فهرست مطالب

مدیریت دولتی تطبیقی - سال دوم شماره 1 (بهار 1403)

نشریه مدیریت دولتی تطبیقی
سال دوم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود کیاکجوری* صفحات 1-31
    زمینه و هدف

    ساختار مناسب و کارآمد، اولین و مهم ترین عامل رسیدن به اهداف در تمامی نظام ها از جمله بخش تعاون است. هدف از اجرای تحقیق حاضر پیشنهاد ساختار تعاون کشور بر اساس مطالعه ساختار کشورهای موفق در حوزه تعاون با رویکرد تطبیقی بود.

    روش شناسی:

     این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و با روش آمیخته انجام شد. برای شناسایی ابعاد و مولفه های ساختار موجود بخش تعاون ایران از روش مطالعه کیفی تحلیل مضمون، مصاحبه ای نیمه ساختاریافته با خبرگان دانشگاهی و مدیران حوزه تعاون انجام شد. جهت شناخت ساختار بخش تعاون کشورهای موفق، مطالعه ساختار بخش تعاون در5 کشور هند، مالزی، فرانسه، کنیا و ترکیه انجام گرفت و در ادامه با روش مطالعه تطبیقی شباهت ها و تفاوت های ساختاری کشورهای منتخب با ایران احصاء شد. در نهایت با روش دلفی، اجماع نظر خبرگان، ساختار پیشنهادی برای بخش تعاون ایران بر مبنای مطالعه تطبیقی پیشنهاد شد.

    یافته ها

    در ساختار پیشنهادی تلاش گردید تا با حذف رویه های زائد و کاهش بوروکراسی، حذف وظایف مشابه و تکراری، رفع وظایف متداخل و موازی کاری-ها، عدم پیچیدگی و عدم تمرکز، علاوه بر لحاظ نمودن ویژگی های سادگی و چابکی و کاهش تصدی گری دولت در بخش تعاون، ارتباط منطقی بین اجزای تشکیل دهنده برقرار و ساختاری مناسب ارائه گردد.

    نتیجه گیری

    به منظور انسجام و هماهنگی کلیه ی دستگاه ها و همسو کردن فعالیت ها با اهداف و سیاست ها و نظارت بر حسن اجرای آن، تشکیل شورای ملی تعاون با دبیری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: ساختارتعاون، مطالعه تطبیقی، تعاون ایران، اقتصاد تعاون
  • مریم ادیب زاده*، حسین مهدی رکن ابادی، الهام حامدی، اسماعیل اسدی صفحات 32-53
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف رویکرد تطبیقی به مدیریت تقابل بین نسلی در شهرداری تهران به انجام رسیده که درصدد است تا مدلی بومی برای مدیریت تقابل بین نسلی ارائه نماید.

    روش شناسی:

     پژوهش حاضر از نوع آمیخته (کیفی-کمی) است که برای استخراج وایجاد مدل گونه شناسی بکار رفته است. جامعه پژوهش تحقیق در بخش کیفی شامل 24 نفر از خبرگان و صاحب نظران شامل مدیران ارشد و عالی شهرداری تهران، که تجربه مدیریتی در بخش های سازمان مطبوع خود را داشته اند بوده که تا مرحله اشباع نظری ادامه پیدا نموده است. در بخش کمی، جامعه آماری تحقیق، کلیه کارکنان دارای مدرک کارشناسی به تعداد 305 نفر بود که 170 نفر از آنها به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی، مصاحبه ای نیمه ساختار ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه میباشد.

    یافته ها

    با توجه به اینکه برای تجزیه و تحلیل مصاحبه ها از نظریه زمینه ای استراوس و کوربین در سه گام اصلی کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استفاده شده، در بخش کمی برای اعتبارسنجی مدل از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده گردید.

