فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 48، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اقبال جباری، عباسعلی رستگار*، حسن عابدی جعفری، پویا پیرملکی صفحات 1-22
    رهبری در زندگی بشری از جایگاه ویژه ای برخوردار است و به دنبال ایجاد نیروی بالقوه برای الهام بخشیدن به افراد جهت نیل به اهداف فردی و سازمانی است. امروزه کمال جویی و جستجوی معنا و مفهوم زندگی فردی و سازمانی موضوعی است که برای رهبران و پیروان اهمیت بسزایی دارد. رهبری توحیدی، مسیر کمال انسانی را بر اساس هستی شناسی، معرفت شناسی و سیر در عوالم وجود ترسیم می-نماید. این تئوری مفهومی نوپا در حوزه رهبری سازمانی است که سعادت انسانی را در زندگی فردی و سازمانی دنبال می کند. هدف از پژوهش حاضر مفهوم پردازی تئوری رهبری توحیدی است. این پژوهش بر حسب هدف، بنیادی و از لحاظ روش اجرا با روش مرور سیستماتیک و تحلیل مضمون گزاره های مختلف مربوط به مفهوم رهبری توحیدی را شناسایی، گردآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و با بهره گیری از رویکرد یکپارچه سازی، تعریفی از آن پیشنهاد داده است. برای شناسایی منابع از پایگاه های داده EBSCO، SCOPUS، WIELY، SCINCE DIRECT، PROQUEST، SPRINGER استفاده شد و در نهایت از مجموع 189 مقاله شناسایی شده، 19 مقاله برگزیده شد. در نتیجه تجمیع و پس از طی فرآیند کدگذاری، گزاره های کدگذاری شده در شش مقوله اصلی ماهیت، عوامل موثر بر شکل گیری، ویژگی ها، راهبردهای رشد و تعالی، پیامدها و ارزش ها دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: رهبری مبتنی بر وجود، رهبری توحیدی، معنویت، هستی شناسی و مرور سیستماتیک
  • رضا قربانی، حمید شاه بندرزاده*، مهدی مرتضوی، علی اکبر فرهنگی صفحات 23-68

    هدف این پژوهش، یافتن شاخص های پراهمیت در ایجاد استرس شغلی کارکنان صنعت حمل و نقل هوایی کشور در دوران کرونا بوده است. این تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای-کاربردی، از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع پژوهش های توصیفی به شیوه پیمایشی و از نظر نوع داده های گردآوری شده، کمی است. جامعه آماری پژوهش را 1420 نفر از کارکنان شاغل در بخش ستاد صنعت حمل و نقل هوایی ایران تشکیل دادند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده 312 نفر از آنها برای نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های این پژوهش، پرسشنامه محقق-ساخته و مشتمل بر 126 سوال تخصصی در راستای متغیرهای پژوهش بوده است که براساس طیف پنج گزینه ای لیکرت طراحی شده اند. نتایج پژوهش نشان داد ابعاد محیط کاری، سن و تجربه عامل های مهم در ایجاد استرس شغلی کارکنان صنعت حمل و نقل هوایی در دوره پاندومی کووید 19 هستند و از تعداد 126 شاخص معرفی شده، تعداد 43 شاخص مستقل فعال در پیش بینی رفتار استرس شغلی موفق عمل کرده و مهم می باشند. لذا به مدیران صنعت حمل و نقل هوایی پیشنهاد می گردد با تقویت زمینه آموزش و آمادگی تخصصی اقدام موثری برای کاهش فشار روانی کارکنان داشته باشند و با حمایت سازمانی تلاش کنند شرایط کاری ایمنی را برای کارکنان فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، شبکه عصبی مصنوعی، پاندومی کووید 19
  • حافظ مسیحی، مریم درویشی*، جابر محمدموسایی صفحات 69-102
