فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای معماری ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات میان رشته ای معماری ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده مریم مجتبوی*، لادن نگهبان کاخکی، سید حسین مجتبوی صفحات 1-19
    مسجد به عنوان بنای مذهبی و مکان عبادت، از مهم ترین آثار معماری در دین اسلام محسوب می شود و همواره از عالی ترین نمونه های تزئینات در تاریخ هنر و معماری اسلامی به شمار می رود. تزئینات علاوه بر زیباسازی فضا در بالابردن کیفیت فضای روحانی عبادت، نقش موثری دارد. در دوره قاجار، به علت نفوذ و رواج فرهنگ و اندیشه غرب، ماهیت صورت های تزئینی تغییر نموده، از مفاهیم متعالی جدا شده و معانی ملموس تر و عینی تر یافته است. کاشی کاری و کتیبه نگاری نقش موثری در تزئینات مساجد دوره قاجار دارند و تزئینات بسیاری از مساجد این دوره را به خود اختصاص داده اند، در حالی که در دوره های قبل کمتر موردتوجه قرار گرفته اند. هدف اصلی پژوهش حاضر «شناسایی و طبقه بندی نقوش کاشی کاری، کتیبه ها و خطوط به کار رفته در مساجد نصیرالملک و مشیرالملک» است و در این راستا، سوال زیر مطرح می گردد: تزئینات کاشی کاری و کتیبه های به کار رفته در مساجد نصیرالملک و مشیرالملک چه شباهت ها و تفاوت هایی دارند؟ شیوه پژوهش مقاله حاضر، توصیفی - تحلیلی است. در گام نخست از طریق مطالعات کتابخانه ای و با بهره گیری از منابع مکتوب مبانی نظری مرتبط با تزئینات مساجد دوره قاجار گردآوری شده و در گام بعدی تزئینات کاشی کاری و کتیبه نگاری در مساجد مشیرالملک و نصیرالملک به صورت تطبیقی مورد مقایسه قرار گرفته اند. یافته های حاصل نشان می دهند که کاشی کاری و کتیبه نگاری در تزئینات دوره قاجار نقشی اساسی دارند. در این میان، در کاشی کاری مسجد مشیرالملک نقوش هندسی و در کاشی کاری مسجد نصیرالملک، نقوش معماری مناظر بر سایر نقوش غلبه دارند، اما در ارتباط با کتیبه نگاری، در هر دو مسجد به صورت مشابه از کتیبه های قرآنی با خط ثلث استفاده شده است.
    کلیدواژگان: تزئینات، مسجد، کاشی کاری، کتیبه نگاری، مسجد مشیرالملک، مسجد نصیرالملک
  • سپیده سهرابی، علی عسگری*، ثمین غفاری صفحات 21-37

    بیان مسئله: 

    حمام به عنوان یکی از الگوهای شناخته شده ابنیه سنتی ایرانی در ادبیات معماری حائز اهمیت و توجه است که این مهم به دلیل ویژگی تبادل حرارتی و ذخیره سازی انرژی در پیکره این نوع ابنیه به شمار می رود. ازاین حیث، این موضوع که کلیت طرح و الگو این حمام ها با یکدیگر دارای مشابهت بوده، نیازمند بررسی و واکاوی است. این بررسی از جهت اینکه اصلی ترین بخش های حمام های سنتی دو فضای خشک و تر در سلسله مراتب  فضایی - عملکردی این بناها، یعنی سربینه و گرم خانه بوده اند، متمرکز بر رفتار حرارتی آن ها قرار می گیرد. در این بررسی پوسته حرارتی حمام های اقلیم گرم و خشک ایران به واسطه محدودیت پژوهش فقط از حیث سطوح و مساحت هندسی که یکی از سه مولفه اصلی در تبادل حرارت از طریق پوسته به شمار رفته، مورد تحقیق خواهد بود.

    هدف پژوهش: 

    این پژوهش سعی دارد تا با تدقیق بر جداره سازی گرم خانه و سربینه به عنوان فضاهای حساس بر تبادل حرارتی از طریق پوسته در حمام های سنتی، کالبد این فضاها را از حیث تدابیری که جهت کاهش نسبت سطح به حجم داشته اند، شناسایی نماید. 

    روش پژوهش: 

    این پژوهش از پارادایم پسااثبات گرای کمی و راهبرد ترکیبی مدل سازی و استدلال ریاضی برخوردار بوده که به جهت معناپذیری پاسخ ها، از رابطه اتلاف حرارت از طریق پوسته و تاثیرپذیری کاهش توان سامانه گرمایشی مبتنی بر کمیت سطح، به واسطه شبیه سازی فضاهای حمام های سنتی و انطباق راهکارهای طراحی معنا می پذیرد.

