کشور فروشنده نفت و گاز طبیعی است، پس کشوری است که در زمینه انرژی فسیلی دارای مزیت نسبی است. با توجه به این که کشور ایران در مصرف انرژی دارای مزیت نسبی است، پس پژوهش در این زمینه ضرورت می یابد. مصرف انرژی می تواند به انتشار بیش تر آلودگی بیانجامد.
مواد و روش هااین پژوهش به بررسی عوامل موثر بر مصرف انرژی و انتشار آلودگی در ایران با استفاده از روش مارکوف سوییچینگ، حداقل مربعات معمولی کاملا تعدیل شده و حداقل مربعات معمولی پویا و روش یوهانسن، برای دوره زمانی 2021-1994 میلادی می پردازد. در اکثر مطالعات انجام گرفته در زمینه ارتباط مصرف انرژی با متغیرهای عمده کلان اقتصادی، به تاثیر عوامل موثر بر مصرف انرژی به ویژه عوامل موثر بر مصرف انرژی و انتشار آلودگی در ایران توجه نشده است.
نتایجمطابق نتایج این پژوهش با روش سری زمانی پویا، منحنی کوزنتس تایید شد و به این معنی است که رشد اقتصادی در ابتدا منجر به آلودگی می شود ولی در ادامه سبب کاهش آلودگی می شود. مصرف انرژی بر انتشار گاز کربنیک اثر مثبت و معنی داری داشته است. مطابق نتایج پژوهش، تولید ناخالص داخلی، مصرف انرژی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثر مثبت و معناداری بر انتشار گاز کربنیک دارد. آزادسازی تجارت بر مصرف انرژی، از اثر آن بر محیط زیست تاثیر می پذیرد. محیط زیست از سه کانال اثر مقیاس، اثر ترکیب و اثر تکنیک می تواند تحت تاثیر آزادسازی تجاری قرار بگیرد. اثر مقیاس، تغییر در رشد اقتصادی است و اثر ترکیب، تغییر در ساختار اقتصاد و اثر تکنیک، تغییر در روش و فن آوری به کار گرفته شده در تولید است. مطابق نتایج، تجارت اثر منفی و معناداری بر انتشار گاز کربنیک دارد. آزمون LR نشان داد که مدل غیرخطی است و از روش مارکف سوییچینگ برای برآورد مدل بهره گرفته شد.
بحث:
مسائل مربوط به محیط زیست از مهم ترین دغدغه کشورها است و ایجاد محیط زیست پاک از اهداف مهم کشورها است. مطابق نتایج پژوهش، با استفاده از روش مارکف سوییچینگ MS-ARMA (3,1,0) رابطه مثبت و معنی داری تجارت، تولید ناخالص داخلی و مصرف انرژی با یک وقفه بر مصرف انرژی وجود دارد. به دلیل اثر ترکیب ایران در صنایع انرژی بر، مزیت نسبی یافته است و تجارت بر مصرف انرژی اثر مثبت و معنی داری دارد.
کلیدواژگان: منحنی کوزنتس، مارکوف سوییچینگ، مصرف انرژی، انتشار آلودگی -
صفحات 45-59مقدمه
انسان محوری یکی از دلایل اصلی بحران های محیط زیستی است که ریشه در چارچوب مصرف گرایی دارد و مصرف گرایی در انرژی، تقاضای بیشتر برای منابع طبیعی را در پی دارد. فلسفه محیط زیست با نقد انسان محوری، تلقی فرهنگ غربی از طبیعت را مورد تردید قرار داده و این روند را با نقد عقلانیت ابزاری و تاکید بر ارزش ذاتی طبیعت به چالش کشیده است. مصرف مولفه ای مهم برای دستیابی به توسعه پایدار و صرفه جویی در مصرف انرژی یکی از راه های دستیابی به محیط زیست پاک تر و سالم تر و مدیریت تغییرات اقلیمی است. افزایش سریع مصرف انرژی برای فعالیت های اجتماعی- اقتصادی، منبع اصلی افزایش مداوم انتشار گازهای گلخانه ای است که باعث گرم شدن کره زمین و اثرات تغییرات آب وهوایی می شود. از دیدگاه علم روان شناسی محیط زیست، پرداختن به تغییرات اقلیمی به عنوان یک چالش اساسی تلقی می شود که مستلزم درک عمیق از فرآیندهای روانی دخیل در رفتارها و سبک زندگی دوستدار محیط زیست به طور کلی و مصرف انرژی به طور خاص است. شواهد نشان می دهند مداخلات فنی به تنهایی نمیتوانند در کاهش مصرف انرژی تاثیر داشته باشند و رفتار مصرف کنندگان باید تغییر یابد.
مواد و روش هاهدف کلی این پژوهش تحلیل رابطه ی اخلاق محیط زیستی با رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی دانشجویان کشاورزی بود. برای دستیابی به این هدف، از فن پیمایش استفاده شد. جامعه آماری پژوهش دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری کشاورزی دانشگاه تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جدول کرجیسی و مورگان، 126 نفر نمونه گیری شدند. پرسشنامه ابزار جمع آوری اطلاعات بود که در سه بخش ویژگی های جمعیت شناختی دانشجویان، رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی و اخلاق محیط زیستی طراحی شده بود. روایی صوری پرسشنامه با کسب نظر متخصصان بررسی شد و اصلاحات لازم صورت گرفت. همچنین روایی آن با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی به دست آمد.
نتایجیافته های پژوهش نشان داد زیست بوم محوری، خدامحوری و انسان محوری به ترتیب در اولویت اول تا سوم دانشجویان قرار گرفته اند. بر اساس نتایج مدل سازی معادلات ساختاری، فقط اخلاق محیط زیستی زیست بوم محور در رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی تاثیرگذار بوده و مدل پژوهش توانسته است 38 درصد از تغییرات رفتار صرفه جویی در مصرف انرژی دانشجویان را تبیین نماید.