    در محیط رقابتی، رفتار کارکنان به عنوان یکی از دغدغه های مهم سازمان ها مطرح شده است. رفتار کارکنان را می توان به آن دسته از رفتارهایی که به نفع سازمان است و به آن هایی که به آن آسیب می رساند، طبقه بندی کرد. اولی به طور مثبت به عملکرد سازمانی کمک می کند. درحالی که مورد دوم برای سازمان ها مضر است. به این رفتارهای مضر یا ناکارآمد توسط محققان مختلف برچسب های متفاوتی مانند خشم و خشونت در محل کار، انحراف، تلافی و خرابکاری زده شده است. تجزیه وتحلیل این برچسب ها نشان می دهد که همه آن ها ماهیت معکوس دارند، به همین دلیل به عنوان رفتارهای کاری معکوس نامیده می شوند که می تواند به کارکنان، سازمان و ذینفعان آن آسیب برساند. با توجه به این مطالب و اهمیت رفتار کارکنان هدف از انجام این مطالعه بررسی و تحلیل عوامل و شرایطی است که باعث بروز رفتارهای کاری معکوس در صنعت پتروشیمی می شود. این مطالعه به منظور درک بهتر این نوع رفتارها و ارائه راهکارهایی برای پیشگیری و مدیریت آن ها انجام شد. راهبرد پژوهش، پدیدارشناسی تفسیری و مشارکت کنندگان در آن کارکنان پتروشیمی فناوران بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند و بر اساس اشباع نظری انجام شد که بعد از مصاحبه با 21 نفر به اشباع نظری دست یافته شد. نتایج این مطالعه به ارائه یک مدل با 6 بعد اصلی (رفتار معکوس فردی، رفتار معکوس شغلی، رفتار معکوس سیاسی، رفتار معکوس سازمانی، رفتار معکوس بین فردی و رفتار معکوس منفعت طلبانه) برای رفتارهای معکوس منجر گردید.
    کلیدواژگان: رفتار کاری معکوس، پدیدارشناسی، شرکت پتروشیمی فناوران
  • امیرحسین سلیمانی نائینی، مهدی گل وردی*، محمد شاکر اردکانی صفحات 103-132
    امروزه اهمیت مفهوم حریم خصوصی افراد در سازمان بالا رفته و اغلب کارکنان در صورت مواجهه با سوالاتی که جنبه فضولی دارند آزرده خاطر خواهند شد. هدف از انجام این مطالعه، شناسایی پیامدهای فضولی در سازمان با تاکید بر نیمه تاریک کنجکاوی است. در پژوهش حاضر از روش کیفی و راهبرد تحلیل مضمون برای شناسایی پیامدهای فضولی در سازمان استفاده شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش، پرستاران مراکز درمانی استان اصفهان بودند. داده ها از طریق 38 مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. با تحلیل داده ها، چهار مقوله اصلی و 11 مقوله فرعی به عنوان پیامدهای فضولی در سازمان از دیدگاه پرستاران شناسایی شدند. مقوله های اصلی عبارت اند از: پیامدهای منفی فردی (اختلالات روانی و نشانه های آن، بروز هیجانات منفی، کاهش عملکرد فردی و اتلاف وقت و گسست روان شناختی از کار)، پیامدهای منفی بین فردی (کاهش تعاملات میان فردی و روابط میان فردی ناسالم)، پیامدهای منفی سازمانی (بروز رفتار انحرافی در سازمان و محیط کاری ناسالم) و پیامدهای مثبت فردی (مدیریت بهتر شیفت کاری و افراد، خیرخواهی و کمک به همکاران و افزایش اطلاعات فردی و یادگیری). یافته های این پژوهش نشان داد که علاوه بر پیامدهای منفی گسترده ای که فضولی در سطح سازمان به دنبال دارد، پیامدهای مثبتی نیز در سطح فردی خواهد داشت. در نهایت، پژوهش حاضر به مدیران توصیه می کند که صیانت از حریم خصوصی را در اولویت قرار دهند و فرهنگ احترام به مرزهای شخصی کارکنان را برای کاهش پیامدهای منفی فضولی در سازمان تقویت کنند.