    نتیجه گیری

    آنچه بر پایه بررسی تناسبات و مقایسه سطوح و احجام نمونه های انتخابی استقرا می گردد، این است که طرح کلی فضاهای گرم خانه و سربینه، با افزایش سطوح کف حمام و جداره های متصل به فضاهای دارای تفاضل دمایی کمتر و همچنین تقلیل نسبت سطح به حجم در پوسته مرتبط با فضای باز، منجر به کاهش تلفات دمایی از طریق پوسته گردیده است. این مطلب گویای این موضوع است که طرح کلی فضاهای سربینه و گرم خانه حمام های اقلیم گرم و خشک ایران از هندسه بهینه در برابر تبادل حرارت از طریق پوسته برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: حمام، معماری سنتی، انتقال حرارت، پوسته حرارتی، طراحی اقلیمی
  • الهه محمدعلی نژاد، علیرضا غفاری* صفحات 39-53
    درباره رابطه میان معماری و موسیقی بارها بحث شده است. رفسنجان شهری با قدمتی تاریخی است که متاسفانه از حیث فرهنگ سازی در عرصه موسیقی دچار کم کاری شده است. این پژوهش سعی دارد، با بهره گیری از نظریه های زیباشناختی هنر موسیقی و معماری، طراحی مرکز همایش های موسیقی در شهر رفسنجان را طراحی کند. مسئله اصلی پژوهش این است که چگونه می توان از نظریه های زیباشناختی هنر موسیقی در تمدن اسلا می و معماری در حوزه طراحی بهره گرفت. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی  تحلیلی به بررسی این موضوع می پردازد. در پایان، به این نتیجه می رسد که، با در نظر گرفتن عوامل معماری مانند ایجاد ریتم مناسب در فرم، ایجاد هارمونی در فضاهای داخلی، شرایط اقلیمی، ریزفضاهای مناسب، ارتباط مناسب فضاها، می توان از تحلیل نظریه های زیباشناختی هنر موسیقی و معماری در حوزه طراحی بهره گرفت. نتایج این تحقیق در طراحی مرکز همایش های موسیقی در شهر رفسنجان با بهره گیری از نظریه های زیباشناختی هنر موسیقی در تمدن اسلا می و معماری استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بهره گیری، روابط عناصر، طراحی، مرکز همایش، معماری، موسیقی
  • منصوره فرخی*، نیر طهوری صفحات 55-76
    مسجد مدرسه چهارباغ اصفهان، یادگاری ارزشمند از هنر و معماری عصر صفوی به شمار می آید که باگذشت بیش از سه قرن همچنان شکوه و عظمت خود را حفظ نموده است. شناخت مبانی و اصول به کار گرفته شده در طراحی و ساخت کالبد این بنا و تمهیدات اندیشیده شده در جهت مانایی اجتماعی و تاریخی آن می تواند الگویی برای معماری امروز، به منظوررسیدن به تعالی از حیث صورت و معنا باشد. هدف از پژوهش حاضر تبیین و تحلیل جنبه های مختلف پایداری و پایایی این بنا و کشف ویژگی های منحصر به فرد کالبدی و فضایی آن می باشد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی صورت پذیرفته است. بدین منظور به شیوه کیفی، جنبه های اقلیمی، اجتماعی، اقتصادی، تاریخی و زیبایی با در نظر گرفتن ویژگی های کالبدی، معنایی و معنوی بنا مورد تحلیل و ارزیابی قرار می گیرد. نتایج حاصل گویای آن است که بنای مسجد مدرسه چهارباغ نه تنها از حیث زیست محیطی مشخصه های اقلیمی را مد نظر داشته تا محیطی مطبوع و همساز با طبیعت پیرامون را فراهم سازد، بلکه از لحاظ اجتماعی و اقتصادی نیز پایدار بوده است. به کارگیری هنر اسلامی در آرایه های سطوح پوششی، بنا را از نظر زیبایی نیز مانا ساخته است. به نحوی که می توان گنجینه ای از هنر و معماری پویا و ماندگار را در آن به نظاره نشست.
    کلیدواژگان: مسجد مدرسه چهارباغ، اصفهان، پایداری، هنر اسلامی
  • علی مشهدی*، آیلا سینایی صفحات 77-90
    ساختار فضایی خانه های ایرانی، به رغم تفاوت های مکانی، دارای ویژگی های کالبدی یکسانی هستند. در طول تاریخ، عوامل مختلفی بر شکل دهی عناصر کالبدی خانه ها تاثیر داشتند که اقلیم، فرهنگ، اقتصاد از مهم ترین آن هستند. این پژوهش به دنبال تحلیل ساختار فضایی خانه های درون گرا دوران قاجار با رویکرد نحو فضا بوده تا میزان تاثیرپذیری معیارهای محرمیت، هندسه، سلسله مراتب، جهت گیری و ترکیب بندی را شناسایی کند. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و جمع آوری مطالب به روش کتابخانه ای و مشاهده میدانی انجام شده است. در فرآیند تحلیل، چهار خانه قاجاری با کالبد حیاط مرکزی در شهرهای شاخص اقلیم های چهارگانه ایران انتخاب شدند تا از طریق آنالیز نمودارهای حاصل از گراف دسترسی داده ها و تحلیل قیاسی، نقش اقلیم، فرهنگ و اقتصاد در شاخصه های کالبد معماری مشخص شود. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که در کالبد حیاط مرکزی به دلیل رعایت محرمیت، قسمت خصوصی نسبت به ورودی بیشترین فاصله را دارد. هندسه پلان محورگرا بوده و وجود سلسله مراتب فضایی در بخش ورودی به سیرکلاسیون طبیعی داخل خانه یاری رسانده است. جهت گیری در اقلیم های مرطوب سمت باد محلی بوده که به تهویه کمک کرده و در اقلیم های گرم وخشک و سردوکوهستانی به سمت جنوب بوده تا قسمت های اصلی خانه در زمستان با نور خورشید گرم شوند. ترکیب بندی نیز در نمونه های  بررسی شده در کمال خود بوده و در عناصر جزئی آن از مصالح بومی استفاده می شده است.
    کلیدواژگان: نحو فضا، خانه های درون گرا، دوران قاجار
  • الناز ایمانی* صفحات 91-105
    کیفیت محیط آموزشی از عوامل مهم در نظام آموزشی است که تاثیر بسزایی در یادگیری و ایجاد انگیزه برای یادگیری دارد؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی یک گونه از محیط های آموزشی، یعنی دانشکده های معماری، درصدد این است که مولفه های موثر در کیفیت این محیط ها را شناسایی کند و تفاوت آن ها را در دانشکده های تعریف شده در ابنیه قدیمی و دانشکده های واقع در سایت های دانشگاهی بررسی کند. روش تحقیق این پژوهش کیفی و روش تحلیلی آن تحلیل سلسله مراتبی فازی است که با دردست داشتن معیارهای منتخب از محتوای مفاهیم نظری و ارزیابی شده از منظر سه عامل دانشجویان و استادان ازطریق پرسش نامه و مشاهده مستقیم پژوهشگران به بررسی و تحلیل گزینه ها می پردازد. مطالعات موردی نشان می دهند که مولفه های سیمای فیزیکی، فضای اجتماعی و قرارگاه های رفتاری، فضای بیرونی، نمایش بصری و منظر عینی، خرد اقلیم، فضاهای عبوری و منظر ذهنی در دانشکده های تعریف شده در بناهای سنتی و مولفه های فضای بیرونی، محیط های یادگیری، دسترسی به رسانه و تاثیر کلی محیط در دانشکده های واقع در سایت های دانشگاهی کیفیت برتری دارند. با بررسی نتایج، چنین استنتاج می شود که شناسایی محیط و ادراک فضایی از وجوهات اصلی آموزش معماری است؛ بنابراین هرچه این محیط ها از لحاظ ابعاد کالبدی و عوامل مربوط به آن غنای بیشتری داشته باشند، افزون بر آموزش بهتر، رابطه مناسب تری با دانشجویان برقرار می کنند.
    کلیدواژگان: محیط های آموزشی، مولفه های موثر در کیفیت، دانشکده معماری
  • بیتا بنی اسدی*، شهناز فرمانی، میترا آزاد صفحات 107-125
    یکنواختی فضای معماری عمر بنا را کوتاه، غیرکاربردی و در مخاطبان احساس نارضایتی ایجاد می کند . شناسایی عوامل ایجادکننده سلسله مراتب حرکتی در بنا در پیشبرد و تنوع فضایی نقش موثری دارد. مفاهیم سلسله مراتب  حرکت پیوسته در فلسفه ایران مطرح بوده است. حال این سوال مطرح می شود که بنای آرامگاه عارفی مانند شیخ احمد جام سیر تغییرات سلسله مراتب حرکتی و پیوند آن با مفاهیم حرکت و سلسله مراتب در مفاهیم فلسفی ایران چگونه بوده است. پژوهش پیش رو با روش توصیفی تحلیلی و جمع آوری داده ها ازطریق مطالعه کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است. یافته های پژوهش سلسله مراتب حرکتی در هفت اصل و هریک از این مراحل، در چهار مرتبه حرکتی برای آرامگاه دسته بندی شدند و مشخص شد که حرکت فیزیکی تا معنایی باید در هر مرحله انجام شود تا ذهن انسان برای صعود به مرحله بالاتر آماده شود. مبانی نظری تحقیق در چهار عامل معماری، شامل 1. عملکرد؛ 2. معنایی (تزئینات، تناسبات، نمادسازی)؛ 3. بصری (نور و سایه، اختلاف سطح، ریتم)؛ 4. فیزیکی (هندسه، محور، توالی) دسته بندی شدند. نتایج تحقیق نشان داد که حضور سلسله مراتب حرکتی در مجموعه آرامگاه، موجب شکل گیری این مجموعه در پس ایده های معمارانه این بنا در شهر و ترغیب مخاطبان به حضور در آرامگاه است.
    کلیدواژگان: سلسله مراتب، حرکت، آرامگاه، شیخ احمدجام، تربت جام خراسان رضوی
  • غزل محمدی*، عباس حبیبی صفحات 127-146