    نتیجه گیری:

     در بررسی نتایج تحقیق شرایط زمینه ای (شکاف نسلی، ویژگی های شخصیتی و هزینه های جاری سازمان) و شرایط مداخله گر (محدودیت های شغلی، نقص های قانونی، جانشین پروری و ضعف ساختارها) بر تاثیر راهبردها در عوامل آموزش های سازمانی، استراتژی کلان در سازمان، تقویت منابع انسانی و سرمایه روان شناختی سازمان جزئی از مولفه های تاثیر گذار در پژوهش شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: تعارضات بین نسلی، تعارض، شکاف نسلی
  • بهروز رضایی منش، حسین حمزوی*، محسن نوروزی اردکی صفحات 54-85
    زمینه و هدف

    امروزه کارکنان اغلب با استرس، فرسودگی شغلی و جو کاری آسیب زا مواجه بوده که بر بهداشت روانی آنها در محیط کار اثرگذار است؛ از همین رو، بررسی عواملی که میزان بهداشت روانی کارکنان در محیط کار را بهبود دهد، امری ضروری می باشد؛ لذا، هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین بر بهداشت روانی کارکنان در محیط کار با نقش میانجی تاب آوری منابع انسانی است.

    روش شناسی:

     پژوهش موردنظر از آنجا که مبتنی بر جمع آوری داده های عددی بوده، از نوع کمی، از نظر هدف پژوهش نیز پژوهشی کاربردی در حوزه ی علوم اجتماعی و رفتار سازمانی بوده و ازنظر جمع آوری داده ها، پژوهشی از نوع توصیفی_پیمایشی است. جامعه ی آماری پژوهش، کارکنان ستادی بیمارستان نمازی شیراز به تعداد 404 نفر و حجم نمونه آماری بر اساس فرمول تخمین نمونه کوکران 197 نفر از کارکنان است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای مشتمل بر41 گویه استفاده گردید. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS 22 و LISREL کمک گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد رهبری تحول آفرین بر بهداشت روانی کارکنان در محیط کار با ضریب معناداری به مقدار 70/8 تاثیر معناداری دارد؛رهبری تحول آفرین بر تاب آوری منابع انسانی با ضریب معناداری به مقدار 74/8 تاثیر معناداری دارد؛ تاب آوری منابع انسانی بر سلامت روانی کارکنان با ضریب معناداری به مقدار 52/7 تاثیر معناداری دارد؛ در نهایت، رهبری سلامت محور بر سلامت روانی کارکنان با نقش میانجی نیازهای روانشناختی منابع انسانی با ضریب معناداری به مقدار 27/8 تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: رهبری، رهبری تحول آفرین، تاب آوری منابع انسانی، بهداشت روانی کارکنان
  • جاوید رخشانی*، مهسا حبیبی، بهروز اسکندرپور صفحات 86-117

    مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه هوش سیاسی مدیران با بهره وری نیروی انسانی در سازمان های دولتی مطالعه گردید. روش مطالعه به لحاظ هدف توصیفی و در زمره مطالعات همبستگی بوده است. جامعه آماری را مدیران و مسئولین دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل که سطح تحصیلات دانشگاهی دارند، تشکیل داده است. از طریق نمونه گیری احتمالی و از نوع تصادفی طبقه ای حجم نمونه ای به اندازه 161 نفر از طریق جدول مورگان جریسی و از جامعه آماری 293 عضوی انتخاب گردید. روایی پرسشنامه با مشاورت اساتید دانشگاهی و پایایی پرسشنامه با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تائید قرار گرفت. از طریق آمار توصیفی ویژگی های اعضای نمونه و متغیرهای تحقیق توصیف و از طریق آمار استنباطی فرضیات آزمون شدند به این ترتیب ابتدا از طریق آمار ناپارامتریک کولموگروف اسمیرنوف نرمالیته بودن داده ها تایید گردید. یافته های تحقیق بین هوش سیاسی با بهره وری نیروی انسانی 63.1% همبستگی مثبت و رابطه معناداری وجود دارد و نتایج رگرسیونی نشان داد که تاثیرات هوش سیاسی در حدود 44.3% درصد بر بهره وری نیروی انسانی تاثیر مثبت و معنی داری دارند و از بین ابعاد هوش سیاسی بیشترین اثر را بر بهره وری نیروی انسانی مولفه "شخصیت سیاسی" در حدود 36% دارد. و همچنین نتایج حاکی از آن است که مولفه های شخصیت سیاسی، صداقت آشکار و تسخیر احساسات به ترتیب بیشترین اثر خالص را بر بهره وری نیروی انسانی دارند. همچنین با توجه به نتایج بدست آمده بیشترین تاثیر بر بهره وری نیروی انسانی مربوط به بعد شخصیت سیاسی مدیران و کمترین میزان تاثیر مربوط به بازیهای اجتماعی مدیران دانشگاه علوم پزشکی اردبیل می باشند.