بحث:
بهره برداری بی رویه از منابع طبیعی برای تامین انرژی و هدر دادن منابع انرژی، از مصداق های بارز توجه به نیازهای انسانی، بدون توجه به ظرفیت و پتانسیل طبیعت است. با عنایت به اخلاق زیست بوم محور، گفتمان ارزش ذاتی باید به گفتمان غالب در سیاست گذاری های انرژی بدل شود و تغییر رویکرد از توسعه گرایی با محوریت انسان، به بوم نظام گرایی با محوریت محیط زیست باید در دستور کار قرار گیرد تا شکاف ایجاد شده بین انسان محوری و زیست بوم محوری ترمیم شود. این که دانشجویان بر انسان محوری یا زیست بوم محوری تمرکز کنند، بر درک محیط زیست و حفاظت از آن و نگرش آنان به محیط زیست تاثیر می گذارد. آموزش زیست بوم محوری به دانشجویان یکی از اولویت های مهم در این زمینه است. آموزشی که باعث می شود دانشجویان از ارزش ذاتی طبیعت آگاه شوند. این فرآیند نقد ارزش های مسلط مانند مصرف بی رویه انرژی را افزایش و اثرات جانبی منفی توسعه را با اهمیت جلوه می دهد. نکته کلیدی در آموزش پایداری محیط زیستی، رویکردهای آموزشی متمرکز بر توسعه تفکر انتقادی و تاملی است. در این آموزش ها باید همدلی با حیات بر روی کره زمین، گوش دادن به زمین و اقدام برای حفاظت از زیستکره تشویق شود.
کلیدواژگان: اخلاق، محیط زیست، انرژی، رفتار، مصرف -
صفحات 60-75مقدمه
رشد تکنولوژی و صنعت از یک سو رفاه را برای بشر به ارمغان آورده است، اما از سوی دیگر سبب ایجاد آلاینده های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک در محیط زیست شده و با ایجاد شرایط نامطلوب در محیط کار، اساس زندگی سالم را به خطر انداخته است. ذرات معلق (PM)، اکسیدهای گوگرد (SOx)، اکسیدهای نیتروژن (NOx) و منوکسید کربن (CO) از آلاینده های معیار و مهم در آلودگی هوا هستند. در این تحقیق، آلاینده های منتشره از دودکش صنایع گچ سمنان شامل منوکسیدکربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن، ذرات معلق (PM10) و ذرات خشک (Dry Dust) در پنج کارخانه گچ سمنان مورد مطالعه قرار گرفته است.
مواد و روش هاغلظت PM10 و ذرات خشک با استفاده از دستگاه سنجش ذرات (TCR-Tecora) تعیین و برای اندازه گیری آلاینده های گازی از دستگاه Testo 350-M/XL استفاده شده است. نمونه برداری از دودکش صنایع و همچنین فضای اطراف کارخانه ها در چهار نقطه صورت گرفته است. همچنین ارزیابی ریسک توسط تکنیک ویلیام-فاین که یک روش ارزیابی ریسک سیستماتیک برای شناسایی خطرات محتمل، تخمین سطح ریسک در مدیریت ریسک و کاهش آن به سطح قابل پذیرش می باشد انجام گرفته است.
نتایجدر این مطالعه غلظت آلاینده گاز NOx بین 5/24 و ppm 39، SO2 بین 44/33 و ppm 321، CO بین 5 و ppm 100، مقدار PM10 بین 68/2 و µg/m3 66/97 و میزان ذرات خشک بین 23/53 و mg/m3 31896 در پنج صنعت مورد بررسی گزارش شد. جهت ارزیابی محیط زیستی با استفاده از تکنیک ویلیام فاین 40 جنبه محیط زیستی شناسایی شد. برای آلاینده های CO،SO2 ، NOx،PM10 و ذرات خشک با توجه به عدد اولویت ریسک (RPN) محاسبه شده و طبق نتایج طول رده، 4 طبقه ریسک با عناوین ریسک خیلی بالا، بالا، متوسط و پایین به دست آمد. بر اساس رتبه بندی انجام گرفته از 40 جنبه محیط زیستی مورد بررسی، فراوانی رده پایین 22، رده متوسط 4، رده بالا 4 و رده خیلی بالا 10 گزارش شد. در واحدهای گچ شماره 3 و 4، ریسک های ذرات معلق PM10 در زمره ریسک های خیلی بالا قرار داشتند. همچنین ریسک مربوط به ذرات خشک در هر دو دودکش کارخانه شماره 5 در سطح خیلی بالا گزارش شد.
بحث:
غلظت منوکسیدکربن، دی اکسید گوگرد، اکسیدهای نیتروژن و ذرات خشک پایین تر از مقادیر استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست مربوط به انتشار دودکش هستند (منوکسید کربن: ppm 435، دی اکسید گوگرد: ppm 800، اکسیدهای نیتروژن: ppm 350 و ذرات خشک: mg/m3600). مقدار PM10 بر مبنای استاندارد سازمان جهانی سلامت بالاتر از حد مجاز بود (µg/m350) در حالی که بر مبنای آژانس حفاظت محیط زیست کمتر از حد مجاز است (µg/m3150). ورود ذرات معلق PM10 به اتمسفر و همچنین انباشت غبار در محیط اطراف کارخانه از مشکلات مهم محیط زیستی کارخانه های گچ است. بر اساس طبقه بندی انجام شده 55 درصد از جنبه ها در سطح ریسک پایین، 10 درصد در سطح ریسک متوسط، 10 درصد در سطح ریسک بالا و 25 درصد در سطح ریسک خیلی بالا قرار داشتند. در نهایت جهت کاهش سطح ریسک و برای مدیریت موثر این صنایع اقداماتی از قبیل تغییر سوخت مصرفی به سوخت پاک، پایش منظم کمیت و کیفیت جریان گاز خروجی از دودکش صنایع، استفاده از ماسک های فیلتر دار به هنگام تماس با گرد و غبار، جایگزین کردن فیلتر های کیسه ای نوع ضربه ای با نوع جت پالس قابل ملاحظه است.