    فضایی که کودکان در آن بستری می شوند ازجمله فضاهایی است که در حالت روحی و روانی آن ها تاثیر می گذارد. کودکان بیمار به نسبت بزرگ سالان حساس تر و زودرنج ترند؛ پس طراحی داخلی فضای درمانی ای که کودک در آن بستری است باید به گونه ای باشد که آرامش محیطی را در فضا فراهم کند. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی پالت رنگی مناسب برای افزایش آرامش محیطی در فضاهای درمانی کودکان از منظر کاربران (کودکان بیمار، مادران همراه و پرستاران) است. به منظور دستیابی به این هدف، در این پژوهش با درپیش گرفتن رویکردی کیفی، از روش مردم نگاری بهره گرفته شده است. روش نمونه گیری این پژوهش هدفمند و جامعه آماری را کودکان بستری در بخش اطفال بیمارستان اعصاب و روان بیمارستان روزبه و مادران همراه آن ها و همچنین پرستاران بخش مربوطه تشکیل می دهند. در بخش مربوط به مادران و پرستاران، داده ها ازطریق انجام مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته به دست آمده اند، اما به سبب دشواری های دسترسی به کودکان و مصاحبه با آنان، برگه های رنگ آمیزی، که دربردارنده ی تصاویر سه بعدی خام از فضاهای بخش اطفال بود، در اختیار آنان قرار گرفت. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که رنگ هایی که با سفید تضعیف شده اند پسند مادران و رنگ های سرد برای پرستاران آرامش ‍ بخش ترند. کودکان نیز علاقه مندند که از رنگ های شاد و ملایم در فضاهای بیمارستان استفاده شود. درنهایت سعی شده است پالت های رنگی مدنظر از میان داده های به دست آمده استخراج و ارائه شوند.