    کلیدواژگان: هوش سیاسی، بهره وری نیروی انسانی، علوم پزشکی و رگرسیون چندگانه
  • کامران نظری*، پیمان اکبری، حجت الله چراغی صفحات 118-150
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش نقش تعدیل گر مدیریت منابع انسانی پایدار در تاثیرگذاری نوآوری افزایشی خدمات و دوست داشتن خدمات بر انجمن برند مشتری می باشد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری کارکنان (100) و مشتریان (284) هتل های پنج ستاره استان کرمانشاه بوده که با فرمول کوکران 384 به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که از روایی و پایایی خوبی نیز برخوردار بودند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون فرضیات توسط نرم افزار SMART-PLS و با استفاده از آماره آزمون t و ضرایب مسیر (β)، نشان داد که نوآوری افزایشی خدمات بر انجمن برند مشتری تاثیر دارد، نوآوری افزایشی خدمات بر دوست داشتن خدمات کارکنان دارد، دوست داشتن خدمات کارکنان بر انجمن برند مشتری تاثیر دارد، همچنین دوست داشتن خدمات کارکنان در تاثیرگذاری نوآوری افزایشی خدمات بر انجمن برند مشتری نقش میانجی را ایفا می کند در نهایت مدیریت منابع انسانی پایدار در تاثیرگذاری نوآوری افزایشی خدمات بر انجمن برند مشتری نقش تعدیل گر را ایفا کند.

    نتیجه گیری

    با وجود مدل طراحی شده دستگاه مذکور بایستی بتواند به منظور شکل دهی بهتر انجمن برند مشتری در محیط کار به نقش نوآوری افزایشی خدمات و دوست داشتن خدمات توجه داشته باشد و اما اگر بخواهد تاثیرگذاری بیشتر این متغیرها را نشان دهد باید کمتر به فکر تعدیل مدیریت منابع انسانی پایدار بر آیند.

    کلیدواژگان: نوآوری افزایشی خدمات، انجمن برند مشتری، دوست داشتن خدمات، مدیریت منابع انسانی پایدار
  • عباس قائدامینی هارونی، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، مهرداد صادقی، علی اکبر فرهنگی صفحات 151-180
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی پیامدهای رفتارهای انحرافی در محیط کار انجام شده است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام یک پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی تعداد 16 نفر از خبرگان است و در بخش کمی جامعه آماری را کارکنان و اساتید دانشگاه آزاد اصفهان (خوراسگان) تشکیل می دهند که تعداد آن ها 660 نفر است. با توجه به فرمول کوکران، حجم نمونه 445 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری در این پژوهش، طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. پیامدهای رفتارهای انحرافی در محیط کار ابتدا در بخش کیفی با تکنیک دلفی شناسایی شده است، سپس در بخش کمی با تکنیک معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی مدل سازی و رتبه بندی گردیده است.

    یافته ها

    سه پیامد رفتارهای انحرافی شناسایی شد که ترتیب اولویت عبارت اند از: پیامدهای سازمانی، پیامدهای فردی، پیامدهای گروهی.

    نتیجه گیری

    وجود رفتارهای انحرافی در محیط کار ممکن است هزینه های زیادی را بر دانشگاه تحمیل کند و در صورت شناسایی راه حل هایی برای از بین بردن این قبیل رفتارها می توان به سلامت، بهره وری و بروز خلاقیت در سرتاسر دانشگاه امید داشت.

    کلیدواژگان: رفتارهای انحرافی در محیط کار، رویکرد آمیخته، دانشگاه آزاد اسلامی
|
  • Davood Kiakojouri * Pages 1-31
    Context and Purpose

    An appropriate and efficient structure is the first and most important factor in achieving objectives in all systems, including the cooperative sector. The aim of this research was to propose a structure for the country’s cooperative sector based on the study of the structure of successful countries in the field of cooperation with a comparative approach.