کلیدواژگان: ارزیابی ریسک ویلیام-فاین، عدد اولویت ریسک (RPN)، آلاینده های گازی، ذرات معلق -
صفحات 76-96مقدمه
پارک ها در یک شهر وظایف متعدد اجتماعی و اکوسیستمی را بر عهده دارند و به شهروندان کمک می کنند تا به صورت آسان در زمان کوتاهی از زندگی شهری فاصله گرفته و حضور در طبیعت را احساس کنند. از این رو مدیریت یکپارچه پارک های شهری باید بر افزایش مطلوبیت پارک ها با استفاده از اجزای طبیعی متمرکز باشد. هدف اصلی این تحقیق، کسب دانش و شناخت ترجیحات زیبایی شناختی و تمایل به پرداخت ساکنین اصفهان برای استفاده از پارک های شهری بود.
مواد و روش هادر این مطالعه، شش پارک صفه، ناژوان، غدیر، هشت بهشت، لاله و قلمستان انتخاب و نظرات 150 بازدید کننده به روش نمونه گیری در دسترس از طیف های مختلف شهروندان تحلیل و بررسی شد. پس از طراحی و جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته و اطمینان از روایی و پایایی آن، آمار توصیفی اطلاعات برای تفسیر بهتر نتایج استفاده شد. اطلاعات دسترسی به پارک در طبقات زمان رسیدن به پارک، زمان مراجعه در هفته، وسیله مورد استفاده برای رسیدن به پارک و اشخاص همراه طبقه بندی شد. برای جمع آوری پاسخ ها در هر زمینه، از مقیاس لیکرت پنج تایی استفاده شد. همچنین برای بررسی تفاوت بین نظرات گروه های مختلف از تحلیل واریانس ANOVA استفاده شد. در این مطالعه، یک شاخص مطلوبیت برای اندازه گیری میزان تمایل افراد به حضور و استفاده در پارک طراحی گردید.
نتایجدر این تحقیق، کم ترین درصد حضور بانوان در پارک صفه و ناژوان که در حاشیه شهر حضور دارد مشاهده شد. افراد جوان در گروه سنی 18 تا 25 سال با 28/24 درصد، فراوان ترین جامعه سنی بازدیدکننده از پارک بودند. از بین پارک های منتخب، پارک صفه و سپس پارک هشت بهشت به ترتیب با 13/40 و 73/38 دقیقه طولانی ترین متوسط زمان دسترسی به پارک را داشتند. نتایج نشان داد که نوع پارک و مکان قرارگیری آن بر انتخاب وسیله سفر اثرگذار است. پارک صفه با بیش از 40 درصد بازدیدکنندگان و پارک هشت بهشت با بیش از 38 درصد بازدیدکنندگان در رتبه های اول و دوم استفاده از حمل و نقل عمومی قرار داشتند. همچنین از منظر ارتباط با طبیعت، پارک صفه و ناژوان تفاوت معنی داری (05/0 ≥ p-value) سایر پارک ها از خود نشان دادند. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که پارک های ناژوان و صفه عموما به عنوان یک مقصد تفریحی و نه به عنوان نزدیک ترین پارک برای انجام فعالیت های تفرجی انتخاب می شوند. حال آن که سایر پارک ها که دارای طراحی عمومی هستند اغلب توسط ساکنین محلی مورد استفاده قرار گرفته و کمتر به عنوان مقصد گردشگری برای طیف های خاصی استفاده می شود. شهروندان بیشتر میزان تمایل به پرداخت را در پارک های صفه و ناژوان نشان دادند که دلیلی بر اثر طبیعی بودن محیط بر حفظ آن است.
بحث:
بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد که افزایش طبیعی بودن پارک ها، افزایش وسعت آن ها و تلاش برای طراحی پارک هایی که برای استفاده های خاص (نه به صورت عمومی) طراحی می شوند مقبولیت بیشتری بین شهروندان برای تمایل به پرداخت و مطلوبت بالای آن ها برخوردار خواهد بود. پیشنهاد می شود تا اجزای طراحی پارک ها نیز طبقه بندی و کیفیت حضور و چیدمان آن ها در داخل پارک نیز به عنوان یکی از معیارهای مهم مطلوبیت مورد بررسی قرار گیرد. ملاحظاتی از قبیل سرانه هر پارک، وسعت و موقعیت مکانی آن ها نیز یکی از مهم ترین مواردی است که بر کیفیت و مطلوبیت پارک اثر می گذارد.
کلیدواژگان: خدمات پارک ارزش گذاری مشروط، مطلوبیت پارک، اصفهان -
صفحات 97-111مقدمه
تجمع روز افزون CO2 در جو به دلیل تاثیرات بالقوه آن بر تغییرات آب و هوای جهانی آینده و تغییرات در چاهه اقیانوسی CO2 انسان ساخت، یکی از مهم ترین نگرانی های محیط زیستی است. گسیل گازهای گلخانه ای انسان ساخت در منطقه خاورمیانه و نواحی شرق مدیترانه از دهه 1950 به طور چشمگیری افزایش یافته است. اقیانوس ها مهم ترین منبع ذخیره ی کربن بر روی زمین هستند. فهم تغییرپذیری مکانی-زمانی در تبادلات CO2 جو- دریا (FCO2) و محرک های کنترلی آن برای برآورد قابلیت آسیب پذیری اقیانوس ها و کمی کردن ظرفیت آن ها برای ذخیره کربن در شرایط اقلیمی آینده ضروری است. این مطالعه سعی در بررسی تغییرات مکانی و زمانی فشار جزئی سطح دریا (PCO2) و FCO2 را در دریاهای خلیج فارس، دریای سرخ، دریای خزر، دریای عرب و دریای مدیترانه طی سال های 1982-2019 دارد. هم چنین در این پژوهش، محرک های کنترل تغییرپذیری فصلی PCO2 سطح دریاها بررسی خواهد شد.
مواد و روش هادر این پژوهش جهت بررسی تغییرات مکانی و زمانی شار CO2 جو- دریا از داده های موسسه ماکس پلانک استفاده شده است. تخمین زمانی و مکانی این داده ها از برازش یک مدل تشخیصی زیست- زمین- شیمی لایه آمیخته اقیانوس بر داده های فشار جزئی CO2 سطح اقیانوس به دست آمده است. به منظور بررسی محرک های کنترل تغییرپذیری FCO2 و PCO2، از داده های باز تحلیل دما و سرعت باد استفاده شده است. هم چنین جهت بررسی محرک های کنترل تغییر پذیری PCO2 در هر پیکسل اثر مولفه حرارتی به معنی تغییرات دما و اثر مولفه غیرحرارتی به معنی اثر تغییر در گردش ها، اختلاط قائم، تغییرات زیستی، تغییرات کربن معدنی حل شده و خیزش آب محاسبه شده است.