    کلیدواژگان: فضولی، کنجکاوی، نیمه تاریک کنجکاوی، حریم خصوصی، پرستاران
  • زهرا غفوری*، محمد حکاک صفحات 133-160
    ترکیب سه خصلت رفتاری منفی "ماکیاولیسم، خودشیفتگی و روان پریشی" مثلث تاریک شخصیت گفته می شود، که نشان از بروز رفتارهای نامتعارف در محیط کاری است. از آنجایی که به نقش نیمه تاریک شخصیت در تحقیقات مدیریت دانش کمتر پرداخته شده، لذا محقق در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ابعاد تاریک شخصیت بر رفتار خرابکارانه دانش سازمانی پرداخته است. استراتژی این پژوهش، همبستگی از نوع پیمایشی می باشد. جامعه آماری آن شامل کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان مازندران و حجم نمونه با استفاده از نرم افزار سمپل پاور برابر با 300 نفر و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انجام شد، ابزار تحلیل داده های به دست آمده با استفاده از روش معادلات ساختاری از طریق نرم افزار ایموس انجام شد. با توجه به یافته های پژوهش؛ سازه مثلث تاریک شخصیت فردی و همکاران بر رفتار خرابکارانه دانش سازمانی تاثیر معناداری داشته است، به طوری که رفتار خرابکارانه دانش سازمانی در سازمان تامین اجتماعی، پایین تر از حد متوسط؛ ابعاد سه گانه تاریک شخصیت (فردی) در سازمان تامین اجتماعی پایین تر از حد متوسط و ابعاد سه گانه تاریک شخصیت (همکاران) در سازمان تامین اجتماعی بالاتر از حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار، تاریک، مثلث، مخرب، سازمان
  • عباس چهاردولی، حمیدرضا قاسمی بنابری، محمد رجب نیا چناری* صفحات 161-200

    دورکاری پدیده ای است که از گذشته بسیار دور مطرح بوده است و با گذر زمان و ظهور اینترنت و همچنین توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، شکل جدیدی به خود گرفت. همه گیری بیماری کووید-19، تاثیر چشمگیری بر ارتقا و توسعه دورکاری داشت و اهمیت بررسی عوامل مرتبط با آن را دو چندان کرد. بر همین اساس، پژوهش حاضر به روش ترکیبی و با هدف واکاوی پیشایند ها و پسایند های دورکاری سازمانی در دوران همه گیری بیماری کووید-19 و در سال 1402 شمسی، انجام شد. در این پژوهش نخست با استفاده از روش کیفی و رویکرد مرور نظام مند، شاخص های مرتبط با پیشایند ها و پسایند های دورکاری سازمانی استخراج گردید و پسایند ها به دو بخش مطلوب و نامطلوب، دسته بندی شد. سپس در بخش کمی، شاخص ها طی پرسشنامه ای الکترونیک، در اختیار 28 نفر از خبرگان حوزه منابع انسانی قرار گرفت. پس از آن، شاخص های مورد توافق خبرگان با معیار آنتروپی شانون، براساس میزان اهمیت، رتبه بندی گردید. برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS، استفاده شد و نتایج نشان داد که از میان پیشایند ها، شاخص توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات به معنای بهره گیری از ابزار های فناوری و برخورداری از سواد اطلاعاتی و از میان پسایند های مطلوب، افزایش اثربخشی فعالیت ها و از میان پسایند های نامطلوب، کاهش فعالیت های فیزیکی، در رتبه اول گرفت.