    کلیدواژگان: بیمارستان کودکان، طراحی داخلی، رنگ، آرامش محیطی، پالت رنگی
  • ساره ملکی*، سپیده صمدزاده یزدی صفحات 147-161
    شهر در شب با حضور انسان تعریف می شود و به این سبب نوع طراحی و پرداختن به کیفیت فضاهای شهری می تواند خاطره ساز شود و در حافظه جمعی شهر بنشیند و جاذب جمعیت شهروندان باشد؛ لذا یکی از شاخصه های کیفیت محیط در شب، نورپردازی منظر شبانه است که محیط را با تفسیری متفاوت از آنچه در روز مشاهده می شود نمایان می سازد؛ ازاین رو شهر و فضاهای مختلف شهری به صورت مجرد، نیاز به روش ها و فنون مختلف نورپردازی و استفاده صحیح از ویژگی های نور دارند. پژوهش پیش رو با استفاده از روش تحقیق تحلیلی توصیفی و با هدف معرفی ضرورت وجود نور و بیان اصول نورپردازی به منزله یکی از اصلی ترین عناصر منظر شهری با درنظرگرفتن ابعاد عینی، ذهنی و زیباشناسانه در راستای ارتقای حیات شبانه شهر و توقعاتی که از محیط انتظار می رود انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند چنانچه به نورپردازی، هم به منزله یک فعالیت تزئینی و هم به منزله راهکاری موثر در معماری مجدد شهرها به هنگام شب توجه شود، ضمن احیای منظر شبانه شهری، حضور شهروندان در فضاهای شهری را در پی خواهد داشت و بر اثر تعامل شهروندان با یکدیگر و فضاهای شهری، رویدادها و فعالیت هایی شکل می گیرد که توسعه کیفیت محیط شهری را به دنبال خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حیات شبانه، منظر شهری، نورپردازی شهری، کیفیت محیط شهری
  • یوسف سلطانی*، اصغر مولایی، یونس زلفی، دانیال رجبی صفحات 163-181

    رشد و توسعه شهری فرایندی اجتناب ناپذیر و همواره درحال تغییر و تحول به شمار می رود. یکی از مهم ترین دغدغه ها در این توسعه، تعیین جهت های مناسب و نحوه گسترش فیزیکی شهر برای جواب گویی به نیازهای فعلی و پیش بینی برای نیازهای آینده است؛ چراکه این مهم علاوه بر سیاست های شهرسازی، مسائل اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی بسیاری از مناطق شهری را تحت تاثیر قرار می دهد. در این راستا، با توجه به محدودیت زمین برای توسعه شهرها و همچنین مشکلات حاصل از رشد بی رویه و پراکنده شهرها، به توسعه پایدار به منزله راهبردی مطرح توجه شده است، توسعه ای که کمترین آسیب را به محیط وارد می کند و شهری سالم برای زندگی فراهم می آورد. یکی از رویکردهای مطرح در توسعه پایدار شهرها، توجه به زمین های قهوه ای است. در این رویکرد، بر استفاده مجدد از زمین های شهری تاکید شده است. در مقاله حاضر، با استفاده از روش توصیفی، تکوینی و موردی به بررسی اهداف و مزایای توسعه پایدار پرداخته می شود. فرایند و نحوه برخورد با انواع این زمین ها مشخص می شود و برای عینی کردن مباحث، دو نمونه موردی توسعه پایدار، که قبلا انجام شده، معرفی می شوند. نمونه اول مسیل کن تهران (بوستان جوانمردان) و نمونه دوم (خارجی) پارک المپیک لندن در کشور انگلستان است و در ادامه، روند تحقیق زمین های قهوه ای پادگان ارتش تبریز به منزله نمونه موردی بررسی می شود.

