فهرست مطالب

نشریه پژوهش های برنامه ریزی درسی و آموزشی
سال چهاردهم شماره 1 (بهار و تابستان 1403)

  • تاریخ انتشار: 1403/05/08
  • تعداد عناوین: 14
|
  • تبیین چالش های پیشروی مدیریت منابع انسانی در نظام آموزش عمومی کشور عراق
    نادیه عطیه شاطی الکعبی، ترانه عنایتی *، نجم عبدالله غالی الموسوی، نصرالله قشقایی زاده صفحات 1-16

    هدف از انجام این پژوهش تبیین چالش های پیشروی مدیریت منابع انسانی در نظام آموزش عمومی کشور عراق از طریق تلفیق روش های کیفی و کمی بود. جامعه آماری در بخش کیفی 12 نفر از خبرگان آموزش و پرورش عراق، در بخش کمی جامعه آماری با توجه به موضوع پژوهش و در نظر گرفتن تخصص داشتن در نظام آموزشی و سابقه فعالیت مدیریتی در مراکز آموزشی بوده که به تعداد 140 نفر بودند. نمونه آماری در بخش کیفی به صورت هدفمند و به تعداد 12نفر در فرآیند مصاحبه انتخاب شدند و در بخش کمی با استفاده از جدول کرجسی مورگان 100 نفر به عنوان نمونه و به صورت تصادفی ساده مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته در رابطه با چالش های پیشروی مدیریت منابع انسانی در نظام آموزش و پرورش عراق بود که بعد از تایید روایی صوری و محتوایی آن، پایایی پرسشنامه با میزان ضریب آلفای کرونباخ 97/= α مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. نتایج پژوهش در بخش کیفی نشان داد که چالش ها در زمینه مدیریت منابع انسانی، در چهار حوزه جذب و تامین، آموزش و ارتقا، نگهداشت و به کارگیری منابع انسانی در نظام آموزشی با در نظر گرفتن محیط درونی و بیرونی می باشند همچنین نتایج مصاحبه تحقیق و همچنین تجزیه و تحلیل کمی پژوهش نشان دهنده وجود مجموعه ای از عوامل به عنوان چالش های پیشروی مدیریت منابع انسانی نظام آموزش و پرورش عراق بودند.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، نظام تربیت و آموزش، اهداف تربیتی، برنامه ریزی آموزشی جامع.
  • الگوی پارادایمی برنامه درسی دانش بنیان با محوریت تعالی اخلاقی در آموزش عالی
    مرتضی اکبری مهنی *، زهرا زین الدینی میمند، میترا کامیابی، نجمه حاجی پور عبایی صفحه 2

    برنامه های درسی بستر شکل گرفتن مهمترین فرایند نظام دانشگاهی یعنی یادگیری است؛ برنامه های درسی آموزش عالی، یکی از خرده نظام-های اصلی آموزش عالی هستند. تحقیق حاضر با هدف ارائه الگو پارادایمی برنامه درسی دانش بنیان با محوریت تعالی اخلاق در نظام آموزش عالی انجام شد. روش پژوهش حاضر به لحاظ زمان مقطعی؛ به لحاظ هدف کاربردی؛ و به لحاظ رویکرد روشی کیفی از نوع روش گراندد تئوری انجام شد جامعه آماری شامل افراد خبرگان و صاحب نظران که در قلمرو موضوعی پژوهش دارای اطلاعات بوده شامل استادان دانشگاه و روسای دانشگاه بود؛ روش نمونه گیری هدفمند و حجم نمونه تا رسیدن به اشباع مفهومی ادامه یافت که با ده نفر به این اشباع مفهومی رسید. در این پژوهش برای گردآوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه ساخت یافته استفاده شد روایی پژوهش های با روش های بازبینی توسط اعضاء و پایایی از روش توافق درون موضوعی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان دهنده 124 کد باز و 33 کد محوری، 5 کد گزینشی به دست آمد. نتیجه یا پدیده محوری که می توان از این تحلیل به دست آورد تربیت شهروند اخلاقی است که هم شهروندی پویا و کارآفرین است و هم معیارهای اخلاق را رعایت می کند.

    کلیدواژگان: طراحی برنامه درسی، دانش بنیان، تعالی اخلاق، آموزش عالی
  • مسئولیت مدنی اولیاء و سرپرستان ناشی از نقض حق بر آموزش اطفال و نوجوانان
    سید محمدتقی کریم پور آلهاشم * صفحه 3

    پذیرش مسئولیت مدنی برخی از اولیاء در قبال اطفال و نوجوانان همیشه در هاله ای از ابهام قرار داشته و دارد. پژوهش حاضر در صدد بوده، ضمن واکاوی مبانی پذیرش این مسئولیت، مسئولیت مدنی اولیاء و سرپرستان اطفال و نوجوانان در قبال نقض حق بر آموزش ایشان را به طور خاص مورد بررسی قرار دهد. تحقیق حاضر به شیوه توصیفی_ تحلیلی انجام و به این نتیجه رسیده است که اولا: در نظام حقوقی ایران، تعهد دولت مبنی بر فراهم آوردن وسایل اعمال حق بر آموزش، تعهد به وسیله بوده، موضوع این تعهد نیز از قسم اعمال حاکمیتی است ، لذا در این مورد، مسئولیت دولت در حقوق داخلی قابل احراز نمی باشد؛ ثانیا: کارکنان دولت در صورتی که قانونا سرپرست باشند، برابر مقررات عمومی، مسئولیت مدنی خواهند داشت؛ ثالثا: اولیاء و نیز سرپرستان قانونی و عملی در صورت نقض حق بر آموزش اطفال و نوجوانان در قبال ضررهای مادی و معنوی وارده به ایشان، به شرط احراز تقصیر، دارای مسئولیت مدنی خواهند بود. مسئولیت مدنی ناشی از ورود ضرر به اشخاص ثالث در نتیجه نقض حق بر آموزش، از قلمرو بحث حاضر بیرون است . مخلص کلام اینکه نه تنها مبنای پذیرش این قسم از مسئولیت برای اولیاء و سرپرستان در قانون ایران موجود است بلکه شرایط، احکام و آثار آن نیز در قوانین موجود است.