نتایجشار CO2 تا مقدار g C m-2 year-1 50 بر روی نواحی غربی دریای عرب برآورد شده است. دریای سرخ به صورت میانگین در تمام فصول سال چشمه CO2 است، به جز نواحی شمالی آن که در فصول زمستان و بهار چاهه CO2 است. شدت چاهه CO2 در دریای خلیج فارس و نواحی غرب دریای مدیترانه با روند تا مقادیر g C m-2 yr-1 decade-1 5/1- افزایش و در نواحی شرق دریای مدیترانه و دریای سیاه کاهش یافته است. شدت چشمه CO2 در بیشتر دریاها از جمله دریای عرب، دریای سرخ و نواحی مرکزی دریای مدیترانه در طول دوره مورد مطالعه کاهش یافته است. دما مهم ترین محرک چرخه ی فصلی PCO2 در دریای مدیترانه، خزر، خلیج فارس و دریای سرخ است. در نواحی مرکزی دریای سرخ و نواحی جنوبی خلیج فارس علاوه بر اثر محرک دما، اثر مولفه غیرحرارتی هم نقش مهمی دارد. تغییرات شار CO2 بر روی دریاهای غرب آسیا از الگوی فشار جزئی CO2 سطح دریا پیروی می کند. شار CO2 همبستگی بالای 80/0+ با سرعت باد در نواحی غربی دریای عرب دارد که در ارتباط با مونسون تابستانه است. مقادیر بالای PCO2، (µatm 500) و در نتیجه شار CO2 (g C m-2 year-1 140) بر روی شمال غرب دریای عرب در فصل تابستان به علت خیزش آب های غنی از CO2 از سطوح زیرین ناشی از مونسون است.
بحث:
بیشترین تغییرات در غرب دریای عرب مشاهده شد. در واقع، این منطقه برای کشورهای ساحلی از اهمیت اجتماعی- اقتصادی بالایی برخوردار است و ساکنان آن برای امرار معاش خود به شدت به ماهیگیری وابسته هستند. این امر بر نیاز فوری به مدیریت مبتنی بر علم در این منطقه برای کاهش اثرات گرمایش جهانی انسانی تاکید می کند.
کلیدواژگان: شار CO2، خلیج فارس، مدیترانه، دریای سرخ -
صفحات 112-127مقدمه
کاهش کیفیت محیطزیست، سبب افزایش نگرانی های عمومی در مورد مسائل محیط زیستی شده است. در این راستا، یکی از چالش های بزرگ برای سیاستگذاران در قرن بیست و یکم، حتی در سبزترین کشورها، شناخت دقیق علل کم اثر شدن یا شکست سیاست های محیطزیستی برای رویارویی با این مشکلات است. طبق شاخص عملکرد محیط زیست جهانی در سال 2022، کشور ایران در بین 180 کشور، رتبه 133 را اتخاذ کرده که در جایگاه مناسب جهانی قرار نداشته و با بحران های متعدد محیط زیستی از جمله تغییر کاربری اکوسیستم ها، نابودی تنوع زیستی، افزایش ریزگردها، خشک شدن تالاب ها و دریاچه ها، کاهش منابع آبی، فرونشست زمین و آلودگی هوا و خاک مواجه است. به نظر می رسد ضعف برنامه های توسعه، سیاست های کلی محیطزیست، به روز نبودن قوانین و مقررات محیطزیستی و عدم هماهنگی و همکاری کافی ارگان ها و سازمان ها، اهمیت خط مشی گذاری محیطزیستی جهت حل این بحران های روزافزون دو چندان می شود. بدین منظور پژوهش حاضر با توجه به اهمیت مرحله تدوین در فرایند خط مشی گذاری عمومی، در نظر دارد مدلی جهت تدوین خط مشی های محیطزیستی کشور به منظور حل معضلات محیطزیستی و کاهش آلودگی های محیطی کشور پیشنهاد و ارائه دهد.
مواد و روش هارویکرد این پژوهش، کیفی، روش گردآوری داده ها، کتابخانه ای و میدانی و ابزار گردآوری داده ها، فیش برداری و مصاحبه با خبرگان است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از راهبرد تحلیل مضمون به عنوان یکی از راهبردهای پژوهش کیفی استفاده شد. کدگذاری و فرایند تحلیل مضمون پژوهش حاضر بر اساس روش براون و کلارک که فرایند گام به گام و جامعی جهت تحلیل مضمون است، صورت گرفت. مطابق روش نمونه گیری هدفمند، مصاحبه با 13 خبره شامل اساتید دانشگاه، پژوهشگران محیطزیست، مدیران سازمان حفاظت محیطزیست و مدیران مرتبط با حوزه خط مشی گذاری محیطزیست انجام شد. ملاک پایان مصاحبه ها، اشباع مضمونی بود. به منظور بررسی قابلیت اعتماد یا پایایی، کدگذاری مصاحبه های صورت گرفته از شاخص پایایی بازآزمون (Test-Retest) استفاده شده است. در پایایی بازآزمون از میان مصاحبه های صورت گرفته، چند مصاحبه به صورت نمونه انتخاب و کدهای مشخص شده در دو فاصله زمانی باهم مقایسه شدند.