    کلیدواژگان: زمین های قهوه ای، توسعه پایدار، حقوق نسل های آینده، توسعه شهرها
  • حسن ستاری ساربانقلی*، مهسا عبادپور صفحات 183-200

    یکی از عرصه هایی که اندیشه، مفاهیم فکری و فلسفی و آداب ورسوم بشر در طول تاریخ در آن نمود یافته است، معماری و سازه های معماری بناهاست و بشر از این طریق در تلاش بوده تفاوت های فرهنگی خود را با ملل دیگر به رخ بکشد. آثار برجای مانده از بناها و اماکن مذهبی و تاریخی نشان می دهند که در طول تاریخ، آمیزه های دینی به منظور محرزکردن موجودیت خود و جاودانه ساختن آمیزه های دینی از هنرهای تجسمی بهره جسته اند که یکی از نمونه های بارز آن معماری است که همواره ارتباط تنگاتنگی بین هنر و معماری و آیین های مذهبی وجود داشته و با نمود ظاهری پیداکردن آیین های مذهبی، باعث شده این اماکن خود به منزله نمادی از آیین ها در آیند. با توجه به اهمیت موضوع، مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به این پرسش است که دین اسلام و زرتشت چگونه در فرم یابی اماکن مذهبی خود تاثیر گذاشته اند؟ به منظور پاسخ گویی به این پرسش از روش مطالعه تطبیقی تاریخی استفاده شده و اساس گردآوری اطلاعات و داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی استوار بوده است. نتایج حاصل از بررسی تطبیقی نمونه های مطالعه شده نشان داده اند که مسجد کبود و آتشگاه آدریان قوام و زیبایی و ذوق هنری خود را از اندیشه ها و آمیزه های دینی اسلام و زرتشت به عاریت گرفته اند. درنهایت با مقایسه تطبیقی مسجد کبود و آتشگاه آدریان گفتنی است که مفاهیم و آمیزه های دین اسلام در تمامی جنبه های منظر آیینی جلوه نموده است؛ هم در نماد و اسطوره هم در کالبد، اما به لحاظ فعالیت و عملکرد و مراسم هایی که در مسجد کبود برگزار می شود در قیاس با آتشگاه کمتر به نظر می رسد و منظر آیینی زرتشتی در این مجموعه بیشتر به دلیل مراسم ها و نمادهایی که در مجموعه وجود دارد به تصویر کشیده می شود.

    کلیدواژگان: منظر آیینی، دین اسلام، دین زرتشت، مسجد کبود، آتشگاه آدریان
  • صلاح الدین مولانایی، مبین قادری*، مهدی خسروی، صبا کسانی صفحات 201-219

    حاشیه نشینی یکی از مسائل مهم در حیطه شهرسازی و معماری است. کمبود فضاهای آمورشی و پرورشی مانند فضاهای کودک محور، مسائل امنیتی، فشارهای معیشتی و تربیتی می تواند پیامدهای بسیاری بر روی ساکنان به خصوص کودکان داشته باشد. در این راستا، محرومیت کودکان از فضاهای کودک محور باعث تخلیه انرژی کودکان در محیط های نامناسب می شود که همین امر زیان های مالی، جسمی و روحی را در پی دارد. این پژوهش به شناسایی و بررسی عوامل تاثیرگذار در شرایط نامناسب کودکان حاشیه نشین و تاثیرات مخربی می پردازد که در کودکان در حال و آینده می گذارد. پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است و داده ها از طریق جمع آوری اسنادی و کتابخانه ای اکتساب شده اند. سپس با استفاده از تجارب سایر اساتید و محققان، با ذکر نمونه ها و مقالات کارشده در زمینه های تخصصی متنوع، بررسی میدانی ازجمله بازدید، مصاحبه با ساکنان و پرسش نامه انجام شده و درنهایت تحلیل و نتیجه گیری نویسندگان صورت گرفته است. حاشیه نشینی اغلب همراه با تقابل فرهنگ های متفاوت همراه است. این امر موجب بروز آسیب هایی همچون افزایش جرم و جنایت و فروش مواد مخدر و کار کودکان، تهدید سلامت روانی ساکنان به ویژه کودکان، توزیع نامتوازن امکانات رفاهی، بهداشتی، آموزشی و کیفیت نداشتن فضاهای باز شهری مانند پارک، فضای بازی کودکان است که با بررسی این عوامل در محلات (نایسر، اسلام آباد، فرجه)، کمیت و کیفیت آن ها تعیین شده و راهکارهایی برای رفع این عوامل ارائه شده است.