    کلیدواژگان: دورکاری سازمانی، پیشایند و پسایند، کووید-19، مرور نظام مند، آنتروپی شانون
|
  • Eghbal Jabari, Abbasli Rastgar *, Hasan Abedi Jafari, Pooya Pirmaleki Pages 1-22
    Leadership has a special place in human life and seeks to create a potential force to inspire people to achieve individual and organizational goals. Today, the pursuit of perfection and the search for the meaning and concept of individual and organizational life is a subject that is very important for leaders and followers. Non- duality leadership draws the path of human perfection based on ontology, epistemology and progress in the worlds of being. This theory is a new concept in the field of organizational leadership that pursues human happiness in individual and organizational life. The purpose of this research is to conceptualize the theory of non- duality leadership. This research was identified, compiled and analyzed in terms of its objective, fundamental, and in terms of implementation method, with the method of systematic review and content analysis of various propositions related to the concept of non- duality leadership. EBSCO, SCOPUS, WIELY, SCIENCE DIRECT, PROQUEST, SPRINGER databases were used to identify the sources and finally 19 articles were selected from the total of 189 identified articles. As a result of aggregation and after the coding process, the coded propositions were categorized into six main categories of nature, factors affecting formation, characteristics, growth and excellence strategies, consequences and values.
    Keywords: Being- Centered Leadership, Non Duality Leadership, Spirituality, Ontology &, Systematic Review
  • Reza Ghorbani, Hamid Shahbandarzadeh *, Mahdy Mortazavi, Aliakbar Farhangi Pages 23-68

    The aim of this research was to find the most important indicators in creating job stress of country's air transport industry employees during the Corona era. This research is developmental-applicative in terms of purpose, in terms of data collection method, it is a descriptive survey type research and in terms of data collected type, it is quantitative. The statistical population of research was made up of 1420 working employees in headquarters department of Iran's air transport industry, of which 312 were selected as a sample by simple random sampling. The data collection tool of this research was a researcher-made questionnaire consisting of 126 specialized questions in line with the research variables, which were designed based on the five-choice Likert scale. The results showed that the dimensions of work environment, age and experience are important factors in creating job stress among air transport industry employees during the covid-19 pandemic, and from the number of 126 introduced indicators, 43 active independent indicators have succeeded in predicting job stress behavior and are important. Therefore, it is suggested to the managers of the air transport industry to take effective measures to reduce the psychological pressure of employees by strengthening the field of training and specialized preparation and to try to provide safe working conditions for employees with organizational support.

    Keywords: Job Stress, Artificial Neural Network, Covid 19 Pandemic
  • Hafez Masihi, Maryam Darvishi *, Jabber Mohammad Mosaee Pages 69-102
    In a competitive environment, the behavior of employees has been raised as one of the most important concerns of organizations. Employee behavior can be classified into those that benefit the organization and those that harm it. The first one positively contributes to organizational performance. While the second case is harmful for organizations. These harmful or ineffective behaviors have been given different labels by different researchers, . all of them are counterproductive in nature, which is why they are called counterproductive work behaviors that can harm employees, the organization, and its stakeholders. Considering these materials and the importance of employee behavior, the purpose of this study is to investigate and analyze the factors and conditions that cause adverse work behaviors in the petrochemical industry. This study was conducted in order to better understand the causes and effective factors in the occurrence of this type of behavior and to provide solutions for their prevention and management. The research strategy was interpretive phenomenology and the participants were petrochemical workers and technologists. Sampling was done purposefully and based on theoretical saturation, which was achieved after interviewing 21 people. The results of this study led to the presentation of a model with 6 main dimensions (individual reverse behavior, occupational reverse behavior, political reverse behavior, organizational reverse behavior, interpersonal reverse behavior and selfish reverse behavior) for reverse behaviors.interviews. This research is considered an applied research in terms of its purpose. Also, this research is descriptive-exploratory based on the method of data collection and is a qualitative research type. in this study theoretical saturation was achieved after interviewing 21 people. The results of this study achieved to present a model with 6 main dimensions (individual reverse behavior, occupational reverse behavior, political reverse behavior, organizational reverse behavior, interpersonal reverse behavior and selfish reverse behavior) for reverse behaviors.