    کلیدواژگان: حق، حق بر آموزش، اطفال، نوجوانان، مسئولیت مدنی
  • بررسی نقش میانجی عملکرد معلمان در رابطه میان سلامت سازمانی و کیفیت زندگی کاری
    مرجان جوری سهرابی، صغری افکانه * صفحات 17-30

    مطالعه حاضر با بررسی نقش میانجی عملکرد معلمان در رابطه میان سلامت سازمانی و کیفیت زندگی کاری انجام شد. روش این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش جامعه آماری شامل 105نفر معلمان مقطع ابتدایی شهر رودهن بودند که از این تعداد،86 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد سلامت سازمانی (OHI-S) هوی و همکاران (1996) و پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و عملکرد کاری هرسی و بلانچارد (1998) استفاده شد که روایی آنها توسط صاحبنظران دانشگاهی و پایایی آنها نیز از طریق آزمون ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری Smart PLS 3 و Spss ویرایش 26 استفاده شد. .یافته های کمی حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که نقش میانجی عملکرد معلمان در رابطه میان سلامت سازمانی و کیفیت زندگی کاری اثر غیر مستقیم دارد. همچنین نتایج نشان داد که تمامی مولفه های عملکرد معلمان در رابطه میان سلامت سازمانی و کیفیت زندگی کاری از بعد معناداری در پژوهش مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: عملکرد معلمان، آموزش و پرورش، مدارس ابتدائی، اثر بخشی تدریس.
  • شناسایی مولفه های زیبایی شناسی و هنری در برنامه درسی دوره ابتدایی براساس آیات و روایات و ارائه یک مدل ساختاری : مطالعه ای آمیخته
    داود براهوئی، حسن شهرکی پور *، افسانه صابر گرکانی صفحات 31-44

    هدف این پژوهش شناسایی مولفه های زیباشناسی و هنری در برنامه درسی دوره ابتدایی بر اساس آیات و روایات و ارائه یک مدل ساختاری می باشد. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت، توصیفی-همبستگی و آمیخته (کیفی - کمی) بود. تعداد نمونه در بخش کیفی 17 نفر از خبرگان و در بخش کمی، 250 نفر از کلیه معلمان و فعالین عرصه تربیت در آموزش و پرورش اعم از معلم یا مسئول آموزش پرورش استان سیستان و بلوچستان (با داشتن ملاک ورود؛ دکتری تخصصی رشته برنامه ریزی درسی و تالیف و پژوهش در زمینه تربیت هنری و زیباشناسی، و داشتن حداقل 10 سال سابقه در مقطع ابتدایی) بود. برای گردآوری داده ها در مرحله کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تحلیل داده های کیفی از نرم افزار اطلس تی آی و در بخش کمی پژوهش به منظور اعتبارسنجی الگوی به دست آمده در گام کیفی، از آزمونهای معادلات ساختاری با نرم افزارهای SmartPLS و SPSS استفاده شد . یافته های کمی حاکی از این است که تمامی متغیرهای احصاء شده با توجه به اینکه قدر مطلق مقدار آماره t برای تمامی روابط بین متغیرها بزرگتر از مقدار بحرانی 96/1 بوده و تمامی بارهای عاملی در حالت استاندارد بزرگتر از 3/0 به دست آمد، لذا تمامی متغیرها و روابط تایید شد ومدل از برازش مطلوبی برخوردار است

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، هنری، برنامه درسی، دوره ابتدایی، آیات و روایات، آموزش.
  • تحلیل محتوای برنامه درسی فارسی دوره ابتدایی بر اساس رویکرد تفکر انتقادی
    پریچهر جبلی آده، محمد نوریان *، سودابه عضدالملکی صفحات 45-62

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل محتوای برنامه درسی فارسی دوره ابتدایی بر اساس رویکرد تفکر انتقادی است. روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی (استقرایی-قیاسی) است. جامعه مورد پژوهش شامل راهنمای معلم درس فارسی پایه های اول تا ششم ابتدایی، نسخه غیرنهایی راهنمای برنامه درسی حوزه زبان و ادبیات فارسی سال 1399 به همراه راهنمای برنامه درسی حوزه تربیت و یادگیری زبان و ادبیات فارسی سال 1394، می باشد. برای تحلیل داده ها از دو شیوه کدگذاری باز و محوری استفاده شده است. در وهله اول محتوای برنامه درسی فارسی دوره ابتدایی از منابع مذکور، استخراج و طبقه بندی شده است و سپس ارتباط طبقات استخراج شده برنامه درسی با مولفه های تفکر انتقادی (بر مبنای لیست 16مولفه ای تفکر انتقادی جبلی آده 2023)، مشخص گردیده است. بر اساس نتایج به دست آمده، محتوای برنامه درسی فارسی شامل 8 طبقه کلی می گردد که عبارتند از: پرورش دانش ادبی-زبانی، خودآگاهی، ترویج نقش برهم کنشی، تاکید بر زنجیره دریافت مفهوم، اعتلای فرهنگی و هویتی دینی- ملی، تقویت قوه ابتکار، تفکرمداری و نظام یافتگی. از میان این طبقات، طبقه های پرورش دانش ادبی-زبانی و اعتلای فرهنگی و هویتی دینی-ملی دارای ارتباط با هیچ یک از مولفه های تفکر انتقادی نبوده اند. بنابراین پیشنهاد می شود محتوای برنامه درسی فارسی دوره ابتدایی بازبینی گردد و کلیه ابعاد تفکر انتقادی به گونه ای متوازن در آن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: محتوای برنامه درسی، زبان فارسی، تفکر انتقادی، دوره ابتدایی
  • تبیین مدل ساختاری اثربخشی برنامه درس پژوهی بر تعهد و میزان دلبستگی دبیران
    آرش رحیمی پور * صفحات 63-72