    Methodology

    This research was applied in terms of purpose and was conducted using a mixed method. To identify the dimensions and components of the existing structure of Iran’s cooperative sector, a qualitative content analysis method was used, semi-structured interviews were conducted with university experts and managers in the field of cooperation. To understand the structure of the cooperative sector of successful countries, the structure of the cooperative sector in five countries, India, Malaysia, France, Kenya, and Turkey, was studied, and then the similarities and structural differences of the selected countries with Iran were enumerated using a comparative study method. Finally, using the Delphi method, the consensus of experts, a proposed structure for Iran’s cooperative sector based on a comparative study was proposed.

    Findings

    In the proposed structure, efforts were made to eliminate redundant procedures and reduce bureaucracy, eliminate similar and repetitive tasks, eliminate overlapping and parallel tasks, lack of complexity and lack of concentration, in addition to considering the characteristics of simplicity and agility and reducing government intervention in the cooperative sector, establish a logical connection between the constituent parts and present an appropriate structure.

    Conclusion

    In order to coherence and coordination of all devices and aligning activities with objectives and policies and monitoring their proper implementation, the formation of the National Cooperative Council with the secretariat of the Ministry of Cooperation, Labor, and Social Welfare was proposed.

    Keywords: Cooperative Structure, Comparative Study, Iran Cooperation, Cooperative Economy
  • Maryam Adibzadeh *, HOSSEINMAHDI ROKNABADI, Elham Hamedi, Esmaeil Asadi Pages 32-53
    Purpose

    The current research was carried out with the aim of a comparative approach to the management of intergenerational conflict in Tehran Municipality, which is trying to provide a local model for the management of intergenerational conflict.

    Methodology/Approach:

     The research community in the qualitative part of the research included 24 experts and experts, including senior and senior managers of Tehran Municipality, who had management experience in their relevant organizational departments, which continued until the theoretical saturation stage. In the quantitative part, the statistical population of the research consisted of 305 employees with a bachelor's degree, 170 of whom were selected by simple random method. The main tool for collecting information in the qualitative part was a semi-structured interview and in the quantitative part was a questionnaire.

    Findings

    Considering that the contextual theory of Strauss and Corbin was used to analyze the interviews in the three main steps of open coding, axial coding and selective coding, structural equation model and Smart PLS software were used in the quantitative part to validate the model. became In examining the research results of background conditions (generational gap, personality characteristics and current costs of the organization) and intervening conditions (job limitations, legal defects, succession and weak structures) on the effect of strategies on the factors of organizational training, macro strategy in the organization Strengthening the human resources and psychological capital of the organization have been identified as part of the effective components in the research.

    Keywords: Intergenerational Conflicts, Conflict, Generation Gap
  • Rezaei Manesh Behrouz, Hossein Hamzavi *, Mohsen Norozi Ardaki Pages 54-85
    Context and Purpose

    Employees often face stress, burnout, and a traumatic work environment that affects their mental health in the workplace; Therefore, it is necessary to investigate the factors that improve the mental health of employees in the workplace; Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of transformational leadership on the mental health of employees in the workplace with the role of mediating the resilience of human resources.

    Methodology

    Since the intended research is based on the collection of numerical data, it is of a quantitative type, in terms of the purpose of the research, it is an applied research in the field of social sciences and organizational behavior, and in terms of data collection, it is a research with a descriptive-survey approach. The statistical population of the research is 404 employees of Namazi Hospital in Shiraz, and the statistical sample size is 197 employees based on Cochran's sample estimation formula. In order to collect data, a questionnaire containing 41 items was used. In order to analyze the data, structural equation modeling method was used using SPSS 22 and LISREL software.

    Findings

    The findings of the research show that transformational leadership has a significant effect on the mental health of employees in the workplace with a significance coefficient of 8.70; transformational leadership has a significant effect on the resilience of human resources with a significance coefficient of 8.74; The resilience of human resources has a significant effect on the mental health of employees with a significant coefficient of 7.52; Finally, health-oriented leadership has a significant effect on employees' mental health with a mediating role of psychological needs of human resources with a significant coefficient of 8.27.