نتایجنتایج این مطالعه نشان می دهد که مدل تدوین خط مشی های محیط زیستی در راستای تحقق توسعه پایدار شامل هشت مضمون اصلی است. این مضامین عبارتند از عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل محیط زیستی، عوامل سیاسی، الزامات حقوقی، ظرفیت نهادی، بازیگران موثر در تدوین خط مشی های محیط زیستی و فرایند تدوین خط مشی های محیط زیستی. هر یک از این مضامین نقش مهمی در توسعه خط مشی ایفا می کنند. تلاش برای حل مسائل محیط زیستی بدون یک رویکرد جمعی نسبت به این مضامین، احتمالا ناکارآمد خواهد بود. رویکرد تکه تکه برای پیاده سازی هر یک از این مضامین می تواند منجر به اختلال در توسعه و آسیب جدی به منابع محیط زیستی شود. نتایج تاکید می کند که برای پاسخگویی موثر به چالش های محیط زیستی و حرکت به سمت توسعه پایدار، نیاز به یک رویکرد جامع است که تمام این عوامل را مد نظر قرار دهد.
بحث:
برای مقابله موثر با بحران های محیط زیستی، باید یک رویکرد کل نگرانه در تدوین خط مشی های محیط زیستی اتخاذ شود. باید عوامل اجتماعی، سیاسی، حقوقی و نهادی به دقت مد نظر قرار گیرند تا از چالش ها و پیچیدگی های جدی جلوگیری شود. مشارکت فعال سازمان های اجتماعی، سازمان های غیردولتی، شهروندان و بهره برداران محلی در تدوین خط مشی های محیط زیستی می تواند نقش مهمی در حل مشکلات محیط زیستی ایفا کند. این امر نیازمند نه تنها بازسازی ساختارهای نهادی برای تقویت حاکمیت محیط زیستی است، بلکه نیازمند بازبینی در نظام حقوقی موجود برای اطمینان از مناسب بودن آن برای تدوین خط مشی هاست. همچنین ترکیب سیاست های پایین به بالا و بالا به پایین برای بهبود شاخص های عملکرد محیط زیستی الزامی است. فرصت های پایین به بالا از جوامع محلی و جامعه مدنی، همراه با مشارکت بالا به پایین از قوه مقننه، اجرایی و قضائیه، برای شکل گیری سیاست های موثر حیاتی هستند.
کلیدواژگان: ظرفیت نهادی، توسعه پایدار، خطمشی گذاری محیط زیستی، تحلیل مضمون
-
Pages 1-19Introduction
Today, among synthetic materials, its production in various types and applications is increasing day by day. Plastic and plastic compounds. These plastics have been used in the production of various industrial products, and these materials have created many environmental challenges as waste resistant to microbial decomposition. So that the use of industrial polymers causes problems such as solid waste and global warming. And the materials that are currently used in the packaging of food, beverages, medical and pharmaceutical products, as well as in industrial uses, are non-degradable. For this reason, researchers are looking for the production of biodegradable plastics to solve this challenge.
Materials and MethodsThe main goal of the current research is to investigate the barriers to the production of biodegradable disposable containers under conditions of uncertainty with the help of the fuzzy Delphi technique. The statistical population of the research includes the specialists and experts in the production of disposable biodegradable containers in the factories of Behzit Tehran, Zoebbehd Pars, Zarin Shimi, MG Plast, Kimia Samane Sabz, Navad Tabriz, Pars Plastic Khuzestan, Shiraz Sabz, Mehrparsa, Adine Plast. Sampling of experts was done until reaching theoretical saturation, and the sample size of 10 people was selected from experts of the factories.
ResultsThe results of the present research show that among the economic challenges, lack of investment in production with a factor of 0.72, the cost of raw materials for production with a factor of 0.71, lack of providing suitable facilities for production with a factor of 0.77 and the cost of providing machinery for production Biodegradable plastics are effective with a coefficient of 0.78. Among the technological challenges, poor skill and expertise for product packaging and production with a factor of 0.81, lack of access to global markets to update new production technologies with a factor of 0.72 and lack of access to the technology required to implement the production of biodegradable disposable containers They are effective with a factor of 0.7. Finally, among the legal challenges, the non-compliance of container production with environmental rules and regulations with a coefficient of 0.75 and cumbersome administrative policies and rules for the production of biodegradable plastics with a coefficient of 0.71 are effective.
DiscussionBased on the results obtained in the current research, it has been determined that there are important challenges in the production of biodegradable disposable containers in Iran from all three dimensions, economic, technological and legal, of which technological challenges seem to be the most important challenges. and then there are economic challenges and obstacles related to the current laws.
Keywords: Identification Of Production Barriers, Biodegradable Disposable Containers, Fuzzy Delphi Technique, Expert Panel -
Pages 20-30Introduction
One of the main concerns of governments in recent years has been the increase in per capita health expenditures, which is affected by several factors. The increase in gross domestic product (GDP), air pollution index and carbon dioxide (CO2) emissions have had direct and indirect effects on health expenditure per capita. An increase in GDP can improve life, but an increase in air pollution and CO2 emissions caused by human production activities usually causes health problems such as respiratory diseases, cardiovascular diseases, and climate changes. Health problems can increase the per capita health expenditure of people. In addition, these costs have negative effects on the economic productivity of society. Therefore, in this research, the relationship between air pollution and gross domestic product with health expenditures in the big cities of Iran including Tehran, Shiraz, Mashhad, Tabriz, Isfahan and Ahvaz is investigated. Considering that household income and air pollution are among the factors affecting household health expenses, therefore, investigating the relationship between these variables can be effective in finding solutions to improve the health level of the society and solve economic problems caused by the increase in health expenses.
Materials and MethodsIn this study, the panel data model was used to investigate the factors affecting the per capita health expenditure in 5 major cities of the country. The investigated time period is between 2011-2022. To avoid fitting a false regression, the reliability of the variables is checked. To do this, Levin and Lane test is used. To test the co-accumulation of variables in the long term, Pedroni cointegration test was used, and to determine whether the model is a panel, Limer's F-test was used. Then, to determine whether the model is a model with fixed effects or a model with random effects, the Hausman test is performed. GMM method is used to estimate the model.
ResultsThe results of the model indicate that the increase in gross domestic product (GDP), air pollution index and carbon dioxide (CO2) emissions had a positive and significant effect on the increase in per capita health expenditures. In this way, air pollution caused by the economic growth of cities causes an increase in disease and an increase in the cost of health care. As a result, the continuation of air pollution and provision of health expenses by the government causes a larger part of the government's budget to be allocated to the provision of health expenses.