    مطالعه حاضر با هدف تبیین مدل ساختاری اثربخشی برنامه درس پژوهی بر تعهد و میزان دلبستگی دبیران انجام شد. روش این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را معلمان مقطع متوسطه شهرستان پاکدشت در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 1053 نفر تشکیل دادند. تعداد 208 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته و در انجام آن از تکنیک های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش های آماری توصیفی جنسیت، تحصیلات و سن و به تفکیک شاخصهای مینیمم، ماکزیمم، میانگین و انحراف معیار و استنباطی آزمون چولگی و کشیدگی، آزمون تحلیل عاملی، روش معادلات ساختاری و برای اجرای عملیات اقتصاد سنجی نیز از نرم افزار Spss 24 و Smart Pls 3 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که ، برنامه درس پژوهی بر تعهد و میزان دلبستگی دبیران اثر بخش است و مقادیر t-values هر یک از متغیرهای سه گانه تحقیق و مولفه های مربوط به آنها نشان دهنده شدت ضریب معناداری بین متغیرها و مولفه های آنهاست.

    کلیدواژگان: برنامه درس پژوهی، فعالیت های آموزشی، آموزش و پرورش، برنامه ریزی.
  • تحلیل محتوای کتب تعلیمات اجتماعی دوره متوسطه اول از نظر توجه به مولفه های تربیتی مطرح در نامه 31 امام علی(ع)
    عباس قلتاش * صفحات 73-84

    این پژوهش با هدف تحلیل محتوای کتب تعلیمات اجتماعی دوره اول متوسطه از نظر توجه به مولفه های تربیتی مطرح در نامه 31 امام علی(ع) انجام شد. روش پژوهش تحلیل محتوای کمی بوده است. جامعه آماری پژوهش در بخش تحلیل محتوا کتب درسی تعلیمات اجتماعی دوره متوسطه اول بوده که کل جامعه به منظور جمع آوری و تحلیل یافته ها بررسی شده است. ابزار جمع آوری داده ها، سیاهه تحلیل محتوای کتب بر اساس مولفه های تربیتی نامه 31 حضرت علی(ع) بود که پس از مطالعه مبانی نظری تدوین شد و روایی آن توسط متخصصین تعیین شد. واحد تحلیل جملات مندرج در متن کتب درسی بوده است. نتایج تحلیل محتوا نشان داد که میزان توجه به مولفه های تربیتی نامه 31 حضرت علی(ع) در کتاب تعلیمات اجتماعی پایه هفتم، 95/20 درصد بوده است و میزان توجه به مولفه های تربیتی نامه 31 حضرت علی(ع) در کتاب تعلیمات اجتماعی پایه هشتم 68/6 درصد و در کتاب پایه نهم 80/4 درصد بوده است. در مجموع در کتب مورد بررسی میانگین میزان توجه به مولفه های تربیتی 14/10 درصد بوده است که نشان از توجه ضعیف و اندک به مولفه های تربیتی نامه 31 حضرت علی(ع) بوده است.

    کلیدواژگان: مولفه های تربیتی، نامه 31 امام علی (ع)، کتاب درسی، تعلیمات اجتماعی.
  • تاثیر ارزش های فرهنگی بر گرایش های تفکر انتقادی در بین دانشجویان
    مجتبی رضایی راد *، مارال عباس زاده صفحات 85-96

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر ارزش های فرهنگی بر گرایش های تفکر انتقادی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد با روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشکده های علوم پزشکی، انسانی و فنی و مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 8933 نفر بود که طبق جدول کرجسی و مورگان، تعداد 368 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (بر حسب دانشکده محل تحصیل) به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های ارزش های فرهنگی منصوری سپهر و همکاران (پایایی: 88/0) و تفکر انتقادی پاک مهر و همکاران (پایایی: 89/0) بود. در سطح اطمینان 95 درصد (05/0 = α)، ضریب همبستگی پیرسون نشان داد، رابطه مثبت معناداری بین ارزش های فرهنگی و گرایش های تفکر انتقادی در دانشجویان هر یک از دانشکده های پزشکی، علوم انسانی و فنی و مهندسی وجود دارد. تحلیل واریانس یک راهه نشان داد، ارزش های فرهنگی و گرایش های تفکر انتقادی در بین دانشجویان دانشکده های پزشکی، علوم انسانی و فنی و مهندسی تفاوت آماری معناداری ندارند. هم چنین، تحلیل رگرسیونی نشان داد ارزش های فرهنگی بر گرایش های تفکر انتقادی دانشجویان تاثیر دارد. به طوری که، ارزش های فرهنگی، 4/55 درصد از گرایش های تفکر انتقادی را تبیین (پیش بینی) می کنند.