    Keywords: Leadership, Transformational Leadership, Resilience Of Human Resources, Mental Health Of Employees
  • Javid Rakhshani *, Mahsa Habibi, Behrooz Eskandarpur Pages 86-117

    This article was studied with the aim of investigating the relationship between managers' political intelligence and human resource productivity in government organizations. The study method was descriptive in terms of purpose and among correlational studies. The statistical population was formed by managers and officials of Ardabil University of Medical Sciences who have university level education. A sample size of 161 people was selected through the Morgan-Jersey table and from the statistical population of 293 members through stratified random random sampling. The validity of the questionnaire was confirmed by consulting university professors and the reliability of the questionnaire was also confirmed by calculating Cronbach's alpha coefficient. The characteristics of the sample members and research variables were described through descriptive statistics and the hypotheses were tested through inferential statistics. In this way, the normality of the data was confirmed through Smirnov and Kolmograf non-parametric statistics. The findings of the research indicate that there is a positive correlation and a significant relationship between political intelligence and human resource productivity of 63.1%. The results of the research showed that the effects of political intelligence have a positive and significant effect on the productivity of human resources in about 44.3% percent, and among the dimensions of political intelligence, the "political personality" component has the greatest effect on the productivity of human resources in about 36%. And also, the results indicate that the components of political personality, open honesty, and capturing emotions have the greatest net effect on human resource productivity, respectively. Also, according to the obtained results, the greatest impact on the productivity of human resources is related to the dimension of political personality of managers and the lowest impact is related to the social games of managers of Ardabil University of Medical Sciences.

    Keywords: Political Intelligence, Human Resource Efficiency, Medical Sciences, Multiple Regression
  • Kamran Nazari *, Peyman Akbari, Hojjatallah Cheraghi Pages 118-150
    Context and Purpose

    This research aims to examine the moderating role of sustainable human resource management in the impact of incremental service innovation and service liking on the customer brand community.

    Methodology

    The research is applied in terms of objective and descriptive surveys in terms of nature and method. The statistical population consisted of employees (100) and customers (284) of five-star hotels in Kermanshah province, who were selected through simple random sampling using the Cochran formula (384 samples). The data collection tool was a questionnaire, which had good validity and reliability.

    Findings

    The results of hypothesis testing using the SMART-PLS software, along with t-test statistics and path coefficients (β), demonstrated that service innovation has an impact on customer brand community, service innovation affects service liking among employees, service liking among employees has an impact on customer brand community, and service liking among employees mediates the relationship between service innovation and customer brand community. Finally, sustainable human resource management moderates the relationship between service innovation and the customer brand community.

    Conclusion

    Despite the designed model of the mentioned device, it should be able to pay attention to the role of incremental service innovation and service liking in order to better shape the customer brand association in the work environment, but if it wants to show more effectiveness of these variables, it should think less about adjusting sustainable human resource management..

    Keywords: Incremental Service Innovation, Customer Brand Community, Service Liking, Sustainable Human Resource Management
  • Abbas Ghaedamini Harouni, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Mehrdad Sadeghi, Ali Akbar Farhani Pages 151-180
    Context and Purpose

    The present research was conducted with the aim of identifying and ranking the consequences of deviant behaviors in the workplace.

    Methodology

    The current research is a mixed (qualitative-quantitative) research in terms of practical purpose and method. The statistical population of the research in the qualitative part is 16 experts, and in the quantitative part, the statistical population consists of the staff and professors of Isfahan Azad University (Khorasgan), whose number is 660. According to Cochran's formula, the sample size was 445 people. Sampling method in this research, strata were selected according to the volume. The consequences of deviant behaviors in the workplace have been identified first in the qualitative part with the Delphi technique, then in the quantitative part it has been modeled and ranked with the structural equation technique and confirmatory factor analysis.

    Findings

    Three consequences of deviant behaviors were identified, in order of priority, they are: organizational consequences, individual consequences, group consequences.

    Conclusion

    The presence of deviant behaviors in the workplace may impose a lot of costs on the university, and if solutions are identified to eliminate such behaviors, one can hope for health, productivity and creativity throughout the university.

    Keywords: Deviant Behaviors In The Work Environment, Mixed Approach, Islamic Azad University