DiscussionOne of the most important goals of economic development is to achieve higher economic growth. It is expected that the health level of the society will improve as the GDP level increases. But the studies confirm that with the increase in the gross domestic product of each of Iran's big cities, the amount of air pollution has also increased, which has endangered people's health and caused an increase in health costs and an increase in the number of deaths. Therefore, in order to control the per capita health care costs in big cities, it is suggested to the authorities to consider using new and green technology, investing in public transportation and improving energy efficiency as well as preserving the environment in their plans. Also, imposing a tax on CO2 emissions and encouraging the use of clean and green energy can be an economic stimulus to change unsustainable environmental behaviors.
Keywords: Health Expenditure Per Capita, Gross Domestic Product, Carbon Dioxide Emission, Pollution Index, Panel Data -
Pages 31-44Introduction
Iran is one of the ten countries with the most pollution, so research in this field is necessary. The goal of countries is high economic growth along with the non-emission of pollution. Environmental destruction and climate change are problems of all countries. Some people believe that economic growth leads to the destruction of the environment, and others do not accept this theory. Sustainable development means that today's generation must meet its own needs without compromising the next generation. Today, countries are trying to achieve sustainable development by minimizing environmental destruction in addition to economic growth. To achieve this goal, international treaties have been concluded between the countries of the world. Many environmental protection organizations were established. One of the long debates among economists is energy consumption. On the one hand, due to economic growth and the production of goods, energy consumption is needed, and on the other hand, the pollution caused by the consumption of this energy fuels environmental and non-climate pollution in countries. Because Iran is a country that sells oil and natural gas, it is a country that has a relative advantage in the field of fossil energy. Considering that Iran has a relative advantage in energy consumption, research in this field becomes necessary. Energy consumption can lead to more pollution.
Materials and MethodsThis research examines the factors affecting energy consumption and pollution emission in Iran using the Markov switching method, fully adjusted ordinary least squares and dynamic ordinary least squares, and Johansen's method for the period of 1994-2021. In most of the studies conducted on the relationship between energy consumption and major macroeconomic variables, the influence of factors affecting energy consumption, especially factors affecting energy consumption and pollution emission in Iran, has not been paid attention to.
ResultsAccording to the results of this research, the Kuznets curve was confirmed by the dynamic time series method and it means that economic growth leads to pollution in the beginning, but then it causes pollution to decrease. Energy consumption has had a positive and significant effect on carbon dioxide emissions. According to the research results, GDP, energy consumption, foreign direct investment has a positive and significant effect on carbon dioxide emissions. Trade liberalization affects energy consumption from its effect on the environment. The environment can be affected by trade liberalization through the three channels of scale effect, combination effect and technique effect. The scale effect is a change in economic growth, the combination effect is a change in the structure of the economy, and the technique effect is a change in the method and technology used in production. According to the results, trade has a negative and significant effect on carbon dioxide emissions. The LR test showed that the model is nonlinear and the Markov switching method was used to estimate the model.
DiscussionEnvironmental issues are one of the most important concerns of countries and creating a clean environment is one of the important goals of countries. According to the research results, using the Markov switching MS-ARMA (3,1,0) method, there is a positive and significant relationship between trade, GDP, and energy consumption with a break in energy consumption. Due to the effect of Iran's composition in energy-intensive industries, it has gained a relative advantage and trade has a positive and significant effect on energy consumption.
Keywords: Kuznets Curve, Markov Switching, Energy Consumption, Pollution Emission -
Pages 45-59Introduction
Anthropocentrism is one of the central causes of the environmental crisis which is rooted in consumerism, and consumerism in energy leads to more demand for natural resources. By criticizing anthropocentrism, environmental philosophy has qusstioned the dominant Western culture's conception of nature and has challenged this mainstream by criticizing instrumental rationality and emphasizing the intrinsic value of nature. Consumption is a key component to achieve sustainable development, and saving energy is one of the ways to achieve a cleaner and healthier environment and climate change management. The rapid increase in energy consumption for socio-economic activities is the main source of the continuous increase in greenhouse gas emissions that cause global warming and climate change effects. From the environmental psychology perspective, dealing with climate change is considered a fundamental challenge that requires a deep understanding of the psychological processes involved in environmentally friendly behaviors and lifestyles in general, and energy consumption in particular. The evidence shows that technical interventions alone cannot have an effect in reducing energy consumption and consumers' behavior must be changed.
Materials and MethodsThe main purpose of this study was to analyze the relationship between environmental ethics and energy saving behavior of agricultural students. To achieve this goal, the survey method was used. The statistical population of the research was M.Sc. and Ph.D. agricultural students at Tehran University, which 126 of them were selected using simple random sampling method and Krejcie and Morgan table. The questionnaire was a data gathering tool that was designed in three sections: students' demographic characteristics, energy saving behavior and environmental ethics. The face validity of the questionnaire was confirmed by the experts in this field. Also, its validity was obtained using convergent and differential validity, and its reliability was obtained by calculating Cronbach's alpha and composite reliability.
ResultsThe findings of the research showed that the students prioritized ecocentrism, theocentrism and anthropocentrism in the first to third priority, respectively. Based on the results of structural equation modeling, only ecocentrism environmental ethics was effective in energy saving behavior and the research model was able to explain 38% of students' energy saving behavior changes.
DiscussionUnlimited exploitation of natural resources to provide energy and wasting energy resources are clear examples of paying attention to human needs, without considering the capacity and potential of nature. With regard to eco-centric ethics, the discourse of intrinsic value should become the dominant discourse in energy policies, and without acknowledging the intrinsic value and rights of nature, the intrinsic value of nature is continuously ignored, and a shif from anthropocentric developmentalism to ecocentric approach should be prioritized in order to fill the gap between anthropocentrism and ecocentrism. The fact that students focus on anthropocentric or ecocentric views affects their understanding of the environment and its protection and their attitude towards the environment. Eco-centric education for students is one of the important priorities in this field. An education that makes students aware of the intrinsic value of nature. This process increases the critique of dominant values such as excessive energy consumption and highlights the negative effects of development. The key point in teaching environmental sustainability is educational approaches focused on the development of critical and reflective thinking. In these trainings, empathy with life on the planet, listening to the earth and action to protect the biosphere should be encouraged.