    کلیدواژگان: شهر دوستدار کودک، حاشیه نشینی، کودک، فضاهای کودک محور، محرومیت
|
  • Seyedeh Maryam Mojtabavi *, Ladan Negahban Kakhki, Seyed Hossein Mojtabavi Pages 1-19
    The mosque, as a religious building and place of worship, is one of the most important architectural works in Islam and has always been one of the highest examples of decoration in the history of Islamic art and architecture. In addition to beautifying the space, decorations have an effective role in improving the quality of the spiritual space of worship. In the Qajar period, due to the influence and prevalence of Western culture and thought, the nature of decorative forms has changed, separated from transcendent concepts and has found more tangible and objective meanings. Tiling and inscriptions have an effective role in the decoration of mosques of the Qajar period and the decorations of many mosques have been dedicated to this period, while in previous periods they have received less attention. The research method of the present article is descriptive-analytical. In the first step, through library studies and using written sources, theoretical foundations related to the decorations of mosques of the Qajar period have been collected, and in the next step, tile decorations and inscriptions in the mosques of Moshir-Ol Molk and Nasir-Ol Molk have been compared comparatively. The findings show that tiling and inscriptions play an essential role in Qajar period decorations. Among them, in the tiling of Moshir-Ol Molk Mosque, geometric patterns and in the tiling of Nasir-Ol Molk Mosque, architectural motifs of landscapes prevail over other motifs, but in terms of inscriptions, in both mosques, similar Qur'anic inscriptions with The third line is used.
    Keywords: Decorations. Mosque, Tile, Inscription, Moshir-Ol Molk Mosque, Nasir-Ol Molk Mosque
  • Sepideh Sohrabi, Ali Asgari *, Samin Ghafari Pages 21-37

    Bathhouse (public Bath) as one of the well-known models of traditional Iranian buildings is important in the architectural literature, which is due to the heat exchange feature and energy storage in the body of this type of building. From this point of view, the fact that the whole design and pattern of these public baths are similar to each other needs to be investigated. In fact, traditional baths are not only an example of historical value, but also this building has a special and valuable function in terms of energy storage and prevention of heat exchange. This study focuses on their thermal behavior because the main parts of the traditional baths are two dry and wet spaces in the spatial-functional hierarchy of this building, namely the tepidarium (garmkhaneh) and the apodyterium (sarbineh). In this study, the thermal crust of hot and dry climates in Iran will be investigated due to the limitations of the research only in terms of surfaces and geometric area, which is one of the three main components in heat exchange through the crust.This study tries to identify the body of these spaces in terms of measures to reduce the area to volume ratio by examining the walling of the tepidarium (garmkhaneh) and the apodyterium (sarbineh) as spaces sensitive to heat exchange through the envelope  in traditional baths.This research has a quantitative post-positivist paradigm and a combined strategy of modeling and mathematical reasoning that for the meaningfulness of the responses, the relationship between heat loss through the envelope and the effectiveness of reducing the power of the heating system based on the quantity of the area is understood by simulating traditional bathroom spaces and adapting design solutions.What is induced based on the study of proportions and comparison of surfaces and volumes of selected samples, is that the general design of apodyterium and tepidarium spaces, by increasing the floor area of walls and walls connected to spaces with lower temperature difference and also reducing the area to volume ratio in Outdoor-related building-envelopes has led to a reduction in temperature losses through the envelope.