    Keywords: Reverse Work Behavior, Phenomenological Study, Fanavaran Petrochemical Company
  • Amirhossein Soleimani Naeini, Mehdi Golverdi *, Mohammad Shaker Ardakani Pages 103-132
    Today, the importance of the concept of people's privacy in the organization has increased and most employees will be annoyed if they face questions that have a nosy aspect. This study aims to identify the consequences of nosiness in the organization by emphasizing the dark side of curiosity. In the current research, the qualitative method and the thematic analysis were used to identify the consequences of nosiness in the organization. The participants of this research included nurses of medical centers in Isfahan province. Data were collected through 38 semi-structured interviews. By analyzing the data, 4 main categories and 11 sub-categories were identified as the consequences of nosiness in the organization from the nurses' perspective. The main categories are individual negative consequences (mental disorders and their symptoms, the emergence of negative emotions, lost productivity and wasted time, and psychological break from work), interpersonal negative consequences (decrease in interpersonal interactions and unhealthy interpersonal relationships), negative consequences organizational (The emergence of deviant behavior in the organization and unhealthy work environment) and individual positive consequences (better management of work shifts and people, benevolence and helping colleagues and increasing personal information and learning). The findings of this research showed that in addition to the extensive negative consequences of nosiness in the organization, it will also have positive consequences in the individual context. Finally, this research advises managers to prioritize the protection of privacy and strengthen the culture of respecting employees' boundaries to reduce the negative consequences of nosiness in the organization.
    Keywords: Nosiness, Curiosity, Dark Side Of Curiosity, Privacy, Nurses
  • Zahra Ghafoori *, Mohammad Hakkak Pages 133-160
    The combination of three negative behavioral traits "Machiavellianism, narcissism and Psychopathy " is called the dark triangle of personality, which indicates the emergence of unusual behaviors in the work environment. Since the role of mid-dark personality in knowledge management research has been less studied, so the researcher in the present study has evaluated the effect of the three dark personality traits on sabotage behavior of organizational knowledge. This research is based on the purpose criterion in the applied research group, based on the research strategy, is a survey correlation. Its statistical population includes the employees of Mazandaran Social Security Organization. The sample size was equal to 300 people using Simple Power software and simple random sampling method and the data analysis tool was obtained using the structural equation method from It was done through Emos software. According to the research findings; The dark triangle structure of individual personality and colleagues has a significant effect on the subversive behavior of organizational knowledge, subversive behavior of organizational knowledge in social security organization is below average, dark triple personality traits (individual) in social security organization below average and dark triple characteristics Personality (colleagues) in the Social Security Organization is above average
    Keywords: Sabotage, Triangular, Dark, Behavior, Organization
  • Abbas Chehardoli, Hamidreza Ghasemi Banabari, Mohammad Rajabnia Chenari * Pages 161-200

    Teleworking is a phenomenon that has been around for a long time, and with the passage of time and the advent of the Internet, as well as the development of information and communication technology, it took on a new form. The epidemic of the Covid-19 disease had a significant impact on the promotion and development of remote work and doubled the importance of examining the factors related to it. Based on this, the current research was carried out with a mixed method to analyze the antecedents and consequences of organizational remote work during the epidemic of Covid-19 disease and in the year 2023. In this research, using the qualitative method and the systematic review approach, indicators related to the antecedents and consequences of organizational remote work were extracted and the consequences were categorized into two favorable and unfavorable sections. Then, in the quantitative section, the indicators were given to 28 experts in the field of human resources through an electronic questionnaire. After that, the indicators agreed by the experts were ranked based on the level of importance with the Shannon entropy criterion. SPSS software was used for statistical analysis. The results showed that among the antecedents, the index of development of information and communication technology means the use of technological tools and having information literacy, and among the favorable consequences, increasing the effectiveness of activities, and among the unfavorable consequences, reducing physical activities. , took first place.

    Keywords: Organizational Remote Work, Antecedent, Consequences, COVID-19, Systematic Review, Shannon Entropy