Keywords: Behavior, Consumption, Energy, Environment, Ethics -
Pages 60-75Introduction
The growth of technology and industry has brought prosperity to mankind on the one hand, but on the other hand, it has caused the creation of physical, chemical, and biological pollutants in the environment and by creating unfavorable conditions in the work environment, it has endangered the basis of a healthy life. Suspended particles (Particulate Matter (PM)), sulfur oxides (SOx), nitrogen oxides (NOx), and carbon monoxide (CO) are among the standard and important pollutants in air pollution. In this research, the pollutants emitted from the chimneys of Semnan gypsum industries including carbon monoxide, sulfur dioxide, nitrogen oxides, particulate matter (PM10), and dry dust have been studied in five Semnan gypsum factories.
Materials and MethodsThe concentration of PM10 and dry dusts was determined using a particle measuring device (TCR-Tecora) and a Testo 350-M/XL device was used to measure gaseous pollutants. Sampling of industrial chimneys as well as the space around the factories has been done in four places. Also, risk assessment has been done by the William-Fine technique, which is a systematic risk assessment method to identify possible risks, estimate the level of risk in risk management, and reduce it to an acceptable level.
ResultsIn this study, the amount of NOx is between 24.5 and 39 ppm, the concentration of SO2 is between 33.44 and 321 ppm, the concentration of CO is between 5 and 100 ppm, the concentration of PM10 pollutant is between 2.68 and µg/m3 97.66, and the concentration of dry dust between 53.23 and 31896 mg/m3 was reported in the five investigated industries. For environmental assessment, 40 environmental aspects were identified using the William-Fine technique. For pollutants CO, SO2, NOx, PM10 and dry particles according to the risk priority number (RPN) calculated and according to the results of the category length, 4 risk classes were obtained with titles of very high, high, medium and low risk. Based on the ranking of 40 environmental aspects, the frequency of low category was 22, average category was 4, high category was 4, and very high category was 10. In gypsum units No. 3 and 4, the risks of PM10 suspended particles were among very high risks. Also, the risk related to dust dry in both chimney of factory No. 5 was reported at a very high level.
DiscussionThe concentrations of carbon monoxide, sulfur dioxide, nitrogen oxides, and dry dusts are lower than the standard values of the Environmental Protection Agency (EPA) related to chimney emissions (carbon monoxide: 435 ppm, sulfur dioxide: 800 ppm, nitrogen oxides: 350 ppm and Dry particles: 600 mg/m3). The concentration of PM10 based on the standard of the World Health Organization (WHO) was higher than the permissible limit (50 µg/m3), while it was lower than the permissible limit based on the EPA (150 µg/m3). The entry of PM10 suspended particles into the atmosphere and also the accumulation of dusts in the environment around the factory is one of the important environmental problems of gypsum factories. Based on the classification, 55% of the aspects were at the low risk level, 10% of the aspects were at the medium risk level, 10% of the aspects were at the high-risk level, and 25% were at the very high-risk level. Finally, in order to reduce the level of risk and for the effective management of these industries, measures such as changing the used fuel to clean fuel, regular monitoring of the quantity and quality of the exhaust gas flow from the industrial chimney, using filter masks when in contact with dust, replacing bag filters Impact type with jet pulse type is remarkable.
Keywords: William-Fine Risk Assessment, Risk Priority Number (RPN), Gaseous Pollutants, Particulate Matter -
Pages 76-96Introduction
Urban parks serve numerous social and ecological functions, providing citizens with a convenient escape from urban life and an opportunity to reconnect with nature. Therefore, the management of urban parks should prioritize enhancing their utility through the incorporation of natural elements. The main objective of this research was to gain knowledge and to know the aesthetic preferences and willingness to pay of the Isfahan residents in using urban park.
Materials and MethodsIn this study, 6 parks including Soffeh, Najwan, Ghadir, Hasht-Behesht, Laleh and Qalamestan were selected and the opinions of 150 visitors were analyzed and evaluated by convenience sampling method from different ranges of citizens. After designing and collecting the data of the researcher-made questionnaire and ensuring its validity and reliability, the descriptive statistics of the data were used for a better interpretation of the results. Information about access to the park was classified in the categories of travel time, time of visit per week, vehicle used to reach the park, and accompanying persons. A 5-point Likert scale was used to collect answers in each field. Analysis of variance (ANOVA) was also used to check the differences between the opinions of different groups. In this study, a desirability index was designed to measure people's willingness to attend and use the park.
ResultsThe most frequent age group visiting the parks was 18 to 25 years old, comprising 24.28% of the visitors. Among the selected parks, Soffeh Park had the longest average travel time of 40.13 minutes, followed by Hashtbehesht Park with 38.73 minutes. The study also demonstrates that the choice of transportation means is influenced by the park's type and location. Soffeh Park and Hashtbehesht Park were predominantly accessed by public transportation, accounting for over 40% and 38% of visitors, respectively. Regarding the connection with nature, Soffeh and Najvan Parks exhibited a significant difference (p-value ≤ 0.05) compared to other parks. Overall, the results indicate that Najvan and Soffeh parks are commonly chosen for recreational purposes rather than their proximity to visitors' residences. On the other hand, parks with public designs are frequently utilized by local residents but less often by tourists or specific interest groups. Notably, visitors displayed a greater willingness to contribute financially to the preservation of Soffeh and Najvan parks, likely influenced by the natural ambiance these parks offer.
DiscussionBased on the study's findings, it is recommended to enhance the naturalness of parks, expand their size, and consider designing parks tailored for specific purposes rather than general public use. Such measures are more likely to gain acceptance among citizens, leading to increased willingness to contribute financially and heightened desirability of the parks. It is suggested to classify the design elements of the parks and the quality of their presence and arrangement inside the park should also be considered as one of the important criteria of desirability. Considerations such as the per capita of each park, their size, and location are also one of the most important factors that affect the quality and desirability of the park.