    کلیدواژگان: ارزش های فرهنگی، تفکر انتقادی، دانشجویان، دانشگاه آزاد اسلامی.
  • بررسی وتحلیل مبانی، اهداف ، اصول و روشهای تربیت شهروندی بر اساس اسناد بالادستی
    سحر بختیاری *، نجمه وکیلی، مهشید ایزدی، مهدی دوایی صفحات 97-110

    پژهش حاضر به منظور بررسی وتحلیل مبانی، اهداف ، اصول و روش های تربیت شهروندی بر اساس اسناد بالادستی صورت گرفته است واز نوع کیفی می باشد.داده های مورد نیاز به روش اسنادی با رعایت اصل اشباع شدگی از میان این پنج سند گرد آوری شده اند : 1- سند تحول بنیادین آموزش و پرورش 2- برنامه ششم توسعه 3- منشور حقوق شهروندی 4- الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت 5- برنامه درسی ملی . داده های مورد نظر به روش توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند . بعد از بررسی و تحلیل اسناد فوق و طبق آنچه درمکاتب فلسفی بیان شده است مبانی شامل هستی شناسی،معرفت شناسی وارزش شناسی است به این نتیجه رسیدیم که مبانی تربیت شهروندی براساس اسناد مورد نظر عبارتند از: هستی شناسی آن همان جهان مادی است که در رابطه با شهروند و تربیت شهروندی جامعه بشری می باشد.معرفت شناسی انضمامی بودن وتکثر است وارزش شناسی آن آزادی ، قدرت و فضیلت است. اهداف تربیت شهروندی براساس اسناد مورد نظر عبارتند از:پرورش انسان بر سازنده،رشد قابلیت خود ابرازی،عقلانی شدن،اخلاقی شدن،پرورش انسان متسامح ، تحکیم قدرت وگسترش روابط بین الاذهانی. همچنین اصول تربیت شهروندی براساس اسناد فوق عبارتند از: خودانگیختگی ، انکشاف ،بسط اندیشه،تصدیق دیگری،ناهمسانی،تمرکز زدایی،تعامل پایدار و درنهایت روش های تربیت شهروندی شامل موارد زیر است:روابط میان فردی ، دیالوگ و گفت وگو

    کلیدواژگان: اهداف تربیت شهروندی، اصول تربیت شهروندی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، برنامه ششم توسعه، منشور حقوق شهروندی، الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، برنامه درسی ملی
  • بررسی وجوه افتراق مبانی فلسفی تعلیم وتربیت انسان در قران وعهدین با رویکرد بنیان آموزشی وپژوهشی
    علیرضا عباسیان، محمد حاجی زاد *، سید احمد میریان اکندی صفحات 111-118

    شناخت انسان و ویژگی های او از پیش نیاز های اصلی تعلیم و تربیت است. هر چه شناخت از انسان عمیق تر و دقیق تر باشد، برنامه ریزی برای تعلیم و تربیت او دارای اتقان بیشتری خواهد بود.. در پژوهش حاضر، ضمن بررسی مفهوم شناسی فلسفه تعلیم و تربیت، بررسی مبانی فلسفی تعلیم و تربیت، بررسی کتاب شناسی پژوهش با تاکید بر قرآن کریم،تورات و انجیل، واکاوی به تشریح نکات موضوعی نا همسو در قرآن کریم،تورات و انجیل در حوزه های فلسفه تعلیم و تربیت، مبانی فلسفی تربیت انسان در قرآن و عهدین (عهد قدیم و عهد جدید) به روش تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته است . لازم به ذکر است که نوع پژوهش بر اساس هدف بنیادی است و به لحاظ روش گرد آوری داده ها، مطالعه کتابخانه ای و رجوع به منابع معتبر یعنی شیوه اسنادی و بهره گیری از منابع مکتوب و همچنین آرشیو اسناد و مدارک و همچنین جستجو در شبکه های مجازی و اینترنتی انجام شده است. پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت پژوهش، تطبیقی، توصیفی و تحلیلی و یا تحلیل یافته ها می باشد. یافته های این پژوهش نشان داده اند که مبانی تربیت انسان در قرآن و عهدین مبتنی بر معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی می باشد. در بعد دیگر، فلسفه تربیت انسان در قرآن بر اصولی چون: فطرت گرایی، اعتدال گرایی، تربیت عقلایی، تفکر و تدبر، کرامت، کمال جویی، خانواده گرایی و تفاوت های اجتماعی استوار است.

    کلیدواژگان: مبانی فلسفی تعلیم وتربیت، عهدین، هستی شناسی، انسان شناسی، معرفت شناسی
  • شناسایی و رتبه بندی راهبردها و پیامدهای دانشگاه فرهنگ ساز با تاکید بر توسعه پایدار
    مائده بیک زاده درونکلائی، ترانه عنایتی *، مهسا غلامحسین زاده صفحات 131-142

    هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی راهبردها و پیامدهای دانشگاه فرهنگ ساز با تاکید بر توسعه پایدار، است. در این تحقیق با استفاده از روش هدفمند گلوله برفی، از نظرات 16 نفر خبره شامل صاحب نظران، متخصصان و اعضای هیات علمی و معاونت های فرهنگی دانشگاه-های علوم پزشکی مازندران استفاده گردید. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬فرایند تحلیل داده ها در دو مرحله ی شناسایی راهبردها از طریق ابزار مصاحبه و با استفاده از روش تحلیل محتوا و نیز غربالگری و اولویت بندی راهبرد ها از طریق ابزار پرسشنامه و روش دلفی فازی انجام شد. برای محاسبه پایایی پرسشنامه، روش آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای کرونباخ در این مرحله با استفاده از نرم افزار SPSS25 عدد 81/0 درصد بدست آمد که در محدوده قابل قبول(بزرگتر از 7/0) قرار دارد. نتایج تحقیق نشان داد، تحقیق در دانشگاه ها با هدف فرهنگ سازی در حوزه توسعه پایدار بالاترین اولویت را در میان راهبردها دانشگاه فرهنگ ساز با تاکید بر توسعه پایدار به خود اختصاص داد و پس از آن آموزش در دانشگاه ها با هدف فرهنگسازی در حوزه توسعه پایدار، شبکه سازی در راستای تعامل فرهنگی در حوزه محلی، منطقه ای و جهانی، جریان سازی و ارائه یک الگوی فرهنگ ساز اولویت های دوم تا چهارم را کسب نمودند. همچنین، ایجاد فرهنگ توسعه اجتماعی، ایجاد فرهنگ توسعه اقتصادی و نیز ایجاد فرهنگ توسعه زیست محیطی به ترتیب پیامدهای ناشی از فرهنگ سازی دانشگاه با تاکید بر توسعه پایدار هستند.

    کلیدواژگان: دانشگاه فرهنگ ساز، توسعه پایدار، دانشگاه علوم پزشکی، آموزش عالی.
  • بررسی تطبیقی آرای خواجه نصیرالدین و فارابی با تاکید بر زمینه تربیت اجتماعی وعاطفی در آموزش و پرورش
    سمیه اسودی، مریم صفری *، حسین فکوری حاجی یار، علی اصغر بیانی، محمدمهدی نادری صفحات 143-160

    هدف از این تحقیق بررسی تطبیقی آرای فارابی و خواجه نصیرالدین طوسی با تاکید بر زمینه تربیت اجتماعی وعاطفی در آموزش و پرورش بود. تحقیق کیفی بود که از روش تحلیل محتوا قراردادی استفاده شد. تحلیل محتوا شرح توصیفی، تحلیلی و ادراکی بر داده های حاصل از مصاحبه ها، روش مناسبی برای تحلیل داده های کیفی می باشد. جامعه هدف شامل آثار مکتوب فارابی، خواجه نصیر طوسی بود. روش نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند بود . روش نمونه گیری، نمونه گیری هدفمند بود حجم نمونه نیز شامل یک اثر از دو اندیشمند بود. تربیت اجتماعی و عاطفی با استفاده از ادبیات تحقیق گردآوری شده استخراج می شود. ابزار گرد آوری اطلاعات فیش برداری بود. در این تحقیق اطمینان از صحت داده های کیفی پژوهش حاضر براساس معیارهای انتقال پذیری و تاییدپذیری صورت گرفت. جهت تایید پذیری کدها، زیر طبقات و طبقات استخراج شده در اختیار خبرگان دانشگاهی قرار گرفت تا درستی فرآیند را بررسی نمایند. داده ها با روش تحلیل محتوای قراردادی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این روش کدها و طبقات به طور مستقیم و به صورت استقرایی از داده های خام استخراج شدند و سپس تجزیه و تحلیل داده ها با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی و پردازش نهایی با روش نظام مند صورت گرفت. یافته ها نشان دادکه اصول تربیت اجتماعی از دیدگاه خواجه نصیر عبارت بودند از: همگانی بودن آموزش، تفرد، اجتماعی شدن، ارتباطات، حقوق شهروندی. اصول تربیت اجتماعی در آرای فارابی عبارت بودن از: تربیت پذیری، کمال گرایی، جامعه محوری تربیت، تفاوتهای فردی و همگانی بودن آموزش.

    کلیدواژگان: همگانی بودن آموزش، اصول تربیت اجتماعی، آمورزش و پرورش، جامعه محوری تربیت.
  • بررسی آسیب شناخت خانواده در تعلیم و تربیت معنوی کودکان و نوجوانان از منظر آموزه های اسلامی و نهادهای آموزشی بر اساس مدل ساختاری
    محمدهادی یدالله پور *، عبدالله گل پرورعزیزی، حمید محمدقاسمی صفحات 161-172

    هدف این پژوهش بررسی آسیب شناخت خانواده درتعلیم و تربیت معنوی کودکان و نوجوانان از منظر آموزه های اسلامی و نهادهای آموزشی بر اساس مدل ساختاری بود. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت، توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان مدارس دوره متوسطه اول شهر ساری به تعداد1142نفر بودند که از این تعداد ، 209 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها براساس نظر خبرگان، و روایی سازه آن با روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. پایایی آن ها نیز با محاسبه، پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. به منظور آزمون فرضیات از مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 استفاده شد. نتایج نشان داد که بررسی آسیب شناخت خانواده در تعلیم و تربیت معنوی کودکان و نوجوانان از منظر آموزه های اسلامی و نهادهای آموزشی بر اساس مدل ساختاری تاثیر معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد که اغلب ضرایب معناداری t از 96/1 بیشترهستند، یعنی بیشتر روابط میان متغیرها در سطح اطمینان 95% معنادار هستند و می توان گفت که مدل برازش قوی دارد و مورد تایید است.