    Keywords: Bathhouse, Traditional Architecture, Heat Exchange, Thermal Envelope, Climatic Design
  • Elahe Mohammadalinejad, Alireza Ghafari * Pages 39-53
    The relationship between architecture and music has been discussed many times. Rafsanjan is a city with a historical antiquity, which unfortunately has suffered from lack of culture in the field of music. This research tries to present the design of a music conference center in Rafsanjan by using the aesthetic theories of music and architecture. The main subject of the research is: how to use the aesthetic theories of music and art in Islamic civilization and architecture in the field of design? The research uses descriptive-analytical method to investigate this issue. In the end, it is concluded that by considering architectural factors such as creating the right rhythm in the form, creating harmony in the interior spaces, climatic conditions, suitable micro-spaces, proper connection of spaces, we can analyze the aesthetic theories of music and architecture in the field. Benefited design. The results of this research have been used in designing a music conference center in Rafsanjan using aesthetic theories of music and art in Islamic civilization and architecture.
    Keywords: Utilization, Element Relations, Design, Conference Center, Architecture, Music
  • Mansoureh Farokhi *, Nayer Tahoori Pages 55-76
    Isfahan's Chaharbagh School-Mosque is considered as a valuable relic of the art and architecture of the Safavid era, which has preserved its splendor after more than three centuries. Knowing the basics and principles used in the design and construction of this building and the arrangements thought for its social and historical meaning can be a model for today's architecture, in order to achieve excellence in terms of form and meaning. The purpose of the current research is to explain and analyzing the various aspects of stability and reliability of this building and to discover its unique physical and spatial features. The mentioned research is descriptive-analytical in terms of method, and data collection has been done in documentary and field form. For this purpose, the climatic, social, economic, historical and aesthetic aspects are analyzed and evaluated in a qualitative way, taking into account the physical, semantic and spiritual characteristics of the building. The results show that the building of the Chaharbagh School mosque not only considered the climatic characteristics from an environmental point of view to provide a pleasant environment compatible with the surrounding nature, but it was also socially and economically stable. The use of Islamic art in the arrays of covering surfaces has made the building beautiful in terms of beauty. In such a way that you can see a dynamic and lasting treasure of art and architecture in it.
    Keywords: Chaharbagh School Mosque, Isfahan, Sustainability, Islamic Art
  • Ali Mashhadi *, Aila Sinaei Pages 77-90
    The spatial structure of Iranian houses, despite the spatial differences, have the same physical characteristics. Throughout history, various factors had an impact on the formation of the physical elements of houses, climate, culture, and economy being the most important. This research aims to analyze the spatial structure of the introverted houses of the Qajar era with the approach of space syntax in order to identify the effectiveness of the criteria of privacy, geometry, hierarchy, orientation and composition. The research method in this study is descriptive and analytical, and the collection of materials was done by library method and field observation. In the process of analysis, four Qajar houses with a central courtyard form were selected in the cities of the four climates of Iran, in order to determine the role of climate, culture and economy in the characteristics of the architectural body through the analysis of the graphs obtained from the data access graph and comparative analysis. The results of the research indicated that in the form of the central courtyard, due to privacy, the private part is the farthest from the entrance. The geometry of the plan is axial and the existence of spatial hierarchy in the entrance part has helped the natural circulation inside the house. In humid climates, the orientation is towards the local wind, which helps ventilation, and in hot, dry and cold mountainous climates, it is towards the south, so that the main parts of the house are warmed by sunlight in winter. The composition is also perfect in the examined samples and local materials are used in its partial elements.
    Keywords: Space Syntax, Introverted Houses, Qajar Era
  • Elnaz Imani * Pages 91-105
    The quality of the educational environment is one of the important factors in the educational system, which plays a major role in learning and creating motivation for learning. Therefore, this study aimed to investigate a type of educational environment that is the architecture faculties to recognize the factors affecting the quality of these environments and to examine their differences in the faculties defined in the old building and the faculties located in the university sites. The research method is qualitative and the study used the Fuzzy Analytical Hierarchy method (FAHP), to analyze the data obtained from the statistical population. So having the selected criteria derived from the content of theoretical concepts and evaluated from the perspective of three factors of students and teachers through questionnaires, and direct observation of researchers, the paper discusses the options based on the analytical procedure. Case studies indicate that the components of the physical aspect, the social space and behavioral bases, outer space, visual display, and objective perspective, microclimate conditions, pathing ways, and mental perspective in the faculties defined in traditional buildings, and the components of the outer space, learning environments, access to the media and the overall effect of the environment in the faculties located in the campuses are of superior quality. The results conclude that identification of the environment and spatial perception is a fundamental aspect of architectural education, therefore these environments pay more attention to their physical dimensions and could establish a better relationship with students in addition to better education.
    Keywords: Educational Environments, Components Affecting Quality, Faculty Of Architecture
  • Bita Baniasadi *, Shahnaz Farmani, Mithra Azad Pages 107-125
    At the same time, the architectural space creates a feeling of dissatisfaction in the audience, which leads to people leaving the space and unwillingness to attend. Identifying the factors that create the movement hierarchy in the building has an effective role in advancing and spatial diversity. These concepts (hierarchy and movement) have been discussed in Iranian philosophy and mysticism. Now this question is raised that the tomb building of a mystic like Sheikh Ahmad Jam has been in the process of changes in the series of movement levels and its connection with the concepts of movement and hierarchy in the philosophical concepts of Iran. The following article is descriptive-analytical and data collection was done through library and document study. The findings of the movement hierarchy research were categorized into 7 principles and each of these stages into 4 movement orders for the tomb, and it was shown that physical to meaningful movement should take place in each stage so that the human mind can be prepared to climb to a higher stage. The theoretical bases of the research were categorized into four architectural factors, including functional, semantic (decorations, proportions, symbolism), visual (light, surface difference, rhythm) and physical (geometry, axis, sequence). The results of the research showed that the presence of movement hierarchy in the complex causes the formation of this complex behind the architectural ideas of this building in the city and promotes the audience to attend the cemetery.
    Keywords: Hierarchy, Movement, Mausoleum, Sheikh Ahmad Jam, Torbat Jam Khorasan Razavi
  • Qazal Mohammadi *, Abbas Habibi Pages 127-146

    The space where children are hospitalized is one of the spaces that affects their mental state. A sick child is more sensitive and irritable than adults, so the interior design of the treatment space where the child is hospitalized can be such that it creates a peaceful environment in the space. The main goal of this research is to identify the appropriate color palette to increase environmental comfort in children's treatment spaces from the perspective of users (sick children, accompanying mothers and nurses). In order to achieve this goal, this research has used the ethnography method by adopting a qualitative approach. The sampling method of this research was targeted and the statistical population was children admitted to the pediatric department of the neuropsychiatric hospital of Rouzbeh Hospital and their accompanying mothers as well as the nurses of the relevant department. In the section related to mothers and nurses, data has been obtained through in-depth semi-structured interviews. But in the case of children, due to the difficulties of access and interview, coloring sheets containing raw 3D images of the spaces of the children's department were provided to them for coloring. The findings of this research indicate that colors that are weakened by white are liked by mothers and cold colors are more relaxing for nurses. Children are also interested in using happy and gentle colors in hospital spaces. Finally, it has been tried to extract and present the desired color palette from the obtained data.