Keywords: Park Services, Contingent Valuation, Park Suitability, Isfahan -
Pages 97-111Introduction
The rising CO2 levels in the atmosphere are a major concern for the environment due to their potential impact on future global climate and the anthropogenic oceanic CO2 sink. Greenhouse gas emissions in the Middle East and Eastern Mediterranean regions have significantly increased since the 1950s. Oceans are crucial carbon reservoirs on Earth. Understanding the spatio-temporal variability in CO2 exchange between the atmosphere and sea, as well as its drivers, is essential for assessing ocean vulnerability and quantifying their ability to store carbon under future climate conditions. This study examines the spatial and temporal changes in sea surface CO2 (PCO2) and atmosphere-sea CO2 flux (FCO2) in the Persian Gulf, Red Sea, Caspian Sea, Arabian Sea, and Mediterranean Sea from 1982 to 2019. Additionally, the research will investigate the underlying mechanisms of seasonal PCO2 variability.
Materials and MethodsThis study utilizes data from the Max Planck Institute to examine the temporal and spatial changes of air-sea CO2 exchange. The data was obtained by fitting a biogeochemistry diagnostic model of the ocean mixed layer to the ocean surface CO2 partial pressure data. Reanalysis data of temperature and wind speed was used to investigate the factors controlling the variability of FCO2 and PCO2. Additionally, the study examined the factors influencing the variability of PCO2 in each pixel, including the effects of temperature change and non-thermal components such as circulations, vertical mixing, biological changes, dissolved inorganic carbon, and upwelling systems.
ResultsCO2 flux has been estimated at up to 50 g C m-2 year-1 over the western regions of the Arabian Sea. The Red Sea is a source of CO2 in all seasons, except for the northern regions, which is a sink of CO2 in winter and spring. The intensity of the CO2 sink has increased in the Persian Gulf and the western areas of the Mediterranean Sea, and decreased in the eastern areas of the Mediterranean Sea and the Black Sea. The CO2 source intensity has decreased in most of the seas, including the Arabian Sea, the Red Sea and the central areas of the Mediterranean Sea during the studied period. Temperature is the most important driver of the seasonal cycle of PCO2 in the Mediterranean Sea, Caspian Sea, Persian Gulf and Red Sea. In addition to temperature, the non-thermal component also plays an important role in the central regions of the Red Sea and the southern regions of the Persian Gulf. The CO2 flux over the seas of West Asia follow the pattern of sea surface partial pressure of CO2. The CO2 flux has a high correlation of +0.80 with the wind speed in the western regions of the Arabian Sea, which is related to the summer monsoon. The high PCO2 (500 μatm) and FCO2 (140 g C m-2 year-1) over the northwestern Arabian Sea in the summer season are due to the monsoon driven upwelling of CO2-rich waters from the lower levels.
DiscussionSignificant changes were most noticeable in the western Arabian Sea. This signifies positive steps towards reducing anthropogenic CO2 emissions. This region holds great socio-economic importance for the coastal countries, with its inhabitants relying heavily on fishing for their livelihood. This underscores the immediate need for science-based management strategies to address the effects of climate change and safeguard the socio-economic well-being of coastal communities in this area.
Keywords: CO2 Flux, Persian Gulf, Mediterranean, Red Sea -
Pages 112-127Introduction
The decline in environmental quality has raised public concern about environmental issues. Even in the greenest countries, policymakers face the significant challenge of understanding why environmental policies are often ineffective in addressing these problems. According to the 2024 Global Environmental Performance Index, Iran ranks 133rd out of 180 countries, reflecting a poor global standing and numerous environmental crises, including ecosystem conversion, biodiversity loss, increasing dust storms, drying wetlands and lakes, water resource depletion, land subsidence, and air and soil pollution. Contributing factors include a lack of robust development plans, ineffective environmental policies, outdated laws and regulations, and inadequate coordination among agencies and organizations. These issues underscore the urgent need for effective environmental policymaking to address the growing crises. This study, recognizing the importance of the formulation stage in public policymaking, proposes a model for developing environmental policies in Iran to address these challenges and reduce environmental pollution.
Materials and MethodsThis study employed a qualitative research approach, incorporating both library and field research methods for data collection. Data were gathered through note-taking and expert interviews. The analysis was conducted using a thematic analysis strategy, chosen for its ability to extract meaningful insights from qualitative data, such as interview transcripts. The coding and thematic analysis process followed a comprehensive, step-by-step approach. Using purposive sampling, the research team interviewed 13 experts, including university professors, environmental researchers, executives from the Environmental Protection Organization, and managers involved in environmental policymaking. The interviews continued until thematic saturation was achieved, indicating no new themes or concepts were emerging. To ensure reliability, the test-retest reliability index was applied to the coding of the interviews. In this approach, a few randomly selected interviews were coded and then re-coded after a certain period to compare the consistency of the codes. This technique helped verify the reliability of the thematic analysis process.
ResultsThe study results indicate that a model for formulating environmental policies to achieve sustainable development comprises eight key themes: economic factors, social factors, environmental factors, political factors, legal requirements, institutional capacity, key stakeholders in policy formulation, and the process of formulating environmental policies. Each theme plays a crucial role in policy development. Addressing environmental issues without a collective approach to these themes is likely to be ineffective. A fragmented approach to implementing these themes can lead to disruptions in development and significant harm to environmental resources. The results emphasize the need for a comprehensive approach that considers all these factors to effectively address environmental challenges and work toward sustainable developmen.
DiscussionTo effectively tackle environmental crises, a holistic approach must be embraced in environmental policy formulation. Social, political, legal, and institutional factors must be carefully considered to avoid severe challenges and complications. Active participation from community organizations, NGOs, citizens, and local stakeholders in policymaking can play a significant role in resolving environmental issues. This requires not only the restructuring of institutional frameworks to strengthen environmental governance but also a review of existing legal systems to ensure they are conducive to effective policymaking. It also highlights the importance of combining bottom-up and top-down policies to improve environmental performance indicators. Bottom-up opportunities from local communities and civil society, along with top-down engagement from legislative, executive, and judicial branches, are critical to shaping effective policies.
Keywords: Institutional Capacity, Sustainable Development, Environmental Policy, Theme, Analysis