    کلیدواژگان: امورآموزشی و تربیتی، نهاد های آموزشی، تعلیم و تربیت، آموزش و پرورش .
|
  • Explaining the challenges of advancing human resources management in the public education system of Iraq
    Nadia Atiyah Shatti Al Kaabi, Taraneh Enayati *, Najm Abdallah Ghali Mousavi Pages 1-16

    The purpose of this research was to explain the challenges of advancing human resources management in the public education system of Iraq through the combination of qualitative and quantitative methods. The statistical population in the qualitative part was 12 Iraqi education experts, in the quantitative part the statistical population was 140 people according to the subject of the research and considering the expertise in the educational system and the experience of managerial activity in educational centers. The statistical sample in the qualitative part was selected in a targeted manner and 12 people were selected in the interview process and in the quantitative part, 100 people participated as a sample and in a simple random manner using the Morgan table. The data collection tool included an interview and a researcher-made questionnaire related to the challenges of advancing human resource management in the Iraqi education system. was approved. Exploratory and confirmatory factor analysis was used to analyze the data. The results of the research in the qualitative part showed that the challenges in the field of human resources management are in the four areas of attracting and providing, training and promoting, maintaining and using human resources in the educational system, taking into account the internal and external environment, as well as the results of the research interview. Also, the quantitative analysis of the research showed the existence of a set of factors as the challenges of advancing the human resources management of the Iraqi education system.

    Keywords: Human Resources, Education, Training System, Educational Goals, Comprehensive Educational Planning
  • Paradigmatic model of knowledge-based curriculum centered on moral excellence in higher education
    Morteza Akbari *, Zahra Zeinaddini, Mitra Kamyabi, Najmeh Hajipoor Abaei Page 2
  • Civil liability of parents and guardians due to violation of the right to education of children and adolescents
    Seyyed Mohammad Taghi Karimpour Alehashem * Page 3

    The purpose of this work is to investigate the civil liability of parents and guardians of children and adolescents for the violation of their right to education. The government is obligated to provide the means to exercise the right to education, the subject of this obligation is also a sovereign act, so in this case, the responsibility of the government cannot be ascertained in domestic law; Second: Government employees, if they are legally supervisors, will be civilly responsible according to general regulations; Thirdly: Parents, as well as legal and practical guardians, in case of violation of the right to education of children and adolescents, will be held civilly responsible for the material and spiritual damages caused to them, if they are found guilty. Civil liability resulting from damage to third parties as a result of violation of the right to education is out of the scope of the discussion.

    Keywords: Key Words, Right, Right To Education, Children, Teenagers, Civil Responsibility
  • Investigating the mediating role of teachers' performance in the relationship between organizational health and quality of work life
    Marjan Jouri Sohrabi, Soghra Afkaneh * Pages 17-30

    The present study was conducted by examining the mediating role of teachers' performance in the relationship between organizational health and quality of work life. The method of this study was descriptive-correlation. The statistical population of the research included 105 primary school teachers in Rodhen city, of which 86 were selected as the sample size by stratified random sampling. In order to collect data, standard organizational health questionnaires (OHI-S) by Hui et al. (1996) and quality of work life questionnaire by Walton (1973) and work performance by Hersey and Blanchard (1998) were used, which were validated by academic experts and their reliability. It was also confirmed through Cronbach's alpha test. In order to analyze the data, structural equation technique was used using Smart PLS 3 statistical software and Spss version 26. Quantitative findings from the test of research hypotheses showed that the mediating role of teachers' performance in the relationship between organizational health and quality of work life has an indirect effect. Also, the results showed that all the components of teachers' performance in the relationship between organizational health and quality of work life were confirmed from a meaningful dimension in the research.

    Keywords: Teachers' Performance, Education, Primary Schools, Teaching Effectiveness
  • Identifying the aesthetic and artistic components in the primary school curriculum based on verses and traditions and presenting a structural model: a mixed study
    Davoud Barahoyie, Hasan Shahrakipour * Pages 31-44

    The purpose of this research is to identify the aesthetic and artistic components in the primary school curriculum based on verses and traditions and to present a structural model. The research method was applied in terms of purpose, descriptive-correlation and mixed (qualitative-quantitative) in terms of nature. The number of samples in the qualitative part is 17 experts and in the quantitative part, 250 people from all teachers and education activists in Sistan and Baluchistan province (with the entry criteria: a specialized doctorate in the field of curriculum planning) and authoring and researching in the field of art and aesthetics education, and having at least 10 years of experience in elementary school). A researcher-made questionnaire was used to collect data in the quantitative stage. To analyze the qualitative data from Atlas TI software, and in the quantitative part of the research, in order to validate the model obtained in the qualitative step, structural equation tests with SmartPLS and SPSS software were used. Quantitative findings indicate that all the calculated variables, considering that the absolute value of the t statistic for all relationships between variables is greater than the critical value of 1.96 and all the factor loadings in the standard state are greater than 0.3, therefore all The variables and relationships were confirmed and the model has a good fit

    Keywords: Aesthetics, Art, Curriculum, Primary Course, Verses, Traditions, Education
  • Analyzing Persian Curriculum Content in Elementary School Based on the Critical Thinking Approach
    Parichehr Jebeliadeh, Mohammad Nourian *, Soodabeh Azodolmolky Pages 45-62

    The present research aims to analyze the content of the Persian elementary school curriculum from a critical thinking perspective. The research method is qualitative content analysis (inductive-deductive). The research population includes the teacher’s guide for Persian languages in grades 1 to 6 of elementary school, the non-final version of the curriculum guide for the field of Persian language and literature in the year 2019, and the curriculum guide for the field of education and learning of Persian language and the literature in the year 2014. Two open and axial coding methods were used to analyze the data. First, the content of a Persian elementary school curriculum was extracted from the mentioned sources and classified. Then, the relationship between the extracted curriculum categories and the components of critical thinking (based on the 16 component list of Critical thinking by Jebeliadeh, 2023) was determined. Based on the qualitative content analysis, the content of the Persian curriculum was divided into 8 categories, which are: fostering literary-linguistic knowledge, self-awareness, promoting the role of interaction, emphasizing the chain of understanding the concept, enhancing cultural and religious-national identity, strengthening the power of initiative, Thinking and systematization. Among these classes, the classes of cultivating literary-linguistic knowledge and enhancing cultural and religious-national identity have not been related to any of the components of critical thinking. Therefore, it is suggested to revise the content of the Persian curriculum of the elementary school and to pay attention to all aspects of critical thinking in a balanced way.