    Keywords: Children's Hospital, Interior Design, Color, Environmental Peace, Color Palette
  • Sareh Maleki *, Sepideh Samadzadeh Yazdi Pages 147-161
    The city at night is defined by the presence of people, and for this reason, the type of design and dealing with the quality of urban spaces can become a memory, sit in the collective memory of the city and attract the population of citizens. Therefore, one of the indicators of the quality of the environment at night is the lighting of the night landscape, which shows the environment with a different interpretation than what was observed during the day, therefore, the city and different urban spaces need different lighting methods and techniques. and have the correct use of the characteristics of light. The purpose of the present research, using the descriptive analytical research method, is to introduce the necessity of light and express the principles of lighting as one of the main elements of the urban landscape, taking into account the objective, subjective and aesthetic dimensions in order to improve the night life of the city and its expectations. which is expected from the environment. The findings of the research show that if attention is paid to lighting, both as a decorative activity and as an effective solution in the re-architecture of cities at night, it can revive the urban nightscape, following the presence of citizens in urban spaces and as a result of the interaction of citizens with each other and citizens with urban spaces, events and activities are formed. And as a result, it will bring the development of the quality of the urban environment.
    Keywords: Night Life, Urban Landscape, Urban Lighting, Urban Environment Quality
  • Yousef Soltani *, Asghar Molaei, Younes Zolfi, Daniel Rajabi Olyaei Pages 163-181

    Urban growth and development is an inevitable and ever-changing process. One of the most important concerns in this development is determining the proper directions and the way of physical expansion of the city to respond to the current needs and anticipate future needs; Because this matter, in addition to urban planning policies, affects economic, social and environmental issues in many urban areas. In this regard, due to the limitation of land for the development of cities, as well as the problems resulting from the uncontrolled and scattered growth of cities, attention has been paid to sustainable development as a strategy, A development that causes the least damage to the environment and provides a healthy city for life. One of the proposed approaches in the sustainable development of cities is to pay attention to brown lands. In this approach, the reuse of urban land is emphasized. In this article, the goals and benefits of sustainable development are investigated using the descriptive, formative and case method. The process and method of dealing with these types of land are determined and to make the topics objective, two examples of sustainable development, which have already been done, are introduced. The first example is Mesil Ken in Tehran (Jawanmardan Park) and the second example (external) is the London Olympic Park in England, and in the following, the research process of the brown fields of the Tabriz army barracks is examined as a case study.

    Keywords: Brown Lands, Sustainable Development, Rights Of Future Generations, Development Of Cities
  • Hassan Sattari Sarbangholi *, Mahsa Ebadpour Pages 183-200

    One of the fields in which human thought, intellectual and philosophical concepts and customs have been manifested throughout history is the architecture and architectural structures of buildings, through which humans have been trying to show off their cultural differences with other nations. Remaining works of religious and historical buildings and places show that throughout history, religious mixtures have benefited from visual arts in order to establish their existence and make religious mixtures eternal, which is one of the clear examples of that architecture, which always has a close relationship between art and Architecture and religious rites have arisen and with the appearance of religious rites, these places have become a symbol of the rites, considering the importance of the subject, the present article seeks to answer the question of how Islam and Zoroastrianism in Have they influenced the design of religious places? In order to answer this question, the comparative-historical study method has been used, and the basis of collecting information and data in this article is based on the library and field method, the results of the comparative study of the studied samples showed that the Blue Mosque and the Atashgah of Adrian Qavam and They borrowed their beauty and artistic taste from the religious ideas and mixtures of Islam and Zoroastrianism. Finally, with a comparative comparison of the Blue Mosque and Adrian's cremation ground, it can be said that the concepts and mixtures of the Islamic religion have been manifested in all aspects of the ritual landscape, both in symbols and myths, and in the body, but in terms of activity and performance and the ceremonies held in the Blue Mosque in comparison with The fire pit is less visible and the Zoroastrian ritual landscape is depicted in this collection mostly because of the ceremonies and symbols that exist in the collection.

    Keywords: Ritual Landscape, Islam Religion, Zoroastrian Religion, Tabriz Blue Mosque, Adrian's Fireplace
  • Salahadin Molanai, Mobin Ghaderi *, Mehdi Khosravi, Saba Kasani Pages 201-219

    Marginalization is one of the important issues in the field of urban planning and architecture; The lack of educational and educational spaces such as child-centered spaces, security issues, livelihood and educational pressures can have many consequences on residents, especially children. In this regard, the exclusion of children from child-centered spaces causes children to drain their energy in inappropriate environments, which can lead to financial, physical and mental losses. This research identifies and examines the factors affecting the poor conditions of marginalized children and the destructive effects it has on children now and in the future. The research is of a descriptive-analytical type and the data has been acquired through document and library collection, then by using the experiences of other professors and researchers, by mentioning examples and articles worked in various specialized fields, a field investigation of Including visits, interviews with residents and questionnaires, and finally the analysis and conclusions of the authors have been made. Marginalization is often associated with the confrontation of different cultures, this causes harm such as increased crime and drug sales and child labor, threats to the mental health of residents, especially children, unbalanced distribution of welfare, health, educational facilities and lack of The quality of urban open spaces such as parks and children's playgrounds is determined by examining these factors in the localities (Naisar, Islamabad, Farajeh), their quantity and quality have been determined and a solution has been provided to solve these factors.

    Keywords: Child-Friendly City, Marginalization, Child, Child-Oriented Spaces, Deprivation, Awareness