    Keywords: Curriculum Content, Persian Language, Critical Thinking, Elementary School
  • Explanation of the structural model of the effectiveness of the study program on teachers' commitment and attachment
    Arash Rahimipour * Pages 63-72

    The present study was conducted with the aim of explaining the structural model of the effectiveness of the study program on teachers' commitment and attachment. The method of this study was descriptive-correlation. The statistical population of the research was made up of 1053 secondary school teachers of Pakdasht city in the academic year of 1400-1401. 208 people were selected as a statistical sample by cluster random sampling. To analyze information from the descriptive statistical methods of gender, education and age and by separating minimum, maximum, average and standard deviation and inferential skewness and kurtosis test, factor analysis test, structural equation method and to perform econometric operations from the software Spss 24 and Smart Pls 3 were used. The results of the research showed that the study program is effective on the commitment and attachment level of the teachers and the t-values of each of the three research variables and their related components show the intensity of the significance coefficient between the variables and their components.

    Keywords: Curriculum, Educational Activities, Education, Planning
  • Analysis of the content of social education books of the first secondary school in terms of paying attention to the educational components mentioned in the 31st letter of Imam Ali
    Abbas Gholtash * Pages 73-84

    This research was conducted with the aim of analyzing the content of the social education books of the secondary school in terms of paying attention to the educational components mentioned in the 31st letter of Imam Ali. In this research, quantitative content analysis method was used in order to analyze the social studies textbooks of the first secondary school. The statistical population of the research was in the content analysis section of the social studies textbooks of the first secondary school, and the entire population was examined in order to collect and analyze the findings. The data collection tool was the content analysis list of books based on the educational components of the 31st Letter of Imam Ali, which was compiled after studying the theoretical foundations and its validity was determined by experts. The unit of analysis was the sentences included in the text of textbooks. The results of the content analysis showed that the amount of attention paid to the educational components of letter 31 of Imam Ali in the seventh grade social education book was 20.95% and the amount of attention paid to the educational components of letter 31 of Imam Ali in the social education book It was 6.68% in the 8th grade and 4.80% in the 9th grade book. In total, in the reviewed books, the average amount of attention paid to educational components was 10.14%, which was a sign of weak and little attention paid to the educational components of Letter 31 of Imam Ali.

    Keywords: Educational Components, Letter 31 Of Imam Ali, Textbook, Social Education
  • The effect of cultural values on critical thinking tendencies among students
    Maral Abbaszadeh Pages 85-96

    The present study was conducted with the purpose of investigating the effect of cultural values on critical thinking tendencies among students of Azad University using the correlation method. The statistical population included all the students of medical, humanities, technical and engineering faculties of Islamic Azad University, Sari branch in the academic year of 1401-1402 in the number of 8933 people, according to the table of Karjesi and Morgan, the number of 368 people was selected by stratified random sampling method. (according to the school) were selected as a sample. The tools of data collection were cultural values questionnaires by Mansouri Sepehr et al. (reliability: 0.88) and critical thinking by Pak Mehr et al. (reliability: 0.89). At the 95% confidence level (α = 0.05), the Pearson correlation coefficient showed that there is a significant positive relationship between cultural values and critical thinking tendencies in the students of each of the faculties of medicine, humanities, and technical and engineering. has it. One-way analysis of variance showed that cultural values and critical thinking tendencies among students of medical, humanities and technical and engineering faculties do not have statistically significant differences. Also, regression analysis showed that cultural values have an effect on students' critical thinking tendencies. So that cultural values explain (predict) 55.4% of critical thinking tendencies.

    Keywords: Cultural Values, Critical Thinking, Students, Islamic Azad University
  • Investigating and analyzing the basics, goals, principles and methods of citizenship education based on upstream documents
    Sahar Bakhtiari *, Najmeh Vakili, Mahdy Davaee Pages 97-110

    The present study was conducted in order to investigate and analyze the foundations, goals, principles and methods of citizenship education based on upstream documents and it is of a qualitative type. 1- Document on Fundamental Transformation of Education 2- Sixth Development Plan 3- Charter of Citizen Rights 4- Iranian Islamic Model of Progress 5- National Curriculum. The desired data have been analyzed by descriptive-analytical method.After examining and analyzing the above documents and according to what has been stated in the philosophical schools, the basics include ontology, epistemology, and values, we came to the conclusion that the basics of citizenship education based on the documents in question are: its ontology is the material world that is related to With citizen and education, citizenship is human society. Epistemology is concreteness and plurality, and its philosophy is freedom, power and virtue.The goals of citizenship education based on the documents in question are: the development of a constructive person, the development of self-expression, rationalization, moralization, the education of a tolerant person, the consolidation of power and the expansion of interpersonal relationships. Also, the principles of citizenship education based on the above documents are: spontaneity, development, expansion of thought, validation of others, heterogeneity, decentralization, sustainable interaction, and finally, the methods of citizenship education include the following: interpersonal relations, dialogue and conversation.

    Keywords: The Goals Of Citizenship Education, The Principles Of Citizenship Education, The Document On The Fundamental Transformation Of Education, The Sixth Development Plan, The Charter Of Citizenship Rights, The Iranian Islamic Model Of Progress, The National Curriculum
  • Investigating the differences between the philosophical foundations of human education in the Qur'an and the Testaments With an educational and research based approach
    Alireza Bbasian, Mohammad Hajizad *, Seyed Ahmad Miriyan Akandi Pages 111-118

    Knowing the human being and his characteristics is one of the main prerequisites of education. The deeper and more accurate the understanding of the human being, the more sophisticated the planning for his education and training will be. Emphasizing on the Holy Quran, Torah and Bible, analyzing and explaining inconsistent points in the Holy Quran, Torah and Bible in the fields of philosophy of education and training, the philosophical foundations of human education in the Quran and Testaments (Old Testament and New Testament) in a comparative way Has been studied . It should be noted that the type of research is based on the fundamental objective and in terms of the method of data collection, library study and referring to reliable sources, i.e. the documentary method and the use of written sources, as well as the archive of documents and documents, as well as searching in the networks. It has been done online and online. In terms of the nature of the research, the present research is comparative, descriptive and analytical or the analysis of findings. The findings of this research have shown that the foundations of human education in the Quran and Testaments are based on epistemology, ontology, and anthropology. On the other hand, the philosophy of human education in the Qur'an is based on principles such as: naturalism, moderation, rational education, thoughtfulness, dignity, perfectionism, familyism and social differences.

    Keywords: Philosophical Foundations Of Education, Ahadin, Ontology, Anthropology, Epistemology
  • Identifying and ranking the strategies and consequences of Farhansaz University with emphasis on sustainable development
    Maedeh Beykzadeh, Mahsa Gholamhosiennzadeh, Taraneh Enayati * Pages 131-142

    The purpose of this study is to identify and rank the strategies and consequences of the University of Culture with emphasis on sustainable development. In this study, using the targeted snowball method, 16 expert opinions, including experts, faculty and faculty members and cultural departments of Mazandaran University of Medical Sciences, were used. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ The data analysis process was performed in two stages of identifying strategies through the interview tool using the content analysis method, as well as screening and prioritization of the strategies through the fuzzy questionnaire tool and method. For the presentation of the report, the procedure method was used, which was obtained by the SPSS25 Software of 0.81 % (0.7 %), which was obtained in the range of 0.81 % (0.7). The results of the research showed that research in universities aimed at building culture in the field of sustainable development was the highest priority among the strategies of the University of Culture with emphasis on sustainable development and then training in universities for the purpose of cultivating sustainable development, network In line with cultural interaction in the local, regional and global spheres, the streaming and presentation of a culture -maker gained the second to fourth priority. Also, creating a culture of social development, creating an economic development culture, and creating environmental development culture, respectively, are the consequences of university culture with emphasis on sustainable development.

    Keywords: Farhansaz University, Sustainable Development, University Of Medical Sciences, Higher Education
  • A comparative study of the opinions of Khawaja Nasiruddin and Farabi with an emphasis on the field of social and emotional education in education
    Somayeh Asvadi, Maryam Safari *, Hossin Fakori Haji Yar, Ali Asghar Bayani, Mohmmad Mehdi Naderi Pages 143-160

    The purpose of this research was to compare the opinions of Farabi and Khwaja Nasiruddin Tousi with emphasis on social and emotional education in education. It was a qualitative research that used conventional content analysis method. Content analysis is a descriptive, analytical and perceptual description of the data obtained from the interviews. It is a suitable method for qualitative data analysis. The target community included the written works of Farabi, Khwaja Nasir Tusi. The sampling method was purposive sampling. The sampling method was purposive sampling and the sample volume included one work of two thinkers. Social and emotional education is extracted using the collected research literature. The data collection tool was a questionnaire. In this research, the accuracy of the qualitative data of the current research was ensured based on transferability and verifiability criteria. In order to verify the codes, the extracted subclasses and classes were provided to university experts to check the correctness of the process. The data were analyzed by conventional content analysis method. In this method, the codes and classes were directly and inductively extracted from the raw data. Data analysis was done with the approach of contractual content analysis and final processing with a systematic method. The findings showed that the principles of social education from Khwaja Nasir's point of view were: universality of education, individuality, socialization, communication, citizenship rights. The principles of social education in Farabi's opinions are: educability, perfectionism, community-oriented education, individual differences and universality of education. ..

    Keywords: The Universality Of Education, The Principles Of Social Education, Training, Education, Society-Centered Education
  • Investigating the damage of family recognition in the spiritual education of children and teenagers from the perspective of Islamic teachings and educational institutions based on the structural model
    Mohammad Hadi Yadullahpur *, Abdollh Golparvar Azizi, Hamid Mohammad Ghasemi Pages 161-172

    The purpose of this research was to examine the damage of family recognition in the spiritual education of children and adolescents from the perspective of Islamic teachings and educational institutions based on the structural model. The research method was applied in terms of purpose, descriptive-correlation in terms of nature. The statistical population of the research was 1142 students of the first secondary schools of Sari city, of which 209 people were selected as the sample size by random cluster sampling method. The research tool included a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaires was evaluated based on the opinion of experts, and its construct validity was evaluated by the method of confirmatory factor analysis. Their reliability was confirmed by calculating composite reliability and Cronbach's alpha coefficient. In order to test the hypotheses, structural equation modeling was used using the partial least squares method using SmartPLS3 software. The results showed that examining the damage of family recognition in the spiritual education of children and teenagers from the perspective of Islamic teachings and educational institutions based on the structural model has a significant impact. Also, the results showed that most of the significant t coefficients are greater than 1.96, that is, most of the relationships between the variables are significant at the 95% confidence level, and it can be said that the model has a strong fit and is approved.

    Keywords: Education, Training Affairs, Educational Institutions, Training